Dodaj do ulubionych

Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro...

IP: *.chello.pl 23.05.10, 19:26
www.NieTablicom.pl

Stop germanizacji regionu!
Obserwuj wątek
    • Gość: ecipeci Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 22:12
      a mnie sie wydawalo, ze bycie volksdeutschem to byl obciach i wstyd a tu
      patrzcie panstwo Henryk Król to jest przepraszam Heinrich Kroll pod tablica
      Janusza Króla oj. no znowu zapomniałem! Johanna Krolla w otoczeniu grupy
      volksczegostam manifestuje i upamietnia...Panie Kroll a po niemiecku juz Pan
      sprecha? No bo tera w urzedach to sie juz Pan moze po niemiecku dogadac!
      • Gość: INFO Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K IP: *.protonet.pl 24.05.10, 08:21
        Gość portalu: ecipeci napisał(a):

> a mnie sie wydawalo, ze bycie volksdeutschem

Ah ta semantyka!
        VOLKSDEUTSCH to kategoria aktualna gdzieś do pierwszej połowy XXw. lecz z
        wyłączeniem m.inn. terenu opolskiego.
        Tu znajdziesz więcej na ten temat:

pl.wikipedia.org/wiki/Volksdeutscher
        Wiec jeżeli rodzina Kroll mieszkała w owym czasie gdzie teraz, to do tego
        zbioru osób choćby chciała, nie może należeć.
    • Gość: Polak Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.chello.pl 23.05.10, 22:14
      A kogo w ogóle obchodzi jakiś zakichany Kroll?
    • Gość: Nazim Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.chello.pl 23.05.10, 22:19
      A kogo dzisiaj w ogóle obchodzi jakiś zakichany Kroll?
      • Gość: jasio Re: Eozliczyć niemickich złodzieji! IP: *.chello.pl 24.05.10, 08:52
        Mnie! Cieszę się że zmarł wreszcie. A co z moim dziedzictwem, zdążył mi
        przepisać? Z kim mam się teraz sądzić? Przypominam że moja babcia wyjechał z
        Wilna i zostawiła kamienicę. Miała tu dostać coś podobnego ale należny jej dom
        zajął Krool wówczas członek jedynej słusznej. No i w ten sposób moja babcia z
        dwójką dzieci trafiła do małego pokoiku lokatorskiego. Skoro dziś wiadomo że
        Krool przejął majątek nielegalnie (bo Niemcy mieli wy..ć za Odrę i miało ich tu
        nie być) to może pora się z tymi oszustami rozliczyć? Później będzie
        przedawnienie albo jakiś dziedzic będzie mówi że on w dobrej wierze...
        • Gość: !! Re: Eozliczyć niemickich złodzieji! IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.10, 14:29
          Gość portalu: jasio napisał:
          >Przypominam że moja babcia wyjechał z Wilna
          >i zostawiła kamienicę.
          >Miała tu dostać coś podobnego.

Dlaczego babcia wyjechala z Litwy,
          zamiast pozostac w kamienicy w Wilnie!?

Bo twoja rodzina przyszla do Wilna w 1920 roku
          i tam "objela" kamienice po jakims Litwinie,
          ktorego przepedzono z "Wilenszczyzny" na Litwe.
          Idz na folwark do Krolla i zarob sobie na dom.
    • Gość: makrela engel Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.10, 23:43
      Sieg Heil !
    • Gość: lolo Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 23:53
      Na koń bracia rodacy! Na KOŃ!
    • Gość: bleble Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.hsd1.md.comcast.net 24.05.10, 05:10
      majne trabant ist fantastisz, cwaj cyliner reszta plastisz,
      mnejschość nemecka
    • Gość: andrzej Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 06:34
      najpierw działał w PZPR bo tak było po drodze, a jak się czasy zmieniły to
      założył mniejszość. Sprzedawczyk!!!!
    • Gość: andrzej Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 06:36
      Ciekawe czy w Niemczech też by odsłaniali tablice Polaków.
    • Gość: Górnoślązak Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.devs.futuro.pl 24.05.10, 09:55
      Komentarze Polaków pod tym artykułem wystawiają waszemu narodowi piękne
      świadectwo. Tylko tak dalej, to woda na antynacjonalistyczny młyn:)
      Szczególnie ujął mnie swoim wpisem użytkownik pod pseudonimem "makrela engel":)

Jak to lubicie powtarzać w stronę autochtonów o tym, że mają się wynosić za
      granicę państwową (której de facto już nie ma, hehe), tak analogiczne
      przesłanie do was: jak wam się nie podoba na Górnym Śląsku, to droga wolna,
      nikt was tu nie trzyma, Polska ma wiele pięknych regionów! :)
      • Gość: Olesław Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K IP: *.chello.pl 24.05.10, 10:39
        Tak samo jest ze Śląskiem. Część jest w Czechach, część w Niemczech a część w
        Polsce. Radziłbym wybrać niemiecką - będziesz się czuł jak u siebie. Ulice
        podpisane po niemiecku, sąsiedzi kulturalni mówią po niemiecku a nawet
        wspomnienia będziecie mieć wspólne!
        Ciuuus! pięć piw dla wszystkich amatorów
        P.S. Ciekawe jak polski wynalazek (piwo) przechodzi im przez gardło?
        • Gość: Górnoślązak Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K IP: *.devs.futuro.pl 24.05.10, 11:12
          Wychodzi dyletanctwo. W Niemczech nie znajduje się nawet skrawek Śląska. A nawet
          jakby się znajdował, to nasz region to Górny Śląsk a nie Śląsk.

Co do napisów po niemiecku i sąsiadów mówiących po niemiecku i mających wspólną
          tożsamość i wspomnienia - to mam tutaj, na terenach Górnego Śląska znajdujących
          się w Rzeczpospolitej.

Pięć piw zachowaj dla swoich polskich kolegów zamawiających je na Górze św. Anny :)
          • Gość: jasio Re: Najapier trzeba zakopać, później odsłaniać IP: *.chello.pl 24.05.10, 12:05
            Widzę że nie znasz swego chu..matu i nie wiesz gdzie co leży. Wstyd! Ci od
            hajlowania to wasi szlezjerzy, tylko dla zmyły podają się za Polaków
            • Gość: Górnoślązak Re: Najapier trzeba zakopać, później odsłaniać IP: *.devs.futuro.pl 24.05.10, 12:56
              Nie jasio, nie myśl, że wykpisz się głupawymi żartami. Ci od hajlowania to twoi
              rodacy. Ale to nie jest pełen obraz, wśród Polaków tak jak wśród każdego narodu
              są też ludzie zdrowo myślący. Ci jednak z pewnością do takich nie należą.
              Wniosek jest taki, że to pewnie jacyś twoi dalecy kuzyni:) I innych którzy
              wrzucili tu swoje nacjonalistyczne komentarze "ma poziomie".

Co do tego gdzie co leży to dobrze wszystko wiem co mam wiedzieć. A już na pewno
              lepiej niż Ty. Spróbuj to podważyć jeśli się nie boisz kompromitacji:)
    • Gość: Polana Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.chello.pl 24.05.10, 09:56
      Widac jak wielka jest ta cała mniejszość niemiecka. Kilkunastu
      emerytów i rodzin żyjacych na swietnym poziomie, gdyby nie ta
      mniejszość zasuwaliby fizycznie w Niemczech albo Holandii, dziwne,
      ze w tym ostatnim kraju wola pracowac, a nie Vaterlandzie.
      • Gość: hansilein Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K IP: *.pool.mediaWays.net 24.05.10, 10:59
        Holendrzy maja swietnie zorganizowany system pracy na zamowienie.
        Wszystko na malym obszarze i masa firm, ktore potrzebuja wiekszosc
        ludzi tylko pare miesiecy w roku. Ale niedlugo zrobia to wam na
        miejscu, w Polsce.Sa w komfortowej sytuacji, bo nie mozna ich okradac
        tlumaczac sie jakimis wyimaginowymi krzywdami.

• Gość: hansilein Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K IP: *.pool.mediaWays.net 24.05.10, 13:48
          Co do Krolla to jedno trzeba mu przyznac-on jeden z pierwszych stanol
          i nam powiedzial-Habt keine Angst.A jak polaczki zas wpomnom dziadka
          w Wehrmachcie to odpowiedzmy-nie, my tam mieli oba dwa.
          Zreszta te hadziaje to zawsze wiedzieli i tak to sobie wyciagali,
          kiedy im sie zachcialo.
          • Gość: Gość Do hansilein IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 17:09
            Gość portalu: hansilein napisał(a):

> Co do Krolla to jedno trzeba mu przyznac-on jeden z pierwszych stanol
            > i nam powiedzial-Habt keine Angst.A jak polaczki zas wpomnom dziadka
            > w Wehrmachcie to odpowiedzmy-nie, my tam mieli oba dwa.
            > Zreszta te hadziaje to zawsze wiedzieli i tak to sobie wyciagali,
            > kiedy im sie zachcialo.

Synek ,aby pisać na forum naucz się poprawnej pisowni języka polskiego.Ta
            głupota to wyniesiona z rodzinnego domu?
            • Gość: hansilein Re: Moim zdaniem. IP: *.pool.mediaWays.net 24.05.10, 19:06
              Forum to nie jest konkurs literacki.
              Ten jezyk i tak sie zmieni szybciej jak myslisz.
              Te warsiawskomazowieckie nalecialosci to niech oni tam sobie zostawiom,
              to tylko takie krencenie mordom.
              • Gość: valdi Re: Moim valdiego zdaniem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 09:24
                Jezyk sie nie zmieni bo Slazacy od wieków mówili zawsze po polsku !!
                Wszystko idzie w kierunku nabywania polskiej tożsamości.
                Niebawem bedziemy mieli tu u nas na Górnym Sląsku, ba już mamy,
                Polaków niemieckiego pochodzenia. I tak bedzie jak w calej Europie.
                • Gość: jasio Re: Moim (jasia) zarządzeniem IP: *.chello.pl 25.05.10, 10:00
                  Polak niemieckiego pochodzenia? Tu się nie rozróżnia. Voksdeutsch to
                  volkdeutsch. Zdrajców się odstrzeli
                  • Gość: ! Re: Moim (jasia) zarządzeniem IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.10, 13:28
                    jasio dej pozor,
                    jak cie ftojs strzeli w tyn gupi leb,
                    to kamienica uod twojyj oumy uobejrzisz.
                    he he.
                  • Gość: Górnoślązak Re: Moim (jasia) zarządzeniem IP: *.devs.futuro.pl 25.05.10, 15:05
                    Jasio, tchórz Cię obleciał, że merytorycznie przegrasz, i dlatego się nie
                    odzywasz w wątku parę postów wyżej? Hehehe, najmniej groźne są pieski które
                    najbardziej ujadają.

A odnośnie wątku bieżącego - co powiesz w takim razie na Górnoślązaków (a więc
                    jednocześnie volksdeutschy przecież!) którzy pochodzenie mają polskie
                    (uściślając: nie ze Śląska), ale zasymilowali się na tyle, że Polakami już być
                    nie chcą i uważają się za Górnoślązaków, ew. Górnoślązaków narodowości polskiej?
                    Ich też do odstrzelenia? Heheh, zastanów się dobrze...
    • palec1 Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K 26.05.10, 02:46
      Za zycia ? To niy dobrze wonio, Hopy.
      (To Poloki majom tako tendencja, lepi: choroba.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka