Dodaj do ulubionych

Łowcy skór - HORROR!!!

23.01.02, 09:49
Dziś rano Polskie Radio PR3 w przeglądzie prasy podało:
"W łódzkim pogotowiu handluje sie zwłokami. Sprzedają lekarze, sanitariusze,
kierowcy karetek i dyspozytorzy. Kupują zakłady pogrzebowe. Zmarłego nazywa się
skórą. Dla zdobycia skóry być może nawet zabijano". (sic!)
Pan radny Witold Skrzydlewski mówi swoim znajomym, żeby od razu dawali ekipie
karetki dwa tysiące złotych. Wtedy będą mieli gwarancję, że przezyją.
HORROR !!!
Obserwuj wątek
    • tulka Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 09:55
      Własnie przeczytałam o tym w Gazecie. Dobrze, ze dziś, a nie wczoraj wieczorem,
      bo nie mogłabym zasnąć.
      A swoją drogą nie wierzę, żeby tak było tylko w Łodzi.
      Mam kolegę, który jest sanitariuszem w warszawskim pogotowiu. Bardzo go lubię,
      ale kiedy zaczyna mówić o pracy, mam wrażenie, ze rozmawiam z innym
      człowiekiem. I to takim, którego lubię zdecydowanie mniej. Oczywiscie o TAKICH
      sprawach nigdy nie mówił, chodzi mi raczej o szeroko rozumiane podejście do
      pacjenta.
      Ale dzis przezyłam szok, o tym niełatwo bedzie zapomnieć...
      • ob.serwator Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 10:26
        tulka napisał(a):
        > A swoją drogą nie wierzę, żeby tak było tylko w Łodzi.

Dobrze jest wiezryć, ale czasem rzeczywistość niszczy nasza wiarę.
    • Gość: Piotrek Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.lze.lodz.pl 23.01.02, 10:34
      To wszystko jest po prostu straszne. Ludzie, których rolą, obowiązkiem czy jak
      to kiedyś szczytnie określano - służbą jest ratowanie ludziom życia - handlują
      tym życiem. Mam nadzieję, że dzięki mediom zrobi się wokół tego na tyle gorąco,
      że poleci parę osób ze stanowiska a kilka za kratki. Nie mam szacunku dla tych
      wszystkch, którzy brali udział w procederze handlu "skórami" (Już samo
      określenie pokazuje jak odnosili się oni do zwłok). Uważam, że powinni za to
      odpowiedzieć z całą surowościa przewidzianą w prawie.
      Swoją drogą Urzedy Skarbowe powinny też troszkę dokładniej prześwietlić finanse
      w firmach pogrzebowych. Widać przecież jak duże pieniądze przelewają się tam z
      ręki do ręki bez opodatkowania. Przy odrobinie dobrej woli urzedników da się to
      ujawnić.
      • Gość: Andrew Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.wshe.lodz.pl 23.01.02, 12:27
        Ok, prawda wyszła na jaw, tylko prawda nigdy nie jest biała ani czarna,
        przeważnie jest szara. A to oznacza że - dajmy na to - 60% firm, lekarzy i
        sanitariuszy tak postepuje, ale jest jeszcze 40% którzy tego nie robią.
        Pamiętajmy o tym aby przy okazji tej niewyobrażalnej sprawy nie potępić
        wszystkich w czambuł. Sprawa jest super delikatna i nadzwyczaj trudna do
        udowodnienia (który dr Mengele sie do tego przyzna...) ale powinna być do końca
        wyjaśniona. Ja uważam że padł kolejny temat tabu, akurat trafiło na Łódź, ale
        założę się ze gdzie indziej jest podobnie. Przyczyn trzeba tez szukać w
        mentalności Polaków. U nas uważa się że jak ktoś nie potrafi się dorobic mając
        ku temu okazję to jest frajer. Społeczeństwo nie piętnuje zachowań nieetycznych
        (kłamstwa, oszustwa, np. polityków ale nie tylko) a później dochodzi do takich
        rzeczy.
        • Gość: hans Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.*.*.* 23.01.02, 18:24
          Gość portalu: Andrew napisał(a):

> Ok, prawda wyszła na jaw, tylko prawda nigdy nie jest biała ani czarna,
          > przeważnie jest szara. A to oznacza że - dajmy na to - 60% firm, lekarzy i
          > sanitariuszy tak postepuje, ale jest jeszcze 40% którzy tego nie robią.

Kurwa zajebiscie dobry wynik! 40% lekarzy nie zabija pacjentow!
          Jestes debilem czlowieku.
          Wy to w Lodzi zawsze wiedzieliscie jak zarobic, na wszystkim!
          • Gość: Morog Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 25.01.02, 12:33
            Gość portalu: hans napisał(a):
            i to jest wlasnie zlo tego artykulu
            zawsze znajda sie cwoki ktore nic nie zrozumieja

> Gość portalu: Andrew napisał(a):
            >
            > > Ok, prawda wyszła na jaw, tylko prawda nigdy nie jest biała ani czarna,
            > > przeważnie jest szara. A to oznacza że - dajmy na to - 60% firm, lekarzy i
            >
            > > sanitariuszy tak postepuje, ale jest jeszcze 40% którzy tego nie robią.
            >
            > Kurwa zajebiscie dobry wynik! 40% lekarzy nie zabija pacjentow!
            > Jestes debilem czlowieku.
            > Wy to w Lodzi zawsze wiedzieliscie jak zarobic, na wszystkim!

• Gość: cyklina Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 217.97.136.* 24.01.02, 08:01
          To mogło się zdarzyć wszędzie. Kiedyś przed laty po wybuchu w Warszawskiej
          Rotundzie przewożonych rannych okradano w drodze na pogotowie. Sam zresztą też
          kiedyś trafiłem na pogotowie i mam nieprzyjemne doświadczenia - obojętność i
          hamstwo z tym się tam zetknąłem. Sytuacji w Łódzkim pogotowiu nie można odrywać
          od ogólnej sytuacji w Polsce gdzie każdy szuka pieniędzy w kieszeni innego
          współobywatela. Nasze społeczeństwo okazuje się niestety bandyckie.
        • dominic Re: Łowcy skór - HORROR!!! 24.01.02, 19:01
          Andrew ma rację.
          Na bezrobotnym jest tylu uczciwych lekarzy, że spokojnie zapełniliby oni tę
          lukę po wywalonych i skazanych według najsurowszych kar polskiego prawa z
          oskarżeniem o zabójstwo włącznie lekarzy-zwyrodnialców. Znam przykład młodego
          lekarza który nie pracuje w służbie zdrowie tylko ze względu na burdel który
          tam pracuje.
          Po drugie, trzeba zastosować naprawdę najsurowsze metody w stosunku do winnych,
          ZERO TOLERANCJI!!! Podać to opini publicznej imiona, nazwiska, pokazać
          fotografie żeby się dzieci uczyły że od tych to z daleka. WIERZCIE MI, że
          najgorszą karą byłaby dla nich kara opinii publicznej.
          Po trzecie, afery tego typu są wynikiem chorego koła psychologicznego w Polsce,
          mam tu na myśli głównie społeczną znieczulicę.
          Po czwarte, chciałbym tutaj podać taki oto przykład. Wiadomo, że w Polsce mają
          miejsce różne afery polityczne /wiemy o tym z prasy, tv/ z udziałem często
          posłów. Kiedyś jeden z moich kolegów, wówczas piętnastoletni gówniarz,
          powiedział do mnie taki oto txt: "Słuchaj, dlaczego ja mam być okradany przez
          polityków? Żeby pokonać wroga najlepiej jest się z nim zaprzyjaźnić, dlatego
          sam wejdę do sejmu żeby okradać innych...". Czy takie oto myślenie w Polsce nie
          powoduje takiego horroru o jakim przeczytaliśmy wczoraj w prasie???
          Pozdrawiam.
        • Gość: sze Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 212.244.106.* 30.01.02, 11:57
          > Ok, prawda wyszła na jaw, tylko prawda nigdy nie jest biała ani czarna,
          > przeważnie jest szara. A to oznacza że - dajmy na to - 60% firm, lekarzy i
          > sanitariuszy tak postepuje, ale jest jeszcze 40% którzy tego nie robią.

z dzisiejszej GW wynika, ze procent jest inny: 95/5. niestety, nie w
          optymistyczna strone. tak tez wynika z mojej wiedzy o srodowisku medycznym - to
          znaczy moze nie az taki procent, ale na pewno powyzej 50. nie mowie, ze 95
          procent morduje, to robi moze kilku, kilkunastu, ale reszta o tym wie. i tak jest
          powszechnie wsrod lekarzy. nie wszyscy sa skurwielami, ale ci co nie sa, milcza.
          przyjaznia sie z oszustami i mordercami i udaja, ze nic nie wiedza.

> Pamiętajmy o tym aby przy okazji tej niewyobrażalnej sprawy nie potępić
          > wszystkich w czambuł. Sprawa jest super delikatna i nadzwyczaj trudna do
          > udowodnienia (który dr Mengele sie do tego przyzna...)

no wlasnie o to chodzi, ze tym razem sa zeznania. udowodnic mozna juz duzo, jesli
          nie wszystko.

> wyjaśniona. Ja uważam że padł kolejny temat tabu, akurat trafiło na Łódź, ale
          > założę się ze gdzie indziej jest podobnie.

obawiam sie, ze to wcale nie tabu. wielu, ktorzy mieli dluzej do czynienia ze
          szpitalem, opowie podobne historie, z ktorych wymuszanie lapowek to bulka z
          maslem.

ta historia teraz wynikla z tego, ze wreszcie zdobyto dowody na to, ze lekarze
          mordowali ludzi, przedtem (w koncu afere wielokrotnie opisywano) tego nie bylo. w
          koncu branie lapowek za cynk o zmarlym to przeciez nic strasznego. od tego do
          zabijania ludzi jest naprawde dluga droga.

> Przyczyn trzeba tez szukać w
          > mentalności Polaków. U nas uważa się że jak ktoś nie potrafi się dorobic mając
          > ku temu okazję to jest frajer. Społeczeństwo nie piętnuje zachowań nieetycznych
          > (kłamstwa, oszustwa, np. polityków ale nie tylko) a później dochodzi do takich
          > rzeczy.

dokladnie

ja mam nadzieje, ze ta afera bedzie tylko pierwsza z cyklu. przeciez trzeba sie
          jeszcze wziac za pare innych srodowisk. widac, ze zadna policja, zaden cbs, zaden
          uop ani prokuratura sie za to nie wezma, mozna liczyc tylko na media.
      • ob.serwator Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 13:19
        Temat walki pomiędzy firmami pogrzebowymi był mi wcześniej znany. Ale nikt
        prawdopodobnie nie zdawał sobie sprawy, co niektórzy LUDZIE (?!) są w stanie
        zrobić dla pieniędzy.
        Słów mi brak...
      • Gość: Morog Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 25.01.02, 12:30
        nikt za to odpowiedzialnosci nie ponieszie
        to poprostu nie jest zakazane!!
    • Gość: krzelop Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 10.0.205.* 23.01.02, 10:48
      Wszyscy robimy zrzutkę na pensje dla pracowników pogotowia płacąc podatki.
      Jeżeli okaże się, że naprawdę niektórzy "pomagali" pacjentom przy okazji
      pakując sobie kieszenie, to ja nie mam zamiaru dopłacać z własnej podatniczej
      kieszeni na ich więzienny wikt. Domagam się kary śmierci. Przerobić te ścierwa
      na karmę dla wygłodzonych psów ze schroniska.
      • Gość: Fiance Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.*.*.* 25.01.02, 15:04
        Popieram.
        Osobiscie przyniose maszynke do mielenia sukinsynow na karme, ale pod
        warunkiem, ze bede to mogl zrobic na zywca, aby kazdy z tych skurwysynow do
        samego konca wiedzial za co...
    • Gość: Krzysiek Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 10.0.215.* 23.01.02, 11:48
      Ciekawych radnych mamy w miescie. Wreszcie ktos mial odwage napisac to o czym
      mowiono juz od lat. Teraz ciekawy jestem jak potoczy sie dalej ta sprawa.
      • Gość: Glemp Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 11:53
        znajac zycie sprawie "ukreci sie lep"
        niestety
    • Gość: Kostas Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 10.0.212.* 23.01.02, 11:58
      właśnie przeczytałem ten artykuł. nie wiem jak to można skomentować. niedobrze
      mi.
      • grover qwa!!! 23.01.02, 12:28
        AAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!
        Po przeczytaniu artykułu jestem wstrząśnięty.
        Najbardziej ucierpią i tak niewinni lekarze (mam nadzieję, że takowi są).
        Tym co handlowali "skórami" życzę aby kiedyś do nich przyjechał taki lekarz i
        patrzył jak ...

SKANDAL!!!
      • Gość: macias Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 212.160.117.* 23.01.02, 12:29
        też czytałem ten artykuł i słabo się robi, ale chciałbym zwrócić uwagę na to co
        było główną przyczyną tego procederu że bardziej się opłaca usmiercić pacjenta
        niz go leczyć oczywiście forsa.
        A skąd ta łatwa forsa pochodzi? z ZUS - zasiłek pogrzebowy.
        Zeby wyeliminowac to zjawisko wystarczy zamknąć kurek z tą forsą, wtedy nie
        będzie motywacji do zabijania.
        • Gość: lukasz Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 195.136.95.* 23.01.02, 12:39
          Gość portalu: macias napisał(a):

> też czytałem ten artykuł i słabo się robi, ale chciałbym zwrócić uwagę na to co
          >
          > było główną przyczyną tego procederu że bardziej się opłaca usmiercić pacjenta
          > niz go leczyć oczywiście forsa.
          > A skąd ta łatwa forsa pochodzi? z ZUS - zasiłek pogrzebowy.
          > Zeby wyeliminowac to zjawisko wystarczy zamknąć kurek z tą forsą, wtedy nie
          > będzie motywacji do zabijania.

A JAK BIEDNA 80-LETNIA BABCIA, KTOREJ WLASNIE UMARL MAZ MA ZNALEZC PIENIADZE NA
          OPLACENIE POGRZEBU. MOZEMY OCZYWISCIE ZROBIC DARMOWE TRUMNY, POGRZEBY, PLACE I
          DARMOWYCH KSIEZY. TYLKO, ZE PO PIERWSZE TO WRACAMY DO REALNEGO SOCJALIZMU
          (WSZYSTKO JEST WSPOLNE I DLATEGO JEST ZA DARMO) I OTWIERAMY NOWE POLE DO
          PRZEKRETOW.
          • Gość: macias Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 212.160.117.* 23.01.02, 12:50
            no i co krzyczysz?
            ja tylko podałem co jest przyczyną tego odrażającego procederu i nie
            zaproponowałem żadnego rozwiązania. Rozwiązanie problemu wymysliłeś sobie sam.
            Każdy problem mozna rozwiązać lepiej lub gorzej.
            Nie wiem czy zwróciłeś uwagę że przedstawiciel firmy pogrzebowej podsuwa
            rodzinie zmarłego, która jest w szoku, plik dokumentów do podpisania i tu tkwi
            sedno problemu.
            Wystarczy wprowadzic zasadę że po zasiłek pogrzebowy może się zgłosić tylko
            rodzina a nie firma pogrzebowa
            • Gość: lukasz Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 195.136.95.* 23.01.02, 13:43
              byc moze jest to jakis pomysl, ale nawet jezeli tylko rodzina bedzie uprawniona
              do pobrania zasilku, to podpisujac w szoku jakie kwity i tak staje sie poniekad
              zakladnikiem zakladu pogrzebowego. na szczescie nie bylem nigdy w podobnej
              sytucji, ale wydaje mi sie, ze gdy umira bliska osoba nikt nie zastanawia sie
              kiedy isc do zusu tylko jak przewiezc zwloki do kostnicy. a jezeli jeszcze
              szantazuje Cie lekarz, ze "nie wyklucza udzialu osob trzecich", to wtedy
              potulnie podpiszesz wszystkie papiery. zwroc uwage na przyklad lekarza, ktory
              podarl jeden dokument, w ktorym wykluczal udzial osob trzecich i na oczach
              rodziny napisal nastepny, ze nie wyklucza. bylo o tym glosno, pisano o tym w
              gazetach, a czy lekarzowi stala sie jakas krzywda? wydaje mi sie ze nie
              bardzo.
              z przykroscia musza stwierdzic, ze Polacy sa narodem cwaniackim ,ktory bedzie
              chcial zarobic nawet na zwlokach i z tego powodu nawet najlepsze przepisy nie
              wyeliminuja nieuczciwosci, jezeli ludzie sami beda "chcieli" byc nieuczciwi.
        • fufek Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 12:49
          Gość portalu: macias napisał(a):
          > A skąd ta łatwa forsa pochodzi? z ZUS - zasiłek pogrzebowy.
          > Zeby wyeliminowac to zjawisko wystarczy zamknąć kurek z tą forsą, wtedy nie
          > będzie motywacji do zabijania.

Przemyśl Macias dwa razy zanim coś napiszesz.

• Gość: macias Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 212.160.117.* 23.01.02, 12:51
            ty też
    • adamco Czy w Łodzi nie może byc normalnie? 23.01.02, 14:28
      No własnie czy Łodź i łodzianie musimy trafiać na czołówki wszystkich serwisów
      informacyjnych tylko gdy dzieje sie coś nienormalnego??? Jak nie Czekalski z M1
      to burdy kibiców lub taki rodzynek jak to dzisiejsze pogotowie. A czy
      dziennikarze powiedzieli cos nowego - NIE, cos co dzieje sie tylko w Łodzi -
      NIE. Sprawa kupowania zwłok (jakoś nie mogę napisać skór)pojawia się od czasu
      jak powstały prywatne zakłady pogrzebowe, nie bede sie tu rozpisywał o
      przykładach bo wiele osób wie to z własnego lub rodziny, znajomych
      doświadczenia. Co do rozwiązania problemu - choć w tej chwili chyba nie czas i
      pora: za przewóz zwłok zrobić odpowiedzialne jakieś komunalne przedsiębiorstwo,
      a dopiero z takiej komunalnej chłodni rodzina zmarłego wraz z wybranym przez
      siebie zakładem pogrzebowym odbierałaby ciało.
      Na razie tyle chciałbym tylko aby uśmiercanie pacjentów było koszmarnym snem...
      • Gość: Michał Re: Czy w Łodzi nie może byc normalnie? IP: *.retsat1.com.pl 23.01.02, 14:55
        adamco napisał(a):

> Sprawa kupowania zwłok (jakoś nie mogę napisać skór)pojawia się od czasu
        > jak powstały prywatne zakłady pogrzebowe

Kupowanie, to jedno. Ale produkowanie tych skór! To jest dla mnie najgorsze. Ja
        w swojej naiwności nie podejrzewałem, że taki proceder może mieć miejsce.
        Że lekarze sprzedają informacje o zgonach - to wiedziałem. Ale że sami do zgonów
        świadomie doprowadzają!
        I co się dziwić, że jeden lekarz z drugim (i wielu innych, nie tylko tych dwóch)
        mają na działkach wille wielkości domu wielorodzinnego itd. Lekarze ...
        • Gość: skrzydlo Re: Skrzydlewski i skory i czy Czy w Łodzi nie.. ? IP: *.shellus.com 23.01.02, 20:33
          Czy w Lodzi nie moze byc normalnie?
          To bardzo trafne i potrzebne pytanie. Takie pytania powinny byc kierowane
          do "ojcow miasta". A tu mamy radnego Skrzydlewskiego, ktory nie tylko wie o
          problemie, wie ze proceder jest naganny, gdyz sam sie z niego wycofal, ale
          siedzi cicho w radzie miasta! Mamy wiec kolejny przyklad na to jak Ci, ktorzy
          sa powolani do tego, zeby nasze zycie czynic normalnym, postepuja wrecz
          przeciwnie. Hanba!
          • Gość: grabarz Skrzydlewski sypie... konkurencję IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.02, 21:21
            Skrzydlewski ma juz monopol, więc chce wykosić konkurencję, opzatem boi się to
            chce sie zaląpać na świadka koronnego i miec teraz spółę z policja i prokuraturą
    • grover Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 14:45
      Przejeżdżająca karetka skłoniła mnie do przemyśleń.
      "Panowie z góry" np. z Rady Polityki pieniężnej dostają olbrzymie
      wynagrodzenia, aby nie dało się ich przkupić...
      A na służbę zdrowia kasy brak, to stwarza możliwości takich sytuacji, bo ci
      ludzie chcą jakóś żyć. To nasze kochane państwo dop[rowadza do takich patologii
      i to jest przerażające. Ci z góry żyją w innym świecie, a na dole umierają
      ludzie, zwykli ludzie.
      • tulka Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 14:52
        grover napisał(a):

> Przejeżdżająca karetka skłoniła mnie do przemyśleń.
        > "Panowie z góry" np. z Rady Polityki pieniężnej dostają olbrzymie
        > wynagrodzenia, aby nie dało się ich przkupić...
        > A na służbę zdrowia kasy brak, to stwarza możliwości takich sytuacji, bo ci
        > ludzie chcą jakóś żyć. To nasze kochane państwo dop[rowadza do takich patologii

Ni chcesz chyba powiedzeć, że kiepskie wynagrodzenia usprawiedliwiają takie
        działania?
        Domyslam się, że nie o to Ci chodziło. Ale pomyśl, że obowiązkiem tych ludzi jest
        ratować życie niezależnie od tego, ile za to dostają. Zgoda, powinni dostawać
        więcej. Ale to akurat nie ma żadnego znaczenia w kontekście tego, jak wykonują
        swoją pracę, którą- przypomnę- jest ratowanie życia.
        • grover Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 14:57
          Chodzi mi o to, że sprawy by nie było gdyby Ci ludzie zarabiali normalnie i nie
          kusiłaby ich propozycja zarobienia na boku. A tak chcąc podnieść swoje dochody
          dopuszczają się tak strasznych czynów. Nie chcę aby ktoś powiedział, że ich
          usprawiedliwiam, bo tak nie jest i potępiam ich zachowanie!
          Ja tylko szykam przyczyny...
          • tulka Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 15:02
            Ja rozumiem, ale trochę zbyt łatwo mówimy "nie byłoby tego, gdyby...." Sprawa
            jest prosta: winna jest pazerność ludzi i ich gotowość do zdobycia pieniędzy
            każdym możliwym sposobem. A wszystkie inne czynniki schodzą w tym przypadku na
            dalszy plan.
          • adamco Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 15:03
            Nie popadajmu w przesade to ile taki lekarz, sanitariusz, odbierajaca
            zgłoszenia i kto tam bądź powinni zarabiać? Chyba nie tędy droga.
        • Gość: Fiance Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.*.*.* 25.01.02, 15:13
          tulka napisał(a):

> Ni chcesz chyba powiedzeć, że kiepskie wynagrodzenia usprawiedliwiają takie
          > działania?
          > Domyslam się, że nie o to Ci chodziło. Ale pomyśl, że obowiązkiem tych ludzi je
          > st
          > ratować życie niezależnie od tego, ile za to dostają. Zgoda, powinni dostawać
          > więcej. Ale to akurat nie ma żadnego znaczenia w kontekście tego, jak wykonują
          > swoją pracę, którą- przypomnę- jest ratowanie życia.

Przeciez kazdy z nich skladal przysiege Hipokratesa. Czy to dla nich nie ma
          zadnego znaczenia?????????
      • Gość: magda Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 172.16.21.* 24.01.02, 11:36
        Małe zarobki pracowników służby zdrowia, sczególnie lekarzy nie mogą stanowić
        tłumaczenia na taki proceder. Od dawien dawna wiadomoi, ile zarabia sie w
        służbie zdrowia. W któryms momencie każdy z nas podejmuje decyzję, świadomą, co
        chce robić w zyciu. Więc zakładam, że obecni lekarze tez w którymś momencie
        podjęli decyzje, że tak, chcę zostać lekarzem. I zważywszy, że sytuacja jest i
        zawsze była trudna, nie mogły nim kierować względy finansowe. To dlaczego teraz
        słyszę argument, że powodem takich strasznych patologii są niskie zarobki!!!!!!
        Toż odkąd pamiętam na medycynę było kilka osób na jedno miejsce. Z jakich
        powodów? Toż chyba nie dla kasy tam ludzie szli??? Więc skąd pretensje??? I
        bynajmniej nie ujmuje tu nic lekarzom, ich bardzo specyficznej i niesłychanie
        ważnej profesji!!! Zastanawiam się tylko, dlaczego jedynym argumentem w
        dyskusji są pieniądze. Przecież nie o skóry tu chodzi, ale o ludzkie zycie,
        ktorego w chwili krytycznej nien wolno przeliczać na pieniądze!!!!!!!!!!
    • Gość: Oko Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 217.153.35.* 23.01.02, 14:54
      Właśnie znalazłam na onecie:

"Dyrektor wojewódzkiej stacji pogotowia ratunkowego w Gdańsku Dorota
      Dygaszewicz wystąpiła dziś do Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdyni, by ta złożyła
      doniesienie do prokuratury na dziennikarzy-autorów reportażu "Łowcy skór".

Zdaniem dyrektor gdańskiego pogotowia - najpierw sprawa powinna zostać
      udowodniona, a dopiero potem nagłośniona przez media.

Jej zdaniem, wypowiedzi cytowane w reportażu są niewiarygodne i podważają też
      zaufanie do środowiska medycznego.

W samym województwie pomorskim obowiązuje całkowity zakaz przekazywania przez
      pracowników pogotowia ratunkowego informacji na temat zakładów pogrzebowych.
      Zakaz ten został wprowadzony w roku 1998 przez ówczesnego gdańskiego lekarza
      wojewódzkiego.

Dyrektor Departamentu Zdrowia w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku Jerzy
      Karpiński zapewnił w rozmowie z Radiem Gdańsk, że w województwie pomorskim nie
      ma mowy, by lekarze lub sanitariusze zostawiali w domach pacjentów jakiekolwiek
      reklamy zakładów pogrzebowych. Za złamanie zakazu przekazywania takich
      informacji grozi dyscyplinarne zwolnienie z pracy.

Kilka lat temu media informowały, że pracownicy pogotowia w ówczesnym
      województwie gdańskim podczas wizyt w domach pacjentów zostawiają ulotki z
      informacjami o zakładach pogrzebowych."

Środowisko lekarskie poczuło się poważnie zagrożone. Niech ta pani dyrektor
      najpierw sprawdzi dokładnie co się u niej dzieje w Pogotowiu, bo w "świętość" i
      poświcenie w państwowej służbie zdrowia to juz nawet dzieci nie wierzą.
      • Gość: emil Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.01.02, 15:12
        >To co dzieje sie w Łodzi to jest szok sam jestem właścicielem firmy
        pogrzebowej,co prawda w duzo mniejszym mieście ale takie rzeczy tu się nie
        zdarzją. Aż strach pomyśleć że gdybym zachorował i musiał wezwac karetkę to może
        byłaby to ostatnia rzecz jaką zrobiłem w życiu.Czy ci ludzie są jeszcze ludzmi
        czy też zwierzętami,ale chyba ubliżyłem zwierzętom bo one zabijają aby przeżyc.
        Szok! Ci ludzie to chyba jakies odpady które powinno sie utylizować aby nie
        pozostał po nich jakikolwiek ślad
    • Gość: Mirek Ludzie, czy wy jesteście normalni!? IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 15:00
      Czytam te posty (np. jakieś żenujące ględzenie, że dziennikarze znowu negatywną
      informację z naszego pięknego miasta wysłali) i dochodzę do wniosku, że albo
      artykułu nie czytaliście, albo nic z niego nie zrozumieliście. Tu nie chodzi o
      handel zwłokami, o jakies podatki, rozgrywki przedsiebiorców pogrzebowych.
      Chodzi o to tępe łby, że przez całe lata DOKONYWANO MASOWYCH MORDÓW!!!
      Rozumiecie to!? Jeśli nie, to przypomnijcie sobie czy u kogoś z waszych
      bliskich było pogotowie. O co pytała dyspozytorka? Po jakim czasie przyjechali
      i jak reanimowali? Jakie zastrzyki zastosowali (może pamiętacie jak wyglądały
      ampułki)? Pomyślcie sobie, że za chwilę to wam może zrobić się słabo. No i co,
      wzywać pogotowie (np. dr Mengele) czy może lepiej zaprzyjaźnionego weterynarza?
      Pomyślcie sobie dalej, że jak uda się wam szczęśliwie PRZEŻYĆ, to tak samo na
      waszą śmierć będą czatowali lekarze dyżurni w szpitalu. A jeśli będą to koledzy
      dr Mengele, to na swoim dyżurze was ZAMORDUJĄ.
      Chyba każdy ma jakieś marzenia. Moim największym marzeniem w tej chwili jest,
      żebym mógł dr Mengele chociaż przez kilka godzin ćwiartować, posypywać solą,
      obsikać mordę a na końcu spuścić do kanalizacji.
      Jeśli czyta to jakiś lekarz pogotowia - informuję cię, że sikam ciepłym moczem
      na twoja obrzydliwą mordę. Nie wiem czy ty mordowałeś, ale wiem że nie zrobiłeś
      nic aby to powstrzymać.

P.S. Tylko niech mi nikt nie mówi, że posuwam się zbyt daleko. Sytuacja
      usprawiedliwiłaby nawet dalej idące słowa, a może i czyny.
      • adamco Re: Ludzie, czy wy jesteście normalni!? 23.01.02, 15:15
        Tak jestem normalny a to że napisałem że z Łodzi wychodzi kolejna taka
        wiadomość jest spowodowane tym że mi zależy aby to miasto miało troszkę inny
        wizerunek. Nie pomijam faktu że to co się działo i niestety pewnie dzieje na
        pogotowiu to draństwo i hańba dla CZĘŚCI środowiska medycznego, ale także z
        własnych doświadczeń wiem że tak dzieje się nie tylko tu. A informacja że pani
        dyrektor pogotowia w gdańsku oskarża dziennikarzy o pomówienie - po prostu brak
        słów.
      • Gość: macias Re: Ludzie, czy wy jesteście normalni!? IP: 212.160.117.* 23.01.02, 15:32
        sam sobie nalej na morde tępaku, jestes gorszy niz ci mordercy.

porządny lekarz z pogotowia
      • Gość: Morog a Ty jestes normalny? IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 25.01.02, 12:48
        przemowie i Twoim jezykiem

jestes kolego palantem, wymoczkiem siedacym przed komputerem i piszacym co mu
        slina na glopi jezyk przynienie....

lecz sie, najlepiej u weterynarza, bo to lekarz dla Ciebie

Gość portalu: Mirek napisał(a):

> Czytam te posty (np. jakieś żenujące ględzenie, że dziennikarze znowu negatywną
        >
        > informację z naszego pięknego miasta wysłali) i dochodzę do wniosku, że albo
        > artykułu nie czytaliście, albo nic z niego nie zrozumieliście. Tu nie chodzi o
        > handel zwłokami, o jakies podatki, rozgrywki przedsiebiorców pogrzebowych.
        > Chodzi o to tępe łby, że przez całe lata DOKONYWANO MASOWYCH MORDÓW!!!
        > Rozumiecie to!? Jeśli nie, to przypomnijcie sobie czy u kogoś z waszych
        > bliskich było pogotowie. O co pytała dyspozytorka? Po jakim czasie przyjechali
        > i jak reanimowali? Jakie zastrzyki zastosowali (może pamiętacie jak wyglądały
        > ampułki)? Pomyślcie sobie, że za chwilę to wam może zrobić się słabo. No i co,
        > wzywać pogotowie (np. dr Mengele) czy może lepiej zaprzyjaźnionego weterynarza?
        >
        > Pomyślcie sobie dalej, że jak uda się wam szczęśliwie PRZEŻYĆ, to tak samo na
        > waszą śmierć będą czatowali lekarze dyżurni w szpitalu. A jeśli będą to koledzy
        >
        > dr Mengele, to na swoim dyżurze was ZAMORDUJĄ.
        > Chyba każdy ma jakieś marzenia. Moim największym marzeniem w tej chwili jest,
        > żebym mógł dr Mengele chociaż przez kilka godzin ćwiartować, posypywać solą,
        > obsikać mordę a na końcu spuścić do kanalizacji.
        > Jeśli czyta to jakiś lekarz pogotowia - informuję cię, że sikam ciepłym moczem
        > na twoja obrzydliwą mordę. Nie wiem czy ty mordowałeś, ale wiem że nie zrobiłeś
        >
        > nic aby to powstrzymać.
        >
        > P.S. Tylko niech mi nikt nie mówi, że posuwam się zbyt daleko. Sytuacja
        > usprawiedliwiłaby nawet dalej idące słowa, a może i czyny.

• Gość: Tomasz Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 193.59.192.* 23.01.02, 15:32
      ... i jest to jeszcze jeden dowód na konieczność przywrócenia w Polsce kary
      śmierci. I co Wy na to "amnestyinernationalowcy" (ostatnio obrońcy praw
      więzionych terrorystów) ?
    • niuteczka Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 15:32
      ...szok...
      Czy teraz wzywając pogotowie, każdy lekarz będzie dla nas potencjalnym mordercą?
      Aż strach pomyśleć...
      Chciałabym aby to był tylko sen i żebym się z niego szybko wybudziła...

niut
    • ellivia Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 15:38
      Czytałam ten artykuł i poprostu... BRAK MI SŁÓW!
      Nigdy nie zrozumiem sposobu rozumowania ludzi ( czy mozna nazywac ich ludzmi?),
      ktorzy byli w to zamieszani.
      Mam tylko nadzieje,że sprawa zostanie dokładnie zbadana , a uczestnicy tego
      calego okrutnego procederu sprawiedliwie ukarani.
      • vladip Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 16:18
        Jestem wściekły i zszokowany , ale też jest mi żal
        Wściekły jestem wiadomo na kogo.. artykuł jest po prostu wstrząsający mam
        nadzieję że winni śmierci i zaniedbań zostaną bardzo surowo ukarani (świetny
        argument aby przywrócić karę śmierci)
        A żal mi? Żal mi tych wszystkich uczciwych , tych wszystkich którzy nie
        uczestniczyli w tym (mam nadzieję że takich jest większość), którzy czują swoje
        powołanie do ratowania życia i robią to ... są dobrymi lekarzami i czują .. i
        mają w sobie to coś...
        Teraz do momentu wyjaśnienia sprawy i dłuuugo dłuugo po na nich również będzie
        się krzywo patrzeć .. podejrzewać... współczuję im
        Smutne pozdrowienia dla wszystkich uczciwych
        I na pohybel skur...synom
        vladip
    • bartuch Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 16:37
      Panowie z ,,GW" nie odkryli Ameryki. O procederze współpracy firm pogrzebowych
      i pogotowia wiadomo od dawna. W to, że lekarze ,,pomagają" w szybszym
      opuszczeniu tego świata nie wierzę.
      • Gość: sze Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 212.244.106.* 30.01.02, 12:17
        to milo, ze jestes wierzacy. zadzwon po pogotowie i wierz, ze Cie uratuja,
        zamiast zamordowac. wiara czyni cuda. chociaz w takiej sytuacji lepiej nie dzwon
        po pogotowie, zwiekszysz swoje szanse na przezycie. Czlowieku, przeciez ta afera
        teraz wynikla tylko dlatego, ze wreszcie ktos zedecydowal sie mowic! i to nie o
        jakichs lapowkach od karawaniarzy, bo to jest pryszcz, ale o MORDOWANIU ludzi!
    • ninna Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 16:38
      Ja napisalam co mysle na:

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=LODZ&wid=911640&aid=914865

NINNA

ps: Nie ma slow ktore potrafia opisac co czuje. Doslownie szok.
      • Gość: mia Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 17:15
        zastanawia mnie - czemu dopiero teraz zainteresowano sie tym tematem (z
        artykulu wynika, ze proceder jaest znany od dawna i odpowiednie sluzby byly
        informowane)???
        poinformowal wlasciciel firmy, z ktora zaden szpital nie mial umowy? (interes
        sie juz nie krecil? walka z konkurencja?)
        dopiero co minister wydal rozporzadzenie o nieponoszeniu kosztow przez
        pacjentow za "nieuzasadnione" wezwania, po czym sie okazalo, ze liczba wezwan
        wzrosla... no, teraz to juz chyba ten problem zostal rozwiazany
        jak mozna pisac w gazecie tekie insynuacje, ze lekarze/sanitariusze zabijali
        pacjentow??? to sa insynuacje oparte na pomowieniach! teraz juz chyba kazdy
        lekarz bedzie sie jednoznacznie kojarzyl
        • ellivia Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 17:29
          Gość portalu: mia napisał(a):
          > jak mozna pisac w gazecie tekie insynuacje, ze lekarze/sanitariusze zabijali
          > pacjentow??? to sa insynuacje oparte na pomowieniach! teraz juz chyba kazdy
          > lekarz bedzie sie jednoznacznie kojarzyl

No pewnie to "niemozliwe" że lekarze moga byc tacy źli i skorumpowani, lekarze sa
          cacy :P
          To wszystko wymysl i nieprawda i zostanie delikatnie wyciszone ( korupcji ciąg
          dalszy, tym razem między prawnikami a lekarzami)

• Gość: mia Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 17:44
            ellivia napisał(a):

> No pewnie to "niemozliwe" że lekarze moga byc tacy źli i skorumpowani, lekarze
            > sa cacy :P
            > To wszystko wymysl i nieprawda i zostanie delikatnie wyciszone ( korupcji ciąg
            > dalszy, tym razem między prawnikami a lekarzami)
            >

chyba nie zrozumialas
            to jest powazne oskarzenie
            jesli sa dowody, nalezy ukarac sprawcow, to oczywiste
            nie mozna natomiast bez dowodow rzucac takiego oskarzenia
            polska sluzba zdrowia jest i tak w bardzo negatywnym swietle przedstawiana w
            mediach, a tym razem to juz chyba naduzycie
            wydzwiek artykulu jest taki, ze pogotowie jezdzi nie ratowac, a zabijac
            i nie tylko w Lodzi
    • Gość: Warszawa Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.02, 17:29
      Prawdę mowiąc wątpię w to , żeby była to prawda.Jednak gdyby była to prawda to
      bić i patrzeć czy równo puchnie.
      • Gość: Saper Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.toya.net.pl 23.01.02, 17:39
        Sam nie wiem co o tym wszystkim myśleć. To jest zbyt okrutne. Tak czy inaczej,
        pogotowie straciło jedną bardzo ważną rzecz: zaufanie. Teraz zawsze na widok
        karetki będę się zastanawiał - czy oni też TO robili? Czy tą karetką jadą
        mordercy?
        • grover Mordercy na sygnale... 23.01.02, 18:21
          Najbiedniejsi w tym wszystkim są Ci porządni lekarze, którzy nic nie wiedzieli
          (o ile tacy istnieją), to na nich będzie się wylewać wszystkie pomyje.
          A SPRAWCY zostaną bezkarni (jak to zwykle bywa), bo w Polsce jest tak, że za
          kradzież bułki idzie się na 3 lata do więzienia, a za morderstwo posiedzi się
          rok w zawieszeniu... A lekarze mogą najwyżej dostać naganę - oj co to za Świat?

• Gość: Ixtlilto Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.01.02, 19:53
      Powiecie, że jestem bez serca, ale trudno!
      Już mam dość. OD rana już wszyscy komentują, radio, prasa, telewizja, nad uchem
      brzęczy mi teraz jakaś debata na TVN. Ale luuuudzie! Takie gadanie nic nie da.
      Dopóki nie będzie winnych to trudno będzie sprawę posunąć do przodu. Jedyny
      efekt do tej pory to zszargane nerwy. Trudno będzie wytłumaczyć mojemu
      Dziadkowi (gdy po raz kolejny trzeba zwzwać pogotowie), że ta pani wcale nie
      chce go zabić! Trudno mi uwierzyć, że lekarze uśmiercali pacjentów, ale należy
      dostrzeć fakt, że nie każdy lekarz to kat! A nasze społeczeństwo od dziś te dwa
      słowa bęzie stosowac zamiennie. Nie można usprawiedliwiać tego procederu, ale
      oskarżanie wszystkich też do niczego nie prowadzi...
      Nie wiem... już mam sama dość...
      WIERZĘ, ŻE SĄ DOBRZY LUDZIE, PRAWDZIWI LEKARZE I ŻE CZŁOWIEK KTÓRY CHODZI PO
      SZPITALU W BIAŁYM KITLU NIE JEST MORDERCĄ! NIE BĘDĘ PATRZEĆ NA KAŻDEGO
      CZŁOWIEKA W KARETCE POGOTOWIA JAK NA PRZEDSIĘBIORCE, KTÓRY CZATUJE NA TO ŻEBY
      SPRZEDAĆ MOJĄ "SKÓRĘ"

NIE DAM SIĘ ZWARIOWAĆ!
      NIE ULEGNĘ ZBIOROWEJ SPYCHOZIE!
      • Gość: ChrisBTO Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 20:03
        Gość portalu: Ixtlilto napisał(a):

> Powiecie, że jestem bez serca, ale trudno!
        > Już mam dość. OD rana już wszyscy komentują, radio,
        prasa, telewizja,

Ixtlilto
        Zobacz mój wątek "Trupy mnogie! Opamiętania, pismacy!" obok
        i witaj w klubie.
        ChrisBTO
      • tulka Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 20:04
        Podpisuję się obiema rękami.
        Minął dzień, emocje (moje) troche opadły. Wciąż jestem wstrząśnięta, ale masz
        rację Ixtlilto- nie mozna dać się zwariować. Zresztą od początku byłam
        przeciwna odpowiedzialności zbiorowej.

Piętnujmy zło, ale dostrzegajmy dobro, zaangazowanie, poświęcenie (to nie żart).
        Na pewno tez ich nie brakuje.

A że chcielibyśmy, aby akurat w tym zawodzie wszyscy byli bez zarzutu... Cóż,
        to chyba zrozumiałe.
    • connie1 Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 20:44
      Mam tylko jedno pytanie-czy kogos Pogotowie uratowało? ( nie tylko łódzkie),
      czy ktos przeżyl pobyt w szpitalu...
      Uratowani jestescie tu...?
      • Gość: Magda Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 172.16.21.* 24.01.02, 11:53
        Tak sobie myślę, że owszem zapanowała lekka psychoza, ale czy nie jest to
        warte, jeśli miałaby zostać przerwana zmowa milczenia i może dzięki temu nie
        dojdzie do tragedii, że jakiś lekarz, ktory niezbyt sumiennie spełnia swoje
        obowiązki dwa razy się zastanowi zanim zrobi coś nie tak? Nie mowiąc juz o, mam
        nadzieję jednostkowych przypadkach, doktorów śmierci, że może dzieki
        nagłośnieniu sprawy ten proceder się ukróci... Warte to zamieszania...!
      • Gość: dwa Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 156.17.61.* 25.01.02, 21:49
        O tym co dobre nigdy się nie mówi,bo po co dziękować za coś co się należy,
        dlatego tak bardzo protestujemy gdy spotyka nas zło ,jak widać powinniśmy
        mieć świadomość że istnieje druga strona medalu.A swoją drogą na jakie
        potępienie zasługuje ktoś wykonujący ostatnią posługę za pieniądze-zakład
        grzebiący czy ksiądz który się modli za pieniądze.Od narodzin po śmierć
        toważyszą nam pieniądze ,myślę opołożnych czy ginekologach którzy za
        odpowiednią opłatą nam towarzyszą przy narodzinach.
    • gazela3 Re: Łowcy skór - HORROR!!! 23.01.02, 20:58
      Artykuł jest porażający, niestety proceder, może nie w takiej skali istniał już
      przed wojną. Nie wierzę, że jakiekolwiek działania zmienią cokolwiek w tej
      sprawie. Jeżeli nie będą brali pracownicy służby zdrowia, to przed szpitalami i
      USC będą stali tzw. stacze-naganiacze. I nikt im nic nie zrobi, bo na ulicy
      stać wolno. Ale przecież Polacy to nie ludzie bez rozumu i sami powinni
      wybierać firmy, do których maja zaufanie. Nikt nikomu nie może niczego
      narzucić !
    • chaladia Za miesiąc sprawa "przyschnie" 23.01.02, 21:52
      Drodzy PT Forumowicze,
      Wszystcy wiemy, że lekarze biorą łapówki od każdego i że bez łapówki w szpitalu
      jedno co może człowieka spotkać to śmierć bez jakiejkolwiek pomocy.
      Od dziś wiemy, że śmierć tę może łatwo przyśpieszyć lekarz za marne 1200 zł.
      Za tyle to nawet prosty żul człowieka nie zabije, bo mu się nie opłaci
      ryzykować wieloletniego wyroku za taką cenę...
      O procederze wystawiania "lewych" zwolnień wiemy też jak nie z autopsji, to z
      opowiadań rodziny i kolegów.
      Wszystcy wiemy, że ilość błędów lekarskich w polskich szpitalach przekracza
      wszlekie europejskie normy.
      Każdy prawie trafił w życiu na pijanego lekarza na dyżurze, a wielu zna lekarzy-
      alkoholików.
      Prawie każdy korzystał z "prywatnej" praktyki lekarzy na szpitalnym państwowym
      sprzęcie, do którego nie można się dostać z "państwowej" listy przez pół roku.
      I co? Nikt się nie odważy powiedzieć prawdy, bo każdy liczy się z tym, że może
      zachorować lub mieć wypadek?
      Jaki lekarz będzie świadczył przeciw innemu lekarzowi?
      Przysięga Hipokratesa nie obowiązuje w Nowej Polsce,
      obowiązuje Przysięga Hipokryty -
      1. "Nie będziesz świadczył przeciw drugiemu lekarzowi".
      2. "Pomożesz drugiemu lekarzowi ukryć każdy jego błąd".

Elito polskiej inteligencji, pod ścisłą kuratelą Duszpasterstwa Służby Zdrowia,
      jakże nisko upadliście!
      • Gość: Marek Re: Za miesiąc sprawa IP: *.osielsko.sdi.tpnet.pl 23.01.02, 22:28
        Drogi kolego, to cud, że zyjesz! Jeśli to ci odpowiada co piszesz to tylko
        twoja wina. A tak wogóle to nie masz pojęcia chyba co opisano w tym artykule.
        Przeczytaj go sobie dokładnie i trochę rusz resztą swojej mózgownicy
      • ob.serwator Re: Za miesiąc sprawa przyschnie 24.01.02, 08:56
        Obawiam się niestety, że masz rację. Są to sprawy, o których się mówi "na
        mieście". Nie mogą w to uwierzyć ci, których to nie dotknęło. Kiedy jednak to
        sie zdarza nie moga uwierzyć, że to jednak jest możliwe.
        Niestety to środowisko stosuje do maksimum metoda "ręka rękę myje". Jest ono
        tak hermetyczne, że nie pozwoli nikomu oceniać (a tym bardziej skazywać) nikogo
        ze "swoich".
        Ile znacie (lub słuszeliście o nich) przypadków naruszenia etyki lekarskiej, a
        ile znacie przypadków wykluczenia z zawodu naruszającego etykę lekarzy?
        Trzeba mówić o tym i mówić GŁOŚNO!
    • Gość: Mirek Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 00:10
      Przepraszam że jeszcze raz ja, ale ta sprawa, także dosłownie, nie daje mi
      spać.
      Jak wyjaśnił w zrozumiałych słowach prof.dr, krajowy konsultant d/s
      anestezjologii, Pavulon można podać WYŁĄCZNIE choremu podłączonemu do
      respiratora, w zasadzie wyłącznie na sali operacyjnej, gdyż w innym przypadku
      byłoby to uśmiercenie w straszliwych mękach. Z innych relacji dowiedziałem się,
      że lek ten w dużych ilosciach pobierały zespoły, w których karetkach
      respiratora w ogóle nie ma!
      Te dwa oczywiste fakty skojarzył dopiero nowy dyrektor Pogotowia, EKONOMISTA.
      Poprzedni dyrektor-LEKARZ przez 12 lat nic nie zauważył! Obecnie jest
      dyrektorem jakiegoś szpitala. Czy ten Doktór ma minimum kwalifikacji
      INTELEKTUALNYCH do wykonywania tej funkcji? Przecież teraz znowu przez całe
      lata może nie skapować, że w jego nowym gospodarstwie pacjentom zamiast tlenu
      podają czad albo lewatywę robią do płuc.
      A niektórzy wzywają - "spokojnie, trzeba udowodnić winę, nie dajmy się
      zwariować" itd. Powiedzcie to pacjentom tego szpitala.
      • Gość: ixi Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.01.02, 00:54
        Artykul w GW na pewno nikogo nie pozostawi obojętnym. Szkoda tylko, że
        większość podanych faktów dopiero zostanie wyjaśniona, a informacje zostały
        podane przez kilka osób i dziennikarzom, a nie prokuraturze (czy was to nie
        dziwi - bali się złożyć doniesienie, a opowiedzieli o tym na całą Polske!)
        Jeżeli się okaże, że rzeczywiście były popełniane morderstwa - osoby te powinny
        odpowiadać za swoje czyny wg obowiązującego prawa. Mam tez nadzieję że
        dziennikarzami kierowały pobudki szlachetne a nie pogoń za sensacją i chęć
        zwiększenia nakładu.
        Dziwi mnie, że osoby wypowiadające się na forum, skupiły się głównie na
        lekarzach-mordercach (nasuwa się analogija z procesem lekarzy za czasów
        stalinowskich), natomiast całkowicie pomineły tych kto stworzył proceder -
        zakłady pogrzebowe. Czy oni nie mają jakiejś własnej etyki? Ich obowiązuje
        wolna amerykanka? Oni wypisywali zlodziejskie umowy i podsuwali je oszołomionym
        ludziom - i można? Czy nikt nie kontrolował tych firm? Zresztą nie wiem czy
        ktoś zwrócił uwagę że właścicielem jednej był radny i nie miał wyrzutów
        sumienia zamawiać sobie "klientów", a innej - Urząd Miejski! Czyli o procederze
        wiedzialo nie tylko pogotowie, i nikt tez nie pośpieszył z doniesieniem.
        Wszystko się zaczyna na nieuczciwośći. Każdy z nas zapewne wiele razy został
        oszukany i naciągnięty na kase przez różne firmy usługowe (zamówione się
        okazuję inne niż miało być, robotnicy-partacze, etc). I nic. Tolerujemy to, bo
        sami często postępujemy podobnie. Czy nikt z nas nigdy nie kupił czegoś, co
        mogło byc kradzione? Czy nie wynosił przyrządów biurowych z biura? Niczego nie
        załatwiał w urzędzie " po znajomości"? Zacznijmy od siebie, każdy z nas, żyć
        uczciwie, a takich procederów nie będzie.
        • Gość: hjk11 Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.dialin.sfu.ca 24.01.02, 06:07
          Waznym problemem w tej sprawie jest brak kontroli nad zuzyciem Pavulonu, jak
          wyrazili sie lekarze, zuzycie bylo ogromne i niewytlumaczalne.
          Jezeli ekshumacje bylyby w stanie cos wyjasnic, nalezaloby je przeprowadzic.
          A tak na marginesie, Pavulon uzywany jest, miedzy innymi, podczas
          przeprowadzania egzekucji przy pomocy smiertelnego zastrzyku.
          Mozna poszukac pod haslem - Lethal Injection
        • Gość: Adam Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.proxy.aol.com 24.01.02, 08:06
          Lowcy skor czyli lekarze i personel z lodzkiego pogotowia zyja w
          nieodpowiedniej dla nich epoce. Swietnie nadawaliby sie na zalogi obozow
          koncentracyjnych w ktorych usmiercano rowniez zastrzykami, ale nie z pavulonu
          tylko fenolu. Ktos powie, ze to bylo dawno i w czasie wojny i ze robili to
          faszysci. Oczywiscie, ze tak. Ale jak nazwac tych wspolczesnych faszystow i
          zbrodniarzy z lodzkiego pogotowia?
          Zmieniaja sie czasy, ale nie metody i mentalnosc ludzka. Zmienil sie tylko
          srodek w strzykawkach "lekarzy" z fenolu na pavulon. Ale to przeciez nie byli
          lekarze zarowno w obozach jak i w lodzkim pogotowiu, a jedynie zwykli mordecy z
          dyplomami lekarzy.
        • Gość: sze Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 212.244.106.* 30.01.02, 13:06
          > Dziwi mnie, że osoby wypowiadające się na forum, skupiły się głównie na
          > lekarzach-mordercach (nasuwa się analogija z procesem lekarzy za czasów
          > stalinowskich),

analogia na tyle nietrafna, że tzw. "proces lekarzy kremlowskich" to była kolejna
          heca wzniecona przez Stalina przeciwko Żydom i inteligencji i jak wszystkie jego
          czystki niewiele miała wspólnego z prawdą, a tu jak widać mamy do czynienia z
          prawdziwą aferą.

> ...natomiast całkowicie pomineły tych kto stworzył proceder -
          > zakłady pogrzebowe. Czy oni nie mają jakiejś własnej etyki? Ich obowiązuje
          > wolna amerykanka? Oni wypisywali zlodziejskie umowy i podsuwali je oszołomionym
          > ludziom - i można?

nie, kochany, winni są lekarze, tak jak ten, co bierze łapówkę łamie swoje normy,
          a ten, co daje - nie, bo zazwyczaj jest do tego zmuszony. a jeśli nie, to w końcu
          co go to obchodzi? każdy chce załatwić swoją sprawę, a jakim sposobem - to już
          nie leży w gestii prywatnego w końcu człowieka.

poza tym karawaniarze w końcu są od tego, by zajmować się zwłokami, ale lekarze
          są od tego, by LECZYĆ, a nie ZABIJAĆ swoich pacjentów i tu jest duża różnica.

poza tym akurat z punktu widzenia firmy wszystko jest znacznie trudniejsze do
          wykrycia: dostają zawiadomienie o ciele (od kogoś, jak sprawdzić, od kogo i
          dlaczego od niego?), załatwiają sprawę i po wszystkim. a że muszą z tych 4 tys.
          wygospodarować na łapówkę? no cóż, przy tej kosmicznej biurokracji i ucisku
          podatkowym i tak nikt chyba nie prowadzi księgowości, która by ujawniała całą
          działalność firmy.

lekarz to zawód wysokiego zaufania społecznego, a firmę pogrzebową może prowadzić
          każdy, po prostu przedsiębiorca i nie uważam, żeby do tego były potrzebne jakieś
          szczególne kwalifikacje.

Dyskusja niebezpiecznie skręca w smrodliwym kierunku - kierunku socjalizmu i
          etatyzmu. za chwilę dojdziemy do wniosku, że winne jest państwo, bo
          niedostatecznie kontroluje, bo nie sprawuje pieczy nad moralnością lekarzy, bo
          wreszcie nie wydaje specjalnych koncesji zakładom pogrzebowym (zaraz się zgłoszą
          karawaniarze, że tak, oczywiście, koncesje muszą być). I te wnioski z rozkoszą
          podchwyci każdy urzędas - oto jest okazja stworzyć w jego urzędzie specjalną
          komórkę do spraw wydawania takich koncesji, jakąś komisję, cholera wie, stanąć na
          jej czele i czesać kasę z łapówek od nich. wtedy lekarzom przypadnie w udziale
          mnie niż 1800, bo swoją dolę trzeba będzie odpalić urzędasom. nie, kochani, nie
          tędy droga. jeśli coś idzie źle, to nie sam wolny rynek jest winny, a wady w jego
          funkcjonowaniu.

> Wszystko się zaczyna na nieuczciwośći. Każdy z nas zapewne wiele razy został
          > oszukany i naciągnięty na kase przez różne firmy usługowe (zamówione się
          > okazuję inne niż miało być, robotnicy-partacze, etc). I nic. Tolerujemy to, bo
          > sami często postępujemy podobnie. Czy nikt z nas nigdy nie kupił czegoś, co
          > mogło byc kradzione? Czy nie wynosił przyrządów biurowych z biura? Niczego nie
          > załatwiał w urzędzie "po znajomości"? Zacznijmy od siebie, każdy z nas, żyć
          > uczciwie, a takich procederów nie będzie.

dokładnie. tu się z Tobą zgadzam w zupełności. wszystko przez
          haniebną "solidarność społeczną". blacharz źle nam sklepie błotnik, to
          negocjujemy z blacharzem, żeby może był łaskaw poprawić, bo to w końcu też
          człowiek, każdy się może pomylić, bo w końcu sami nie jesteśmy idealni. Zamiast
          iść donieść kierownikowi, właścicielowi, domagać się wyrzucenia partacza! nie, bo
          to donos, to nie fair, po co szkodzić człowiekowi, on też ma żonę i dziateczki.

stosujmy wobec siebie najwyższe standardy i wymagajmy ich od innych. nie bójmy
          się, że naszym szefom ktoś doniesie na naszą niekompetencję, ale też nie bójmy
          się sami donosić na niekompetencję innych!
      • Gość: dah Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 10:41
        Dla ścisłości: sprawę Pavulonu zauważył nowy wicedyrektor pogotowia
        -anestezjolog i to on poinformowal nowego dyrektora.
        Pozdrawiam
    • princepolo Łowcy skór ? A może też - narządów i tkanek... 24.01.02, 08:19
      Czytam sobie to wszystko i próbuję analizować "na chłodno", brrr...
      Przypomniał mi się film "Coma" i inne podobne...
      Prowadzącym śledztwo proponuję dodatkowy wątek do tego horroru:
      sprawdzić, czy te zwłoki, w drodze pomiędzy miejscem zgonu a miejscem pochówku
      były "kompletne"; czy nie brakuje narządów i tkanek, które mogły być pobrane
      skądinąd fachowo(!) w jakiejś zakonspirowanej salce operacyjnej (może któryś
      zakład pogrzebowy taką ma?!?) lub - o zgrozo! - w normalnym prosektorium, tyle,
      że "poza ewidencją"...

• Gość: ZdroYY Re: Łowcy skór ? A może też - narządów i tkanek... IP: *.stacje.agora.pl 24.01.02, 09:22
        > Przypomniał mi się film "Coma" i inne podobne...

Ja sie obawiam że skoro doszło do takiego zwyrodnienia, nagle przestaniemy ufać
        pogotowiu. A jesli podobnie jak wiekszość społeczeństwa nie bede miał dwóch
        tysięcy złotych by dac załodze karetki pozostanie mi jedynie zaopatrzyć się w
        broń na bazarze i zapowiedzieć załodze karetki że albo pacjent będzie żył albo
        odejdą razem. Bo jak inaczej zapewnić bliskim normalne leczenie zamiast
        eutanazji ? To nie jest smieszne. To jest upadek najwyzszych wartości.

.grzesiek

• Gość: żmija Łowcy skór ? IP: *.pcz.czest.pl 24.01.02, 10:15
          Niestety i w tym przypadku wyjątek potwierdza regułę. Mieliśmy już skorumpowane
          sądy, prokuratury, nawyższych urzędników a teraz proszę lekarzy. Ja ze swojego
          doświadczenia powiem, że lakarze wg mnie dzielą się na moją
          bratową,hochsztaplerów, kabotynów, a teraz jeszcze i zabójców. Brawo. Tylko
          pogratulować inwencji twórczej. Mam małe dziecko i zawsze drżę jak ma
          przyjechać karetka, bądź dziecko trafia do szpitala, bo się u nich wszystko
          robi na odwal się. Dopóki nie zawierzyłam mojej bratowej, to moje dziecko po
          trzy razy w roku lądowało w szpitalu i było częściej chore niż zdrowe. I
          żaden ordynator i inni nie wiedzieli o co chodzi. Mało że nieuki to jeszcze
          zwyrodnialcy. No i cóż wam po tych pieniądzach!!!! Prydadzą się do podcierania
          banknociki jak w więzieniu zabraknie papieru. Jestem wściekła, zbulwersowana i
          od tej pory nikt mi nie powie że muszę iść do lekarza, bo tak ich bioedaków
          nauczono "Będziemy leczyć, czy sam umrze?" To właśnie ta dewiza. Piekło na
          ziemi!!!!!
        • Gość: Barnaba Żałuje że nie ma kary śmierci, być może jakby się IP: *.pcz.czest.pl 24.01.02, 10:23
          powiesiło takich dwóch dla przykładeu to iinym by do głowy nie przyszło robić
          takie rzeczy i jeszcze inne. Zboczeńcy!
      • topus Re: Łowcy skór ? A może też - narządów i tkanek... 24.01.02, 10:58
        ja myślę, że twoje sugestie w sprawie ewentualnego "pobierania narządów' są
        bardzo trafne i kto wie do jakich wniosków doprowadziłaby taka analiza. nawet
        wolę się nad tym nie zastanawiać bo już teraz ciarki przechodzą mi po brzbiecie
      • ninna Re: Łowcy skór ? A może też - narządów i tkanek... 24.01.02, 17:12
        Nie przesadzaj, gdy zabieraja organy, pacjent musi zyc. Bo gdy pacjent umiera,
        umieraja i jego organy. Nie uzywaja "martwych organow", nigdy.

Organy bierze sie od osob ktorych mozg juz umarl, ale serce jeszcze zyje.

NINNA
        • princepolo Re: Łowcy skór ? A może też - narządów i tkanek... 24.01.02, 17:58
          No, może trochę przesadzam, a może trochę nie...
          Niektóre tkanki można pobierać do 48 godz. po zgonie, pod warunkiem, że denat
          jest szybko schłodzony. BRRR!!!
          BTW - film "Coma" ("Śpiączka") powstał na kanwie AUTENTYCZNYCH wydarzeń!!!
          Ale to było dawno i w Ameryce...
        • Gość: MAFIOSO POLSKA TO CHORY KRAJ - NAJLEPIEJ ZROWNAC Z ZIEMIA! IP: *.*.*.* 25.01.02, 11:33
          CZYZBY??????
          Przeiez proceder kradziezy nerek, pluc wkitnie tak samo jak handel "skorami" -
          i w tym tez biora udzial lekarze.....idziesz sobie do pub'u a tam mily
          przystojny pan stawia Ci drinka...potem budzisz sie w wannie w jakims
          mieszkaniu i znajdujesz karteczke zeby zadzwonic na pogotowie (o IRONIO!!!!!)
          bo wlasnie wycieto ci nerke.....
          KURWA CO ZA CHORY KRAJ TA JEBANA POLSKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          POJEBANI CHORZY LUDZIE !!!!! NA SZCZESCIE JUZ STAD SPIERDOLILEM I CHUJ WAM
          WSZYSTKIM W DUPE!!!!!!!!!!!!!
          • cdn1 Re: POLSKA TO CHORY KRAJ - NAJLEPIEJ ZROWNAC Z ZIEMIA! 25.01.02, 13:51
            No i dobrze ze spierdoliles, jednego buca mniej.
            ale nawet poza Polska mozgow nie przeszczepiaja, pamietaj o tym
            • Gość: MAFIOSO Re: POLSKA TO CHORY KRAJ - NAJLEPIEJ ZROWNAC Z ZIEMIA! IP: *.*.*.* 25.01.02, 14:17
              A Ciebie kolego i tak kiedys opchna jako SKORE za 1800 PLN (bo EURO to sie
              nigdy nie doczekacie!), taki juz los tych wiesniakow zza Odry i Nysy.
              • cdn1 Re: POLSKA TO CHORY KRAJ - NAJLEPIEJ ZROWNAC Z ZIEMIA! 25.01.02, 14:24
                A ciebie za jakies 442 EURO.
                A co myslisz, ze za granica handel skorami nie kwitnie.
                A twoja kochana rodzinka za ciezki szmal sprowadzi do kraju, to co z ciebie
                zostalo .
                I zaliczysz swoj ostatni lot w zyciu w metalowej skrzynce .
                • Gość: MAFIOSO Re: POLSKA TO CHORY KRAJ - NAJLEPIEJ ZROWNAC Z ZIEMIA! IP: *.*.*.* 25.01.02, 15:57
                  To jest wlasnie problem Polakow - uwazaja sie za rownych z Europejczykami, jak
                  w Polsce cos zlego odchodzi to na pewno na Zachodzie tez. Szkoda mi tych
                  wszystkich zacofanych pustych poslkich glow - ludzie w tym kraju nie maja
                  szacunku do samych siebie, dlatego tak jest Kolego - czytales moze to????? Cala
                  prawda:

-----------------------------

C'est la Pologne!
                  Oto znajdujemy się w świecie absurdu. Kraj, w którym co piąty mieszkaniec
                  stracił życie w czasie drugiej wojny światowej, którego 1/5 narodu żyje poza
                  granicami kraju i w którym co 3 mieszkaniec ma 20 lat. Kraj brutalnie oderwany
                  od wiekowych tradycji, który odbudował swoja stolice wg obrazow Canaletta, a
                  stare miasto odtworzyl jako nowe. Kraj, ktory ma dwa razy wiecej studentow niz
                  Francja, a inzynier zarabia tu mniej niz przecietny robotnik. Kraj, gdzie
                  czlowiek wydaje dwa razy wiecej niz zarabia, gdzie przecietna pensja nie
                  przekracza ceny trzech par dobrych butow, gdzie jednoczesnie nie ma biedy a
                  obcy kapital sie pcha drzwiami i oknami. Kraj w ktorym koncesjami rzadza
                  monopolisci: Kraj ze stolica w ktorej centrum stoja nowoczesne biurowce,
                  oferujace pomieszczenia po10-35 USD za metr . Kraj, w ktorym cena samochodu
                  rowna sie trzyletnim zarobkom, a mimo to trudno znalezc miejsce na parkingu.
                  Panstwo w ktorym mozna sobie kupic chodniki, postawic parkomaty i placic
                  panstwu tylko 10% podatku od zysku. Kraj w ktorym rzadza byli socjalisci, w
                  ktorym swieta koscielne sa dniami wolnymi od pracy(!!!), gdzie otrzymanie
                  paszportu do niedawna stanowilo problem, a mimo tego ponad 3,5 mln. obywateli
                  rocznie wyjezdza na wczasy za granice. Jedyny kraj bylego bloku
                  socjalistycznego, w ktorym obywatelowi wolno posiadac dolary, choc nie wolno mu
                  ich kupic ani sprzedac poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi zrezygnowac
                  tu z jakiejkolwiek logiki, jesli nie chce stracic gruntu pod nogami. Dziwny
                  kraj, w ktorym z kelnerem mozna porozmawiac po angielsku, z kucharzem po
                  francusku, a z ministrem lub jakimkolwiek urzednikiem panstwowym tylko za
                  posrednictwem tlumacza. Polacy ! Jak wy to robicie?
                  --------------------------------------

Nic dodac nic ujac - tylko o handlu skorami zapomnieli.
                  A w Polsce handluje sie wszystkim. Nie czytales o handlu widzami do
                  teleturniejow? I pewnie widzami to programow typu "WRONA"?
                  • Gość: MAFIOSO Re: POLSKA TO CHORY KRAJ - NAJLEPIEJ ZROWNAC Z ZIEMIA! IP: *.*.*.* 25.01.02, 15:59
                    Polske to raczej do Rosji trzeba porownac - a tam zgadzam sie na pewno kwitnie
                    handel skorami, na pewno!!!
                    • cdn1 Re: POLSKA TO CHORY KRAJ - NAJLEPIEJ ZROWNAC Z ZIEMIA! 28.01.02, 09:30
                      Gość portalu: MAFIOSO napisał(a):

> Polske to raczej do Rosji trzeba porownac - a tam zgadzam sie na pewno kwitnie
                      > handel skorami, na pewno!!!
                      a ty sprzedawczyku pewnie jestes nad wszystkimi , bo spierdoliles z Polski?
                      I pewnie pracujesz jako burdel-tata, a moze raczej jako chlopiec na telefon dla
                      starych, tlustych francuzek, amerykanek albo hiszpanek ? A moze robisz to ze
                      statecznymi panami po 60 ?
                      Coz ja ci nie dorownam, nie pracuje za granica

• Gość: MAFIOSO Re: POLSKA TO CHORY KRAJ - NAJLEPIEJ ZROWNAC Z ZIEMIA! IP: *.*.*.* 28.01.02, 10:29
                        no i tlumaczy czlowiek debilowi a ten dalej swoje.....
                        • cdn1 Re: POLSKA TO CHORY KRAJ - NAJLEPIEJ ZROWNAC Z ZIEMIA! 28.01.02, 10:33
                          a swistak siedzi i zawija w te sreberka
                          • Gość: MM Re: POLSKA TO CHORY KRAJ - NAJLEPIEJ ZROWNAC Z ZIEMIA! IP: *.proxy.aol.com 08.02.02, 21:49
                            Drogi rodaku "mafioso" nie zastanowiles sie nad tym ze to wlasnie dzieki takim
                            ograniczonym umyslowo jak
                            ty Polska zawdziecza swoje "dobre" imie na zachodzie Europy.
                            A rodaku dlatego ze sam mieszkam na zachodzie i codziennie musze sie za takich
                            jak ty wstydzic. "zapomnial wol jak cilakiam bol"

• Gość: Moralist Nie chcę być dawcą części zamiennych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.02, 20:41
        To o czym powyżej jest całkiem prawdopodobne i LEGALNE (SIC!!!!!!!!!!!!)
        Bo maja taką ustawę, że mogą Ci oczy wyłupić, wyciąć obie nerki, serce, wątrobę
        i obedrzeć ze skóry dosłownie bo na to zezwala im prawo...
        Najpierw obderą Cie ze skóry finansowo wymuszając łapówki, potem potną na
        organy a na koniec resztki i odpady sprzedadzą zakładowi pogrzebowemu, chyba,
        że przemysł zapłaci więcej...
        Bo gdy mordują dla groszowych napiwków, to co robią dla wielkiego szmalu?
        A jedna nerka to podbno 200tys DM, zaś miejsce na liście do transplantacji to
        jak sie mówi łapówka w podobnej kwocie dla luminarza znanego z telewizji nie
        wiem czy to prawda, bo o tym sie mówi głośno....
        Może nie robia tego jeszcze masowo bo są zbyt prymitywni fachowowo...
        A czy Ty już masz załatwione wpisy do banku protestów, sprzeciwów, bo ja ide
        jutro...
        A zapomniałem o włosach, bo juz hitlerowcy robili z nich materace...
    • Gość: Anka Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: 195.136.3.* 24.01.02, 09:34
    • Gość: Anka Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.02, 09:55
      Temat nie nowy ale gratuluje ! Tylko uderzenie polaczonych sil mediow ma szanse
      cos zmianic, choc sluchajac Ministra Zdrowia mozna miec watpliwosci. Za chwile
      dowiemy sie ze to wszystko wina braku centrowgo zarzadania. Czerwoni zawsze
      obroca kota ogonem. Jeszcze raz gratuluje autorom . Tomek jestes dobry!
      • Gość: iw Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.01.02, 11:02
        Ludzie! Czy wy uważacie lekarzy za kompletnych głupków? Mordowali ludzi przy
        pomocy leku, użycie którego trudno uzasadnic i jeszcze wypisywali na niego
        recepty! Na których stawiali swój podpis i pieczątkę! Nie lepiej od razu pójść
        na policję i się przyznać? Lekarze mają do dyspozycji wiele innych środków,
        użycie których można latwo uzasadnić i gdyby rzeczywiście mordowali,
        udowodnienie tego byłoby trudne nawet dla biegłych, a nie tylko dla
        dziennikarzy GW.
        Co nas czeka jutro - mordowanie pacjentów przez anestezlogów na narządy? Ci
        dopiero mają pokaźny arsenał środków! Tylko czemu strajkują - pewnie dla
        kamuflażu, no ale GW ma porobione zdjęcia will w których mieszkają i
        samochodów którymi jezdżą, i wszystko jasne! Nie trzeba nawet sądu.
        W latach 50-tych w Związku Radzieckim też był process lekarzy-morderców w
        białych fartuchach, w gazetach też pojawiły się wypowiedzi "ludu pracującego".
        Bardzo przypominały wypowiedzi na forum GW.
        • princepolo Re: Łowcy skór - HORROR!!! 25.01.02, 19:14
          Człowieku!
          Ja nie uważam lekarzy za głupków!!!
          Zdecydowana ich większość to zupełnie przyzwoici ludzie!!!
          Co do samego procederu - jeśli na początku NIKT nie zwrócił uwagi na zakres
          stosowania i zużycie starego, poczciwego(?) pavulonu, to proceder mógł kwitnąć i
          rozwijać się w najlepsze przez kolejne lata aż do dziś.Zwłaszcza, że tylko kilka
          ośrodków toksykologicznych w Europie potrafi wykryć obecność metabolitów pavulonu
          (syntetycznej kurrary) w tkankach zwłok. Sprytnie wymyślone!
          A co do recepty, stempla, podpisu - mało było afer z tzw. zielonymi receptami (na
          drogie leki i parafarmaceutyki) wystawianymi na wiekowych pacjentów, a nierzadko
          też - na "martwe dusze". I za to wszystko zapłaciliśmy my, podatnicy...
          Anestezjolodzy, hmmm... Jeżdżą w eRkach, a jakże!
          Ale ten "gatunek" lekarzy jest chyba najmniej zdemoralizowany - ocierają się o
          śmierć na codzień; reanimacja m.in. to domena anestezjologów, ich wiedza hamuje
          ich przed popełnianiem głupstw... Poza tym - operacje są dosyć szczegółowo
          monitorowane i skorumpować cały, wieloosobowy, często zmieniający się zespół
          byłoby trudno i pewnie nie opłacałoby się!
          Przepraszam za chłodny wywód, ale inaczej chyba nie można...
    • Gość: stenia Re: Łowcy skór - HORROR!!! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 24.01.02, 11:12
      Horrorem jest to, że ludzie, którzy składali przysięgę,że będą ratować brali
      udział w tym procederze. Poza tym przyczynili się do tego, że naprawdę ci
      lekarze, którzy spełniają nienagannie i z oddaniem swoje powołanie są kładzeni
      do jednego worka z tymi szakalami z Łodzi. Obawiam się, że w imię jakichś tam
      racji sprawa ta zostanie wyciszona ,jak wiele innych. Lekarze zabójcy znowu
      wyjdą obronną ręką. Przecież stale słyszymy o aferach z ich udziałem, lecz
      środowisko lekarskie broni swoich kolegów i tuszuje ich błędy oraz działa na
      niekorzyść poszkodowanego pacjenta. Wracając do afery w Łodzi to mam
      świadomość, że znajdą się również inne miasta z tym samym problemem tylko
      należy dobrze poszukać!!!! Zastanawia mnie również dlaczego nikt z władz nie
      reagowął na wcześniejsze sygnały w tej sprawie???? Kto za tym stoi????
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka