Dodaj do ulubionych

Wszystkim wam się w główkach popieprzyło

09.11.06, 15:38
Jedni uważają się za Ślązaków i tylko Ślązaków. Próbują sobie i innym
wmówić, że są Ślązakami i należą do narodu Śląskiego, którego z resztą nie
ma. Upajają się na Silesianie swoimi wypowiedziami często nie mającymi składu
ładu - nie wspomnę o sensie. Próbują za wszelką cene zamanifestować swoją
obecność poprzez bełkot o autonomii, tradycji, pracowitości niespotykanej
nigdzie indziej itd, nie zauważając przy tym, ze to abstrakcja. Są do tego
stopnia zafascynowani swoją śliskością ze nie zauważyli iż ów Śląskość już
prawie nie istnieje i tyle znaczy dla młodego pokolenia co grzebień dla
łysego.
Drudzy nazywają się Niemcami lub Śląskimi Niemcami chodź mają tyle z
niemieckością wspólnego co kot napłakał. Zafascynowani zachodnią kulturą,
dokładnością, porządkiem wyśmiewają wszystko co nie jest niemieckie nie
zauważając przy tym jednego – że są tzw. podziubńcami zarówno dla Polaków jak
i Niemców. Trwają w przekonaniu, że Śląsk powinien być Niemiecki i mażą o tym
tak samo jak w/w grupa o autonomii. Ich marzenia kończą się na przekroczeniu
granicy Polskiej. Zjeżdżają do swojego Heimatu minimum dwa razy w roku, aby
wyleczyć zęby, kupić na bazarze dresy od ruskich i przynajmniej z trzy pary
obuwia sportowego Made In China.
Trzecia grupa dziwolągów to Polscy patrioci. Uważają się za Polaków. Są
przekonani o swoim pochodzeniu o polskiej krwi która w nich płynie, choć mało
którzy mają z polską coś wspólnego. Uważają się za polskich patriotów i
bronią wszystko co Polskie wyśmiewając przy tym wspomniane wcześniej grupy.
Są na ogół najbardziej zawistni i niedouczeni. Ich wypowiedzi są prawie
zawsze nie poparte argumentami. Choć ich poglądy są dalekie od postawy
patriotycznej oni zawsze uważają, że mają rację a wszyscy ci, tórzy nie
podzielają ich przekonań to wywrotowcy, pedały, lesbijki, komuniści, Niemcy
itp. Wierzą ślepo, że Polska to kraj wspaniały, nowoczesny, rozwijający się
za swoje pieniądze. Uważają że ich przekonania powinny być wpajane dzieciom w
wieku przedszkolnym. Są typową ciemnotą (jak w każdym narodzie), która nie
da sobie nic powiedzieć. Słuchają swoich autorytetów (Giertycha, Leppera,
Kaczyńskich) i rozmażają się o silnej, wielkiej i coś znaczącej Polsce.

Tak w skrócie wyglądają wasze chore głowy. Jedni od drugich nie odstają nawet
na milimetr. Takie wieśniactwo można spotkać tylko na Śląsku. Ślązacy
bełkoczący o swojej narodowości, nienawidzący wszystkich którzy mieszkają na
Śląsku. Śląscy Niemcy w większości przygłupawi i zachłysnięci zachodem
niejednokrotnie zauroczeni swoja aryjskością i wyższością. No i Patrioci
Polscy, którzy w większości na Śląsk trafili z za Buga. Ich zawistność
płynąca we krwi, którą z resztą odziedziczyli po bolszewickich przodkach jest
dopełnieniem dziadowizny na Śląsku.

P.S.
Wstyd mi, że urodziłem się i pochodzę ze śląska. Takich nienawistnych ludzi
nie spotkałem w żadnym regionie Plski. Nawet na wschodniej ścianie kraju.
Obserwuj wątek
    • rybniker Re: Wszystkim wam się w główkach popieprzyło 09.11.06, 19:32
      czlowieku przestan bzdury pisac.
      zajrzyj do stron urzedow czeskich to sie przekonasz ,ze narod slonski istnieje i
      ma sie dobrze
      • Gość: tu i teraz Re: Wszystkim wam się w główkach popieprzyło IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.11.06, 20:19
        No ale co to ma do tego co sie dzieje w Polsce?
    • placidus Re: Wszystkim wam się w główkach popieprzyło 09.11.06, 19:52
      Heiko30 coś Ci się rzeczywiście popieprzyło. Stosujesz uogólnienia względem
      wszytkich forumowiczów. Po każdej stronie tygla kulturalno narodowego zwanego
      Ślaskiem są różni ludzie. To twój problem ,że widzisz tylko skrajne przypadki.
      Nie pisałbym ,że autonomia jest bełkotem. Nie naśmiewałby się też ze śląskości
      i jej manifestowania. Jest ona odmienna kluturowo i folklorystycznie od reszty
      kraju. Ja nie wyśmiewam lajkonika z Krakowa. Co wiecej uważm , że należy to
      pielęgnować. Daleki jestem też od posądzania ludzi o brak wyedukowania. Można
      rozmawiać o słabym lub wysokim poziomie wykształcenia ale nie jego braku.
      Ponad to istnienie narodu Ślaskiego to kwestia sznowania największej
      mniejszości w tym kraju . To też szacunek dla godła Czechów. To też kultura
      osobista - ale czego oczekiwać od człowieka który wstydzi się swojego miejsca
      urodzenia . Człowiek bez korzeni jest pusty.
      • albrecht1 Re: Wszystkim wam się w główkach popieprzyło 09.11.06, 20:13
        Autonomia a narodowośc sląska są sprawami nieco odmiennymi.
        Pierwsza ma aspekt przede wszystkim ustrojowy i ekonomiczny. I tyczy sie regionu
        jako miejsca na ziemi, oraz wszystkich jego mieszkańców niezależnie od
        narodowości czy wyznania.
        Druga z kolei to, paradoksalnie, sprawa bardzo osobista choc dotyczy wcale nie
        małej kilkusettysiecznej grupy ludzi. Czy oni nie istnieją? Jeśli nie, to skad
        wzięły sie wyniki spisu powszechnego?
        • heiko30 Re: Wszystkim wam się w główkach popieprzyło 10.11.06, 17:54
          Ależ riybnikerze co mają czeskie urzędy z istnieniem autonomii śląskiej i
          narodowości śląskiej na terenie RP?. W Polsce możecie co najwyżej istnieć jako
          folklorystyczny region Polski. Taka jest prawda. Jeśli się mylę to chyba
          dlatego, że nie zauważyłem iż Śląsk jest częścią Republiki Czeskiej.

Co do wypowiedzi placidusa. Owszem zastosowałem dość duże uogólnienia względem
          wszystkich forumowiczów.i przyznam się szczerze – taki miałem cel. Wiedziałem,
          że pierwszą z wspomnianych przeze mnie grup występujących na Silesianie to
          własnie Wy będziecie się najbardziej pieklić i wmawiać wszystkim swoje racje.
          Dziwi mnie jednak , że ty, w tym jak to nazwałeś „tyglu kulturalno narodowym”
          nie zauważyłeś skrajnych przypadków. Może nie chcesz widzieć. Nie wiem. W
          każdym razie dla mnie mowa o autonomii to zwykły bełkot. Coś w rodzaju mamrania
          pijaczyny o abstynencji. Podczymuję więc swą wcześniejszą wypowiedź. Jeśli zaś
          chodzi o naśmiewanie się ze śląskości to po pierwsze – nie naśmiewam się ze
          śląskości jako regionu kulturowo folklorystycznego tylko z ludzi którzy się
          zagalopowali w swej niby śląskości. Po drugie- jeśli chodzi o odmienność śląska
          od reszty kraju to jesteś w wielkim błędzie. Każdy region Polski ma swoją
          historię, tradycję, kulturę i folklor. Nie trzeba być historykiem, aby
          wiedzieć, że na Kaszubach obok siebie mieszkały różne grupy etniczne. Piszesz o
          lajkoniku hhehee. No cóż. Oczywiście, że takie symbole regionu należy
          pielęgnować i przecież nikt ślązakom nie zabrania promowania krupnioka,
          śląskich klusek, rolady czy tez np. Karlika i Karolinki. Promocja lajkonika ,a
          dążenie do autonomii to dwie różne sprawy. Krakusy poprzez lajkonika nie dążą
          do autonomii swojego regionu. Mazurzy i Kaszubi również. Dlaczego wiec
          porównujesz zrównać dążenie do autonomii z promocja regionu?.

W dalszej części swojego postu zarzucasz mi iż zarzucam ludziom brak
          wyedukowania. Powiem szczerze, że nie dopatrzyłem się ani wzmianki o złym
          wyedukowaniu mieszkańców śląska. Napisałem tylko iż jedna z grup które
          wymieniłem na ogół charakteryzuje się zawiścią i niedouczeniem. Ta wypowiedź
          tyczy się pewnej grupy ludzi. Mało tego zaznaczyłem, że w każdym społeczeństwie
          występuje skrajna ciemnota.

Podsumowując Twoją wypowiedź mogę jeszcze tylko jedno napisać. A mianowicie.
          Narodowość śląska nie istnieje wiec Twoje słowa „Ponad to istnienie narodu
          Ślaskiego to kwestia sznowania największej
          mniejszości w tym kraju „ nie mają najmniejszego sensu. Szacunek do ślązaków
          jako odmiennej kulturowo społeczności mam jak najbardziej. Jednak nie mogę
          akceptować i szanować czegoś co nie istnieje, a mianowicie narodowości
          śląskiej. Sam szacunek do godła Czchów również nijak się ma do narodowości
          śląskiej, bo ów godło jest symbolem państwowym Republiki Czeskiej inaczej
          narodu Czeskiego, który zresztą szanuje jak każdy inny naród.

P.S.

Jeśli chciałeś mnie urazić mówiąc, że poprzez brak korzeni jestem pusty to
          powiem tak. Nie udało Ci się. Moje korzenie nie maja nic wspólnego ze wstydem
          za ludzi którzy reprezentują wspomniane przeze mnie trzy grupy ludzi.

Kilka słów do albrechta1. Spis powszechny był swojego rodzaju pośmiewiskiem dla
          pomysłodawcy. Wpisywano przeróżne głupoty i niejednokrotnie żartowano sobie z
          ankieterów podając im fikcyjne dane. Sam byłem światkiem jak starszy człowiek
          (dziś ma 92 lata) podał rachmistrzowi narodowość Austro – Wegierską. Pytany
          dlaczego?. Odparł. Urodziłem się w zaborze Austryjacko – Wegierskim, Mój ojcie
          walczył za Cesarza. Czuję się Austro - Węgrem. Wspomniany rachmistrz musiał
          zapisać dane mimo, że nie mógł wytrzymać ze śmiechu. Takie historie
          niejednokrotnie towarzyszyły spisowi powszechnemu. Należy więc pamiętać, że
          papier wszystko przyjmie. Można więc pisać w tego typu ankietach, że się
          czujemy Reichdeutschem, Celtem, Siuksem a nawet Kaledończykiem, jednak nic z
          tego nie wyniknie bo aby reprezentować jakikolwiek naród i jednocześnie być
          jego częścią potrzebne jest jego istnienie.
          • placidus Re: Wszystkim wam się w główkach popieprzyło 10.11.06, 18:59
            Cieszę się ,że raczeyłeś się odezwać. Oczywiście ustosunkuję się tylko do tej
            części twojego postu ,która tyczy mojej skromnej osoby

Wcale się nie piekliłem . Musisz uwierzyć mi na słowo , ale do rzeczy.
            Autonomia nie jest bełkotem. Dziwi mnie , że zawsze wiążesz ją ze Ślazakami
            mieszkającymi na Śląsku. Wyobraź sobie , że to rozwiązanie jest dobre dla
            wszystkich mieszkańców regionu i całego kraju.Wielu Polaków mieszkających na
            Śląsku i w innych regionach jest za samostanowieniem o wypraccowanych
            pieniążkach . Centralizm jest tfuu - uwierz mi. Cały temat akademicki związany
            z autonomią jest tu konieczny do przestudiowania celem rzeczowej dyskusji .Nie
            używałbym głupkowatej analizy typu " bełkot" - bez urazy.Jeżeli prześledzisz
            struktury administracyjne wielu państw które mają duży dynamizm gospodarczy ,
            świetną administrację , swobodę rozwoju kulturalnego - to są oparte o
            federacje , konfederacje , regiony autonomiczne. Oczywiście oparte jest to o
            odpowiednio opracowane prawa nadrzędne w ramach danego kraju.
            Nie pisz , że każdy region Polski ma swoją historię , trdycję , kulturę i
            folklor. Aby Ci to udowodnić - proponuję podaj mi tradycje , kulturę i folklor
            z woj zachodniopomorskiego.Okazuje się , że będziesz miał problem. No bo jak
            można przywiązać ludzi do ziemi , która jest dla nich nowum - są na niej od 50
            lat.Do tego nie mają wpływu na kreowanie jej rozwoju bo warszawka centralnie
            wszystkim staruje. Przewiduje , że stroje ludowe tez im wymyśliła.
            Tak czytając z pokorą dalej , stwierdzam ,że pisanie o narodzie śląskim , że
            nie istnieje jest poważnym błędem. Tak opierasz się o naszych południowych
            sąsiadów a nie wiesz , że uznają naród śląski. Co więcej w godle jest orzeł
            morawski , śląski i czeskie lwy.Trochę szacunku. Jeżeli nie ma narodu śląskiego
            to może niech Ci ludzie przestaną płacić podatki - przeciez ich nie ma.
            W wielu miejscach sie nie zgadzamy ale rozmowa jest ciekawa.
            • Gość: __________ A Hanysy wierza w te bajeczki ,ze Czesi uznaja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 19:20
              narod slaski:-)))))))))))))))))))))))))))
              • placidus Re: A Hanysy wierza w te bajeczki ,ze Czesi uznaj 10.11.06, 19:31
                Proponuję sprawdź. Potem osądź.
                • Gość: o2 taaaaa jasne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:04
                  Slazacy i Morawianie to grupy etniczne wchodzace w sklad narodu czeskiego:-).
                  • placidus Re: taaaaa jasne 10.11.06, 20:06
                    Taaa jasne . Grupy etniczne . Może jakieś rezerwatry otworzą. Dmowski już ma
                    pomnik . Wszystko możliwe.
                    • Gość: o2 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:07
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • Gość: :) polskiego nacjonalizmu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.11.06, 20:08
                        NIKT nie rozumie!
                        • Gość: o2 Do tych tlukow nie dociera,ze w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:10
                          tak zwana narodowosc slaska zadeklarowalo okolo 11 tysiecy czeskojezycznych
                          mieszkancow Slaska Opawskiego
                          • placidus Re: Do tych tlukow nie dociera,ze w Czechach 10.11.06, 20:14
                            No i te 11 tys ma przynajmniej przy śpiewaniu hymnu REPUBLIKI Czechów ,
                            Morawian , Ślązków ,świadomość , że są szanowani.
                          • Gość: o2 Re: Do tych tlukow nie dociera,ze w Czechach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:17
                            Ślązacy i Zaolziacy
                            Wróćmy jeszcze do najliczniejszej grupy Polaków w Republice Czeskiej, którą
                            tworzy 35 tysięcy Zaolziaków. Na podstawie tożsamości regionalnej większość z
                            nich uważa się za Ślązaków, przy czym ich poczucie śląskości jest bardzo mocne.
                            Czesi od roku 1991 dopuścili deklarowanie w spisach ludności śląskiej i
                            morawskiej tożsamości regionalnej jako narodowości. W roku 1991 z możliwości
                            tej skorzystało 44 tysięcy Ślązaków i aż 1,3 miliona Morawian, lecz w roku 2001
                            już tylko 11 tys. Ślązaków i 382 tys. Morawian. Spadek liczebności deklarowania
                            tożsamości regionalnej jako narodowości w dekadzie 1991-2001 był spowodowany
                            zmianą atmosfery wokół spisu ludności, której jednym z przejawów było
                            zaszeregowanie deklarowania narodowości do pytań dobrowolnych, a więc niejako
                            nadobowiązkowych i niezbyt potrzebnych. Oprócz wzrostu liczby osób uchylających
                            się od zadeklarowania narodowości spowodowało to spadek wszystkich grup
                            mniejszościowych w państwie czeskim, przy czym najbardziej ucierpiały
                            wprowadzone dopiero w roku 1991 tożsamości regionalne morawska i śląska.
                            Nie sprawdziła się hipoteza, że narodowość śląską deklarowali głównie ludzie z
                            etnicznego pogranicza polsko-czeskiego, podobnie jak podczas okupacyjnego spisu
                            ludności przeprowadzonego przez Niemców w roku 1940, i to spowodowało ubytek
                            Polaków. Z deklarowanego języka ojczystego osób podających narodowość śląską
                            wynika, że czescy Ślązacy są przeważnie Czechami. Koncentrują się na etnicznie
                            czeskim Śląsku Opawskim. Język polski jako ojczysty zadeklarowało w roku 1991
                            tylko 449 z nich (1 %), a polskie pochodzenie może szacunkowo mieć najwyżej 2-4
                            tysiące osób.

www.wspolnota-polska.org.pl/index.php?id=kw3_3_06
                        • placidus Re: polskiego nacjonalizmu 10.11.06, 20:11
                          Co tu rozumieć . nacjonalizm to nacjonalizm. wstyd mieć " bohatera " , który w
                          czasch istnienia III Rzeszy był jawnym antysemitą, gościł na salonach Adolfa
                          Hitlera. Teraz mu się pomniki wystawia. Taki tępy hanys jak ja nie jest w
                          stanie zrozumieć hipokryzji Polaków
                          • Gość: o2 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:15
                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                            • placidus Re: Opil sie gupol bryny i fandzoli:-) 10.11.06, 20:18
                              Nie mierz ludzi swoimi zwyczajami.
                              • ballest Re: Opil sie gupol bryny i fandzoli:-) 10.11.06, 20:21
                                Heiko przedstaw nam jakie to wiezi lacza Polske ze Slaskiem, nawet wszystkie
                                drogi i koleje prowadza do Berlina!
                                Historycznie patrzac na sprawe tez ich nie znajdziesz!
                              • Gość: o2 Re: Opil sie gupol bryny i fandzoli:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:21
                                Slaski tluku, nie wyjezdzaj mi tu z antysemityzmem ,bo akurat dzisiaj przypada
                                rocznica krysztalowej nocy.Akurat tego dnia nazistowskie Hanysy palily Zydom
                                mienie.
                                • Gość: o2 hanyskie bydlo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:22
                                  Noc kryształowa na Śląsku Opolskim – pogrom Żydów, który miał miejsce 9/10
                                  listopada 1938 roku, mający podobny przebieg do wydarzeń w całej III Rzeszy.

Przygrywką do pogromów stała się na Opolszczyźnie antysemicka kampania
                                  miejscowego organu nazistów: "Oberschlesische Tageszeitung". O
                                  poziomie "publicystyki" tej gazety świadczy tytuł artykułu, który ukazał się na
                                  jej łamach po zamachu na Ernsta von Ratha: "Żydowskiej zgrai morderców pięść.
                                  Również w Opolu gotuje się dusza narodu". Tej "nocy hańby" na Śląsku Opolskim
                                  spłonęły synagogi w Opolu, Głubczycach, Głogówku, Wołczynie, Oleśnie, Kietrzu,
                                  Prudniku, Strzelcach Opolskich i Kluczborku. W wielu innych śląskich
                                  miejscowościach podjęto próby podpaleń. Splądrowano co najmniej kilkadziesiąt
                                  żydowskich sklepów (w samym Opolu kilkanaście). Wielu śląskich Żydów zostało
                                  dotkliwie pobitych. Szczególnie dramatyczny charakter miały wydarzenia w Opolu.
                                  Bojówkarze z miejscowego SA wywlekli z domu opolskiego rabina dr. Hansa
                                  Hirschberga i przy wrzaskach "giń Żydzie" zmusili go do rozlania benzyny w
                                  świątyni i podpalenia jej. W tym czasie straż pożarna pilnowała, aby ogień nie
                                  przeniósł się na sąsiednie budynki. Równocześnie żołnierze SA otoczyli synagogę
                                  kordonem, uniemożliwiając wszelkie próby jej ugaszenia. Odbywało się to przy
                                  aplauzie miejscowych zwolenników Hitlera. Następnego dnia "prewencyjnie"
                                  zatrzymano wszystkich Żydów płci męskiej między 20 a 60 rokiem życia.
                                  Wydarzenia nocy kryształowej na Opolszczyźnie pokazały, że rasistowska polityka
                                  nazistów cieszy się poparciem wśród znacznej części śląskich Niemców.

[edytuj] Zobacz też
                                  pl.wikipedia.org/wiki/Noc_Kryszta%C5%82owa_na_%C5%9Al%C4%85sku_Opolskim
                                  • Gość: o2 Janosch o Slazakach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:32
                                    Ślązacy w latach 30. popierali nazistów?

- Niestety. Bardzo wielu gorliwie popierało Hitlera i nowe porządki. Jeden z
                                    moich nauczycieli powiedział na przykład podczas wojny, że zostanę zagazowany,
                                    bo jestem zbyt cherlawy. Inni chowali głowę w piasek, usiłowali jakoś
                                    przeczekać, przeżyć. Oporu nie było. Ślązacy zresztą nigdy nie protestowali
                                    przeciwko władzy. Nawet mój ojciec usiłował się wkręcić do nazistów. Został
                                    nawet członkiem SA. Dostał mundur, pałkę, ale po tygodniu został biedak
                                    wyrzucony z organizacji. Nie mam pojęcia za co. W domu to był temat tabu. Pewno
                                    jak zwykle ojciec przesadził z piciem
                                • placidus Re: Opil sie gupol bryny i fandzoli:-) 10.11.06, 20:33
                                  No to Dmowski też musiał gdzieś biegać z pochodnią w czasie tej nocy.Może był
                                  na strychu swego domu ?Ciekawe komu kibicował ? Chyba retoryczne
                                  pytanie ,coooooooooc ? Tłuka znajdź w domu .
                                  • Gość: o2 Re: Opil sie gupol bryny i fandzoli:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 20:35
                                    Niewatpliwie tej nocy kibicowal dzielnym Slazakom
                                    • Gość: g7 We Glywicach tysch Slonzoki podpoliuy synagoga! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.06, 22:14
                                      • placidus Re: We Glywicach tysch Slonzoki podpoliuy synagog 11.11.06, 08:53
                                        No to z poczynań owych Ślązków Dmowski był bardzo szczęśliwy ( Może nawet
                                        biegał wtedy z nimi i też palił - "punkty na wyjeździe" liczą się przecież
                                        podwójnie - to kusi ).Teraz postawili mu pomnik w Warszawie. Może któryś z
                                        cerberów polskiej myśli " co złego to nie my " zacznie bronić Dmowskiego ?
                                        Ciekawe ilu " dobrych" Polaków dzisiaj 11 11 odda mu cześć.
                                        • tbb1 Dmowski 13.11.06, 10:52
                                          placidus napisał:

> No to z poczynań owych Ślązków Dmowski był bardzo szczęśliwy ( Może nawet
                                          > biegał wtedy z nimi i też palił - "punkty na wyjeździe" liczą się przecież
                                          > podwójnie - to kusi ).Teraz postawili mu pomnik w Warszawie. Może któryś z
                                          > cerberów polskiej myśli " co złego to nie my " zacznie bronić Dmowskiego ?
                                          > Ciekawe ilu " dobrych" Polaków dzisiaj 11 11 odda mu cześć.

Naprawdę uważasz, że Dmowski podczas nocy kryształowej zaliczał "punkty na
                                          wyjeździe" i podpalał synagogi na terenie III Rzeszy? Skąd zdobyłeś te
                                          sensacyjne informacje?
                                          • Gość: . Re: Dmowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 11:25
                                            > Naprawdę uważasz, że Dmowski podczas nocy kryształowej zaliczał "punkty na
                                            > wyjeździe" i podpalał synagogi na terenie III Rzeszy? Skąd zdobyłeś te
                                            > sensacyjne informacje?

w hazlu na scianie przeczytal:)))
                                          • placidus Re: Dmowski 13.11.06, 12:51
                                            Tbb1 - najpierw to ty poczytaj o Dmowskim , jego koncepcji państwa polskiego ,
                                            o stosunku do Żydów itd. Wtedy może zrozumiesz dlaczego tyle sarkazmu w mojej
                                            wypowiedzi.Polaków boli ta postac - bo jest to jeden z tych polityków , ktory
                                            ideowo był bliski faszyzmowi . Ja zastanawiam się ile hipokryzji musi mieć
                                            obecna elita polityczna aby temu panu stawiać pomnikw Warszawie. Od teraz każdy
                                            rozsądny obywatel R.P. wie , gdzie kończy się rozsądek i demokracja - przy tym
                                            pomniku. Gratuluję - Jak mam zakónczyć Heil Dmowski ?
                                            • Gość: . Re: Dmowski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 13:12
                                              jak heilujesz na codzien to heiluj wg uznania
                                              najwyzej ci jakis potomek dmowskiego morde obije
                                              tyle ze to heilowanie duzo o tobie powiedzialo..
                                            • tbb1 Re: Dmowski 13.11.06, 13:45
                                              placidus napisał:

> Tbb1 - najpierw to ty poczytaj o Dmowskim , jego koncepcji państwa polskiego ,
                                              > o stosunku do Żydów itd. Wtedy może zrozumiesz dlaczego tyle sarkazmu w mojej
                                              > wypowiedzi.Polaków boli ta postac - bo jest to jeden z tych polityków , ktory
                                              > ideowo był bliski faszyzmowi . Ja zastanawiam się ile hipokryzji musi mieć
                                              > obecna elita polityczna aby temu panu stawiać pomnikw Warszawie. Od teraz każdy
                                              >
                                              > rozsądny obywatel R.P. wie , gdzie kończy się rozsądek i demokracja - przy tym
                                              > pomniku. Gratuluję - Jak mam zakónczyć Heil Dmowski ?

Ani o Dmowskim, ani Dmowskiego nie muszę czytać, bo znam jego twórczość i wiem
                                              co zrobił dla Polski. Jeżeli Dmowski myli Ci się z Mussolinim to Twój problem.
                                              • placidus Re: Dmowski 13.11.06, 14:29
                                                Mam zasadnicze pytania :
                                                1 Był inicjatorem i honorowym członkiem ruchu wszechpolskiego ?
                                                2 Czy był antysemitą głoszącym w tym temacie , wypisz wymaluj, poglądy
                                                identyczne jak gabinet Hitlera ?
                                                3 Czy głosił program Polski jednonarodowej ( bez mniejszości narodowych )
                                                głosząc czystość raosą w tym temacie ?
                                                Odpowiedź na te 3 pytania brzmi TAK . Oznacza to jedynie , że nie rozumiesz
                                                czym jest faszyzm , skrajna prawica. Jestem tez pewien , że nie mylę Dmowskiego
                                                z Mussolinim.On , Mussolini i Adolf mieli zbliżone poglądy.
                                                Coś nie rozumiesz , czy wstyd Cię pali.
                                                Skoro znasz " twórczość" Dmowskiego to brak porównań z faszyzmem oznacza brak
                                                rozumienia tej twórczości
                                                Szkoda pisac do Ciebie
                                                • tbb1 Re: Dmowski 13.11.06, 15:04
                                                  placidus napisał:

> Mam zasadnicze pytania :
                                                  > 1 Był inicjatorem i honorowym członkiem ruchu wszechpolskiego ?
                                                  Tak był.
                                                  > 2 Czy był antysemitą głoszącym w tym temacie , wypisz wymaluj, poglądy
                                                  > identyczne jak gabinet Hitlera ?
                                                  Wzywał do bojkotu ekonomicznego żydów, ale nie do ich eksterminacji, nie
                                                  dostrzegasz różnicy?
                                                  > 3 Czy głosił program Polski jednonarodowej ( bez mniejszości narodowych )
                                                  > głosząc czystość raosą w tym temacie ?
                                                  Oczywiście, ze nie, po prostu uważał, że mniejszościom narodowym nie należą się
                                                  przywileje tylko i wyłącznie dlatego, że są mniejszościami. Czystość rasowa to
                                                  wynalazek niemiecki.
                                                  > Odpowiedź na te 3 pytania brzmi TAK . Oznacza to jedynie , że nie rozumiesz
                                                  > czym jest faszyzm , skrajna prawica. Jestem tez pewien , że nie mylę Dmowskiego
                                                  >
                                                  > z Mussolinim.On , Mussolini i Adolf mieli zbliżone poglądy.
                                                  > Coś nie rozumiesz , czy wstyd Cię pali.
                                                  > Skoro znasz " twórczość" Dmowskiego to brak porównań z faszyzmem oznacza brak
                                                  > rozumienia tej twórczości
                                                  > Szkoda pisac do Ciebie

Skoro twierdzisz, ze Dmowski był jakimś rasistą, antysemitą, wzywał do mordów na
                                                  tle rasowym i podpalał synagogi na terenie III Rzeszy (w 1938 roku, gdy był już
                                                  bardzo schorowanym człowiekiem) to może przytoczysz tu jakiś cytat z Dmowskiego
                                                  uzasadniający Twoje oskarżenia?
                                                  • placidus Re: Dmowski 13.11.06, 15:15
                                                    Jesteś cienki. Popytaj poprzez pocztę netową kolegów czy nie toniesz .
                                                    Cytatów jest " Tetyda". Cztaj tez uważnie co piszę . Nie trzeba głosić haseł o
                                                    mordowaniu. Można głosić hasła mówiące pozbycie sie z narodu Żydów. Mozna
                                                    pisać , że są brudni i gorsi .Można pisać o czystym narodowo społeczeństwie
                                                    polskim - sugerując wprost lub bezpośrednio rasowość.Można też poczytać ten
                                                    program - przecież ty " twórczość" Dmowskiego znasz. Powiem tak - weszłeś na
                                                    bagno . Wracaj z niego jak nie chcesz się kompromitować .Na tym kończę.Oj
                                                    szkółka pod góreczkę była.
                                                  • pit-zeolit Re: Dmowski 13.11.06, 15:17
                                                    Adek w Mein Kampf nic nie pisał o fizycznej eliminacji staro-zakonnych. Jakoś
                                                    później mu ten pomysł przyszedł do głowy.......
                                                  • tbb1 Re: Dmowski 13.11.06, 15:35
                                                    pit-zeolit napisał:

> Adek w Mein Kampf nic nie pisał o fizycznej eliminacji staro-zakonnych. Jakoś
                                                    > później mu ten pomysł przyszedł do głowy.......

To jest niezbyt uczciwy argument, w ten sposób można oczernić każdego, Ty pit
                                                    też nic nie pisałeś o fizycznej eksterminacji żydów ...
                                                  • pit-zeolit Re: Dmowski 13.11.06, 15:42
                                                    tbb1 napisał:

To jest niezbyt uczciwy argument, w ten sposób można oczernić każdego, Ty pit
                                                    > też nic nie pisałeś o fizycznej eksterminacji żydów ...

Ja nie oczerniam Dmowskiego. Był wielką postacią i jednocześnie kontrowersyjną.
                                                    Miał wielki wkład w Traktacie Wersalskim i także duży w założeniu OWP, który w
                                                    wileu wypadkach nie zapisał się chlubnie w historii.
                                                  • tbb1 Re: Dmowski 13.11.06, 15:50
                                                    pit-zeolit napisał:

> wileu wypadkach nie zapisał się chlubnie w historii.

baz urazy, ale udziela Ci się chyba sposób argumentacji niektórych osób
                                                    produkujących się na tym forum. Co to znaczy w "wielu wypadkach"?
                                                  • pit-zeolit Re: Dmowski 13.11.06, 15:54
                                                    Polecam ksiązkę Rudnickiego o ONR-rze i jego genezie. Tam znajdziesz dokładne
                                                    informacje. Jest to książka napisana fachowo i dość obiektywna. Faktem jest, że
                                                    większość tych ludzi zginęła w walce z dwoma okupantami. Ale ich działalności,
                                                    często bojówkarsko-terrorystycznej nie da się przekreślić.
                                                  • tbb1 Re: Dmowski 13.11.06, 17:52
                                                    pit-zeolit napisał:

> Polecam ksiązkę Rudnickiego o ONR-rze i jego genezie. Tam znajdziesz dokładne
                                                    > informacje. Jest to książka napisana fachowo i dość obiektywna. Faktem jest, że
                                                    >
                                                    > większość tych ludzi zginęła w walce z dwoma okupantami. Ale ich działalności,
                                                    > często bojówkarsko-terrorystycznej nie da się przekreślić.

No tak, ale Dmowski nigdy do ONR-u nie należał, ONR powstał właśnie w opozycji
                                                    do Dmowskiego i innych "starych" działaczy ND.
                                                    Przeczytałem wydane za PRL-u "dzieło" Rudnickiego, ale bardziej obiektywnie
                                                    przedstawia te fakty np. Przetakiewicz w książce "Od ONR-u do PAX-u".
                                                    Co do bojówek ORN-owskich, to prawda, że istniały, ale wtedy każda partia
                                                    posiadała bojówki, posiadał je również np. żydowski Bund.
                                                  • placidus Re: Dmowski Myśli nowoczesnego Polaka 13.11.06, 15:55
                                                    "Jest tylko jedna część ludności naszego kraju, dla którego przemiana ta niesie
                                                    nieodwołalną klęskę. Są to Żydzi, którzy przez samo swe istnienie w Polsce,
                                                    zwłaszcza w tak olbrzymiej liczbie wytwarzają najcięższe dla niej zagadnienie.
                                                    Ten najbardziej skomercjalizowany od niepamiętnych czasów żywioł, który w
                                                    potężnej mierze się przyczynił do skomercjalizowania Europy, na skutek obecnego
                                                    przewrotu traci grunt pod nogami. "

"Bo państwo, jeżeli tylko jest zdrowe i na silnych oparte podstawach, zawsze
                                                    asymiluje obce szczepy polityczne i kulturalne, czy to gwałtem...czy też bez
                                                    jego użycia, gdzie tego oporu nie ma"

"tylko naród zdrowy, silny, liczny, posiadający wydatną indywidualność, spójny
                                                    i silnie do swej odrębności przywiązany; państwo polskie stworzy przede
                                                    wszystkim naród polski, z rdzennie polskiej ludności złożony, polską żyjący
                                                    kulturą; gdy zdobędzie on odpowiednią siłę na zewnątrz i wewnątrz, wtedy, w
                                                    odpowiedniej chwili może jednać sobie koncesjami tych, których będzie
                                                    potrzebował: wtedy ustępstwa te będą właściwie ocenione jako ustępstwa
                                                    silnych,.."

No to dla TBB1 tak z lotu ptaka. Nie chce mi się dłużej czytać tych " myśli"
                                                    Coś lub raczej kogoś mi one przypominają. Pit a ty zanim będzisz zastanawiał
                                                    się nad Dmowskim pocztaj . Ja go nie oczerniam , ja cytuję. To , że brał udział
                                                    w konferencajch pokojowycch tym gorzej dla tych konferencji i historii.
                                                  • Gość: van deer Re: Dmowski Myśli nowoczesnego Polaka IP: *.icm.edu.pl 13.11.06, 16:39
                                                    > To , że brał udział w konferencajch pokojowycch tym gorzej dla tych
                                                    > konferencji i historii.

Zas gdy fakty przecza naszym tezom, tym gorzej dla nich:) Niespelna przytomnym
                                                    pojmowaniem faszyzmu ktos nieraz placidusa skonfundowal, byl to bodaj
                                                    bartoszcze nawiazujac do jakiegos dzialacza partyjnego, ktory w rocznice bitwy
                                                    grunwaldzkiej belkotal cos o krzyzackim faszyzmie, trudno nie dostrzec analogii.

Taka logika nakazywalaby twierdzic, ze sprzedajny b. socjalistyczny ideowiec
                                                    Ziuk to faszysta jakich malo, wszak Marszalek ONR-u i Dmowskiego sie nie pozbyl.
                                                    Na szczescie resztek tej sanacyjnej kloaki pozbyl sie towariszcz Bolo Biernacki!
                                                  • placidus Re: Dmowski Myśli nowoczesnego Polaka 13.11.06, 17:23
                                                    Van deer ty jakis bełkot uprawiasz. Może trochę odawgi i komentarza dla tych
                                                    wypowiedzi filozoficznych pana Dmowskiego. Jedyną obroną jest przytaczanie
                                                    niemieckiego faszyzmu ? No to oczekuję przemyśleń van deer w związku z myślami
                                                    Dmowskiego. Twierdzę , że Dmowski miał skrajnie prawicowe , faszyzujące
                                                    poglądy - cytaty jego " myśli" to potwierdzają.
                                                  • placidus Re: Dmowski Myśli nowoczesnego Polaka 13.11.06, 17:35
                                                    Dmowski pisał: "Hitlerowcy rozumieją, że chcąc zorganizować Niemcy na
                                                    podstawach narodowych, muszą zniszczyć pozycję Żydów i ich wpływ na
                                                    społeczeństwo niemieckie".
                                                    Sprzyjał włoskiemu faszyzmowi, który wedle niego "zdobył się na wielkie wysiłki
                                                    ku wymieceniu z życia narodu czynników rozkładu moralnego, obyczajowego i
                                                    religijnego"
                                                    Te cytaty może pomogą Ci van deer mniej głupio pisać i szukać wydumanych
                                                    analogii w moich wypowiedziach . Ciekawe co ty i inni polonusi na to.
                                                  • placidus Re: Dmowski Myśli nowoczesnego Polaka 13.11.06, 17:37
                                                    Poczytajcie też "Dziedzictwo". Np Żydówka zawsze pozostanie Żydówką, Żyd -
                                                    Żydem. Mają skórę inną, zapach inny, sieją zepsucie wśród narodów - pisał Roman
                                                    Dmowski. No to zostawiam was z tą wspaniała postacią i jej pomnikiem w Warszawie
                                                  • Gość: van deer To moze wciep to na forum W-wa IP: *.icm.edu.pl 13.11.06, 17:49
                                                    placidus napisał:

> Poczytajcie też "Dziedzictwo". Np Żydówka zawsze pozostanie Żydówką, Żyd -
                                                    > Żydem. Mają skórę inną, zapach inny, sieją zepsucie wśród narodów - pisał
                                                    Roman
                                                    >
                                                    > Dmowski. No to zostawiam was z tą wspaniała postacią i jej pomnikiem w
                                                    Warszawi
                                                    > e

Obiektywni historycy widza w Dmowskim szowiniste upatrujacego w Zydach brak
                                                    szerszego zwiazku z polska swiadomoscia narodowa; naprawde jam ostatni by
                                                    Romana bronic, no ale skoro na jego obronce urastac zaczynam, to pozwol
                                                    przynajmniej sie posmiac tez innym i ich tez o to oskarz, to przeca Poloki sa:)
                                                  • tbb1 Re: Dmowski Myśli nowoczesnego Polaka 13.11.06, 18:00
                                                    placidus napisał:

> Poczytajcie też "Dziedzictwo". Np Żydówka zawsze pozostanie Żydówką, Żyd -
                                                    > Żydem. Mają skórę inną, zapach inny, sieją zepsucie wśród narodów - pisał Roman
                                                    >
                                                    > Dmowski. No to zostawiam was z tą wspaniała postacią i jej pomnikiem w Warszawi
                                                    > e

Widzę, że co poniektórzy na tym forum nie odróżniają poglądów autora od poglądów
                                                    wygłaszanych przez postacie przez niego wymyślone. Te lub podobne wypowiedzi
                                                    wygłasza jeden z bohaterów powieści, którą Dmowski napisał pod pseudonimem
                                                    Wybranowski.
                                                    Jest to nie pierwsza tego typu wypowiedź na tym forum. W innym wątku jakiś typ
                                                    przedstawia wypowiedź jednej z postaci z powieści Sienkiewicza jako poglądy
                                                    samego autora.
                                                  • placidus Re: Dmowski Myśli nowoczesnego Polaka 13.11.06, 18:47
                                                    Tbb1 uwierz mi bronisz osoby pełnej kompromitacji. Nie ma wątpliwości - dla
                                                    Polaków był to człowiek zasłużony ale posunął się w swoim patryiotyzmie tak
                                                    daleko ,że chwalił Musoliniego i rozumiła kwestię sprawy usunięcia Żydów z
                                                    Niemiec. Sądzę , że nie spodziewał się aż takich "rozwiązań " jakie stosowali
                                                    hitlerowcy . Jednak jego zajadły i wrogi stosunek do Żydów i stosowanie miary
                                                    państwa czystego narodowo pachną bardzo brunatnie. Nie mam zamiaru tego
                                                    udowadniać cyklicznie , gdyż posłużyłem się już wieloma cytatami . Uważam ,
                                                    że najlepiej jakby ta postać była przemilczana w polskiej historii. Poruszyłem
                                                    temat Dmowskiego z jednego powodu. Hipokryzja i głupota elit politycznych
                                                    nastawia mnie wyjątkowo negatywnie. W dobie krytykowania E. Steinbach , w dobie
                                                    niepokoju narastającej siły NPD , Polacy dają dowód , że " nie gęsi i swój
                                                    język mają ".Smutne
                                                  • Gość: van deer Re: Dmowski Myśli nowoczesnego Polaka IP: *.icm.edu.pl 13.11.06, 17:43
                                                    placidus napisał:

> Van deer ty jakis bełkot uprawiasz.

Nawet gdyby, to ja bym sie don przyznal, a nie powiem, umialbym sie dostosowac:)

> Może trochę odawgi i komentarza dla tych wypowiedzi filozoficznych pana
                                                    > Dmowskiego.

Ontologia, epistemologia czy aksjologia? Ktora bramke wacpan wybierasz?:)
                                                    Od kiedy to medrcze forumowy z niego byl taki mysliwy, znaczy sie mysliciel, he?

> Jedyną obroną jest przytaczanie niemieckiego faszyzmu ?

Czy wspomniani przeze mnie Pilsudski, Bierut i w domysle Piasecki byli w NSDAP?

> No to oczekuję przemyśleń van deer w związku z myślami Dmowskiego.

W przeciwienstwie do pana tego wymagac nie bede, po co psuc komus dzien, prawda?

> Twierdzę , że Dmowski miał skrajnie prawicowe , faszyzujące poglądy - cytaty
                                                    > jego " myśli" to potwierdzają.

Czy faszyzujace to synonim faszystowskich?:))(tu go bronie, nieprawdaz?)

Przeciez temu polonofilowi i ksenofobowi zwykli Polacy pomnikow nie funduja, bo
                                                    zwyczajnie nie wiedza kim jest. Predzej, o ile, znaja Pilsudskiego i to tylko
                                                    przez wzglad na to, iz wszedzie jego memorialow pelno, co nie przymierzajac i
                                                    tak mniej niz tych, poswieconym odeszlemu nie tak dawno papiezowi Polakowi.
                                                  • placidus Re: Dmowski Myśli nowoczesnego Polaka 13.11.06, 18:35
                                                    Skoro mam wszystkie " bramki" do wyboru to masz dowolność.Napisz odpowiedź
                                                    onomatopeją . Lubię Leśmiana. Co do pomników to są stawiane - przynajmniej w
                                                    Warszawie. Masz rację ,że zwykli Polacy pod "tym" pomnikiem nie stali . Tylko
                                                    kilku z pierwszych stron gazet.
                                                    Skoro nie stać Cię na zdecydowanie lub raczej na zatrucie atmosfery to czynić
                                                    więcej cytatów Dmowskiego - nie zamierzam.Jak zwykle nic się nie zmienia. Nawet
                                                    ty bronisz sprawy nie dystansując się klarownie wobec błędów postaci
                                                    historycznych .
                                  • Gość: . Re: Opil sie gupol bryny i fandzoli:-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 10:46
                                    moze w rodzinie placydupsa jest taki zwyczaj, ze 70+latkowie na dwa miesiace
                                    przed smiercia lataja z pochodniami po nocy:)))
                                    Dmowski byl jednak pod tym wzgledem normalny..
                                    • Gość: __ Re: Opil sie gupol bryny i fandzoli:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.06, 17:09
                                      Gość portalu: . napisał(a):

> moze w rodzinie placydupsa jest taki zwyczaj, ze 70+latkowie na dwa miesiace
                                      > przed smiercia lataja z pochodniami po nocy:)))
                                      tak z ciekawości- to znał własną datę śmierci?
                                • ballest Re: Opil sie gupol bryny i fandzoli:-) 11.11.06, 12:50
                                  Gość portalu: o2 napisał(a):

> Slaski tluku, nie wyjezdzaj mi tu z antysemityzmem ,bo akurat dzisiaj przypada
                                  >
                                  > rocznica krysztalowej nocy.Akurat tego dnia nazistowskie Hanysy palily Zydom
                                  > mienie.

Tak Niemcy palily Zydom mienie, a Poloki palili Zydow za co ich Niemcy
                                  roztrzeliwali:

"W Korycinie polscy "policjanci pomocniczy" podpalili stodołę i - żeby
                                  sprowokować pacyfikację - donieśli Niemcom, że zrobili to Żydzi. W Grajewie
                                  pogrom urządzili spontanicznie Polacy, uśmierzył go przygodny oddział
                                  Wehrmachtu i rozstrzelał nawet trzech winowajców."
                                  • ballest Re: Opil sie gupol bryny i fandzoli:-) 11.11.06, 12:52
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34281&w=50668200&wv.x=1&v=2&s=0
                                    Poczytajcie jak Poloki Zydow lopatami, siekierami i rylami mordowali.
                      • placidus Re: tepy hanys i tak tego nie zrozumie:-) 10.11.06, 20:09
                        Pewnie masz rację. Tępy nie zrozumie. Inteligentnemu i słowo starczy ( słowo na
                        poziomie ).
    • cirano Re: Wszystkim wam się w główkach popieprzyło 10.11.06, 13:20
      Sfuszerowołeś ta robota heiko.
      Podciongnołeś nos wszyskich pod jakośtam, śladowo istniejonco szablona, fto ci
      niy pasowoł tegoś dopasowoł...
      Nom sie nic niy popiepszyło, mimo że niyzawsze rowni, my som rodzinom Ślonzokow.
      I tak uostanie
      • heiko30 Re: Wszystkim wam się w główkach popieprzyło 10.11.06, 18:02
        cirano napisał:

> Sfuszerowołeś ta robota heiko.
        > Podciongnołeś nos wszyskich pod jakośtam, śladowo istniejonco szablona, fto ci
        > niy pasowoł tegoś dopasowoł...
        > Nom sie nic niy popiepszyło, mimo że niyzawsze rowni, my som rodzinom
        Ślonzokow
        > .
        > I tak uostanie

Cirano - nic nie sfuszerowałem. Wiem, że trudno jest sie przyznać do prawdy -
        szczególnie gorzkiej. Nikogo nie dopasowywałem. Po prostu przelałem na forum
        swoje spostrzeżenia. To co napisałem to tylko skrót - coś w rodzaju
        streszczenia na temat trzech grup ludzi wystepujących na Silesianie. Jeśli
        bardzo chcesz poświęce swój czas i napiszę wiecej, dużo więcej na teamty,
        których sie wszyscy wstydzicie. Nie dla satysfakcji lub chęci urażenia kogoś.
        Tylko i wyłącznie po to abyście przejrzeli na oczy.
    • Gość: jak zwykle Re: Wszystkim się w główkach popieprzyło, n/tx, IP: *.cable.ubr05.hari.blueyonder.co.uk 12.11.06, 04:02
      • Gość: Hermann Re: Wszystkim się w główkach popieprzyło, n/tx, IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.06, 15:18
        Pytanie - Jakiego narodu jesteście częścią. Śląskiego?. Przecież takiego narodu
        nie ma. Więc czego jesteście częścią?, czegoś czego nie ma? . Komu chcecie z
        mózgownicy zrobic kisiel?.Sobie czy nam?. Coś czego nie ma nie da sie stawiac
        obok czegoś co jest. Samo bazgranie o godle czech to tylko zwykle pierdoły i
        przedewszystkim pierdoły o dupie marynie. Co was - nas obchodzą pepiki (inaczej
        knedle), którzy zawsze mieli was w głęboko w zadku. Co ma wspólnego wasze wycie
        o autonomie z narodem który zawsze miał was za cyganów europy?. Skonczcie
        pier......c o tej zasranej autonomii bo robićie z siebie cmoków i buraków do
        kwadratu. Wasi dziadziusie chcieli polskiego slaska to i macie co chcieli.
        Walczyli w powstaniach?. Walczyli. To teraz sp.......e i mordy w kubeł,
        siedzcie i czekajcie jak wam polak naleje. Zawsze bedziecie dla polaków
        buraczanym zasciankiem. dlaczego?. Bo jestescie ch.....j wie kim, zawsze
        sialiscie fermet i ch.... wie do kogo sie przylizywaliscie. nigdy jak historia
        pamieta nie wiedzieliscie czego chcecie. zawsze miedzy jednam i drugim ale i
        obok trzeciego. Postawa k.......y i zlodzieja. Teraz wam sie autonomia mazy
        hhhehhe. Idzcie do kochanych braci polokow i popłaczcie. Na pewno was
        wysłuchają. za dziadziusiów z powstan dostaniecie jeszcze ruzgą po pyskach od
        polskiej choóloty.
        • placidus Re: Wszystkim się w główkach popieprzyło, n/tx, 12.11.06, 20:06
          Herman naucz się pisac bez typowych polskich przerywników ( nawet nie
          dopisanych ). W roku 1776 też mówiono , że nie ma narodu amerykańskiego.Kisiel
          to sobie zrób na dobranoc. Obrażanie sąsiadów ( Czesi ) to chyba " dobra "
          tradycja polska ale cóż szkoda , że taka głupia
          • ballest A tera je narod slonski! 13.11.06, 00:08
            Malo tego, jeszcze przed wojna nie bylo narodu austriackiego,( w statystykach
            Kanady, USA czy Australii, Austriacy i slusznie byli Niemcami) tak samo nie
            bylo kiedys narodu ukrainskiego czy holenderskiego.
            Swiat se zmieniou!
            • Gość: harc mistrz & HKP Re: A tera je narod slonski! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 00:26
              W dupie szeroki, a w barach* wąski!

*) w barach piwnych tyż szeroki, jak dusza rosyjska, he, he, he!!!**
              • ballest Re: A tera je narod slonski! 13.11.06, 10:25
                Zeby ze Slonzokow Polokow zrobic, trzeby by dowiesc jakies zwiazki historyczne,
                czy kulturalne, a tych nie ma.
                Byly zwiazki bo Slonzacy zakladali miasta w Polsce, bo Poloki jako dzikusy nie
                byli tego wstanie sami zrobic, po prostu brakowalo im zmyslu organizacyjnego a
                tego zmyslu do dzis nie maja.
                Oj, przepraszam, - oni maja pewien zmysl, tyn tysz mou z organizacja do
                czynienia i z tego zmysly sa znani na calym Swiecie.:)
                • Gość: Hermann Re: A tera je narod slonski! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.06, 11:12
                  Ballest co ty dupcys za farmazony?. Kto ganial z szabelka w czasie powstan?.
                  Kto lasil sie do polaka jak przyszło do blebiscytów?. Tero autonomia?. Naród?.
                  Jaki naród ?. Porównania do Amerykanów?.
                  bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbuuuuuuhhhahhhahha. Może jeszcze placek napisze nam o
                  dżingis hanie?. BBBBBBBBbbbbbbbbbbbuuuuhhahhahhaha ale jajjaa. Trzeba przynać
                  jedno - w całej popiepszonej polszy nie ma drugiej takiej nacji jak slazoki.
                  Tyle kichy sobie nie robią nawet kaszuby ze swoimi widlami gnojnymi
                  • cirano Re: A tera je narod slonski! 13.11.06, 16:06
                    Niy ciep sie Hermann,
                    To, że nasze (niyftore) dziadki na poczontku gorolom d..y dały, niy musi
                    znaczyć, że skazali nos nastympne pokolynia, na wieczno polsko niywola. Uoni
                    sami, jusz po krotkich Polokow rzondach zrozumieli swoj feler, boło ale za pożno.
                    Zato jak Adolfy do Kattowitz właziyli, i potym w całyj wojnie, pokozali za kym
                    stojom. To boło doś wyrazne
                    • Gość: van deer Re: A tera je narod slonski! IP: *.icm.edu.pl 13.11.06, 16:47
                      > Zato jak Adolfy do Kattowitz właziyli, i potym w całyj wojnie, pokozali za kym
                      > stojom. To boło doś wyrazne

Za kym mieli stowac? Jezely za malinoustym przywodca postepowych narodow to
                      mosz recht. Mauserem opy mogiesz zaoszczedzic na alarmie kukajac bez okno czy
                      jaki lump radyjoka nie kradnie, pamietaj, szczerbinka z muszka wpierw sie zgrac
                      musza:)
                      • Gość: Froncek Re: A tera je narod slonski! IP: *.n.pppool.de 14.11.06, 01:21
                        Chciolbych ino przipomniec, co kandydat na swiyntego, kardynal Hlond we swoji
                        homilii wielkanocny w 1936 roku wypowiedziol sie blank w duchu Dmowskiego. I tyn
                        duch panuje w Polsce do dzisiejszego dnia...
                        • pit-zeolit Re: A tera je narod slonski! 14.11.06, 08:42
                          Gość portalu: Froncek napisał(a):

> Chciolbych ino przipomniec, co kandydat na swiyntego, kardynal Hlond we swoji
                          > homilii wielkanocny w 1936 roku wypowiedziol sie blank w duchu Dmowskiego. I
                          ty
                          > n
                          > duch panuje w Polsce do dzisiejszego dnia...

Gdyby się wypowiedział w duchu Adolfa to pewnikiem byś go bronił froncek,
                          nieprawdaż ?
                          • Gość: Hermann Re: A tera je narod slonski! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.06, 11:13
                            Dziadki wosze wybraly kogo chca na slasku. Po pieruna teroz sie plujeta.
                            wygnalista nimickigo lokupanta to teroz kochejta polski dobtrobyt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka