Gość: Maruda IP: *.widzew.net / *.widzew.net 24.12.03, 11:37 Co "się je" u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mateo31 Re: Barszcz czy grzybowa? 24.12.03, 11:45 Dałeś za mały wybór :-). Zdecydowanie zupa rybna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: Barszcz czy grzybowa? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 24.12.03, 11:54 A czy zupa rybna nie jest czasem na przekór Tradycji? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grażka Re: Barszcz czy grzybowa? IP: *.toya.net.pl 24.12.03, 12:02 Absolutnie nie przeciw! Zdecydowanie za! Polecam książkę "Polska Wigilia" - zdziwłbyś się, co mieści się pod tym pojęciem ;-) Cytat z w/w książki: Francuski inżynier wojskowy Wilhelm le Vasseur Beauplan, który od 1631 r. bawił w Polsce przez 17 lat, fortyfikując liczne twierdze na Ukrainie i Podolu, choc niezbyt cenił polską kuchnię, pisał jednak: ... jest coś, w czym Polacy nas bardzo przewyższają: co się tyczy ryb, znają się na nich cudownie. Albowiem prócz tego, że w kraju tym jest bardzo wiele ryb, przyrządzają je tak znakomicie i dodają im smaku tak wybornego, że u najbardziej przejedzonych ludzi budzi się na nie apetyt.. Przewyższają w tym wszystkie narody, a nie jest to jedynie moje zdanie, mój gust, lecz sądzą tak wszyscy Francuzi i inni cudzoziemcy, którzy byli u nich podejmowani, wszyscy są tej samej myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Kluski z makiem czy makiełki*? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 24.12.03, 11:52 *Makiełki są w moim mniemaniu mówiąc w duzym uproszczeniu bułką z makiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen Re: Kluski z makiem czy makiełki*? 27.12.03, 16:55 buleczka, mak, rodzyneczki... makielki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Narrreszcie :) /nt/ IP: *.widzew.net / *.widzew.net 27.12.03, 17:24 Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: Kluski z makiem czy makiełki*? 27.12.03, 18:02 kluski z makiem Odpowiedz Link Zgłoś
zusmann Re: Kluski z makiem czy makiełki*? 27.12.03, 18:31 KUTIA! Mak, miód, mak, miód, mak, orzechy, rodzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Barszcz czy grzybowa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.03, 12:11 Barszcz dzisiaj, grzybowa jutro. Zwykle było i to i to, ale to trochę za dużo jak na raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat28 Re: Barszcz czy grzybowa? IP: *.interserwer.pl 24.12.03, 12:18 U mnie zawsze tylko grzybowa. Taka grzybowa jest tylko raz w roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
jaandrew Re: Barszcz czy grzybowa? 24.12.03, 12:26 zdecydowanie grzybowa i koniecznie pierogi z kapusta i grzybami w ogromnych ilosciach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jezyk7 Re: Barszcz czy grzybowa? IP: *.retsat1.com.pl 24.12.03, 14:18 Jako zupę preferuję grzybową, a barszczyk słuzy do popicia pierogów (przynajmniej u mnie). pzdr. świąteczny jezyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
tartaq Re: Barszcz czy grzybowa? 24.12.03, 14:58 Czosnkowa na podkladzie z prawdziwkow. Mmmm delicje :) Odpowiedz Link Zgłoś
kirka1 Re: Barszcz czy grzybowa? 24.12.03, 15:07 grzybowa jest serwowana jako pierwsze danie wigilijne:) mniam mniam,a potem jak ktoś chce nalewana jest rybna(brrry):) nigdy nie jadlam barszczu w Wigilie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxrak Re: Barszcz czy grzybowa? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.12.03, 15:12 Obowiązkowo grzybowa. Odpowiedz Link Zgłoś
true_blue Re: Barszcz czy grzybowa? 24.12.03, 18:10 I barszcz i grzybowa :-) Wesolych! Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: Barszcz czy grzybowa? 24.12.03, 18:26 Grzybowa. Mniam :] świąteczne pozdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazka Re: Barszcz czy grzybowa? IP: *.toya.net.pl 24.12.03, 20:26 Grzybowa - mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Barszcz czy grzybowa? 25.12.03, 13:07 Grzybowa, a potem wyłowić grzyby i opiec je na patelni w bułce tartej :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fleurette Re: Barszcz czy grzybowa? IP: 81.219.160.* 25.12.03, 14:25 zdecydowanie grzybowa, cudowna, mojej babci z kluskami i do tego bułka anyżowa... mniam. a potem kapusta z grochema karpie, śledzie, sałatki, fasola na pieniązki... uwielbiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda czy grzybowa? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 25.12.03, 16:55 Widzę zdecydowaną przewagę grzybowej. Choć kilkanaście osób to może nie jest najlepsza próba badawcza, ale zawsze świadczy o jakichśtam tradycjach. U mnie w domu od kiedy pamiętam był barszcz z uszkami - ponieważ jadamy go na wigilię, by zachować jego wyjątkowość nie gotuje się go żadnego innego dnia w roku. Jest zawsze pyszny, klarowny, na wywarze z prawdziwków, "och i ach". To przyszło razem z jedną z babć. Natomiast druga babcia ze swoją tradycyjną grzybową ustąpiła barszczykowi, za to grzybowa udaje jej się fantastyczna "w ciągu roku". Takie u mnie przemieszanie... ((pamiętam taką wigilię, gdy były jednak obie zupy- ledwo odtoczyłem sie od stołu) Natomiast widzę, że nikt nie podchwycił kwestii makiełek... na naszym stole żadna z tych dwóch potraw nie ustąpiła drugiej i obie co roku sa obecne- zarówno kluski z makiem w wykonaniu jednej babci, jak i makiełki autorstwa drugiej. Tak się zastanawiam, czy ktoś w ogóle zna makiełki? Gdzie nie spojrzeć, gdzie nie spytać, tam kluski z makiem... Odpowiedz Link Zgłoś
marjory_m Re: czy grzybowa? 26.12.03, 16:07 u nas zawsze barszcz! tylko w tym roku wyjątkowo i grzybowa sie pojawiła. makiełek nie znam. a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fleurette Re: czy grzybowa? IP: 81.219.160.* 26.12.03, 16:45 makiełki znam, ale nie za bardzo lubię. u mnie sa pierniczki rózne i makowiec, drozdzowiec i bułka anyzowa. mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_a Re: czy grzybowa? 28.12.03, 01:00 u mnie zawsze byla grzybowa ktorej nienawidzilam a w tym roku jak naszla mnie straszliwa ochota na ta zupe babcia zrobila barszcz... a jesli chodzi o makielki to nie znam ale zamiast tego jest zawsze makowiec Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: czy grzybowa? 28.12.03, 12:21 Gość portalu: Maruda napisał(a): >Natomiast widzę, że nikt nie podchwycił kwestii makiełek... na naszym stole żad >na z tych dwóch potraw nie ustąpiła drugiej i obie co roku sa obecne- zarówno k >luski z makiem w wykonaniu jednej babci, jak i makiełki autorstwa drugiej. >Tak się zastanawiam, czy ktoś w ogóle zna makiełki? Gdzie nie spojrzeć, gdzie n >ie spytać, tam kluski z makiem... Hmmm.... kluski+ mak+ rodzynki +orzechy+morele+ mandarynki.... U mnie takie coś nazywa się makiełkami... a u Ciebie to jeszcze kluski z makiem czy już makiełki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: czy grzybowa? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 28.12.03, 15:03 Już tłumaczę. Składniki makiełek, czyli "tego na bułce": 750g maku, 4 czerstwe bułki, mleko, cukier, 100 g rodzynek. Mak uciera się z cukrem, bułkę "ciacha" na małe kęsy, zalwe mlakiem (nie pamiętam czy to mleko sie jeszcze słodzi, czy nie, w kazdym razie te kęsy bułki, po namoczeniu miesza się z zaparzonymi rodzynkami i makiem. To są dla mnie makiełki. Zadnych klusek. Natomiast wszystko co wymieniłaś wchodzi w skład "naszych" klusek z makiem :) dochodzi tam jeszcze parę składników (dokładnie nie wiem, bo tej wersji nigdy nie robiłem) - na pewno jeszcze miód i skórka pomarańczowa. Odpowiedz Link Zgłoś