Dodaj do ulubionych

Wlepili mi mandat!! ;-//////

IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 17:08
100 zeta za wyprzedzanie na podwójnej ciągłej. A ja tak się spieszyłam, żeby
zdążyć po panią z sanepidu... No i się spóźniłam strasznie;-/
Ale pani była super, lokal odebrany za pierwszym podejściem, także teraz już
praktycznie z górki;-)))
Pozdrowienia dla pani Basi z sanepidu! ;-)))
Pozdrowiłabym też pana policjanta, bo mandat zapłaciłam tylko za
wyprzedzanie, prędkość pominął wymownym milczeniem i z 600 na me błagalne
spojrzenie zszedł do 100. Ale powiedział, że da mi tylko 5 punktów karnych, a
skurniak wpisał 10;-///

PS. Prawko mam już ponad 6 lat, w sumie dużo jeżdżę, a zapłaciłam tylko 2
mandaty- oba za wyprzedzanie na podwójnej ciągłej;-DDD
Obserwuj wątek
    • Gość: anty-pirat Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// IP: 172.* / 217.172.244.* 26.11.03, 17:54
      Jest się czym chwalić:(
      • Gość: micin Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 18:07
        A w którym momencie ja się chwaliłam?? Bo jakoś tego nie widzę. Oby wszyscy
        jeździli tak bezpiecznie, jak ja, to wypadków byłoby zdecydowanie mniej;-)))A
        nie stworzyłam zagrożenia, bo widoczność tam jest rewelacyjna. Ten przede mną
        wlókł się niemiłosiernie a mnie się spieszyło. Czy dwa mandaty- jeden 50, drugi
        100 w ciągu sześciu lat (ten pierwszy ponad cztery lata temu) to dużo, biorąc
        pod uwagę, że sporo jeżdżę? Gdybym popełniła jakieś karygodne wykroczenie, to
        policjant nawet by się nie zastanawiał, tylko wlepił mi maksymalny mandat. A
        ponieważ nie stworzyłam żadnego zagrożenia, nie wydaje mi się, żeby można mnie
        było określać mianem pirata;-))))
        • to.moj.27.nick Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// 26.11.03, 18:30
          Gość portalu: micin napisał(a):

> A w którym momencie ja się chwaliłam?? Bo jakoś tego nie widzę. Oby wszyscy
          > jeździli tak bezpiecznie, jak ja...
          ( wciąż nie ma mowy o chwaleniu - taka skromność-inaczej)
          ...to wypadków byłoby zdecydowanie mniej;-)))
          A nie stworzyłam zagrożenia, bo widoczność tam jest rewelacyjna. Ten przede
          mną wlókł się niemiłosiernie a mnie się spieszyło. Czy dwa mandaty- jeden 50,
          drugi
          >
          > 100 w ciągu sześciu lat (ten pierwszy ponad cztery lata temu) to dużo, biorąc
          > pod uwagę, że sporo jeżdżę? Gdybym popełniła jakieś karygodne wykroczenie, to
          > policjant nawet by się nie zastanawiał, tylko wlepił mi maksymalny mandat. A
          > ponieważ nie stworzyłam żadnego zagrożenia, nie wydaje mi się, żeby można
          mnie było określać mianem pirata;-))))

no jasne.

Powinni Ci wręczyć jeszcze plakietkę "wzorowy kierowca"
          Oczywiście masz jako jedyna rację.
          I zastanawia mnie tylko jedno, skoro jest tak znakomita widoczność
          i nie ma absolutnie żadnego zagrożenia to po co tam jest ta podwójna ciągła
          linia?

A może powiesz gdzie to było?
          • Gość: micin Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 18:51
            I tak nie będziesz wiedział, gdzie, bo nie jestem z Łodzi.
            Może i jest jakieś uzasadnienie tego, że tam jest zakaz, a może nie. Jeśli
            jesteś kierowcą, to chyba sam wiesz, że nie wszystkie znaki są ustawione
            zasadnie. Nieraz tam, gdzie jest tylko 'ustąp pierwszeństwa'- powinien
            być 'stop', bo bez zatrzymania się nie ma pewności, czy można wjechać na
            skrzyżowanie. Nieraz na zakręcie jest 40, chociaż z powodzeniem można
            przejechać 60-80- bez obaw, że się z niego wypadnie. Ale prawdopodobnie na
            takim zakręcie jakiś pajac jechał 120- wyleciał z trasy, zabił się i dlatego
            jest znak. Może tam, gdzie dzisiaj zapłaciłam mandat też była jakaś stłuczka
            (napewno nie było żadnych ofiar, bo bym o tym wiedziała) i dlatego ustawili
            znak.
            Nie rozumiem Twojego ataku. Nadal uważam, że się nie chwaliłam. Nie miałam też
            żadnych pretensji o ten mandat- popełniłam wykroczenie (nie przestępstwo;-) i
            zasłużenie dostałam mandat. Dwa na 6 lat to chyba nie tragedia i chyba jednak
            nie świadczy o tym, żebym była piratem.

> A w którym momencie ja się chwaliłam?? Bo jakoś tego nie widzę. Oby wszysc
            > y
            > > jeździli tak bezpiecznie, jak ja...
            > ( wciąż nie ma mowy o chwaleniu - taka skromność-inaczej)

Czy napisałam, że jestem rewelacyjnym kierowcą? Napisałam tylko, że jeżdżę
            bezpiecznie, co wcale nie znaczy, że wolno. Staram się przewidywać sytuacje na
            drodze (co nie zawsze się udaje, radiowozu nie przewidziałam;-).

Czy wymowa mojego wątku jest taka: słuchajcie, zapłaciłam mandat- jestem
            bohaterką! ????

Ciekawi mnie natomiast, czy Ty masz prawko, czy dużo jeżdzisz i czy za każdym
            razem sumiennie stosujesz się do przepisów drogowych. Jeśli tak, to moje
            gratulacje, a jeśli nie, to nie rozumiem, czemu się mnie czepiasz.

• michael00 Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// 26.11.03, 19:40

> (...)
              > Może i jest jakieś uzasadnienie tego, że tam jest zakaz, a może nie. Jeśli
              > jesteś kierowcą, to chyba sam wiesz, że nie wszystkie znaki są ustawione
              > zasadnie.

A Ty jeżeli jesteś akurat kierującą, to powinnaś tych znaków przestrzegać. Czy są ustawione zasadnie, czy nie. Rozstrzyganie tego odłóż na potem.

> Nieraz tam, gdzie jest tylko 'ustąp pierwszeństwa'- powinien
              > być 'stop', bo bez zatrzymania się nie ma pewności, czy można wjechać na
              > skrzyżowanie.

No to się trzeba zatrzymać. Znak A-7 wcale nie mówi "Ustąp pierszeństwa, ale sie nie zatrzymuj!". :)

> (...)

> Nie miałam też
              > żadnych pretensji o ten mandat- popełniłam wykroczenie (nie przestępstwo;-) i
              > zasłużenie dostałam mandat. Dwa na 6 lat to chyba nie tragedia i chyba jednak
              > nie świadczy o tym, żebym była piratem.

O! To się chwali. Odpowiedzialność za swoje czyny ostatatnio chyba nie jest w cenie (zwłaszcza (?) wśród kierujących).
    • Gość: anty-pirat Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// IP: 172.* / 217.172.244.* 26.11.03, 18:20
      Tylko winny się tłumaczy:)
    • michael00 Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// 26.11.03, 19:41

> (...)

> PS. Prawko mam już ponad 6 lat, w sumie dużo jeżdżę, a zapłaciłam tylko 2
      > mandaty- oba za wyprzedzanie na podwójnej ciągłej;-DDD

Jak widać obniżka była niesłuszna, skoro nauka poprzednia nie skutkuje. :-/
      • huncwocik Bezsensowna zdaje się być dyskusja... 26.11.03, 20:46
        ... z panią micin.
        To typowa blondynka, która przyznaje się do tego że zrobiła źle, ale....
        ....
        .....
        ......
        zawsze dużo różnych ale , aby się wytłumaczyc.
        I oczywiście znak był niepotrzebny,
        a tam gdzie jest potrzebny to go nie ma.

No i to prawko od 6 lat.
        Nie bądż śmieszna.
        Ile przejechałaś km przez te 6 lat?
        i gdzie?

Na wsi?

W Zelowie??

• Gość: micin Re: Bezsensowna zdaje się być dyskusja... IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 21:05
          Przeczytaj sobie jeszcze raz, co napisałam, bo najwyraźniej masz problemy ze
          zrozumieniem słowa pisanego. Tłumaczyć więcej nie będę, nie widzę większego
          sensu, żeby się powtarzać. Aha- i w przeciwieństwie do Ciebie- piszę pod jednym
          nickiem.

PS. Szkoda mi tylko, że kasa, którą będę musiała zapłacić pójdzie m.in. na
          takiego bęcwała, jak Ty. I tylko dlatego żałuję, że zapłaciłam ten mandat.
          • yaa Re: Bezsensowna zdaje się być dyskusja... 26.11.03, 21:21
            Micinku, nie przejmuj się atakami. Atakują bo muszą - bo nie potrafią nic
            innego.
            "Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień" - to takie małe przypomnienie
            ;-)
            Pozdrawiam
            Yaa
            PS. A przepisów (także drogowych) trzeba przestrzegać !!!
            • huncwocik A ja nigdy nie zapłaciłem mandatu. 26.11.03, 21:36
              I mogę rzucić kamieniem.

A jeśli byłem zatrzymywany to tylko do kontroli.

A jeżdżę zawodowo już 11 lat.

I denerwują mnie takie wypowiedzi.

Ale cóż ta pewność siebie Twojej koleżanki kiedyś sprawi
              że pojawisz się na Jej pogrzebie.

Oby tylko nie zabiła niewinnego człowieka nadjeżdżającego z przeciwka.
          • huncwocik Ile kilometrów przejechałaś przez te 6 lat? 26.11.03, 21:32
            Czemu nie powiesz?

Jeśli przejechałaś więcej przez 6 lat niz ja w ostatnim roku to
            będziemy dyskutować poważnie.
            • Gość: micin Re: Ile kilometrów przejechałaś przez te 6 lat? IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 21:59
              A jakie to ma znaczenie? Nigdy nie liczyłam przejechanych przeze mnie
              kilometrów, bo nie przyszło mi do głowy, że będę musiała się z Tego Tobie
              tłumaczyć. Ale tak, jak pisałam- dużo. I wierz mi, nie tylko po wsi Zelów. To,
              że nie zapłaciłeś nigdy mandatu, to wcale nie znaczy, że nie popełniałeś
              wykroczeń drogowych, a o to chodziło Yaa. Miałeś po prostu szczęście, albo ktoś
              Cię ostrzegł światłami. Jeśli jeździsz zawodowo, to domyślam się, że jesteś
              przedstawicielem w jakiejś firmie albo kierowcą tira. A takim najbardziej
              zależy na czasie i nie wierzę, abyś NIGDY nie przekroczył dozwolonej prędkości,
              zakazu zatrzymywania itp. Ale jeśli fatycznie tak jest, to pogratulować. Ja
              niestety nie zawsze mam tyle czasu, aby się stosować do wszystkich przepisów.
              Ale jeśli już je łamię, to tylko wtedy, gdy mam całkowitą pewność, że nic się
              nie stanie, na drogach, które dobrze znam, np. wiem, że nie ma tam szkoły itp.
              Zawsze, kiedy widzę dzieciaki idące poboczem- zwalniam do minimum. Rowerzystów
              wyprzedzam zachowując odpowiednią odległość. Ale na Boga- nie dajmy się
              zwariować. Ten policjant podszedł do mnie z dużą sympatią i nie wyzwał mnie od
              blondynek ze wsi, które nie potrafią jeździć i stwarzają zagrożenie dla życia
              innych, bo takiego nie stworzyłam. Ty natomiast mieszasz mnie z błotem- w ogóle
              nie mając bladego pojęcia- jaka to była sytuacja, jaka droga i gdzie stał ten
              znak. Spróbuję Ci to jednak zobrazować- wyprzedzałam jadąc z górki, poza
              obszarem zabudowanym- samochód, który jechał z 40/h. Fakt, spieszyło mi się, bo
              byłam umówiona, ale nie uważam, abym popełniła jakiś niewybaczalny grzech.
              I nie uważam się wcale za znakomitego kierowcę. Popełniam błędy, łamię czasem
              przepisy- potrafię się do tego przyznać. Ty natomiast uważasz się za świetnego
              drivera, bo przez 11 lat nie zapłaciłeś mandatu. A chyba nie tędy droga. Nie
              kwestionuję- pewnie jeździsz bardzo dobrze, skoro zawodowo, na pewno lepiej ode
              mnie. Licytować się na przejechane kilometry nie będę, bo zapewne przez 11 lat
              przejechałeś ich dużo więcej. Tylko czasem nie popadaj w rutynę, bo to
              zazwyczaj tacy pewni siebie kierowcy lądują w rowach, na drzewach tudzież,
              niestety, na innym samochodzie. Oczywiście tego Ci nie życzę, ale uważaj;-)

pzdr
              m_prawie_zza_grobu;-P
              • huncwocik A świstak już zasypia. 26.11.03, 22:08
                • Gość: micin Dobrej nocki IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 22:15
                  No i niech Ci się broń Boże nie przyśli jakaś wiejska dzioucha, blondi ofkors,
                  która piraci na drogach;-)))
                  • huncwocik Re: Dobrej nocki 26.11.03, 22:18
                    Dobrej nocki.

I nie szalej już po tych ciągłych liniach.

Nawet w snach.
    • Gość: med_max Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// IP: 212.191.1.* 26.11.03, 21:22
      Jechałem kiedyś z mądrym panem profesorem. Zaczął wyprzedzać przed zakrętem a
      potem, juz na zakręcie, cały czas ciął lewym pasem. Na moje pytanie poparte
      strachem w oczach: dlaczego pan profesor nie wraca na prawy pas, odpowiedział
      bez cienia ironii:"Nie można kolego przekraczać podwójnej ciągłej linii" Gdyby
      Micinek o tym wiedziała, nie płaciłaby mandatów:)
      • Gość: micin Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 22:09
        Med- rewelacja- uśmiałam się do łez;-))))
        No teraz to już na pewno nie przekroczę ciągłej lini;-)))
    • Gość: frrancuzka Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// IP: *.lodz.mm.pl 26.11.03, 22:02
      gadamy tu o mandatach a wcale nie zauważamy faktu pomyślnej dla micin decyzji
      Sanepidu. czasami z sanepidem jest 100000 razy gorzej niż z policjantem - ja
      się cieszę że micin sie wszystko udało i ze teraz ma z górki.
      Cel uświęca srodki, nawet te płatniczne :)))

Frran
      • Gość: micin Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 22:13
        Frran, dzięki:-))) Bałam się tego sanepidu niemiłosiernie- wiadomo, że czasem
        wymagania mają z księżyca (zaraz pewnie Huncwocik wytknie mi, że nie spełniam
        wymogów, olewam przepisy i stanowię zagrożenie dla klientów, raczących się
        piwkiem w moim pubie;-))) ale wszystko poszło oki;-)
        Jak dobrze wszystko pójdzie, to za dwa tygodnie ruszamy;-D
        • yaa Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// 26.11.03, 22:18
          Ech, już się cieszę na to piwo u Ciebie w pubie. ;-))
          Niestety, biorąc pod uwagę moje przywiązanie do samochodu, pewnie skończy się
          na coli ;-((
          Ale Sanepidu gratuluję i cieszę się, że wszystko dobrze idzie ;-))
          Pozdrawiam
          Yaa
          • Gość: micin Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 22:26
            Yaa- będzie mi bardzo miło, jeśli znajdziesz dłuższą chwilkę i przyjedziesz do
            nas wraz z małżonką, Yaasiem i Basyąą (to już trudniej mi napisać;-)))
            Zapraszam!
            • yaa Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// 26.11.03, 22:34
              Z wielką przyjemnością skorzystam z zaproszenia, choć rodzinnie to pewnie
              dopiero wiosną.
              Pozdrawiam serdecznie
              Yaa
    • keridwen micinku, nie daj sie prowokowac,... 26.11.03, 22:17
      zwyczajnie ignoruj i nie wdawaj sie z nimi w dyspute.... bo to niedobre...

a pozytywnej pani z sanepidu gratuluje :)))
      juz wiem gdzie bede czestym gosciem siedzac na dzialce :P
      • Gość: micin Re: micinku, nie daj sie prowokowac,... IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 26.11.03, 22:23
        Keri, jeśli chociaż trochę sprawiłam uciechę panu o wielu nickach, to super, bo
        ja mam przy tym zabawę przednią;-))) A nie przejmuję się tym- za dużo mam
        innych problemów na głowie.

A do nas zapraszam serdecznie i to jak najczęściej.
        Masz działkę w moich stronach? To suuuuuper;-)))
        • keridwen Re: micinku, nie daj sie prowokowac,... 26.11.03, 22:28
          cale 5 km dalej :P hehehehe
    • kuubaa Samochody są dla ludzi myślących. 26.11.03, 22:36
      Przede wszystkim należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Przepisy są doskonałym
      punktem wyjścia do tego zdrowego rozsądku, ale jeśli ktoś ma go zbyt mało i nie
      chce (nie jest w stanie?) wysilać umysłu, może przepisów sztywno i literalnie
      trzymać się. Po prostu "przed nieznanym mi zakrętem na znaku jest 40, mam
      kiepskie opony, koślawy samochód, prawko od miesiąca, prószy śnieg i chce mi
      się spać - więc nie wysilając umysłu i zmysłów pojadę dokładnie te 40 i na
      pewno będzie bezpiecznie". Ale można inaczej "przed znanym mi od dawna zakrętem
      na znaku jest 40, mam idealne opony i samochód, jeżdżę bezwypadkowo od 20 lat,
      widoczność jest doskonała, jezdnia sucha, jestem w dobrej formie, nie widać
      żadnego policjanta - więc pojadę tam na 80% możliwości, a to najczęściej
      oznacza jakieś 70-80". Oczywiście w pierwszym przypadku wszystko jest zgodne z
      przepisami, w drugim zdecydowanie nie. A w którym przypadku jest bezpieczniej?
      A że policja najchętniej idzie po najmniejszej linii oporu i z
      upodobaniem "suszy" tam, gdzie ograniczenia przeczą zdrowemu rozsądkowi - to
      już inny temat. Choć z postów wyżej widać, że takie jest zapotrzebowanie
      społeczne. Szkoda tylko, że nikt nie kojarzy tego z nieproporcjonalnie wysoką
      liczbą ofiar na naszych drogach. A będzie jeszcze gorzej (wg was lepiej) bo
      policjanci mają mieć procent od wlepionych mandatów. Oczywiście umysły
      decydentów (sami ich wybraliście :-) nie sięgają tak daleko, żeby wprowadzić
      premie od zmniejszenia liczby ofiar na danym terenie. Już wtedy policjanci
      wiedzieliby, co należy robić dla RZECZYWISTEJ poprawy bezpieczeństwa.
      • Gość: Lonia Brawo! Gratuluję opinii! IP: *.toya.net.pl 27.11.03, 15:11
        Jesteś najmądrzejszy na tym forum!

Skąd taka bystrość umysłu?

Zmysł kojarzenia faktów, i łatwość wysławiania się?

Czemu nie jesteś Prezydentem?
        • kuubaa Masz coś do powiedzenia w temacie? (n/t) 27.11.03, 21:06
    • Gość: stgl Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.03, 14:57
      i ciesz sie .......
    • tisana Re: Wlepili mi mandat!! ;-////// 27.11.03, 17:41
      Nie tylko tobie.... Mój znajomy dostał ostatnio mandat na 600 zl za jazdę po
      pijanemu*... na rowerze. W jednym z małych miasteczek, gdzie spędzał wakacje.
      Przypuszczalnie został uznany za zagrożenie dla kaczek.

*w fazie delikatnego upojenia napojem niskoprocentowym z dodatkiem chmielu...
    • szprota Jednak coraz więcej oszołomstwa na forum! 27.11.03, 18:12
      Tacy, mać ich gamratka, mądrzejsi od radia, świętsi od papieża. Jak ja się tym
      brzydzę.
      Micinku: strasznie się cieszę, że sanepid pchnięty...! Teraz to już naprawdę z
      górki!!!:D
      • michael00 taaaa, formalnie to bardzo interesujące 27.11.03, 23:10
        szprota napisała:

> Tacy, mać ich gamratka, mądrzejsi od radia, świętsi od papieża. Jak ja się tym
        > brzydzę.

No właśnie, jak?

A poza tym, to nie uważam, żebym musiał posiadać czyste konto do tego, żebym mógł komuś innemu zwrócić uwagę. I tego się będę trzymał. Bo ja nie piszę, że czegoś nie zrobiłem, jeżeli było inaczej. I tyle.
      • Gość: Życzliwy Re: Jednak coraz więcej oszołomstwa na forum! IP: *.toya.net.pl 27.11.03, 23:33
        Ale parę donosów wystarczy, i Sanepid znów zapuka do drzwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka