Gość: kubus_us IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 20:33 super, extra,czad!!!! nareszcie ktoś ruszył makówką ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x A groszowice IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.10, 21:17 A GROSZOWICE to nie zalało???????????????????????/ Prosimy tu też polecieć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: działkowiec Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do t... IP: *.punkt.opole.pl 09.06.10, 21:42 Prosimy polecieć na działki przy częstochowskiej, tam są komary jak ruskie czołgi!!!.Nie da się wysiedzieć a o jakiś pracach mozna zapomnieć.!!!.Panie Prezydencie help!! Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman a co robi Polski Związke Działkowców 09.06.10, 22:43 trudno aby miasto fundowało wam odkomarzanie za bóg zapłać Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk40 Re: a co robi Polski Związke Działkowców 10.06.10, 08:56 jkredman napisał: > trudno aby miasto fundowało wam odkomarzanie za bóg zapłać Ale te działki też były zalane ponad tydzień pod wodą, a ludzie spędzali na nich każdą wolną chwilę, dlaczego więc Bolko mimo że nie było pod wodą ma być odkomarzane a działki na Częstiochowskiej - zalane - nie mają do tego prawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lula Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do t... IP: 77.223.234.* 09.06.10, 22:03 Właśnie wrociłam z centrum Opola, a właściwie przybiegłam do domu bo atakują wściekłe komary więc centrum też należy odkomarzyć bo nie ma mowy o siedzeniu w ogródkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do IP: *.punkt.opole.pl 09.06.10, 22:15 na zwmie tez atakuja i to wsciekle Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do 09.06.10, 22:43 U mnie zawsze była plaga. A mieszkam na Pasiecze jakieś 100m od Odry. Teraz siędzę przy zapalonym świetle i otwartych oknach, moskitier jeszcze nie przytargałem z piwnicy, i może wierzyć lub nie, nie mam na suficie NIC. nie tylko nie ma komarów, ale całkiem nic nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman ile firm świadczących usługi odkomarzania na 09.06.10, 22:44 terenie opolskiego dysponuje helikopterem Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku raczej żadna, helikopter się wynajmuje 10.06.10, 00:27 do rożnych usług posiadanie go tylko na komary to byłby ekonomiczny samobój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapral Re: ile firm świadczących usługi odkomarzania na IP: *.chello.pl 10.06.10, 12:41 Tylko wojsko! Dowódca da rozkaz i polecą. Rozliczenia zrobi generał albo inny stopniem a pieniądze będą uczciwie, do podziału Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polek Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do t... IP: *.83.230.35.14.debacom.pl.e-zabrze.pl 09.06.10, 23:06 a co z reszta kraju? zabrze tak samo zakomazone! dzisiaj nie dalo sie usiedziec na powietrzu nawet 10 minut! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...:a:... Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do t... IP: 82.160.71.* 09.06.10, 23:12 Podadzą chociaż czym będą truli? Nie mam ochoty wdychać DDT czy innego świństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do t... IP: *.chello.pl 09.06.10, 23:17 Brawo!!! Z niecierpliwoscia czekam na odkomarzenie terenow takich jak malopolska czy koniecznie podlasie!!! bo tam, w szczegolnosci okolic Augustowa, czyli Dolina Rospudy, komary sa wyjatkowo przerosniete!!! az strach zblizyc sie do lasu, a ze lasy wszedzie, to ludzie stanowia pozywienie dla tych moskitow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leśnik Re: Nie mydlić oczu interesowną troskliwością! IP: *.chello.pl 09.06.10, 23:38 Trucie zwierząt (a komary to zwierzęta) na terenie otwartym jest przykładem całkowicie szkodliwej i bezmyślnej działalności chyba że brać pod uwagę zyski jakie może osiągnąć zlecający i zaprzyjaźniona z nim firma! Jak już wielokrotnie wyjaśniałem nie ma możliwości ocenić co wylano, ile i czy w dobrych miejscach a przecież wszędzie się nie popryska! Ba, byłoby to barbarzyństwo! Dlatego państwo wzięło pod ochronę prawie wszystkie ptaki ponieważ żywią się one owadami! Także szerszenie i inne gatunki os żywią się owadami (komarami też!)! A już w szczególności, upodobały sobie komary nasze płazy - żaby, traszki itp. zwłaszcza ich kijanki! Dlaczegóż więc nasi troskliwi rajcy nie dbają o czystość małych zbiorników wodnych? Komary mają szansę przetrwać wyłącznie w brudnej wodzie w której płazy się nie utrzymają! Dlaczegóż to nasi rajcy nie wieszają budek dla ptaków: sikorek, jerzyków, jaskółek? Odpowiedź jest prosta: bo tutaj każdą budkę można zobaczyć i policzyć! Tylko metody ekologiczne dają trwały efekt a budki mogą służyć kilka lat. Zatrute komary mogą tylko przyczynić się do zatrucia ptaków! Dorosłe komary kłują ale ich larwy żyją znacznie dłużej i jedno pryskanie nie pomoże. Na dodatek większość doby spędzają w ukryciu w efekcie będziemy mieli zatrute środowisko i ptaki a w przyszłym roku komarów będzie jeszcze więcej! Cmentarz na Półwsi nie był zalany a komarów tam jest zatrzęsienie! O czym to świadczy? a no o tym że diagnoza radnych co pryskać i gdzie jest błędna! Co więc robić? Schodzimy z pola przed porą aktywności komarów. Należy utrzymywać ciało w czystości - czystych nie atakują! Zwiększyć ilość drzew i porozwieszać budki dla ptaków także na domach! Zadbać o czystość zbiorników i dopilnować aby pojawiły się w nich płazy! Pieniądze zamiast na trucie wydać na powodzian! Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Nie mydlić oczu interesowną troskliwością! 09.06.10, 23:45 Leśnik ma 100% racji. Trucie chemiczne dużej grupy zwierząt, nisko w łańcuchu pokarmowym i w dodatku rozwijających się w wodzie, to pomysł tak debilny, że aż się włos jeży. Zatrujecie tę wodę i co dalej? Zeby dać zarobić jednemu cwanemu weterynarzowi chcecie zatruwać środowisko, w którym sami mieszkacie? Komary wam przeszkadzają, ale trucizna w wodzie i powietrzu to już nie? Ludzie, obudźcie się... na miłość boską. To nie Afryka, tu nie ma malarii, niczego nie trzeba wytruwać. Odpowiedz Link Zgłoś
wicur Re: Nie mydlić oczu interesowną troskliwością! 10.06.10, 01:01 Jak najbardziej Lesnik ma racje. Komary mozna zwalczac zupelnie innymi metodami. Oprocz tych naturalnych, ktore wymienil jest jeszcze dosyc skuteczna metoda sterilizacji komara pci meskiej. To logiczne: Komar- nieplodek nie moze przyczynic sie do rozmnazania gatunku! Sposob napromieniowania jest skuteczny i byl wyprobowany bodajze na terenach objetych plaga muchy TSE TSE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efferata Re: Nie mydlić oczu interesowną troskliwością! IP: *.range86-172.btcentralplus.com 09.06.10, 23:49 Proponuje napisac to osobiscie do gazet albo nawet powydzwaniac do odpowiednich instancji. Tez mam watpliwosci co do tych metod, zwlaszcza ze stosowanie chemii na taka skale rzadko konczy sie szczesliwie. No i jest to ogromna ingerencja w lancuch pokarmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leśnik Re: Nie mydlić oczu interesowną troskliwością! IP: *.chello.pl 09.06.10, 23:50 Profilaktycznie też dodam że teraz jest ostatni okres kiedy powinno się na wejściach do swoich istotnych pomieszczeń wypatrywać gniazd os. Gniazda są niewielkie i zamieszkane przez jedną góra trzy osy - łatwo można takie gniazdo zrzucić i po problemie! Później będzie krzyk i zgrzytanie zębów gdy osy będą się roić (będzie wylatywać pokolenie płciowe). Okres rojenia trwa raptem kilka dni i robienie wtedy problemu niestety jest głupotą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PUMA DDT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.10, 03:55 Do słów Leśnika dodam, że dużo skuteczniejszy jest DDT, jak się nim popsika...np własne ubranie. To silny insektcyd, działa kontaktowo...czyli jak komat usiadzie to od razu pada jak rażony gromem. Niewielką ilość rozprowadzić na starej koszuli i pójść na spacer na łowy. Jeszcze lepiej jest mieć kapelusz z moskitierą, oczywiście spryskaną DDT - tyle że wtedy trochę głupio się na spacerze na Bolko by wyglądało. DDT jest rakotwórczy bla bla, ale tylko wtedy gdy jego działanie jest chroniczne (np przez zjadanie go w mięsie drobiu czy ryb) taki krótkotrwały kontakt z tym środkiem nie jest zły. Opowiem inną historię: kotek przyniesiony przez rodzinę miał łuszczycę. Kupowało się różne leki, no nic nie działało. Potem się okazało że ktoś (może pies) przytargał jeszcze do domu pchły. W domu dywany, no nie wygonisz zarazy. Kota też nie wygonisz. Okazało się, że jeszcze ze starych czasów miałem trochę DDT w ampułce. Kotu tym uszy wysmarowałem. Łuszczyca znikła (roztocza ją czyniące), pchły znikły jak nożem uciął. Kot żyje, pies żyje, ja żyję :-). Wystarczyło jedno jedyne smarowanie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) Re: Nie mydlić oczu interesowną troskliwością! IP: 94.75.67.* 10.06.10, 03:12 Gość portalu: Leśnik napisał(a): (...) Zwiększyć ilość drzew i porozwieszać > budki dla ptaków także na domach! Zadbać o czystość zbiorników i dopilnować aby > pojawiły się w nich płazy! Zanim te płazy się zadomowią, zanim wody się oczyszczą a drzewa urosną, to komary nas zeżrą i ...nagle stanie się ekologicznie, ślicznie i bezludno. > Pieniądze zamiast na trucie wydać na powodzian! Zgadzam się: na ochronę powodzian przed komarami! PS. Ten środek chemiczny przeciwko komarom to nie jest napalm. Jest mniej szkodliwy od wydechu diesla, to najczęściej Etofenprox, środek nieszkodliwy dla płazów i ptaków a do tego przebadany na wszystkie strony pod względem toksyczności. Nie ma się co zapinać. Żrą cholery i tylko ciekawi mnie dlaczego w Niemczech, kawałek za granicą ich nie ma? Szkopska krew im nie smakuje? Piją nas na macę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olesław Re: Nie mydlić oczu nieszkodliwością! IP: *.chello.pl 13.06.10, 14:11 Instrukcja do tego świństwa co wymieniłeś pisze że truje chrząszcze, prostoskrzydłe (świerszcze) i motyle! I to ma być odpowiedni środek na komary? Przecież to truje wszystko co żyje wokół! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palipojeb Obrzydliwy plaga te Komory... IP: *.uni.lodz.pl 10.06.10, 00:31 ... jeden taki plugawiec nawet pcha się do Pałacu Prezydenckiego. I chemii się nie boi, bo ma kumpli w służbach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tu-154 Odkomorzyć, a nie odkomarzyć ! IP: *.chello.pl 10.06.10, 02:09 Odkomorzyć, a nie odkomarzyć! Polskę, a nie tylko Opole. Niedługo szansa na to, bez helikoptera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do t... IP: 77.223.234.* 10.06.10, 07:36 odkomarzać i to natychmiast nie żyjemy w Bangladeszu i nie chcemy żeby nas zjadły moskity i inne meszki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienia Odkomarzać mozna własne mieszkanie, nie okolicę IP: *.chello.pl 10.06.10, 08:01 Komary są mało wymagające i nie raz widziałam całe ich stada w gumowcu albo puszce po konserwie! Nie chcecie komarów? Nie śmiećcie! Leśnik zapomniał wspomnieć o nietoperzach! One czuwają w nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateusz777 Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do t... IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.10, 08:29 Wiekszość wypowiedzi świdczy o fizycznych ubytkach w mózgu ich autorów - ale nie można sie dziwić - takie bezmózgi chodowane w gimnazjach i liceach tego misata - niestety stanowią wiekszość przyszłych obywateli z którymi przyszło mi wspólnie żyć w jednym miescie. Takimi bezmózgami pozbawionymi wyobraźni i myślenia logicznogo poprostu rzadzi sie w sposób łatwy i prosty. A niech was wytrują! idioci skończeni!! JEŚLI - jesli w ogóle bedą jakie kolwiek opryski - to bedziecie te chemikalia żreć, pić i wdychac. A jak bedziecie chorowac za kilka lat bedziecie grzecznie czekac po kilka miesiecy na badania - bo pieniążki zostały wydane!!! - na np opryski dla firmy, kuzuna który sie podzielił zyskiem. Osłabione zwierzeta z górnych cześci drabiny pokarmoweje biotopu beda atakowane przez pasorzyty, choroby - bedą to roznosić i zminiejszy sie ich populacja a komarów bedzie dalej tyle samo bo zarzad melioracji nie rewitalizuje rzadnej swoeje ifrastruktury - - a co robi - JEST - i to wystarczy. ale bezmózgi nie znają historii - bo bezmózgi nie potrzebuja nic wiedzieć i rozumieć nie wiedza co było w chinach kilka dzesiąt lat temu z wróblami brak mózgu nie boli - powodzenia cholerne bezmózgi. "Państwo nigdy nie jest ROZWIĄZANIEM - państwo jest zawsze PROBLEMEM" R. REGAN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...:a:... Re: Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do IP: 82.160.71.* 10.06.10, 11:35 Państwo tworzy problemy żeby mogło obiecać je rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
grubyfacio Re: Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do 10.06.10, 14:06 Ale żeś sobie mateuszu777 ,znalazł idola do cytowania.Brawo! Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do t... IP: 77.223.234.* 13.06.10, 11:13 kiedy Opole wreszcie będzie odkomarzane? Coś mi się zdaje, że czekają aż komary same padną z powodu upałów?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc potrzebny jest ten proszek na Jożina z Bażin IP: 94.42.124.* 19.06.10, 21:07 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szapoklak Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do t... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.10, 10:26 no i ratuszowi z ekologami znowu zrobili ludzi w ch.... Komary wysysają z opolan chęć do życia nawet w rynku. Nie było zadnych oprysków,jedynie kłamstwa.Może przywiązać za worki mosznowe ekologów i urzędasów do drzew na terenie miasta,niech dokarmiają komary własną krwią.Ale ale...za jakie worki mosznowe ,przecież to kolesie bez jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartek Re: Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do IP: 77.223.234.* 15.08.10, 10:55 dziki kraj, po co odkomarzać niech nas żrą Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do 15.08.10, 11:44 Niestety, nad Odrę wieczorem wyjść się już nie da. Wraca się w stanie mocno pokąsanym... Może jednak czas znaleźć metodę i zacząć mądrze walczyć z komarami. Odpowiedz Link Zgłoś
kitani Re: Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do 15.08.10, 12:29 Nie tylko nad Odrą, w pobliskich lasach i na łąkach jest tak samo. Może by tak znowu powtórzyć opryski, mam już dosyć tych komarów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Re: Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do IP: *.chello.pl 15.08.10, 13:35 Nie da się nawet z dziecmi posiedzieć przy piaskownicy!!Koszmar od 4 dni.Dzieci chca wyjsc na podwórko,wracaja niestety całe pogryźione. Tego sie nie da opisać!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Opole będzie odkomarzone. Ratusz chce użyć do 15.08.10, 14:02 Tylko po co, skoro drogie i jak widać nieskuteczne? Zabiło parę komarów i masę pożytecznych stworzeń. Nowe się wykluły i jest jak było. Tną w baiły dzień. Przed chwilą wyszedłem i jestem cały pogryziony. Odpowiedz Link Zgłoś