silesia7 Re: Skond sie bierze na Slonsku antygorolizm ? 10.06.05, 20:45 Chyba bez to ze 'gorol' to uosobienie wszyskiego co nojgorsze we czowieku. Oczywiscie gorol != Polouk. Na tej samej zasadzie powstauo okreslenie "cham" - szlachta polsko uważaua ze chlopi pochodzom ode Chama, a ze chlopi som jacy som to bez to dzisiej suowo "cham" uzywomy na okreslenie czowieka niekulturalnego itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua skąd się biorą idioci 10.06.05, 22:24 Już wiesz jaka jest różnica między kupką a papu, żebyś się nie pomylił slazakowcu Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Skond sie bierze na Slonsku antygorolizm ? 10.06.05, 23:31 Czy slowo "cham" nie jest przypadkowo jednak pochodzenia zydowskiego? Bo mi tak jakos brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
silesia7 Re: Skond sie bierze na Slonsku antygorolizm ? 11.06.05, 15:20 Rdz 5, 32: "A gdy Noe miał pięćset lat, urodzili mu się: Sem, Cham i Jafet". Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: Skond sie bierze na Slonsku antygorolizm ? 13.06.05, 10:40 Chłopi jakoby pochodzili od Chama, Żydzi od Sema, a szlachta od Jafeta. Co ważne, dla sarmackiego szlachcica wyznającego takie mity Żyd był czymś gorszym do niego (jako nie-szlachcic i nie-chrześcijanin), ale lepszym od chłopa, który był już zupełnym zerem. Żyd mógł być jeszcze partnerem do interesu albo zarządcą majątku - szlachta (nie tylko zresztą polska) uważała osobiste zajmowanie się majątkiem jako nie licujące z jej godnością i często wysługiwała się Żydami. Mówię tu zwłaszcza o XVII-XVIII wieku, ale ten stan rzeczy w dużej mierze utrzymał się i później. To jeden z czynników składających się na polski antysemityzm. Chłopom, którzy byli w nieuprzywilejowanej pozycji nawet względem Żydów bardzo łatwo było wmówić mit Żyda-wiecznego wyzyskiwacza. Było to o tyle łatwiejsze, że pierwszymi, którzy docierali z edukacją na najbardziej zacofane wchodnie tereny Kongresówki i Galicji byli niestety nacjonaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Skond sie bierze na Slonsku antygorolizm ? IP: 150.254.85.* 13.06.05, 10:57 wiksadyba1 napisał: > Chłopi jakoby pochodzili od Chama, Żydzi od Sema, a szlachta od Jafeta. Co > ważne, dla sarmackiego szlachcica wyznającego takie mity Żyd był czymś gorszym > do niego (jako nie-szlachcic i nie-chrześcijanin), ale lepszym od chłopa, > który był już zupełnym zerem. Żyd mógł być jeszcze partnerem do interesu albo > zarządcą majątku - szlachta (nie tylko zresztą polska) uważała osobiste > zajmowanie się majątkiem jako nie licujące z jej godnością i często wysługiwała > > się Żydami. Mówię tu zwłaszcza o XVII-XVIII wieku, ale ten stan rzeczy w dużej > mierze utrzymał się i później. > To jeden z czynników składających się na polski antysemityzm. Chłopom, którzy > byli w nieuprzywilejowanej pozycji nawet względem Żydów bardzo łatwo było > wmówić mit Żyda-wiecznego wyzyskiwacza. Było to o tyle łatwiejsze, że > pierwszymi, którzy docierali z edukacją na najbardziej zacofane wchodnie tereny > > Kongresówki i Galicji byli niestety nacjonaliści. Ta "teoria" oparta na biblii ma rozne interpretacje. Amerykanscy protestanccy rasisci mowia ze Murzyni pochodza od Chama, Zydzi od sema a Indoeuropejczycy od Jafeta. Zapomnieli tylko czyimi potomkami sa Azjaci. Szlachta we wszystkich krajach europy czula sie czyms lepszym i to nie jest tylko przypadlosc Polski. Mit wyzyskiwacza Zyda byl rownie silny np. w Hiszpanii jak i Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: Skond sie bierze na Slonsku antygorolizm ? 13.06.05, 10:16 silesia7 napisał: > Chyba bez to ze 'gorol' to uosobienie wszyskiego co nojgorsze we czowieku. > Oczywiscie gorol != Polouk. Na tej samej zasadzie powstauo okreslenie "cham" - > szlachta polsko uważaua ze chlopi pochodzom ode Chama, a ze chlopi som jacy som > to bez to dzisiej suowo "cham" uzywomy na okreslenie czowieka niekulturalnego > itp. he, widzę, że stosujemy notację z c++ :) a antygorolizm, tak samo jak np, antysemityzm bierze się z głupoty :) Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Skond sie bierze na Slonsku antygorolizm ? 10.06.05, 23:39 O ile wiem, a sie nie myle, to samo slowo "Gorol" pochodzi od "Góral". Bo przychodzili w XIX.wieku z gór do "rewiyru" na jarmarki, zeby oferowac swoje prymitywne wyroby (chocby fyrloki itp.). No i napewno byly przy tym "dziwne" zjawiska socjologiczno-kulturowo- higieniczno-jezykowo-mentalnosciowe, takze Slonzoki zaczli uzywac to slowo w sensie "deminuitywnym" (por.Cygany). Jakby to byli ino Górale - to by niy bolo tak zle jak potym bolo i je. Napiync i wzajemnej antypatji, na dugo meta, by niy bylo, mysla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Skond sie bierze na Slonsku antygorolizm ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.06.05, 13:36 jakby nie bylo na Slasku goroli, nie byloby tez antygorolizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
hermann5 Re: Skond sie bierze na Slonsku antygorolizm ? 11.06.05, 19:39 Jo myśla, że niy byłoby antygorolizmu, jakby sie sam gorole zachowywali, jak goście, a niy jak gospodorze. Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Gospodarze/goście 11.06.05, 20:41 Dobrze kojarzę i rozumiem konflikty związane ze "sprowadzeniem" na Górny Śląsk znacznej liczby ludności spoza tego obszaru, pochodzącej z odmiennych społecznie kulturowo regionów, na ogół słabiej rozwiniętych, która to ludność dodatkowo była preferowana np. przy obsadzie stanowisk we władzach itd. Zjawisko to jak najbardziej dotyczyło również i niektórych innych polskich aglomeracji po 1945, przy czym z różnych względów na Śląsku osiągnęło najpoważniejsze chyba rozmiary. Mam jednak pytanie: jak długo Twoim zdaniem trzeba mieszkać na danym terenie, jakby nie było w tym samym kraju (przynajmniej administracyjnie), żeby nie uchodzić za "gościa"? Aż mi się prawie przypomina retoryka endeków wobec Żydów polskich, którzy też mieli być jedynie "gośćmi na polskiej ziemii". Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gospodarze/goście 11.06.05, 20:53 Podzielam te wątpliwości. Uważam, że pojęcia gospodarz/gośc określają stan naszej świadomości. Niektórzy żyją na walizkach i nie czują się gospodarzami, inni wiążą z regionem swoją przyszłość. Jako Ślązacy musimy zdobyć się na otwartość wobec tych ludzi, skoro sami domagamy się jej od nich. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Gospodarze/goście 11.06.05, 23:42 Wasza świadomość przeżarta jest ideologią. Dlatego też nie masz prawa decydować, kto jest gospodarzem, a kto siedzi na walizkach. To zweryfikują normalne wybory, jak to w demokratycznym państwie bywa. Na razie to twoje ugrupowanie siedzi na walizkach, w drodze do rajchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jukka Re: Gospodarze/goście IP: *.imperiumnet.pl 11.06.05, 23:58 Ty aqua nigdy nie będziesz tu gospodarzem, bo jesteś zwykłym gorolem- prostaczkiem, nieprzystosowanym do czerpanai z wielkiego daru śląskiej gościnności. jesteś jak ruski kagiebista w krajach bałtyckich - im szybciej się wyniesiesz tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 00:23 ty culiku malutki, ja jestem u siebie, i twoje prostactwo slązakowskie mnie g... obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 00:28 aqua napisał: > ty culiku malutki, ja jestem u siebie, i twoje prostactwo slązakowskie mnie g.. > . obchodzi. Powoli wychodzi,co?KULTURA. Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: Gospodarze/goście 13.06.05, 10:32 Gość portalu: jukka napisał(a): > Ty aqua nigdy nie będziesz tu gospodarzem, bo jesteś zwykłym gorolem- > prostaczkiem, nieprzystosowanym do czerpanai z wielkiego daru śląskiej > gościnności. jesteś jak ruski kagiebista w krajach bałtyckich - im szybciej się > > wyniesiesz tym lepiej. a ja też jestem zwykłym gorolem, i dumny jestem z tego, bo żaden honor być być takim "superślązakiem" i mieć nas... we łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 11:36 Hehehehe. Odezwał się wolny od ideologii. Praktyczna rada na przyszłość. Jeżeli czegoś nie rozumiesz, to nie komentuj, bo ludzkie przepony mają swoją ogranizoną wytrzymałość. Odpowiedz Link Zgłoś
hermann5 Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 00:17 Dokładnie to mam na myśli - rozszerzenie tego, co rozumiem pod pojęciem gościa i gospodarza w odpowiedzi Panu/Pani wiksadyba1. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Gospodarze/goście 11.06.05, 23:57 wiksadyba1 napisał: > Dobrze kojarzę i rozumiem konflikty związane ze "sprowadzeniem" na Górny Śląsk > znacznej liczby ludności spoza tego obszaru, pochodzącej z odmiennych > społecznie kulturowo regionów, na ogół słabiej rozwiniętych, która to ludność > dodatkowo była preferowana np. przy obsadzie stanowisk we władzach itd. > Zjawisko to jak najbardziej dotyczyło również i niektórych innych polskich > aglomeracji po 1945, przy czym z różnych względów na Śląsku osiągnęło > najpoważniejsze chyba rozmiary. > > Mam jednak pytanie: jak długo Twoim zdaniem trzeba mieszkać na danym terenie, > jakby nie było w tym samym kraju (przynajmniej administracyjnie), żeby nie > uchodzić za "gościa"? Aż mi się prawie przypomina retoryka endeków wobec Żydów > polskich, którzy też mieli być jedynie "gośćmi na polskiej ziemii". Coś takiego ma się w sercu,rozumie i każdej żyle,to jest śląskie,później nie jest się "gościem" we Wirchnym Sloonsku. Odpowiedz Link Zgłoś
hermann5 Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 00:15 Prawa do nazywania siebie gospodarzem/współgospodarzem nabywa się wraz z zakorzenieniem w ziemi, której się jest mieszkańcem. Znam wielu przybyszów spoza Śląska, wielu z nich jest moimi serdecznymi przyjaciółmi, jednak nie wszyscy (mówię im to otwarcie) mają prawo do nazywania siebie gospodarzami tej ziemi. A dlaczego? Bo nigdy nie zdobyli się na wysiłek zrozumienia specyfiki Górnego Śląska i ta ziemia nawet po latach jest dla nich czymś obcym. Takim ludziom (nawet jeśli darzę ich przyjaźnią) nie powierzyłbym losu mojej ojczyzny. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 00:30 jest demokracja , możesz głosowac na swoich. Lecz twój głos jest jednym z milionów, jeśli zagłosujesz na nic wartego kandydata, stracisz możliwość decydowania. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 00:34 aqua napisał: > jest demokracja , możesz głosowac na swoich. Lecz twój głos jest jednym z milio > nów, jeśli zagłosujesz na nic wartego kandydata, stracisz możliwość decydowania > . Aqua,masz rację - ciuliku mały - . Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 00:38 wiem rico ześ jest prostym trepem, dlatego ci odpuszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 00:49 aqua napisał: > wiem rico ześ jest prostym trepem, dlatego ci odpuszczam. Lubię Pana,Aqua. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 11:38 Jego problem polega na tym, że on sam siebie nie lubi:-). No ale bliźniemu trzeba pomóc - krzyczmy więc: KOCHAMY CIĘ, AQUA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hermann5 Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 00:45 No, cóż... żyjesz w tym kraju, tak jak i ja. Nie wydaje ci się, gdy przyglądasz się temu, co dzieje się wokół, że każdy głos jest zmarnowany, choćbyś go oddał na Bóg wie kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Gospodarze/goście IP: 217.153.29.* 12.06.05, 04:06 hermann5 napisał: > No, cóż... żyjesz w tym kraju, tak jak i ja. Nie wydaje ci się, gdy przyglądasz > > się temu, co dzieje się wokół, że każdy głos jest zmarnowany, choćbyś go oddał > na Bóg wie kogo? A ja sobie myślę, że każdy głos oddany tak coby LPR i Samoobrona nie doszły do władzy nigdy nie będzie wyrzucony w błoto :) Odpowiedz Link Zgłoś
hermann5 Re: Gospodarze/goście 12.06.05, 12:06 Mogę się z tym zgodzić, ale wolałbym głosować za, a nie przeciw. Bolesne jest to, że tak trudno jest głosować za. Odpowiedz Link Zgłoś
master_in_lunacy Re: Górnoślązacy/Gorole 12.06.05, 12:42 Na opolszczyznie gorolami nazwa się Górnoślązaków, i nie za bardzo rozumie się ich hanyskie gwary;) też w etnografii nazywani są oni Ślązakami Górzanami więc nazwa jest raczej miejscowa i z Góralami ma tylko etymologicznie wspólny rdzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deddi Robot Re: Górnoślązacy/Gorole IP: *.imperiumnet.pl 12.06.05, 12:49 To chyba w Namysłowie, wziąwszy pod uwagę, że lwia część tzw. opolszczyzny to Górny Sląsk, a jej mieszkańcy to Górnoślązacy. Odpowiedz Link Zgłoś
master_in_lunacy Re: Górnoślązacy/Gorole 12.06.05, 13:27 Gość portalu: Deddi Robot napisał(a): > To chyba w Namysłowie, wziąwszy pod uwagę, że lwia część tzw. opolszczyzny to > Górny Sląsk, a jej mieszkańcy to Górnoślązacy. Górzanie to mieszkańcy Wyżyny Śląskiej i Krakowsko-Częstochowskiej, a Opole leży na Nizinie Śląskiej. Tak jak Górale zamieszkujący tereny wyżej położone. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Górnoślązacy/Gorole 12.06.05, 15:21 Totalne brednie. G.Slonsk je ino jedyn. Ty chyba hadziaj ? Abo po kilku setkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
master_in_lunacy Re: Górnoślązacy/Gorole 12.06.05, 16:23 mr.superlatywny napisał: > Totalne brednie. > G.Slonsk je ino jedyn. > Ty chyba hadziaj ? > Abo po kilku setkach ? Myślisz pewnie, że gebelsy to hanysy? Lubię Ślążiary zwłaszcza te z gebelsowa;))) Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Górnoślązacy/Gorole 12.06.05, 16:52 > Abo po kilku setkach ? Raczej po wiadrze denaturatu - bo takie pierdoly generuje ino zdenaturyzowany degenerat. A ze Slonzak z Opola - nie wierze. ---> pewnie prowo-hadziaj, pra Odpowiedz Link Zgłoś
master_in_lunacy Re: Górnoślązacy/Gorole 12.06.05, 20:03 palec1 napisał: > > Abo po kilku setkach ? > > Raczej po wiadrze denaturatu > - bo takie pierdoly generuje > ino zdenaturyzowany degenerat. > > A ze Slonzak z Opola - nie wierze. > ---> pewnie prowo-hadziaj, pra Ja jestem abstynetem, z nałogów to tylko dziewczyny lubię. A tu widzę jacyś smakosze oryginalnych trunków się właczyli do dykusji;) Lepiej chadziaj niż niemiecki parobek;) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Górnoślązacy/Gorole 12.06.05, 20:24 master_in_lunacy napisał: > Ja jestem abstynetem, z nałogów to tylko dziewczyny lubię. > A tu widzę jacyś smakosze oryginalnych trunków się właczyli do dykusji;) > Lepiej chadziaj niż niemiecki parobek;) A ja,mon Cheri,lubię chłopców,którzy po włożeniu origynalnych ......trunków,Cheri,dyskutują. Odpowiedz Link Zgłoś