Dodaj do ulubionych

Jak operator poluje na klientów

IP: *.devs.futuro.pl 31.07.09, 23:30
"W Telekomunikacji jestem od 30 lat. Przyzwyczaiłam się, nie chcę zmieniać
operatora, bez względu na to, jaką ofertę proponuje."
Ech, ręcę opadają.
Obserwuj wątek
    • Gość: t Jak operator poluje na klientów IP: *.dclient.hispeed.ch 01.08.09, 00:43
      Coś tu jest naciągane...

1 dzień - podpisana umowa
      2 dzień - próba kontaktu z infolinią
      3 dzień - próba kontaktu z infolinią
      4 dzień - próba kontaktu z infolinią
      5 dzień - ?
      6 dzień - ?
      7 dzień - ?
      8 dzień - ?
      9 dzień - ?
      10 dzień - ?
      XX dzień - kontakt z TP po upływie 10 dni w czasie których można rozwiącać umowę

...co się działo przez minimum 6 dni ??? Szkoda że nie ma tego opisanego.
      • Gość: breblebrox Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.toya.net.pl 01.08.09, 07:28
        Mi się najbardziej podoba kawałek:
        "...Musiała uwierzyć, bo literki w umowie były za małe, by mogła je przeczytać...".
        Ja dzisiaj wezmę sobie kredyt na pół miliona i potem przyjdę do Gazety
        zapłakana, że literki były za małe, więc nic nie wiedziałam o oprocentowaniu.
        No, innego wyjścia już nie ma, jak się jest krótkowidzem (a, nie, to "literki
        były za małe") to musi się podpisywać wszystko w ciemno.

Ludzie, za własną beztroskę trzeba płacić!
        Jak można bronić osoby, która podpisuje, ot tak, jakąkolwiek umowę?
        Może troszkę bezstronności by się przydało?
        • sokolasty Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 09:37
          Jak można bronić osoby, która podpisuje, ot tak, jakąkolwiek umowę?

A jak można do porządku dziennego przejść nad wciskaniem kitu przez
          "sprzedawców"? To jest wg Ciebie normalne, że co innego mówią, a co innego dają
          do podpisu? Podążając tym tropem to po bułki z prawnikiem trzeba chodzić.
          • prawdziwy.jonek Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 09:47
            sokolasty napisał:

> Jak można bronić osoby, która podpisuje, ot tak, jakąkolwiek umowę?
            >
            > A jak można do porządku dziennego przejść nad wciskaniem kitu przez
            > "sprzedawców"? To jest wg Ciebie normalne, że co innego mówią, a co innego dają
            > do podpisu? Podążając tym tropem to po bułki z prawnikiem trzeba chodzić.

zgadzam sie z toba w 100% tylko nie wszyscy, jest duzo normalnych i nie
            kombinujacych, jak sie chce funkcjonowac na rynku dluzej niz miesiac czy nawet
            rok to nie da sie pitolic co innego a robic co innego.
            ps. a tak wlasciwie to w tym artykule macie odpowiedz dlaczego i przez kogo
            ludzie nie lubia sprzedawcow.
            • plosiak Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 18:50
              Ale gdzie jest problem ? Pani miała 10 dni na odstąpienie od umowy. Nic by nie
              zapłaciła. Olała sprawę, jej wybór. Wiek nie ma nic do rzeczy.
            • Gość: Gość Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.jmdi.pl 02.08.09, 22:01
              A skąd wiesz, że co innego? Przecież nigdzie nie jest napisane, że
              podawali nieprawdziwe dane o ofercie.,
              Poza tym to jakieś starocie ten tekst, jest mowa o promocji
              świątecznej. Jakie są teraz święta?

Pewnie redaktorek jest wrogiem tego nowego operatora.
        • prawdziwy.jonek Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 09:38
          Gość portalu: breblebrox napisał(a):

> Mi się najbardziej podoba kawałek:
          > "...Musiała uwierzyć, bo literki w umowie były za małe, by mogła je przeczytać.
          > ..".
          > Ja dzisiaj wezmę sobie kredyt na pół miliona i potem przyjdę do Gazety
          > zapłakana, że literki były za małe, więc nic nie wiedziałam o oprocentowaniu.
          > No, innego wyjścia już nie ma, jak się jest krótkowidzem (a, nie, to "literki
          > były za małe") to musi się podpisywać wszystko w ciemno.
          >
          > Ludzie, za własną beztroskę trzeba płacić!
          > Jak można bronić osoby, która podpisuje, ot tak, jakąkolwiek umowę?
          > Może troszkę bezstronności by się przydało?

super gadasz tylko jeszcze powiedz ze jestes jednym z tych sprzedawcow, i druga
          sprawa ze zawsze wymagacie od tych staruszkow czy tez innych ludzi co nie sa w
          temacie a nikt nie zrobi porzadku z tymi pseudo pajacami co to pitola glupoty
          tym ludziom i zadnej konsekwencji za to nie ponosza(za klamstwa powinno sie
          obcinac za kazde po palcu), a w przypadku tej dziwnej firmy jak rowniez innych
          powinna byc rozmowa i oczywiscie nagrana, jak dzwonisz do nich to wszystko ponoc
          nagrywaja ale jak ty sie nie dodzwonisz to rachunek wysylaja, smieszne to:) a
          tak wlasciwie to od kiedy to mozna sie odwolac czy tez zmienic zdanie w dziesiec
          dni??????
          ciekawe czy w tej dziwnej firmie jak wypowiem umowe to za dziesiec dni sie
          zakonczy czy tez za miesiac to znaczy jezeli sie konczy 30 a wypowiem 2 to czy
          12 sie zakonczy? i ciekawe jak oni widza przeniesienie abonamentu z tp w 10
          dni??? nie 10 bo w 10 mozna zmienic zdanie, kur....a mac ale sa bandy.
          • plosiak Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 18:55
            prawdziwy.jonek napisał:

> Gość portalu: breblebrox napisał(a):
            >
            > > Mi się najbardziej podoba kawałek:
            > > "...Musiała uwierzyć, bo literki w umowie były za małe, by mogła je przec
            > zytać.
            > > ..".
            > > Ja dzisiaj wezmę sobie kredyt na pół miliona i potem przyjdę do Gazety
            > > zapłakana, że literki były za małe, więc nic nie wiedziałam o oprocentowa
            > niu.
            > > No, innego wyjścia już nie ma, jak się jest krótkowidzem (a, nie, to "lit
            > erki
            > > były za małe") to musi się podpisywać wszystko w ciemno.
            > >
            > > Ludzie, za własną beztroskę trzeba płacić!
            > > Jak można bronić osoby, która podpisuje, ot tak, jakąkolwiek umowę?
            > > Może troszkę bezstronności by się przydało?
            >
            > super gadasz tylko jeszcze powiedz ze jestes jednym z tych sprzedawcow, i druga
            > sprawa ze zawsze wymagacie od tych staruszkow czy tez innych ludzi co nie sa w
            > temacie a nikt nie zrobi porzadku z tymi pseudo pajacami co to pitola glupoty
            > tym ludziom i zadnej konsekwencji za to nie ponosza(za klamstwa powinno sie
            > obcinac za kazde po palcu), a w przypadku tej dziwnej firmy jak rowniez innych
            > powinna byc rozmowa i oczywiscie nagrana, jak dzwonisz do nich to wszystko pono
            > c
            > nagrywaja ale jak ty sie nie dodzwonisz to rachunek wysylaja, smieszne to:) a
            > tak wlasciwie to od kiedy to mozna sie odwolac czy tez zmienic zdanie w dziesie
            > c
            > dni??????
            > ciekawe czy w tej dziwnej firmie jak wypowiem umowe to za dziesiec dni sie
            > zakonczy czy tez za miesiac to znaczy jezeli sie konczy 30 a wypowiem 2 to czy
            > 12 sie zakonczy? i ciekawe jak oni widza przeniesienie abonamentu z tp w 10
            > dni??? nie 10 bo w 10 mozna zmienic zdanie, kur....a mac ale sa bandy.

Nie masz o czymś pojęcia - nie błaźnij się. 10 dni masz na odstąpienie od umowy
            - od dnia zawarcia. Wypowiedzenie to inna instytucja, polegająca na zakończeniu
            już istniejącego stosunku prawnego. 10 dni na odstąpienie obowiązuje od kilku
            lat, prawo UE tego wymaga.

Czy tej pani obiecano tańsze rozmowy, a były droższe ? Nie - pani nie chciało
            się wziąć do ręki okularów, bo jest przyzwyczajona, że starsze osoby mogą
            wszystko zwalić na swój wiek, opie.... w autobusie, jak nie ma jak usiąść itd.

Poza tym, czy ktoś ją zmusił do podpisania czegokolwiek ?
        • gczern Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 13:54
          Poeto - pogadamy jak będziesz stary, wzrok się Tobie popsuje a percepcja i ta
          niesamowita ostrość umysłu ( w cudzyslowie tylko) się osłabią, będziesz miał
          mało kasy ze skąpej emerytury, zmuszony oszczędzać i trafisz na sprzedawcę który
          tylko na takich ludziach będzie żerował, mam nadzieje że sobie wtedy przypomnisz
          własne słowa
          • tygrysio_misio Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 18:03
            skoro starym ludziom tak sie psuje wzrok i percepcja to nalezy im odbierac pewne
            swobody obywatelskie dla ich dobra.... np tak samo jak w przypadku malych dzieci
            wymagac podpisu osoby z percepcja zamiart "nedomagajacych percepcyjnie"

przypadki oszukiwania staruszkow/podpisywania byle czego przez nich itpe sa
            ewidentym dowodem na to
      • asmok6 Dlaczego 10? 03.08.09, 09:23
        Gość portalu: t napisał(a):

> XX dzień - kontakt z TP po upływie 10 dni w czasie których można rozwiącać umowę

A ja tu czegos nie rozumiem. Dlaczego 10 dni? Przeciez w przypadku podpisania
        umowy poza placowka operatora jest ustawowo 14 dni na zerwanie. Cos sie zmienilo
        i przegapilem?
    • parkomat Sezon ogórkowy i Blewąska 01.08.09, 00:55
      Jak robiłem w podstawówce na powielaczu gazetkę szkolną, to lepsze artykuły
      pisaliśmy.

Następny artykuł z tego cyklu powinien być np. o sprzedawcach na rynku, którzy
      zachęcają klientów do kupowania wiśni. Pani Jadzia myślała że to czereśnie,
      kupiła i rozczarowała się.
      • incipit Zbieram gazetki szkolne, mam ich sporo 01.08.09, 18:45
        Zbieram gazetki szkolne, mam ich sporo - ale wybitnych dziennikarzy tam
        jakoś nie widzę. Podeślij te swoje, mogą być elektroniczne:
        gazetki@incipit.pl
        • parkomat Re: Zbieram gazetki szkolne, mam ich sporo 02.08.09, 13:56
          Przykro mi. W tamtych czasach nie digitalizowaliśmy tych gazetek - nie było
          czym. Z ciekawszych artykułów jakie pamiętam ze szkolnej gazetki był protest
          przeciwko obowiązkowi prenumeraty czasopisma radzieckiego "Wiesołyje Kartinki".
      • karim1972 Re: Sezon ogórkowy i Blewąska 02.08.09, 10:52
        Dla ciebie to malo istotne, a to pewnie dlatego, ze nie wychodzi ci
        myslenie w szerszym wymiarze. Takie zachowanie "przedstawicieli
        handlowych" sprawia,ze potencjalni klienci im zwyczajnie nie
        wierza, klienci traca zaufanie do firm, ktore tacy "handlowcy"
        reprezentuja, zaczynaja mowic, ze to zlodzieje, nawet, jesli nie
        jest to do konca prawda. Podobny schemat to ubezpieczenia i produkty
        bankowe, a przeciez sczegolnie te 2 ostatnie powinny sie wiazac z
        zaufaniem.
        Czy ty kupilbys cos od takiego "handlowca", "doradcy finansowego"
        itp?
        Juz nie wspomne, ze dla tej babci 180 zl to fura kasy i jest
        wyjatkowo niemoralne w taki sposob ja naciagac!
        Oszustom pod plaszczykiem "handlowcow" trzeba mowic NIE!
      • gczern Re: Sezon ogórkowy i Blewąska 02.08.09, 13:54
        czyżby telekomunikacja novum robiła monitoring internetu?
      • Gość: marco Re: Sezon ogórkowy i Blewąska IP: *.chello.pl 03.08.09, 01:42
        dokładnie tak
    • Gość: jj Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 12:15
      A ja się nie dziwię tej pani. Do mnie też zawitał młody człowiek i przedstawił
      się,że jest pracownikiem firmy Novum. Poinformował,że TP podpisała z nimi umowę
      na obsługę klientów biznesowych. Jego zadaniem jest przedstawienie nowych taryf.
      Zostawił nawet cennik taryfowy z logo TP. Czy też byłabym winna temu,że nie wiem
      co podpisuję?
      Dla mnie to jest oczywiste nadużycie albo, jak kto woli, oszustwo.
      Nie dziwię się starszym ludziom,że gubią się w tak zagmatwanej rzeczywistości.
    • tadjan Jak operator poluje na klientów 01.08.09, 14:57
      Namawiam wszystkich poszkodowanych na złożenie doniesienia o
      przestępstwie na Policję .... podpada to pod art 286 par 1 KK i
      takie postępowanie jest już wszczęte. Tyle tylko, że Policja to jest
      instytucja bardzo leniwa i moje zgłoszenie już leży na Wysokiej od
      Wielkanocy....śpieszą się bardzo.
      • Gość: druid Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.flashnet.pl 01.08.09, 20:48
        Taaa... i do CBA i ABW od razu. I do Strasburga. Zjawi się brygada i spuści ***
        akwizytorom, a zarząd Novum skaże na dożywocie w kamieniołomach. Jak się nie
        czyta umów, to takie są skutki.
        • Gość: m Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.08.09, 21:08
          Taaa... i do CBA i ABW od razu. I do Strasburga. Zjawi się brygada i spuści ***
          akwizytorom, a zarząd Novum skaże na dożywocie w kamieniołomach. Jak się nie
          czyta umów, to takie są skutki.
          #########
          jak sie czyta takie komentarze to nóz sie w kieszeni otwiera? Jestes
          akwizytorem? Jesli tak, to wiesz, jakie gadki każą wam wstawiać. Naciagac
          starych, bezbronnych ufnych ludzi, pokolenie wojenne...powinniscie za
          jaja....Czemu nie naciągacie młodych, strach,co? mozna buzie stracic?
          • Gość: mm no cóż... Łódź to specjalne miasto dla straszych IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.08.09, 08:20
            ludzi....
            Co to zadziwne i nieludzkie miasto??
          • Gość: mkrs Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.09, 09:17
            Po pierwsze: skąd wiesz, że chodzili tylko do ludzi starszych? Jakoś nie wyobrażam sobie osiedla zamieszkiwanego wyłącznie przez staruszków, więc do młodych pewnie też chodzili.

Po drugie: czy jest winą akwizytora, że chce zarobić? Czy jest jego winą, że podaje do ręki gotowy tekst umowy, a staruszkowie go nie czytają i nie rozumieją, a i tak podpisują? Przecież wszystko wskazuje na to, że operator ani w jednym punkcie nie złamał umowy!!!

Po trzecie: dlaczego babcie nagle obudziły się po czasie dłuższym, niż 10 dni? Nawet osoba ze skrajnym otępieniem jest w stanie w tak długim czasie uświadomić sobie, że nie chce jednak zmieniać operatora. Jest tylko jeden warunek: musiałaby myśleć odpowiedzialnie.
            • prawdziwy.jonek Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 10:06
              Gość portalu: mkrs napisał(a):
              Przecież wszystko wskazuje na to, że operator ani w jednym
              > punkcie nie złamał umowy!!!
              >
              ciekawe skad ty to wiesz? jestes jednym z tych sprzedawcow co sami jeszcze nie
              przeczytali tej umowy?

> Po trzecie: dlaczego babcie nagle obudziły się po czasie dłuższym, niż 10 dni?
              > Nawet osoba ze skrajnym otępieniem jest w stanie w tak długim czasie uświadomić
              > sobie, że nie chce jednak zmieniać operatora. Jest tylko jeden warunek: musiał
              > aby myśleć odpowiedzialnie.

no tak babcie i zwykly obywatel musi myslec i robic wszystko odpowiedzialnie bo
              za nieodpowiedzialnosc zaplaci, a wszystkie glaby i tempaki sprzedajace dany
              produkt moga gadac co inego byle wcisnac i nie musza byc odpowiedzialni poniewaz
              oni za to nie zaplaca, super tak trzymac. grrrrrr
              • Gość: mkrs Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.09, 13:25
                > ciekawe skad ty to wiesz? jestes jednym z tych sprzedawcow co sami
                > jeszcze nie przeczytali tej umowy?

Nie. Jestem jednym z tych czytających ze zrozumieniem. Staruszkowie sami się przyznają, że nie doczytali, więc wszystko wskazuje na to, że stosowne zapisy znajdowały się w umowie. A że klienci nie przeczytali, a mimo to podpisali? Ich problem, bo na pewno nie mój i nie firmy.

> no tak babcie i zwykly obywatel musi myslec i robic wszystko
                > odpowiedzialnie bo za nieodpowiedzialnosc zaplaci, a wszystkie
                > glaby i tempaki sprzedajace dany produkt moga gadac co inego byle
                > wcisnac i nie musza byc odpowiedzialni poniewazoni za to nie
                > zaplaca

Mam pewne wątpliwości, kto tu jest "tempakiem", skoro nie potrafisz napisać tego słowa bez błędu ortograficznego :-)

A wracając do sedna: to chyba oczywiste, że skoro podpisujesz umowę, musisz wiedzieć, pod czym stawiasz własny podpis. Na tym opiera się cały wolny rynek - masz prawo zawierać umowy o niemal dowolnej treści, ale zawsze przy założeniu, że widzisz, co podpisujesz. Jeżeli na własne życzenie nie doczytasz do końca, a i tak podpiszesz, to niestety, Ty masz problem, a nie firma. To chyba oczywiste, że człowiek dorosły powinien być odpowiedzialny za własne czyny. Za to możesz być pewny, że gdyby sprzedawca jawnie kogoś oszukał (czyli np. próbował egzekwować opłaty niewynikające z umowy), musiałby wziąć na siebie odpowiedzialność. "Niestety", w tym przypadku wygląda na to, że wszystko było elegancko zapisane, tylko to emeryci dali ciała i podpisywali umowę bez zrozumienia jej tekstu.
                • gczern Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 14:02
                  Szkoda tylko że wolny rynek nie reguluje żeby w umowie było wszystko wyraxnie
                  napisane i tą samą wielkością czcionki i w miare możliwości nie na samym dole
                  karteluszki tak żeby to wyglądało jak stopka firmowa ;)

To pismo to ewidentna manipulacja wykorzystująca luki w prawie i zerująca na
                  nieuwadze, nieznajomości i naiwności a nie na dobrym produkcie, jak na mój gust
                  nie na tym ma polegać wolny rynek
                  • Gość: J. Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 14:23
                    A może "tempak" ma coś wspólnego z temperówką :D

J.
                  • plosiak Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 19:01
                    gczern napisał:

> Szkoda tylko że wolny rynek nie reguluje żeby w umowie było wszystko wyraxnie
                    > napisane i tą samą wielkością czcionki i w miare możliwości nie na samym dole
                    > karteluszki tak żeby to wyglądało jak stopka firmowa ;)
                    >
                    > To pismo to ewidentna manipulacja wykorzystująca luki w prawie i zerująca na
                    > nieuwadze, nieznajomości i naiwności a nie na dobrym produkcie, jak na mój gust
                    > nie na tym ma polegać wolny rynek

Geniuszu!!! Czyli wprowadź ustawowy obowiązek sporządzania WSZYSTKICH umów
                    powiedzmy czcionką 16. I będzie po problemie ? Lenie zaczną marudzić, że nie
                    mogli przeczytać całej umowy, bo miała aż 4 strony. A przecież wszyscy wiedzą,
                    że taką ilość treści potrafią zrozumieć tylko prawnicy (mafia prawnicza)
                    tworzący to "głupie" prawo, które przenosi konsekwencje nieczytania umów na
                    głupka, który tego nie robi.
        • prawdziwy.jonek Re: Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 09:58
          Gość portalu: druid napisał(a):

> Taaa... i do CBA i ABW od razu. I do Strasburga. Zjawi się brygada i spuści ***
          > akwizytorom, a zarząd Novum skaże na dożywocie w kamieniołomach. Jak się nie
          > czyta umów, to takie są skutki.

idz ze palan...ie nie pitol z tym czytaniem, ide o zaklad ze ty czytasz
          wszystkie ale 80 % z tego co czytasz nie rozumiesz, rozumiem jak umowa
          przychodzi poczta ale jak tlucek przychodzi z oferta do mnie to ma byc to co
          gada wiarygodna i prawdziwe z tym co jest napisane w tej umowie, zrozum glabie
          ze po to poswiecam mu pol godz czy wiecej zeby mi to przedstawil w sposob
          rzeczywisty i zgodny z prawda, szlak mnie trafia jak czytam tych wyksztalciuchow
          co to wszystko od deski do deski czytaja, ciekawe tylko czemu jest tyle dziwnych
          przypadkow? ci z tej firmy jakby przeczytali ta umowe i zrozumieli to pewnie by
          nie bylo takich nieporozumien.
          • Gość: mkrs Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.09, 13:33
            > szlak mnie trafia jak czytam tych wyksztalciuchow co to wszystko
            > od deski do deski czytaja

ROTFL! Nie sądziłem, że ciemniactwo może osiągnąć aż taki poziom, żeby oburzać się o to, że ktoś czyta dokładnie umowę przed podpisaniem :D ROTFL ROTFL ROTFL

> ciekawe tylko czemu jest tyle dziwnych przypadkow?

Pewnie dlatego, że część ciemniactwa oburza się o to, że inni czytają umowy, a sami tego nie robią :D

> ci z tej firmy jakby przeczytali ta umowe i zrozumieli to pewnie
            > by nie bylo takich nieporozumien.
            Wprost przeciwnie: problemu by nie było, gdyby klienci sami czytali umowy przed ich podpisywaniem :D Sprzedawca przychodzi z bardzo okresloną ofertą, którą możesz odrzucić albo zaakceptować - przymusu przecież nie ma. Ale jeśli podpiszesz, a nie przeczytasz, sam sobie za to odpowiadaj :D
      • Gość: julia Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.vast.net.pl 02.08.09, 11:47
        policja bardzo czesto gubi sie w swoim postepowaniu, przykladem jest
        chociazby nocne interwencje wobec osob , ktore zaklocaja spokoj /
        krzyki,awantury itp/ a tego rodzaju wystepki sa nagminne w miastach
        i nie tylko. Z tych ujawnianych wykroczen nic sobie nie robia, gdyz
        policja uwaza, ze potrzebny jest cywilny swiadek, aby sprawe /
        wniosek o ukaranie / skierowac do sadu. A pytam sie jak sa ujawniane
        inne wykroczenia przez policje np w ruchu drogowym, tez sa potrzebni
        swiadkowie, cywile? Zaklcanie porzadku jest wysoce szkodliwym
        zjawiskiem / przypadek wieloletnich wybrykow kiboli legii /, a walka
        z nim jest nijaka, a coz dopiero z prawdopodobnymi oszustwami
        opisywanym wyzej?
    • Gość: gość Jak operator poluje na klientów IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.09, 19:18
      Do mnie na wiosnę dzwoni rzekomo przedstawiciel TPSA pytam czy na pewno jest z
      TEPSy tak odpowiada nim dojechał dzwonię do TEPSy 9393 oni żadnych
      przedstawicieli nie wysyłają ja jak chce zmienić abonament to proszę dzwonić
      do nas i wtedy robimy zmianę abonamentu.Facet dojechał ja go pytam Panie Pan
      przedstawiciel z TPSy tak odpowiada to dlaczego TEPSA do mnie nie dzwoni o
      zmianę abonamentu ? bo nas wysyłają odpowiada kogo Pan czarujesz myślałem ,że
      już mu w dupę kopnę za kłamstwo on do mnie jest Pan ograniczony i plac Pan
      abonament TEPSie a mam (standardowy)35 zł +22 % potem okazało się ,że gościa z
      Telekomunikacji NOVUM i tak robią ludzi w balona takiego drania to bym zabił
      bez uprzedzenia co starszych ludzi naciągają

• Gość: Adams Re: Jak operator poluje na klientów IP: 94.254.147.* 01.08.09, 20:24
      To są starsze osoby - ja swojej matce też proponowałem lepszego
      operatora niż TP, i nie chciała się zgodzić.
      • Gość: luke Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 01:00
        hehe, moja mama ma 50 lat i też uparta... proponowałem jej lepszą ofertę innej sieci, ale ona ma od komuny tą samą sieć i nic zmieniać nie chce... woli płacić więcej. ale nie ma co się kłócić bo ona wie swoje i tyle...
    • 88i88 Jak operator poluje na klientów 01.08.09, 20:50
      Dla starszych osób najlepsza jest Moher GSM . I usługa Toruń Direct jest za free
      • Gość: kwp1 Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.09, 16:35
        .....wu\ygrales zawody z tym moher gsm heheheh pozdro dla tzrezwo
        myslacych.torun direct miazdzy tez........hahhaha
    • Gość: jumper Re: Jak operator poluje na klientów IP: 77.222.242.* 01.08.09, 21:40
      W ubiegłym roku przedstawiciele telefonii Novum dali popis swoich umiejętności w
      Zamościu. Kilka osób (wśród nich była pracownica TP) korzystając z informacji
      poufnych przepisało kilkuset klientów TP do telefonii Novum. Na wszystkich
      umowach były sfałszowane podpisy.
      Osoby podejrzane o to przestępstwo zostały zidentyfikowane i KMP w Zamościu
      rozpoczęła dochodzenie wyjaśniające. Wzywano na komendę osoby pokrzywdzone,
      spisywano zeznania i gromadzono próbki pisma. Niestety kilka tygodni temu KMP
      wysłała pisma, że śledztwo zostaje tymczasowo wstrzymane. Mam jednak nadzieję,
      że sprawcy - pseudo handlowcy, którzy narazili całą masę ludzi na stratę czasu i
      pieniędzy poniosą zasłużoną karę.
    • kingstonny Polak Polaka roluje,i tak bylo od zawsze. 02.08.09, 01:12
      Slychac nazekania na Anglikow, Amerykanow, Niemcow, itd,itp, jak to
      Polakow okrutnie traktuja. Ale, nalezy popatrzec na wlasne podworko
      i w lustro i wtedy widac kto, i jak czesto, jest tak naprawde bez
      serca i duszy. Kazdy emigrant to wie. Baaaaaaaaaaaardzo smutne.
      • Gość: kris Re: Polak Polaka roluje,i tak bylo od zawsze. IP: *.grupalotos.pl 02.08.09, 06:20
        a w szczegolnosci II wojna swiatowa
    • Gość: eeeee Jak operator poluje na klientów IP: *.chello.pl 02.08.09, 08:41
      czym w dzisiejszych czasach rozni sie przedstawiciel handlowy od
      zwyklego oszusta?
    • Gość: Anka sz Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.md4.pl 02.08.09, 09:18
      Taki jeden "młody gniewny" z Dialogu próbował wrobic moją babunię.
      Na szczęście nic nie podpisała, więc kazałam jej iśc do drugiego
      pokoju, a ja obiecałam, ze załatwię wszystko. Facet aż się
      zagotował, ale był na tyle bezczelny, że nie chciał mi opuścic
      mieszkania, dopóki babcia nie podpisze umowy. Wówczas ja
      powiedziałam, ze dzwonie po policję. Gościu szybciutko sie zmył, ale
      straszył jeszcze jakimś sądem i konsekwencjami. Oczywiście do
      dzisiaj żadenego postępowania sądowego nie było. Łachudra tylko
      zdenerwował moją babcię
      • Gość: gość.1 Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.09, 14:13
        To do nas przyszedł gościu z Tele 2 strasznie natrętny mówimy ,że nie a on swoje
        z sąsiadem myśmy go pogonili uciekał gdzie pieprz rośnie ile tylko sił miał w
        nogach a myśmy mieli frajdę i ubaw z gościa za 2 dni telefon z Tele 2 dlaczego
        go pogoniliśmy bo był niesamowity natręt odpowiadam do dziś mam święty spokój z
        agentami od telefonów.
    • Gość: m Jak operator poluje na klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 10:18
      Dziwne jest to przywiązanie ludzi do TEPSY. To jeden z najdroższych operatorów
      w Europie. Oni jednak patriotycznie wolą płacić byłemu monopoliście zawyżone
      rachunki niż zmienić operatora i odetchnąć finansowo. Co dziwne sam płacę
      tepsie, ale to chyba głównie z lenistwa, bo nie chce mi się załatwiać zmiany
      operatora tel i netu. Ale już naprawdę dziwne jest kamuflowanie się
      alternatywnych operatorów jako przedstawicieli tepsy, żeby zaoferować lepszą
      ofertę. A najdziwniejsze jest powracanie ludzi od tańszych operatorów do
      tepsy, nawet kosztem kary finansowej za zerwanie umowy. Przecież w tepsie za
      zerwanie umowy też są kary finansowe, ale to nikogo jakoś nie obuża.
      Zakończyłbym cytatem z Niemena - Dziwny jest ten świat.
    • Gość: r_xxx Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 10:42
      Dla prowizji oszuka niemal każdy PH.
      Wszystkie starsze osoby w rodzinie nauczyliśmy, że nie podpisuje się niczego i
      nie korzysta z żadnej oferty telefonicznej. Gdyby nawet jedna na 100 była
      uczciwa to i tak nie warto ryzykować.
      • Gość: Jarecki Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.pz3-nat.espol.com.pl 02.08.09, 11:08
        Nie wiem czy ktoś z Was drodzy komentatorzy zauważył że ostatnio
        dziwnym trafem w Wyborczej zaczęły sie pojawiać artykuły, które mają
        na celu zdyskredytowanie niezależnych od TP operatorów jak: Novum,
        Netia, Dialog. Zwłaszcza tych operatorów, którzy świadczą swoje
        usługi na liniach TP. W naszym powszechnym oparatorze powstała nawet
        specjalna komórka do wynajdowania przypadków takich jak w tym
        atykule i ich nagłaśniania.
        Wolałbym że TP za pieniądze z moich rachunków za telefon nie
        utrzymywała tej spec-komórki :) ale zatrudniła jakiegoś
        marketingowca od wymyślania fajnych promocji. Tak jak jest u innych
        operatorów a nie że w TP od 2 lat jest ta sama cena za internet
        tylko gratisy do umowy zmieniają np. drukarka lub nawigacja.
        Co do handlowców to nie można generalizować że wszyscy to oszuści bo
        tak nie jest. Trzeba też zrozumieć ludzi że nie każdy chce płacić
        niższy rachunek albo mieć więcej za tą samą cenę u innego operatora
        ale tego to już handlowcom nie wytłumaczysz bo inaczej ich nauczono.
        Pozdrawiam wszystkich narzekających :)
        • Gość: skullder Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 13:39
          > Nie wiem czy ktoś z Was drodzy komentatorzy zauważył że ostatnio
          > dziwnym trafem w Wyborczej zaczęły sie pojawiać artykuły, które mają
          > na celu zdyskredytowanie niezależnych od TP operatorów jak: Novum,
          > Netia, Dialog. Zwłaszcza tych operatorów, którzy świadczą swoje
          > usługi na liniach TP.

Eee tam, a widział kolega co drugi dzień artykuły, w których siano panikę, że
          Neostrada w całym kraju nie działa (arty były pisane tonem jakby świat się
          właśnie kończył)?

> Wolałbym że TP za pieniądze z moich rachunków za telefon nie
          > utrzymywała tej spec-komórki :) ale zatrudniła jakiegoś
          > marketingowca od wymyślania fajnych promocji. Tak jak jest u innych
          > operatorów...

Cóż, jak się jest "wirtualnym" operatorem to się zatrudnia tylko marketingowca,
          tworzy komórkę księgową i telecentrum. TP jeszcze musi utrzymać sieć (i nie są
          to groszowe sprawy - chociażby ile kasy poszło w czerwcu i lipcu na usuwanie
          skutków nawałnic i powodzi). Wirtualny operator martwi się tylko tym komu
          wcisnąć swój abonament i jak widać po tym artykule, robi to dosłownie.
        • Gość: krokodyl_2 Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 14:14
          "Wolałbym że TP za pieniądze z moich rachunków za telefon nie
          utrzymywała tej spec-komórki :) ale zatrudniła jakiegoś
          marketingowca od wymyślania fajnych promocji. Tak jak jest u innych
          operatorów a nie że w TP od 2 lat jest ta sama cena za internet "

Za marazm na rynku podziękuj Guru polskiej telekomunikacji P. Streżyńskiej. Tak
          ustawiła ceny oraz zasady rozliczeń międzyoperatorskich że każda zmiana ceny
          detalicznej przez tp powoduje powiększanie strat na rynku miedzyoperatorskim.Dla
          wyjaśnienia odsprzedaż np. usługi BSA (internet) dla innych opów odbywa się z
          50% rabatem co jest już poniżej kosztów tp.
          Dopóki nie będzie w rozliczeniach przyjęty model kosztowy dopóty będziemy
          skansenem telekomunikacyjnym Europy.
    • Gość: dzekson2 Jak operator poluje na klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 10:53
      a ci starsi ludzie jeszcze się niczego nie nauczyli że nigdy nikt nikomu za
      darmo nic nie dał ba najwyżej zabrał s13.bitefight.onet.pl/c.php?uid=53376
      • Gość: J Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 14:28
        Won a tymi linkami spamerze!

J.
    • Gość: Gio Wystarczy głupich akwizytorów nie wpuszczać. IP: *.jmdi.pl 02.08.09, 13:07
    • Gość: mikado Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 14:20
      A gdzie są Prokuratorzy, przecież to przestępstwo!!!, powinno byc ścigane z urzędu!
      • Gość: o_O Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.chello.pl 02.08.09, 15:22
        dziwne tylko, ze malo kto zauwazyl, ze tej pani nikt nie oszukal. dostala tansza oferte od konkurencji (czy ktos widzial zeby jakas firma sama z wlasnej inicjatywy proponowala dotychczasowym klientom?) i jesli by z niej korzystala to faktycznie zaplacilaby mniej. a tu sie jakis dziennikarzyna nawet nie zastanowil i wciska kit o zlej konkurencji i swietej tepsie

jesli umowa zostala zawarta na czas okreslony to logiczne, ze zawiera kary umowne za wypowiedzenie jej przed czasem
    • Gość: 123pow Jak operator poluje na klientów IP: *.CNet.Gawex.PL 02.08.09, 18:45
      Trzy miesiące temu zadzwonił przedstawiciel Telekomunikacji Novum i zadał
      pytanie jaki mam plan taryfowy, bo on mi chce zaproponować tańszy.
      Zdziwiło mnie, że sama TPSA nie dzwoni do mnie w tej sprawie tylko wynajęła do
      tego firmę, ewentualnie powstała firma-córka. Zapytałam więc jaki jest
      stosunek prawny jego firmy do TPSA.
      Przedstawiciel trochę zbity z tropu powiedział, że nie ma z TPSA nic wspólnego
      tylko Novum wykupiło od TPSA bazę klientów, których przejmie oferując tańsza
      taryfę. Po czym ponownie, stanowczym głosem zapytał jakie ponoszę opłaty w
      TPSA, bo on mi zaoferuje tańsze!
      Spokojnie powiedziałam żeby przesłał ofertę Telekomunikacji Novum a ja
      zdecyduję czy będzie ona dla mnie korzystniejsza. Oferty nie przysłali :)
    • Gość: aj Mozna latwo sprawe zalatwic! IP: *.icpnet.pl 02.08.09, 19:01
      Moja mama kiedys cos takiego podpisala, bo akwizytor powidzial jaj
      cos zupelnie innego niz bylo zapisane w umowie. Pojechalam z nia do
      biura Urzedu Ochrony Konkurencji i Konsumentow, trafila do Rzecznki
      Klienta i od razu udalo sie sprawe zalatwic. Rozwiazala bez oplat
      umowe. Trzea walczyc z oszustami!!! Ludzie nie dajcie sie nabierac!!!
    • polld74 Kiedyś moją 80-letnią ciotkę podobnie naciągnęli 02.08.09, 20:12
      I to na internet, kobieta nigdy w życiu przy komputerze nie siedizała
      Zadanie miał proste, ciotka słabo słyszy, słabo widzi, mógł jej dać do podpisu dowolny świstek, ch.. wie co jej naopowiadał. Następnego dnia już było wiadomo, więc pojechałem z kumplem na wszelki wypadek bo nie wiedziałem co to za gość z tego akwizytoea, znaleźliśmy go w bloku obok, a że w tych blokach średnia wieku to z 70 lat miał całkiem niezłe łupy. Trzeba było podstępem, bo tej umowy pewnie nie miał przy sobie, ale pokazałem mu kopię i powiedziałem, że przekręcił nazwisko. Gościu poleciał do samochodu i przyniósł w zębach kopię umowy. Najpierw zacząłem po dobroci, powiedziałem mu, że kobieta stara, że nie wie co to internet, żeby się nie wygłupiał, zaproponowałem dobrą flaszkę jako odstępne, nie chciał słuchać, bez przemocy się nie dało. Chociaż bardziej zadziałał też argument, że obitą mordą nikogo nie naciągnie.
      • parkomat Re: Kiedyś moją 80-letnią ciotkę podobnie naciągn 02.08.09, 22:07
        > dowolny świstek, ch.. wie co jej naopowiadał. Następnego dnia już
        > było wiadomo,więc pojechałem z kumplem na wszelki wypadek bo nie
        > wiedziałem co to za gość

Chodzą różni akwizytorzy po domach, sprzedają różne rzeczy, abonamenty, pościel
        z merynosów, cudowne garnki. Czasami warte swojej ceny, czasami nie warte.
        Czasami są to rzeczy nam przydatne, czasami okazuje się, że akwizytor nas "zagadał".

Na szczęście KAŻDĄ umowę zawartą w domu czy na ulicy (poza siedzibą firmy) można
        w ciągu 10 dni, bez żadnych konsekwencji, bez podawania powodów - wypowiedzieć.
        Zamiast dzwonić, wystarczy wysłać list polecony z wypowiedzeniem i zachować
        kwitek nadania. To działa, przynajmniej dwa razy "uratowałem" w ten sposób
        własną ś.p. babcię, która zamówiła raz wymianę drzwi a drugi raz nie pamiętam co.

Po prostu trzeba uważać co się podpisuje. Dotyczy to wszystkich osób, starszych,
        młodszych, niedowidzących, zamyślonych, zakochanych - o ile nie są
        ubezwłasnowolnione. Na szczęście rozmyślić się można i bez żadnego kłopotu w
        ciągu 10 dni odstąpić od umowy.
    • ichmordy Ile GW zapłaciła tej kobiecie aby oczerniła Novum? 02.08.09, 21:02
      Po co rezygnowała ? Głupia jest ? Dali jej dodatkowe minuty i tańszy abonament a ta zrezygnowała :)
      Ile kosztuje rezygnacja w TP ?
    • Gość: Stashek Jak operator poluje na klientów IP: *.2-0.pl 02.08.09, 21:59
      TELEKOMUNIKACJA Novum to specjaliści od naciągania starszych ludzi. Moi 70
      letni rodzice również zostali odwiedzeni przez miłego Pana z "telekomunikacji"
      który nie powiedział dokładnie z jakiej to firmy pochodzi. Zaproponował im
      zmianę abonamentu, oraz niższe rachunki. rachunki okazały się być wyższe (na
      marginesie chyba mają dojścia w TP bo mieli wszystkie informacjeo abonamencie
      rodziców oraz ich dane). Dwie starsze osoby ze słabym wzrokiem nie dopatrzyły
      się informacji o Firmie i podpisali umowę na zmianę abonamentu. Dopiero po
      otrzymaniu nowego wyższego rachunku złożyli reklamację do TP i dowiedzieli się
      prawdy, wtedy zaczeła się walka z Novum, firma ma swoje procedury i regulaminy
      które nastawione są na wyciągnięcie maksymalnej kasy z każdego "chłopka" który
      podpisze z nimi umowę, nie obeszło się bez kar za zerwanie umowy oraz
      abonamenty za miesiace których nie wykorzystali. OSTRZEGAM WSZYSTKICH którzy
      mają bliskie starsze osoby przekażcie im informację aby uważali na
      "TELEKOMUNIKACJĘ Novum" oni na nich polują... i są w tym mistrzami
      • Gość: Abonent Re: Jak operator poluje na klientów IP: *.multi-play.net.pl 26.03.10, 00:58
        Widać, że jesteś takim samym durniem jak twoi rodzice - niedaleko pada jabłko od
        jabłoni. "Dwie starsze osoby nie dopatrzyły się informacji o firmie" ale
        wspólnie podjęli decyzję o podpisaniu umowy "w ciemno - skoro nie wiedzieli
        nawet z kim".

Osobiście jestem abonentem Novum już 3 rok i jakoś ani razu nie dostałem
        "zawyżonego" rachunku. Przestań wprowadzać innych internautów w błąd.
    • maras141090 Jak operator poluje na klientów 02.08.09, 22:45
      a ja pracuję w Netii i uważam że i nowum jak i Netia proponuja lepsze warunki
      choc jestem za Natia bo tam pracuje i podpisuje umowy nie mam wyrzutów oferta
      po prostu jest lepsza i tyle w temacie.
    • stary_satyr W sumie: reklama 02.08.09, 23:54
      Tego Starum, czy jakoś tam... Eech, ogórki, a do tego upał - a może i brak kasy?
    • Gość: gazmajster To samo gazmajstry-1m3 gazu to ok.50,-PLZ!!!Zobacz IP: *.ip.jarsat.pl 03.08.09, 07:52
      jak naciągają kundle?Tyle opłat"manipulacujnych,że tak właśnie
      wychodzi!Jakoś n i k t się dotąd tym nie zajął?!Toż to ZŁODZIEJSTWO w
      biały dzień!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka