Dodaj do ulubionych

Policja kontra pirackie oprogramowanie

03.12.03, 21:59
/ www1.gazeta.pl/kraj/1,34308,1807468.html /
Tekst w GW o policji tropiącej nielegalne oprogramowanie...

Czy z czysym sumieniem pokazalibyście programy zainstalowane na Waszych
komputerach np. policji?

I inna sprawa- może konkurencją dla piratów są bezpłatne programy
rozpowszechniane w sieci; co jednak powoduje, że nie sa one aż tak bardzo
popularne? Np. pakiet StarOffice?
Obserwuj wątek
    • Gość: g@mdan Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.12.03, 22:01
      Strach się bać. A jak nie uwierzą, że zgubiłem płytę z Windowsem?
      • Gość: SaraLee Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 22:12
        Prawda jest taka,że za każdym razem,gdy ktoś łączy sie z netem i nie ma
        firewalla, 'niechcacy' wysyła zakodowane info np. do Microsoftu. Firewall
        także nie zawsze daje radę zablokowac taki ruch wychodzący. Wszystkie IP sa
        zapisywane i w momencie, gdy będzie podpisana stosowna umowa z USA policja
        będzie mogła przeprowadzić zmasowane przeszukania domów prywatnych. Tak było
        np. w zeszłym roku na politechnice, gdy ktoś udostępnił w programie p2p filmy
        dostepne w tym momencie na serwerze. Zostało to wykryte przez Warner Bros,
        który wtedy tropił każdą nielegalną kopię 'Władcy pierścieni'. Policja bez
        problemu wykryła sprawców :((((

• camelot Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 03.12.03, 22:32
          Tylko czy mają prawo przeszukiwać mieszkania w poszukiwaniu piratów? W sumie
          nie wolno rozpowszechniać i handlować ale czy posiadać do końca nie jestem
          przekonany. Czy będą tez szukać np. pirackich kaset audio czy video. czy jak
          sobie przegram taka kasete dla własnych celów tez jestem piratem. Głupota. a
          jak nagram film z telewizji bo mi się podba to też jestem piratem. Takie
          rozumowanie prowadzi do kasacji wszystkich magnetofonów, magnetowidów,
          nagryware i innych choler.
          • uerbe Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 09:59
            camelot napisał:

> Tylko czy mają prawo przeszukiwać mieszkania w poszukiwaniu piratów?

Zgodnie z tym co słyszałem wczoraj w Faktach - tak. Sprawdzają hd i nośniki
            (ale jak ukryjesz cd pod dywanem to chyba nie sprawdzą - wyrazili się: "w
            poblizu komputera")
        • gray BZDURA [n/t] 04.12.03, 22:28

• Gość: Paul Re: BZDURA [n/t] IP: *.lodz.mm.pl 05.12.03, 00:13
            Rozumiem ze to odpowiedz "liniowa";-}? Uszanowanie,
            Paul
            • gray Re: BZDURA [n/t] 05.12.03, 00:35
              jak zywkle rozumiesz tak jak chcesz rozumieć.
    • da.killa Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 02:25
      ixtlilto napisała:

> Czy z czysym sumieniem pokazalibyście programy zainstalowane na Waszych
      > komputerach np. policji?

Oczywiście.

da.killa
      • Gość: Paul Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 06:53
        da.killa napisał:

> ixtlilto napisała:
        >
        > > Czy z czysym sumieniem pokazalibyście programy zainstalowane na Waszych
        > > komputerach np. policji?
        >
        > Oczywiście.
        A swoje majtki tez? A swoja sypialnie przerobiona na "katownie" sado-macho? A
        czy z czystym sumieniem wypial bys sie zeby policjant wsadzil ci palec w dupe
        by udowodnic ze nie masz hemoroidow? Pogadajmy lepiej o kolorach. Uszanowanie,
        Paul
        • da.killa Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 13:06
          Gość portalu: Paul napisał(a):

> A swoje majtki tez? A swoja sypialnie przerobiona na "katownie" sado-macho?
          > A czy z czystym sumieniem wypial bys sie zeby policjant wsadzil ci palec w
          > dupe by udowodnic ze nie masz hemoroidow? Pogadajmy lepiej o kolorach.
          > Uszanowanie,
          > Paul

O co Ci chodzi? Stwierdziłem tylko, że nie używam pirackiego oprogramowania, a
          Ty wyskoczyłeś z jakimis durnymi tekstami... trochę kultury proszę.

da.killa
          • Gość: Paul Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 13:21
            da.killa napisał:

> Gość portalu: Paul napisał(a):
            >
            > > A swoje majtki tez? A swoja sypialnie przerobiona na "katownie" sado-mach
            > o?
            > > A czy z czystym sumieniem wypial bys sie zeby policjant wsadzil ci palec w
            >
            > > dupe by udowodnic ze nie masz hemoroidow? Pogadajmy lepiej o kolorach.
            > > Uszanowanie,
            > > Paul
            >
            > O co Ci chodzi? Stwierdziłem tylko, że nie używam pirackiego oprogramowania, a
            > Ty wyskoczyłeś z jakimis durnymi tekstami... trochę kultury proszę.
            >
            >
            > da.killa
            Bylem "chamski"? Sorry, ze urazilem Twa wrazliwa dusze, oko i ucho. Wiesz ze
            twoj tekst byl "troche" nie na temat, prawda? Moze nawet jakis lobbing;-}?
            Stary, mnie nie "przekrecisz", ja jestem normalny, cokolwiek to znaczy. Tak
            czy inaczej nie chialem by ordynarnosc byla na 1 miejscu. Jak to "ktos"
            powiedzial (parafrazujac): "kazdy szuka(walczy) tego czego potrzebuje".
            Ordynarne odzywki cie nakrecaja? To sie na tym skupiaj. Powodzenia.
            Uszanowanie,
            Paul
            • da.killa Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 14:26

> Bylem "chamski"? Sorry, ze urazilem Twa wrazliwa dusze, oko i ucho. Wiesz ze
              > twoj tekst byl "troche" nie na temat, prawda? Moze nawet jakis lobbing;-}?

Jak to był "nie na temat"? Jak najbardziej odpowiedziałem na pytanie zadane
              przez Ixtlilto. A ty wyskoczyłeś z jakimis chamskimi odzywkami. Zazdrościsz mi
              legalności?

> Stary, mnie nie "przekrecisz", ja jestem normalny, cokolwiek to znaczy. Tak
              > czy inaczej nie chialem by ordynarnosc byla na 1 miejscu. Jak to "ktos"
              > powiedzial (parafrazujac): "kazdy szuka(walczy) tego czego potrzebuje".
              > Ordynarne odzywki cie nakrecaja? To sie na tym skupiaj. Powodzenia.
              > Uszanowanie,
              > Paul

Nie za bardzo rozumiem co próbujesz przekazać w ten sposób.

da.killa
              • Gość: Paul Tak.......Tak........... IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 14:42
                da.killa napisał:

>
                > > Bylem "chamski"? Sorry, ze urazilem Twa wrazliwa dusze, oko i ucho. Wies
                > z ze
                > > twoj tekst byl "troche" nie na temat, prawda? Moze nawet jakis lobbing;-}
                > ?
                >
                > Jak to był "nie na temat"? Jak najbardziej odpowiedziałem na pytanie zadane
                > przez Ixtlilto. A ty wyskoczyłeś z jakimis chamskimi odzywkami. Zazdrościsz mi
                > legalności?
                Tak stary, zazdroszcze ci legalnosci, pieknosci, wspanialosci i swietego
                rozgraniczenia "aspektow". Chcesz zasilic szeregi SLD, czy naprawde jestes taki
                tempy? Tu zaznaczam, nie mam zaniaru cie obrazic. Wystarczy odpowiedz.
                > > Stary, mnie nie "przekrecisz", ja jestem normalny, cokolwiek to znaczy. T
                > ak
                > > czy inaczej nie chialem by ordynarnosc byla na 1 miejscu. Jak to "ktos"
                > > powiedzial (parafrazujac): "kazdy szuka(walczy) tego czego potrzebuje".
                > > Ordynarne odzywki cie nakrecaja? To sie na tym skupiaj. Powodzenia.
                > > Uszanowanie,
                > > Paul
                >
                > Nie za bardzo rozumiem co próbujesz przekazać w ten sposób.
                To mnie tez nie dziwi. Wogole, malo rzeczy mnie w Polsce dziwi, ale durzo
                wkurwia.
                >
                > da.killa
                Uszanowanie,
                Paul
                • da.killa Re: Tak.......Tak........... 04.12.03, 14:48

> Tak stary, zazdroszcze ci legalnosci, pieknosci, wspanialosci i swietego
                  > rozgraniczenia "aspektow". Chcesz zasilic szeregi SLD, czy naprawde jestes
                  > taki tempy? Tu zaznaczam, nie mam zaniaru cie obrazic. Wystarczy odpowiedz.

Najwyraźniej jestem t_ę_py, że nie rozumiem jaki związek ma legalność używanego
                  oprogramowania z przynależnością partyjną.

> To mnie tez nie dziwi. Wogole, malo rzeczy mnie w Polsce dziwi, ale durzo
                  > wkurwia.

Mnie też du_ż_o rzeczy wk*rwia. Zwłaszcza nie cięcie cytatów. Nie mówiąc o
                  błędach ortografivcznych. Ale to wszystko nie wyjaśnia Twojego ataku na mnie po
                  mojej odpowiedzi na pytanie Ixtlilto. Tylko dlatego ciągnę ten wątek, by się
                  tego dowiedzieć.

> Paul

da.killa
                  • Gość: Paul Re: Tak.......Tak........... IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 15:01
                    da.killa napisał:

>
                    > > Tak stary, zazdroszcze ci legalnosci, pieknosci, wspanialosci i swietego
                    > > rozgraniczenia "aspektow". Chcesz zasilic szeregi SLD, czy naprawde jestes
                    >
                    > > taki tempy? Tu zaznaczam, nie mam zaniaru cie obrazic. Wystarczy odpowie
                    > dz.
                    >
                    > Najwyraźniej jestem t_ę_py, że nie rozumiem jaki związek ma legalność
                    używanego
                    > oprogramowania z przynależnością partyjną.
                    >
                    > > To mnie tez nie dziwi. Wogole, malo rzeczy mnie w Polsce dziwi, ale durzo
                    >
                    > > wkurwia.
                    >
                    > Mnie też du_ż_o rzeczy wk*rwia. Zwłaszcza nie cięcie cytatów. Nie mówiąc o
                    > błędach ortografivcznych. Ale to wszystko nie wyjaśnia Twojego ataku na mnie
                    po
                    > mojej odpowiedzi na pytanie Ixtlilto. Tylko dlatego ciągnę ten wątek, by się
                    > tego dowiedzieć.
                    >
                    > > Paul
                    Kopiuje ten watek w calosci.........ale nie mam zamiaru sie do niego odniesc...
                    Stary, czy was w szkolach ucza kretactwa? Osobiscie lubie bawic sie na forum
                    demagogia(bez przesady), ale ty mnie bijesz, tym razem ide do kibla, odleje sie
                    w spokoju i znowu przyjdzie mi przyznac "wam" "racje". Ale tylko
                    powiedz.....oplaca sie? Szczerze? Wiem ze robie bledy ortograficzne (inne
                    wychowanie), ale i tak jestem "dobry". Jestescie "wszyscy" tredowaci. Nie
                    jestem w stanie jako urodzony w Polsce Polak nawiazac z "wami" kontaktu. Nie
                    ma tego "czegos"(wyjatki). Ide spac.
                    Uszanowanie,
                    Paul
                    • da.killa Re: Tak.......Tak........... 04.12.03, 15:09

> Kopiuje ten watek w calosci.........ale nie mam zamiaru sie do niego
                      > odniesc...

Szkoda... bo może byś mi wyjaśnił o co Ci chodzi.

> Stary, czy was w szkolach ucza kretactwa?

Jakiego krętactwa? Używania kradzionego oprogramowania? Bronienia swojego prawa
                      do kradzieży? Oburzania się na akcje wymierzone w złodziei? O takie krętactwo Ci
                      chodzi?

[ ciach ]

Może jak się wyśpisz to napiszesz coś z sensem.

> Uszanowanie,
                      > Paul

da.killa
                      • Gość: Paul Re: Tak.......Tak........... IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 23:18
                        > Może jak się wyśpisz to napiszesz coś z sensem.
                        >
                        > > Uszanowanie,
                        > > Paul
                        >
                        Jest Pan durniem. Uszanowanie,
                        Paul
                        • da.killa Re: Tak.......Tak........... 05.12.03, 07:48

> Jest Pan durniem. Uszanowanie,
                          > Paul

Nie dość, żeś cham, to jeszcze Waść honoru nie masz i boisz się durnotę swą
                          obnażyć przy próbie ataku swego tłumaczenia.

Niniejszym konczę rozmowę, boś Acan słów mych niegodzien.

Żegnam

da.killa
                          • al-ki Re: Tak.......Tak........... 05.12.03, 07:53

Toż to burak z Ameryki, nie ma co się nim przejmować. Prostego zdania sklecić nie potrafi, o wszystko do wszystkich ma pretensje a racja jest zawsze po jego stronie.
                            Jak powiedział Gray - nie się pakuje i spier.. do jedynego słusznego wspaniałego kraju na świecie.
                    • gray Re: Tak.......Tak........... 04.12.03, 22:39
                      czy ty jesteś porąbany od początku do końca? o co ci chodzi? naskoczyłeś z
                      bluzgami na człowieka, którego cenię, i który odpowiedział w swoim poście na
                      pytanie zadane przez autrokę wątku - masz jakieś racjonalne wytłumaczenie
                      dlaczego to zrobiłeś czy po prostu miałeś jakiś atak?

cały czas, na okrągło powtarzasz jak to jest ci źle w polsce i wśród polaków,
                      nie chcę wyjść na nietolerancyjnego albo nawet na nacjonalistę ale powiem ci -
                      spakuj się i spierdalaj.
                      • Gość: Paul Re: Tak.......Tak........... IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 23:16
                        gray napisał:

> czy ty jesteś porąbany od początku do końca? o co ci chodzi? naskoczyłeś z
                        > bluzgami na człowieka, którego cenię, i który odpowiedział w swoim poście na
                        > pytanie zadane przez autrokę wątku - masz jakieś racjonalne wytłumaczenie
                        > dlaczego to zrobiłeś czy po prostu miałeś jakiś atak?
                        Mialem atak, panie Gray.
                        > cały czas, na okrągło powtarzasz jak to jest ci źle w polsce i wśród polaków,
                        > nie chcę wyjść na nietolerancyjnego albo nawet na nacjonalistę ale powiem ci -
                        > spakuj się i spierdalaj.
                        Ooooooo bardzo brzydko. Pan rozumisz ze po "spakowaniu sie i spierdolniecu"
                        bede dalej operowal na necie;-}? A tak pana polubilem, zaufalem Panu, staralem
                        sie jak moglem, a pan........ Pan zostaje w tym gownie i to przewaza wszystko;-}
                        Uszanowanie,
                        Paul
                        • gray Re: Tak.......Tak........... 04.12.03, 23:28
                          to, że miałeś atak wszystkio tłumaczy. widocznie nieodłącznym skutkiem twoich
                          ataków są wycieczki osobiste zastępujące odpowiedź na argumenty dyskutanta.

jak tam pakowanie?

EOT.
                          • Gość: Paul Re: Tak.......Tak........... IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 23:57
                            gray napisał:

> to, że miałeś atak wszystkio tłumaczy. widocznie nieodłącznym skutkiem twoich
                            > ataków są wycieczki osobiste zastępujące odpowiedź na argumenty dyskutanta.
                            Panie Gray, jestem Pana przyjacielem i chce by tak zostalo. Pisze na forum dla
                            rozrywki intelektualnej. To wszystko.
                            > jak tam pakowanie?
                            Nic jeszcze nie zrobilem, bo oprucz ksiazek i paru pamiatek wszystko "tam" mam.
                            Uszanowanie,
                            Paul
                            PS Tak, mam klopoty ze snem, biore przypisane leki i moge zyc w Polsce z
                            pieniedzy "innych". So what? Pana to dziwi? Ja chce zyc, chodzic do
                            normalnej pracy, nie chce dawac lapowek, placic w toaletach, etc. Poza tym
                            jestem obywatelem USA i ciezko na to zarobilem, nie tylko na to.
                            • gray Re: Tak.......Tak........... 05.12.03, 00:23
                              tylko jaki to ma związek z tematem z tym, że ojebałeś jak beczkę od smoły bogu
                              ducha winnego człowieka, który jako jeden z nielicznych tutaj nie ukradł swojego
                              systemu operacyjnego i odpowiedział na pytanie? cały czas popychasz jakąś
                              bzdurkę o sobie albo o tym, że ktoś jest w gównie co ani na jotę nie zbliża się
                              do tematu wątku.
                              • Gość: Paul Re: Tak.......Tak........... IP: *.lodz.mm.pl 05.12.03, 00:33
                                Kwestia interpteracji, Panie Gray. Ide spac. Uszanowanie,
                                Paul
    • Gość: Paul Moim zdaniem to skandal, nastepny skandal......;-} IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 06:46
      ......nie wiem jakie "metody operacyjne" w tych wypadkach stosuje polska
      policja. Po pierwsze jestem przyzwyczajony, ze moge zastrzelic kazdego, kto
      wejdzie do mojego domu nie proszony, chyba ze ma nakaz, albo dziala ze wzgledu
      na bezpieczenstwo narodowe. Nie wiem co moga pokazac polscy policjanci zeby
      wejsc komus do domu. A watpie ze policja w kazdym wojewodztwie ma takie
      mozliwosci logistyczno-techniczno-cyfrowe, zeby na skarge jakiejs firmy (tylko
      taka mozliwosc biore pod uwage) miala "sieciowe" dowody w reku. Trzeba byc
      albo idiota, albo uwazac sie za jednego z mieszkancow matrixa, zeby sciagac
      durze czesci oprogramowania z netu. W US, wsrod fachowcow (a to oznacza
      kazdego kto tylko nie jest zwykla gospodynia domowa i wie co to HTTP;-}) 50%
      programow to programy "lewe". Taka jest prawda. Od programow operacyjnych, do
      gry w szachy. Tak samo jest w wielu firmach(!). Przyklad - firma zatrudnia
      150 pracownikow na systemie MS, a licencji ma na 15 osob. Zwykle bierze sie to
      ze zwyklego lenistwa, ale nie zawsze. Dlaczego mam kupowac jakis program za
      $600, jesli kupi go moja firma, albo ma to moj kolega? Kazdy ma nagrywarki i
      nagrywa, ale nie w celach zarobkowych. Czasem jest troche niedogodnosci, bo
      nie mozna czasem sciagac upgrade'ow, wiec sie ich nie sciaga z "lewego" PC. Pan
      Gates od tego nie zbiednieje, bo firmy i "zwykli ludzie" jednak musza placic za
      programy, bo tak wola, wiedza ze maja gwarancje i nic ich nie obchodzi, ida do
      sklepu po nastepny PC, jak po ziemniaki. Natomiast jesli chodzi o muzyczne
      CD's & DVD's, to nie oplaca sie robic kopii. Bylem przerazony iloscia "lewych"
      plyt w polskich domach. Osobiscie mam same oryginaly i nie chce innych, bo
      mnie stac i sa lepsze. Osobiscie moje PC's sa w 50% "lewe", od czesci, po
      oprogramowanie, bo PC, sa "custom made". Co z tego ze cos zostalo odkodowane,
      wziete z pracy gdzie najnowsze czesci walaja sie w magazynach i sie po nich
      depcze, albo kupione przez np. mojego ojca, mame, wojka, ciocie, babcie,
      dziadka i przegrane na moje? Absolutnie nic. Tak jak nic nigdy nie ukradlem
      (fizycznie), tak dalej nie czuje sie zlodziejem, bo ktos blizki (np. kolega z
      pracy) mi to dal w prezencie, a nie dlatego ze mnie na to nie stac i musialem
      oszczedzac. I to jest smutna prawda - w Polsce, Ukrainie, Rosii glownie bieda
      nakreca piractwo, a ze bieda jest powszechna, wiec kopiuje sie co sie da w
      przerazajacych ilosciach. Jest rzecza niegodziwa oczekiwac godziwosci od ludzi
      zyjacych w warunkach uwlaczajacych ludzkiej godnosci. I do tego te "akcje"
      policyjne, ktore oczywiscie uderza w jakis biednych, zastraszonych ludzi z
      trudem oplacajacych polaczenia internetowe. To wlasnie jest skandal. Niech
      policja lapie dlesiarzy, mafie i politykow SLD, a nie facetow w okularach przed
      komputerami.
      Uszanowanie,
      Paul
    • teufel Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 07:17
      Bo np. pakiet Star Office juz nie jest bezpłatny od wersji 6.0(już ponad rok),
      ale jest za to open office.org, którego używam:D
      • camelot Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 08:31
        Proponuje polskiej policji i prokuratorom walkę z piractwem innym np.
        zaproponuję policjantom ściaganie spodni ludziom na Piotrkowskiej i sprawdzanie
        czy nie chodza w podróbach. Jak wykryją to rekwiracja spodni i klient w gaciach
        do domu. Daje sobie głowię uciąć, że znaleźliby się tacy co po akcji policji na
        Pietrynie poszliby na waleta do domu. Cała akcja jest śmieszna poniewaz nie
        szuka się źródeł piractwa ale walczy się z jego ostatnim ogniwem. Ale skoro
        policjanci boja się wejść na stadion w Warszawie, łodzki Gorniak czy parę
        innych rynków i giełd to walka z piractwem to walka z wiatrakami. A tak nie
        rozumiem jakie to przestępstwo jest ściągnięcie z sieci jakiegoś programu i
        uzytkowanie go w warunkach domowych bez sprzedaży czy kolportażu. Skoro jest to
        w sieci to może należałoby powalczyć z tymi którzy to nielegalnie tam
        umieścili. Ale na to polską policje nie stać. Dopóki program będzie kosztować
        taką góre forsy to walka będzie nic nie warta.
      • teufel Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 18:25
        Zapomniałem wspomnieć, że mam w domciu Linux Lycoris i Knopixx'a.
    • Gość: masywny Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.03, 08:28
      ja tak, a ty?
      namawiasz innych do odkrywania kart - odkryj swoje (dotyczy tez watku z
      temperamentem i innych).
    • barracuda7110 Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 09:05
      jak tylko naprawię kieszeń w kompie to przerzucam się na linuxa. Nie mam ochoty
      na wizytę jakiegoś gliniarza, który komputer widział u szefa na biurku...
    • uerbe Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 09:56
      ixtlilto napisała:

> Czy z czystym sumieniem pokazalibyście programy zainstalowane na Waszych
      > komputerach np. policji?

Wydaje mi się że policji nie obchodzi Twoje sumienie - oni przychodzą i
      sprawdzają co chcą, włącznie ze znalezionymi u Ciebie nośnikami (a nie tylko
      hd).
      • Gość: Paul Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 10:16
        uerbe napisał:

> ixtlilto napisała:
        >
        > > Czy z czystym sumieniem pokazalibyście programy zainstalowane na Waszych
        > > komputerach np. policji?
        >
        > Wydaje mi się że policji nie obchodzi Twoje sumienie - oni przychodzą i
        > sprawdzają co chcą, włącznie ze znalezionymi u Ciebie nośnikami (a nie tylko
        > hd).
        I tu naruszaja moje poczucie prywatnosci jako obywatela "obcego mocarstwa", jak
        to kiedys ujal pewien policjant legitymujacy mnie w Warszawie. Oni wedlug mnie
        wogole nie maja prawa wchodzic do domu, a co do tego wchodzic w czyjs PC. To
        pogwalcenie wolnosci, prawa do zachowania prywatnosci, etc. Jacy sa odwazni
        jesli chodzi o pedofili w polskim necie......smiac sie czy plakac? Nie
        wyobrazam sobie sytuacji, ze jakis gosc z odznaka wchodzi do MOJEGO domu, zeby
        sprawdzac co mam na swoim PC. To zamach na konstytucje......ale chyba nie
        ta;-(. Do mnie nikt nie przyjdzie, do 99,9% nikt nie przyjdzie, ale jaka
        afera, ze lapia male rybki!!! Ja mam jedna formuje wyuczona na pamiec na kazda
        idiotyczna okazje; "musze skontaktowac sie ze swoja ambasada i chce tlumacza!".
        A co? Jak burdel i chamstwo, to all the fuckin' way;-}. Podal bym ich do
        sadu, za......wszystko co mi i mojemu prawnikowi by przyszlo do glowy. Ale tu
        chodzi nie o "nas", ale wlasnie o tych biednych, zastraszonych ludzi. To
        obrzydliwe. Tym czasem w Polsce syf........ Uszanowanie,
        Paul
        • uerbe Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 10:46
          Nie wiem, czy czegoś nie pokręciłem, ale wydaje mi się że istnieje
          pojęcie "uzasadnionego podejrzenia" (to tak jakbyś wypuścił dym policjantowi
          prosto w twarz, jeżeli tylko sobie coś palisz to nic nie mogą zrobić) - oni nie
          wchodzą do domo ot tak, od tego jest producent oprogramowania żeby wytropić
          nielegalnego użytkownika i na niego "uprzejmie donieść".
          • Gość: Paul Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 10:59
            uerbe napisał:

> Nie wiem, czy czegoś nie pokręciłem, ale wydaje mi się że istnieje
            > pojęcie "uzasadnionego podejrzenia" (to tak jakbyś wypuścił dym policjantowi
            > prosto w twarz, jeżeli tylko sobie coś palisz to nic nie mogą zrobić) - oni
            nie
            >
            > wchodzą do domo ot tak, od tego jest producent oprogramowania żeby wytropić
            > nielegalnego użytkownika i na niego "uprzejmie donieść".
            Dokladnie tak jest. Sluzby ....... panstwowe, jakie by nie byly to
            exekutorzy "uprzejmych doniesien". Jak ktos sciaga premierowe flilmy, etc., to
            jest karany i "nawt" ja jestem za. Jakie MS......, jakies Acrobat,
            Norton.....czy inna firma. To absurd. Jak narazie jesli chodzi o ogolnie
            dostepne "czesci". Beda wprowadzane "hardweare" i "softweare" kontaktujace sie
            z producentem automatycznie. Ale to inna rozmowa. Uszanowanie,
            Paul
            • saralee Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 14:40
              Spokojnie,jak zwykle FAKTY rozdmuchują sprawę... Policja przeszukuje domy tych
              ludzi, którzy ściągali nielegalne oprogramowanie w kafejkach itp. Skontrolowano
              klika sklepów i kafejek i to wąłśnie ich klienci maja naloty w domach...Policja
              nie wchodzi do losowo wybranych domów, oni mają adresy właśnie z baz danych
              sklepów...
              • Gość: Paul Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie IP: *.lodz.mm.pl 04.12.03, 14:51
                I to jest wlasnie WASZ problem! Wy go nie widzicie! Jakies
                FAKTY "rozdmuchuja" cos..... przez cale swoje zycie nie bylem tak podkurwiony
                doniesieniami FAKTOW, czy WIADOMOSCI, jak do teraz. A bylem stawiany w
                sytuacjach extremalnych. Ale to 2-3-5-7 sek i koniec, potem zyj sobie z tym
                czlowieku. To cie dotyczylo osobiscie. Tutaj......... Belchatow mnie
                niepokoi, facecik, co sprzedaje jakies sprzety do emaliowania, etc...... To
                moje zycie. Zeby to bylo w innym krancu Polski.......Swiata, Pacyfiku, nie to
                na co dzien jest w Polsce. Po 9/11 myslalem ze czas generalnie odpoczac. Ale
                nie, tu "niebezpieczenstwo" zaczyna sie pod drzwiami. Ba, w domu. Uszanowanie,
                Paul
                • Gość: major_red Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie IP: *.lodz.gazeta.pl 04.12.03, 15:23
                  Wow! Jakże okrutnie traktuje sie godność ludzką w tym kraju! No nie mogę, to
                  chyba tylko w Polsce jest mozliwe, zeby milicja wchodziła do domu w celu
                  wykonania czynności słuzbowych. Co za popieprzony kraj, nie? To mam na mysli...
                  No jak oni, kurcze, tak mogą??? Kradnę sobie, owszem, ale przecież tylko
                  troszkę, i nie kumplom tylko tym spasionym świniakom zza oceanu, a tu nasza
                  (moja!), opłacana z moich podatków milicja se bierze i przychodzi to sprawdzić.
                  No nie mogę, skandal!!! Przecież ten gates się juz nachapał i co mu szkodzi że
                  se pojeżdże jego windą??? Ile straci na tym? A tu taka afera!!! I jeszcze
                  sąsiedzi krzywo patrzą odkąd smutni "(a w kącikach ust tak niebezpiecznie)"
                  panowie sobie poszli. Nie no... co im szkodzi, że se te pięć milionów Polaków
                  jeździ tymi windami, nie?

Poza tym - z tego co czytałem - nie sprawdzają na chybił trafił, tylko ludzi
                  jakoś związanych z nieco grubszymi przekrętami niz skopiowanie windozy (btw. -
                  co każe komuś tego w domu uzywać?). "Jakoś" - a więc (niestety) również bardzo
                  płytko. Gdzie drwa rąbią itd.

Co do "lepiej niech sie wezmą za dresów czy mafię" - niech się, qchnia wezmą za
                  wszystkich. Brak praworządności nie zaczyna sie w chwili zabicia kogoś czy
                  przekręcenia na miliony baksów.

Co do ewentualnych pytań o moja "legalność" - w znacznym stopniu tak, parę
                  grzechów jednak mam na sumieniu. Niestety. Przykro mi. Ale jak mnie złapią -
                  beknę, a nie popłaczę się publicznie.
            • true_blue Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 15:44

[...]
              > Beda wprowadzane "hardweare" i "softweare" kontaktujace sie
              >
              > z producentem automatycznie. Ale to inna rozmowa. Uszanowanie,
              > Paul

Tak Paul, to juz inna rozmowa. Czy w zadnym jezyku nie piszesz poprawnie?
              Co do Twojego napadu wscieklosci na wszystkich to moze jednak, zgodnie ze
              zwyczajami w US, idz do psychologa i troche obgadaj swoje problemy, bo
              naprawde chyba cos Ci sie stalo. I oszczedz sobie napadu na mnie.
    • Gość: STUDI Freeware, Open source .... IP: *.prokom.pl 04.12.03, 16:04
      To niestety jest na celowniku Microsoftu. Wielki monopolista uwaza ze jak ktos
      pisze program i go udostpenia za darmo popelnia przestepstwo. Dlaczego, bo
      monopoliscie (im) zabiera klientow.

A tak naprawde to nie wiem czy to nie bardziej propagandowa akcja aby ludzi
      postraszyc.

Ale jesli spoleczenstwo bedzie bierne to niedlugo za samo posiadanie
      magnetowidu bedzie mozna pujsc do pierdla. Wszak jesli nagrasz cos sobie z
      TV , masz to skasowac w ciagu 24 godzin od emisji. Inaczej jest to nielegalna
      kopia.
      Nagrasz sobie na kasete cos zradia - juz jestes piratem. Ba posiadanie
      czegokolwiek co moze ewentualnie posluzyc do kopiowania jest przestepstwem juz
      w Polsce. Masz nagrywarke mozna Ciebie posadzic. Masz mirokotnroler Atmela -
      pojdziesz do pierdla bo mozna na nim zrobic piracka karte do Polsatu .....
      I tak dalej.... Nie ze zrobiles, tlyko ze moglbys zrobic. I to moze byc
      oskarzeniem.

Zrobisz sobie kopie CD do samochodu aby nie zniszczec swojego oryginalu,
      jestes piratem.

Czy nie widac tutaj proby wyciagania na max'a kasy?
      A moze inaczej przestancie uzywac Windows. Office'a, ogladac MTV, kupowac
      smirze na plytach CD w sklepach.....

Mozna miec Open Office (Star Office juz jest platnym produktem). Tyle ze
      format Worda jest wlasnoscia Microsoftu. Wiec najperw niech urzedy przestana
      uzywac oprogramownaia Microsoftu. Ale to nie mozliwe bo umowy o komputeryzacje
      czesto sa robione pod naciskiem Microsoftu. Nawet ne wiece jakie lapowy ida ze
      strony Microsoftu ... Ladnie opakowane jako legalizacja juz posiadanych
      nielegalnych kopii, specjalne upusty dla instytucji panstwowych ......

Wiec nagle sie okaze ze piszac jakis dokument nie bedziesz go mogl dostarczyc
      urzedowi, pracodawcy bo nei biedziesz mial software'u za 5000PLN. Czyz nie
      jest to zlodziejstwo czy wyludzanie?

A niestety format pliku tez podlega ochronie wlasnosci intelektulanej.

Najgorsze jest to ze Microsoft ktory o to najbardziej pyszczy o piractwie
      swoje produkty ukradl innym..... (Windows ukradzione IBM'owi, NT, 2000, XP
      ktore nie jest autorstwem Microsoftu - jadro tych systemow to produkt juz
      nieistniejacego Digitala ....)
      • da.killa Re: Freeware, Open source .... 04.12.03, 16:34
        Motto: Zanim się zacznie dramatyzować trzeba doczytać.

Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Zrobisz sobie kopie CD do samochodu aby nie zniszczec swojego oryginalu,
        > jestes piratem.

Prawo pozwala na kopie bezpieczeństwa - wystarczy że pokażesz oryginał i
        wszystko gra.

> Mozna miec Open Office (Star Office juz jest platnym produktem). Tyle ze
        > format Worda jest wlasnoscia Microsoftu.

Ale można zapisywać i odczytywać doce w OpenOfiice.org

> Najgorsze jest to ze Microsoft ktory o to najbardziej pyszczy o piractwie
        > swoje produkty ukradl innym..... (Windows ukradzione IBM'owi, NT, 2000, XP
        > ktore nie jest autorstwem Microsoftu - jadro tych systemow to produkt juz
        > nieistniejacego Digitala ....)

Trochę dziwnie się czuję jako Linuksiarz pisząc te słowa: najpierw doczytaj
        troche z historii oprogramowania, to nie będziesz klepał takich bzdur jak
        powyższe. Lepiej opierać się na faktach, a nie na urban legend.

da.killa
    • al-ki Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 20:05
      ixtlilto napisała:

) Czy z czysym sumieniem pokazalibyście programy zainstalowane na Waszych
      ) komputerach np. policji?
      --

Nie. Bo chociaż używam legalnego systemu, z legalnymi programami, mp3 nie słucham, filmów nie ściągam to mam brata. I on to za mnie nadrabia :/ Młody, głupi, ale co się dziwić. Wielu starszych od niego też kradnie.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Jestem wielkim fanem serii o Obcym. Film nie raz leciał w telewizji, więc czym się różni nagranie tego filmu na kasetę od nagrania na płytę?

) I inna sprawa- może konkurencją dla piratów są bezpłatne programy
      ) rozpowszechniane w sieci; co jednak powoduje, że nie sa one aż tak bardzo
      ) popularne? Np. pakiet StarOffice?
      --

Konkurencja? Jaka konkurencja? Darmowe oprogramowanie jest konkurencją dla np.microsoftu czy adobe. Nie dla piratów, którzy napychają sobie kieszenie pieniędzmi.
      A dlaczego jest mało popularne? Bo pełno dookoła laików komputerowych rżnących z siebie z specjalistów i mówiących, że wszystko co darmowe to gówno, w którym nie da się pracować. A przodują w tym trole atakujące przyjaznego pingwina w postaci elektronicznej - linuksa. Darmowego.
    • keridwen Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 04.12.03, 22:00
      [21:17] <Ravenik> jac , jestes na innych hubach????
      [21:17] <.jac_psv> nie no coś ty
      [21:17] <.jac_psv> a czemu >
      [21:17] <.jac_psv> ?
      [21:17] <.jac_psv> cos nie tak?
      [21:18] <Ravenik> jakbys sie gdzies wybieral to nieudostepniaj filmow , na
      necie jest nagonka
      [21:18] <Ravenik> najgorzej jest na Bunkrze
      [21:18] <.jac_psv> spox
      [21:18] <Ravenik> mnie tam dorwali
      [21:18] <Ravenik> teraz czekam co bedzie dalej
      [21:18] <Ravenik> pozatym jak juz chcesz udostepniac filmy to najlepiej jakies
      polskie starsze
      [21:19] <.jac_psv> ja obecnie nic nie ciągne
      [21:19] <Ravenik> ciagnac mozesz , nie udostepniaj
      [21:19] <.jac_psv> ja tylkotu jestem
      [21:19] <Ravenik> i huba zamykamy.....
      [21:19] <.jac_psv> :))
      [21:20] <Ravenik> bedzie tylko dla registered
      [21:20] <.jac_psv> no to dla nas
      [21:21] <Ravenik> dokladnie
      [21:21] <.jac_psv> no i dobrze
      [21:29] <Ravenik> takze widzisz jac....sytuacja jest nieciekawa
      [21:29] <Fruzie_psv> M: nie bedzie tak żle :)
      [21:31] <Ravenik> oby Marta , oby.....
      [21:32] <.kropelka> nagonka?
      [21:32] <Ravenik> tak
      [21:32] <.kropelka> słomiany zapał
      [21:32] <Ravenik> nie
      [21:32] <Ravenik> ja juz wpadlem
      [21:36] <.kropelka> i ?
      [21:36] <Ravenik> czekam do jutra , jutro pojda moje dane do stanow....zobaczymy
      [21:36] <Ravenik> Grodzisk informuje ze u nich tez juz jest
      dym.....lataja .....szukaja
      [21:36] <Fruzie_psv> M: hej Kropelko :)
      [21:36] <.jac_psv> no chodzili tu i w okolicy
      [21:36] <Ravenik> w Lodzi tez ponoc bylo goraco....w radiu sluchalem ze po
      chalupach lazili
      [21:36] <.jac_psv> ale nie do końca maja do tego prawo
      [21:36] <Ravenik> teraz moga juz na "blache" wchodzic
      [21:36] <.jac_psv> duzo głosów w tym temacie krąży
      [21:36] <.jac_psv> muszą mieć niezbite dowody że popełniłeś przestępstwo żeby
      wejść do chaty
      [21:36] <Ravenik> tylko musza byc pewni ze jak wejda to znajda , jesli nie
      znajda to mozesz ich skarzyc
      [21:37] <.jac_psv> no włąsnie
      [21:37] <Ravenik> a sam wiesz ze do kogo by nie weszli to znajda...... kogo
      stac na legal oprogramowanie.......
      [21:37] <.jac_psv> a nawet jesli posiadasz wersje i jedną kopie nawet pirata to
      tak do końca to nie jest przestępstwo
      [21:38] <.jac_psv> więc qrna nie wiadomo co myśleć
      [21:38] <Ravenik> a dostep do piratow jest bezproblemowy i pirat jest
      tanszy.....wszyscy cos maja
      [21:39] <.jac_psv> dokładnie
      [21:39] <Ravenik> trza narazie uwarzac i czekac.....zobaczymy....
      [21:39] <Ravenik> mam nadzieje ze im przejdzie
      [21:39] <.jac_psv> no trza
      [21:39] <.jac_psv> hehehe napewno
      [21:40] <.jac_psv> nie są w stanie wyłapać tego wszystkiego
      [21:40] <.jac_psv> a jak zejdą do możliwych cen z legalami to sie uspokoi
      [21:40] <Ravenik> nie musza. wystarczy ze zrobia troche szumu..... ludzie sie
      zaczna bac.....
      [21:40] <Ravenik> i juz spada piractwo
      [21:41] <.jac_psv> na jak długo
      [21:41] <.jac_psv> ?
      [21:41] <Ravenik> nie zejda..... Microsoft na to nie pozwoli , win 98 kosztuje
      450 zl , z tego 300 to licencja.... to masa szmalu
      [21:41] <.jac_psv> to nie realne tak do końca
      [21:42] <.jac_psv> dokładnie to moja cała renta hehehe
      [21:42] <.jac_psv> :))
      [21:42] <Ravenik> do konca nie , ale zacheta spora .... nawet niech 10 %
      odpadnie to juz jest duzo
      [21:42] <.jac_psv> pierdole niech mnie zamkną
      [21:42] <Ravenik> zamknac nie zamkna......dojebia kare
      [21:42] <.jac_psv> bo mnie na nic innego nie stać
      [21:43] <.jac_psv> no właśnie a ja nie zapłace bo nie mam i co wtedy
      [21:43] <.jac_psv> zamkną mnie
      [21:43] <.jac_psv> ?
      [21:43] <Ravenik> eeeeee. co ty
      [21:44] <.jac_psv> ale trzeba zamknąć furtkę na huba
      [21:44] <.jac_psv> przynajmniej na razie
      [21:44] <.jac_psv> zwsze bezpieczniej
      [21:44] <Ravenik> to juz jest raczej przesadzone
      [21:45] <.jac_psv> bo różnie niech ktoś dziwny sie podepnie i pozamiatane
      [21:45] <kociamama_psv> ano racja.
      [21:46] <.jac_psv> witeczka kocia
      [21:46] <kociamama_psv> czesc czesc, ja tak sobie obserwuje wasza dyspute :)
      [21:46] <Ravenik> no widzisz , do mnie nie musial sie nawet podpinac ,
      wystarczylo ze poszukal w searchu filmow wydanych przez Worner Brothers.i juz
      [21:46] <Ravenik> pozniej tylko namierzenie goscia IP i gotowe
      [21:47] <Ravenik> tak bylo ze mna
      [21:47] <Fruzie_psv> M: siem zescie rozgadali.. hehehe :)))
      [21:48] <.jac_psv> no trza troszke ten temacik popiłowac bo to istotna sprawa
      [21:48] <Fruzie_psv> M: no niewatpliwie :)
      [21:53] <.jac_psv> :))
    • zusmann Re: Policja kontra pirackie oprogramowanie 06.12.03, 12:32
      Wierszyk taki dostałem na GG:

A kiedy przyjdą przeszukać Twój dom,
      Ten, w który mieszkasz, chłopie,
      I kiedy sprawdzą twój CD-ROM
      I na Twych płytach nagrane kopie...

Gdy w drzwiach Twych staną, i ciemną nocą
      Z nakazem w dłoni w drzwi załomocą -
      Wiesz Ty o jaką im chodzi zbrodnię?
      Ściągałeś pliki przez dwa tygodnie.

Już przed Twym domem setki są glin,