Dodaj do ulubionych

Kuratorium przeciw progom do liceów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 19:58
Kuratorka jak Giertych pomaga niedoukom, a lepiej by się postarała o
reanimację zawodówek. Nie ucz się! Kuratorium ci pomoże dostać się
do LO!
Obserwuj wątek
    • nefnef Kuratorium przeciw progom do liceów 19.01.09, 20:20
      Panie Marcinie, niech Pan nie będzie grabarzem szkół zawodowych. Polska
      potrzebuje budowlańców, mechaników, stolarzy, piekarzy, hydraulików –
      wykształconych fachowców a nie pseudo fachowców biorących 30 zł za wizytę
      zakończoną rachunkiem za obejrzenie zepsutego sprzętu. Niech Pan nie wmawia
      dzieciom i ich rodzicom, że każde dziecko, niezależnie od poziomu umysłowego,
      intelektualnego i zdolności, powinno skończyć liceum – przynajmniej niech Pan
      nie wmawia, że od razu.
      Ogólniak to nie jest szczyt szczęścia dla każdego – dla niektórych może to być
      szczyt nieszczęścia. Wiele dzieci po gimnazjum nie umie pisać, liczyć, ma
      poważne problemy z czytaniem. Takich dzieci jest coraz więcej a nie mniej.
      Pejoratywne wyrażanie się o szkołach zawodowych już zrobiło dużą krzywdę nam
      wszystkim. Czas na rozwagę. „Róbta co chceta” jest dobre dla ludzi umiejących
      analizować swoje decyzje – „Idźta gdzie chceta” również!
      Nie każdy powinien być kardynałem.
    • Gość: Michał M. Kuratorium przeciw progom do liceów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.09, 20:41
      Pan Markowski nie robi postępów intelektualnych. Od wczoraj trochę osób
      pojeździło po nim jak po burej suce, a on nadal chce każdemu gimnazjaliście z
      60 punktami dawać maturę. Za 3 lata będzie się domagał magisterium dla każdego
      z nich.
      • darooq Echh panie dziennikarzuuu ... 20.01.09, 09:28
        Już drugi dzień czytam dokładnie to samo i widzę, że p. Markowski jest bardzo
        słabym dziennikarzem. Zgłaszany przez niego "problem" nie dotyka urzędników,
        dziennikarzy ani nawet nie pani Zewald razem prezydentem Wojcieszkiem. Dotyczy
        uczniów i ich nauczycieli. Dlaczego nie chce się Panu Marcinowi ruszyć 4 liter i
        zapytać uczniów przeciętnego liceum co sadzą o tym pomyśle. Co sądzą nauczyciele
        liceów, którze wręcz nie mogą doczekać się na tych "orłów".

Co do wolności wyboru pozostawianego uczniom - Zgadzam się w 100% - powinni go
        mieć. I wydaje się że mają. Tego wyboru żaden urzędowy próg nie zabierze. Po
        prostu część uczniów wybrała, że nie będzie się uczyć. I nie ma co marudzić na
        jakość kształcenia. Nawet w bardzo słabych szkołach są podręczniki i
        nauczyciele, którzy doceniają jakikolwiek przejaw zainteresowania tym, o czym mówią.
    • Gość: Alicja Kuratorium przeciw progom do liceów IP: *.pl 19.01.09, 21:10
      Brawo, Pani Kurator,
      prawo przede wszystkim. Niestety, nie wiem, czy uda się Pani
      wywalczyć przestrzeganie prawa. Powodzenia.
      • Gość: gm Re: Kuratorium przeciw progom do liceów IP: 194.150.250.* 20.01.09, 07:49
        Przestrzeganie prawa przede wszystkim albowiem ( nie tylko w tym przypadku):
        durne prawo ale prawo. Jezeli gmina finansuje szkoły to powinna mieć wpływ na
        ich działanie. Z drugiej strony zdaję sobie sprawe ,że pojecie urzedników na
        temat tego co dobre dla szkół i nauczania w tych szkołach jest znikome.
      • Gość: as 70 na 200 - naprawdę, wymagania z kosmosu:/ IP: *.home.otenet.gr 20.01.09, 07:50
        A potem rośnie nam pokolenie nieuków, ludzi bez ambicji, którym najpierw należy
        się liceum, potem matura, potem wstęp na studia, magisterka a na końcu zasiłek:
        "bo ja mam wyższe, ale pracy nie mam".Ta, wyższe,z Wyższej Szkoły Gotowania na
        Gazie... całe życie przepychany przez kolejne stopnie edukacji...

Ludzie, trochę rozsądku, każdy ma to, co sobie wypracuje...
        • Gość: gm Re: 70 na 200 - naprawdę, wymagania z kosmosu:/ IP: 194.150.250.* 20.01.09, 09:06
          Jestem zdecydowanym zwolennikiem tworzenia elit. Jest to najlepszy sposób żeby
          motywować do pracy.Nie rozumiem dlaczego klasy musza być wumieszane żeby
          podciagac gorszych. To gorsze klasy niech maja wiecej godzin bo niby dlaczego
          lepsi uczniwie maja tracic.Na liceum trzeba zasłuzyc a studia tez powinny byc
          nagroda za cieżka pracę a nie dlatego że kazdy powinien mieć szanse.Wyrównywać
          poziom powinno sie innymi metodami niz obnizaniem poziomu w szkołach.
    • Gość: tewi Kuratorium przeciw progom do liceów IP: *.adsl.inetia.pl 20.01.09, 13:46
      Nie wszyscy musza mieć maturę,a słabi uczniowie zaniżają poziom w
      liceach.Niech uczą się zawodu.Najlepsi z nich zrobią maturę w
      technikach i liceach po zasadniczej szkole
    • Gość: barnaba Re: Kuratorium przeciw progom do liceów IP: *.lodz.msk.pl 20.01.09, 16:52
      I fajnie, będzie można dostać się do liceum z wiedzą, z którą w czasach PRL
      można było co najwyżej kopać rowy w ramach OHP.
    • Gość: M. Kuratorium przeciw progom do liceów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 20:04
      70 pkt? to o co jeszcze w ogole są gimnazja? 70 pkt na 200 to 35% !!!!nieco
      ponad MINIMALNą ilosc % na maturze, pomijajac fakt że egzamin gimnazjalny NIE
      SPRAWDZA JUZ ZADNEJ WIEDZY! jezeli uczniowie gimnazjum mają z takim wynikiem
      dostawac się do liceum to ja naprawde nie wiem jak bedąwygladac te licea. prog
      powinien byc ustalany indywidualnie przez poszczegolne licea, tak jak kiedys.
      • Gość: jezyk7 Re: Kuratorium przeciw progom do liceów IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.01.09, 23:14
        Wnioskuję o zapoznanie się z tematem. 70 pkt to ilość po doliczeniu wszystkich
        bajerów typu oceny i działalność charytatywna, pozaszkolna. Z egzaminu można
        dostać 100 punktów.

ale ja też jestem za progami. Wybór nie powinien wygladać: liceum albo
        zawodówka, tylko uczę się albo nie uczę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka