marta8332 06.08.06, 18:08 Kobietki w podobnym okresie ciąży zapraszam do dyskusji o ciąży, porodzie i nie tylko. Gdzie macie zamiar rodzić?, o wyprawce dla maluszka, gdzie sie wybrac na zakupy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
metoda_7 Re: poród w październiku:)))) 07.08.06, 13:31 hej! Ja mam termin na koniec wrzesnia i zamierzam rodzić w szpitalu miejskim (no chyba, że będzie wcześniak, to wtedy w wojewódzkim). Co do wyprawki, to ja mam prawie całą od siostry, ale mogę ci polecić (o ile jesteś z Olsztyna) hurtownie Maluszek na Wyszyńskiego, zaraz za kościołem, naprzeciwko Gracji. Pozdrawiam Ewa i Odpowiedz Link Zgłoś
marta8332 Re: poród w październiku:)))) 07.08.06, 14:11 metoda_7 napisała: > hej! Ja mam termin na koniec wrzesnia i zamierzam rodzić w szpitalu miejskim > (no chyba, że będzie wcześniak, to wtedy w wojewódzkim). Co do wyprawki, to ja > mam prawie całą od siostry, ale mogę ci polecić (o ile jesteś z Olsztyna) > hurtownie Maluszek na Wyszyńskiego, zaraz za kościołem, naprzeciwko Gracji. > Pozdrawiam > Ewa > i Hej Ewa:) Dzieki za odpowiedz, ja tez raczej bede rodzic w miejskim (jeszcze do konca nie podjelam decyzji), mam termin na połowe października, ale jak dobrze stwierdzilas rowniez licze sie z tym ze moze byc wczesniak. A czemu wybierzesz Wojewódzki jak bedzie wczesniak? Zapisałas sie moze gdzies do szkoły rodzenia?? A może znasz jakies godne polecenia, ja zamierzam pojsc dopiero we wrzesniu poniewaz teraz nie ma mnie w Olsztynie. A i co do tej hurtowni, to napewno sie tam wybiore, juz gdzies na forum kilka kobietek ja polecalo. Ale dobrze ze napisalas ze za kosciolem bo nie zabardzo moglam sobie skojarzyc gdzie to jest. Wiesz juz kogo mozesz sie spodziewać, mi lekarz do tej pory nie powiedzial na 100%, ale prawdopodobnie bedzie chlopczyk:))) Pozdrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: poród w październiku:)))) 07.08.06, 14:35 Przy szpitalu Miejskim jest rewelacyjna szkoła rodzenia. SZKOŁA RODZENIA PRZY SZPITALU MIEJSKIM NIEPODLEGŁOŚCI 44 10-044 OLSZTYN Telefon: (089)5326277,609230318 Godziny przyjęć: OD PON. DO PT. 18-20 Odpowiedz Link Zgłoś
marta8332 Re: poród w październiku:)))) 07.08.06, 15:32 Witam:)) Dzieki za informacje, a czy mogłabym prosic o wiecej danych o tej szkole, jesli oczywiscie z niej korzystalas, m.in. jak wygladaja zajecia, jaka atmosfera, ile osob w grupie, ile sie placi, ile jest zajec, rozumiem ze po 2h skoro przyjecia od 18-20, czy mozna sobie samemu dostosowac, czy jest z gory ustalony harmonogram przyjec, nie wykluczone ze napewno tam zadzwonie, ale to blizej wrzesnia, narazie chcialabym poznac opinie osob ktore juz tam byly. Miłego dnia:))) Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Szkoła rodzenia 07.08.06, 17:20 Pani Wiesia, która prowadzi tam zajęcia to położna z kilkudziesięcioletnim stażem, cudowna i ciepła kobieta. My, 3 lata temu dokładnie, płaciliśmy 150zł, o ile mi wiadomo, cena się nie zmieniła. Godziny są takie i tego nie da się zmienić. Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale to jest 10 dni zajęć. Najpierw jest teoria, filmy... potem nauka oddychania, ćwiczenia. I zawsze 20 minut relaxu przy specjalnej muzyce. Na koniec zajęć są certyfikaty, zdjęcia i oglądanie porodówek oraz sal. Najlepiej chodzić z partnerem, szczególnie, jeśli planuje się rodzić razem. Ale były przypadki, że przyszły tatuś nie mógł, więc można albo samej, albo z koleżanką, siostrą... Osoby, które ukończyły szkołę mają pierwszeństwo rodzenia. Wbijana jest odpowiednia pieczątka do karty ciąży i jak przyjeżdża się rodzić, to oni to widzą i nigdy nie odeślą nigdzie indziej. No same superlatywy ;) Zadzwoń już teraz, pani Wiesia sama będzie wiedziała, na jaki termin Cię zapisać. Odpowiedz Link Zgłoś
metoda_7 Re: Szkoła rodzenia 07.08.06, 22:11 kurcze nie wiedziałam, że po ukończeniu tej szkoły będę miała pierwszeństwo. Ja właśnie jestem w trakcie zajęć :) i w sumie to może być, ale żeby jakoś super to nie. Teraz jest nas w grupie 9 (choć jedna już urodziła-załapała się bidulka tylko na dwa zajęcia, a druga leży w szpitalu). Przez pierwszy tydzień (jak pisała mieszkowamama) była teoria. Czyli troche gadki na temat niemowlęcia, kompieli, karmienia i porodu. Filmy są stare i niestety nie są poslkie, a więc całkiem inne realja - według mnie oczywiście. Ach i na te teorie przychodziły dziewczyny z facetami (ja jestem samotna), ale teraz na te ćwiczenia już prawie każda sama (a ci co przyjdą to siedzą i czytają gazety). To chyba by było na tyle. Jak cchesz wiedzieć więcej to pytaj. A co do pani Wiesi, to zgadzam się z mieszkowąmamą- cudowna i ciepła kobieta Ja własnie w czwartek dowiedziałam się (wkońcu!), że to dziewczynka :) wcześniej spryciula nie dała sobie zajrzeć między nogi. Strasznie się ciesze, bo chciałam dziewuszke. p.s.-mam nadzieje, że za pare miesięcy spotkamy się gdzieś na spacerku ;) ach i jeszcze czemu wojewódzki jak będzie wcześniak albo patologiczna ciąża (choć narazie wszystko ok)- bo tam mają najlepszy sprzęt w olsztynie dla takich maluszków Pozdrwiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
marta8332 Re: Szkoła rodzenia 08.08.06, 12:02 Dzieki dziewczyny za te informacje:)) Sama sie zdziwilam ze ma sie pierwszenstwo po tej szkole w szpitalu, ostatnio sie troche wystraszylam, czytalam gdzies ze odeslali dziewczyne juz w zaawansowanym porodzie do innego szpitala, a nigdy nie wiadomo na ktora z nas padnie takie potraktowanie, to jest duzy plus tej szkoly. Mysle ze te informacje mnie przekonaly do tej szkoly tym bardziej ze coraz bardziej mysle ze jednak wybiore miejski do porodu. Podoba mi sie tez ze mozna zwiedzac sale porodowe. Mam jeszcze pytanko do metoda_7, kiedy musze sie zapisac jesli chcialabym zaczac chodzic na zajecia we wrzesniu?? Zazdroszcze Ci ze juz wiesz kogo mozesz sie spodziewac, zawsze latwiej juz przy zakupach, no i ta ciekawosc...:)) Nasz dzidzius mimo ze wazy wiecej niz powinien na 30 tydzien, nadal nie chce sie pokazac, ostatnio jak mialam usg to doktorowa ze 20 min. probowala podejrzec ale do konca nie potrafila stwierdzic, prawdopodobnie chlopaczek i tak bysmy chcieli:))) A i jak u Ciebie z waga, ja juz ponad 20kg przytylam, pojawily mi sie rozstepy na udach, mimo ze caly czas uzywam kremow. Ale na brzuszku naszczescie nic, mimo tego, ze maluszek jest strasznie ruchliwy i zywy, strasznie kopie, ale i tak jest to przyjemne czuc go tam w srodku. A jesli chodzi o spacerek, to jestem jak najbardziej za tym:)) Jesli chodzi o Wojewodzki to dobrze wiedziec, u mnie naszczescie narazie wszystko prawidlowo z ciaza, ale nigdy nic nie wiadomo co sie moze wydarzyc. Pozdrawiam Was kobietki:))) i dziewuszke przyszlej mamusi Ewy pa pa P.s Ewa czy wybrałas juz imię?? Odpowiedz Link Zgłoś
an761 Re: Szkoła rodzenia 08.08.06, 12:42 i ja tez polecam szkole rodzenia. Pani Wiesia to wspaniała kobieta, wiem, ze wiele dziewczyn dzwoni do niej nawet po porodzie z przeroznymi pytaniami.Poza tym to fajny etap w oczekiwaniu na maluszka, nawet jesli okarze sie, ze podczas samego porodu i tak wszystko sie zapomniało.pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
metoda_7 Re: Szkoła rodzenia 08.08.06, 21:03 Marta najlepiej zadzwoń i się zapisz odrazu. Szkoła trwa tylko dwa tygodnie więc będziesz miała duży wybór. Ja jestem teraz w 33 tygodniu i wydaje mi sie, że to w sam raz. Reszta dziewczyn jest już raczej tak w 36 tyg. i wyżej i przy ćwiczeniach jest im ciężko. W tym tygodniu kończą się moje zajęcia i nie wiem czy pani Wiesia nie robi sobie tygodnia przerwy między zajęciami, więc najlepiej będzie jak zadzwonisz. Jeśli byście chcieli chłopaczka, to tego wam życze! I pewnie już jakieś imię macie, co? :) ja mam w brzuszku Anastazje :) ale będę do niej mówić Nastka, Nastusia. Jest to jedyne imię które mi się podoba, strasznie wybredna jestem :) A co do wagi, to narazie 10 na plusie i rozstępów nie mam (według mnie to sprawa genetyczna-moja babcia, mama i siostry nie miały, więc ja tez nie będe miała :) i nie używam żadnych kremów). I pamiętaj, żeby sie zbytnio nie przejmować tymi kilogramami, zaraz po porodzie zgubisz dużą ich częśc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marta8332 Re: Szkoła rodzenia 09.08.06, 09:48 Hej Ewa:))) Napewno wczesniej zadzwonie zanim wroce do Olsztyna, dzieki za te informacje. My chcielibysmy zeby urodzil sie Macius, ale jak zaskoczy nas dziewczynka to tez mamy imie - Julia. Jakos nie mielismy problemu z wyborem imion, odrazu nam sie podobaly. Jesli chodzi o Twoja dziewczynke to tez bardzo ladnie nazwalas, na czasie:)) Z ta waga to masz racje, ja sie az tak strasznie nie objadam, nie mam dziwnych zachcianek, a i tak waga mi przybywa, na szczescie tego tak nie widac:)) Mysle ze jeszcze z 10kg mi przybedzie, teraz dzidzi szybcie rosnie i brzuszek... Pozdrawiam Was cieplutko i zycze milego dnia:)) Odpowiedz Link Zgłoś
metoda_7 Re: poród w październiku:)))) 08.08.06, 21:05 Marta nie wiem czy wiesz ale tu na gazecie jest też forum kobietek, które mają rodzić w październiku. Tu masz link forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36929 tylko musisz napisac maila do moderatorki, żeby cię dodała do listy. Odpowiedz Link Zgłoś
marta8332 Re: poród w październiku:)))) 09.08.06, 09:51 ooo, bardzo fajnie, nie wiedzialam o nim, jestem na tym forum nowa i dopiero zaczynam odkrywac tajniki tego forum, naprawde Ci dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś