Dodaj do ulubionych

Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki

IP: *.toya.net.pl 02.04.09, 19:47
Zapraszam SM na ul.Karpia 56/58.Kierowcy niszczą trawnik i niemal wjeżdżają na
plac zabaw dla dzieci
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.toya.net.pl 02.04.09, 19:51
      Środek ulicy Julianowskiej , przed poradnią.Nie można dojść do przystanku
    • luckylook Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki 02.04.09, 19:57
      A najlepsze w tym wszystkim jest to, że kasa z mandatów to przecież dochód miasta. Dlaczego Kropa nie gania strażników o zakładanie blokad i nabijanie kasy miastu?
      Dla lepszego PR można dogadać się z radnymi, ęe kasa z mandatów za złe parkowanie będzie przeznaczana na budowę parkingów na obrzeżach centrum, wielopoziomowych parkingów co ważne.

• Gość: Michał M. Re: Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 10:20
        Skoro łodzianie drugi raz wybrali Kropiwnickiego, to najwyraźniej podoba im się:
        - parkowanie na trawnikach
        - burzenie zabytkowych budynków
        - ciągłe podróże prezydenta miasta za ich pieniądze
        - psie kupy na Piotrkowskiej (i zdechłe węgorze)
        - to, że szansa na Europejską Stolicę Kultury 2016 oddala się każdego dnia.
        Zagłosujcie łodzianie na Kropiwnickiego po raz trzeci. Wspaniały gospodarz.
        Najważniejsza jest konsekwencja w rządzeniu. Żeby przypadkiem trawa na
        Uniwersyteckiej nie odrosła.
      • Gość: ewka Re: Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.toya.net.pl 03.04.09, 12:24
        Wlasnie z ust mi to wyjales. Z jednej strony, wiem jak wyglada rekrutacja do
        policji i Strazy Miejskiej: synalkowie i znajomi prominentow mundurowych albo
        mameje-mierni, bierni ale wierni, z drugiej jednak, dobry gospodarz kopnal by
        takiego komendanta w doope i spr czy impuls doszedl do mozgu.
        Ale u nas do konca kadencji tego moska mozemy sobie tylko szarpac nerwy,
        czytajac takie artykuly.
      • le5iu W zeszłym roku zapłaciłem 4 mandaty za parkowanie. 03.04.09, 19:31
        Nie w Łodzi, w Edynburgu.
        Szkoci z poza Edynburga drżą na myśl o przyjeżdzie do tego miasta samochodem - w promieniu mili od centrum nie wolno parkować dłużej niż na 4 godziny a spóźnienie się do parkometru o więcej niż 5-8 minut ZAWSZE kończy się karą. Przekonałem się o tym na własnej skórze. O 'dzikim' parkowaniu oczywiście nie ma mowy - po pierwsze bo niewiele jest 'dzikich trawników', po drugie kontrolerów jest chyba więcej niż miejsc parkingowych (zdaniem Rady Miasta proporcjonalnie najwięcej w UK) i zajmują się wyłącznie egzekucją kar. Wreszcie - są płatne parkingi wielopooziomowe dla tych, którym naprawdę zależy na dojeździe do pracy samochodem (i których na to stać).

Krótkie podsumowanie dla władz Łodzi:
        1. Wszelkie decyzje muszą być oparte o spójną i zrównoważoną strategią dla całego miasta - czy chcemy Łodzi dla rowerów i pieszych (vide Kopenhaga, Eindhoven etc.)czy zdominowanej przez transport publiczny, a może jednak "samochodowej" (oby nie - vide Glasgow, L.A.); Kłania się (nadal nieistniejący) Miejscowy Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Znaleźć kasę, zlecić projekt, zpałacić, przestrzegać.
        2. Bez ludzi na ulicach samorząd kończy się na progu Piotrkowskiej 103. Muszą być pieniądze na radykalne zwiększenie etatów dla Straży i jasne okreśenie (zawężenie) jej kompetencji - jak coś jest "do wszystkiego", zwykle jest do niczego.
        3. Egzekucja prawa - powyższe wysiłki spełzną na niczym jeśli ściągalność kar nie wzrośnie. Czy obecne prawo nie przeciąża sądów i kolegiów? Oto cytat z motonews.pl:

"Jeżeli komuś z was włożono za wycieraczkę mandat i go nie zapłacił, a po ponad roku (ważne że po ponad roku) przyszło do was pismo o zapłacenie go, to służę pomocą w napisaniu odwołania. (tzn ja napisałem odwołanie po którym się ode mnie odczepili).(...)
        Oprócz tego ostatnio założyli mi (Straż Miejska) blokadę za złe parkowanie i chcieli mi dać mandat 300zł. Oczywiście nie przyjąłem go i poszło do sądu. Po dwóch rozprawach nie dostałem nic i zwolnili mnie z kosztów sądowych. (...)
        I rada dla wszystkich. Jeżeli za bzdurę (waszym zdaniem) ktoś daję wam b. wysoki mandat to walcie ostro do sądu (czyt. nie przyjmujcie mandatów). Sąd zawsze (w 90%) da mniejszy." autor: 01baca10

Dobra rada, nieprawdaż?
        Dopiero jeśli wszystkie powyższe elementy układanki uda się dopasować można oczekiwać, że 'złowieszcza maszyna' zaskoczy i za pieniądze z kar będzie można inwestować poważnie w infrastrukturę, parkingi, progi zwalniające, chodniki, ścieżki rowerowe i komunikację publiczną. Wtedy to dopiero będziemy biadolić :-D
    • mrs.t Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki 02.04.09, 20:19
      zeby nie bylo , nie mieszkam w lodzi, nie parkuje.#

Ale wspolczuje mieszkancom miasta., bo PARKOWAC GDZIE PO PROSTU NIE
      MA!
      Nie ma parkingow, nie ma parkingow wielopoziomowych przy zachodniej
      taka uniwersytecka - trudno sie domyslic ze jest potrzeba
      zapewnienia miejsca dla samochodow???
      • Gość: observer Czemu czepiacie się Straży Miejskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 20:37
        1. w Łodzi nie ma miejsc parkingowych, władze nic nie robią aby
        pozyskać nowe parkingi
        2. ile jest straznikow (koło 450?) a ilu kierowcow: czy sądzicie, ze
        są w stanie upilnować tych, ktorzy łamią przepisy. Wszystkich?
        3. akcja "GW" jest super, ale sam czytałem (niedawno) artykuł w
        Fakcie, ktory..... ganil straznikow , że zajmują się TYLKO
        niedozowlonym parkowaniem, a zapomnieli np. o piciu czy
        bezpieczeństwie (a'props: straż miejska nie odpowiada za
        bezpieczeństwo - tylko za porządek. Proponuje odszukać w internecie
        wywiad z Posłem Widackim, który w roku 1990 tworzyl przepisy o
        strażach. Niestety teraz adresu strony nie pamiętam). Zresztą
        podobne ganienie straznikow przez Dziennik i Ekspress też widzialem.
        Nie może być jednak tak, że jedna gazeta gani za to, że jest
        wystawianych za mało mandatolw, a druga szkaluje, że nic nie robią
        tylko wsytawiają mandatu (tak jakby mandaty dostawali ludzie, którzy
        nic złego nie zrobili).
        4. uważam, że pomysł GW jest super. Starania SM mają niestety
        umiarkowany skutek, ale buców, którzy niszczą trawniki nigdy się nie
        wyeliminuje.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Czemu czepiacie się Straży Miejskiej? IP: 78.8.192.* 02.04.09, 21:10
          To, że nie ma parkingów, nie znaczy, że można łamać prawo.
          Kolejna rzecz - nie ma miejsc parkingowych w centrum i pewnie nie będzie, ze
          względu na przepustowość, co innego parkingi na obrzeżu miasta, tam jak
          najbardziej jestem za - szczególnie te większe można by przerobić na
          wielopoziomowe. Ale oznacza to tyle, że za duzo osób do centrum jedzie do
          centrum autem, po za przypadkami, gdzie rzeczywiście inaczej się nie da, powinni
          przesiąść się na komunikacje miejską... Wiem jest ona w opłakanym stanie, ale to
          właśnie tu powinna być roszczeniowa postawa. Bo to można i nawet należy poprawić!
      • Gość: ewka Re: Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.toya.net.pl 03.04.09, 12:32
        Co za glupie podejscie: nie mam gdzie, to moge wszedzie.
        Nie ma ladowisk dla helikopterow, to ja sobie wyladuje na ulicy albo na
        trawniku. Jezeli mnie ktos "pogoni", to mu odpowiem "nie mam gdzie, to moge
        wszedzie!".
        A wcale nie jest tak, ze nie ma parkingow. Wlascicelom chodzi o to, ze nie ma
        parkingow metr od miejsca, gdzie chca dojsc! Chyba jakiegos zaniku miesni
        dostaja od wozenia tylka, bo jak juz taki ma dojsc przecznice albo dwie, to on
        zaparkuje na drzewie, byle blisko!
    • Gość: tadjan Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.132.rev.vline.pl 02.04.09, 21:28
      Straż miejska? Ona jest od zakładania łapek poniżej lędźwi i
      odwaracania się w drugą stronę. Szteligi, nie ma ale maniera
      samochwalenia pozostała w tej formacji i każda krytyka pod ich
      adresem jest źle znoszona. Nie denerwujmy więc artystów....
    • Gość: lodzianin Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.toya.net.pl 02.04.09, 21:39
      A może najpierw zadbajmy o miejsca parkingowe a potem egzekwujmy.
      Pan Redaktor pisze bardzo ładnie o walce z kierowcami, robi sobie
      temat, a nie pisze, że Rada Miejska nic nie robi aby powstały
      miejsca parkingowe. Dlaczego nikt nie pisze o tym, że podczas
      przebudowy Pl. Dąbrowskiego wykonawca zaproponował budowę parkingu
      podziemnego, a Rada Miejska nie mogła znaleźć dodatkowych pieniędzy
      na jego budowę? Dlaczego nie możemy od kilku lat w Łodzi wybudować
      normalnych parkingów które utrzymywałyby się z opłat?
    • Gość: dziwaczka Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.4web.pl 02.04.09, 21:45
      Na ul. Więckowskiego 38 od kilkunastu dni na trawniku stoi Renault. Zatrzymałam
      przejeżdżający patrol SM. Pani i pan podjechali, popatrzyli i... odjechali. A
      samochód stoi sobie nadal, do połowy kół w błocie trawnika, częściowo na
      chodniku, częściowo na trawniku. Chyba powinnam jednak poprosić o interwencję
      policję.
    • Gość: xxx Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.toya.net.pl 02.04.09, 21:56
      co do miejsc dla niepełnosprawnych zastanowiła mnie jedna rzecz,
      pod realem na włókniarzy wszystkie zawsze są zajęte, niejednokrotnie przez
      terenówki z których wysiadają różne blondynki, ale wyznaczone miejsca
      parkingowe przed wejściem dla TAXI zawsze sa puste? Dlaczego tak się dzieje,
      czemu kierowcy nie ustawiają swoich furek też i na tych miejscach, przecież to
      tuż przy wejściu?
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: 78.8.192.* 02.04.09, 21:59
        A to dzięki naszym wladzą (tym wyższym - nie miejskim), które uważają, że nie
        jest to miejsce publiczne....
    • Gość: andrzej gowniane wladze miasta i urzedasy IP: *.retsat1.com.pl 02.04.09, 22:22
      syf w tym miescie jest przerazajacy. tony piachu, zasrane i rozjezdzone
      trawniki. urzedasy i rezydenci siedza i pierdza w stolki przy kawce. milosnicy
      zwierzat zasrywajacy trawniki pociechami. bezmozgi parkujace gdzie popadnie 'na
      chwile'. typowe polskie gowniane podejscie. narod brudasow i egoistow.
    • Gość: J. Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 22:31
      Zapraszam na Łagiewnicką przy Spacerowej i Tokarskiej. Chamy rozjeżdżają
      trawniki. Na trawnikach rosną kasztanowce i pewnie jak ubita zostanie ziemia to
      drzewa z braku dopływu wód powierzchniowych też uschną. Ale żadnego mandatu nikt
      tam nigdy nie dostał.

J.
    • Gość: TIIII Kropasz - baran nad barany IP: *.gprs.plus.pl 02.04.09, 22:42
      Kropasz traktuje mieszkańców jak stado baranów , to "barany się
      pasą" gdzie się da
    • Gość: smakaroni Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.wroclaw.mm.pl 02.04.09, 22:48
      >Trawniki i wysepki znajdujące się przy drogach podlegają Zarządowi
      >Dróg i Transportu. Urzędnicy jednak niewiele robią, by uchronić
      >podlegający im teren. -

A wystarczyloby zalozyc slupki darmozjady!
      • Gość: s Re: Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.toya.net.pl 02.04.09, 23:53
        sam sobie załóż słupek na głowę.
    • Gość: cmr Re: Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.4web.pl 02.04.09, 22:52
      Dokładnie to samo dzieje się między blokami na Zbożowej i Czarneckiego! SM ani
      razu nie pomogła. W przyszłym tygodniu udaję się do zakładu poligraficznego po
      odpowiednie wlepki na te samochody, które niszczą resztki zieleni między
      blokowiskami.

BTW - czemu po prostu nie stawiać słupków żeby ogrodzić te miejsca, gdzie
      kierowcy nie powinni wjeżdżać?
    • markus.kembi Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki 03.04.09, 00:01
      Urzędnicy ZDiT niech nie opowiadają, że "nic nie mogą". Mogą ogrodzić trawniki, ale nie chcą. Nie chcą, bo rozjeżdżanie trawników jest im na rękę - trzeba będzie ogłosić przetarg na kolejny trawnik (który to przetarg wygra czyjś znajomek), później kierowcy-debile go zniszczą, to kolejny i kolejny i tak można do końca świata i o jeden dzień dłużej.
    • Gość: kierowca syreny Brak parkingów, miejsc do parkowania - i tyle. IP: *.lodz.mm.pl 03.04.09, 07:10
      Może kiedyś poduszkowce będą lub auta lewitujące na d poboczem, jak narazie poprostu brak miejsca.
    • Gość: adam Zbudujcie parkingi to nie będzie problemów IP: *.coe24.net 03.04.09, 09:55
      urządnicy potrafią tylko zamykać ulice i zakazywać postoju, nie dając NIC w
      zamian - ani parkingow, ani lepszej komunikacji miejskiej
    • Gość: mr k Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.toya.net.pl 03.04.09, 10:39
      dobrze, ze ten kryzys wreszcie nadszedl, moze ludzie troche zbiednieja
      i nie bedziecie kazdego prostego lodzkiego chama stac na obdrapanego blaszanego
      smroda, ktorego musi postawic pod blokiem.
    • and_nowak Kierowcy znów nie mają parkingów 03.04.09, 10:43
      Po waszej akcji nic się nie zmieniło - kierowcy znowu parkują "na łosia".
      A dlaczego?
      No bo ...po waszej akcji nic się nie zmieniło ;-))) tzn. cały czas kierowcy
      nie mają gdzie parkować. Nie przybyło ani jedno miejsce parkingowe, a w
      urzędzie miasta cały czas od kilkunastu lat nikt nie zajmuje się tworzeniem
      nowych parkingów.

Nie muszę dodawać, że ludzie cały czas mają samochody.

Nic się nie zmieniło...
      A czego się spodziewaliście!?
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Kierowcy znów nie mają parkingów IP: *.dialog.net.pl 03.04.09, 10:59
        Jedyny skuteczny sposób, to odholowywanie na parkingi policyjne żle zaparkowane
        auta....
        • and_nowak Re: Kierowcy znów nie mają parkingów 03.04.09, 11:37
          Gość portalu: Kaczus (Tomek) napisał(a):

> Jedyny skuteczny sposób, to odholowywanie na parkingi
          > policyjne żle zaparkowane auta....

Zdecydowanie nie jest to jedyny sposób. 99% "łosi" mając do wyboru legalny
          parking, albo błoto (tzn. psi srawnik) wybierze legalny parking.

Pomijam, że twój sposób jest kosztowny w realizacji i ...mało skuteczny. Nie
          liczy się surowość kary, tylko nieuchronność.

Jednakże, w dalszym ciągu wolałbym nie karać, wolałbym żeby nie było za co karać.
          To trochę przypomina ścieżki osiedlowe: u nas wydeptane ścieżki są grodzone
          płotkami, zasiekami a w dawnym RFN ...w takich miejscach układano chodniki. Bo
          ludzie "głosując nogami" pokazują, gdzie mają potrzebę chodzić. U nas za to
          pełno jest chodników, po których nikt nie chodzi, bo prowadzą znikąd w ...diabły
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Kierowcy znów nie mają parkingów IP: *.dialog.net.pl 03.04.09, 11:49
            > Zdecydowanie nie jest to jedyny sposób. 99% "łosi" mając do wyboru legalny
            > parking, albo błoto (tzn. psi srawnik) wybierze legalny parking.

Tak - zgadza się (choć też już czytałem, że jak ktoś ma zapłacić 5 zł, czy
            ryzykowac na trawie, wybierze drugi sposób - autentyk z innego forum, a
            przejście 30 metrów więcej, bądź parkowanie na pasach bądź zastawiając cały
            chodnik, też wybierze 2 - z tego co obserwuje w mojej okolicy) i jak najbardziej
            kilka płatnych parkingów powinno jeszcze powstać, kwestia jest inna, nie da się
            ich stawiać w nieskończoność, toteż ruch w centrum trzeba jakoś ograniczyć.
            Sposobem na to jest poprawa jakości komunikacji publicznej, oraz surowe,
            nieuchronne kary.

> Pomijam, że twój sposób jest kosztowny w realizacji i ...mało skuteczny. Nie
            > liczy się surowość kary, tylko nieuchronność.

Chodzi o to, że czekanie w nieskończoność na osobę, która źle zaparkowała mija
            się z celem, a włożenie mandatu za wycieraczkę - nieskuteczne.

> To trochę przypomina ścieżki osiedlowe: u nas wydeptane ścieżki są grodzone
            > płotkami, zasiekami a w dawnym RFN ...w takich miejscach układano chodniki.

Z jednej strony tak, z drugiej - zaparkuj tam niewłaściwie, z doświadczeń wielu
            znajomych - przygotuj się na szukanie parkingu, gdzie został przeparkowany Twój
            samochód.
            • and_nowak Re: Kierowcy znów nie mają parkingów 03.04.09, 11:59
              Gość portalu: Kaczus (Tomek) napisał(a):

> > parking, albo błoto (tzn. psi srawnik) wybierze legalny parking.
              >
              > Tak - zgadza się (choć też już czytałem, że jak ktoś
              > ma zapłacić 5 zł, czy ryzykowac na trawie, wybierze
              > drugi sposób.

Ja czytałem różne rzeczy, ale nie wszystkie były mądre ;-)))
              Na razie nie mówimy o zapłaceniu, ani o przejściu 30m. Chodzi raczej o możliwość
              zaparkowania w promieniu 500m!
              Spróbuj sobie zaparkować w gdziekolwiek w centrum - mogę wskazać dziesiątki
              miejsc (np. urzędów), gdzie zaparkowanie choćby dwie przecznice dalej wymaga
              ślepego trafu. Do tego dochodzi nasza "jednokierunkowość" i zakazy skrętu - nie
              zaparkowałeś na Moniuszki, nie ma miejsca na Traugutta, to żeby zrobić kółko
              trzeba jechać do Kilińskiego i Tuwima. To już są KILOMETRY.

> Chodzi o to, że czekanie w nieskończoność na osobę,
              > która źle zaparkowała mija
              > się z celem, a włożenie mandatu za wycieraczkę - nieskuteczne.
              1. Skuteczne.
              2. Słyszałeś o blokadach na koło? ;-) Logistycznie to dużo prostsze od holowania.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Kierowcy znów nie mają parkingów IP: *.dialog.net.pl 03.04.09, 12:20
                > Ja czytałem różne rzeczy, ale nie wszystkie były mądre ;-)))
                > Na razie nie mówimy o zapłaceniu, ani o przejściu 30m. Chodzi raczej o możliwoś
                > ć
                > zaparkowania w promieniu 500m!
                > Spróbuj sobie zaparkować w gdziekolwiek w centrum - mogę wskazać dziesiątki
                > miejsc (np. urzędów), gdzie zaparkowanie choćby dwie przecznice dalej wymaga
                > ślepego trafu. Do tego dochodzi nasza "jednokierunkowość" i zakazy skrętu - nie
                > zaparkowałeś na Moniuszki, nie ma miejsca na Traugutta, to żeby zrobić kółko
                > trzeba jechać do Kilińskiego i Tuwima. To już są KILOMETRY.

Spoko - jak napisałem, nie neguję potrzeby powstania jeszcze kilku parkingów w
                centrum, ale one również nie zapewnią wszystkim możliwości parkowania. Dlatego
                oczywiście należy pomyslec o kilku dodatkowych płatnych parkingach w centrum,
                ale dużo istotniejsze jest zapewnienie alternatywnych środków transportu, tak by
                wyprowadzić ruch z centrum, by je trochę odetkać.
                • and_nowak Re: Kierowcy znów nie mają parkingów 03.04.09, 12:33
                  Zgoda, odetkanie centrum, komunikacja miejska itd.
                  Tylko jedno nie wyklucza drugiego!
                  Równie dobrze można zażądać, aby całą kasę przeznaczyć na walkę z rakiem - to
                  demagogia.

Aha, chętnie bym zobaczył jakąś poprawę w komunikacji miejskiej. Coś więcej, niż
                  nieudolnie zorganizowaną wymianę zużytego torowiska pod sztandarami tramwaju
                  regionalnego.
                  • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Kierowcy znów nie mają parkingów IP: *.dialog.net.pl 03.04.09, 12:39
                    No właśnie, ale ja cały czas piszę, że i parkingi w centrum tez by się przydały
                    dodatkowe. Ale walczyć należy na kilku frontach jednocześnie, z tego względu, że
                    właśnie jedna zmiana nie rozwiąże problemu tak na prawdę. Trzeba na naszych
                    rajcach wymuszać działania na kilku płaszczyznach jednocześnie.
    • Gość: łodzianka Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.toya.net.pl 03.04.09, 11:25
      Radogoszcz Wschód polecam Straży Miejskiej. Na trawnikach w okolicach ulicy
      Syrenki parkują samochody.To po prostu wandalizm. Ruszcie się panowie strażnicy,
      bo płacimy Wam za rzetelną robotę a nie dostojne kroczenie Piotrkowską.
    • Gość: autor Ale to normalka, po akcji IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.04.09, 11:59
      wszystko wraca do starego porządku. Interwencje SM, liczne a jakże, a później
      niszczenie trawników, nielegalny handel, co kto chce to robi, bo za mało
      parkingów, bo za mało targowisk. Wybetonujcie całe to miasto i zróbcie jeden
      wielki parking i bazar pudełkowy.
      • and_nowak Re: Ale to normalka, po akcji 03.04.09, 12:04
        Na razie od kilkunastu lat nie powstał ani jeden parking miejski. Nie bałbym się
        tego betonowania.
        W cywilizowanym świecie często bywa, że NAD parkingiem (podziemnym, płatnym)
        jest np. skwer, plac zabaw, ulica... u nas mógłby być chodnik i bazar pudełkowy ;-)
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Ale to normalka, po akcji IP: *.dialog.net.pl 03.04.09, 12:23
          W wielu cywilizowanych miastach do centrum wjazd jest bardzo ograniczony. Np.,
          gdy nie dalo się wydzielić torowiska z ulicy, bo ulica była zbyt wąska,
          wprowadzono zakaz ruchu pojazdów (po za komunikacja miejską). Wjeżdżać mogą
          jedynie samochody docelowe (ale o parkowaniu przy ulicy mogą zapomnieć).
          Dodatkowo, dlaczego wymagasz, by parkingi były miejskie?
          • and_nowak Re: Ale to normalka, po akcji 03.04.09, 12:30
            Wymagam, żeby parkingi BYŁY. Nie muszą być miejskie. Inna rzecz, że pod urzędami
            POWINNY być miejsca parkingowe dla interesantów - a nie ma i to bym powiedział,
            że BARDZO nie ma ;-)
            Wszędzie tam, gdzie klient jest szanowany i potrzebuje parkingu ma ten parking.
            Dotyczy to nie tylko hipermarketów. Petent to też klient.

Z ograniczeniami ruchu (rozsądnie przeprowadzonymi) się zgadzam.
            • Gość: ewa Re: Ale to normalka, po akcji IP: 212.191.132.* 03.04.09, 12:55
              Zapraszam na całą ul. Kamińskiego - od Pomorskiej do
              Uniwersyteckiej. W ub. roku po obu stronach "położono" trawę z
              metra, całe lato ja podlewano i pięlęgnowano. Teraz jest gnój,
              koleiny, błoto. Po drogiej trawie zostały - tylko zgliszcza. I
              samochody.
              • markus.kembi Re: Ale to normalka, po akcji 03.04.09, 13:25
                Potwierdzam i oto zdjęcie z ul. Kamińskiego:

picasaweb.google.pl/marek.p.jurkiewicz/OdzkieTrawniki#5315965282462467922
              • gothmucha Re: Ale to normalka, po akcji 03.04.09, 19:49
                Cóż, wychodzi na to, że okoliczni mieszkańcy powinni się zrzucić na kilkaset metrów zabezpieczeń przeciw gołębiom (dwa lub trzy rzędy niewysokich gwoździ na sztorc) i ułożyć je na krawędziach trawników od strony jezdni. I od razu by się łosie nauczyły, że na trawniku się nie parkuje.
    • Gość: Trzeźwy Gazeto, nie bądź populistyczna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.09, 15:46
      Czy naprawdę nie rozumiecie, że to w dużo większym stopniu pochodna
      braku miejsc do parkowania, a nie upodobań kierowców?! Zapewniam, że
      większość z nich nie dlatego jeździ po trawnikach, że nie lubi
      zieleni miejskiej, ale dlatego, że nie mają gdzie zaparkować. Walkę
      z nielegalnymi parkującymi należy zacząć od budowy parkingów!
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Gazeto, nie bądź populistyczna! IP: 78.8.192.* 03.04.09, 17:33
        Ponieważ nie przyjedzie autobus komunikacji miejskiej, to powinno sie wziąć
        zaparkowany obok samochoód i nim sobie pojechać, bo nie przyjechał autobus -
        rozumiesz, że to tak samo absurdalne tłumaczenie?
      • Gość: witkacy Re: Gazeto, nie bądź populistyczna! IP: *.centertel.pl 20.04.09, 18:56
        Powiem otwarcie od 8 lat jestem kierowcą i jeżdzę codziennie po
        Łodzi ale jeszcze nigdy nie zdażyło mi się zaparkować na trawniku.
        Wolę się przejść do celu jedną przecznicę niż być wytykanym łosiem
        ale żeby tak postępować to na umówione spotkania w cenrum miasta
        należy wyjechać troche wcześniej i dzięki temu ma się troche czasu
        na znalezienie miejsca do parkowania zgodnego z przepisami. Ale jak
        ktoś jest łoś to nawet jak mu wybudują i 10 parkingów w centrum to
        on i tak będzie parkował tam gdzie nie trzeba za dużo chodzić.
    • Gość: gliwice Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.wlms-broadband.com 03.04.09, 19:50
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=88686139
    • Gość: z Obok szpitala CZMP IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.04.09, 21:00
      są parkingi, są wolne miejsca na nich, ale kierowcy parkują na trawnikach albo
      na zakazie. Problem jest w buractwie naszych kierujących, bo nie wierze, że
      gościa z np. audi nie stać na 2 zł za parking. Woli zniszczyć.
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Obok szpitala CZMP IP: 78.8.192.* 03.04.09, 21:13
        Uwierz mi - są tacy. Więcej są tacy, co przejeżdżają przez darmowy parking i
        stają na chodniku, bądź trawniku, bo do bankomatu mają kilkadziesiąt metrów
        bliżej...
    • Gość: antek zbawnie glupia akcja z parkowniem IP: *.toya.net.pl 12.04.09, 04:00
      a niech sobie parkuja na tych trawnikach, ja jestem za!!! chodzi o to, ze nie ma
      gdzie parkowac i dla tego trzeba parkowac gdzie sie da:) straz miejska zachowuje
      sie dobrze, jak ich jacys zadni sensacji reporterzy cisna, to pojada wlepic
      mandaty. przede wszystkim sa ludzmi i sami widza, ze w lodzi nie ma gdzie
      parkowac, wiec jak nie musza to sie nie znecaja nad ludzmi. sprzatam na wydziale
      ekonomiczno- socjologicznym i moim zdaniem tam najlepiej zaobserwowac jak
      kulture mlodych kierowcow. pow jest cala zastanwiona, bo nie ma gdzie parkowac
      na naszym wydziale, ale jest jedno miejsce dla niepelnosprawnych kolo budynku T
      i ile by samochodow nie stalo na innych miejscach (czas prawie jeden na drugim),
      to musze powiedziec, ze ani razu nie widzialem, zeby ktos zaparkowal na miejscu
      dla niepelnosprawnych!!! (swoja droga to tez poddaje w watpliwosc sens istnienia
      tego miejsca, ale to juz inna bajka).
      • Gość: Kaczus (Tomek) Re: zbawnie glupia akcja z parkowniem IP: *.dialog.net.pl 14.04.09, 12:31
        > chodzi o to, ze nie ma
        > gdzie parkowac i dla tego trzeba parkowac gdzie sie da:)

Ponieważ ktoś nie ma samochodu, a autobus się spóźni, to pójdzie i "pożyczy"
        sobie Twój samochód...
    • Gość: cmr Kierowcy znów rozjeżdżają trawniki IP: *.4web.pl 14.04.09, 12:13
      Pod moim blokiem na trawniku dwa dni temu zaparkował SAMOCHÓD POLICJI. I nie
      żeby na wezwanie - ot, panowie policjanci odwiedzali kolegę. Dziś znów zrobiłem
      zdjęcie debilom, którzy rozjeżdżają mi trawniki na osiedlu, zaraz będe
      publikował na fotoforum...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka