Gość: Polak IP: *.chello.pl 23.05.10, 19:26 www.NieTablicom.pl Stop germanizacji regionu! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ecipeci Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 22:12 a mnie sie wydawalo, ze bycie volksdeutschem to byl obciach i wstyd a tu patrzcie panstwo Henryk Król to jest przepraszam Heinrich Kroll pod tablica Janusza Króla oj. no znowu zapomniałem! Johanna Krolla w otoczeniu grupy volksczegostam manifestuje i upamietnia...Panie Kroll a po niemiecku juz Pan sprecha? No bo tera w urzedach to sie juz Pan moze po niemiecku dogadac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: INFO Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K IP: *.protonet.pl 24.05.10, 08:21 Gość portalu: ecipeci napisał(a): > a mnie sie wydawalo, ze bycie volksdeutschem Ah ta semantyka! VOLKSDEUTSCH to kategoria aktualna gdzieś do pierwszej połowy XXw. lecz z wyłączeniem m.inn. terenu opolskiego. Tu znajdziesz więcej na ten temat: pl.wikipedia.org/wiki/Volksdeutscher Wiec jeżeli rodzina Kroll mieszkała w owym czasie gdzie teraz, to do tego zbioru osób choćby chciała, nie może należeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.chello.pl 23.05.10, 22:14 A kogo w ogóle obchodzi jakiś zakichany Kroll? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nazim Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.chello.pl 23.05.10, 22:19 A kogo dzisiaj w ogóle obchodzi jakiś zakichany Kroll? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Eozliczyć niemickich złodzieji! IP: *.chello.pl 24.05.10, 08:52 Mnie! Cieszę się że zmarł wreszcie. A co z moim dziedzictwem, zdążył mi przepisać? Z kim mam się teraz sądzić? Przypominam że moja babcia wyjechał z Wilna i zostawiła kamienicę. Miała tu dostać coś podobnego ale należny jej dom zajął Krool wówczas członek jedynej słusznej. No i w ten sposób moja babcia z dwójką dzieci trafiła do małego pokoiku lokatorskiego. Skoro dziś wiadomo że Krool przejął majątek nielegalnie (bo Niemcy mieli wy..ć za Odrę i miało ich tu nie być) to może pora się z tymi oszustami rozliczyć? Później będzie przedawnienie albo jakiś dziedzic będzie mówi że on w dobrej wierze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !! Re: Eozliczyć niemickich złodzieji! IP: *.dip.t-dialin.net 24.05.10, 14:29 Gość portalu: jasio napisał: >Przypominam że moja babcia wyjechał z Wilna >i zostawiła kamienicę. >Miała tu dostać coś podobnego. Dlaczego babcia wyjechala z Litwy, zamiast pozostac w kamienicy w Wilnie!? Bo twoja rodzina przyszla do Wilna w 1920 roku i tam "objela" kamienice po jakims Litwinie, ktorego przepedzono z "Wilenszczyzny" na Litwe. Idz na folwark do Krolla i zarob sobie na dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makrela engel Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.10, 23:43 Sieg Heil ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 23:53 Na koń bracia rodacy! Na KOŃ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.hsd1.md.comcast.net 24.05.10, 05:10 majne trabant ist fantastisz, cwaj cyliner reszta plastisz, mnejschość nemecka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 06:34 najpierw działał w PZPR bo tak było po drodze, a jak się czasy zmieniły to założył mniejszość. Sprzedawczyk!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 06:36 Ciekawe czy w Niemczech też by odsłaniali tablice Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górnoślązak Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.devs.futuro.pl 24.05.10, 09:55 Komentarze Polaków pod tym artykułem wystawiają waszemu narodowi piękne świadectwo. Tylko tak dalej, to woda na antynacjonalistyczny młyn:) Szczególnie ujął mnie swoim wpisem użytkownik pod pseudonimem "makrela engel":) Jak to lubicie powtarzać w stronę autochtonów o tym, że mają się wynosić za granicę państwową (której de facto już nie ma, hehe), tak analogiczne przesłanie do was: jak wam się nie podoba na Górnym Śląsku, to droga wolna, nikt was tu nie trzyma, Polska ma wiele pięknych regionów! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olesław Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K IP: *.chello.pl 24.05.10, 10:39 Tak samo jest ze Śląskiem. Część jest w Czechach, część w Niemczech a część w Polsce. Radziłbym wybrać niemiecką - będziesz się czuł jak u siebie. Ulice podpisane po niemiecku, sąsiedzi kulturalni mówią po niemiecku a nawet wspomnienia będziecie mieć wspólne! Ciuuus! pięć piw dla wszystkich amatorów P.S. Ciekawe jak polski wynalazek (piwo) przechodzi im przez gardło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górnoślązak Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K IP: *.devs.futuro.pl 24.05.10, 11:12 Wychodzi dyletanctwo. W Niemczech nie znajduje się nawet skrawek Śląska. A nawet jakby się znajdował, to nasz region to Górny Śląsk a nie Śląsk. Co do napisów po niemiecku i sąsiadów mówiących po niemiecku i mających wspólną tożsamość i wspomnienia - to mam tutaj, na terenach Górnego Śląska znajdujących się w Rzeczpospolitej. Pięć piw zachowaj dla swoich polskich kolegów zamawiających je na Górze św. Anny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Najapier trzeba zakopać, później odsłaniać IP: *.chello.pl 24.05.10, 12:05 Widzę że nie znasz swego chu..matu i nie wiesz gdzie co leży. Wstyd! Ci od hajlowania to wasi szlezjerzy, tylko dla zmyły podają się za Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górnoślązak Re: Najapier trzeba zakopać, później odsłaniać IP: *.devs.futuro.pl 24.05.10, 12:56 Nie jasio, nie myśl, że wykpisz się głupawymi żartami. Ci od hajlowania to twoi rodacy. Ale to nie jest pełen obraz, wśród Polaków tak jak wśród każdego narodu są też ludzie zdrowo myślący. Ci jednak z pewnością do takich nie należą. Wniosek jest taki, że to pewnie jacyś twoi dalecy kuzyni:) I innych którzy wrzucili tu swoje nacjonalistyczne komentarze "ma poziomie". Co do tego gdzie co leży to dobrze wszystko wiem co mam wiedzieć. A już na pewno lepiej niż Ty. Spróbuj to podważyć jeśli się nie boisz kompromitacji:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polana Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna Kro... IP: *.chello.pl 24.05.10, 09:56 Widac jak wielka jest ta cała mniejszość niemiecka. Kilkunastu emerytów i rodzin żyjacych na swietnym poziomie, gdyby nie ta mniejszość zasuwaliby fizycznie w Niemczech albo Holandii, dziwne, ze w tym ostatnim kraju wola pracowac, a nie Vaterlandzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansilein Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K IP: *.pool.mediaWays.net 24.05.10, 10:59 Holendrzy maja swietnie zorganizowany system pracy na zamowienie. Wszystko na malym obszarze i masa firm, ktore potrzebuja wiekszosc ludzi tylko pare miesiecy w roku. Ale niedlugo zrobia to wam na miejscu, w Polsce.Sa w komfortowej sytuacji, bo nie mozna ich okradac tlumaczac sie jakimis wyimaginowymi krzywdami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansilein Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K IP: *.pool.mediaWays.net 24.05.10, 13:48 Co do Krolla to jedno trzeba mu przyznac-on jeden z pierwszych stanol i nam powiedzial-Habt keine Angst.A jak polaczki zas wpomnom dziadka w Wehrmachcie to odpowiedzmy-nie, my tam mieli oba dwa. Zreszta te hadziaje to zawsze wiedzieli i tak to sobie wyciagali, kiedy im sie zachcialo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Do hansilein IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 17:09 Gość portalu: hansilein napisał(a): > Co do Krolla to jedno trzeba mu przyznac-on jeden z pierwszych stanol > i nam powiedzial-Habt keine Angst.A jak polaczki zas wpomnom dziadka > w Wehrmachcie to odpowiedzmy-nie, my tam mieli oba dwa. > Zreszta te hadziaje to zawsze wiedzieli i tak to sobie wyciagali, > kiedy im sie zachcialo. Synek ,aby pisać na forum naucz się poprawnej pisowni języka polskiego.Ta głupota to wyniesiona z rodzinnego domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansilein Re: Moim zdaniem. IP: *.pool.mediaWays.net 24.05.10, 19:06 Forum to nie jest konkurs literacki. Ten jezyk i tak sie zmieni szybciej jak myslisz. Te warsiawskomazowieckie nalecialosci to niech oni tam sobie zostawiom, to tylko takie krencenie mordom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valdi Re: Moim valdiego zdaniem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 09:24 Jezyk sie nie zmieni bo Slazacy od wieków mówili zawsze po polsku !! Wszystko idzie w kierunku nabywania polskiej tożsamości. Niebawem bedziemy mieli tu u nas na Górnym Sląsku, ba już mamy, Polaków niemieckiego pochodzenia. I tak bedzie jak w calej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Moim (jasia) zarządzeniem IP: *.chello.pl 25.05.10, 10:00 Polak niemieckiego pochodzenia? Tu się nie rozróżnia. Voksdeutsch to volkdeutsch. Zdrajców się odstrzeli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Moim (jasia) zarządzeniem IP: *.dip.t-dialin.net 25.05.10, 13:28 jasio dej pozor, jak cie ftojs strzeli w tyn gupi leb, to kamienica uod twojyj oumy uobejrzisz. he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Górnoślązak Re: Moim (jasia) zarządzeniem IP: *.devs.futuro.pl 25.05.10, 15:05 Jasio, tchórz Cię obleciał, że merytorycznie przegrasz, i dlatego się nie odzywasz w wątku parę postów wyżej? Hehehe, najmniej groźne są pieski które najbardziej ujadają. A odnośnie wątku bieżącego - co powiesz w takim razie na Górnoślązaków (a więc jednocześnie volksdeutschy przecież!) którzy pochodzenie mają polskie (uściślając: nie ze Śląska), ale zasymilowali się na tyle, że Polakami już być nie chcą i uważają się za Górnoślązaków, ew. Górnoślązaków narodowości polskiej? Ich też do odstrzelenia? Heheh, zastanów się dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Odsłonięcie tablicy upamiętniającej Johanna K 26.05.10, 02:46 Za zycia ? To niy dobrze wonio, Hopy. (To Poloki majom tako tendencja, lepi: choroba.) Odpowiedz Link Zgłoś