Gość: buc IP: *.toya.net.pl 11.03.09, 22:35 ja bardzo chętnie.... tylko gdzie, jak, na jaki numer esa, skąd naklejka??? Jakieś konkretne info... linki, numery!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 22:43 Dziwne jak na polityków - informują, że już działa a nie trąbią na dwa lata naprzód - widocznie się nie opłaca lub działa do d..y. Ktoś z Nas wiedział o takiej możliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.retsat1.com.pl 11.03.09, 23:07 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Dziwne jak na polityków - informują, że już działa a nie trąbią na dwa lata > naprzód - widocznie się nie opłaca lub działa do d..y. Jest dziwne, zwłaszcza z tą obsługą więcej niż jednego pojazdu z tej samej "portmonetki". Logowanie do internetu trzeba zrobić żeby wybrać które auto chce się opłacić? Mało wygodne. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=92544600&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.atm.com.pl 12.03.09, 12:04 Numer rejestracyjny można dodać z telefonu, dzwoniąc na *145*0*1*1# Jeśli podasz kilka numerów to ten który parkujesz wybierasz pod *145*0*1*2# Generalnie platnościami/usługami można zarządzac pod bezpłatnym *145*0# Jeśli nie wybierzesz # to uzyskasz dostep do systemu ivr (lektor). Dla Orange i Era zamiast *145 wybiera się 791145145 (tylko lektor). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VHD Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 23:16 > Naklejka zawiera specjalny chip, do którego system wysyła informacje o opłacie. Po przyłożeniu do niego telefonu na ekranie wyświetli się, czy kierowca zgłosił, że parkuje. Oja..bie! Dawno nie czytalem takiego belkotu! A moze jednak prościej? Np.: naklejka bedzie miala dwuwymiarowy kod matrycowy, kontroler telefonem komórkowym go odczyta i (po połączeniu z serwerem) sprawdzi czy posiadacz kodu zapłacił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ret Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.retsat1.com.pl 12.03.09, 00:25 To niedokładnie tak. W naklejce jest umieszczony znacznik RFID, w którym zapisany jest nr rejestracyjny pojazdu. Kontroler przykładając do niego swój telefon łączy się z systemem, który sprawdza, czy samochód o danym nr rejestracyjnym ma opłacony parking. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VHD Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: 194.0.167.* 12.03.09, 08:55 Tak by było faktycznie bezpieczniej niz z kodem. Natomiast to co napisano w artykule to jednak belkot :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.4web.pl 11.03.09, 23:20 System naliczy nam opłatę co do sekundy, od złotówki, czyli 30 minut począwszy!!! We wszystkich innych miastach płaci się nawet za kilka minut, wrzucając np. 20 groszy. Tylko w Łodzi mamy taki złodziejski system, ale Kropa musi z czegoś mieć kasę na latanie po świecie. Bardzo mnie interesowało komu zależało na tym, żeby przetarg wygrała ta właśnie firma, która postawiła nam najbrzydsze parkomaty ze wszystkich jakie są w Polsce. I do tego liczące za każde rozpoczęte 30 minut. Niestety, nikt nie udzielił mi informacji na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ret Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.retsat1.com.pl 12.03.09, 00:21 Szkoda, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. System liczy koszt parkowania co 10 gr, jedynie pierwsze pół godziny opłaca się w całości - kosztuje 1 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.4web.pl 12.03.09, 15:41 Ret, z twoim rozumieniem czytanego tekstu jest coś nie tak, z matematyką również, jeśli uważasz, że naliczenie od razu za pół godziny to naliczanie sekundowe. W Warszawie możesz zapłacić za 5 minut jeśli tyle ci wystarczy. Naliczanie sekundowe powyżej pół godziny to jednak nie to samo. Są też w Polsce miasta (np.Gdynia), gdzie prezydent jest uznany za jednego z najlepszych, a parkowanie jest za darmo. Im kasy nie brakuje, bo nie mają u siebie takiego podróżnika na ich koszt jakim jest Kropa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.lodz.dialog.net.pl 12.03.09, 06:03 Co ty czytać nie umiesz? Napisane jak wół: system wysyła informacje do naklejki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZŁY A za co?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 07:16 A dlaczego w ogóle musimy za to płacić?!?!?!! Sq-syny zabierają podatek z paliwa, podatek, vat, podatek, podatek, podatek - dając w zamian dziurawe jezdnie, ogólny syf korki i chaos na mieście. ...i jeszcze mam zapłacić za 30 minut kiedy chcę na chwilę wejść do sklepu, urzędu itd. Niedługo będziemy w tym parszywym mieście klimatyczne płacić.. :) Bo klimat jest specyficzny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: A za co?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 08:25 Musimy płacić po to, żeby dało się w ogóle do centrum wjechać, żeby korek nie był 10 razy większy niż jest. Poza tym ta opłata to "podatek"(?) miejski, kasa zostaje w Łodzi. A wszelkie akcyzy, vaty, sraty-graty idą do Warszawy i ona łaskawie je rozdziela. To ja już wolę dać na podróż na Kropy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszal No prosze ;) IP: *.toya.net.pl 12.03.09, 00:15 Po cichu, z ukrycia wreszcie dobra wiadomosc. Oby tylko system dzialal sprawnie! Ale idea bardzo na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbitek To chyba usługa w fazie testów IP: *.toya.net.pl 12.03.09, 03:17 W Łodzi wprowadzono możliwość płatności dla abonentów Era i Orange. W Wwie mogą z niej korzystać tylko użytkownicy Plus i Play. Z tym, że o ile ci drudzy mają bezpłatny numer dostępowy do mpay (*145), to w Era i Orange płaci się za połączenie z numerem 791 145 145 do sieci Play, czyli wg najwyższych stawek na rynku. Rzeczywiste koszty: 1 - zdefiniowanie swojego konta: nie, nie samochodu - telefonu! samochodów można wprowadzić "kilka" (nie wiem, ile to "kilka"), ale chcąc zmienić ten, za który płacimy, trzeba się łączyć z kanałem głosowym mpay. Notabene "bezpłatni" użytkownicy w Warszawie podają po prostu numer karty id przypisanej do samochodu i nie muszą kombinować z redefiniowaniem. Widać łodzian uznano za bogatszych, że UM zgodził się na taką fukncjonalność. 2 - utworzenie konta w mpay - j.w. - płatne dla Era i Orange 3 - zasilenie konta w mpay - przelewem z konta. Konto jest prawdopodobnie w CitiHandlowy, więc najlepiej zrobić to na 2 dni przed parkowaniem. Aha, kto ma bezpłatne przelewy..? 4 - kup naklejkę z kodem kreskowym i umieść ją pod szybą - 5 PLN prawdopodobnie jeśli będziesz miał brudną szybę, nikt nie sprawdzi, czy zapłaciłeś - i to jest niezaprzeczalna zaleta systemu ;) Nie rozumiem, dlaczego kontroler nie może się po prostu połączyć z mpay i sprawdzić, czy pojazd o numerach EL 00001 ma opłacony postój..?? Naklejki powinny być darmowe! 5 - parkowanie - połączenie z kanałem głosowym mpay (*145 lub 791 145 145) i wybranie rozpoczęcia parkowania w strefie "Łódź" (jakby auta miały zdolność bilokacji albo multilokacji) - jeśli zrobisz to szybko, zapłacisz tylko kilkanaście groszy (Era, Orange). No i nie zapomnij PINu, bo będzie kłopot.. 6 - zakończenie parkowania - j.w., tylko zamiast PIN wprowadź cyfrę "1". Ale strefa musi być ;) No stronach mpay nie ma informacji o kwocie minimalnej. W Wwie jest to 50 groszy. Jeśli faktycznie w Łodzi to złotówka, to... dlaczego? O sposobie naliczania też nic nie ma. Zainteresowani mają do dyspozycji "infolinię" w Wwie (kierunkowy 22) Oczywiście pamiętaj o doładowywaniu konta na dwa dni (robocze) do przodu, bo kiedy skończą Ci się środki, dostaniesz smsa o tym, że parkujesz nielegalnie. Na szczęście w weekend parkujemy bezpłatnie. Dla zainteresowanych mimo wszystko taką usługą: www.mpay.pl/dla_uzytkownikow/parkowanie_mp_intro.html Chyba jednak prościej mieć przy sobie monety. No i taniej oczywiście. Są jeszcze tańsze sposoby, ale ich nie polecam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Otóż to. IP: *.retsat1.com.pl 12.03.09, 06:56 Diabeł tkwi w szczegółach wymienionych. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
m-nick Re: To chyba usługa w fazie testów 12.03.09, 08:22 Pamiętaj o usłudze allpay - nie trzeba czekać 2 dni roboczych, aby środki dotarły do mpay (pod warunkiem, że nie korzystasz z usług poczty). Odpowiedz Link Zgłoś
slavekk Re: To chyba usługa w fazie testów 17.03.09, 20:12 Gość portalu: rozbitek napisał(a): Sporo głupot... > Rzeczywiste koszty: > > 1 - zdefiniowanie swojego konta: nie, nie samochodu - telefonu! przez internet - darmo > samochodów można wprowadzić "kilka" (nie wiem, ile to "kilka"), > ale > chcąc zmienić ten, za który płacimy, trzeba się łączyć z kanałem > głosowym mpay. Nic nie trzeba jeśli przypiszesz jeden samochód. Płać chociaż za jeden, nie teoretyzuj > 2 - utworzenie konta w mpay - j.w. - płatne dla Era i Orange przelewwem - bezpłatne > 3 - zasilenie konta w mpay - przelewem z konta. Konto jest > prawdopodobnie w CitiHandlowy, więc najlepiej zrobić to na 2 dni > przed parkowaniem. Aha, kto ma bezpłatne przelewy..? Konto jest w Raifeisenie Bezpłatne przelewy ma wiele banków w tym np. mBank Jakbyś używał a nie teoretyzował to natknąłbyś się nalistę kilkunatu bankóz których wpłata jest darmowa labo z niewielką prowizją. Mi się nie chciało szukać i za wpłatę 25zet kartą kredytową uiściłem 0,60PLN prowizji. Czy ta kwota zmroziła ci krew w żyłach? > 4 - kup naklejkę z kodem kreskowym i umieść ją pod szybą - 5 PLN Fakt. Była promocja, że dodawali te 5zł do stanu konta ale się skończyła. Trudno. Za kartę parkingową z Katowic załaciłem 10zł parę lat temu i do dzisiaj nie odzyskałem doładowanych 20zł. W międzyczasie zmienili system płatnosci za parkingi...;-) > prawdopodobnie jeśli będziesz miał brudną szybę, nikt nie > sprawdzi, czy zapłaciłeś - i to jest niezaprzeczalna zaleta > systemu ;) BZDURA. Sprawdza się OBECNOŚĆ naklejki oraz numer rejestracyny samochodu.Żaden problem. > Nie rozumiem, dlaczego kontroler nie może się po prostu połączyć z > mpay i sprawdzić, czy pojazd o numerach EL 00001 ma opłacony > postój..?? Ależ on dokładnie to robi Nic innego > Naklejki powinny być darmowe! Wolałbym, żeby piwo było darmowe. ;-) > No stronach mpay nie ma informacji o kwocie minimalnej. Bo to jest domena uchwały Rady Miejskiej !!! > W Wwie jest to 50 groszy. Jeśli faktycznie w Łodzi to złotówka, > to... dlaczego? Bo taki jest regulamin płatnego parkowania > O sposobie naliczania też nic nie ma. Jest. 1zł za 0,5h (tak jak przy płatności monetami) a potem co do grosza za RZECZYWISTY czas, czyli LEPIEJ niż monetami. Jeszcze niedobrze? > Zainteresowani mają do > dyspozycji "infolinię" w Wwie (kierunkowy 22) oraz internet > Chyba jednak prościej mieć przy sobie monety. Prościej. > No i taniej oczywiście. Oczywiście drożej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozbitek Re: To chyba usługa w fazie testów IP: *.toya.net.pl 17.03.09, 21:25 Po namyśle stwierdzam, że nie będę odpowiadał na te inwektywy. Skupiłeś się na chęci "dowalenia" i to ci uniemożliwiło pojmowanie istoty sprawy. Rozpędziłeś się, kolego, do tego stopnia, że nie zauważyłeś rzeczywistego błędu, jaki popełniłem ;) Powiem krótko: trzeba jednak zapłacić sporo więcej (relatywnie do opłaty parkingowej), żeby mogło być nieco taniej, co zresztą też jest dyskusyjne przy 2-3 parkowaniach dziennie krótszych niż 30 minut. Większość czytelników rozumie, co mam na myśli, więc dla jednego slavvka nie powinienem się rozpisywać. Życzę obfitości darmowego piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moner Czy rzeczywiście w Citi zapłacisz ? IP: *.52.rev.vline.pl 12.03.09, 08:43 Zapomnieli tylko reklamując CitiHandlowy że jest tam taka informacja Usługa „Płać Komórką” dostępna jest dla abonentów sieci PLUS. www.online.citibank.pl/page.do?content=mpay Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbil Re: Czy rzeczywiście w Citi zapłacisz ? IP: *.atm.com.pl 12.03.09, 12:12 Nie tylko. Dla wszystkich. Na pewno dla Playa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie wierze Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.ericpol.pl 12.03.09, 11:21 "Skąd kontroler będzie wiedział, że zapłaciliśmy za postój? Naklejka zawiera specjalny chip, do którego system wysyła informacje o opłacie. Po przyłożeniu do niego telefonu na ekranie wyświetli się, czy kierowca zgłosił, że parkuje." Po prostu nie wierze... Kto jest w stanie napisac takie bzdury?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.atm.com.pl 12.03.09, 12:01 Lista miejsc gdzie można płacić komórką i gdzie dostać naklejki do parkowania Płać-Komórką jest na mpay.pl lub plac-komorka.pl Play, Plus, Simplue etc. - dzwonisz bezpłatnie na *145# (tekst) lub na *145 (lektor). Orange, Era - dzwonisz wg stawek Twojego operatora na 791145145 (lektor) i podajesz kod (identyfikator adresata transakcji). Za parkowanie dla Łodzi 421, dla Warszawy 221, za 20-minutowy bilet kom w W-wie 220020 itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.astral.lodz.pl 12.03.09, 12:38 W warszawie startując opłate za parkowanie muszę podawać nr karty. Czy w Łodzi wystarczy podać tylko numer strefy? Ze strony mPay: mPay W-wa: "Zadzwoń pod numer *145*NR_KARTY#, np. *145*22138985#." mPay Łódź: "Wybierz numer *145*421# " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stevie Łonder Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.atm.com.pl 16.03.09, 07:32 W Warszawie też możesz podać numer strefy *145*221# te strefy są do nowych kart naklejanych na szybę. W Łodzi to tylko na nowych kartach działa (bez numeru ID) a W Wawie na nowszych i starszych równolegle. To tak w skrócie nowsza wersja w Łodzi ale działa i Wawie. Różni się tym że w starszej wersji na stałe przypisywałeś naklejaną kartę do numeru rejestracyjnego a w nowszej możesz przypisać kilka numerów rejestracyjnych. W działaniu bardzo wygodne cała operacja zajmuje nie ciut dłużej niż wybranie nr tel bo dodatkowo trzeba potwierdzić operacje pinem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.09, 10:27 Czyli jeśli mam naklejoną starą kartę do parkowania w Warszawie, to musze dokupić nową karte w Łodzi? Szyby braknie dla innych miast. Czyli, jeśli nowa karta pozwala na wiele miejcowości - to powinienem odkleić i wyrzucic stara kartę i kupic nową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stevie Łonder Re: Zapłacisz za parking przez komórkę IP: *.atm.com.pl 17.03.09, 10:05 Zastąpić starą kartę z Wawy na nową bez numeru ID, która będzie działać w obu miastach a w przyszłości też kolejnych gdzie ruszy usługa płatności przez tel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m To na h... te parkometry i ile one kosztowały ??? IP: *.toya.net.pl 12.03.09, 15:39 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwed Re: To na h... te parkometry i ile one kosztowały IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.09, 17:39 ch kolego ch Odpowiedz Link Zgłoś
slavekk Re: Zapłacisz za parking przez komórkę 19.03.09, 08:33 Gość portalu: buc napisał(a): > ja bardzo chętnie.... tylko gdzie, w strefie płatnego parkowania ;-) > jak, www.mpay.pl > na jaki numer esa, nie esa tylko numer telefonu > skąd naklejka??? stąd www.zdit.uml.lodz.pl/_plik.php?id=1795 > Jakieś konkretne info... linki, numery!!! www.zdit.uml.lodz.pl/?str=46&id=699 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=92544600&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=391&w=92544600&a=92902977Proszę Odpowiedz Link Zgłoś