Dodaj do ulubionych

konsultacje według ZDiT

30.12.08, 14:08
Osoby śledzące walkę o normy rowerowe (czyli przyjęcie zapisów
ustalających jak mają wyglądać ścieżki) wiedzą, że leży mi to na sercu. Nawet
w deszcz z radnymi pojechaliśmy po ścieżkach...
gpo.blox.pl/2008/06/Rowerowa-Lodz.html
Podziałało.
Mniej więcej od czerwca współpracujemy z Radą Miejską aby te normy uchwalono.
Dzięki temu w październiku (!) zobowiązano Prezydenta do
przygotowania norm bip.uml.lodz.pl/index.php?str=161&id=22323
Oczywiście - ZDiT normy opracował (tzn. przepisał je od firmy, która
takie normy przygotowała dla Warszawy). Była to odpowiedź na naszą propozycję
zawartą tu: www.rowerowalodz.pl/49801/52001.html (ZDiT twierdzi, że to
ich własna inicjatywa... już nawet się o to nie czepiam, niech sobie tak
twierdzą).
Realizacja póki co wygląda tak: początek października jest uchwała, mija
miesiąc, radni interpelują dwa razy, czas mija... Ostatecznie parę dni przed
Wigilią Prezydent Kropiwnicki zarządził utworzenie zespołu konsultacyjnego i
reguły jego działania z datą realizacji do... 30 grudnia (jak zresztą w
październiku przyjęła to RM).
Dalej wiadomo - co się święci - trzeba zgodnie z zapisami zrobić konsultacje z
udziałem rowerzystów i radnych. Zaproszenie do udziału w pracach przesłano
dzień przed Wigilią ale bez podania daty spotkania zespołu.
Dzisiaj o godzinie 11.30 zadzwonił kumpel z GPO, że organizatorzy
zapraszają nas na spotkanie... dziś o 16.00. Zresztą tak do końca nie
wiadomo, bo do osób, które normy pisały nikt się nie odezwał,
informacja jest z drugiej ręki. Zatem to my zaczęliśmy wydzwaniać by się
dowiedzieć o co chodzi. Faktycznie godz. 16:00, sala 308 ZDiT - będzie spotkanie.
Tak organizuje się społeczne konsultacje...
Siedzę teraz nad ok. 76 stronami porównania norm przygotowanych przez
rowerzystów z tymi proponowanymi przez Zarząd wraz z komentarzami do
nich. Nie wierze by udało się to omówić porządnie w ciągu paru godzin.
Wydłużyć czas na konsultacje - oznaczałoby złamanie uchwały Rady Miejskiej i
Prezydenckiego Zarządzenia. Gdyby nie fakt, ze włożyliśmy
w to już tyle pracy to pewnie bojkotowalibyśmy to spotkanie ze względu na
formę jego organizacji. Ale tu pojawia się problem - jeśli nie przyjdziemy to
może okazać się, że konsultacje przeprowadzi się bez nas. Typowy pat. Przy
najlepszych chęciach i w jeszcze świątecznej atmosferze i tak nie jestem w
stanie wykrzesać dla ZDiT nawet odrobiny sympatii i woli współpracy.

tnij.org/interpelacja (można obejrzeć pod tym adresem wszystkie
wspomniane pisma)

Jeśli ktoś znów mi napisze, że GPO nic nie robi oprócz medialnego szumu to...
(tu pada stek wyzwisk oraz dochodzi do rękoczynów).
Obserwuj wątek
    • rowerowalodz Re: konsultacje według ZDiT 30.12.08, 14:18

Własnie dowiedzialem sie od Pani Ewy Zasińskiej z sekretariatu ZDiT,
      że jest norma postepowanie i nie ma w tym nic dziwnego, ze spotkanie
      organizuje sie w ten sam dzien co zaprasza gosci...
      • miejskie_narty Re: konsultacje według ZDiT 30.12.08, 14:23
        Oczywiście jest to normalne postępowanie w przypadkach, gdy organizatorom zależy zrealizowaniu formalnego wymogu organizacji spotkania nie zaś na zrealizowaniu teoretycznych celów spotkania.

Chcą Was po prostu zbyć - w razie późniejszych pretensji zawsze będzie można powiedzieć, że spotkania było, lecz albo wcale się nie zjawiliście albo przyszliście nieprzygotowani. W Polsce niestety rzecz dosyć powszechna.

• Gość: dp Ciężkie jest życie społecznika cyklisty- IP: *.toya.net.pl 30.12.08, 14:36
      powinno mu się wypłacać jakiś dodatek za szkodliwe..

Czy to, że społecznicy lubujący się w pedałowaniu zabierają się za
      wytyczanie ścieżek rowerowych wraz z ZDiT oznacza dla mnie, że 3/4
      chodnika pod moim drugim mieszkaniem zostanie zamienione na drogę
      rowerową, tak jak to się stało w przypadku chodnika pod pierwszym
      moim mieszkaniem?
      A może konsultacje zmuszą kogoś do zrobienia cegoś ze ścieżką
      rowerową na Włókniarzy między Karolewską a Andrzeja gdzie
      skrzyżowania wraz z budową ścieżki rowerowej zostały tak
      przebudowane i obsadzone krzakami, że przy skręcie z i w Włókniarzy
      nie ma szansy na zobaczenie rowerzysty?
      • miejskie_narty Re: Ciężkie jest życie społecznika cyklisty- 30.12.08, 14:54
        > Czy to, że społecznicy lubujący się w pedałowaniu zabierają się za
        > wytyczanie ścieżek rowerowych wraz z ZDiT oznacza dla mnie, że 3/4
        > chodnika pod moim drugim mieszkaniem zostanie zamienione na drogę
        > rowerową, tak jak to się stało w przypadku chodnika pod pierwszym
        > moim mieszkaniem?

Raczej nie. Można przypuszczać, że wcześniej ścieżki te wytyczali urzędnicy bez konsultacji z nikim. Na urzędniczego czuja.
        • patsywojt Re: Ciężkie jest życie społecznika cyklisty- 30.12.08, 15:04
          jako złośliwiec dodatkowo wkurzony postępowaniem ZDiT odesłałbym do owych 70
          stron zapisów...
          Krótko - krzaki zasłaniające rowerzystę są niebezpieczne głownie dla niego więc
          normy takich rzeczy nie dopuszczają, nawet jest wymienione jakie gatunki można
          sadzić żeby nie zarastały zasłaniając widok, nie mówiąc już o tym, że przy
          przecinaniu tras nie może nic rosnąć - tak jak przy skrzyżowaniach jezdni
          samochodowych.
          Co do łączenia tras rowerowych z pieszymi - tylko w ścisłym centrum (jak
          Piotrkowska czy rynek Manu) ma to sens. Poza tym powinny to być przede wszystkim
          strefy ruchu uspokojonego (jeśli piszesz o trasie robionej na osiedlu to
          wyznaczanie osobnej ścieżki nie ma tam zwykle sensu) i pasy dla rowerów w jezdni
          z odpowiednimi separatorami, zwłaszcza na zakrętach - by samochód nie ściął
          rowerzysty.
          • Gość: dp Re: Ciężkie jest życie społecznika cyklisty- IP: *.toya.net.pl 30.12.08, 15:28
            Oczami wyobraźni już widzę te separatory na Wyszyńskiego, Rojnej,
            Traktorowej na Mickiewicza przy Parku Poniatowskiego, gdzie
            miejscami ponad 90% chodnika zajmuje ścieżka rowerowa..
            • Gość: patsywojt co se ZdiT uplanował to i wybudował IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.12.08, 23:11
              nie czuję się w obowiązku tłumaczenia z jakości tegoż.
              Jak tu miejskienarty napiasły - robili to na ..uja urzędniczego.
    • Gość: bip.uml.lodz.pl/in Re: konsultacje według ZDiT IP: 91.193.160.* 30.12.08, 16:08
      jak ja uwielbiam ten język!
      • Gość: doJK Re: konsultacje według ZDiT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.08, 16:59
        Szanowna(-y) bip.uml.lodz.pl/in

Jak to wspaniałe normy działania wymyslają urzedasy.
        Oczywiście co niektórym obojetnie kiedy sie ogłosi termin spotkania -
        bo przeciez i tak są w pracy. Ale dla zapraszanych ludzi z zewnatrz
        ta forma działania jest po prostu traktowaniem ich jak (...) - czy
        to jest oczekiwana jakośc pracy urzędników J. Kropiwnickiego?
        Panie Prezydencie - czy zawsze musi kończyć sie udawaniem współpracy
        z mieszkańcami?

• Gość: dwa_gołe_lwy [...] IP: 84.19.186.* 30.12.08, 16:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • brite Re: konsultacje według ZDiT 30.12.08, 16:59
        > już nie protestuje tak gorliwie przeciwko zaśmieconemu nadal miastu

Jeżeli już masz nieodpartą chęć rzucać jakieś zarzuty, to postaraj się sprawdzić
        wcześniej ich zasadność.
        Przejrzyj proszę tę stronę: gpo.blox.pl/ i poświęć chwilkę czasu, by
        przewertować wpisy wstecz do maja. Współautorem wpisów i współinicjatorem
        wydarzeń jest Hubar.
        • przemo_pomoze No proszę jak szybko GW ocenzurowała mój post ... 31.12.08, 17:49
          No prosze jak szybko Gazeta Wyborcza ocenzurowała moje posty i je
          wykasowała. Pokazywała fakty z działalności Grupy Pewnych Osób.
          Między innymi akcje betonem w beton - prawdopodobnie samowole w
          pasach dróg publicznych którymi administruje ZDiT. Należy Zadać na
          ten temat pytania pod nr tel. 638-49-12 Wydział Gospodarki
          Komunalnej UMŁ i 638-49-11 ZDiT. I jeszcze raz zamieszczam link do
          materiału z tego wydarzenia:
          www.youtube.com/watch?v=cKjinmVoLqE--
          Zieleń i czystość dróg w Łodzi
          • przemo_pomoze Re: No proszę jak szybko GW ocenzurowała mój post 31.12.08, 17:52
            Wydaje mi się że tu nie było żadnych konsultacji. A sprawa jest do
            dziś prawdopodonie nierozliczona. Ja natomiast podaje link do
            informacji publicznej:
            bip.uml.lodz.pl/_plik.php?
            id=12956&PHPSESSID=084d89ce183c5b2277b895591
            • przemo_pomoze Bije się w urzędników choć samemu.... 31.12.08, 17:56
              Bije się w urzędników choć samemu chyba się nie ma czystego sumienia
              co Panie Hubercie???? No jak to z Panem jest co? Również w tych co
              ciężko pracują w strukturach urzędów i gimnastykują się we wszystkie
              strony aby zrobić jak najwięcej dla miasta.Nie tędy droga, nie
              takimi działaniami! Nie popieram.
            • patsywojt A co ma jedno z drugim? 31.12.08, 18:08
              Czy Wydział komunalny oraz pracujące tam osoby mają coś wspólnego ze sposobem
              zwoływania spotkania konsultacyjnego przez ZDiT? Czy tak jak przy zgłoszeniu
              pourywanych koszy przy Nowomiejskiej na forum o oczyszczaniu Łodzi przeczytam,
              że mam to ustalać z konkretnymi pracownikami wydziału? Już panu kiedyś życzyłam
              trochę dystansu. Takie personalne ataki to trochę śmieszne są.
              • przemo_pomoze Owszem ma! 31.12.08, 18:30
                Jak się ma coś do kogoś to samemu trzeba być w porządku, bo ja
                akurat pracuję w ZDiT a wcześniej byłem społecznikiem i Panowie z
                GPO bałaganią na moim terenie a potem się pytają dlaczego taki
                bałagan. To jak zepchnąć kogoś ze schodów i zapytać dokąd się tak
                śpieszy. I ja będąc społecznikiem zadałem sobie znacznie więcej
                trudu niż ci Panowie i nie zepsułem niczego po drodze. I ludzie chcą
                ze mną współpracować. Ludzie którzy mają coś do powiedzenia. Jeśli
                nie podoba mi się filozofia sprzątania miasta to pomogłem działając
                już w ZDiT zorganizować z firmami HAKO/Multicar/Fiedler/Trilety i
                HONDO pokaz nowoczesnego sprzętu jakim powinny sprzątać firmy w
                Łodzi i jakich to wymaga pieniędzy. To juz niestety nie ta epoka w
                której tkwimy.Ale miasto nie wydało na to złotówki ( no goście
                wypili 3 kawy )a firmy wydały ponad 20 tys. zł. Niczego przy tym nie
                rozwaliłem ale jeszcze udało mi się trochę roboty wykonać tymi
                maszynami by sprawdzić co faktycznie potrafią. No ale Panowie chyba
                maja wtyki w GW i dzięki temu są bardziej medialni. To co dobre
                dzieje się po cichu. Trochę zatem przydałoby się przyzwoitości.
                Firmy zaczęły kupować sprzęt i to też staram się pokazywać na
                YouTUbe kanał przemopomoze.
                • Gość: buc Re: Owszem ma! IP: *.tvsat364.lodz.pl 31.12.08, 18:52

z tego co ja wiem przemo_pomoze, to jestes troszku wykorzystywany
                  przez pracownikow ze swojego dzialu, wiekszosc prac jest zlecana
                  tobie, bo nikt nie chce sie nimi zajac i wiekszosc ma te
                  sprawy ...wiadomo gdzie!
                  Czlowieku przejzyj na oczy!!!

Troszku szczerosci w ten wyjatkowy wieczor, musiałem.
                  Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

• szprota Re: No proszę jak szybko GW ocenzurowała mój post 01.01.09, 14:19
            Gwoli ścisłości: portal gazeta.pl to nie Gazeta Wyborcza, tylko osobna marka
            Agory S.A. - tak jak Avanti czy Cztery Kąty. Różnica niewielka, bo w dużej
            mierze są tu czytelnicy GW, ale moim zdaniem warto ją mieć na uwadze.
            Co oczywiście nie zmienia faktu, że moderacja postów tym razem była mocno
            chybiona. Szczęśliwie mogę to już kontestować :)
            • Gość: patsywojt Re: No proszę jak szybko GW ocenzurowała mój post IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.01.09, 02:01
              Szprotko, czy możesz kontestować bo już w żadnej mierze nie wpływasz na kształt
              forum - krótko mówiąc nie masz już usprawnień moderatora i nie korzystasz z nich?
              • szprota Re: No proszę jak szybko GW ocenzurowała mój post 03.01.09, 14:03
                A widzisz w nagłówku forum, bym się nim opiekowała?
      • przemo_pomoze [...] 31.12.08, 16:47
        • przemo_pomoze [...] 02.01.09, 23:00
          • przemo_pomoze Już chyba wiem dlaczego skasowali posty:-)) 02.01.09, 23:03
            Chyba uznali, że prezentowany film przedstawia przykład łamania
            prawa i nie wolno takich treści propagować. A wy jak myślicie? :-)))
            • Gość: dp [...] IP: *.toya.net.pl 02.01.09, 23:13
              • przemo_pomoze Ja tylko uważam, że... 02.01.09, 23:21
                Wystarczy przyznać si e do błędów (a to wymaga odwagi) i usunąć
                beton ze ścieżek rowerowych. Potem sprawić aby ZDiT zrobiło podjazdy
                pod krawężniki w sposób fachowy i estetycny. Uważam, że nasze miasto
                nie może być poligonem. To jest nasze wspólne dobro i nikt nie ma
                prawa tak się zachowywać a cel nie uświęca środków.
                • rowerowalodz Re: Ja tylko uważam, że... 02.01.09, 23:30

skoro jestes taki _pomoze, to spraw prosze, aby wystajace krawezniki
                  z drog rowerowych w Łodzi znikneły, a jako ostatnie zostana zdjete
                  podjazdy z filmu.
                  • przemo_pomoze Re: Ja tylko uważam, że... 02.01.09, 23:41
                    Ja się mam czym zajmować ostatnio w sumie około 270 godzin w
                    miesiącu? A sprawa betonowych placków jest bezdyskusyjna i nie
                    podlega żadnym negocjacjom. A wnioski z wyszczególnionymi miejscami
                    można kierować na piśmie albo na spotkaniach, o których tu mowa. Jak
                    ktoś jest od wszystkiego to jest do niczego. Więc dbam o swój zakres
                    i niech każdy robi dobrze swoją działkę a wtedy będzie super. Pisać
                    chyba umiecie co? Urzędnicy nie są pachołkami a wy dyktatorami w tym
                    mieście. Jak to zrozumiecie, że trzeba się szanować i załatwiać
                    normalnie sprawy to będzie spory postęp. A przyznanie się do błędów
                    wymaga na prawdę sporej odwagi.Pozdrawiam
                    • Gość: patsywojt Re: Ja tylko uważam, że... IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.01.09, 01:33
                      Dbasz o swój zakres ale jednocześnie dyskredytujesz wszystkich, którzy robią coś
                      ponad to. Akcja jest jak najbardziej dyskusyjna, gdyby nie beton rozlany na
                      Pietrynie oraz kilka innych akcji to owych pożal się bosze konsultacji by nie
                      było wcale.
                      Rozumiem chęć zmiany sytuacji poprzez wysyłanie pism przez 5 lat. Ale nie każdy
                      jest na tyle cierpliwy, ja na pewno nie. Wolę zrobić coś na granicy prawa albo
                      nawet przekraczając jego granice jeśli przynosi to pożądany skutek w przeciągu
                      pół roku. Nie zamierzam przepraszać za to że jesteśmy skuteczni.
                    • rowerowalodz Re: Ja tylko uważam, że... 03.01.09, 07:54

Przykro mi to stwierdzić, ale cechujesz się tak jak inni urzędnicy
                      niezrozumieniem tematu.
                      Akcja miała na celu fizyczne pokazanie (nie na papierze), że
                      krawężniki na drogach rowerowych są ZŁE, że nie powinno się robić
                      takich rzeczy !!!, ponieważ szkodzą zdrowiu i bezpieczeństwu, osobom
                      które korzystają z tych dróg- w jaki sposób szkodzą, możesz
                      przekonać się o tym sam, jak przejedziesz po tych wystających
                      krawężnikach na rowerze sam, lub tak, jak to robi coraz więcej osób,
                      z dzieckiem z tyłu.
                      Co do przyznania się do błędu, to pomyliłeś, chyba osoby, które
                      powinny to zrobić.
                      To Zdit powinien przeprosić mieszkańców Łodzi, że wydał/ wydaje
                      setki tysięcy/ miliony złotych na tworzenie rzeczy, które
                      przeszkadzają zwykłym rowerzystom w prawidłowej jeździe! i teraz
                      powinien zrobić wszystko, aby się pozbyć tych „mankamentów”.

pozdrawiam
                      • przemo_pomoze Bzdury Pan wypisujesz i tyle! 03.01.09, 08:20
                        Bzdury Pan wypisujesz i tyle. Ja nie powiedziałem, że krawężniki są
                        dobre. A jeśli ktos popełni przestępstwo by coś uzyskać nawet dla
                        tzw. "dobra ogółu" to nie zmienia to faktu, że stanie sie i zostanie
                        przestępcą. Tak czy nie? Jeśli Pan nie zrozumiał moich intencji to
                        szkoda. Cel nie uświęca środków i nikt Panu ani innym osobom nie dał
                        prawa niszczeniaczegokolwiek co jest budowane z naszych wspólnych
                        podatków, czyli z Pana podatków ale też z moich. I jeśli Pan nie
                        rozumie słowa, ład społeczny, demokracja itp. to jest Pan anarchistą
                        i wszystko co Pan i Panu podobni robi czy robią robicie to wówczas
                        nie dla dobra społecznego tylko na własny użytek niszcząc własność
                        wszystkich mieszkańców Łodzi. Więc nie wciskajcie ludzie innym
                        forumowiczom jacy to jesteście pożyteczni w takich akcjach.Bo takich
                        akurat nie poprę i ocena ich jest jednoznaczna z punktu widzenia
                        etyki i prawa. I już nie zamierzam z Panem dyskutować bo to nie ten
                        poziom, na prawdę. I uważam tylko, że powinny być wyciągnięte
                        konsekwencje słuzbowe i prawne wobec sprawców tego czynu po
                        uprzednim postepowaniu wyjaśniającym o ile nie zniknom beteonowe
                        placki ze ścieżek rowerowych.
                        • rowerowalodz Jestes Pan Jedyny Sprawiedliwy! 03.01.09, 08:37
                          przemo_pomoze napisał:

> Bzdury Pan wypisujesz i tyle. I już nie zamierzam z Panem
                          dyskutować bo to nie ten poziom, na prawdę.

Ta reakcja akurat mnie nie dziwi, przeważnie na tym się kończy tzw.
                          dialog społeczny, "moja racja jest bardziej mojsza"... ehhh.
                        • Gość: dp Wolno ze służbowego kompa UMŁ pisać na FGŁ? IP: *.toya.net.pl 03.01.09, 14:18
                          panie przemo, wolno tak?
                          • przemo_pomoze Re: Wolno ze służbowego kompa UMŁ pisać na FGŁ? 03.01.09, 17:44
                            Moje forum posiada akceptację, która do dzis nie została cofnięta.
                            Działalność ta jak widać dotyczy spraw słuzbowych. Nie mam problemu
                            jak inne osoby z rozróżnieniem co jest prywatą a co wiąże się z
                            pracą. Zawsze ilekroć sprawa dotyczy rzeczy w pasie drogi
                            publicznej jest to sprawa służbowa. I moje stanowisko jest jak
                            najbardziej poważne i poparte przepisami stosownych ustaw.
                            • przemo_pomoze Re: Wolno ze służbowego kompa UMŁ pisać na FGŁ? 03.01.09, 17:46
                              Tak więc myślę, że nie ma sensu ukrywać tego co nie wymaga
                              ukrywania.Bo i po co. Gorzej jak ktoś pisze z komputera słuzbowego i
                              uzywa wulgaryzmów, poniża innych albo kpi z Prezydenta Miasta Łodzi,
                              który jest jego przełozonym. Nie będę wskazywaqł "palcem". Sądzę, że
                              uczciwie odpowiedziałem.
                          • diogenespies No nie, nooo !!! 03.01.09, 22:34
                            uważam, że sku… em jest podszywanie się pode mnie/ podpis – „dp”
                            czyli pies z nielogu/, kopiowanie wpisu z innego wątku skierowanego
                            do Hubara, na który dodatkowo nie było odpowiedzi -
                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=88897216&a=88902440 a
                            potem wysyłanie go do Przema w schamiałej formie ala S..k: „panie
                            przemo, wolno tak?” …!
              • staahoo Rżnięty ten wątek... 03.01.09, 18:18
                ...jak kryształy z socrealu.

• diogenespies podszył się pode mnie jakiś fajfus.. 03.01.09, 22:35

• staahoo Re: podszył się pode mnie jakiś fajfus.. 03.01.09, 23:17
                    Istna orwelliada ;-\
                    • Gość: dp Re: podszył się pode mnie jakiś fajfus.. IP: *.toya.net.pl 03.01.09, 23:24
                      oj niestety, nie ten poziom..:-(
                      • staahoo Re: podszył się pode mnie jakiś fajfus.. 03.01.09, 23:31
                        ..jeszcze trochę poćwiczą i dojdą do poziomu dna.
                        Ps.: loguj się!
                        • Gość: dp Re: podszył się pode mnie jakiś fajfus.. IP: *.toya.net.pl 03.01.09, 23:34
                          chyba zacząć będzie trzeba..
            • staahoo Re: Już chyba wiem dlaczego skasowali posty:-)) 02.01.09, 23:58
              No, prawdziwe czary-mary :-/
            • staahoo Re: Już chyba wiem dlaczego skasowali posty:-)) 03.01.09, 00:03
              To istne pomieszanie z poplątaniem. Chcieć i nie chcieć rozgłosu.
              Dziecinada.
            • szprota Re: Już chyba wiem dlaczego skasowali posty:-)) 03.01.09, 14:09
              My, Szprota, myślimy, że możliwości są dwie:
              - albo Ixtlilto wykorzystuje swoją funkcję do załatwiania prywatnych spraw i
              jeśli tylko pojawiają się posty dotyczące bliskich jej osób będzie je ciąć,
              zgodnie z wytycznymi dla opiekunów społecznych nie podając żadnych wyjaśnień na
              forum (co innego via mejl)
              - albo podane przez Ciebie informacje zawierały dane osobowe, jak nazwiska i
              miejsca pracy, zatem łamały wiadomą ustawę, a posty niezgodne z prawem są usuwane.
    • patsywojt Re: konsultacje według ZDiT 30.12.08, 18:36
      Odszczekuję - nie była tak źle. Nie wiem na ile decyduje dobra wola urzędników i
      rzeczywista chęć współpracy a na ile fakt, ze zaprosiliśmy do udziału
      dziennikarza, który wszystko nagrywał oraz że pojawił się Wojcieszek nadając ton
      spotkaniu - wskazując że wykonawcy nie zawsze najlepiej projektują rozwiązania i
      od praktycznej strony to użytkownik potrafi wskazać błędy, absurdy itp.
      Nie omawialiśmy właściwie kwestii merytorycznych poza zapoznaniem się z opiniami
      rzecznika praw osób niepełnosprawnych, MPK oraz Policji co do sugerowanych
      wytycznych - wzięliśmy kopie tych opinii - niedługo pojawią się na stronie RŁ.
      Udało nam się umówić na prowadzenie regularnych rozmów roboczych - spotkania raz
      w tygodniu. Następne będzie w piątek 9.01.09 o 17.00. Nie wiem jak to ma się do
      przepisów ale, że na spotkaniu był prezydent Wojcieszek to i ufam, że mimo
      upływu terminów uda się osiągnąć sensowny kompromis. Liczymy że do lutego
      wszystkie kwestie uda się rozstrzygnąć i wprowadzić uchwałę w życie.
      Jeśli ktoś chciałby brać udział w spotkaniu proszę o kontakt za pośrednictwem
      strony RŁ. Podamy zakres merytoryczny kolejnego spotkania.

Na koniec dostaliśmy od ZDiT czekoladowe mikołaje i odblaski... Przyznam -
      wzięłam trochę odblasków. Kolega zaś resztę przekaże szkole na widzewie. Jakby
      co mam parę odblasków - opasek na rękę na zbyciu.
      • diogenespies to ja mam prośbę do Ciebie 30.12.08, 18:51
        skoro w następnych spotkaniach w ZDiT będziesz uczestniczyć - by
        zrobić coś z kawałkiem ściezki na Włókniarzy miedzy Karolewską a
        Andrzeja i by chodników na Wyszyńskiego, Rojnej, Traktotowej nie
        przerabiać na trasy rowerowe.
        • patsywojt Re: to ja mam prośbę do Ciebie 30.12.08, 19:08
          Przyjdź i sam to zgłoś. To otwarte spotkanie. Im więcej osób to powie tym
          większa szansa, że ZDiT to potraktuje jako ważną kwestię.

O tych wygibasach na Włókniarzy już dziś rozmawialiśmy, chyba pięć razy
          powtarzałam, że nie powinniśmy wydzielać ścieżek kosztem chodnika bo nikomu to
          dobrze nie służy. Ale póki co mówimy o zestawie norm na przyszłość a nie o
          poprawie istniejącej infrastruktury, to będzie częścią audytu zaplanowanego do
          połowy roku.
          • Gość: dp Re: to ja mam prośbę do Ciebie IP: *.toya.net.pl 30.12.08, 19:12
            Wiesz, niecały rok temu gdy powstała ta ścieżka napisałem do nich
            mejla ale niestety.. O tym, że są takie spotkania dzisiaj się
            dowiedziałem, szansa, że dowiem się o następnym jest mała:-(
            • patsywojt Re: to ja mam prośbę do Ciebie 30.12.08, 19:19
              o spotkaniu dziś ja tez dowiedziałam się 3 godziny przed...
              następne spotkanie jest w piątek 9 stycznia o 17.00 w siedzibie ZDiT sala
              konferencyjna - p. 308.
    • Gość: dp Re: konsultacje według ZDiT IP: *.toya.net.pl 30.12.08, 19:27
      jeśli bedę w Łodzi to wpadnę na to spotkanie ze swoim problemem;-)
    • staahoo hehehe, szybka kasacja postów przemo_pomoże 31.12.08, 17:45
      Dlaczego? Nie lubimy krytyki?
      • ixtlilto Re: hehehe, szybka kasacja postów przemo_pomoże 31.12.08, 17:48
        forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2476645.html
        • staahoo Re: hehehe, szybka kasacja postów przemo_pomoże 31.12.08, 17:50
          Dobra, dobra, znamy te numery. Pewna Osoba jest bardzo drażliwa na
          punkcie krytyki swojej osoby i to norma, że takie posty lecą w
          nicość. Gratuluję, PRL wrocił!
        • Gość: dp "W przypadku rażących naruszeń Netykiety, IP: *.toya.net.pl 31.12.08, 17:52
          administracja forum może usunąć wszystkie posty sprawcy z okresu, w
          którym naruszanie wystąpiło"

Czym Przemo naruszył zasady, skoro nawet miał "przypisy"?
        • przemo_pomoze Re: hehehe, szybka kasacja postów przemo_pomoże 31.12.08, 18:03
          posty zawierały pytania, bardzo istotne dla oceny przeciętnego
          forumowicza i nie tylko, sposobu działania niektórych członków GPO.
          Piętnowały działania, które moim zdaniem są niezgodne z prawe a
          ponadto zawierały linki do ogólnie dostępnych w internecie
          informacji o charakterze publicznym. Jeśli ktoś coś robił i było to
          widoczne na filmie w YouTube albo zajmuje stanowisko w UMŁ i jest to
          udostępnione w internecie to zamieszczenie linków do tych informacji
          nie narusza niczego.
          • staahoo Re: hehehe, szybka kasacja postów przemo_pomoże 31.12.08, 18:06
            Wiem, czytałem i zadziwiła mnie ta błyskawiczna i godna pożałowania
            reakcja GPO.
            • przemo_pomoze Re: hehehe, szybka kasacja postów przemo_pomoże 31.12.08, 18:14
              Ja pewnych rzeczy nie mogę napisać bo stanowi to tajemnicę służbową
              a Panowie z GPO "po 16-ej" hulają sobie i nawalają w urzędników,
              którzy muszą milczeć. I kopią wszystkich - więc mówię dość do
              cholery. Dość tej anonimowości i dość tej schizofrenii. Pokażcie
              klasę, wykażcie się znajomością prawa dla dobra wszystkich
              mieszkańców Łodzi, współpracujcie. Dość tego typu "Akcji". Popieram
              sprzątanie cmentarza i tego typu akcje, plakat za ławeczką Tuwima
              itp.
              • Gość: dp Re: hehehe, szybka kasacja postów przemo_pomoże IP: *.toya.net.pl 31.12.08, 18:18
                do 16 to przynajmniej jeden nawale w służbowe klawisze kompa UMŁ a
                to co napisze pokazuje sie na stronie FGŁ:-)
              • staahoo Re: hehehe, szybka kasacja postów przemo_pomoże 31.12.08, 18:24
                A i owszem w czambuł nie można akcji GPO potępiać, ale po happeningu
                to trzeba posprzątać (posprzątali?).
                • Gość: dp Re: hehehe, szybka kasacja postów przemo_pomoże IP: *.toya.net.pl 31.12.08, 18:27
                  betonowy placek został:-)
        • przemo_pomoze Proszę o wyjaśnienia na pocztę 31.12.08, 18:44
          Prosę o wyjaśnienia na pocztę z zaznaczeniem nieprawiodłowości w
          moich postach naruszających rzekomo regulamin bądź ich przywrócenia.
          Nie znalazłem żadnej informacji, na mojej poczcie że moje posty
          zostały usunięte a o wyszczgólnieniu nieprawidłowości można
          zapomnieć.
      • Gość: dp Kto nie z GPO ten przeciw GPO! IP: *.toya.net.pl 31.12.08, 17:50
        Przemo jak podeślesz na mejla linki ze swoim tekstem wykasowanym
        wkleje je do swojego blogu, tam łapki moderatora nie siegają..
        chyba:-)
        • Gość: skunk.s Re: Kto nie z GPO ten przeciw GPO! IP: *.toya.net.pl 31.12.08, 17:53
          Diogi jak wkleisz teksty Przema na bloga zaczniesz słyszeć głosy i tajemnicze
          zakapturzone postaci zaczną Cię razić prądem na odległość i będziesz padał
          porażony na trotuar. Zobacz Przema co się z nim stało - siedzi w Sylwestra i
          pisze posty o urzędasach zamiast się wyluzować. Miałbym dla Niego propozycję
          wyluzowania się, ale pewnie też by mi zniknął post.
          • Gość: dp Re: Kto nie z GPO ten przeciw GPO! IP: *.toya.net.pl 31.12.08, 17:59
            Skunku, brakowało mi Cie tu:-) Wkleje, nie jestem urzędasem, wiec
            reperkusji natury zawodowej są mi obce a strach.. jak mnie znajda w
            jakiejś bramie bez ducha i tak bedzie wiadomo, ze to GPO i Skunk
            maczali w tym palce:-)
            • staahoo Re: Kto nie z GPO ten przeciw GPO! 31.12.08, 18:01
              ...i wszystko odbędzie się w granicach prawa, nad czym czuwać bedzie
              dyżurny prawnik ;-)
            • patsywojt Re: Kto nie z GPO ten przeciw GPO! 31.12.08, 18:30
              Nie znajdą, bo zwłoki oponentów tniemy na kawałki (efekt słabości skunka do
              Dextera) i rozwozimy w bagażnikach naszych stylowych rowerów w różne części
              miasta. Nocą ekipa od zadań specjalnych użyźnia tym trawniki...
        • staahoo Re: Kto nie z GPO ten przeciw GPO! 31.12.08, 17:57
          pl.youtube.com/watch?v=_zX_VriRFBk
          Obrazki znane, inne linki tez dostepne, ale chodzilo o dezaprobate
          Pewnych działań, ktore przemo_pomoze okreslił jako bezprawne no i
          wskazal tez miejsce pracy ( znane ogółowi) Pewnego Pana.. Żenada.
          • Gość: dp Re: Kto nie z GPO ten przeciw GPO! IP: *.toya.net.pl 31.12.08, 17:59
            linki linkami ale tekst!
            • staahoo Re: Kto nie z GPO ten przeciw GPO! 31.12.08, 18:03
              ..właśnie z powodu tekstu zakłócono sen Adminki. Pelna dyspozycja.
              • Gość: dp Re: Kto nie z GPO ten przeciw GPO! IP: *.toya.net.pl 31.12.08, 18:10
                jest dyspozycyjna Hubarowi? Muszę zobaczyć zdjecia ze wszystkich
                świetych, jest na nich Hubar, Ogrodowa i jakaś niewiasta, moze to
                administratorka:-)
        • brite hola hola 31.12.08, 19:21
          Co się tu dzieje?
          Mówiąc o GPO mówicie też o mnie. A nie zauważyłem, żeby ktoś, kto nie jest ze
          mną, był przeciwko mnie.

Jeżeli macie jakieś prywatne wycieczki, niechęci i animozje, to rozwiążcie je z
          zainteresowanymi, umówię Was na spotkanie, solówę, ustawkę czy co tam wolicie, a
          jak już się rozgrzejecie, to ściągnie się Przema na jednej z jego piekielnych
          maszyn do przetarcia krwawych plam.

Ogólnie wesoło się czyta wypowiedzi na forum - jedni zarzucają dochapanie się
          urzędniczych stołków i ciche siedzenie na posadkach bez podskakiwania, inni zaś
          coś wręcz przeciwnego - jednoczesne bycie urzędnikami i walczenie z nimi.
          Powariować można!

Unikam włażenia w konflikty interpersonalne i stawania po jakiejkolwiek stronie,
          ale znając parę szczegółów pracy wyżej wymienianych, z tego co wiem i widziałem
          nie siedzą na dupie i robią niezłą robotę.

No ale to są słowa przeciw słowom. Czy słowotokom. Kto chce, ten wierzy, kto nie
          chce, ten i tak zawsze będzie w opozycji, dla zasady. A właśnie, gdzie jest
          big_news?

To na tyle, bo właśnie zostałem pogoniony, że trza iść gdzieś na jakiejś
          nasiadówie witać dwa zero zero dziewięć.
          • miejskie_narty Re: hola hola 31.12.08, 19:45
            Problemem jest - jak to juz tu nie raz bywało - nadgroliwość pewnej osoby.

Co takiego było w postach przema, że poleciały? Co takiego było w moim mojej odpowiedzi na post "znajomego" sprzed paru dni, że poleciała, razem z rzeczonym postem, w ciągu pół godziny? Nie dziwię, że nawet big_news się zczekałtował stąd:(

Na (p)si (u)rok!
          • big_news Re: hola hola 31.12.08, 20:16
            Sobie ja wpadam po sporej przerwie na nieodwiedzane już prawie wcale forum,
            znajduję pyskóweczkowo-cięty wątuś, a tu... niespodzianka. Wywołują wilka(?) z lasu!
            No to jezdem.
            Najlepszego w Nowym Roku.

Jak się zdążyłem z grubsza zorientować - wracają stare (znowu nie tak
            szczególnie) dobre (hehehe) czasy. Tnie się niewygodnych. Po linii, po
            znajomości (i to jakiej!), bo tak i już. Fajosko.
          • przemo_pomoze Re: hola hola 01.01.09, 23:03
            Czasem niezłą ale czasem bardzo złą robotę. A bardzo przypominają mi
            kapitana Harrisa z Akademii Policyjnej, choć to co się dzieje wcale
            nie jest komiczne.

Sytuacja z GPO przypomina mi również mowę o urzędnikach, wśród
            których jestem.

No i te "prywatne wycieczki" biorą się z zamierzonej ignorancji,
            prób dyskredytacji mojej osoby, powodowania nadmiernej makulatury
            w sprawach, w których wiedzą o co chodzi - "urzędników" z GPO.

Tak więc mają nieraz taka metodę, że po ilości pism przez siebie
            napisanych może chcą wykazać jak ciężko pracują - wystarczy przejść
            do budynku obok albo wykręcić 4 cyfry numeru wewnętrznego i uzgodnić
            temat - "lasy w Kongo ginom" a podatnicy płacą za ich głupotę.

No i należałoby odróżnić obowiązki pełnione w godzinach urzędowania
            od swoich akcji po tych godzinach. Zmęczenie po akcji
            nie usprawiedliwia zaniedbywania obowiązków służbowych. Ot taka
            normalna zasada, którą warto znać jakby co.

Tak więc widzisz, że sprawa jest niełatwa. A ja nie zamierzam
            chodzić do nich na "dywanik" i tłumaczyć, bo chodzi ten co ma sprawę
            do załatwienia. Więc jak chcą coś uzgodnić czy załatwić to muszą się
            niestety ruszyć, daleko nie jest.No i wypadałoby się nauczyć
            korzystania z narzędzi jakie mają no ale trzeba znać jeszcze trochę
            aktów prawnych: Kodeks Postępowania Administracyjnego, Ustawa o
            utrzymaniu czystości i porządku na terenie gmin, Ustawa o drogach
            publicznych, zarządzenia Prezydenta Miasta Łodzi i takie tam.Żebym
            nie musiał odpisywać na to co Panowie "urzędnicy" z GPO powinni sami
            wiedzieć, bo na prawdę mam co robić.

Pięknie by to było gdyby zechcieli to zrozumieć.Wydaje takie się
            proste ale....
    • lew_konia Czy na te "konsultacje" zaproszono radnych? 31.12.08, 20:26

Bo do udziału radnych w konsultacjach zobowiązywała prezydenta
      uchwała.

Ps. Interpelowano 3 razy....
      • lew_konia Re: Czy na te "konsultacje" zaproszono radnych? 31.12.08, 20:29
        Cytuję uchwałę zobowiązującaa prezydenta do powołania zespołu:

"W skład zespołu powinni zostać powołani m.in. radni, osoby
        fizyczne oraz przedstawiciele podmiotów działających w Łodzi na
        rzecz zrównoważonego transportu"

I pytam KOGO zaproszono do konsulatacji?

Ponadto wcześniej w swoich odpwoeidziach na interpelacje prezydent
        informował o konsultacjach m,in, z policją... a więc pracowano bez
        powołania zespołu, czyli łamano ustalenia zawarte w uchwale!
        • patsywojt Re: Czy na te "konsultacje" zaproszono radnych? 02.01.09, 01:13
          Wedle słów prezydenta Wojcieszka radni byli zapraszani - tak jak my (tzw. strona
          społeczna) w tym samym dniu. Ponoć prezydent sam ich zapraszał w trakcie sesji
          wprost z której przybył na rozmowy - akurat omawiano strategię transportową...
          Zważywszy na organizację trudno spodziewać się by któryś z radnych przybył. Może
          następnym razem.
          Kogo zapraszano albo usiłowano zaprosić - nie wiem. O formie powiadomienia
          pisałam w pierwszym poście.
    • Gość: dp [...] IP: *.toya.net.pl 02.01.09, 23:21
    • Gość: patsywojt Re: Skunk pracuje w UMŁ??? IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.01.09, 02:10
      Nie jestem pewna - ale czy podawanie informacji na temat miejsca pracy,
      personaliów itp. osób na forum bez ich zgodny nie jest przypadkiem złamaniem
      netykiety? Nie wspominając o zwykłej kulturze osobistej.
      • przemo_pomoze Re: Skunk pracuje w UMŁ??? 03.01.09, 08:29
        Ty się jeszcze ciesz, że nie zgłosiłem sprawy z art.304k.p.k do
        prokuratury na śródmieściu celem zbadania sprawy, tylko próbuje
        spowodować wasze opamiętanie się i naprawienie szkody. Pan skunk
        chyba wie o czym piszę.Wystarczy, że złożę zawiadomienie w sprawie a
        nie przeciwko komuś i klapa, leżycie.
        • skunk Przemku 03.01.09, 09:37
          Po tym wszystkim co tutaj o mnie powypisywałeś wygrałbym z Tobą w każdym sądzie.
          Ale nie chcę. Uważam, że potrzebujesz pomocy, każdy czasem w życiu ma cięższy
          okres i im szybciej zaczniesz walczyć z problemami, tym szybciej z tego wyjdziesz.

Więc z mojej strony tylko tyle: przeproś i przestań mnie znieważać, oskarżać o
          popełnienie przestępstwa, grozić spowodowaniem wszczęcia postępowania karnego,
          ujawniać dane osobowe. Od tej chwili masz u mnie zerowe konto - nie zepsuj tego,
          po prostu zniknij z tego forum jeśli nie chcesz korzystać z niego tak jak wszyscy.

I jeszcze jedno:
          Znam k.p.a., zobacz sam:
          fotoforum.gazeta.pl/3,0,1611640,2,1.html
          Na pewno nie napisałbym nazwy tego kodeksu z wielkich liter.
          • przemo_pomoze Sprawę trzeba zbadać. 03.01.09, 09:44
            Sprawę trzeba po prostu zbadać iszkoda, że nie masz sobie nic do
            zarzucenia. Ja na Twoim i kolegi Huberta miesjcu uznałbyłbym, że
            fakt popełniłem błąd. Zrobiłem hepening ale trzeba po nim posprzatać
            i zrobiłbym wszystko aby sprawę ścieżek rowerowych i i przeszkód
            jakie na nich się znajdują pociągnąć dalej po linii urzędowej -
            pisma + spotkania i tego typu nacisk. Ja wiem jak boli tyłek jak sie
            jeździ po takich przeszkodach , jak się niszczą opony itd. ale mam
            zasady i się ich trzymam. I chciałbym współpracować z ludźmi, którzy
            również mają zasady. Moim zdaniem nastąpiło naruszenia pasa
            drogowego i zgodnie z art. 36 Ustawy o drogach publicznych
            powinniście doprowadzić te miejsca do stanu sprzede hepeningu. Jak
            to zrobicie to będę miał szacun dla Was. OK?
            • al.ki Re: Sprawę trzeba zbadać. 03.01.09, 10:36
              Ta samowola Cię tak razi panie Przemku? Tylko to?
              A to posłuchaj głosu ludu:

Ja, dzięki temu podjazdowi gdy jeszcze jeździłem na rowerze nie musiałem mocno
              zwalniać i unosić przedniego koła celem go oszczędzania. Chociaż całość wygląda
              nieestetycznie to jest cholernie użyteczna. Co takiego robi ZDiT aby poprawić
              życie rowerzystom? Budują ścieżki rowerowe raz na kilka lat w tempie "nie chce
              mi się", koniecznie z kostki brukowej. Może jakieś perspektywy? Kostka za kilka
              lat będzie się psuła, rozpadała bo my w Polsce to mamy gorące lata, mrozy (tak
              jak dzisiaj), czasem ulewy itp. Te wszystkie czynniki chyba nie za bardzo służą
              temu, aby budowla ta była dobrym rozwiązaniem na dekady. O chodnikach
              przemianowanych na ścieżki nie ma co się wypowiadać bo z tego rozwiązania nikt
              nie jest zadowolony.
              Dlaczego GPO ma usuwać tę samowolę, która chociaż nielegalna, to dobrze służy?
              Po to, aby łaskawcy ze ZDiT za 3 lata wreszcie się pofatygowali i zrobili
              "elegancki" podjazd?

ZDiT wiele razy udowodnił, że nadmiar obowiązków mu nie służy i że w pewnym
              momencie się gubi czyniąc na łódzkich drogach swoisty burdel. (W świetle prawa,
              to jest ważne i godne podkreślenia).
            • markus.kembi Re: Sprawę trzeba zbadać. 03.01.09, 11:46
              przemo_pomoze napisał:

> Ja wiem jak boli tyłek jak sie
              > jeździ po takich przeszkodach , jak się niszczą opony itd. ale mam
              > zasady i się ich trzymam. I chciałbym współpracować
              > z ludźmi, którzy również mają zasady.
              > Moim zdaniem nastąpiło naruszenia pasa
              > drogowego i zgodnie z art. 36 Ustawy o drogach publicznych
              > powinniście doprowadzić te miejsca do stanu sprzede hepeningu.

a wcześniej przemo_pomoze napisał:

> Ty się jeszcze ciesz, że nie zgłosiłem sprawy z art.304k.p.k do
              > prokuratury na śródmieściu celem zbadania sprawy, tylko próbuje
              > spowodować wasze opamiętanie się i naprawienie szkody. Pan skunk
              > chyba wie o czym piszę.Wystarczy, że
              > złożę zawiadomienie w sprawie a
              > nie przeciwko komuś i klapa, leżycie.

Piszesz, że "masz zasady", chcesz się pokazać, jako człowiek szanujący prawo, a tymczasem szantażujesz uczestników happeningu, grożąc im ewentualnymi konsekwencjami. Jeśli uważasz, że zostało popełnione przestępstwo, to Twoim obowiązkiem jest je zgłosić, nie masz prawa stawiać się w roli sądu i orzekać rodzaj zadośćuczynienia, a później ogłaszać, że teraz już jest OK.
              • Gość: znajomy tak, przemo ma problemy ze soba IP: 212.183.136.* 03.01.09, 12:24
                co widac w powyzszych sprzecznosciach, a na dodatek uwaza ze to spisek iz w
                pracy nie awansowal oraz nagrody nie dostal... jak widac to za uciazliwe
                naprzykrzanie sie bez sensu, to zaden spisek
              • przemo_pomoze Re: Sprawę trzeba zbadać. 03.01.09, 18:06
                To nie jest rodzaj zadośćuczynienia tylko konieczność wynikająca z
                przepisów prawa. Po usunięciu betonowych placków można będzie bowiem
                uznać sprawę za zakończoną: art. 36 Ustawy o drogach publicznych z
                dnia 21.03.1985 (Dz. U. z dnia 15.04.1985 r.) "W razie samowolnego
                naruszenia pasa drogowego lub zarezerwowanego pasa terenu, właściwy
                zarządca drogi orzeka o przywróceniu ich do stanu poprzedniego" Kto
                tu mówi o zadośćuczynieniu? Samo prawo mówi co powinno być zrobione.
                Nikt tu nie mówi o jakiejś rekompensacie. Po prostu trzeba
                posprzątac po sobie, czy sie to komuś podoba czy nie. I to są te
                zasady. I jeśli ja jestem pokrecony to co dopiero trzebaby było
                powiedzieć o twórcach Ustawy? No ale ja jestem innego zdania i
                uważam ten przepis za słuszny.
            • patsywojt Re: Sprawę trzeba zbadać. 03.01.09, 12:12
              Chyba obejdę się bez pana "szacunu". Będzie ciężko, wiem, ale jakoś przy pomocy
              towarzyszy w niedoli postaram się przetrwać ten cios...
              • Gość: kąkord Re: Sprawę trzeba zbadać. IP: *.toya.net.pl 03.01.09, 14:58
                Ta, co tam szacun innych ludzi, ważne, że czujecie się dobrze z tym co robicie i
                jak robicie. Na co Wam jakieś tam odmienne zdanie.
                • Gość: patsywojt Re: Sprawę trzeba zbadać. IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.01.09, 23:25
                  Dokładnie...
                  Moją życiową misją nie jest zbijanie kapitału na akcjach, które każdy pochwali
                  (są w ogóle takie?) tylko osiąganie celów, które uważam za słuszne. Tym się
                  pewnie różnię od politykierów.
                  Jest takie powiedzenie, że jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim
                  dogodził. Nie zamierzam wysyłać planów happeningu czy innych akcji, w których
                  uczestniczę do akceptacji panu Pęczakowi. Nie jest dla mnie autorytetem ani
                  wyrocznią do której muszę się w takich sprawach zwracać. Własne zdanie o tym co
                  robię może mieć każdy i je spokojnie wygłaszać. Pan Przemo poszedł już duuuużo
                  dalej doczepiając gdzie tylko mu się zamarzyło informację o danych personalnych
                  osób, które zna osobiście i z którymi wiem, że nieraz rozmawiał. Z tego choćby
                  powodu nie mam zamiaru strać się o zyskanie "szacunu" w jego oczach. Po całej
                  tej dyskusji uzanałabym to raczej za obelgę niż komplement.
                  • Gość: kąkord Re: Sprawę trzeba zbadać. IP: *.toya.net.pl 04.01.09, 12:36
                    Ale właśnie takimi politykierami jesteście, nie umiejąc przyjąć słów krytyki, za
                    to przyklaskując sobie nawzajem i kisząc się we własnym smrodku.
                    Działacie dla siebie, nie dla miasta? I dlatego widocznie opinia mieszkańców
                    mało was obchodzi - ważne że nawzajem się kochacie, lubicie, i słodkie i ciepłe
                    słĸowa sobie powiecie. A jak ktoś będzie miał wątpliwości do waszej
                    działalności, to razem go zjeb..cie. No, grunt to trzymać się w kupie, tam jest
                    zawsze raźniej.

Co do tego, na boga, ma Pęczak...?
                    • al.ki Re: Sprawę trzeba zbadać. 04.01.09, 14:15
                      Przemusia się spytaj, szybciej dostaniesz odpowiedź ;-)
                    • brite politykierstwo 04.01.09, 15:53
                      > Ale właśnie takimi politykierami jesteście

Nie jesteśmy. Kropka.
                      Niektórzy tak postrzegają GPO, to fakt, trudno.
                      Pewne niefortunne działania mogą wzmagać takie przekonanie, jak na przykład
                      kasowanie postów Przema, co było według mnie głupie, bo Przemo napisał
                      oczywistość - GPO nie działa jak urzędnicy. Nawet jeżeli ktoś spośród urzędników
                      jest w GPO, to nie będzie poddawał się bezwładowi urzędniczemu paraliżującemu
                      sprawne i przyjazne działanie miasta.
                      Służby miejskie okazują się bezradne w elementarnie prostych sprawach, że
                      posłużę się własnymi przykładami:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=716&w=63447560&a=63700839
                      albo takich, gdzie już trzeba było zaprząc do działania Gazetę:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=716&w=85065278&v=2&s=0
                      To pierdoły, przy problemach o większym ciężarze gatunkowym, których właściwe do
                      rozwiązania sprawy urzędy wydają się nie zauważać reakcja nasza jest adekwatna.
                      I to zapewne tak boli Przema, zachwyconego skutecznością wielomiesięcznej
                      korespondencji.

Szkoda, że dochodzi do takich personalnych tarć, bo przecież Przemo tak samo
                      wykazuje się nadgorliwością w wielu sprawach i wspólnie z tymi których atakuje
                      mogliby wiele zdziałać.
                      • alexander.delarge Re: politykierstwo 04.01.09, 17:18
                        do tej pory wydawalo mi sie ze tak wlasnie dziala demokracja obywatelska, paru
                        ludzi chce czegos i wspolnie dzialaja zeby to osiagnac wiec co ma tu do rzeczy
                        politykierstwo... zawsze przy okazji sie jakis cwaniaczek z wroclawia zalapie
                        ale to nie umniejsza sprawy, zreszta ja osobiscie uwazam ze jezdzenie po miescie
                        na rowerze po 30 roku zycia to glupota i moge tak myslec bo to tez demokracja
                        ale dopoki mi nie kaza jezdzic niech jezdza a te ich sciezki w sumie poprawiaja
                        bezpieczenstwo gdyz wiekszosc rowerzystow nie ma pojecia o przepisach drogowych
                        i lepiej jak maja te sciezki niz jak mi sie pod kola laduja wymuszajac
                        pierwszenstwo, wiec ja ich popieram, normalnym jest poszerzac swa przestrzen
                        zwlaszcza jesli nie moim kosztem, a lapanie ich na haka typu niedozwolone lanie
                        betonu.... to juz rece opadaja, niech leja tylko z glowa zeby nic nie popsuc
                        • Gość: patsywojt Re: politykierstwo IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.01.09, 18:37
                          Masz racje, ale niektórym trzeba tłumaczyć podstawowe pojęcia. Jak podają twoje
                          nazwisko - to jest politykierstwo i lans, jak nie podają - to masz się bronić,
                          bo pewnie masz nieczyste intencje, skoro działasz z ukrycia. Każdemu się
                          tłumacz, każdego przepraszaj, szczególnie takich kanapowych krytyków, którzy
                          sami kończą swą działalność na narzekaniu albo czepianiu się.
                          • Gość: kąkord Re: politykierstwo IP: *.toya.net.pl 04.01.09, 21:55
                            A skąd wiesz, na czym się kończy moje działanie?
                            W TVNie nie pokazali?
                            Znamienne, że każda krytyka waszej działalności kończy się taką głupią
                            przepychanką i oskarżeniami w stronę oponentów o kanapostwo i politykierstwo.
                            Nie lepiej po prostu odpowiedzieć? Ach nie, bo to nie nasza sprawa, to wasza
                            prywatna. Jak się stanowiska dostaje też.
                            Niby miało być dla ludu, a wyszło jak zawsze, nieprawdaż? Niech się lud zamknie,
                            bo lud nie ma nic do powiedzenia i lud się nie zna, niech o nic nie pyta, bo to
                            nie ludu sprawa. My wiemy lepiej, że działamy dobrze, zawsze krystalicznie
                            czysto i uczciwie. Lud zaś niech wierzy nam na słowo pomimo dochodzących zewsząd
                            wiadomości.
                            Skąd ja to znam...
                      • przemo_pomoze Re: politykierstwo 05.01.09, 22:11
                        Tylko, że właśnie owi Panowie w swojej pracy nie pytają się nikogo,
                        nie działają wspólnie, wydaje im się że cała Łódź to "ich działka".
                        Jest oto pytania : Co musieli takie zrobić, że mnie tak rozjuszyli?
                        Ono pozostanie bez odpowiedzi bo obowiązuje mnie tajemnica służbowa.
                        I po tym co robią nie będę komentował jakimi są urzędnikami, wolę
                        zatem pokazywać to co mogę i nie stanowi tajemnicy służbowej i
                        zadawać ogółowi tylko pytania bo nie uważam ludzi za głupków i
                        sądzę, że sami dojdą do słusznych wniosków. Nawet im się nie chce
                        sprawdzić właściwości do kogo powinni napisać pismo bo nie znają
                        chyba ani Ustaw ani regulaminów i zarządzeń tylko wala pisma na
                        ZDiT, a drzewa w lasach ginom a Panowie tylko zabierają mi i innym
                        niepotrzebnie czas.To się nazywa usprawnienie zbetoniałych
                        urzędników? To chyba jakieś nieporozumienie! Najpierw niech odrobią
                        "swoją pracę domową" z aktów prawnych a potem pogadamy.
                    • Gość: skunk.s kąkord IP: *.toya.net.pl 04.01.09, 17:17
                      Przepraszam za wszystkich, którzy robią coś co się Tobie nie podoba. Brak Twojej
                      akceptacji dla tych działań lub ich najmniejszego wycinka to ultima ratio, powód
                      ostateczny, aby zaprzestać zła i oddać się refleksji nad popełnionymi błędami.
                      Istotne ujawnione wątpliwości są zaś powodem aby odpowiednie służby podjęły
                      zdecydowane kroki, wszak nie ma niewinnych, są źle przesłuchani. Poczytaj
                      Suworowa jako i ja czytam. Takie to czasy nastały, że każdy może sobie wejść na
                      forum i coś napisać, a słowa jego będą równe słowom mędrca i głupca. Wszak
                      wszyscy na tym forum "trzymamy się w kupie".
          • Gość: dp Źle zapikselowane Michale:-) IP: *.toya.net.pl 03.01.09, 10:58
            • Gość: skunk.s Re: Źle zapikselowane Michale:-) IP: *.toya.net.pl 03.01.09, 12:08
              Oj kawałeczek zostawiłem, nie chciało mi się od rana. Poza tym kto chce to sobie
              odpikseluje jak na filmie o pedofilu co chował swoją twarz za efektem.
              • diogenespies czemu nie ma Cię w BIPie UMŁ? 04.01.09, 22:24
                jako osoby, która wygrała konkurs na stanowisko urzędnicze, tajniak
                jakiś jesteś czy co?
                • przemo_pomoze Re: czemu nie ma Cię w BIPie UMŁ? 05.01.09, 19:06
                  konkurs....??????????????????Nie posiadam takich wieści. Hubar jest
                  w necie ale jak podałem link to wykasowali, choć się pokazywał w
                  UWADZE na TVN gdzie ten nick powiązano z konkretnym nazwiskiem. A tu
                  się kryje. A ja z kolei odsyłam do artykułu w dzienniku łódzkim. Ja
                  padam z nóg po swojej pracy a nie po akcjach poza pracą:
                  lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/943020.html--
                  Zieleń i czystość dróg w Łodzi
                  • Gość: dp [...] IP: *.toya.net.pl 05.01.09, 19:30
                    • przemo_pomoze Link jest dobry 05.01.09, 19:36
                      Link jest dobry. Na stronie jest artykuł o ostatnich opadach śniegu.
                      Dziś zleciłem jeszcze dozbieranie śniegu i jutro go wywieziemy z
                      niektórych odcinków: Nawrot, Tuwima, Sienkiewicza, Jaracza,
                      Rewolucji Struga, Pomorskiej, Próchnika, Więckowskiego. Już akcja
                      trwa.
          • breblebrox Re: Przemku 04.01.09, 22:18
            Co do ochrony danych osobowych:
            - informacje dotyczące konkursów na poszczególne stanowiska w UMŁ są ogólnie
            dostępne na stronie... UMŁ!
            - w notatkach prasowych na temat GPO podawane są nazwiska kilku osób, podaj więc
            te wszystkie serwisy do sądu.
            - po trzecie - jak sobie takie jedno czy drugie nazwisko wpiszemy w gógla, to
            nam wygógla ciekawe informacje, m. in. ze strony UMŁ - gógla podajemy do sądu,
            bo jak taki średnio inteligentny użytkownik tejże witryny łatwo połączy sobie to
            samo imię i nazwisko z tym samym imieniem i nazwiskiem.
            - po czwarte: dla opornych - nazwiska te wpisujemy w wyszukiwarkę takiego
            jednego portalu GoldenLine w Grupę Pewnych Osób i w poszczególne profile, gdzie
            miejsca pracy są podane przez samych zainteresowanych.

Podajmy do sądu wszystkich, nie wspomnę o zwykłej przyzwoitości, ją też podajmy,
            na wszelki zaś.
            • miau78 Re: Przemku 05.01.09, 04:34
              Pojęcie przywoitości jeszcze należałoby wyjaśnić, bo nie każdy rozumie, droga
              Breble.
              Ależ się narobiło.
              • miau78 poszukuję kogoś z Rowerowej Łodzi! 05.01.09, 09:41
                Jak najszybciej, jedna osoba- żeby wypowiedziała się do mediów. Pilne. GG: 1589989.
                • rowerowalodz Re: poszukuję kogoś z Rowerowej Łodzi! 05.01.09, 10:24

napisz na rowerowalodz@op.pl nr telefonu na jaki dzwonic
              • breblebrox Re: Przemku 06.01.09, 00:07
                Oj tam, są ważniejsze zasady. Np. zasada "jak złapią cię za rękę, mów że to nie
                twoja ręka". Mistrzowie potrafią stosując tą zasadę równocześnie odegrać rolę
                ofiary knowań złych i zazdrosnych o sławę ludzi.
      • Gość: kąkord Re: Skunk pracuje w UMŁ??? IP: *.toya.net.pl 03.01.09, 14:54
        Kultury osobistej w to nie mieszaj, bo ona nakazywałaby walczyć z otwarta
        przyłbicą, miast robić prywatę.
        Zresztą: skoro mają takie czyste ręce, to chyba wszystko im jedno.
        Tym bardziej, że działalność "społeczna", jaką podejmują, na tyle blisko jest z
        ich działalnością służbową, że akurat kultura osobista wymagałaby przyznania się
        do swoich stanowisk.
    • mi-6 Re: konsultacje według ZDiT 04.01.09, 15:59
      Śmieszne jest to wytykanie GPOwcom rozlewania betonu i odmawianie im szacunu,
      gdy konsultacje społeczne są zwoływane w tak groteskowym trybie.

Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale zdaje się, że pierwsza droga rowerowa przy
      alei Mickiewicza powstała na podobnej zasadzie co krawężnikowe podjazdy, z tym,
      że wtedy urzędnicy uznali to za dobry pomysł.
      Niestety dalej uważają, że to dobry pomysł i zamiast na jezdni malują pas na
      chodniku.

Ponadto mam problem z linkiem www.rowerowalodz.pl/49801/52001.html
      Znaczy nie widzę tych norm, które miały tam być.
      • rowerowalodz Re: konsultacje według ZDiT 04.01.09, 17:15

Normy przeniesione na strone:

www.rowerowalodz.pl/64101/index.html
        oraz na podstrony.
    • bartoszdomaszewicz Parakonsultacje 04.01.09, 18:21
      Ja tak tylko krótko.

To co zostało nazwane konsultacjami uważam za kompletny skandal.
      W trakcie sesji 30.12 zostałem poinformowany, że o 16 jest jakieś spotkanie w
      sprawie norm.
      Powołanie zespołu, o którym mowa w uchwale Rady Miejskiej powinno odbyć się w
      trybie zarządzenie prezydenta. Zwykle wskazany jest tam sposób wyłonienia
      radnych (albo wskazani są imiennie, albo mówi się o przedstawicielach
      poszczególnych klubów itp.).
      Ja podobnego zarządzenia w tej sprawie na oczy nie widziałem. Zaproszenia nie
      otrzymałem, poza ustnym.

Taki sposób konsultacji, pomijając już nawet radnych to SKANDAL. Niezależnie od
      tego czyj i jaki prezydent się tego dopuszcza.

W tej sprawie przygotowałem pismo do Prezydenta Miasta oraz Przewodniczącego
      Rady. W zależności od odpowiedzi będę rozważał zawiadomienie organów
      nadzorujących wykonywanie uchwał Rady Miejskiej.

P.S Na sesji nie było mowy o strategii transportowej. To też zresztą zaległa
      sprawa.
      • przemo_pomoze Re: Parakonsultacje 05.01.09, 19:22
        Jeżeli ten nick jest nickiem Pana Radnego, to proszę się
        wypowiedzieć na temat:
        1. Czy należało mieć zgodę na hepening i zajęcie pasa drogowego
        podczas akcji betonem w beton?
        2. Czy wolno wylewać beton a tym samym prowadzić prace o harakterze
        budowlanym ingerującym w nawierzchnię drogi publicznej bez zgody
        Zarządcy Drogi?
        3. Jeśli natomiast stało się jak stało, czy nie należy w myśl
        obowiązujących przepisów przywrócić stan poprzedni?
        4. Czy celem hepeningu nie było zwrócenie w sposób skuteczny uwagi
        odpowiednich urzędników i jak sie ma do tego niszczenie nawierzchni?
        5. Czy Zarząd Dróg i Transportu nie powinien uwzględnić stanowiska i
        opinii społecznej i zlecić fachowe wykonanie zgodnie z projektem
        usunięcie przeszkód architektonicznych, nie tylko dla rowerzystów
        ale również dla osób niepełnosprawnych poruszających sie na wózkach
        inwalidzkich (elektrycznych)?
        6. Czy swoimi działaniami na drodze służbowej i w kontaktach z
        innymi ludźmi nie działam dla interesu społecznego? Czy nie dbam o
        estetykę miasta? Czy jedynym podmiotem skutecznym w tym mieście jest
        tylko GPO a właściwie dwóch jej członków, o których dowiadywałem się
        od innych osób że mi ubliżali?

Jeśli już zechciał Pan zabrać głos w tej debacie, to niech się Pan
        wypowie. Żeby położyć kres utożsamiania mnie z betonem urzędniczym,
        dyskredytacji mojej osoby i wysyłaniu do psychiatry przez osoby
        uwikłane w brak zasad.
        • przemo_pomoze Panie Radny gazeta.pl mnie cenzuruje ostro... 05.01.09, 21:37
          Panie Radny gazeta.pl cenzuruje mnie bardzo ostro i nie dopuszcza do
          głosu, wykasowuje moje posty na prywatne kaprysy dwóch urzędników z
          GPO. Nie pozwala mi to poznać Pana zdania na temat ich udziału w
          akcji "betonem w beton" z punktu widzenia etyki i przestrzegania
          prawa.
          • Gość: dp Re: Panie Radny gazeta.pl mnie cenzuruje ostro... IP: *.toya.net.pl 05.01.09, 22:01
            Przemo, może na prywatne mejle radnych spróbować warto?
            • przemo_pomoze To trzeba pokazać tez tutaj. 05.01.09, 22:17
              Chcę, żeby wypowiedział się przed forumowiczami bo wie co robię i
              ile mnie to kosztuje. I niestety staram się twardo trzymać
              odpowiedni poziom i nie naginać, co wielu się nie podoba. Warto mieć
              zasady. A cel nie uświęca środków. A że naga prawda boli, ba potrafi
              zabić to wiadomo nie od dziś. Z Panem Radnym mam kontakt ale nie
              pozwolę by kłamstwo kwitło.
              • Gość: dp Re: To trzeba pokazać tez tutaj. IP: *.toya.net.pl 05.01.09, 22:27
                to jeszcze 42 Ci zostało:-)
            • przemo_pomoze A tu tylko kasują żeby Pęczaka uciszyć 05.01.09, 22:31
              A tutaj tylko kasują, żeby uciszyć Pęczaka. Niech już ten Pęczak
              ucichnie bo psuje nam reklame, no cicho cicho...
              A ja uważam że trzeba być człowiekiem a nie.....
              Trzeba ludzi szanować i współpracować i pomagać sobie nawzajem a nie
              kopać się w dupę. Ale sorry ja nie będę ciągle tłumaczył jak już
              mnie dupa boli od kopniaków - Tylko pytam za co? Ano za nic, bo
              trzeba sie promować a jak jest za cicho to kibel na Placu Wolności w
              papier zapakować i dać swojemu przełożonemu, który ich zatrudnił. I
              tylko pisma i pisma bez sensu i pozorne ruchy i głupie pytania.
              Żygać się normalnie chce.
          • miejskie_narty Re: Panie Radny gazeta.pl mnie cenzuruje ostro... 06.01.09, 00:45
            Teraz to już pojechałeś na całego. Myślisz, że cenzor ciacha również posty radnego, tylko po to, żebyś nie mógł przeczytać odpowiedzi na swoje pytanie? :-)

• patsywojt konsultacje ZDiT - odsłona druga 07.01.09, 20:49
      Podczas spotkania 30 grudnia uczestnicy uzgodnili początek prac na piątek 9
      grudnia o godz. 17.00 - tak by wszyscy ze strony organizacji społecznych mogli
      dotrzeć na nie po pracy.
      Dziś - godzina 15.00 wiadomość od ZDiT mialem:
      "Pragnę poinformować, że termin spotkania wyznaczony na dzień 09.01.2009 o godz.
      17.00 w ZDiT został zmieniony na dzień 08.01.2009 o godz. 15.00 w Gabinecie
      Wiceprezydenta Miasta, Pana Jarosława Wojcieszka."
      W porównaniu do poprzedniej sytuacji to postęp, w porównaniu do sytuacji w
      cywilizowanych krajach - ŻENADA!
      • Gość: magik Re: konsultacje ZDiT - odsłona druga IP: *.retsat1.com.pl 08.01.09, 22:30
        I jak to spotkanie?
        Forma zmiany terminu i miejsca - imponująca.
        Ot, tak przez zaskoczenie.

Pełna dyspozycyjność petenta względem urzędu.
        • Gość: patsywojt Re: konsultacje ZDiT - odsłona druga IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.01.09, 23:03
          Na spotkaniu była Ola Hac - mam nadzieję, że napisze coś z sensem i nie będę tu
          musiała wszystkiego raportować :) Poczekam do jutra...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka