przyslowie 14.06.09, 22:43 jutro o 20.00 należałoby obejrzeć w TVP Kultura, a we wtorek o 23.45 w "ale kino!" "Trainsportting" (z 1996 r.) - dla porównania. "Chaos" jest z roku 2006. Wasza tv-przypominajka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witoldzbazin Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 14.06.09, 22:50 bez urazy ale wolę cichodajki z TV jak Monika jakaś np. mimo to zerknę skoro nalegasz,tylko bez poufałości Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 14.06.09, 22:53 Skoro zerkniesz bez POufałości, WitołdziezDzbana, to nie bez przyjemności mogę Cię zesłać na wojnę polsko-ruską. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 14.06.09, 22:58 ok..tylko pisz ciszej,jeszcze longeta usłyszy Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 14.06.09, 22:59 Co Ty? Longeta ostatnio bardzo mi sprzyja. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 14.06.09, 23:02 przyslowie napisała: > Co Ty? Longeta ostatnio bardzo mi sprzyja. Obiecał cuda..no i proszę,nie tylko piłkę kopie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego IP: *.toya.net.pl 15.06.09, 15:08 na Festiwalu w Zwierzyńcu z trzy lata temu p.Zarębski z GW przedstawił ten film przerażającymi słowami, że tak będzie się kręciło w Polsce filmy przez następne lata. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 15.06.09, 23:22 Niezły film. Podoba mi się bardziej od "Placu Zbawiciela" Krauzego. Niezła rola żony reżysera. Borys Szyc taki szczuplejszy wygląda młodziej. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 15.06.09, 23:34 A co ten film ma do Placu Zbawiciela? Raczej trzeba porownywac do nastepnego filmu tego rezysera. Taki manifest mojego pokolenia, no i historia w tle zwiazana z wypadkiem, w ktorym zginela corka Brylskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 00:09 Porównuję ten film z obrazami innych twórców, by móc ocenić kondycję i osiągnięcia współczesnego polskiego kina. Plac Zbawiciela - dzieło małżeńskie, nagradzane nie tylko najlepszymi recenzjami znawców rzeczy, mnie rozczarował swoją banalnością. "Chaos" nie da się porównać z kolejnym filmem reżysera, który jest zrealizowany w zupełnie inny sposób i jest kreacją bardziej odrealnioną. "Chaos" trzyma się bardziej rzeczywistości, jest wielowątkowy, czytelny. Reżyser zaskoczył mnie, bo okazało się, że potrafi skroić bardzo profesjonalny,interesujący choć może nie aż tak nowatorski, spójny obraz pokolenia z umiejętnym zastosowaniem także efektów specjalnych. Nie wiedziałam akurat, że ten wypadek można odnieść do śmierci córki Brylskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 09:07 >Plac Zbawiciela - >dzieło małżeńskie, nagradzane nie tylko najlepszymi recenzjami >znawców rzeczy, mnie rozczarował swoją banalnością. Bo to jest historia banalna i bez fajerwerkw. A poraza raczej to, ze jest na wyciągniecie reki i ja bym ją raczej wpisywała w kino psychologiczne , taki moralny niepokój 30 lat pózniej. W końcu "Bez nieczulenia" czy "Kobieta samotna" tez były banalne , ale trochę sie człowiekowi odechciwało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gbxg Podziwiam IP: 188.33.90.* 16.06.09, 09:23 Ja mam chyba jakiś niższy próg odbioru bo po placu zbawiciela to mi się wszystkiego odechciało na dłuższy czas Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 09:40 Iluminacjo, po niektórych filmach "moralnego niepokoju" to człowieka normalnie ciary przechodziły. A "Plac Zbawiciela" to żadna rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Facet zrobił film o tym jak zabił córkę Brylskiej? IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 11:56 Trzeba mieć tupet.. Ciekawe jak obeszła się z nim Temida - czy aby nie tak, jak z Otylią i Zientarskim? Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Facet zrobił film o tym jak zabił córkę Bryls 16.06.09, 12:03 czy to nie ta co...miała wypadek w Paprotni? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Facet zrobił film o tym jak zabił córkę Bryls 16.06.09, 12:15 Nie chciał jej zabić. Aby jest pewnym, że to właśnie on? Maluchem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Re: Facet zrobił film o tym jak zabił córkę Bryls IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 12:20 "..w 1993 roku. Xawery Żuławski, wracając samochodem znad morza z córką Brylskiej, modelką i aktorką Basią Kosmal, wypadł z drogi i wjechał w drzewo. On przeżył, ona zginęła..) www.e-teatr.pl/pl/artykuly/59567.html Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Facet zrobił film o tym jak zabił córkę Bryls 16.06.09, 12:31 pamiętam...zginęła w Paprotni,nie w B. swoją droga piraci drogowi maja się dobrze,zwłaszcza ci ze świecznika...przypomnę tylko tego co wziął nazwisko po polskiej gosposi ...instytut mają mu robić hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Drogi Bronisław zabił na szczęście tylko siebie IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 12:34 mimo, że odnosiłem wrażenie, że winę chcą zrzucić na jego ofiarę, czyli kierowcę z którym się zderzył.. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Drogi Bronisław zabił na szczęście tylko sieb 16.06.09, 12:37 była taka opcja...mimo że osobnik ten jechał/piratował lewym pasem to cudowny kraj gdzie żydzi żądza nawet nie mając partii:-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Drogi Bronisław zabił na szczęście tylko sieb 16.06.09, 12:54 Parafianinie, jaki z Ciebie Polak, skoro po polsku nie potrafisz PiSać?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Re: Drogi Bronisław zabił na szczęście tylko sieb IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 13:26 POprawna pisownia jest wyznacznikiem Polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Drogi Bronisław zabił na szczęście tylko sieb 16.06.09, 13:53 Dla niektórych Polaków tak. Zwłaszcza dla tych, którzy popisują się tym, iż dla nich polskość to świętość. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Drogi Bronisław zabił na szczęście tylko sieb 16.06.09, 13:56 przyslowie napisała: > Dla niektórych Polaków tak. Zwłaszcza dla tych, którzy popisują się > tym, iż dla nich polskość to świętość. by później głosować na PO hehehe,zabawne stwierdzenie jak dla POlaczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salome Wstreny antysemityzm! IP: 67.159.5.* 16.06.09, 13:26 Jad polskiego antysemityzmu skutczenie zatruwa izraelskie serca. Jak smiesz tak pluwac na pamiec naszego brata, który zginał w smiertelnym autowypadku? I to jeszcze na Łódź, mieście naszym, które tak dba jak niewiele o naszą pamięć i honor. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Wstreny antysemityzm! 16.06.09, 13:39 Gość portalu: salome napisał(a): > Jad polskiego antysemityzmu skutczenie bez histerii...masz lepiej tu niż na ziemi obiecanej,gdzie tak skutecznie likwidujecie tubylców Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Wstreny antysemityzm! 16.06.09, 13:55 A to rzecze Ci Polak, który nie potrafi po polsku pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Przysłowie POprawność Cię jakaś dopadła IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 14:09 nie tylko związana z PISownią ale i poglądami przez, które Jaśnie Nam Panujący wnerwił się i ch...ami rzucał a mający problemy z alkoholem Czekalski chciał wsadzić a może i powiesić Łodzianina, który sprowokował ch...otok Kropy? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Przysłowie POprawność Cię jakaś dopadła 16.06.09, 14:50 Hmm, chciał wsadzić? Żaba nogę podstawiła, kowal zawinił, Cygana powiesili. Żadna poprawność mnie nie... najszła, tylko denerwuje mnie taki jeden smętek, który wysmętnia się, jaki to z niego Polak-patriota, a pojęcia nie ma, jak Polacy piszą po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Przysłowie POprawność Cię jakaś dopadła 16.06.09, 14:57 Ale walka z przejawami antysemityzmu nie tak powinna wyglądać. Wypadła bezprzykładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Re: Przysłowie POprawność Cię jakaś dopadła IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 17:31 ale ten gość nie powiedział nic antysemickiego... Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Facet zrobił film o tym jak zabił córkę Bryls 16.06.09, 12:47 Dzięki. To nabiera wymiaru coraz bardziej tragicznego. Nic dziwnego, że końcowa scena nawiązuje do Romea i Julii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Dla kogo tragicznego wymiaru nabiera? IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 13:30 Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Dla kogo tragicznego wymiaru nabiera? 16.06.09, 13:49 Dla mnie jako widza. Dla reżysera, skoro nie mógł tego przemilczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp a poniał, taka psychoterapia na ekranie IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 14:03 oczyszczenie poprzez masy wlepione w TV.. Telewizja to potęga jak pokazuje Wojna Światów Szulkina i Fahrenheit 451 Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: a poniał, taka psychoterapia na ekranie 16.06.09, 14:06 PO jest przykładem medialnej partii pod publiczkę,by później kręcić lody Wściekły atak na wszystko co jest niezależne od UE jest tego dowodem Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: a poniał, taka psychoterapia na ekranie 16.06.09, 14:41 Taki rodzaj psychoterapii. Musiał to z siebie wyrzucić zamiast udawać, że nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Re: a poniał, taka psychoterapia na ekranie IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 14:43 ...i do tego zrobił to za publiczne pieniadze... Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: a poniał, taka psychoterapia na ekranie 16.06.09, 14:54 ale jeśli tych pieniędzy nie zmarnował.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp psycholog jest tańszy IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 17:06 taniej by wyszło chodzić do lekarza niz kręcić o tym film za publiczne.. gdyby to zrobił za swoje to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Facet zrobił film o tym jak zabił córkę Bryls 16.06.09, 15:23 Wcale nie zrobil filmu o tym jak zabil Kosmalowne, ale raczej rozliczyl sie ze mlodoscia durna i chmurna, ale jest to raczej film, w ktorym rezyser zawarl troche wlasnych doswiadczen i wymieszal z tym co dotykalo naszego pokolenia(mowie o ludziach urodzonych na poczatku lat70). Widziales ten film? Pamietasz moze z mediow z jakiej ciazy jest mlody Zulawski? Dziwna historia, poplatanie losow Brylskiej i Braunek, w tym wszystkim demoniczny stary Zulawski, fatum, smierc. Rozumiem, ze dla ciebie kazdy kierowca to juz prawie morderca? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Facet zrobił film o tym jak zabił córkę Bryls 16.06.09, 15:46 To stary uwiódł Braunek? Były pewne odniesienia do buddyzmu nawet. Stary demon zaczyna mi się kojarzyć ze Stanisławem Przybyszewskim i jego demonicznym wpływie na kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Facet zrobił film o tym jak zabił córkę Bryls 16.06.09, 16:01 No przeciez Andrzej byl jej mezem i jak byla w ciazy(tzn. nosila pod sercem Xawerego), chcial chyba przeskoczyc Polanskiego i zmuszal mloda zone do trudnej i forsownej roli w brutalnym i mrocznym filmie Diabel. Ta zrezygnowala i wtedy ja zastapila Brylska. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Facet zrobił film o tym jak zabił córkę Bryls 16.06.09, 18:47 Dzięki za wyjaśnienie. Nie jestem biegła w twórczości starego Żuława, twórcy trochę skandalizującego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dp Trudna ciąża jest usprawiedliwieniem czegoś? IP: *.toya.net.pl 16.06.09, 17:17 Strach pomyśleć co to będzie jak w sądach będzie to okoliczność łagodząca, wszyscy z takich ciąż wsiądą w samochody a potem zaczną kręcić filmy.. "Rozumiem, ze dla ciebie kazdy kierowca to juz prawie morderca?" a czy ja coś takiego napisałem? a film widziałem kilka lat temu jako hit Festiwalu w Zwierzyńcu. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Trudna ciąża jest usprawiedliwieniem czegoś? 16.06.09, 20:17 Andrzej byl jej mezem i jak byla w ciazy(tzn. nosila pod sercem Xawerego), chcial chyba przeskoczyc Polanskiego i zmuszal mloda zone do trudnej i forsownej roli w brutalnym i mrocznym filmie Diabel. Ta zrezygnowala i wtedy ja zastapila Brylska. Nie usprawiedliwam trudna ciaza niczego, chodzilo mi o cos, co udochowieniOrientem nazywaja powiazaniami karmicznymi i fatum. Co do wypadkow, nie wiem czym sie skonczyla sprawa z Xawerym, moze siedzial, moze mial w zawiasach wyrok? W 1995 zginela w podobnych okolicznosciach moja znajoma, prowadzil jej wieloletni narzeczony. Wiem jak cierpial, moze troche za szybko jechal, moze ktos mu zajechal droge, nie wiem, nie oceniam. Wierze, ze nie mozna byc za wszystko odpowiedzialnym, przewidziec wszystko w 99%, trzeba byc odpowiedzialnym, ale nie idealnym. Jest cos takiego jak slepy los. Nie mozna porywnywac mordercy z osoba, ktora miala pecha znalezc sie w niewlasciwym miejscu, o niewlasciwym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Trudna ciąża jest usprawiedliwieniem czegoś? 16.06.09, 21:44 Nie jest łatwo takim ludziom żyć bez poczucia winy. Nie jest łatwo i Otylii i innym. Odsiadka w więzieniu nie jest w stanie w winowajcy tej winy zatrzeć. Z tym żyje się już dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb dziękuję IP: 94.254.151.* 16.06.09, 12:16 że zabrałaś głos, nikt powiedział chyba jeszcze w tym wątku że plac zbawiciela to rewelacja, kiedy zabierasz głos wszyscy pozostali rozmówcy od razu czują się nobilitowani i awansowani... masz dar Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 13:08 Dla ciebie "Plac..." nie jest rewelacją - dla mnie jest b. dobrym filmem. Moralny Niepokój miał zazwyczaj szeroki kontekst społeczy i polityczny w tle, stad te ciary - pomysl co by było jakby wywalić z |Przypadku" polityke ? Ubyłaby połowa filmu ... I w zasadzie tak jest z kazdym filmem z tej półki . "Plac..." natomiast jest zamkniety, skupiony tylko na relacjach rodzinnych. Moim zdaniem "Placowi ..." najbliżej do "Kobiety samotnej", ale ponieważ nie funduje nam wszystkiego w czarnych barwach od samego początku, tylko sączy po kropelce , nie przechodzą człowieka ciary, zostaje tylko taki sladowy niepokój gdzieś w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 15:39 Dla wielu moich dojrzalych znajomych ten film byl jak dobry horror dla nastolatka. Wiekszosc okreslala go jak przerazajacy, dola zalapywali na pare dni. Zreszta z Dlugiem bylo podobnie. Jesli juz jakos mozna do Chaosu nawiazac, to moze tylko w ten sposob, ze te filmy nie pozostawiaja widza obojetnym. Oczywiscie, o ile widz nie jest psychopata, ktory z filmu nie zrozumie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 15:55 A "Pręgi" nie przerażały? Nie podobał mi się też bardzo okrzyczany film "Komornik". Nie zrobił na mnie wrażenia. Ja mam to, że nie przyjmuję niczego na wiarę: "bo wszyscy tak twierdzą, wszyscy są takiego zdania". Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 16:02 "Pręgi" dobrze mi sie ogladalo, ale jakos nie przerazaly. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 16:31 Moim zdaniem "Pręgi" nie przerazają , bo w tej historii na dnie lezy sporo autoterapii i przede wszystkim, afirmacja. Nic tam nie było przesadzone oprócz nieciekawego dzieciństwa - w ogóle ksiazka tez mi nie elzała, mam wrazenie, ze polscy pisarze zawalaja tynek takimi historiami z pasem w tle i ratujaca kobietą , ale , zeby to była konstruktywna narracja , gdzie pobahetr radzi sam sobie to nei barzo. Dlatego od dawna uwazam, z e mamy lepsze pisarki niz pisarzy. Wracając do tematu - "Plac..." pokazuje drugą stronę , zero afirmacji, stopniowe tracenie jakiejkolwiek podpory i punktu oparcia. I wydaj mi się, ze to co przeraza, to fakt, ze wielu ludzi zdało sobie po tym filmie sprawę , jak mało w zyciu kazdego przeciętnego człowieka brakuje do takiej sytuacji. I dla kobiet i dla męzczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 18:44 Iluminacjo, podoba mi się bardzo, że razem z Nett jesteście szczere w swoich wypowiedziach. Każdy inaczej odczuwa i ma inne oczekiwania wobec sztuki czy literatury. Każdy ma prawo do indywidualnego odbioru dzieł i to jest piękne! Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 21:51 :))) Łał,dzięki. Normalnie wątek bez przytykó i bigiego, a niech nas:) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 21:58 Bigi jest ślepy i nieczuły wobec filmów. Woli patrzeć jak piłkę kopią. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 22:15 Hola, hola, a kto zalozyl ten piekny, lodzkofilmowy watek :> Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 22:22 Co z tego? To dotyczy chyba przeszłości. Dziś filmy już tak bardzo go nie interesują. W PRL tv emitowała tylko dwa programy-kanały. Nie było wyboru, więc Bigi oglądał wszystko jak leciało. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 22:32 Mysle, ze nie omieszkasz go sama o to zapytac? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 22:37 Nie, nie chcę go zmuszać do odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 22:34 Jest jeszcze gorzej. W PRL-u był czas, że leciał tylko... jeden program. Wyobrażasz sobie, że wtedy "wybór" był absolutnie zerowy?! Mniejsza o to, czy ja ciurkiem oglądałem wsio jak leci, bom ledwie maleńki żuczek, gorzej, że calusieńki naród był na to skazany. Natomiast fakt, że nie uczestniczyłem jak dotąd w dyskusji w tym wątku, moim skromnym zdaniem nie upoważnia nikogo do wyrażania ogólnej opinii, iż coś mnie mniej już zajmuje. Może tylko "Chaos" i sam pan Xawery nie budzą mojego zainteresowania, nie wpadłaś na to? Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 22:38 Wyobraż sobie, że nie miałam podstaw tego przypuszczać. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:06 Bigi, czy Łapicki ma nową żonę, lat 25 czy się przesłyszałam? Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:09 No. www.plotek.pl/plotek/1,78649,6723389,85_letni_aktor_wzial_slub_z_25_latka.html Bez komentarza z mojej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:13 Kurde, zawsze byłam rzecznikiem opinii, iż facet powinien być starszy ...Ale są takie rzeczy, które nawet mnie sie w głowie nie mieszczą ...a juz zwłaszcza jak pomyslę, z eoni mogą ten tego...o zesz, musze sie napic herbaty, bo mi słabo... Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:22 Spokojnie. Może to tylko o... pielęgniarkę chodzi? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:36 Hmmm...z pielegniarką to chyba nie trzeba sie zenić, nie? Zacytuje trzy trafne opinie z "Plotka", zeby nie było, ze to ja tak myslę (wytnę co najgorsze) : Ewidentnie panna ma spore kompleksy, dlatego poleciala na pana prof. z doświadczenia wiem, że starszy facet (prof. czy nie prof.) leci na młodą, z wielu powodów. Możliwe że prof. Łapicki po prostu chciał zabezpieczyc ekonomicznie pannę, która widzi w nim góru, a przy okazji trochę sobie pobzyka przed śmiercią. DZiewczyna jest chora to tzw.Gerontofilia, rodzaj parafilii polegający na osiąganiu satysfakcji seksualnej przez młodą osobę w wyniku współżycia z partnerem w wieku starczym. Najczęściej występuje u osób z poważnymi trudnościami w nawiązywaniu kontaktów rówieśniczych, z zaburzeniami psychicznymi lub zaburzeniami osobowości. JA PIer... to se chłop zafundował szybszy zgon (jak mu pikawa wytrzyma?). ale z drugiej strony, czy w tym wieku jeszcze można?mimo wszystko nie sądzę że to dla kasy. myślę że to taka młodzieńcza fascynacja.tzn. młodzieńcza fascynacja z jej strony i "młodzieńcza" fascynacja z jego strony.zdrowia życze (i sobie przy 80-tce tez tak życze :p - jak odchodzić to z klasą, a co!) No i to by było na tyle komentowania...20 lat spoko, 30 lat - tez zrozumiem, nawet 40 moze zrozumiałabym w pewnych okolicznosciach przyrody, ale 60 lat róznicy , no zesz kurde, to mnie przeroslo...Tak, szczerze mówiąc, myslałam, z e mało mnie już dziwi , a tu prosze ... Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:50 Pewnie musu ślubu z pielęgniarką nie ma, ale jak się chce coś bardzo formalnie załatwić (sprawy spadkowe itp., rodzinka przecież wciąż dycha), to może to było jedyne wyjście. Nie chcę ani bronić, ani ganić tego zdumiewającego związku, bo nic nie wiem o faktycznych motywach jego zawarcia. Choć się zastrzegę, że w miłość w tym wypadku nie wierzę. I jeszcze jedno: osobiście za panem Łapickim nie przepadam. Owszem, nie odmówię mu urody amanta i kilku niezłych ról, ale nie potrafię mu także zapomnieć użyczenia głosu Polskiej Kronice Filmowej w najczarniejszych czasach PRL-u. Te wygłaszane charakterystycznie teksty, wpisujące się tak dosadnie w ówczesną sowiecką propagandę, są nie do wybaczenia. Wiele szkód pan Łapicki wtedy wyrządził i nie może tego zmyć jego późniejsza wolta. Dodam, że te kroniki znam min. z kanału Kino Polska, bo za Stalina, wbrew ewentualnym domysłom, jeszcze mnie na świecie nie było;) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:57 Bigusiu, ja też nie byłam nigdy fanką Łapickiego i jego urody jako amanta, ale Tobie wolałabym w metrykę nie zaglądać. Jest jedna nadzieja, że młoda małżonka na śmieszność to chyba nie będzie wystawiać jak wystawiono Kazika M. Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 17.06.09, 00:03 Wszystko, co może zdumiewać w mojej metryce to fakt, że pochodzi ona z... ubiegłego wieku. Może nie jest to specjalnie zaskakujące, ale za to jak brzmi! Z ubiegłego wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 17.06.09, 00:07 Szczerze mówiac, to z dwojga złego juz bardziej przkonuje mnie miłosc Lapickiego i teatrolożki niż Kazik i jego angielski show...muppet show Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:41 Może ich łączyć jednak wielkie romantyczne uczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:44 tak samo jak pana błazna M. zapewne:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:56 No. Jasne. Oczywiście. Na bank. Niewątpliwie. Ani chybi. W rzeczy samej. Ewidentnie. Na sto procent. Tak, właśnie. Naturalnie. Bezspornie. Zaiste. Bezsprzecznie. Z pewnością. Bez wątpliwości. Racja. Dokładnie. Istotnie. Otóż to. Jak nic. Dokładnie. Niezbicie. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:39 Iluminacjo, spokojnie. Myślisz, że oni ten tego? Wiesz, bywają różne odmiany miłości. Podobny przypadek miał już miejsce w naszej historii. Ojej, jak on się nazywał? Ale małżonkowie obydwoje byli atrakcyjniejsi. Małżonka, gdy owdowiała, miała własne dzieci z drugim dopiero małżonkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:55 Wiem , ze bywają rózne odmiany miłosci :) Sama przez to przeszłam :) Ale no kurde belek, ja po prostu nie dam rady uwierzyc w to, ze mozna zakochac sie w 85 latku majac 25 lat i ze to naprawde jeszcze ma coś wspólnego z miłoscia, a nie z fascynacją jakims fantazmatem. Wykluczę kwestie materialne dla dobra wątku. Mnie sie to kojarzy z czyms takim - powiedzmy jestem fanką , zaraz tu sobie wybiorejakiś obiekt tragiczny...no powiedzmy Cugowskiego :)))))) Kocham sie w nim całe zycie ( nie ze ja , ja go nie znosze , ale w tym moim przykładzie go kocham ) - no wiec gapie sie w TV i mam łzy w oczach jak spiewa o "Tangu...", jezdze na koncerty , zbieram wycinanki i tak np. przez 20 lat. I wreszcie Cugowski jest juz stary i Schorowany , ja mam 30 lat, jadę do neigo do szpitala i zaczynam mu tam odlezyny myć i cała tę moja miłosc ostatnich 20 lat wyznawać i ten wzruszony,odtrącony przez rodzinę, zapałuje do mnie sercem ckliwym... O zesz, nie wierze , ze to napisałam , brrr..Cugowski... I mniej wiecej takie odczucie mam co do tego newsa o Łapickim, jasne, niech sobie robią co chcą , ale to dla mnei jest zawsze jakaś bajka z deficytem uczuciowym jedenj ze stron . To sie nawet jakos nazywa, na pewno nei gerontofilia, jak tam ktoś dowodził na "Plotku":D Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 17.06.09, 00:09 Iluminacjo, spokojnie. To jest możliwe. Wielkie uczucie, wielka fascynacja. W nich obydwojgu wciąż żywa była niezaspokojona potrzeba miłości tzn. bycia kochanym. Duże pieniądze raczej nie wchodzą w grę. Przykład z Cugowskim nie jest najlepszy, bo on ma nadwagę i za dużo się poci. Ale w Micku Jaggerze mogłabyś się zakochać, bo on to nawet organ płciowy sobie wysoko ubezpieczył. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 17.06.09, 00:22 No dobra , ty chcesz to widzieć w jasnym swietle słonecznym, mnie z tego niestety ciągle wychodzi kabaret :) Jaggera nie lubię, mam wrazenie, ze jak sie go dotknie to sie rozleci - taki jakiś chudy i przecpany :) Az wole nie myslec, po co go ubezpieczył :) Ewentualnie mogłabym w tym tutaj z linku - ale problem, ze on jest zonaty i ma dopiero 59 lat, to za mlody :) www.filmweb.pl/o471/Jerzy+Radziwi%C5%82owicz Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:15 zapewne to z miłości i prostatą;-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:32 Dzięki Ci, Bigusiu, za link. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 23:10 Szczerze mówiąc to myslałam, z e on juz nie zyje...Ale numer... Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 17.06.09, 13:25 Ciekawe jak mowi jego corka Zuzanna do nowej macochy? Chyba nawet jej i Olbrychskiego corka jest sporo starsza od nowej oblubienicy? Wpisalam sobie w google jego dane, nic to ze przez tyle lat byl aktorem, poslem, na starosc wg pozycjonowania zostal bohaterem Kozaczkow, Pudelkow... Owszem slyszalam o takich parach, ale w Italii, polskie lub ukrainskie kobiety biora sobie panow po 80 dla dziedziczenia emerytury(mlodszych nie ma sensu, bo dlugo zyja i chca seksu). Trudno mi to wyobrazic, bo ja zawsze wolalam mlodszych, no oczywiscie oprocz epizodu z pewnym skrzypkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 17.06.09, 18:46 Chaos w rodzinie zapewne opanowali i będą się zwracać do młodej po ponowoczesnemu. On nie miał zamiaru zapudelkować się. Znam inne takie przypadki w Polsce. Leon Niemczyk w Łodzi ostatnie lata życia związał z autentyczną pielęgniarką. Różnica wieku 50+ Był kiedyś taki bardzo znany w Polsce adwokat de Virion i pokazał się w studiu tv z młodszą, elegancką i atrakcyjną żoną. Łodzianin z urodzenia, łódzki Chopin - Rubinstein ok. 90-tki odszedł od rodziny dla młodszej Amerykanki, która była jego sekretarką. Córka Ewa nie mogła mu wybaczyć, gdy zarzucił jej matce, Anieli, że nigdy go nie kochała po tylu latach małżeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 17.06.09, 19:19 Tak, o Niemczyku wiedzialam, ale tu mam wrazenie, ze Lapicki wykrzystal chorobe mlodej teatrolozki. Nikt przy zdrowych zmyslach nie wierzy, ze to cos wiecej niz zauroczenie wielkim artysta. A z drugiej strony, jesli umysl jeszcze ma gietki i sprawny, to moze byc uroczym towarzyszem pogawedek w dlugie letnie wieczory i zimne jesienno-zimowe, a moze raczej skarbnica wiedzy o przeszlosc? No ale dzieci, to raczej z tego nie bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 17.06.09, 21:26 Ok, wiem ,z e sie z tego robi magiel, ale jaką chorobe? Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 21:55 DZiewczyna jest chora to tzw.Gerontofilia, rodzaj parafilii polegający na osiąganiu satysfakcji seksualnej przez młodą osobę w wyniku współżycia z partnerem w wieku starczym. Najczęściej występuje u osób z poważnymi trudnościami w nawiązywaniu kontaktów rówieśniczych, z zaburzeniami psychicznymi lub zaburzeniami osobowości. ___ "Zaprasza Gary Audrey Hepburn do pokoju hotelowego, otwiera bar, a tam bateria wszelkiego dobra. Wyławia wyborową! Przez salę przechodził wtedy radosny jęk: naszą wódkę bierze milioner, naszą, polską, wie, co dobre, chociaż Amerykaniec. Wychodziliśmy podniesieni na duchu, lepsi... i do baru. Pod Orłem albo Pod Cyckami." J.G. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 22:23 Ja już nie mogę. Chyba nie zdzierżę. Po prostu powalacie mnie. Jak tu być zdrowym, gdy na wszystko można znależć jednostkę chorobową?! Jak tu żyć?! Ale w tym przypadku Iluminacja doszła do wniosku, że człowiek w miarę zdrowy tak by nie postąpił. Iluminacjo, ale za Paula Newmana w podeszłym wieku to możnaby jeszcze ostatecznie wyjść za mąż, chociażby dla jego zawadiacko zmysłowego spojrzenia. Jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 22:29 Uuu jak nazwac osobe, ktora chce sie zwiazac z kims kto juz jest od dawna martwy ;) Nawet kiedys taki dziwny film ogladalam, bardzo delikatny, ale jednak o dziewczynie pracujacej w kostnicy, ktora wolala zimnych kochankow... Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 22:37 To się nazywa chyba nekrofilia. Przypadłość niektórych grabarzy i pracowników kostnic. Ja bynajmniej miałam na myśli Paula Newmana jeszcze w żywych. Oglądałam niedawno jakiś film z nim. A Łapicki od jakiegoś czasu nie mówi już swoim dawnym głosem, którym mógł kiedyś upajać kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 22:43 W tym filmie grał faceta (marynarza) o ciemnej przeszłości i prokuratorów, którzy chcieli go dopaść, zrobił na szaro, a ambitną młodą dziennikarkę śledczą uwiódł. Grunt jednak pod nim się palił, więc emigrował gdzieś do dorosłej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
big_news Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 22:29 Tyle, że PN nie dociągnął do 85. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 22:47 Ok, ok, ale ani ty ani ja nie mamy 25 lat, wiec i roznica nie jest taka drastyczna. Ale nawet moja tesciowa w wieku lat 55 nie patrzyla laskawym okiem na ciacho po 85, a taki wlasnie jeden Italiano jej sie oswiadczyl. Na cale ich szczescie sa wielbicielki piernikow. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 22:39 z tego co wiem,a wiem to młodość tylko do 45 lat...później jest już z górki do emerytury;-) Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 22:48 To tylko Biologia...nauka,jeżeli kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 22:52 hm...nigdy w to nie wątpiłem że tylko "stare dupy" tu piszą z nudów Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 22:54 Miałeś się nie spoufalać, bo zrobię z Ciebie marmoladę. Odpowiedz Link Zgłoś
witoldzbazin Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 23:04 przyslowie napisała: > Miałeś się nie spoufalać, bo zrobię z Ciebie marmoladę. korzenną?....tak na serio nawet nie ma m zamiaru...jeszcze mnie PObijesz heheheh,cóż czego można się spodziewać więcej w merytorycznej dyskusji z PO Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 17.06.09, 23:01 Kaczyńscy więc to już stare pierniki. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Sama wrzucilas ten cytat ;) 18.06.09, 10:45 Aha, to chodzilo o ten cydtat z pudelka, a ja yslałam, z ona jest naprawde chora na coś :)))))))Bo tam pisali tez , z e ma coś z prawa nogą nie tak i pomyslałam, z e moze to tzw. solidarnosc ułomnosci i starości ( nikogo nie obrazajac) Swoja drogąciekawe kiedy ta gerontofilia sie zaczyna róznica 40 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 15:33 Chasu nijak nie da sie zestawic z Placem Zbawiciela, jesli juz cos wspolczesnego to moooze(?) ze slabymi "Egoistami" i dobrymi Samotnymi Ondriczka i Zelenki. Jak najbardziej za to mozna do Wojny... porownac. Widac jak rozwinal sie warsztat rezyserski i jak fajnie eksplodowala fuzja Zulawski-Maslowska, czyli obiecujacy rezyser plus pomysly mlodocianej pisarki. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 15:43 To jasne, że "Chaosu" nie da się porównać z "Placem", bo w warstwie merytorycznej filmy te nie przystają do siebie. Powiązanie z "Wojną" da się jakieś wysnuć. Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 16:04 No dobra, to o co ci chodzilo z tym Placem Zbawiciela? Zgubilam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 16:38 Z "Placem..." to chodzilo chyba o to, z e Przyslowie napisała, ze ten film, który wszyscy uwazaja za rewelacyjny,( łacznie z krytyka) i który zgarnął mnóstwo nagród, na niej nie zrobił wielkiego wrazenia warsztatowego i ogolnego, w przeciwieństwie do "Chaosu" . Chodziło chyba raczej o odbiór w narodzie niz o porónanie "Chaosu" i "Placu" - a przynajmniej ja tak to zrozumiałam. Póki co jednak czekam aż wreszcie z Charliem pojawi się 'Kobieta w Berlinie", bo to film na który czekam od pól roku. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 19:02 Iluminacjo, czujesz mniej więcej, o co mi szło. Co prawda "Plac Zb." był pod względem warsztatowym pewnie w porządku, ale dla mnie sam film był mało interesujący. Nett, jeśli przytaczam tytuły innych polskich filmów to tylko w tym celu, by móc sobie odpowiedzieć, czy we współczesnym kinie polskim dzieje się coś interesującego, czy to kino rozwija się, czy pojawiają się w nim jakieś nowe, ciekawe zjawiska i nazwiska zjawiskowych twórców, reżyserów, aktorów? Odpowiedz Link Zgłoś
nett1980 Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 20:21 > celu, by móc sobie odpowiedzieć, czy we współczesnym kinie polskim > dzieje się coś interesującego, czy to kino rozwija się, czy > pojawiają się w nim jakieś nowe, ciekawe zjawiska A to rozumiem, czasem czlowiek sobie monologuje, a inni nie sa w stanie zalapac, jakimi sciezkami biegna mysli. Ja sie zawsze tlumacze, ze mam typowo jazzujacy umysl. Odpowiedz Link Zgłoś
przyslowie Re: "Chaos" Xawerego Żuławskiego 16.06.09, 21:55 Podoba mi się to tłumaczenie o jazzującym umyśle. Ponieważ nie da się dyskutować o gustach, więc w kwestii percepcji można tylko pomonologować. Natomiast wymiana myśli z innymi odbiorcami pozwala nierzadko w danym dziele zobaczyć coś więcej, o czym się nie wiedziało lub czego się nie zauważyło. To bardzo cenne. A Iluminacja zaskoczyła mnie, bo w dużym stopniu mnie wyczuła i zrozumiała. Widocznie pilniej wątek śledziła. Odpowiedz Link Zgłoś