Dodaj do ulubionych

Likwidacja Kolegium Języków Obcych - cd.

IP: 62.233.180.* 18.12.03, 15:03
W Kolegium spędziłam najlpesze 3 lata swojego życia. Atmosfera panująca tam
jest nieporównywalna. Profesorowie fantastyczni, zawsze pomocni, zawsze
traktowali studentów jak równych sobie partnerów. Rozumiem zarzuty wobec
placówki, ale zamykanie jej to bedzie wielki błąd. Przyszli studenci zostaną
pozbawieni możliwości studiowania na świetnej uczelni.
Obserwuj wątek
    • Gość: troskliwy Re: Likwidacja Kolegium Języków Obcych - cd. IP: *.toya.net.pl 19.12.03, 00:34
      Chociaż nie jestem profesorem to myślę(???) ,że Kolegium można zlikwidować. W
      tym mieście zniszczono już znaczną część przemysłu,Wytwórnię Filmową,likwidujemy
      szkoły,przedszkola,przyjdzie także czas na Wyższe Uczelnie. Studenci tak jak i
      inni zapobiegliwi mieszkańcy tego degradowanego miasta spokojnie przeniosą się
      do ościennych miast( np: Warszawka ) gdzie analogiczne placówki dydaktyczne nie
      będą likwidowane.Ciekawe tylko co tutaj jeszcze zostanie ??? i jak obecni
      decydenci za jakiś czas będą tłumaczyć tej reszcie która chce tutaj żyć, że
      działali w ich imieniu i dobrej wierze.
    • Gość: epikurejka Re: Likwidacja Kolegium Języków Obcych - cd. IP: *.easycomm.pl / 212.191.169.* 20.12.03, 23:02
      zgadzam się z opinią absolwentki.choć dopiero zaczęłam studia na KJO,
      uważam,że już wiele z nich skorzystałam.jest wspaniała atmosfera i uczymy sie
      języka od strony PRAKTYCZNEJ.no i nagla ta okropna wiadomość, że UŁ nas już
      nie chce!!nie było o tym mowy,gdy szłam na studia!!co to oznacza? czy jako
      studentka (dopiero 1-ego roku) nie będę miała prawa zrobić licencjata? czy KJO
      stanie się tylko szkółką pomaturalną??
      • saralee Re: Likwidacja Kolegium Języków Obcych - cd. 22.12.03, 10:07
        Oj, niedobrze dzieje sie w Łodzi...CHyba najwyższy czas wyjechać z tego
        miasta...Żal mi KJO, sama jestem zdania,że atmosfera na Gdańskiej jest o niebo
        lepsza,niż na Kościuszki :P No, ale widocznie wielce szacowny Pan Profesor nie
        będzie się znizał do poziomu studentow kategorii drugiej (bo chyba tak można
        rozumieć jego wypowiedź????)
    • barracuda7110 Re: Likwidacja Kolegium Języków Obcych - cd. 22.12.03, 10:25
      Świetnie... co jeszcze zostało do zlikwidowania w Łodzi?
    • Gość: zasmucony Re: Likwidacja Kolegium Języków Obcych - cd. IP: 62.233.181.* 24.12.03, 23:54
      Przykra sprawa... no ale niestety PIĘCIOLATKI miały zbyt dużą konkuręcję ze
      strony KJO, bo nie od dziś wiadomo o wysokim poziomie, jaki ta placówka UŁ sobą
      reprezentuje - więc należało ją zniszczyć! Najbardziej drżała zapewne Łódzka
      Germanistyka - jedna z najsłabszych w naszym kraju... i nie ma się co dziwić...
      wykładowcy traktują tam studentów jak ludzi drugiej kategorii, a sami
      reprezentują sobą trzecią kategorię... większość z nich porobiło swoje
      doktoraty w byłym NRDówku... no ale przecież trzeba iść na łatwiznę.. a potem
      gnoić innych, wyżywać się na nich za swoje kompleksy! Kto w miarę dobrze zna
      niemiecki, niech wybierze się na tamtejsze wykłady - będzie miał okazję
      posłuchać łamanej niemszczyzny! Polecam! Dobra szkoła jak nie mówić po
      niemiecku!

Szkoda KOLEGIUM, to była instytucja na poziomie!! Zbyt dobra aby móc istnieć!
      Kolegium
      • Gość: qbek Re: Likwidacja Kolegium Języków Obcych - cd. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.12.03, 17:12
        Wstydzę się. Jestem studentem angielskiego w KJO i wstydzę się, że zdecydowałem
        się studiować w tej niewygodnej narośli na zdrowym ciele Wydziału
        Filologicznego. Będąc studentem KJO sam przyczyniam się do intelektualnego
        rozkładu całego wydziału i jestem cząstką zepsutego fetoru, jaki pojawił się na
        wydziale odkąd funkcjonuje KJO. Czuję trudne do opisania upokorzenie, kiedy co
        dzień przekraczam próg budynku przy Gdańskiej. Jakże upokarzające jest
        studiowanie na uczelni, która nie reprezentuje akademickiego poziomu i nie
        przynosi finansowych zysków wydziałowi! Co mną kierowało kiedy wstępowałem w
        grono studentów tej uczelni? Popularność Kolegium? Niemal trzy razy większa
        liczba chętnych niż na filologię angielską? Akredytacja? Rekomendacja
        znajomych? Pewna praca po uzyskaniu solidnego zawodowego wykształcenia?
        Kameralne 15-osobowe grupy na zajęciach? Programy nauczania, które nie są
        zakorzenione w poprzednim systemie ustrojowym? Fakt, że anglojęzyczni
        wykładowcy masowo migrują z filologii do kolegium? Nagroda European Label
        przyznana Kolegium przez Komisję Europejską i Minister Kultury? Wykładowcy,
        którzy zasięgali praktyki w Manchesterze, a obecnie pomagają tworzyć kolegia w
        Europie Wschodniej? Traktowanie studenta jak człowieka już od pierwszych godzin
        spędzonych na uczelni? Sam nie wiem. Przecież takie banały nie mogą imponować
        młodemu, inteligentnemu człowiekowi! Jedno jest pewne, kiedy Wielki Jedyny
        Wydział Filologiczny rozprawi się z tym siedliskiem utopistów i ignorantów, ja
        zdam egzaminy na filologię angielską. Perspektywa jest kusząca - około
        czterdziestu godzin spędzonych z Wielce Czcigodnymi Profesorami, których od
        świtu do zmierzchu będę chwalił i podziwiał. Dziękuję za podjęcie decyzji o
        wyłączeniu KJO ze struktur wydziału! Dziękuję Gazecie za obiektywne spojrzenie
        na tą drażliwą sprawę! Dziękuję anonimowym profesorom Wydziału Filologicznego,
        których wypowiedzi na łamach Gazety pozwoliły mi zrozumieć jak wielki błąd
        popełniłem wstępując do KJO!
        • Gość: marker Re: Likwidacja Kolegium Języków Obcych - cd. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.12.03, 17:19
          Jesteś tam qbek? Właśnie wskoczył mi twój komentarz. Mam kilku znajomych w
          kolegium i na filologii angielskiej. Wszyscy chwalą college. Cholerne
          pieniądze. Niech nikt nie próbuje likwidować kolegium! Może zlikwidujemy prawo?
          Wtedy wydział filologiczny mógłby dostać trochę więcej kasy. Brawo qbek! Twój
          komentarz pokazuje, że nie można mówić źle o kolegium, kiedy zna się fakty, bo
          brzmi to absurdalnie. Fakty mówią za siebie. Kolegium rządzi! Filologia sucks!
          Trzymaj się!
          • Gość: qbek Re: Likwidacja Kolegium Języków Obcych - cd. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 29.12.03, 17:27
            Jestem. Czuwam. Emocje zrobiły swoje. Byłbym jednak daleki od porównywania
            filologii i kolegium. To dwa różne kierunki! Broń Wszechmogący! Nie chciałem
            nikogo obrażać! Doceniam wsparcie. Trzymam się. Wszyscy się trzymamy. Tyle, że
            kto inny trzyma władze, kasę i dotrzyma decyzji likwidacji Kolegium. Jak to
            wytrzymamy? Jedno jest pewne, cytując słowa pewnego koguta, nie wykorzystamy
            naszej szansy, aby siedzieć cicho! Studenci Kolegium NIE będą siedzieć cicho!
            • Gość: Karolcia Re: Likwidacja Kolegium Języków Obcych - cd. IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 31.12.03, 14:18
              Good speech, Qbek!! Zawsze wiedziałam, że jesteś mistrzem słowa pisanego i
              masz całkiem przyzwoite poglądy ;-) Jestem dumna jak paw, że studiuję z takimi
              ludźmi na tak boskiej uczelni jak KJO. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka