Dodaj do ulubionych

Zielony Romanów, 97 a 78

03.01.04, 12:29
Bodajże kiedyśtam na łamach ŁGW przewinął się wątek, że mieszkańcy Zielonego
Romanowa mają problemy z dojazdem do Łodzi, bo, że MPK nie może kursować przez
Aleksandrów i, że w ogóle są najbardziej wysuniętym osiedlem na zachód od
Łodzi. Mają w zwiąku z tym tak zwane Tramwaje Podmiejskie, czyli linię 97
obsługiwaną przez mikrobusy, w których zawsze nie ma miejsca dla wszystkich.
Ja osobiście jestem ciekaw czy obowiązuje tam jakaś inna taryfa biletowa, bo
jeśli tak to chyba za chwilę skonam ze śmiechu jak bardzo to osiedle olewają
władze Łodzi. Ja przykładowo mieszkam sobie w Aleksandrowie i od Nowego Roku
jeździ tutaj 78 na taryfie łódzkiej, bo nasza wspaniała gmina w końcu zgodziła
się dopłacać do biletów mpk. Odległość między Zielonym Romanowem a
przystankiem 78 to coś z przediału od 500m do 1km i jestem wielce ciekaw czy
ktoś przypakiem nie mógł pomyśleć o przedłużeniu 97 o tą odległość żeby
usprawnić ogólnie komunikację?
Obserwuj wątek
    • Gość: MPK Re: Zielony Romanów, 97 a 78 - kliknij w link IP: *.tvsat364.lodz.pl 03.01.04, 13:25
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=391
    • geograf Re: Zielony Romanów, 97 a 78 03.01.04, 21:37
      ale o co chodzi?
      skoro mieszkasz w Aleksandrowie, chyba powinieneś wiedzieć,że w 97 obowiązują
      łódzkie bilety,normalna łódzka taryfa. czemu nie rpzedłużono linii do centrum
      Aleksa?zapytaj o to władze, te same które tak utrudniały (może rpzez brak
      decyzji?) przedłużenie 97 tylko do Zielonego Romanowa...
      • vishna Re: Zielony Romanów, 97 a 78 04.01.04, 12:37
        Czy powiniennem wiedzieć o cenach biletów skoro mieszkam w Aleksandrowie? Może,
        ale mieszkam w zupełnie przeciwległej części tego miasta i w zasadzie nie miałem
        żadnej dotąd motywacji tego sprawdzenia. Jeżeli do ZR obowiązują łódzkie bilety
        to świetnie, tylko dlaczego linia jest obsługiwana przez Tramwaje Podmiejskie?

Zapytać władze? Nie chce mi się tracić czasu. Burmistrz pewnie nie byłby wstanie
        odpowiedzieć na ten problem, ze względu na swą indolencję. Być może wina leży po
        stronie Łodzi, lub projektantów ZR, że za wszelką cenę chcieli umieścić to
        osiedle w Łodzi. Wiadomo "osiedle łódzkie" brzmi lepiej, niż "osiedle
        aleksandrowskie", ale to osiedle i tak w wielu aspektach jest "aleksandrowskie"
        - woda, prąd, gaz, ogrzewanie, zakupy w pobliskim Intermarche czy Biedronce,
        nauka w SP1, basen... wszystko z Aleksandrowa. Zatem jeżeli ci próżni i naiwni
        ludzie, którzy tam mieszkają i na siłę chcą wywyższać swoją miejskość nad "naszą
        wiejskością" to dlaczego mamy być dla nich mili?

Abstrahując od powyższego wątku i od przesądzania po której stronie leży winna,
        pragnę zachęcić do spojrzenia na mapkę MPK
        (www.mpk.lodz.pl/rozklady/mapy/a_t/index.html?rewrite=no), lub stanięcia
        na ostatnim przystanku 97 by dostrzec jak nieodległe jest 78.

Jednym słowem sytuacja jest nowa, bo powstała po Nowym Roku i z punktu widzenia
        Łodzian chyba mało interesująca, bo nie dotyczy bezpośrednio ich (waszego?)
        miasta. Jeżeli jednak rozpatrujemy Łódź jako aglomerację to z definicji powinno
        wynikać, że ma spójny system komunikacyjny. Powinno, a nie musi?

Mnie osobiście tak bardzo na tym połączeniu nie zależy, bo dużo mi nie da,
        aczkolwiek mogłoby być przedłużone, bo tak byłoby ciekawiej, czyż nie?
        • geograf Re: Zielony Romanów, 97 a 78 04.01.04, 14:38
          vishna napisał:

> Jeżeli do ZR obowiązują łódzkie bilety
          > to świetnie, tylko dlaczego linia jest obsługiwana przez Tramwaje Podmiejskie?
          >

Trochę historii: Tramwaje Podmiejskie obsługują trasę autobusową do Niesięcina
          już od jakiegoś dłuższego czasu...przed 2001 rokiem miała ta trasa numer 259 i b
          yła z Niesięcina gdzieś "in the middle of nowhere" na Złotnie/Manii. Później
          wydłużono do Kaliskiego. Jakieś 2 lata temu (2002 rok zdaje się) udało się
          wreszcie mieszkańcom ZR wywalczyć połączenie autobusowe z Łodzią. Wydłużono
          linię 97, przewoźnik został tern sam, a wraz z nim system biletowy. Ot co.
          Czy łódzkie (pamiętaj: bilety są ŁÓDZKIe, a nie MPK) bilety musza obowiązywać
          tylko w MPK i to na terenie Łodzi?
          na szczęście dla mieszkańców w Łodzi nie musi tak być...

>Być może wina leży po
          > stronie Łodzi, lub projektantów ZR, że za wszelką cenę chcieli umieścić to
          > osiedle w Łodzi. Wiadomo "osiedle łódzkie" brzmi lepiej, niż "osiedle
          > aleksandrowskie", ale to osiedle i tak w wielu aspektach jest "aleksandrowskie"

Czy oby bynajmniej nie rpzesadzasz w swych osądach i okresleniach?trochę na
          wyrost...Nie wiem czemu firma budująca ZR zdecydowała się akurat w tamtym polu
          wybudować osiedle...może tam wcześniej nabyła grunty?a moze tam był najtańsze?
          nie do mnie to pytanie.

> - woda, prąd, gaz, ogrzewanie, zakupy w pobliskim Intermarche czy Biedronce,
          > nauka w SP1, basen... wszystko z Aleksandrowa.

owszem,to prawda, właściwie tylko adres i autobus łączy ich z Łodzią,co nie
          rzadko można wyczytać na łamach gazet...tak wybudowano to osiedle i już...

> Zatem jeżeli ci próżni i naiwni
          > ludzie, którzy tam mieszkają i na siłę chcą wywyższać swoją miejskość nad "nasz
          > ą
          > wiejskością" to dlaczego mamy być dla nich mili?
          >

yyyy...rozumiem,że przynajmniej raz spotkałeś się z "wywyższaniem się"
          mieszkańców ZR, nad mieszkańcami Aleksandrowa, np. w kolejce w sklepie, tak?
          Czy Ty przypdkiem nie rpzesadzasz?

> Abstrahując od powyższego wątku i od przesądzania po której stronie leży winna,
          > pragnę zachęcić do spojrzenia na mapkę MPK
          > (<a
          href="http://www.mpk.lodz.pl/rozklady/mapy/a_t/index.html?rewrite=no),"target="_blank">www.mpk.lodz.pl/rozklady/mapy/a_t/index.html?rewrite=no),</a>
          lub stanięcia
          > na ostatnim przystanku 97 by dostrzec jak nieodległe jest 78.
          >

mapka swoje, rzeczywistość swoje. Ile to dokładnie jest w metrach,wiesz?aha-i do
          czego dązysz? Tym,że niewiele brakuje aby wydłużyć 97 do centrum Aleksandrowa?
          Zapominasz,że to już teren gminy aleksandrów Łódżki i władze miasta musiałyby
          zdecydoać o takim wydłużeniu trasy...Oni, a nie TP.

> Jednym słowem sytuacja jest nowa, bo powstała po Nowym Roku i z punktu widzenia
          > Łodzian chyba mało interesująca, bo nie dotyczy bezpośrednio ich (waszego?)
          > miasta. Jeżeli jednak rozpatrujemy Łódź jako aglomerację to z definicji powinno
          > wynikać, że ma spójny system komunikacyjny. Powinno, a nie musi?
          >

Żeby to był jedyny przykłąd na niespójność systemu komunikacyjnego...ech...w tym
          mieście wiele rzeczy powinno być, a nie jest:( Niestety raz podejmowane są
          jakieś kroki do normalizacji (np. linia 78), a za kolejnym razem powoduje się
          jeszcze większy bałagan (np. linia 11)

> Mnie osobiście tak bardzo na tym połączeniu nie zależy, bo dużo mi nie da,
          > aczkolwiek mogłoby być przedłużone, bo tak byłoby ciekawiej, czyż nie?

owszem. ale to musi zdecydować władza, ew. pod naciskiem mieszkańców...
          mnie również na sprawie nie zależy,bo ja z Chojen,ale dobrze by było gdyby w
          moim mieście usprawniano komunikację. o
          • vishna Re: Zielony Romanów, 97 a 78 04.01.04, 15:03
            Odległość dokładną wkrótce podam, ale muszę wygrzebać jakąś mapę. Tymczasem
            "wywyższanie się" zostało w poście trochę przehiperbolizowane, ale bez wątpienia
            istnieje.

Chciałbym zauważyć że obecnie 97 i tak już próje przez spory kawałek naszej
            gminy (Rąbień), a przystanek przy Romanowie jest tak ustawiony, że bardziej jest
            w Aleksandrowie, niż w Łodzi, paranoja? Trzeba przechodzić na drugą stronę ulicy
            w miejscu gdzie samochody pędzą po 100 km/h, na dodatek w nocy to wszystko jest
            nie oświetlone.
            • d_f Re: Zielony Romanów, 97 a 78 04.01.04, 17:32
              vishna napisał:

> Odległość dokładną wkrótce podam, ale muszę wygrzebać jakąś mapę. Tymczasem
              > "wywyższanie się" zostało w poście trochę przehiperbolizowane, ale bez
              wątpieni
              > a
              > istnieje.

Taaa ostatnio slyszalem historie, jak osoba z aleksandrowa chciala pojechac 97
              do Lodzi. Byl akurat maly bus, ludzi sporo, wiec ktos rozgarniety z ZR
              powiedzial, ze nie moze jechac, bo o autobus ZR a nie Aleksa...
              • geograf Re: Zielony Romanów, 97 a 78 04.01.04, 23:26
                jest taka dobra zasada:
                NIE UOGÓLNIAJ.
                To,że ktoś pieprzy trzy po trzy para piętnaście, nie oznacza,że trzeba go
                słuchać, trzeba się tym kierować i sugerować...
    • Gość: STUDI Tam komunikacja miejska??????? IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.04, 17:21
      Przeciez to osiedle dla dobrze zarabiajacych no nie?
      A tacy to tylko samochdami jezdza. Oni nie chca autobusow a tym bardziej
      tramwajow (vide Olechow - bo im bedzie przeszkadzal.....).
      Taki autobus zagradza droge i trzeba zwalniac. A tramwaj to miejsce dla
      metow ... Przeciez nowe czasy to miejsce dla komunistycznych przezytkow jak
      kolej, tramwaj i autobus. No wladze koscielne tez daly przyklad w tamtym
      rejonie ze tramwaj i autobusy miejskie to grzech.

A developper bedzie sie bal ze mieszkancy uciekna bo komunikacje miejska
      podprowadza.
      • Gość: J.S. Re: Tam komunikacja miejska??????? IP: *.pai.net.pl 04.01.04, 17:24
        STUDI, co ty pitolisz... Nie masz rozeznania... Poszukaj sobie watku o
        zapchanych busach linii 97... To pewnie podstawieni ludzie, co?

J.S.

• Gość: STUDI Re: Tam komunikacja miejska??????? IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.04, 17:39
          J.S. - ;) no moze by to rozjasnilo.....

A po za tym przeciez ci nowobogaccy nie zycz asobie takiech wynalazkow jak
          autobusy i tramwaje. Oni tylko wlasnymi samochodami sie przemiszczja. A
          komunikacje miejska i inny transport zbiorowy trakujwa jak okradania ich
          poprzez podatki. To sa nowe domki, dosc drogie, trzeba zarobic na nie i to
          niemalo.
          Wiec to sa ludzie sukcesu. A sukces nie idzie w parze z przezytkami komunizmu.
          A takimi przezytkami i symbolami kleski sa tramwaje, kolej, autobusy .....
          Jak moze nowoczesny czlowiek sukcesu mieszkac tam gdzie dojezdzaja pojazdy dla
          holoty.

• Gość: J.S. Re: Tam komunikacja miejska??????? IP: *.pai.net.pl 04.01.04, 17:41
            Fakt faktem ze mieszkancy ZR korzystaja z 97, w czym wiec problem, bo nie
            rozumiem?

J.S.
            • Gość: STUDI Re: Tam komunikacja miejska??????? IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.04, 17:45
              Tego osiedla czy pobliskich okolic (Antoniew, Rabien)?
              Powiedz mi dlaczego nie dopominaja sie w innych rejonach gdzie takie domki dla
              yuppies sie buduje.

Tego typu ludzie zawziecie zadaja likwidacji autobusow i tramwjow bo im miejsce
              na drodze zgracaja. Chodniki zlikwidowac, parki zamienic w parkingi.
              A ktoz inny jak nie mieszkancy nowych bloczkow na Olechowie protestuja przeciw
              planow wydluzenia tramwajow na to osiedle. Autobusy tez im przezkadzaja.

Dla takich ludzi autobus, tramwaj to strach bo tam tylko bandziory jezdza. Jak
              nie bedzi eauotbusu miejskiego to holota nie bedzie przyjezdzac.....

• vishna Re: Tam komunikacja miejska??????? 04.01.04, 22:27
                Faktem jest, że to właśnie mieszkańcy ZR chcieli mieć 97, ale jeśli chcą mieć
                pełnowartościowe autobusy to muszą się zwrócić o pomoc w stronę Aleksandrowa.

Uważam natomiast, że wbrew pozorom autobus może być pełen kulturalnego życia,
                trzeba tylko wypropagować nowy lajfstajl. Być może moje podejście jest zbyt
                idealistyczne, ale na przykład codzienne podróże do pracy, szkoły z naszej
                mieściny były przykładem spokojnego, normalnego podróżowania gdzie można było
                porozmawiać ze znajomymi, wyciągnąć książkę lub posłuchać jakiejś muzzy bez
                obawy, że wyskoczy jakiś "łysy" i potnie twarz.

Ja skrycie liczę na Kropaszenkę, że wprowadzi opłaty dla samochodów i zmusi
                ludzi do podróżowania MPK.
              • Gość: Aleksej Re: Tam komunikacja miejska??????? IP: *.lodz.dialog.net.pl 04.01.04, 22:32
                Nie wiem kogo spotkales ostatnio, ale ja mam dom i samochod a i tak czesto
                jezdze autobusami i tramwajami. A tak wogole to ludzie z Zielonego Romanowa
                dosyc dlugo zabiegali o jakis autobus do osiedla (lacznie z developerem!). Po
                drugie sorry ale jak bym byl "czlowiekiem sukcesu" to raczej nie mieszkalbym w
                bloku :)

Pozdrawiam,
                Aleksej

P.S.
                Co do cen mieszkan, bez przesady nie sa takie wysokie, zreszta osiedle
                brzydkie, bloki za blisko siebie itd.
                • vishna Re: Tam komunikacja miejska??????? 05.01.04, 11:58
                  Bloki brzydkie, a poza tym reklamowane jako "zielone" tzn. blisko łona natury
                  co trochę odstaje od rzeczywistości, gdzyż na przeciwko jest ciepłownia i
                  stacja paliw. Dlatego jest to miejsce ludzi próżnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka