Dodaj do ulubionych

Kara za wódkę w szkole bezprawna?

IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 21:16
no i zajebiscie :D
Obserwuj wątek
    • Gość: zygmunt Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.xdsl.centertel.pl 12.01.09, 22:18
      gościem?? będąc nauczycielem tej szkoły nie przyszedłbym na studniówkę. co za
      przyjemność patrzeć na pijane mordy gó...arzerii, a tak będzie.
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 10:22
        Głupio wymyślili karę, to ich problem. To tak, jakby zabronili uczniom pójść po
        szkole - powiedzmy - na kręgle.
        • Gość: mmmm Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.chello.pl 13.01.09, 11:04
          Matko, a po co te studniówki? ( i o tradycji mi tu prosze nie
          bredzić). Nauczyciele dla uczniow to dopust boży- a niechże sami
          sobie organizuja, najlepiej w ferie i poniosa wszelkie ewentualne
          konsekwencje sami. O ile mi wiadomo wiekszosc nauczycieli
          studniówke traktuje podobnie jak uczniowie- jak dopust bozy. wiec
          po co maja sie meczyc obie strony- niech "cierpi" jedna- uczniowie,
          a przede wszystkim ich rodzice :))))
        • Gość: 78 Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.uci.agh.edu.pl 13.01.09, 11:50
          Jednak studniówka to impreza szkolna, a nie po szkole. Dlatego ja uważam ich
          decyzję za słuszna - dlaczego kilku pijaków miałoby później popsuć imprezę
          wszystkim innym?
        • olias Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 20:59
          głupia kara! tak, można było usunąć winnych ze szkoły. wilczy bilet.
          bez matury. zgodnie z regulaminem.
      • inv28 Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 10:49
        Chyba czegoś nie zrozumiałem, albo informacja w artykule jest
        niepełna.
        1. Uczniowie klasy maturalnej powinni być chyba pełnoletni(poza
        nielicznymi wyjątkami, wysłanymi do szkoły w wieku niższym od 7 lat)
        2. Jako pełnoletni, mogą alkohol kupować, darować i otrzymywać w
        prezencie. To żadno wykroczenie.
        3. Nie wyłapałem w tekście informacji, żeby ten alkohol w szkole
        spożywali, a tym bardziej, żeby to jednoznacznie stwierdzono. Jest
        jedynie mowa o tym, że uczniowie robili sobie zdjęcia z otrzymanym w
        prezencie alkoholem. Zdjęcia, nawet jeśli obrazowały spożycie (nie
        ma o tym jednoznacznej informacji) nie są dowodem spożycia alkoholu,
        bo do zdjęcia można przecież zwyczajnie pozować.

Więc jeśli ich jedynym wykroczeniem ma być darowanie i otrzymywanie
        w prezencdie alkoholu,oraz fotografowanie się z ww prezentami, to
        kara jest chyba pomyłką.
        A ty powinieneś się chyba zastanowić jakie jest przesłanie twego
        komentarza. Jeśli kara była nieprzemyślana i przedwczesna,
        nauczyciele powinni się z niej wycofać. Każdy może się przecież
        myliś, również nauczyciel. Tymczasem twój wpis nie przewiduje żadnej
        refleksji nad zachowaniem uczniów i decyzją nauczycieli.
        Arbitralnie, na podstawie skąpych informacji uznałeś uczniów za
        winnych, a nauczycielo sugerujesz zaostrzenie kursu i bojkot
        studniówki. Dodatkowo używasz obraźliwych słów (pijane mordy
        gó...arzerii). Jaki to wzorzec dla tych młodych ludzi? To nie
        żadna "gó...arzeria", tylko dorośli, choć młodzi i może mało
        doświadczeni ludzie.
      • Gość: ona Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.13.rev.vline.pl 13.01.09, 20:46
        Nauczyciele nic nie może, uczeń natomiast może wszystko !!!
        Nauczyciel ponosi jednak odpowiedzialność za podpitych uczniów. A
        gdzie w tym wszystkim rodzice? Jak zwykle, pewnie nie mają czasu dla
        wlasnych dzieci.
    • Gość: xxx Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 12.01.09, 22:23
      "Katarzyna Felde w rozmowie z "Gazetą" nie potrafiła wskazać podstawy prawnej
      dla zakazania uczniom wstępu na bal. Przyznała również, że takiej kary nie
      przewiduje statut szkoły: - Przewiduje upomnienie, naganę, wyrzucenie z klasy,
      a nawet ze szkoły, ale zakazu studniówkowego w nim nie ma."

no pewnie, wyrzuciliby ich ze szkoły przed matura i nie byłoby podstaw aby
      jakiś prawnik to kwestionował
    • nefnef Kara za wódkę w szkole bezprawna? 12.01.09, 22:25
      Kiepski statut ma ta szkoła . Słowo kiepski pochodzi od słowa kiep, którego
      znaczenia tu nie podam.
      W szkole, nawet podczas wigilii, gospodarzem jest dyrektor.
      • Gość: Elo <---=== IP: *.ists.pl 13.01.09, 09:53
        A nie pastor?

guma.bubb.pl
      • Gość: jaki kiep, taka wy Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.imet.tu-clausthal.de 13.01.09, 10:40
        to powiedz gdzie jeszcze studniowki odbywaja sie w szkolach....
      • agagin Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 14:03
        Swietna uwaga.
        Jezeli gospodarzem wigilii byl dyrektor, a juz na pewno wychowawca
        to oni sa jedynymi odpowiedzialnymi za powstala sytuacje i to oni
        powinni poddac sie karze.

U mnie jak wynikla taka sytuacja w liceum dyrektor stanal przeciwko
        wychowawcy i powiedzial,ze lepiej w szkole niz na ulicy, a lampka
        szampana to nie tanie wino.
        • Gość: nn Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 14:26
          agagin napisała:

> Swietna uwaga.
          > Jezeli gospodarzem wigilii byl dyrektor, a juz na pewno wychowawca
          > to oni sa jedynymi odpowiedzialnymi za powstala sytuacje i to oni
          > powinni poddac sie karze.
          >
          > U mnie jak wynikla taka sytuacja w liceum dyrektor stanal przeciwko
          > wychowawcy i powiedzial,ze lepiej w szkole niz na ulicy, a lampka
          > szampana to nie tanie wino.

to debil z tego dyrektora, debilem jest każdy dyrektor, który zawsze staje za
          uczniem przeciwko nauczycielowi, a w tej sytuacji szczególnie, bo dal
          przyzwolenie na picie alkoholu w szkole?

czy w pracy pijesz alkohol, nawet z jakiejś szczególnej okazji ale bez
          pozwolenia szefa? a póki uczeń jest w szkole jego szefem jest nauczyciel, niech
          sie cieszą że nie zastosowana zostala kara regulaminowa i nie wylecieli ze szkoły
          • agagin Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 14:48
            Mylisz sie, dyrektor postapil bardzo dobrze.
            Wychowawca chcial wyciagnac konsekwencje od 2 osob a pila cala
            klasa. Dyrektor wyrazil swoje stanowisko na zebraniu rodzicow i
            wszyscy rodzice uznali,ze to byla sluszna decyzja.
            Jezeli pic to kulturalnie i tego szkola tez powinna uczyc.
    • Gość: zasmucona Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: 81.168.185.* 12.01.09, 23:01
      Pani Dyrektor niech pani chociaż raz pokaże że ma pani kręgosłup! Zrobili z Was,
      ze szkoły pośmiewisko, pogrozili palcem, że Was-nauczycieli na studniówkę nie
      wpuszczą, wstyd na całą Polskę. Jestem absolwentką tej szkoły, żal mi Pani, bo
      jest Pani sympatyczna, niechże ukarze Pani aroganckich gów......., odśnieżać
      teren przed szkolą ????? Też mi kara!!! Na bohaterów "Faktu" i GW wyszli, a WY?
      Kpią z Was na wszystkich forach i gronach.
      • Gość: profes79 Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 23:07
        Bo tak jest jak sienajpierw dziala a potem mysli. Zmiast zastosowac
        kare przewidziana regulaminem/statutem postanowili cos wymyslic
        sami...I teraz maja efekty.
        • Gość: absolwent czwórki Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 12.01.09, 23:42
          To wyrzućcie ze szkoły tę hołotę! Niech nie psuje dobrego imienia
          naszej szkoły! A pan pseudo - prawnik niech się zastanowi nad tym,co
          mówi. Gó...ażeria i jej niedouczeni rodzice - wielcy mi gospodarze!
          Niech się rządzą u siebie (jeśli cokolwiek mają poza klitką w
          komunalnym bloku z lat pięćdziesiątych). Solidaryzuję się z
          nauczycielami i dyrektorem mojej szkoły! To nie kiepska
          zawodówka,której absolwenci chleją piwo, a Czwarte Liceum
          Ogólnokształcące!
          • Gość: Edward Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 12.01.09, 23:47
            Ha hahahahaha
            "to nie kiepska zawodówka,której absolwenci chleją piwo, a Czwarte Liceum
            Ogólnokształcące!" cóż za oburzenie Buahahah
            • zigzaur Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 10:10
              Dopiero czwarte? Słabiutko!
          • Gość: Zenio Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.acn.waw.pl 13.01.09, 07:21
            > To nie kiepska
            > zawodówka,której absolwenci chleją piwo, a Czwarte Liceum
            > Ogólnokształcące!

No oczywiście żaden absolwent czwórki piwa nie pije ;) to przecież oczywista
            oczywistość ;)
          • Gość: profes79 Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:54
            Problem w tym, ze prawnik ma racje. Gdyby zastosowano kare
            regulaminowa/statutowa - nie bylo by podstawy do narzekania. Tymczasem po co sie
            przejmowac zapisami...

Poza tym ze to szkola i zachowanie bylo nie na miejscu to przeciez nie pili a
            tylko dali sobie prezenty! Sorry - ludzie chyba sa pelnoletni. Kara typu nagana
            etc - jak najbardziej. Ale tu pisza ludzie ktorzy proponuja takie rozwiazania
            jakby sie tamci sie schlali w trzy dupy na terenie szkoly...
            • Gość: nn Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 14:29
              > Poza tym ze to szkola i zachowanie bylo nie na miejscu to przeciez nie pili a
              > tylko dali sobie prezenty! Sorry - ludzie chyba sa pelnoletni. Kara typu nagana
              > etc - jak najbardziej. Ale tu pisza ludzie ktorzy proponuja takie rozwiazania
              > jakby sie tamci sie schlali w trzy dupy na terenie szkoly...

tylko po co dali sobie takie prezenty? z potrzeby serca? czy może żeby zaraz po
              oficjalnej części się tym uraczyć?
              po co robili zdjęcia tego faktu, po co w końcu umieścili to w internecie?
              żeby mieć radochę, żeby upokorzyć nauczyciela, że na cos takiego pozwolił?
              • michalng Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 17:01
                > tylko po co dali sobie takie prezenty? z potrzeby serca? czy może
                > żeby zaraz po oficjalnej części się tym uraczyć?

A co ? Niewolno ? Wprowadził ktoś prohibicje i ja o tym nic nie wiem ?
          • Gość: dumdum Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 09:11
            To właśnie ta piękniejsza strona demokracji samowola i bezkarność
            kilkanaście lat temu takie sytuacje byłyby nie do pomyślenia wylali
            by ich na zbity pysk i byłoby po problemie a ojciec nawet by się nie
            odezwał bo wtyd by mu było
            • arius5 Chyba nie rozumies pojaecia "demokracja" ? 13.01.09, 10:08
              Samowola to wlasnie wykazali sie nauczyciele.
              Ale po 50 latach rzadow komuny i kosciola to nam trudno zrozumiec takie pojecia
              jak "prawo" czy "regulamin".
              • Gość: nn Re: Chyba nie rozumies pojaecia "demokracja" ? IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 14:30
                arius5 napisał:

> Samowola to wlasnie wykazali sie nauczyciele.
                > Ale po 50 latach rzadow komuny i kosciola to nam trudno zrozumiec takie pojecia
                > jak "prawo" czy "regulamin".

szkoda tylko, ze uczniowie wiedzą co to regulamin tylko kiedy im to wygodnie, w
                innych przypadkach nawet nie zauważają, że coś takiego jest, tylko, że
                nauczyciele chyba za często przymykają oko na to
          • olias Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 21:05
            może lepiej być zawodówką niż ... Czwarte cuś tam. ja tam z
            doświadczenia wiem, że w pracy świństwo zrobi mi ćwok po
            liceum+studia a nie po zawodówce. taki świat.
      • arius5 No wlasnie, sa juz dorosli 13.01.09, 10:05
        zatem prosze ich traktowac jak doroslych, a nie jak bande smarkaczy, w Polsce
        nadal traktuje sie w ten sposob 18-latkow.
        Czas nauczyc sie, co oznaczza pojecie "prawa czlowieka" i nie robic cyrku tylko
        dlatego, ze ktos sobie zrobil zdjecie z puszka piwa.
        • Gość: 78 Re: No wlasnie, sa juz dorosli IP: *.uci.agh.edu.pl 13.01.09, 11:52
          I potraktowano ich jak dorosłych - ponieśli konsekwencje swoich działań.
        • Gość: paskudek1 Re: No wlasnie, sa juz dorosli IP: 79.191.178.* 13.01.09, 12:17
          a wesz o tym że istnieje zakaz wnoszenia na teren szkoły napojów alkholowych??? POdejrzewam ze tai zapis ISTNIEJE w statucie szkoły. Przez ostatnie 20 lat szkoła jako instytucja sama na siebie ukręciła bicz w postaci samych praw dla uczniów i zera obowiązków. Stwierdzenie że nauczyciele nie mieli prawa ukarać tych uczniów daje jasne przyzwolenie na dalsze ekscesy i wybryki innym. Pewnie, róbmy jak nam się podoba bo uczeń ma same prawa a nauczyciel same obowiązki. A potem budzimy się z ręką w nocniku
          • Gość: prawdziwy_uczen Re: No wlasnie, sa juz dorosli IP: 83.238.66.* 13.01.09, 12:44
            Podpisuję się pod tym co paskudek1 napisał\a. Ostatnie czasy to tylko prawa dla
            uczniów. Ja mam wrażenie, że niedługo będzie trzeba wszystkie obowiązki uczniów
            wykreślić bo przecież będą łamały jakieś prawa jak to nie dzieci to tych
            "dorosłych" dzieci. A w szkołach powinni najpierw oświecać dzieci z ich
            obowiązków a dopiero później z ich praw.Ja już mam wrażenie że ta ręka już jest
            w nocniku.
            • Gość: paskudek1 Re: No wlasnie, sa juz dorosli IP: 79.191.166.* 13.01.09, 13:07
              no niestety reka juz JEST wnocniku. PRacuje w szkole i wiem jak to działa od strony własnie skzolnej - administracyjnej. Jednego tylko nie rozumiem, bo nie ma tak że nauczyciele cos sobie "postanowili". Musiało byc formalnie zwołane posiedzenie rady pedagogicznej i to pod przewodnictwem CO NAJMNIEJ wicedyrektora szkoły. A tu nagle Dyrektor mówi że kara jest niezgodna ze statutem? To CZEMU U LICHA podpisywał sie pod uchwałą????
              Z drugiej strony rzeczywiście młodzi ludzie zapominają że szkoła nie jest od chwili ukończenia 18 roku życia obowiązkowa. Nie chcą chodzić - fora ze dwora i nikt nikogo pod pistoletem nie trzyma. Ale jak się chodzi to trzeba się PODPORZĄDKOWAĆ pewnym regułom. MNie sie tez wiele rzeczy w robocie nioe podoba i co? Mogę sobie po narzekać i wszystko w temacie. Obecne przepisy oświatowe są tak debilne zs punktu widzenia tego co moze szkoła i naucyzciel ze najlepiej, w razie problemów, to jak się nauczyciel od razu zgłosi do prokuratora że winny. A z kolei ucznia z wyrokiem sądu trudno relegować ze szkoły. O tak banalnych rzeczach jak bójki nie wpsomnę. I npomysleć ze kiedy moja mama w 1967 pisała maturę (rok szkolny 1966/67) a chłopcy w klasie zrobili sobie w roku szkolnym 1965/66 dzień wagsarowicza to groziło im NIEDOPUSZCZENIE DO MATURY. ZA WAGARY ROK WCZEŚNIEJ. W chwili obecnej chyba nawet zabicie nauczyciela nie spowodowałoby niedopuszczenia do matury. Najwyżej pisałby taki delikwent w areszcie. Ja nie zartję. Jak się uczniowie, zwłaszcza pełnoletni pobiją na korytarzu to nawet wezwana policja g..no zrobi. Bo to było jeden an jednego.
              Takie orzeczenia jak w tej sprawie dają tylko zielone światło większemu rozpasaniu uczniów i ich roszczeniowej postawie. Już teraz większość uważa, że jak chodzi do szkoły (CHODZI A NIE UCZY SIĘ) to juz im się należy ocena pozytywna.
              Przestańcie tak usprawiedliwiać tych uczniów, jeżeli to są dzieci rozbrykane to trzeba je nauczyć pewnych reguł, a jezeli dorośli to powinni znać reguły i ich przestrzegać. Nie można wiecznie usprawiedliwiać wybryków i łamania przepisów i zasad.
              • tlenek_wegla Re: No wlasnie, sa juz dorosli 13.01.09, 13:13
                nie dramatyzuj...

Sa regulaminy i przepisy...

Udzial w bojce to czyn zabroniony... Podlega karze z Kodeksu Karnego.
                Spozywanie alkoholu w szkole to rowniez czynnosc niezgodna z prawem.

Problem polega tylko na tym, czy mlodziez jedynie obdarowala sie trunkami
                (pelnoletnia mlodziez, ktora zgodnie z ustawa moze juz kupic sobie alkohol), czy
                spozywali.

Dodam tylko, ze regulamin szkoly zabrania kupowania i posiadania alkoholu ,
                kiedy uczniowie znajduja sie pod opieka nauczyciela.

• Gość: xxx Re: No wlasnie, sa juz dorosli IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 14:40
                  tlenek_wegla napisała:

> nie dramatyzuj...
                  >
                  > Sa regulaminy i przepisy...
                  >
                  > Udzial w bojce to czyn zabroniony... Podlega karze z Kodeksu Karnego.

nie podlega, chyba że pobity uczeń złoży skargę na policję, z urzędu nic policja
                  i prokuratura nie zrobi
              • Gość: xxx Re: No wlasnie, sa juz dorosli IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 14:38
                > czenia do matury. Najwyżej pisałby taki delikwent w areszcie. Ja nie zartję. Ja
                > k się uczniowie, zwłaszcza pełnoletni pobiją na korytarzu to nawet wezwana poli
                > cja g..no zrobi. Bo to było jeden an jednego.

jak się pelnoletni uczniowie pobija to policja nawet nie przyjedzie, bo sa
                pełnoletni
          • tlenek_wegla Łatwo sprawdzić 13.01.09, 13:02
            Statut

IV Liceum Ogólnokształcącego
            im. Emilii Sczanieckiej
            w Łodzi,
            obowiązujący
            w aktualnej postaci
            od stycznia 2008

4liceum.webhost.pl/4LO/wystawione_pliki/Statut_4LO.doc
            §68

Na terenie szkoły oraz podczas zajęć, w trakcie których uczniowie przebywają pod
            opieką nauczyciela (np. wycieczki szkolne, obozy, zimowiska), uczniów obowiązuje
            całkowity zakaz palenia tytoniu, spożywania alkoholu i przyjmowania narkotyków i
            innych środków odurzających. Zabrania się również kupowania przez uczniów,
            posiadania i nakłaniania do używania w/w środków. Złamanie tego zakazu stanowi
            naruszenie dyscypliny szkolnej.

§69

1 Za rażące wykroczenie przeciwko dyscyplinie szkolnej uważane jest m.in.:
            A. Opuszczenie terenu szkoły przed zakończeniem zajęć obowiązkowych bez
            zezwolenia wychowawcy lub innego nauczyciela, upoważnionego przez dyrektora szkoły,
            B. Palenie papierosów,
            C. Kradzież i dewastacja urządzeń i sprzętu szkolnego lub innego mienia szkoły,
            D. Lekceważące i niekulturalne zachowanie wobec nauczycieli, pracowników szkoły
            i kolegów,
            E. Dezorganizowanie swoim niewłaściwym zachowaniem pracy na lekcji,
            F. Używanie wulgaryzmów.
            2 Za szczególne rażące wykroczenie przeciwko dyscyplinie szkolnej uważane jest
            m.in.:
            A. Spożywanie alkoholu lub przebywanie w stanie nietrzeźwym w czasie i miejscu,
            gdy uczeń pozostaje pod opieką nauczyciela,
            B. Posiadanie lub zażywanie środków odurzających i narkotyków,
            C. Stosowanie przemocy fizycznej lub psychicznej wobec kolegów, nauczycieli lub
            innych pracowników szkoły oraz podejmowanie innych działań zagrażających zdrowiu
            lub życiu osób.
            D. Popełnienie czynu należącego do kategorii czynów zabronionych w Kodeksie
            Karnym lub w innych ustawach, jeżeli mają one związek z funkcjonowaniem szkoły i
            pełnieniem przez nią celów wychowawczych i opiekuńczych.
            • tlenek_wegla Re: Łatwo sprawdzić 13.01.09, 13:06
              O ile spozywanie etc moim zdaniem maja sens, o tyle zakaz kupowania i
              posiadania jest juz sprzeczny z prawem ( w przypadku pelnoletnich uczniow).

USTAWA
              z dnia 26 października 1982 r.
              o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
              (tekst jednolity: Dz. U. 2002 r. Nr 147 poz. 1231)

Art. 15. 1. Zabrania się sprzedaży i podawania napojów alkoholowych:
              1) osobom, których zachowanie wskazuje, że znajdują się w stanie nietrzeźwości,
              2) osobom do lat 18,
              3) na kredyt lub pod zastaw.

Jednoznacznie okresla komu wolno kupic i posiadac alkohol.
              • Gość: paskudek1 Re: Łatwo sprawdzić IP: 79.191.166.* 13.01.09, 13:09
                owszem wolno kupić i posiadać ale NIE NA TERENIE SZKOŁY
                • tlenek_wegla Re: Łatwo sprawdzić 13.01.09, 13:15
                  Ten zapis jest niezgodny z prawem...

Regulamin szkoly jest sprzeczny z zapisem ustawy o wychowaniu w trzezwosci ...

Tym osobom wolno kupic i posiadac alkohol. Zgodnie z ustawa nie wolno im go
                  spozywac na terenie szkoly.

Dyrektor w regulaminie poszedl krok dalej i zakazal posiadania. A tego juz nie moze.
                • agagin Re: Łatwo sprawdzić 13.01.09, 14:10
                  no wlasnie w powyzszych przepisach nic takiego nie ma.
                  Spozywali - nie ma na to dowodow.
                  Kupili na terenie szkoly? - nie
                  Wiec nie zlamali zasad.
                  • Gość: xx Re: Łatwo sprawdzić IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 14:45
                    czyli co barany, uczeń według was może kupić (jak ma 18 lat to oczywiscie może)
                    i przyniesć do szkoły np. 0.7 wódki, postawić bezczelnie na ławce i robić sobie
                    fotki z nauczycilem i buteleczka na stole, a biedny nauczyciel nie ma prawa
                    zaprotestować?
                    stąd juz tylko od krok od zalożenia kosza mu na glowę
              • Gość: nn Re: Łatwo sprawdzić IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 14:43
                tlenek_wegla napisała:

> O ile spozywanie etc moim zdaniem maja sens, o tyle zakaz kupowania i
                > posiadania jest juz sprzeczny z prawem ( w przypadku pelnoletnich uczniow).

tyle tylko, że w momencie podjęcia nauki uczniowie zobowiązali się do
                przestrzegania regulaminu szkoły, jak im się nie podobał to wybór szkól jest
                naprawdę duży
          • Gość: xxx Re: No wlasnie, sa juz dorosli IP: *.0.fullrate.dk 13.01.09, 15:25
            jezeli istnieje taki zakaz to czemu nauczyciele daj zly wzor i popijaja
            na dniu nauczyciela, w kanciapie wf-isty, w czasie studniowki,

unie byla studniowka za ktora placili uczniowie 300 pln i zaproszeni byli
            nauczyciele i w ramach poczestunku dlanich byla wodka (za moje pieniadze) to
            czemu do cholery ja nie moge jej przyniesc
      • agagin Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 14:07
        PAni Dyrektor zrobila posmiewisko z siebie i rady pedagogicznej.
        A studniowka to zabawa uczniow i rodzicow! A nauczyciele sa goscmi i
        nie maja prawa zabronic im w tym udzialu. Jesli tak- pozwac ich do
        sadu!
        Posmiewisko na cala polske.
        A absolwenci nie powinni sie tak oburzac na uczniow, bo chyba sami
        zapomnieli jak mieli 18 lat. I nie tylko rodzice ale tez szkola
        wychowuje.
    • Gość: zygmunt Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.xdsl.centertel.pl 12.01.09, 23:38
      tak naprawdę, to rozwiązanie jest proste: w trosce o bezpieczeństwo uczestników
      zabawy-cofnąć pozwolenie na jej organizacje jako imprezy szkolnej. niech się
      uchlewają na własne konto.
      • Gość: absolwent czwórki Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 12.01.09, 23:48
        I jak śmie takie coś,co nawet matury nie ma, wypowiadać się
        publicznie i szkalować swoją szkołę. Czas najwyzszy zaostrzyć
        kryteria przyjmowania do dobrych szkół z tradycjami i wyeliminować
        stamtąd chamstwo (dotyczy zrówno uczniów,jaki ich rodziców,którym
        najwyraźniej poprzewracało się w głowach i myślą,że mogą
        decydować,bo zapłacili sto złotych za schabowego i kanapki).Na
        miejscu nauczycieli i dyrekcji nie przyszedłbym na taką
        studniówkę,tylko przysłał firmę ochroniarską i ambulans, celem
        szybkiego odesłania pijanych do izby wytrzeźwień. A z rodzicami
        podpisał umowę o wynajęciu sali i dopilnował,żeby poza nią nie
        wychodzili.
        • old-amsterdam Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 00:04
          Błagam! Utrzymajcie tę karę! A niby co mogą Wam zrobić? Pozwą Was do
          sądu za straty moralne? Przyjdą z policją wyegzekwować swoje prawo
          do uczestnictwa w studniówce? I pamiętajcie,że macie jeszcze
          narzędzie w postaci ocen z zachowania i ocen z przedmiotów.
          Wystarczy inteligentnie ich uzyć. A miłosnicy prawa nieh się
          odwołują do sądów. Nawet jesli wygrają,to do tego momentu zdążą
          skończyć studia (jeśli wcześniej nie zachleją się na śmierć albo nie
          wyrzucą ich z uczelni,które na szczęście mniej przejmują się
          bzdurnymi wymysłami niewydarzonych prawników).Pozdrowienia dla Rady
          Pedagogicznej IV LO. Niech się Państwo trzymają i nie dadzą rządzić
          w szkole rodzicom ani tym bardziej gó...arzom!
          • calli Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 09:28
            i ty jesteś normalny i praworządny, pajacu? w wyborach pewnie na PiS głosowałeś.
            co te dzieciaki zrobiły takiego, że karze się ich - niezgodnie z regulaminem do
            tego? dały sobie prezenty??
            • Gość: prawdziwy_uczen Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: 83.238.66.* 13.01.09, 09:34
              Prezenty ????? Jeśli Ty nazywasz to prezentami to gratuluję. Pewnie też na
              wigilię robisz prezenty alkoholowe ?
              A co do pytania co one takiego zrobily to chyba w szkole również rzadko
              bywalas/les bo nie przypominam sobie by do szkoly mozna bylo alkohol przynosic.

PS.
              trzeba zacząć od tego że w szkole uczeń przede wszystkim ma OBOWIĄŻKI a dopiero
              później prawa. A nie na odwrót bo potem są takie sytuacje jak opisanei
              towarzystwo nawet swojej winy nie widzi.
              • calli Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 09:43
                pokaż mi taki zakaz, mówiący o tym, że do szkoły alkoholu nie wolno PRZYNOSIĆ!
                spożywanie i przebywanie na terenie szkoły w stanie 'po spożyciu' jest objęte
                sankcją, ale przynieść sobie w teczce możesz nawet siekierę i cztery flaszki,
                pacanie. nauczyciele zrobili z siebie głupków, bo zamiast załatwić sprawę
                zgodnie z regulaminem wykazali się typową wychowawczą indolencją robiąc z igły
                widły a z siebie ofiary losu, zamiast małolatów ukarać ocenami z zachowania czy
                dokładnym przepytaniem z dowolnego przedmiotu w tygodniu po zajściu.

a z ta teorią o OBOWIĄZKACH, to zgłoś się do tow. Jarosławy Kaczyńskiej, tam
                znajdziesz zrozumienie, czynowniku.
                • calli Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 09:47
                  w starej 'radiostacji' o takich jak ci nauczyciele i ich czynownicy juz dawno
                  kawałki licealiści układali:

www.wrzuta.pl/audio/eDITjUpHZC/zambari_-_bezpieczenstwo
                  xD
                  • Gość: prawdziwy_uczen Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: 83.238.66.* 13.01.09, 12:38
                    Żeby Ci "twórcy" choć 30 procent tej energii poświęcali na naukę co na układanie
                    tych kawałków to potem nie było by problemów z nauką i maturą. Smutne ale
                    prawdziwe....
                    • Gość: Zenio Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.acn.waw.pl 13.01.09, 18:14
                      > Żeby Ci "twórcy" choć 30 procent tej energii poświęcali na naukę co na układani
                      > e
                      > tych kawałków to potem nie było by problemów z nauką i maturą. Smutne ale
                      > prawdziwe....

A skąd pomysł ze "twórcy" mieli problemy z nauką ?
                • Gość: prawdziwy_uczen Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: 83.238.66.* 13.01.09, 12:36
                  A propo jak się dobrze przyjrzysz fotografii ze wspomnianej wigilii to ujrzysz
                  otwarte butelki a więc spożywanie już jest. Co do ukarania wolisz żeby uczniowie
                  dostali nagany i ruszyli z "wilczym" biletem na studia ? Będzie wtedy będzie
                  regulaminowo?

Jak się nie ma nic rzeczowego do powiedzenia to się obraża innych bo tak
                  najprościej. I najprościej z uczniów zaraz zrobić "męczenników" bo przecież co
                  oni zrobili. Jeśli tego nie zrozumiesz to tak na prawdę nie ma co z Tobą co
                  dyskutować bo i tak pewnych rzeczy nie zrozumiesz.

Co niektórym wydaje się że w szkole to chyba powinni mieć takie prawa jak w domu
                  czyli, że wszystko im wolno i mamy równouprawnienie bo jesteśmy dorośli...
                  • calli Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 13:05
                    > Co niektórym wydaje się że w szkole to chyba powinni mieć takie prawa jak w
                    domu czyli, że wszystko im wolno i mamy równouprawnienie bo jesteśmy dorośli...

dzieciaku, a tak nie jest? jak wy chcecie potem w społeczeństwie obywatelskim
                    funkcjonować, skoro takich podstawowych rzeczy jak szacunek dla prawa,
                    sprawiedliwość i zdrowy rozsądek nie rozumiecie?!

jakich męczenników?! jeżeli pili w szkole, to nagana i już, zgodnie z
                    regulaminem, co mnie ich studia później obchodzą, jak ktoś jest debil, to szkoda
                    jego i profesorów na uniwerku czasu. jeżeli nie pili, to dyrektorka jest pinda
                    bez pomyślunku i chłopaki mają rację.
                    • calli errata 13.01.09, 13:09
                      o, tam ktoś u góry wrzucił regulamin tej waszej pożal się boże szkoły - nie
                      tylko spożywanie, ale i wnoszenie alkoholu na teren szkoły jest zakazane. czyli
                      dyrektorka miała rację co do wykroczenia. nie wiem tylko czy zakaz uczestnictwa
                      w studniówce należy do kar przewidzianych regulaminem, nagana pewnie tak.
                    • Gość: prawdziwy_uczen Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: 83.238.66.* 13.01.09, 14:36
                      Właśnie wszystko co pisałem było w takiej tonacji jak teraz piszesz.
                      Była wina musi być kara ale co i jak zostało wykonane to już zupełnie inna
                      opowieść.
                      A potem dzieci pokrzywdzone przez świat jak trafiają do pracodawcy i każe im
                      jakieś zadania wykonywać.
                • Gość: prawdziwy_uczen Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: 83.238.66.* 13.01.09, 13:51
                  Jednak w tej szkole jak w statusie jest nie wolno przynosić alkoholu do szkoły ;) :

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=755&w=89709095&a=89738244
                • Gość: tyu Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 14:47
                  > sankcją, ale przynieść sobie w teczce możesz nawet siekierę i cztery flaszki,

chyba cię porąbało, siekier do szkoły? broń do szkoły? z normalnością to się
                  tylko z daleka widziałeś
          • Gość: lol Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 09:28
            Problem w tym, że nawet jeśli zabronią, to nie mają możliwości ukarania uczniów
            którzy nie będą przestrzegać zakazu.
        • agagin Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 14:13
          Gość portalu: absolwent czwórki napisał(a):

> I jak śmie takie coś,co nawet matury nie ma, wypowiadać się
          > publicznie i szkalować swoją szkołę. Czas najwyzszy zaostrzyć
          > kryteria przyjmowania do dobrych szkół z tradycjami i wyeliminować
          > stamtąd chamstwo (dotyczy zrówno uczniów,jaki ich rodziców,którym
          > najwyraźniej poprzewracało się w głowach i myślą,że mogą
          > decydować,bo zapłacili sto złotych za schabowego i kanapki).Na
          > miejscu nauczycieli i dyrekcji nie przyszedłbym na taką
          > studniówkę,tylko przysłał firmę ochroniarską i ambulans, celem
          > szybkiego odesłania pijanych do izby wytrzeźwień. A z rodzicami
          > podpisał umowę o wynajęciu sali i dopilnował,żeby poza nią nie
          > wychodzili.

Tak tak.... absolwenci czworki swoimi wypowiedziami wlasnie pokazuja
          jak wysoki poziom reprezentuja.
          Jeszcze raz i do znudzenia: Studniowka jest impreza uczniow, a
          nauczyciele sa zaproszonymi goscmi i nic im do tego.
      • gandalph Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 13:19
        Popieram!
    • Gość: absolwent czwórki Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 12.01.09, 23:50
      Spadaj gó...arzu! To moja szkoła i będę jej bronić przed takim
      prostactwem jak ty.
      • Gość: subtelniak Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.imet.tu-clausthal.de 13.01.09, 11:02
        gornolotnosc przebija z ciebie cieciu ;)
      • agagin Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 14:18
        To nie Twoja szkola, bo nie jest szkola prywatna.
        I radze sie zastanowic jaki poziom reprezentujesz.
        Jesli tacy sa absolwenci to dyroktor ma teraz aniolkow.
    • Gość: zyciu Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.retsat1.com.pl 13.01.09, 00:42
      Ludzie. Przecież w artykule pisze że się tylko obdarowali tymi piwami i wódką.
      Przepraszam bardzo to są dorośli ludzie chyba tak? Denerwuje mnie obłuda w
      łódzkich liceach. Jak sam chodziłem do liceum to wiecznie było że niby
      traktują nas jak dorosłych i w ogóle a tak to nam mogą wszystkiego zakazywać.
      Ludzie Ci maturzyści mają po 18 lat więc zgodnie z prawem mogą dać sobie
      alkohol. Ja nie widzę problemu. A co do Pana który napisał że tylko w
      zawodówkach piją piwo powiem że nie tylko. Gimnazjaliści piją już takie rzeczy
      o których się Panu nie śniło zaliczając do tego tanie wina i tanie piwa oraz
      wódę. Ale uważam że w dobrych liceach są mądrzy ludzie którzy wiedzą do czego
      służy alkohol i że można go pić w ograniczonych ilościach i uważam za
      uwłaczające nazywanie ich gó...arzami. Dla mnie cała afera jest o nic. Jedyną
      aferę zrobiła Rada która urządza sobie bezprawie. Żenada
      • Gość: MATKA POLKA Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 01:12
        Po pierwsze nie mogą dać sobie alkoholu, bo w szkole alkohol jest
        zakazany. Po drugie,to że ktoś zamierza wyskoczyć z dziesiątego
        piętra,to nie znaczy, że ty też masz to zrobić. Po trzecie: ja się
        pytam,gdzie są rodzice tych nastolatków? Moi rodzice za podarowanie
        komuś na mikołajki w szkole piwa lub wódki dali by mi solidnie w
        skórę oraz wygłosili pogadankę na temat dobrego wychowania
        właściwego panienkom z dobrego domu. Pierwsze słyszę,żeby osoby
        dobre wychowane darowywały komuś w prezencie piwo (no chyba,że
        jakieś bardzo wyjątkowe i markowe) lub zwykła wódkę. A już na pewno
        nie fotografowałyby się z czymś takim,bo to obciach! Słowo gó...arz
        jest na określenie kogoś takiego jak najbardziej właściwe. Ludzie
        dobrze wychowani piją alkohol w odpowiednich do tego
        okolicznościach, odpowiedniej jakości i w dobrym towarzystwie oraz z
        właściwie dobranymi do niego potrawami. Niestety, nawet do dobrych
        szkół trafiają ostatnio ludzie,którym pochodzenie i wychowanie w
        normalnych czasach pozwalałoby na ukończenie najwyżej kiepskiej
        zawodówki. Szczerze mówiąc,wolałabym,żeby moje dzieci nie przebywały
        na codzień w takim towarzystwie, Po toteż mamy tzw.dobre szkoły,
        żeby mieć pewność, że nasze dzieci zawierają właściwe znajomości i
        nie nabierają złych nawyków. Nie mogę sobie wyobrazić, że rodzice
        tych mlodzieńców stają w ich obronie. Normalną sytuacją byłoby
        zakazanie im uczestnictwa w jakichkolwiek imprezach poza domem do
        ukończenia szkoły średniej.
        • Gość: rodzice Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:03

A my pozdrawiamy z imprezki! Zdrowko! :))
          Dzieci juz poszly do szkoly...
        • Gość: prawnik Czy nakaz organizowania studniowek.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:04
          ...jest w statucie?
        • Gość: jd Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:26
          > Po pierwsze nie mogą dać sobie alkoholu, bo w szkole alkohol jest
          > zakazany.

nie wolno spozywac, sprzedawac, etc. Mieć przy sobie można - warto czasem zajrzeć do przepisów.

To że ty byś nie chciała, żeby towje dzieci cośtam, nie znaczy że należy stosować faszystowskie metody.
      • Gość: sor zdjęcie imprezy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 10:41
        www.efakt.pl/artykuly/artykul.asp?Artykul=40046
        I widać, że butelki są otwarte, co domyślnie wskazuje na konsumpcję....
      • Gość: qwerty Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.uci.agh.edu.pl 13.01.09, 12:07
        > Ludzie Ci maturzyści mają po 18 lat więc zgodnie z prawem mogą dać
        > sobie alkohol.
        Właśnie, że zgodnie z prawem NIE MOGĄ (zalecam lekturę stosownej ustawy) robić
        tego w szkole. Choć, jak widać z artykułu, szkoła także nie może ich za to
        ukarać. ;]
    • Gość: student Na najblizszym zebraniu Rady Pedagogicznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:08
      wpisac do statutu: "uczniowie ktorzym w biazacym semestrze zostala udzielona
      nagana, nie biora udzialu w uroczystosciach szkolnych".
      Statut przeslac do Kuratorium Oswiaty niech sprawdzaja zgodnosc z prawem.
      Uczniom udzielic nagany.
      Rozwazyc wydalenie ze szkoly.

To w koncu liceum czy jakas hilwka?
      • Gość: 78 Re: Na najblizszym zebraniu Rady Pedagogicznej IP: *.uci.agh.edu.pl 13.01.09, 12:11
        Mądrze piszesz, studencie. Ale jakby ich ze szkoły wydalili, to znowu byłoby
        oburzenie - bo jak to, przecież to jeszcze dzieci i nie wiedizeli. :D
    • Gość: Megi Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.111.192.154.static.crowley.pl 13.01.09, 08:08
      Alkohol, teoretycznie przynajmniej, jest dla dorosłych a maturzyści
      mają skończone 18 lat, w czym więc problem? Rada pedagogiczna,
      wydając decyzję, a następnie odwołując karę, jest nie tylko
      niekonsekwentna ale wręcz śmieszna.
    • Gość: ma Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.policja.gov.pl 13.01.09, 08:17
      To trochę głupi układ. Studniówkę organizują uczniowie z rodzicami ale jak się
      ktoś z uczniów się spije na studniówce i dojdzie to do kuratorium lub do
      którejś z gazet to są winni nauczyciele i dyrektor.
      • Gość: szwed Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 08:39
        Za moment jakiś domorosły prawnik stwierdzi, że statut szkoły nie obowiązuje
        osób pełnoletnich. Tak jak wielu się wydaje wiele przepisów w Polsce. Niektórzy
        traktują demokrację jako wolność do wszystkiego. Ja na miejscu nauczycieli tego
        liceum poprostu nie poszedłbym na tę studniówkę. Skoro są tylko zaproszonymi
        gośćmi to gość nie ma obowiązku skorzystania z zaproszenia.
    • Gość: Tomek Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 08:39
      Gratuluję reporterowi, który za ten "sensacyjny artykuł" w Fakcie
      zniszczył piątce uczniów opinię, za wybryk jakich wiele jest w tym
      wieku (19 lat!!) - to żadna sensacja. Ciekawe, czy autor był
      aniołkiem w liceum, bo jeśli nie, to bardzo smutne, że na takich
      zdjęciach zbija kasę??? Choć trzeba przyznać, że uczniowie postąpili
      źle.
    • Gość: pbp Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: 195.117.255.* 13.01.09, 08:56
      Domeną każdej imprezy - w tym przytaczanych imienin -jest to że
      gości sobie można wybrać i nie ma obowiązku zapraszać wszystkich lub
      tych niechcianych.
      Za głupotę trzeba płacić a kiedy się debile nauczą że za złamanie
      zasad musi być kara. Ale nie bo to złamanie prawa i dzieci się nie
      będą mogły bawić.

PS. NIe należę do ludzi przesadnie zdyscyplinowanych, a w szkole tez
      miewałem na peńku z Dyrektorem i nauczycielami.

• Gość: gosc Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: 217.153.157.* 13.01.09, 08:57
      wielkie mi halo, u nas w LO, jak ktos komus kupil flache (pojedyncze przypadki
      co prawda), to niebylo z tego powodu zadnej awantury, wychowawaca, patrzyl na
      to, w zaleznosci od usposobienia, mniej lub bardziej przychylnym okiem, ale
      przeciez nie spozywalismy tego na miejscu...zostawało na zaś...a uczniom
      zabronic wejscia na studniowke? lekko pomylony pomysł...
      • Gość: GRU-Bass Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.aster.pl 13.01.09, 09:37
        Są pewne rzeczy których robić nie wolno.
        Nie wolno zrobić kupy w autobusie miejskim (choć zapewne łatwo było by posprzątać - w sumie nic wielkiego).
        Nie wolno bezcześcić flagi (choć fizycznie nikomu krzywdy to nie robi).
        Nie wolno tolerować gorzały w szkole.
        Jeżeli tego uczniowie nie są w stanie zrozumieć gdyż tak ich wychowano, to powinno się stosować "elektrycznego pastucha" w postaci surowych kar dyscyplinarnych. Szkoła musi budzić szacunek a conajmniej respekt. Inaczej wychowamy pokolenie żuli co jakby już powoli daje się obserwować. Nikt łaski nie robi że chodzi do szkoły!
    • willazakopane Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 09:08
      Co to za przyjemność "legalna" wódka na studniówce ? Nie ma emocji:-)
      Za moich czasów była w butelkach z "ptysiem"
      • Gość: gosc a była tez matura? czy tylko woda z ptysia? IP: 83.143.163.* 13.01.09, 09:35
        a twoje czasy zakonczyly sie matura? bo czytanie ze zrozumieniem
        kuleje - studniówka dopiero bedzie, woda byla gdy "obdarowywali sie
        na wigilii"
    • Gość: ja Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: 84.201.210.* 13.01.09, 09:22
      Jeżeli osiemnastolatkowie nie wiedzą, co i gdzie wypada, to nie
      dorośli do matury.Dorośli natomiast do studniówki, bo ta impreza
      dawno już przestała być szkolnym balem.Jeżeli studniówka w opisanej
      szkole ma sie odbyć w lokalu, to dyrektor i nauczyciele mogą
      spokojnie zbojkotować imprezę. Zresztą, nikt tego nie zauważy.
      Jeżeli impreza w szkole, to jest problem, bo wtedy zarówno dyrektor,
      jak i wychowawcy muszą pełnić swoje funkcje.
    • Gość: GRU-Bass Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.aster.pl 13.01.09, 09:28

Człowiek z "wykształceniem administracyjnym" który napisał wspomniany w materiale list miał chyba jakiś mocno kiepski dzień i siły intelektualne opuściły go całkowicie. Studniówki jako takiej zapewne nie ma w regulaminie szkoły i nikt nie robi łaski że na nią przychodzi - jest to raczej wyróżnienie, a nauczyciele jak najbardziej mają prawo ukarania uczniów zakazem wstępu. Jak później jeden mędrol formalista zarobi w maskę od pijanych gó...arzy to będzie smęcił nad upadkiem wychowania...

Zdaję sobie sprawę że alkohol wśród młodziezy był pity chyba od zawsze, ale za moich w sumie niezbyt odległych czasów nie piło się jawnie i już napewno nikt oprócz naprawdę patologicznych przypadków (zresztą ostro zwalczanych przez szkołę) nie miał czelności robić tego w szkole (no studniówka - wyjątek, ale oficjalnie był tylko szampan). Nie wolno posuwać tej granicy - alkohol albo nauka, za coś takiego jak przychodzenie z gorzałą na lekcje powinni usuwać ze szkoły. Gdy kilkoro kandydatów na żuli straci przez to rok, to będzie tylko z korzyścią dla nich samych i z dobrą nauką dla pozostałych.
    • Gość: ua to sa osiemnastolatkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 09:32
      i maja pstro w glowie. ci wszyscy ktorzy nazywaja ich "go###arzami"
      niech pomysla co sami robili w ich wieku. nie przesadzajmy i nie
      robmy afery na cala polske. u nas (w jednym z lepszych liceow w
      miescie) jakies 8 lat temu takie prezenty byly na porzadku dziennym.
      zostaly one wszystkie spozyte na terenie szkoly w czasie zajec
      lekcyjnych. nic nikomu sie nie stalo, nikt nie wyrosl na alkoholika.
      dzis wspominamy nasze gow$$$skie zachowania z lezka w oku i
      mowimy "gdybym ja byl nauczycielem dawno bym nas wylal ze szkoly".
      wiecej usmiechu ludzie. nie nadymajcie sie tak bo pekniecie.
      • Gość: Alfa Re: to sa osiemnastolatkowie IP: *.globalconnect.pl 13.01.09, 10:46
        Z tym, że pewnie nie zrobiłeś z tego picia alkoholu w szkole zdjęć, a nawet
        jeśli tak to nie wywiesiłeś ich w gablocie szkolnej. To jest sedno sprawy.
        • Gość: koko jumbo sedno sprawy??? IP: *.imet.tu-clausthal.de 13.01.09, 13:31
          to jest takie, ze 20 lat temu nie bylo internetu, a aparat tez nie byl w kazdym
          domu. do tego trzebaby zdjecia wywolac etc. za duzo zachodu. a tu pstryk i masz
          w necie. naprawde nie czujesz roznicy?
    • Gość: Ania Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.bad.pppool.de 13.01.09, 09:41
      no przezabawna sytuacja. moja szkoła też miała statut w dupie. marudziliśmy, przyznawali nam rację, a w czwartek zwłoływali ciało uchwalające statut (nie wiem,kto za to odpowiada) i zmieniali. tyle. o czywiście wchodził z mocą wsteczną.

może teraz się uświadomi szkołom, że je też obowiązuje prawo. ulubiona kara dyrektorów poszła się bujać.

można umieścić w statucie zapis o zakazie brania udział w uroczystościach szkolnych przez zawieszoych uczniów, tylko czy studniówka jest uroczystością szkolną? bo u nas było tak:
      nie nie to wasza impreza. poza szkoła? nie ma mowy. poza szkołą będziecie robić mprezy jak ją skończycie."

i w ogóle co to za pomysł, żeby karać tak poważnie uczniów za taką błahostkę. niby z alkoholem do szkoły nie można, ale zastanówcie się nad uzasadnieniem takiego zapisu. przecież to dorośli ludzie. trochę jescze młodzi i rozbrykani, ale juz dorośli. od 3 lat słyszą, że traktuje się ich jak dorosłych i nikt ich tak nie traktuje, bojak przychodzi co do czego , to zakazy i nakazy i podejmowanie za nich decyzji. i nie mówcie mi, że nie wiem, jak jest w tej szkole. wystarczająco widziałam, żeby wiedzieć, że to czytsa hipokryzja. ukarać tak, ale lekko, żeby nie było, że bez konsekwencji.
      • Gość: GRU-Bass Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.aster.pl 13.01.09, 09:53
        Z całym szacunkiem ale dorosłość nie oznacza prawa do gorzały w szkole. Dorosły człowiek za alkohol w miejscu pracy może ją stracić w trybie dyscyplinarnym i wtedy ma zdrowo przerąbane.
        Jeżeli zatem ci uczniowie chcą być traktowani jak dorośli powinni ponosić odpowiednio surowe konsekwencje za łamanie zasad.
        • Gość: ua Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.09, 10:18
          gdyby ktos sie z toba zalozyl w pracy o piwo i przegral i
          przynioslby ci to piwo do pracy to powinien stracic prace czy nie? a
          ty gdybys to piwo przyjal powinienes stracic prace czy nie?
          nawet zdana matura nie zwalnia od myslenia. myslcie ludzie! niech
          gazety nie robia tego za was.
          • Gość: pracodawca Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 14:57
            nie, ale gdybyś je otworzył jak najbardziej bym cię z pracy na zbity pysk i to
            dyscyplinarnie wyrzucił,

jakie takie gó...arstwo ma potem do mnie do pracy przychodzić to ja dziękuję za
            ich usługi. IV LO? zapamiętam na przyszłość
            • Gość: pamietliwy Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.imet.tu-clausthal.de 13.01.09, 15:16
              ty chlopie najpierw na siebie zarob ... pracodawca? zapamietam ;))
              • Gość: pracodawca Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.toya.net.pl 13.01.09, 16:54
                hahahahahhahahha, a pamiętaj sobie, ale żeś mnie ubawił :d
    • Gość: jan Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.ghnet.pl 13.01.09, 09:43
      Gdzie odbedzie sie studniowka?! Jesli na terenie szkoly, to dyrekcja
      ma chyba prawo decydowac o tym kto wejdzie, a kto nie. Moja
      studniowka odbyla sie niemal 50 lat temu poza szkola i to my
      pisalismy zaproszenia do nauczycieli, a niektorzy koledzy czestowali
      na imprezie po kryjomu wodka niektorych nauczycieli. Picie alkoholu,
      powiem mocniej, pijanstwo wsrod mlodziezy nie jest niestety niczym
      nowym, a polska mlodziez i tak, na szczescie, jest w tej konkurencji
      daleko w tyle za rowiesnikami z wiekszosci krajow europejskich. Ale
      to nie powod do radosci, bo alkohol jest jedna z
      najniebezpieczniejszych uzywek niszczacych zdrowie i zycie ludzkie.
      Karac za opisane zajscie nalezy, ale madrze.
    • Gość: scyzor Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 09:47
      Ludzie opamiętajcie się!!! Nie pili alkoholu w szkole, nawet ich
      nikt nie przyłapał na tym,że sobie tą gorzałkę sprezentowali, a
      sprawa wyszła na jaw po publikacji zdjęć- tak to zrozumiałem. A
      niektórzy z Was zdązyli już zrobić z chłopaków alkoholików niemalże.
      Trochę zdrowego rozsądku. A post Matki Polki rozłożył mnie już na
      łopatki. Jeśli jesteś panienką z dobrego domu to pewnie znasz
      pojęcie "dulszczyzna".Otóż, moim zdaniem, pasuje ono jak ulał do
      Twoich wypowiedzi. Już nie raz miałem do czynienia z
      takimi "pańciami", co to "bułkę przez bibułkę", ale po paru
      głębszych wychodziła słoma z butów. I nie pisz proszę, że nie
      chciałabyś,żeby Twoje dziedzi przebywały w takim towarzystwie, bo
      nie wiesz tak naprawdę, w jakim przebywają i co Ci jescze los w
      związku z nimi przyniesie.
      P.S. Nie znam chłopaków, swoją studniówkę miałem w 1996 roku, nie
      jestem z Łodzi, piszę obiektywnie.A piszę dlatego,że nie znoszę
      hipokryzji, kołtuństwa, zakłamania i naszej polskiej "dulszcyzny".
      A teraz proszę, kto nigdy nie chlapnął kielicha, niech pierwszy
      rzuci kamieniem hehe
    • Gość: Ania Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.bad.pppool.de 13.01.09, 09:51
      no i bardzo dobrze, że ktoś zwraca na to uwagę. u mnie w szkole też tak było: statut sobie, szkoła sobie. a jak marudziliśmy, to przyznawali nam rację i w najbliższy czwartek zmieniali statut. oczywiście z mocą wsteczną.

można wprowadzić zapis o zakazie uczestnictwa w uroczystościach szkolnych zawieszonych uczniów, tlyko czy studniówka jest uroczystością szkolną? bo z tego, co pamiętam:
      "to wasza impreza, sami sobie organizujcie, szkoła nie ma nic do tego. jak to wynająć salę?! studniówka musi być w szkole, jak ją skończycie, będziecie sobie robić imprezy, gdzie chcecie. nie, nie można podać kolacji na stołówce. itd."

i w ogóle co to za pomysł, żeby tak poważnie karać za taka błahostkę?! dorośli ludzie, młodzi i rozbrykani, ale dorośli. do szkoły nie wolno przynoić alkoholu, to trzeba ukarać, tylko z głową i zgodnie ze statutem. czy nie jest tak zresztą, że oni przez 3 lata słyszeli: "traktujemy was jak drosłych", a jak przyszło co do czego, to tylko zakazy i nakazy? bo nie słyszałam o innym przypadku jak dotąd. wszędzie to samo.

dorośli, dali sobie dorosłe prezenty i nie skonsumowali ich nawet. i za to odbieraja im studniówkę. miodzio.
    • Gość: jan Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.ghnet.pl 13.01.09, 09:53
      Pisze jeszcze raz, bo sprawa ma chyba rozne aspekty prawne (nie
      jestem prawnikiem). Jesli uczniowie ukonczyli 18 lat, to sa chyba
      pelnoprawnymi obywatelami, ktorych obowiazuja, obojetnie gdzie sie
      znajduja, prawo karne i cywilne. Przypomne sprawe dziewczyny, ktora
      w ostatniej klasie liceum zaszla w ciaze, ktorej bynajmniej nie
      ukrywala i dyrekcja wyrzucila(!) ja ze szkoly, bo to niby mamy takie
      opiekuncze panstwo dbajace o dzieci i przyrost naturalny. Sprawa
      oparla sie o rzecznika praw obywatelskich i szkola musiala
      oczywiscie przyznac sie do ewidentnego bledu.
      • zigzaur Re: Kara za wódkę w szkole bezprawna? 13.01.09, 10:14
        Dwie sprzeczności:

Z jednej strony, osoba pełnoletnia ma prawo spożywania napojów alkoholowych.

Z drugiej strony, szkoła jest miejscem, gdzie konsumpcja napojów alkoholowych
        jest zabroniona.

Najlepszym wyjściem byłoby zorganizowanie studniówki w lokalu gastronomicznym,
        co być może wyszłoby taniej. Coraz częściej tak się robi.
    • Gość: Erwin Kara za wódkę w szkole bezprawna? IP: *.ipgum.pl 13.01.09, 10:08
      Wraca moralnośc, pruderia i hipokryzja z komuny?
      Stare wróciło!
    • abrahadabra słowa uznania dla dyra. 13.01.09, 10:23
      Potrafi się gość przyznać do błędu. szacun.

• Gość: eunik Re: słowa uznania dla dyra. IP: *.hstl5.put.poznan.pl 13.01.09, 10:52
        bo to kobieta ;>
        • abrahadabra tak czy siak słowa uznania. 13.01.09, 10:55

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka