Gość: Wiktor IP: *.wroclaw.mm.pl 06.09.09, 19:07 W końcu ministerstwo wzięło się za "niby" uczelnie kształcące "niby" magistrów - oby tak dalej - trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asfd Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: 82.160.128.* 06.09.09, 19:37 dlaczego niby? pracowałes kiedys na systemach mainframe? A cisco i certyfikaty microsoftu jakie to uzyskałem? A profesorzy z Politechniki? JA skonczylem ahe. Pracuje w firmie komputerowej razem z kolegami z politechniki i uniwersytetu nie widzimy roznic w poziomie. Wystarczy, ze chcesz sie uczyc to na tej uczelni masz wszystko pod reka. A jak sie chcesz lenic to niby magistrem na uni lub polibudzie tez zostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikaz-1 zwykle sku...sy...stwo. 06.09.09, 19:41 proponuje studentom informatyki zdawac egzaminy w wypasionym gabinecie skorumpowanej Kudryckiej. Gdzie jest CBA?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: zwykle sku...sy...stwo. IP: *.152.rev.vline.pl 06.09.09, 20:10 Ciekawe, ile kasy za to przytuliła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakiś gość Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: *.toya.net.pl 06.09.09, 20:19 Racja. Ile uczelni w Polsce ma własny mainframe? Ile w ogóle takich maszyn jest w Polsce? A certyfikaty Cisco i MS wydają firmy zewnętrzne a nie uczelnia ale to właśnie wykładowcy tej uczelni uczą do egzaminów. Przypominam też że instruktorzy Cisco z AHE zostali przez Cisco uznani za najlepszych w Polsce. Dodam, że pani minister jest jednocześnie prezydentem w innej prywatnej uczelni. Delikatnie zapytam, czy nikt nie widzi tu konfliktu interesów? Toż to mafia i korupcja nawet bez białych rękawiczek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienn Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: 212.191.1.* 07.09.09, 08:15 A te certyfikaty to niby w ramach studiów? Bo o ile mi wiadomo to szkolenia na certyfikaty Cisco oraz Microsoft są dodatkowo płatne i nie mają nic wspólnego z naukową ofertą uczelni, poza tym, że prowadzą te kursy na ogół Ci sami ludzi co normalne zajęcia, a studenci tej uczelni mają zniżki. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobek Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: *.bremultibank.com.pl 07.09.09, 20:12 Certyfikaty z Cisco i MS na AHE można uzyskać w ramach studiów podyplomowych. Tak, Ci sami ludzie od Cisco i MS prowadzą często też inne zajęcia, ale nie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jakiś go Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: *.toya.net.pl 07.09.09, 20:21 Nie wprowadzam nikogo w błąd. Chodzi mi o to, że np. ci sami instruktorzy uczą nie tylko Cisco i MS ale tez innych przedmiotów zgodnych z programem studiów. Myślisz, że na kursach do certyfikatów uczą dobrze a na zajęciach akademickich uczą źle? Nie żartuj... Odpowiedz Link Zgłoś
maxikaz-1 te uczelnie które przyjmą studentów... 06.09.09, 20:16 to te które są umoczone w załatwienie informatyki. Nalezy przyjrzec sie które najchętniej będą wyciagac łape po studentów. Z Łodzi stawiam na SWSPIZ i WSINF. Banda łobuzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albinos Re: te uczelnie które przyjmą studentów... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.09.09, 20:41 Ta decyzja uczy młodych ludzi wychowanych w braku wartości, że warto i trzeba przyglądać się uczelni, którą się wybiera, bo można jej nie skończyć i że nie wszystko złoto co się świeci oraz nie ta krowa najwięcej mleka daje co najgłośniej ryczy, a każda droga na skróty nie koniecznie jest najkrótsza, o czym młodzież w erze powszechnego suksesu raczy zapominać lub nawet wogóle nie wiedzieć, że istnieją prawa działające także w dłuższej perspektywie. Wogóle to uczy samodzielnego myslenia, które jest ważniejsze w życiu niż jakieś certyfikaty z jakiejś tam informatyki, jakby poza informatyką nic w życiu nie istniało. Młode wilki muszą wiedzieć, że to że pan rektor mówi, że nikomu nic nie grozi to znaczy że mówi, a życie robi swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikaz-1 Re: te uczelnie które przyjmą studentów... 06.09.09, 20:47 ble, ble ble, twoja wypowiedz jest tak sztuczna i napuszona ze sie niedobrze robi. Postaw sie pajacu na miejscu tych studentów. I patora z SWSPIZu powienien was wysłac na jakies lepsze szkolenie z PR. a propo: jak tam osrodki zamiejscowe SWSPIZU w ilosci kilkudziesieciu w całej POLSCE? MAcie wystarczającą i kompetentną kadrę. Trzeba zainteresowac tym Kudrycką. O przepraszam, kudrycka juz wziela. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikaz-1 Kruczkowska.... 06.09.09, 20:43 ile wzięłaś kasy za zlecenie na AHE? Życzę ci aby spotkało cie w tej agorze to co zrobiliscie tym studentom informatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomix trzeba było dostac sie na politechnikę albo UŁ IP: *.toya.net.pl 06.09.09, 21:28 Czemu płaczesz? Od dawna wiadomo , że świstek z WSHiE nic nie znaczy. Czemu zaryzykowałaś? Można było zdawać na politechnikę, uniwersytet? Chciałaś miec łatwo i wygodnie? Pracowac u taty i od czasu do czasu przychodzic do szkoly , w ktorej bardziej liczyly sie pieniadze niz wiedza. Wiesz co wtedy robili twoi koledzy z medycyny?Ostro kuli i nie mieli czasu na lamenty. Dzis spijaja smietanke. Łatwo przyszlo łatwo poszło. Zachcialo sie łatwych studiów to sie teraz trzeba nauczyc machać łopatą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtajemniczony Re: trzeba było dostac sie na politechnikę albo U IP: *.lodz.mm.pl 06.09.09, 21:38 Tak bywa... Jest jedna wielka walka między uczelniami niepaństwowymi. SWPIZ, WSInf itd. zacierają teraz ręce... Tylko na ich miejscu uważałbym bo nie znają dnia ani godziny kiedy to samo może ich spotkać za różne działania "naukowe" i wtedy tytuły wieelkich i wybitnych profesorów z Patorą na czele nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ''' Re: trzeba było dostac sie na politechnikę albo U IP: *.skomur.pl 09.09.09, 18:10 Zapomniałeś o Wyższej Szkole Cosinus, która jest chętna, żeby przejąć studentów informatyki AHE. Problem w tym, że oni nie mają jeszcze kierunku informatyka... Ale spoko, w ciągu 3 tygodni są w stanie skołować taki kierunek (pozwolenie podobno mają, zostaje kadra, ewentualnie siatki, komputer jakiś by się przydał)... Odpowiedz Link Zgłoś
zaytzev Re: trzeba było dostac sie na politechnikę albo U 06.09.09, 21:55 A najśmieszniejsze jest, że na informatykę na Elektrycznym (WEEIA PŁ) w Łodzi od kilku lat jest mniej chętnych niż miejsc w pierwszej turze rekrutacji. Czyli wystarczy zdać maturę żeby się dostać. Tylko, że tam jest trochę trudniej, więc lepiej jak rodzice zapłacą za "studia". :) Inna sprawa, że absolwenci uczelni prywatnych bez doświadczenia nie są nawet zapraszani na rozmowy do poważnych firm. Tak po prostu. Więc nawet jak się ktoś przykładał (a wiem, że zdarzają się kompetentni ludzie po prywatnych szkołach), to ze znalezieniem fajnej pracy od razu po studiach będzie miał problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nienn Re: trzeba było dostac sie na politechnikę albo U IP: 212.191.1.* 07.09.09, 08:24 zaytzev napisał: "> A najśmieszniejsze jest, że na informatykę na Elektrycznym (WEEIA PŁ) w Łodzi o > d kilku lat jest mniej chętnych niż miejsc w pierwszej turze rekrutacji." Piszesz chyba o zaocznych i wieczorowych. Nie widziałam, żeby były ogłoszenia o II turze naboru na Informatykę na dzienne. A mniejsza ilość chętnych wynika z niżu demograficznego - teraz na studia idzie rocznik 1999. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor posta Re: trzeba było dostac sie na politechnikę albo U IP: *.toya.net.pl 06.09.09, 22:33 A to ciekawe co piszesz, bo ja znam ludzi po wshe/ahe, którzy pracują lub pracowali jako informatycy w bankach, oraz takich firmach jak Prokom, HP, TPSA - a zapewniam cię, że tam kiepskich nie przyjmują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwanonimowo Re: trzeba było dostac sie na politechnikę albo U IP: *.ukw.edu.pl 07.09.09, 11:16 Mylisz pojęcia, ludzi, którzy mają 25 lat i skończyli studia mają trudniej, ludzie, którzy mają 30 lat i więcej idą na WSHE (i tym podobne) tylko dlatego, że menadżer z pracy ich wywala na studia, by w papierach oficjalnie wyglądała sytuacja firmy lepiej (więcej inż. i mgr)! Stad paradoks, że na takich AHE, i innych studiują ludzię pracujący np w dużych poważnych firmach, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor posta Re: trzeba było dostac sie na politechnikę albo U IP: *.toya.net.pl 07.09.09, 20:33 Młodzi po studiach zawsze mają trudniej - wiem z własnego doświadczenia. A ci, których wymieniłem dostali pracę w wymienionych firmach dopiero po skończeniu studiów w WSHE. Poza tym, jeśli w grupie studentów trafią się tacy z doświadczeniem zawodowym, to znacznie podnosi poziom zajęć bo padają bardzo konkretne pytania i wykładowca nie może "pościemniać". Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_j86 AHE: "nie" dla informatyki 06.09.09, 21:54 W moim punkcie informacyjno-rekrutacyjnym kształci się inżynierów "informatyków" na komputerach Gimnazjum nr 2 w Z..., bez oprogramowania, bez pracowni technicznych, itd..., uczyli ich tylko 'klikania' myszką. Trochę było mi ich żal, często oni narzekali na wykładowców, oprogramowanie, sprzęt, może teraz trafią w lepsze ręce. Sami Ci studenci wypowiadali się, że gdyby wiedzieli wcześniej co ich w tej WSHE czeka to wybraliby inna uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamtaj w twoim punkcie....? IP: *.20.rev.vline.pl 06.09.09, 22:21 pewnie cie wywalili z sekretariatu z tego punktu i teraz sie mscisz. załosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdas Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: 82.160.128.* 07.09.09, 07:30 a ja ucze sie w lodzi i dlaczego mam cierpiec za jakies punkty czy filie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos AHE: "nie" dla informatyki IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.09.09, 22:31 po 1 jesli chodiz mainframe to dostali go za prawie darmo od IBM zeby mogli uczyc!! a po2 dobrze ze tak sie stało zatanuwcie sie ludzie kto was teraz przyjmnie po ahe po tej całej sprawie lepiej sie przeniesc odzyskac kase za ta kilka lat!!i miec dyplom innej uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamtaj sam sobie zaprzeczasz IP: *.20.rev.vline.pl 06.09.09, 22:34 nieprawda ze za darmo ale za ciezkie forse, rozumiem ze to źle że chcieli uczyć mainframe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hypnootic Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: *.raciborz.vectranet.pl 07.09.09, 08:17 Może polecisz mi swoją szkołę? Wtedy nauczę się poprawnie pisać,tak jak Ty. "Zastanówcie" pisze się przez "ó". To tak na marginesie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: *.toya.net.pl 07.09.09, 20:41 Co znaczy "mainframe prawie darmo"? Wiesz ile kosztuje maszyna typu mainframe? Są to kwoty rzędu wielkości porównywalnej z kumulacją w lotto. Jaka firma, nawet najbardziej sympatyczna, oddałaby taki sprzęt za 50% ceny? I to tylko po to żeby wyszkolić może 10-15 studentów rocznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akarzaephyr Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: 188.33.2.* 07.09.09, 21:11 Ja jestem na mainframe( znaczy teraz to już byłem) i mogę się wypowiedzieć w tej sprawie. Ad. do po 1 - uczelnia nie dostała MF'a tylko jest od dzierżawiony. Jeśli ok. 6 mln to jest prawie za darmo to się zastanawiam dlaczego w tym roku tylko w mojej uczelni wystartowała ta specjalizacja Ad. po 2 - Z tego co piszesz można zaobserwować że jesteś na studiach dziennych i nie miałeś kontaktu z żadnym pracodawcą. Może i na stanowiskach w firmach państwowych patrzą tylko na dyplom a nie na umiejętności. W firmach prywatnych patrzą na to co umiesz. Po prostu siadasz i pokazujesz co umiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos musza oddac kase IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.09.09, 22:32 po 1 jesli chodiz mainframe to dostali go za prawie darmo od IBM zeby mogli uczyc!! a po2 dobrze ze tak sie stało zatanuwcie sie ludzie kto was teraz przyjmnie po ahe po tej całej sprawie lepiej sie przeniesc odzyskac kase za ta kilka lat!!i miec dyplom innej uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamtaj Re: musza oddac kase IP: *.20.rev.vline.pl 06.09.09, 22:35 Piotrze G. z swspiz odpusc sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akarzaephyr Re: musza oddac kase IP: 188.33.67.* 06.09.09, 23:43 Ja chodze na specjalizecje mainframe na ahe i powiem ci że prawie za darmo takich maszyn nie dają bo jak by tak było to państwowe uczelnie i takie jak SPSPIZ i WSINF by miały ten "tani" sprzęt. Mają mi przysłać e-maila z listą szkół do jakich sie moge przenieśc tylko problem jest taki że rzadna nie posiada mainframe'a i nie prowadzi takiej specjalicacji. AHE wybrałem świadomie właśnie ze wzgledu na tą specjalizacje bo sieciowców to jest na pęczki.... Podsumowanie: Dziękuje bardzo pani minister za spie.... mojej dalszej nauki i mam nadzieje że jej sie też kiedyś noga potknie bo nieomylna nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: musza oddac kase IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.09.09, 23:54 no ale jedno jest pewne trzeba walczyc o ta kase Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Student AHE robi błedy jak w podstawówce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.09.09, 07:18 i to ma być ten poziom ???????????? żaden sie pisze przez samo "ż". Kto ci stary dał maturę ? Odpowiedz Link Zgłoś
senor.eugenio Re: Student AHE robi błedy jak w podstawówce 07.09.09, 09:36 Poza tym zdanie zaczynamy wielką literą, przed znakiem zapytania nie robi się odstępu i wystarczy użyć go tylko raz oraz nie "sie" tylko "się". Oprócz tego nie istnieje coś takiego jak "samo ż" - jest po prostu "ż". O interpunkcji nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Student AHE robi błedy jak w podstawówce IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.09.09, 12:18 ok madralne pisal ktos z was kiedys na smartphone (a jak nie to radze najpierw zobaczyc jak sie pisze na tych urzadzeniach a potem pisac takie opinie)tam raczej nie ma jezyka polskiego pozatym to nie jest wypracowanie zeby wszystko musialo byc pisane poprawa polszczyzna to jest net wiadomosci nie formalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senor Re: Student AHE robi błedy jak w podstawówce IP: *.opera-mini.net 07.09.09, 12:24 Jasne stary. Złej baletnicy, i tak dalej. Pisane z Nokii E51. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan Jacek Re: Student AHE robi błedy jak w podstawówce IP: *.toya.net.pl 07.09.09, 20:45 Też mam E51 i lubię ją ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akarzaehyr Re: Student AHE robi błedy jak w podstawówce IP: 188.33.2.* 07.09.09, 21:25 Wolę pisać niepoprawnie ale na temat… Niż niepoprawnie i nie na temat tak jak ty ;> Odpowiedz Link Zgłoś
senor.eugenio Re: musza oddac kase 07.09.09, 00:39 Gość portalu: ktos napisał(a): > po 1 jesli chodiz mainframe to dostali go za prawie darmo od IBM zeby mogli ucz > yc!! Łał! Skoro za darmo to czemu żadna inna uczelnia nie dostała go po równie przystępnej cenie? > a po2 dobrze ze tak sie stało zatanuwcie sie ludzie kto was teraz przyjmnie po > ahe po tej całej sprawie A kto ciebie przyjął skoro nie potrafisz pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student ahe a mam takie pytanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.09.09, 01:13 a co z kasa za te lata?? chyba bedzie trzeba walczyc o nia jak uwazacie?? Odpowiedz Link Zgłoś
senor.eugenio Re: a mam takie pytanie 07.09.09, 09:27 Pieniądze płaciłeś za kształcenie a nie za obietnicę skończenia studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Uczelnia oszukała studentów obiecując im to czego IP: *.anonymouse.org 07.09.09, 07:03 spełnić nie mogła. A zwłaszcza w "ośrodkach" zamiejscowych. Powinna zwrócić pieniądze za studia tym którzy dyplomu nie dostali, gdyby była uczciwa. teraz jednak pewnie będzie się wymigiwać twierdząc że umowy były z IPT a uczelnia pieniędzy nie ma. Zachłanność pazerność kosztem studentów nie popłaca. Jakoś władze uczelni i właściciel milczą w temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: londynczyk Informatyka dalej się reklamuje na stronie www AHE IP: *.anonymouse.org 07.09.09, 08:56 Brak jest informacji o zamknięciu wydziału na stronie www AHE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Informatyka dalej się reklamuje na stronie ww IP: *.inowroclaw.mm.pl 07.09.09, 16:51 Jest informacja ahe.lodz.pl/index.php?lang=pl&content_id=46&id=345 Chociaż jak dla mnie jest to kolejna ściema. 2 września ministerstwo podjęło decyzję o cofnięciu uprawnień a 3 września rektor zapewniał że wszystko jest w porządku. Czyżby poczta zawaliła? Jest to robienie dobrej miny do złej gry, gdyby nie było ich celem wprowadzać ludzi w błąd, po prostu dostosowali by system nauki do obowiązującego prawa. Inna sprawa to taka że faktycznie ministerstwo nie postąpiło zbyt ładnie. Uczelnia jak najbardziej zawiniła nie dostosowując systemu nauczania do obowiązującego prawa (zmiana w 2005 roku), jednak gdzie było w tym czasie ministerstwo? Od 2005 roku uczelnia obchodziła prawo, ministerstwo miało sygnały o łamaniu prawa, PKA już raz też wydała negatywną ocenę informatyce. Pytanie więc gdzie była wtedy pani minister? Dlaczego nie zadziałała zaraz w 2007 roku? Dlaczego nie wstrzymała naboru z chwilą zakończenia roku akademickiego 2008/2009? Rację mają studenci którzy piszą że zostali wyrolowani również przez ministerstwo. Od lat urzędasy przymykały oko na kombinacje uczelni, a teraz jak zwykle lud za to zapłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ytrewq Re: Informatyka dalej się reklamuje na stronie ww IP: *.toya.net.pl 07.09.09, 20:09 Dodam, że w marcu decyzją tej samej pani minister WSHE awansowała do statusu Akademii. Dla niewtajemniczonych: oznacza to, że ministerstwo uznało iż WSHE spełnia wystarczająco wysokie kryteria aby awansować wśród innych uczelni wyższych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cierpliwości ile razy mam tłumaczyć, że minister nie nadaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 20:18 statusu akademii, tylko odnotowuje, że szkoła sama go sobie nadała? Ustawa z 27 maja 2005 r. mówi, że szkoła, która uzyskała prawo do doktoryzowania na co najmniej dwóch kierunkach, ma prawo do nazwy "akademia" szkoła dostaje ten status Z AUTOMATU, kolego, po prostu zawiadamia, że od dziś nazywa się "akademia"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: ile razy mam tłumaczyć, że minister nie nadaj IP: *.inowroclaw.mm.pl 07.09.09, 20:34 Dokładnie, żadne osiągnięcie. Zwyczajna zmiana statusu. Skoro AHE wdraża program naprawczy, na swojej stronie przyznaje że po zmianach przepisów w 2005 roku nie wprowadziło wszystkich zmian, nie ma co się upierać że byli uczciwi. Gdyby byli to nie byłoby dzisiaj programu naprawczego. W ten sposób sami przyznali się do błędu, szkoda że kosztem studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ile razy mam tłumaczyć, że minister nie nadaj IP: *.chello.pl 07.09.09, 20:44 ale uprawnień do prowadzenia studiów trzeciego stopnia(doktoranckich) sama sobie nie dodała. Moim zdanie jest to osiągnięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quido Re: ile razy mam tłumaczyć, że minister nie nadaj IP: 188.33.2.* 07.09.09, 21:18 To jak w sejmie wprowadza jakas bledna ustawe to tez powinni zamknac. Interesuje mnie fakt taki: komisja wykrywa nieprawidlowosci >> uczelnia tworzy plan naprawy >> ministerstwo zamyka kierunek informatyka... jak dla mnie to " troche " dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cierpliwości niestety, znów kulą w płot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 22:33 uprawnienia do nadawania stopnia doktora dostaje się na podstwie zasobu kadrowego, wystarczy zatrudnić ośmiu naukowców odpowiedniej rangi na danym kierunku do Centralnej Komisji ds Stopni i Tytułow Naukowych wysyła się wniosek i odpowiednią dokumentacje - i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: niestety, znów kulą w płot IP: *.chello.pl 07.09.09, 23:20 „wystarczy zatrudnić ośmiu naukowców odpowiedniej rangi na danym kierunku” – faktycznie, bardzo prosta sprawa zorganizować taką kadrę naukową :) co ty za bzdury piszesz?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cierpliwości ustawa z 14 14 marca 2003 r IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 23:44 o stopniach naukowych i tytule naukowym oraz o stopniach i tytule w zakresie sztuki "Art. 6. 1. Uprawnienie do nadawania stopnia dok- tora może otrzymać jednostka organizacyjna, która za- trudnia w pełnym wymiarze czasu pracy co najmniej osiem osób posiadających tytuł profesora lub stopień doktora habilitowanego, reprezentujących dziedzinę nauki lub dziedzinę sztuki, w zakresie której jednostka organizacyjna ma otrzymać uprawnienie. [...]" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cierpliwości i jeśli siedzisz na forsie i forsa wyłazi ci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 23:51 uszami, to nie masz dużego kłopotu z naborem cennego surowca mózgowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: i jeśli siedzisz na forsie i forsa wyłazi ci IP: *.chello.pl 08.09.09, 00:11 czyli jednak zazdrość tobą kieruje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cierpliwości ta odpowiedź więcej mówi o tobie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 08:32 niż o mnie a z jakiego niby powodu ironiczna uwaga o forsie ma od razu świadczyć o zazdrości? czy to nie projekcja z twojej strony? przecież wszyscy wiedzą, że Ahe ma kupę szmalu i może profesorom i docentom zaoferować więcej niż inne szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ustawa z 14 14 marca 2003 r IP: *.chello.pl 08.09.09, 00:09 Jak byś doczytał dalej tą ustawę to pewnie byś zauważył, że brana jest pod uwagę między innymi charakterystyka osiągnięć szkoły, charakterystyka bazy badawczej itd… Zorganizować ośmiu naukowców (profesorów i doktorów habilitowanych) z dziedziny jaką jest informatyka – też nie jest takie proste jak Ci się wydaje! AHE nie jest bez winy, ale po co zaraz bagatelizować wszystkie jej osiągnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cierpliwości spokojna głowa, ustawę znam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.09, 08:26 znam również praktykę w tej dziedzinie - uczelnia wysyła przygotowane przez siebie papiery i czeka odbywa się to na zasadzie zaufania teraz była kontrola i okazało się, że to, co na papierze, nie pokrywa się z rzeczywistością zacytowałem tylko art. 6.1., bo zarzuciłeś mi, że bzdury gadam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: londynczyk Stasiak jestem - czytaj: IP: *.anonymouse.org 07.09.09, 09:53 wyborcza.pl/1,76842,6995093,W_domu_Wielkiego_Brata.html?as=8&ias=9 wyborcza.pl/1,76842,6995093,W_domu_Wielkiego_Brata.html?as=2&ias=9&startsz=x Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gwanonimowo AHE: "nie" dla informatyki IP: *.ukw.edu.pl 07.09.09, 11:13 Mylisz pojęcia, ludzi, którzy mają 25 lat i skończyli studia mają trudniej, ludzie, którzy mają 30 lat i więcej idą na WSHE (i tym podobne) tylko dlatego, że menadżer z pracy ich wywala na studia, by w papierach oficjalnie wyglądała sytuacja firmy lepiej (więcej inż. i mgr)! Stad paradoks, że na takich AHE, i innych studiują ludzię pracujący np w dużych poważnych firmach, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukas2772 AHE: "nie" dla informatyki IP: *.dolsat.pl 07.09.09, 11:50 Co do pani minister to powiem ze moi wykładowcy na AHE mieli wyższe wykształcenie od niej a do kursów IT Microsoft powiem ze były płatne ale nie tyle co dla osoby postronnej taki kurs np server 2003 kosztuje w prywatnym ośrodku ok.5500 zł a tu 880 zł dla studenta czy jest różnica .A osoby które teraz maja poprawki a są takie przecież student ma do tego prawo są teraz semestr w plecy i kupę kasy i czasu kto za to zapłaci pani minister słowami ze się postara kpiny i skandal .Oj posypia się głowy my tego tak nie zostawimy i to nie groźba lecz obietnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.09, 12:23 Lukas2772 a co możemy zrobić ? Raczej nic. Mam za sobą 4 semestry na informatyce i co ? Du...pa. Stracone pieniądze i czas i nic poza tym. Studiuję( studiowałem raczej) na PUW i nie wydaje mi się, żeby było łatwo. Co dalej ? Nie mam siły i czadu na dojazdy do Łodzi na zajęcia na innej uczelni co dwa tygodnie (choć z Bełka nie mam daleko). PUW był dla mnie jedyną możliwością zdobycia wyższego wykształcenia (choć przyznam że chodziło mi o kwitek bo wiedzę mam praktyczną po 20 latach pracy jako informatyk) a teraz zostało mi tylko wkur..wianie się i nic więcej. Dziękuję Pani minister za rozp...enie moich studiów. Czy w naszym kraju będzie kiedyś normalnie ? Na innych uczelniach jeszcze większe lody kręcą i nic się nie dzieje.... Szkoda gadać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin AHE: "nie" dla informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.09, 16:00 Cóż, wypada się cieszyć, że wojsko nie jest obowiązkowe ;) Bo było by nie złe żniwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Nigdy wam tego nie wybaczę i nie kupię waszej gaze IP: 83.1.65.* 07.09.09, 21:31 i nie kupię waszej gazety!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Nigdy wam tego nie wybaczę i nie kupię waszej IP: *.skomur.pl 09.09.09, 18:13 Ja nie zagłosuję na PO. Gazety i tak nie kupuję. I dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Mainframe AHE: "nie" dla informatyki IP: *.tktelekom.pl 07.09.09, 22:22 Pozostaje aby podziekować Pani Minister za zamknięcie Jedynej Uczelni w Polsce oferujacej nauczanie Mainframe .. Ciekawe czy miała na uwadze to , ze w Polsce nie ma 2-giej uczelni oferujacej ten kierunek \ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: broner Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: 188.33.2.* 07.09.09, 22:51 Ministerstwo ma cię w d... Da si śmieszną listę z uczelniami gdzie możesz sie przenieść. Ot np. taką www.nauka.gov.pl/mn/index.jsp?place=Lead03&news_cat_id=716&news_id=8913&layout=1&page=text a to co ty dalej zrobisz jest w twoich rękach. Dla nich jest ważne to co oni zyskają materialnie a nie " jakieś tam " 2,5 studentów. Pozatym zastanawia mnie taka sytuacja- Wyższego Komisja Kontrolna Ministerstwa kontrolowała AHE i stwierdziła niezgodności. Odpowiedzią na to był plan naprawczy wysunięty przez AHE. Nastepnie ministerstwo zamyka kierunek informatyka... Gdzie tu logiczny tok postępowania ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wild wild west Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: *.toya.net.pl 08.09.09, 10:07 czyli jak ktoś studiował rok, dwa, trzy lata na ahe to dostanie dyplom polibudy ? to chyba nie jest do końca fair wobec tych co już skończyli studia na ahe czy tam wshe. Osobiście kończyłem studia na innej uczelni, ale uważam, że zrobienie takiego świństwa wcześniejszym absolwentom jest bardzo nie na miejscu. Czym się będzie różnił student który 3 lata spędzi na wshe a pol roku na polibudzie od tego co spedzil 3,5 roku na ahe? I drugie pytanie... dlaczego studenci ahe jak sie domyslam maja miec teraz latwiejszy dostep chociazby na politechnike lodzka? Wyobrazmy sobie ze startowali i nie dostali sie PL wiec poszli na wshe, a teraz mimo ich slabej wiedzy dostana sie bez problemu na politechnike. Czy to jest w porzadku? Według mnie nie. Jak przechodzic to tylko z prywatnej do prywatnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uther Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: *.chello.pl 02.10.09, 19:46 A na jakiej podstawie twierdzisz, że są to osoby, które z powodu słabej wiedzy nie dostały się na PŁ? Kto ci dał prawo do oceniania ludzi po szkole, w której się uczyli? Przyjemnie byłoby ci, gdyby podczas Erasmusa jakiś Niemiec wydrwił twoją "polibudę"? Poza tym, abstrahując już od tej sprawy - przeanalizuj sobie system boloński i zauważ, że zupełnie legalnie można zrobić licencjat na uczelni prywatnej i potem magistra na państwowej. Do tego się też przyczepisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niepoAHE AHE: "nie" dla informatyki IP: *.chello.pl 08.09.09, 17:22 Rozumiem studentów, którzy nagle zostali na lodzie - mają prawo czuć się rozgoryczeni. Nie podoba mi się, że tak łatwo niektórym forumowiczom mierzyć wszystkich jedną miarą. Oczywiście że na AHE są ludzie, którzy ze studiowaniem nie mają za wiele wspólnego i tym matołkom wcale nie współczuję położenia. Na wielu innych uczelniach i kierunkach jest podobnie. I szkoda, że państwowe uczelnie nie są w stanie zapewnić sobie takiego zaplecza naukowego, jak prywatna uczelnia. A wystarczyłoby zainwestować, zacząć prowadzić badania na zlecenia firm zewnętrznych za normalne, poważne pieniądze. Uczelnie powinny tym na siebie zarabiać. Ale nie - za patenty uczelniane wystarczy dyplom, uścisk ręki prezesa a grube miliony trzepie jakiś prywatny pociotek. Uczelnie państwowe nadal są skostniałe i nie potrafią iść z duchem czasu, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
spring04 AHE: "nie" dla informatyki 08.09.09, 19:08 Jutro 9 września, o godz. 11:00 na dziedzińcu AHE w Łodzi przy ul. Sterlinga 26 telewizja TVN przeprowadzi wywiad z Rektorem prof. Andrzejem Nowakowskim. Będzie to wejście na żywo w kontekście m.in. cofnięcia uprawnień Uczelni na kierunku Informatyka. Spotkanie to będzie również szansą dla Państwa zabrania głosu w sprawie. Serdecznie zapraszamy Państwa do udziału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariola Już od kilku miesięcy AHE nie płaci za umowy zlece IP: *.anonymouse.org 09.09.09, 07:57 nia i premie dla wykładowców i pracowników lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/18707,ahe-od-kilku-miesiecy-nie-placi-premii-i-za-umowy-zlecenia,id,t.html A czy władze AHE i właściciel zapominają o swoich wypłatach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: londynczyk Nakoniec AHE fałszują indeksy : - link poniżej IP: *.anonymouse.org 09.09.09, 10:31 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7016098,Lipna_uczelnia__Na_pozegnanie_falszuja_indeksy.html Ratuj się kto może , jeszcze więcej "magistrów" w błyskawicznym trybie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;;;; Re: Nakoniec AHE fałszują indeksy : - link poniże IP: *.skomur.pl 09.09.09, 18:00 Jasne, lepiej każ wszystkim powtarzać rok albo semestr na innej uczelni, a kasa za to powtarzanie niech płynie szerokim strumieniem. Dopóki nie ma decyzji oficjalnej (na piśmie) wszystkie wpisy są "legalne" - tak twierdzą prawnicy i ja tego się trzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka AHE: "nie" dla informatyki IP: 78.88.132.* 10.09.09, 00:34 ledwo starczało mi na studia kasy, ale to kształcenie. Już skończyłam magistra na polibudzie, zresztą nieważne, dziennie. Na AHE studiowałam informatyke przez internet. Moim pierwszym wrażeniem było, ze jest dużo wyższy poziom niż na polibudzie i wiem co mówie, bo na polibudzie też uczyłam. Wcale nie jest tak jak piszecie i nie wiem skąd wytrzasnęliście tych studentów. Na siłe to na każdej uczelni takich znajdziecie. Powiedzcie mi tylko co ja mam teraz zrobić? Niedokończone studia, jedyna możliwość to przez internet i nie moge sobie pozwolic na droższe? DZIĘKUJĘ w imieniu wszystkich rzetelnych studentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mooo Re: AHE: "nie" dla informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 20:10 i co dalej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kt AHE może istnieć! IP: 194.42.116.* 02.12.09, 10:28 Reforma Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi przyjęta przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego! Uczelnia może istnieć i rozwijać się dalej! 1 grudnia 2009 r. Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przekazało władzom AHE pismo, z którego wynika, iż resort zaakceptował utworzenie 66 Zamiejscowych Ośrodków Dydaktycznych, a przekazana do Ministerstwa dokumentacja spełnia wymogi prawne. Resort nie ma także zastrzeżeń do wykonanych przez Uczelnię zaleceń pokontrolnych. Zaakceptowano zmiany w programie i regulaminie studiów, obsadzie kadry dydaktycznej, dostępie do bibliotek i kształceniu na odległość. Oznacza to, że Ministerstwo przyjęło i zaakceptowało wdrożony przez Uczelnię program restrukturyzacji, Uczelnia istnieje, a studenci AHE kształcą się legalnie i nie grozi im utrata miejsca nauki. Wiadomości z Ministerstwa to także ulga dla pracowników Uczelni, którzy nie muszą obawiać się o swoje miejsca pracy Odpowiedz Link Zgłoś