Dodaj do ulubionych

Potrawa nazywa się potrawka 😊

24.10.25, 11:28
Jedna z moich pasji jest tak zwane „kucharzenie”. Często przyrządzam tkzw. „potrawke”. Potrawe te w pewnym stopniu sa, „skomponowałem,”.
Chcialem ja polecić.
Składniki – proporcje „na wyczucie” – do smaku.
- makaron – lepiej drobny niż gruby
- ziemniaki – pokrojone w kostke jak do barszczu albo sałatki warzywnej
- dodatek białkowy (niekoniecznie): kotlety sojowe „schabowe” albo „mielone” pokrojone w kostke (wersja dla wegetarian) ;mieso pokrojone w kostke – wersja dla osob spozywajacych mieso.
- potrawe te można wzbogacić gotowanymi posiekanymi warzywami – w szczegolnosci: paprykę, grzyby, cukinia, fasolka straczkowa, marchew, pietruszka, seler, kalafior, rzepa i/lub surowymi ogorkami, szczypiorkiem, nac pietruszki, koperek, czosnek, pora etc.
Wszystkie składniki mieszamy – jest to z zalozenia danie na cieplo – wiec wszystkie składniki mieszamy (niczym do sałatki warzywnej) i odgrzewamy przed spożyciem dodając wody albo jakiegoś wywaru warzywnego (jeśli mamy takowy) tak by moc potrawe te ogdrzac do solidnej temperatury powiedzmy około 40-80 stopni (oczywiście odgrzewamy mieszając tak by potrawa ta nie przywierala do sciany garnka).
Jak ktoś bardzo potrzebuje można przed odgrzaniem nieco okrasic potrawe te tłuszczem – na przykład masłem – raczej tego odradzam – jeśli już to nie za dużo.

Pyszota 😊

Goraco polecam i smacznego

Pozdrawiam
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka