Gość: DAB Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.10, 15:24 Nie podoba się wyjedź ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hansilein Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.pool.mediaWays.net 01.10.10, 15:42 To glendzenie kto, gdzie, kogo i w jaki sposob to juz dawno jest wszystko jedno i tylko polaczki ciagle sie tym delektujom. Prawda jest, ze oni te mordowanie wywolali i przyniesli wojne na Slask. Po prostu wykorzystali okazje-jak to zwykle majom w zwyczaju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 01.10.10, 16:27 Chlopie to tacy jak ty w kolko to samo, to byla wojna domowa, powstancy to nie Slazacy itd. Widzisz podalem nazwiska powstancow pochodzacych z podopolskich miejscowosci, moge ich podac duzo wiecej.Wszyscy Slazacy z dziada pradziada. Mozesz podac przykladowo nazwiska Slazakow ktorzy byli czlonkami Selbstschutzu , moze gdzie znajdowaly sie ich mogily , jesli nie dla mnie to moze dla mniejszosci niemieckiej.Oni tez szukaja jakis tutejszych Slazakow z Selbstschutzu , ale jak do tej pory to nic a nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 17:15 Małolaty \hanyse i hadziaje\ jak jesteście na dopalaczach to nie siadajcie przed komputerem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 04.10.10, 13:08 Mogę. Rodzony brat mojego pradziadka był szupokiem. A mój pradziadek - powstańcem śląskim :(. (zresztą kiedy trafił do hitlerowskiej katowni, jako były powstaniec zostałby rozstrzelany gdyby nie wyciągnął go z tamtąd brat - wtedy już SAman. Oczywiście, mojego pradziadka straszliwie tam pobito). To była dla nas Ślązaków, wojna domowa. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Do Slezak s Polska IP: *.dip.t-dialin.net 04.10.10, 14:55 Tematem sa powstania slaskie, a nie przez ciebie przytaczane lata trzydzieste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Re: Do Slezak s Polska IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 05.10.10, 11:30 Nie potrafisz czytać?? Mój pradziadek był powstańcem śląskim a jego brat był w Schutzpolizei! Walczyli przeciwko sobie w 1921. Obaj byli z Bytomia. Po 21 pradziadek musiał uciekać do Chorzowa. Ale potem, jak się przy skacie spotykali to się zaczynało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Do Slezak s Polska IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.10, 16:33 "Nie potrafisz czytac " alez moj drogi nie pytalem o zaprzancow z tzw. czarnego Slaska tylko o mieszkancow podopolskich miejscowosci, no chyba ze Bytom lezy gdzies pod Opolem.Raczej nie znajdziemy grobow Selbstschutzu, a tak liczylem na szczekaczy-opluwaczy powstancow slaskich lub na czlonkow MN . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Re: Do Slezak s Polska IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 05.10.10, 17:01 A czym się różni krew Ślązaka z Bytomia od krwi Ślązaka ze Strzelec Opolskich? Piszesz, że Powstania Śląskie to nie była wojna domowa. Była. Przykład mojej rodziny nie jest czymś wyjątkowym. Jeśli w rodzinach było po 6, 8, 10 dzieci to nawet statystyka mówi, że musieli dokonywać różnych wyborów. Nie ma co ukrywać, że bez polskiej pomocy III Powstanie nie miało żadnych szans, ale też wkurza mnie jak ktoś zapomina o zbrodniach Freikorpsu ("freikorzystów") z Bawarii na Ślązakach (choć trzeba przyznać, że dowódcy ich karali). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Do Slezak s Polska IP: *.dip.t-dialin.net 10.10.10, 17:51 Widzisz z tym karaniem to roznie bywalo np. po pierwszym powstaniu slaskim 25000 powstancow i ich rodzin, musialo uciekac za rzeke Brynice, przed niemieckim terrorem. Cala ludnosc polska pozostala bezbronna i pozbawiona jakiejkolwiek pomocy prawnej i ochrony zycia i mienia zostala wydana na laske niemieckich bojowek.Te na podstawie bezprawnego zarzadzenia "kata Slaska" Otto Horsinga z dn. 18 sierpnia rozpoczely samowolne lincze i mordowanie Slazakow optujacych za polska.Przede wszystkim nieliczna polska inteligencje,aptekarzy ,inzynierow, nauczycieli np. bestialsko zameczony przez niemieckie bojowki nauczyciel Janas z Rudy Slaskiej.Panstwo niemieckie posrednio zachecalo do przesladowan i zbrodni, zadbalo tez o to , aby nikt z mordercow i czlonkow bojowek przesladujacych polakow nie poniosl odpowiedzialnosci za swoje czyny. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Do Slezak s Polska 12.10.10, 09:21 tylko nieliczni uwazaja Selbstschutz OS i Freikorpsy za anioly. ale nikt im nie stawia bohaterskich pomnikow jak to sie czyni z powstancami (bojowkami polskimi). i oto sie tez cala dyskusja toczy. czy nie nadszedl juz moze czas by zarzucic te jednostronne spojrzenie. moze by w koncu wziasc przyklad z podobnych wydarzen we Lwowie i Galicji i jak to tam dzisiaj wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Re: Do Slezak s Polska IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 12.10.10, 14:41 W kwietniu 1920 roku Polacy spalili zamieszkałą przez protestantów wieś Hałdunów (Anhalt) w powiecie pszczyńskim. Parę dni później zabitych zostało dziesięciu Niemców z Kolonii Józefówka (Josefstahl) niedaleko Radzionkowa. Na wychodzących z teatru w Katowicach Niemców rzucono granat, który zabił kilku z nich....ble,ble,ble. Ani Niemcy nie byli święci ani Polacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Do ble ble ble Slezak s Polska IP: *.dip.t-dialin.net 12.10.10, 15:09 Jasne polskie "bojowki" terroryzowaly mieszkancow Slaska , w niemieckiej Rzeszy , pod czujnym okiem SIPO i wielu "uczciwych " slaskich donosicieli. Niemcy zawsze krzyczeli ze im sie wielka krzywda dzieje, w tej "dyscyplinie" sa doprawdy nie do pobicia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Re: Do ble ble ble Slezak s Polska IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 25.10.10, 10:29 Jeśli przytoczone przeze mnie przykłady dotyczące mordowania Niemców to nie dzieło Polaków a Niemców-prowokatorów, proszę o podanie źródła tej informacji. Nacjonalistyczne przekonania to raczej nie fakt historyczny. Nie lubię ani niemieckich ani polskich nazistów. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Do Slezak s Polska IP: 80.50.134.* 25.10.10, 12:27 Slezak s Polska napisał:"Ani Niemcy nie byli święci ani Polacy"...nie pochwalam aktów terrorystycznych i prawdą jest,że świętych w każdym narodzie jest zbyt mało,lecz zauważ,że rok 1920 to okres powstań śląskich oraz tworzenia się państwowości polskiej a co za tym idzie musiało dochodzić do takich lub innych walk pomiędzy Polakami i Niemcami.Niemcy byli uważani przez stronę śląską oraz polską za niegodnych zamieszkiwania na tych terenach,zgodnie z historią nie mieli do tych terenów żadnych praw,byli tu normalnymi,znienawidzonymi kolonistami,których należało wykurzyć skoro dobrowolnie nie zamierzali się wynieść,ani Polacy ani Ślązacy 120 lat wstecz ich tu nie zapraszali,skoro byli nieproszonymi gośćmi dobrowolnie winni się wyprowadzić a jeśli nie chcieli to nalężało ich w jakiś sposób do tego zmotywować,inna sprawa,że sposób motywacji czasami był mocno przesadzony ale tak to już jest gdy trwa walka o byt narodowy.Jednakże Polacy mimo wszystko nie wpadli na to aby budować dla Niemców obozy zagłady,bo nie było celem Polaków unicestwienie narodu niemieckiego lecz odzyskanie swego państwa i wolności,a co Niemcy pokazali 20 lat póżniej w stosunku do Polaków i nie tylko to się w głowie nie mieści. P.s. granatem mógł rzucić jakiś wariat,który zwariował na punkcie słusznej wówczas nienawiści do niemieckich kolonizatorów a mógł być to też zwykły prowokator,różne wydarzenia miewają miejsce w gorączce walki a na pewno nie był to pomysł śląskich powstańców lub Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Do Slezak s Polska 25.10.10, 12:39 Gość portalu: śląski Polak napisał(a): > Slezak s Polska napisał:"Ani Niemcy nie byli święci ani Polacy"...nie pochwalam > aktów terrorystycznych i prawdą jest,że świętych w każdym narodzie jest zbyt m > ało,lecz zauważ,że rok 1920 to okres powstań śląskich oraz tworzenia się państ > wowości polskiej a co za tym idzie musiało dochodzić do takich lub innych walk > pomiędzy Polakami i Niemcami.Niemcy byli uważani przez stronę śląską oraz polsk > ą za niegodnych zamieszkiwania na tych terenach,zgodnie z historią nie mieli do > tych terenów żadnych praw,byli tu normalnymi,znienawidzonymi kolonistami,który > ch należało wykurzyć skoro dobrowolnie nie zamierzali się wynieść,ani Polacy an > i Ślązacy 120 lat wstecz ich tu nie zapraszali,skoro byli nieproszonymi gośćmi > dobrowolnie winni się wyprowadzić a jeśli nie chcieli to nalężało ich w jakiś s > posób do tego zmotywować,inna sprawa,że sposób motywacji czasami był mocno prze > sadzony ale tak to już jest gdy trwa walka o byt narodowy.Jednakże Polacy mimo > wszystko nie wpadli na to aby budować dla Niemców obozy zagłady,bo nie było cel > em Polaków unicestwienie narodu niemieckiego lecz odzyskanie swego państwa i wo > lności,a co Niemcy pokazali 20 lat póżniej w stosunku do Polaków i nie tylko to > się w głowie nie mieści. > P.s. granatem mógł rzucić jakiś wariat,który zwariował na punkcie słusznej wów > czas nienawiści do niemieckich kolonizatorów a mógł być to też zwykły prowokato > r,różne wydarzenia miewają miejsce w gorączce walki a na pewno nie był to pomys > ł śląskich powstańców lub Polaków. nie pochwalasz aktow terrorystycznych? ale pochwalasz czyny powstancow ktorzy takich czynow dokonywali. interesujaca gimnastyka intelektualna. wiekszosc Gornoslazakow nie uwazala Niemcow za "wstretnych kolonizatorow" wiekszosc glosowala za pozostaniem czescia Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Do Slezak s Polska 26.10.10, 09:39 svatopluk napisał: "wiekszosc Gornoslazakow nie uwazala Niemcow za "wstretnych kolonizatorow" wiekszosc glosowala za pozostaniem czescia Niemiec"...a ja napiszę Ci tak:ta t.zw. większość Górnoślązaków była zależna pod każdym względem od niemieckich panów,bo oni to mieli zarząd i pełnie władzy w zakładach pracy gdzie byli zartudnieni Ślązacy na "bardzo poważnych stanowiskach",których to Niemcy raczej obejmować nie chcieli bo przecież pan Niemiec nie był od roboty a od rządzenia.Panowie Niemcy metodą kija i marchewki pozornie osiągnęliby swój cel,gdyby odważniejsza grupa Ślązaków wspomagana przez Polskę nie pokazała drogi wyjścia Ślązakom z matni niemieckich kolonistów. Od zarania swiata w oczach pana i władcy każdy buntownik to najgorszy bandyta a w oczach, gnębionego przez tegoż pana narodu,bohater,któremu stawia się pomniki.Tak było kiedy brak było swobód demokratycznych lub były one lecz dla wybranej grupy społecznej.Obecnie społeczeństwa są mądrzejsze gdyż mają możliwość brać naukę z historii,dlatego też uważam,że narody Europy nie będą musiały uciekać się do aktów terroru celem osiągnięcia swojego celu.Doszliśmy do takiego etapu rozwoju,że terror nie jest potrzebny,bo obecnie mamy "globalny terror pieniądza",który doskonale załatwia sprawę podziału na rządzących i rządzonych i jak narazie obie strony na tenże "terror" się godzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Re: Do Slezak s Polska IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 25.10.10, 13:31 Tak szowinistycznych, nazistowskich słów dawno nie czytałem. Czy mój pradziadek, powstaniec śląski miał traktować RODZONEGO brata, uważającego się za 100% Niemca za "znienawidzoegoi koloniste"????? Człowieku skąd ty jesteś??????? Co ty bełkocesz??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 12.10.10, 16:22 Każda ze stron miała bojówki i uprawiała terror. Koniec kropka. Można sie spierać "kto bardziej", ale ja sie na to nie piszę. Nie potrzebuję udowadniać nikomu kto był większa świnią a kto mniejszą. Nie moja bajka. Nie muszę odnosić "moralnych zwycięstw" i mieć jakieś schadenfreude, ze należę do jakiegoś Herrenvolk, albo do Chrystusa Narodów. Pamiętam, nie zapomnę ale licytować się na ból, krew i cierpinie - "kto bardziej" nie zamierzam. To poniżej mojej godności osobistej. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 13.10.10, 07:25 No dobrze,a jak Ci strzeli w gębe Niemiec lub Polak to któremu oddasz a którego sobie odpuścisz,jeśli oddasz dla obu to kaput z Tobą,chyba zrozumiałeś moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 13.10.10, 10:58 Jak mi strzeli to mu oddam. Nie ważne czy to będzie Niemiec, Polak czy Marsjanin. Zrobię to co zrobił mój prapradziadek kiedy wchodzili jego synowie z bardzo różnymi "kamaraden" - giwery łostawić kole drzwirzy, bo jak mi tu wlezom z giwarami, to jo byda musioł wzińść swoja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.10, 11:11 Widzisz z kolei moj pradziadek, przedzieral sie w przeddniu powstania, z wieloma innymi z podopolskich miejscowosci przez groszowickie lasy, pozniej zdobywali Ozimek, Dobrodzien.... A i z tego co mi wiadomo to nie bylo takich problemow w rodzinie, jesli sie dzieci po "swojemu" wychowuje to z reguly wiedza jak sie maja zachowac . Nie mam zamiaru nikogo osadzac, jednak Slazacy (oczywiscie w podopolskich wioskach) mowiac gwara, modlac sie po polsku,w wiekszosci nie uwazali sie za Niemcow.Na tzw. czarnym Slasku w miastach pewnie byly podzialy,ale Slask to nie tylko Katowice itp. wiekszosc Slazakow mieszkala wlasnie na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 14.10.10, 12:09 moi przodkowie ktorzy zyli na poczatku XX w. w wiekszosci nie posiadali wyrobionej tozsamosci narodowej i jak wiekszosc ich dzisiejszych potomkow okreslala sie jako "tutejsi". ani Mickiewicz ani von Arndt nie przemawiali do ich serc. ale w 1921 r. wiekszosc z nich glosowala za pozostaniem czescia Niemiec. tak jak wiekszosc Gornoslazakow i wiekszosc wiosek w powiecie opolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.10, 14:32 A jak wygladal plebiscyt, jeszcze przed plebiscytem niemieccy pracodawcy(a byla ich wiekszosc)zapowiedzieli ze kto zaglosuje na Polske ,wyleci z pracy.A poloficjalnie nawet zapowiadano ze kto poprze Polske, temu zabiora rente, zapomoge itd. Podziwiam tych ludzi ktorzy pomimo tego wszystkiego zaglosowali za Polska, wiekszosc z glosujacych za Niemcami robila to ze wzgledow ekonomicznych, lub po prostu ze strachu przed konsekwencjami, niektorzy zapewne uwazali sie za Niemcow itd..Ciekawi mnie jedno, skad my tam dzisiaj mniejszosc niemiecka mamy, juz chyba nie robia tego ze strachu, wiec pozostaja tylko .... Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 15.10.10, 11:36 Gość portalu: Slazak z NRD- fenu napisał(a): > A jak wygladal plebiscyt, jeszcze przed plebiscytem niemieccy pracodawcy(a byla > ich wiekszosc)zapowiedzieli ze kto zaglosuje na Polske ,wyleci z pracy.A polof > icjalnie nawet zapowiadano ze kto poprze Polske, temu zabiora rente, zapomoge i > td. Podziwiam tych ludzi ktorzy pomimo tego wszystkiego zaglosowali za Polska, > wiekszosc z glosujacych za Niemcami robila to ze wzgledow ekonomicznych, lub po > prostu ze strachu przed konsekwencjami, niektorzy zapewne uwazali sie za Niemc > ow itd..Ciekawi mnie jedno, skad my tam dzisiaj mniejszosc niemiecka mamy, juz > chyba nie robia tego ze strachu, wiec pozostaja tylko .... polska propagande prowadzilo wielu ksiezy. w Muzeum Slaskim w Katowicach mozna sobie zobaczyc jak jedna i druga strona prowadzily swoje kampanie. jedna strone drugiej nie ustepowala. i ja to przyjmuje do wiadomosci ze nie bylo wtedu swietych. a ty? odnosze wrazenie ze korzystasz nadala z wiedzy ktora nabyles w czasach PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: 80.50.134.* 16.10.10, 20:38 svatopluk napisał: "odnoszę wrażenie że korzystasz nadal z wiedzy którą nabyłeśs w czasach PRL-u."... ... ja natomiast odnoszę wrażenie,że jak się przedstawia fakty dotyczące historii w świetle sprzyjąjącym Polsce i Polakom to natyczmiast powstają zarzuty,że jest to wiedza rodem z PRL-u,coniektórzy mają jakąś fobię w tym temacie,PRL-u nie ma już ponad 20. lat i co cały czas będzie to wiedza z PRL-u ? ,śmiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 18.10.10, 09:43 Gość portalu: śląski Polak napisał(a): > svatopluk napisał: > "odnoszę wrażenie że korzystasz nadal z wiedzy którą nabyłeśs w czasach PRL-u." > ... > ... ja natomiast odnoszę wrażenie,że jak się przedstawia fakty dotyczące histor > ii w świetle sprzyjąjącym Polsce i Polakom to natyczmiast powstają zarzuty,że j > est to wiedza rodem z PRL-u,coniektórzy mają jakąś fobię w tym temacie,PRL-u ni > e ma już ponad 20. lat i co cały czas będzie to wiedza z PRL-u ? ,śmiechu warte > . ja widze w historii mego regionu wiele odcieni szarosci. a ty nadal widzisz tylko czarne i biale. i wiadomo czym jest czarne a czym biale. tak jak za Polsku Ludowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: 80.50.134.* 19.10.10, 07:25 "a ty nadal widzisz tylko czarne i biale" ...jesteś w błędzie,oto przykład naszej wspólnej szarości,którego świadkami byli moi krewniacy.W roku 1945 do podopolskiej wsi zjechali przesiedleńcy ze wschodu Polski,z uwagi na to,że jeszcze nie wszystkich dotychczas tu zamieszkałych nie poklasyfikowzno do stosownych grup narodowościowych,niektórzy musieli zamieszkać wspólnie w jednym gospodarstwie,gdy już dokonano stosownych urzędowych procedur co do dalszego losu dotychczasowych właścicieli okazało się,że niektóre rodziny zostały uznane za niemieckie i zostały zobowiązane do wyjazdu do Niemiec.Wspólne zamieszkiwanie trwało około pięciu miesięcy,kiedy doszło do wyjazdu wiele rodzin żegnało się wzajemnie jakby stanowili prawdziwą rodzinę a przecież wydawałoby się,że powinni być śmiertelnymi wrogami.Były to smutne lecz niosące nadzieję obrazki z życia Bogu ducha winnych ludzi,których los na chwilę połączył.Dlatego po wsze czasy należy pamiętać co lub kto był przyczyną do powstania sytuacji sprzyjającej wytworzeniu się okoliczności w Europie i na świecie w tamtych ponurych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 19.10.10, 11:04 Gość portalu: śląski Polak napisał(a): > "a ty nadal widzisz tylko czarne i biale" ...jesteś w błędzie,oto przykład nasz > ej wspólnej szarości,którego świadkami byli moi krewniacy.W roku 1945 do podopo > lskiej wsi zjechali przesiedleńcy ze wschodu Polski,z uwagi na to,że jeszcze ni > e wszystkich dotychczas tu zamieszkałych nie poklasyfikowzno do stosownych grup > narodowościowych,niektórzy musieli zamieszkać wspólnie w jednym gospodarstwie, > gdy już dokonano stosownych urzędowych procedur co do dalszego losu dotychczaso > wych właścicieli okazało się,że niektóre rodziny zostały uznane za niemieckie i > zostały zobowiązane do wyjazdu do Niemiec.Wspólne zamieszkiwanie trwało około > pięciu miesięcy,kiedy doszło do wyjazdu wiele rodzin żegnało się wzajemnie jakb > y stanowili prawdziwą rodzinę a przecież wydawałoby się,że powinni być śmiertel > nymi wrogami.Były to smutne lecz niosące nadzieję obrazki z życia Bogu ducha wi > nnych ludzi,których los na chwilę połączył.Dlatego po wsze czasy należy pamięta > ć co lub kto był przyczyną do powstania sytuacji sprzyjającej wytworzeniu się o > koliczności w Europie i na świecie w tamtych ponurych czasach. dobry przyklad na zlozonosc hostorii nasze go regionu. ale moze podasz moj cytat ktory takie zdarzenia neguje? czy postulowalem kiedys za pomnikiem Selbstschutzu lub ulica Hoefera? mam tylko dosc zaklamanej propagandy jednej ze stron ktora nas sie do dzisiaj karmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śąski Polak Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: 80.50.134.* 19.10.10, 13:51 Twoich poglądów nie znam i nie o to tu chodzi lecz jest obecnie wielu zwolenników tak pośród Ślązaków jak i Niemców z mniejszości aby potomków polskich repatriantów wyrugować z tych terenów,no i co Ty na to,czyżbyśmy na nowo mieli przerabiać stare lekcje z tamtego stulecia,zaś miałaby nastąpić wędrówka ludów? Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 20.10.10, 11:57 Gość portalu: śąski Polak napisał(a): > Twoich poglądów nie znam i nie o to tu chodzi lecz jest obecnie wielu zwolennik > ów tak pośród Ślązaków jak i Niemców z mniejszości aby potomków polskich repatr > iantów wyrugować z tych terenów,no i co Ty na to,czyżbyśmy na nowo mieli przera > biać stare lekcje z tamtego stulecia,zaś miałaby nastąpić wędrówka ludów? znasz organizacje lub osoby publiczne ktore glosza takie poglady? potwierdz twoje tezy cytatem lub oficjalna wypowiedzia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: 80.50.134.* 21.10.10, 09:10 A działalność Eriki Steinbach i jej towarzystwa to niby co to jest,całe szczęście,że władze niemieckie są nieco mądrzejsze od wszystkich tych pokrzywdzonych przez los ziomków,ale cóż nie było winą Polski,że adolf wojnę wywołał i w konsekwencji doprowadził do tego całego zamieszania na mapie Europy,nic nam nie pozostało jedynie pić to co nam przodkowie nasi naważyli i mieć pozór na rewanżystów,bo powtórka z historii nikomu na dobre by nie wyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 21.10.10, 14:34 Gość portalu: śląski Polak napisał(a): > A działalność Eriki Steinbach i jej towarzystwa to niby co to jest,całe szczęśc > ie,że władze niemieckie są nieco mądrzejsze od wszystkich tych pokrzywdzonych p > rzez los ziomków,ale cóż nie było winą Polski,że adolf wojnę wywołał i w konsek > wencji doprowadził do tego całego zamieszania na mapie Europy,nic nam nie pozos > tało jedynie pić to co nam przodkowie nasi naważyli i mieć pozór na rewanżystów > ,bo powtórka z historii nikomu na dobre by nie wyszła. a gdzie te cytaty Eriki Steinbach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: 80.50.134.* 22.10.10, 18:18 Nie sądzę,że jakieś tam cytaty są konieczne,gdyż cała ta działalność ziomków niemieckich,gdyby nie była hamowana poprzez władze niemieckie mobilizowane polskimi postulatami temperowania ich zapędów gotowi byliby zawrócić historię do okresu przedwojennego,lecz wynik historycznych zmian powstałych w wyniku agresywnej polityki hitlerowskich Niemiec jest taki jak widać no i niestety bez następnej agresji sytuacji tej nie da się odmienić,no bo w jakiiż niby sposób usunąc ze spornych terenów przesiedloną przez sowieckie władze Polaków z byłych terenów wschodniej Polski ? polscy przesiedleńcy są w podobnej sytuacji jak niemieccy tylko z tą różnicą,że sytuacja ich powstała na ich i tylko ich osobiste życzenie a Polacy zostali wmieszani w cały ten historyczny bajzel przez Niemców i Sowietów. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 25.10.10, 10:45 Gość portalu: śląski Polak napisał(a): > Nie sądzę,że jakieś tam cytaty są konieczne,gdyż cała ta działalność ziomków ni > emieckich,gdyby nie była hamowana poprzez władze niemieckie mobilizowane polski > mi postulatami temperowania ich zapędów gotowi byliby zawrócić historię do okre > su przedwojennego,lecz wynik historycznych zmian powstałych w wyniku agresywnej > polityki hitlerowskich Niemiec jest taki jak widać no i niestety bez następnej > agresji sytuacji tej nie da się odmienić,no bo w jakiiż niby sposób usunąc ze > spornych terenów przesiedloną przez sowieckie władze Polaków z byłych terenów w > schodniej Polski ? polscy przesiedleńcy są w podobnej sytuacji jak niemieccy ty > lko z tą różnicą,że sytuacja ich powstała na ich i tylko ich osobiste życzenie > a Polacy zostali wmieszani w cały ten historyczny bajzel przez Niemców i Sowiet > ów. bez dowodow i cytatow to mozesz sobie tylko insynuowac albo brod spod paznokcia wydlubac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: 80.50.134.* 25.10.10, 12:59 oto jeden z wielu cytatów:"W obrażaniu Polaków Erika Steinbach nie ma sobie równych. Ale tym razem już naprawdę oszalała. Szefowa niemieckiego Związku Wypędzonych zarzuciła Polsce, że to nasz kraj po części jest winien wybuchu II wojny światowej! Na spotkaniu polityków w Berlinie powiedziała, że to Polacy jako pierwsi zaczęli mobilizację. - To bzdury - oburza się historyk profesor Andrzej Paczkowski . Te obelżywe słowa Steinbach – według niemieckich mediów – rzuciła na zamkniętym spotkaniu frakcji CDU/CSU – dwóch rządzących partii – w Berlinie. Steinbach obarczyła tam Polaków współodpowiedzialnością za wybuch II wojny światowej. Według niemieckich mediów, Steinbach miała powiedzieć, że „przecież to Polacy jako pierwsi zaczęli mobilizację”. Później próbowała nieco łagodzić swoje zarzuty, tłumacząc, że na spotkaniu powiedziała dokładnie tak: „Nic na to nie poradzę, że Polska mobilizowała się już w marcu 1939 roku”. – Te słowa, jakkolwiek brzmią, to bzdury! – oburza się historyk Andrzej Paczkowski. – Polska wstępną mobilizację rozpoczęła 26 sierpnia, a pełną ogłoszono 30 sierpnia 1939 roku – wyjaśnia. Zapewnia, że z historycznego punktu widzenia nie ma wątpliwości, iż to Niemcy znacznie wcześniej niż Polacy rozpoczęli przygotowania do wojny. – 28 kwietnia 1939 roku Niemcy wypowiedziały umowę o nieagresji z Polską i wtedy pełną parą ruszyły przygotowania wojskowe do napaści na nasz kraj – podkreśla Paczkowski. Czy Polska powinna zareagować na kolejny już obrzydliwy atak? – Erika Steinbach nie jest to dla mnie sprawa interesująca. To jest sprawa wewnętrzna niemiecka. Im więcej ona bredzi, tym lepiej dla nas – mówi Faktowi profesor Władysław Bartoszewski ,były szef MSZ, a obecnie minister w Kancelarii Premiera. Pytanie tylko, czy jeśli Steinbach będzie bezkarnie powtarzać swoje brednie, ludzie – szczególnie w Niemczech – nie zaczną kiedyś w nie wierzyć? " A kto to jest Erika Steinbach,czyżby to była taka sobie szara niemiecka myszka czy też jest ona przywódczynią niemieckich ziomków,jej słowa to słowa wszystkich"'poszkodowanych" ziomków,jeszcze trochę upłynie czasu to będą gadać,że Polska napadła na Niemców i dla nich pobudowała obozy zagłady. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 25.10.10, 13:51 Gość portalu: śląski Polak napisał(a): > oto jeden z wielu cytatów:"W obrażaniu Polaków Erika Steinbach nie ma sobie rów > nych. Ale tym razem już naprawdę oszalała. Szefowa niemieckiego Związku Wypędzo > nych zarzuciła Polsce, że to nasz kraj po części jest winien wybuchu II wojny ś > wiatowej! Na spotkaniu polityków w Berlinie powiedziała, że to Polacy jako pier > wsi zaczęli mobilizację. - To bzdury - oburza się historyk profesor Andrzej Pac > zkowski . racja, wypowiedz pani Steinbach jest obrazliwa i nieprawdziwa. ale w niej nie ma ani slowa o planach wypedzenia Polakow z dawnych niemieckich terenow. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 27.10.10, 14:03 No bo jeszcze do reszty nie oszalała,widzi realia lecz realia to sprawa zmienna a wówczas w/g niemieckiej zasady korytarz będzie mało wystarczalny,więc Polacy już teraz muszą dmuchać na zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 29.10.10, 16:52 erka-4 napisał: > No bo jeszcze do reszty nie oszalała,widzi realia lecz realia to sprawa zmienna > a wówczas w/g niemieckiej zasady korytarz będzie mało wystarczalny,więc Polacy > już teraz muszą dmuchać na zimne. czyli co? wojna prewencyjna i wypedzenie Niemcow z Saksonii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 25.10.10, 09:39 Najbardziej znany "powstaniec" slaski, , niejaki Rudolf Höss ma przeciez swoj "pomnik" a nawet mala tabliczke.Chcesz sie przekonac , to jedz do Auschwitz .Ps latwo znajdziesz , to pomnik w ksztalcie ... szubienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 25.10.10, 10:51 Gość portalu: Slazak z NRD- fenu napisał(a): > Najbardziej znany "powstaniec" slaski, , niejaki Rudolf Höss ma przeciez swoj " > pomnik" a nawet mala tabliczke.Chcesz sie przekonac , to jedz do Auschwitz .Ps > latwo znajdziesz , to pomnik w ksztalcie ... szubienicy. ok, geniuszu:) od kiedy Aleksandria lezy na Slasku? niektorzy to by nawet historie starozytnych Chin Hitlerem wytlumaczyli:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.10, 14:43 To byla odpowiedz na twoj wpis z 19.10.10, 11:04 .Po prostu Rudolf Höss byl chyba najbardziej znanym "powstancem slaskim" i ma tez swoj "pomnik". Wielu zwyrodnialcow zdobywalo pierwsze doswiadczenia wlasnie podczas powstan slaskich w szeregach Selbstschutzu. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 27.10.10, 12:41 Gość portalu: Slazak z NRD- fenu napisał(a): > To byla odpowiedz na twoj wpis z 19.10.10, 11:04 .Po prostu Rudolf Höss byl chy > ba najbardziej znanym "powstancem slaskim" i ma tez swoj "pomnik". Wielu zwyrod > nialcow zdobywalo pierwsze doswiadczenia wlasnie podczas powstan slaskich w sze > regach Selbstschutzu. ani nie pochodzil ze Slaska ani pierwszych doswiadzczen "bojowych" tutaj nie zdobyl. jak Polacy z innych regionow wspomagali polskich "obroncow Lwowa" to ok. ale jak Niemcy wspomagali swoich na Gornym Slasku to juz nie ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.10, 16:09 Gość: Slazak z NRD- fenu 14.10.10, 11:11 Odpowiedz >Widzisz z kolei moj pradziadek, przedzieral sie w przeddniu powstania, >z wieloma innymi z podopolskich miejscowosci przez groszowickie lasy, >pozniej zdobywali Ozimek,Dobrodzien.... to dlaczego ty potomku tzw."powstanca" zamiast budowac Polske, przedarles sie do Niemiec na "pochodzenie". Nie wstyd ci. Ty jako praprawnuk slaskiego insurgenta siedzisz w Niemczech i czepiasz sie tych ktorzy mimo tego ze sa i czuja sie Niemcami zyja w Polsce i dla niej pracuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.10, 16:58 Nie ,nie jest mi wstyd, ale wstydze sie czesto tego ze jestem... Slazakiem.Widzisz wczoraj na krotkim spacerze "zaczepila" mnie starsza osoba, uszlyszala jak rozmawiam z corka po polsku.Rozpoczelismy rozmowe, w pewnej chwili uslyszalem ze ma ona za sasiadow malzenstwo ze Slaska, mieszkaja obok od 25 lat ale nigdy jeszcze nie odezwali sie do mnie po polsku, chociaz dobrze znaja przeciez ten jezyk .Na pytanie o moje pochodzenie , przyznalem ze wstydem ze jestem Slazakiem ,Pan jest Slazakiem , przeciez Slazacy... zawsze kiedy pojawia sie temat kretynskiego zachowania Slazakow w Niemczech ogarnia mnie wstyd . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 14.10.10, 21:00 Gość portalu: Slazak z NRD- fenu napisał(a): > Nie ,nie jest mi wstyd, ale wstydze sie czesto tego ze jestem... Slazakiem. Z twojej wypowiedzi wynika ze ta starsza osoba jest tez z Polski i chcialaby sobie z jakiegos powodu pogawedzic po polsku. Dlaczego nie poprosila tych Slazakow o troche pogawedki po polsku. Moze by sie dowiedziala dlaczego nie uzywaja polskiej mowy. Moze ci Slazacy doznali od Polakow tyle krzywd, ze maja do konca zycia dosc tej polskiej mowy. Jest ci znane jak zachowali sie Polacy w stosunku do Slazakow ktorzy skladali wniosek na wyjazd do `89 roku. Jak ich szykanowano,degradowano,upokorzano itp.,itd. Ty sie wstydz za siebie i za te twoje zachowanie wzgledem niepolskich Slazakow. Nikt nie upowaznil cie do reprezentowania niepolskich i niemieckich Slazakow. Jestes tym kim jestes.To twoja sprawa. Ale nie narzucaj twoje polskosci innym . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD-fenu Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.10, 00:40 "Chcialaby sobie z jakiegos powodu pogawedzic po polsku...miala ich prosic zeby odezwali sie po polsku... a ja mam sie wstydzic". Chlopie tak jak to malzenstwo sie zachowalo, zachowuje sie wiekszosc Slazakow ,tez nikt nikomu nic nie narzuca,a ja sam staram sie po prostu byc soba. Slazakow znam od zawsze i widze ze staraja sie oni byc bardziej niemieccy od samych Niemcow. Widac ta niemiecka kultura nie pozwala im odezwac sie w jezyku ktory znaja lepiej od "ojczystego" niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.10, 08:14 Ta osoba nie musiala o nic prosic.Tylko sie po prostu odezwac. Jezeli 25 lat obok siebie zyli "ta osoba" i te malzenstwo ze Slaska to napewno ze soba rozmawiali, ale po niemiecku. Slazacy ktorzy wyjechali do 1989 nie mieli potrzeby mowienia po polsku. Nie zakladali tez zadnego "spoleczenstwa rownoleglego z polskim podbarwieniem" bo czuli sie Niemcami. Jezeli chodzilo o jezyk niemiecki, to czesto jego mala znajomosc zawdzieczaja polityce Polski Ludowej, ktora tepila w opolskim wszystko co niemieckie. Ale serc i dusz nieudalo sie zniszczyc. W Niemczech w przeciwienstwie do innych doskonale wiedzieli ze bez jezyka nic nie osiagna. Slazacy byli tez cenieni w pracy jako fachowcy. Wielu z nich studiowalo, byli i sa majstrami itd. Bez bieglego jezyka niemieckiego by im sie to nie udalo. W uzyskaniu tej bieglosci panstwo niemieckie bardzo pomagalo i tez wymagalo. Integrowali sie i asymilowali w spoleczenstwo zachodnie, bo nie chcieli innego statutu jak niemiecki. Nie ma to nic wspolnego z pozwoleniem niemieckiej kultury, tylko z osobista wola, ktora w Niemczech od powstania RFN w 1949. kazdy prawnie praktykowac mogl i moze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.10, 08:58 Dziwne rzeczy pan opowiada ,gware slaska potrafia przez stulecia zachowac, a "ojczystego" niemieckiego przez paredziesiat lat nie.Powiem jeszcze wiecej, przed wojna a takze wczesniej, znali j. niemiecki mw. na tym samym poziomie co dzisiejsza mniejszosc niemiecka, wiec praktycznie go nie znali, a mieszkali przeciez w Niemczech.Nikt im wtedy tego nie zabranial, malo tego Niemcy naciskali na nauke j. niemieckiego.W czasie drugiej wojny , poborowi ze Slaska byli wysylani na parotygodniowy kurs j. niemieckiego, w szkole podobna sytuacja, wiekszosc dzieci nie znala wcale, badz w malym stopniu j. niemiecki.A tak na marginesie, to wspolczuje tak pokretnego myslenia.Pozdrawiam, Slazak . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRRRRRR! Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.10, 15:00 Ty i "Slazak" - buuuuuuuuuuuuaaaahahhhhaaaaaahahahaha-ha! :) Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 17.10.10, 21:51 A cóż to takiego Cię tak zdziwiło,czyżby to,że Ślązak przyznaje się do tego iż nie jest Niemcem,przecież chyba mu wolno,sami krytykujecie,że kiedyś podobno Polska zabraniała przyznawać się do śląskości nie mówiąc już o niemieckości mieszkańców opolsczyzny,lecz ja twierdzę,że odczucia te są całkowicie subiektywne,ktoś chciał być Ślązakiem to nim był a Niemcem również mógł sobie być,lecz miał nieco utrudnione życie jeśli nie znał j.polskiego.Czyż tak było im tragicznie,tylu wyjechało z wolnej woli a mimo to jeszcze pozostali przeżyli i nawet założyli mniejszość niemiecką. Coś mi się wydaje,że w/g Ciebie pełnowartościowym Ślązakiem jest Ślązak niemiecki ale wyobraż sobie,że są również Ślązacy polscy i też są pełnowartościowi. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 18.10.10, 00:17 > to,że Ślązak przyznaje się do tego iż nie jest Niemcem A przylacze sie do tej dyskusji na wysokim poziomie: Nie, raczej sposób myslenia/rozumowania i sie wyslawiania. Jedno i drugie zupelnie obce. Tak nie funkcjonuja Slazacy o "baclgroundzie" abo tzw.orientacji raczyj-polskiyj. Idzie woniac gorola pod wjater. Chyba, ze zes totalnie sie wysilenianizjowol. No to wspólczuja. Odpowiedz Link Zgłoś
erka-4 Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 18.10.10, 07:51 "Chyba, ze zes totalnie sie wysilenianizjowol. No to wspólczuja"...tu się mylisz,jestem śląskim realistą ,separatyzm nie jest mi w głowie,wspólczucie pozostaw dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdjkjkljkblglsjk Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.10, 20:04 jestes nudnym trollem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: 80.50.134.* 20.10.10, 09:08 Skoro cię ktoś zanudza nie czytaj,a kto to lub co to jest troll? Odpowiedz Link Zgłoś
palec1 Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 20.10.10, 21:22 > a kto to lub co to jest troll? Quod ad demonstrandum erat (ale "co to jest", tego ci nie powiem, haha ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ROMAN spadajta hadziajta ! IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.10, 15:38 katowice.gazeta.pl/katowice/1,35068,8565779,Zakrety.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: spadajta hadziajta ! IP: 80.50.134.* 26.10.10, 18:05 cytat z wypowiedzi Pana Kutza:"Już wtedy, kiedy ją uchwalano, z trybuny Senatu nazwałem tę ustawę antypolską, bo wymusza na Ślązakach pomijanie naturalnej tożsamości śląskiej, skłania do emigracji do Niemiec, a tym samym skazuje na germanizację"...Pan Kutz ma poważne pretensje o dystans lub niechęć Polaków względem Ślązaków a czy nie zastanowił się gdzie tkwi podłoże tej niechęci,dlaczegóż to ci tak bardzo niezadowoleni Ślązacy nie pragną tak mocno poddać się polonizacji a emigrują w wyniku tych "okropnych prześladowań" w Polsce do Niemiec i tam poddają się bez mrugnięcia okiem germanizacji,(dlaczego dla przykładu nie emigrują do Czech,przecież podobno to śląska kolebka)no to za cóż to niby mamy kochać i wielbić Ślązaków,oczywiście nie wszystkich,że bliżej im do narodu niemieckiego a nie polskiego a z wypowiedzi Pana Kutza jasno i wyrażnie to wynika,to gdzież tu mówić o śląskości Ślązaków skoro ich znamienity przedstawiciel tego rodzaju reprezentuje poglądy. Mógłbym na podstawie takich poglądów wysnuć dalej idące wnioski.Utwóżmy autonomię Śląska a w póżniejszym okresie ją zgermanizujemy,przecież docelowo coś takiego mogłoby być realne i co ? czyżby Polacy mieli na taką prawdopodobną opcję przymknąć oczy i mówić,że problemu nie ma i go nie widzą.Widzą,widzą i muszą dmuchać na zimne. Więcej... katowice.gazeta.pl/katowice/1,35068,8565779,Zakrety.html#ixzz13TpE0rgs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moja profda Re: spadajta hadziajta ! IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.10, 18:58 > slaski Polak Czyli gosc z importu. Tutejsi to sa co najwyzej (pro)polscy Slazacy. I takich szanuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: spadajta hadziajta ! IP: 80.50.134.* 27.10.10, 07:34 W mojej sytuacji śląski Polak jest to to samo co propolski Ślązak i również proszę o szacunek taki jaki mam ja do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: spadajta hadziajta ! 27.10.10, 14:28 Dokladnie, np. poznaniacy, ktorzy przyjechali w 1880, 1900, 1920, 1945 nadal nie sa polskimi Slazakami, tylko Polakami na Slasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: spadajta hadziajta ! IP: 80.50.134.* 27.10.10, 15:04 Więc mam takie zapytanie.Kim obecnie są mieszkańcy Stanów Zjednoczonych,nie mówię o Indianach,bo przecież kilkaset lat do tyłu białoskórych i czarnoskórych tam nie było,czyżby nadal byli Europejczykami ? i Afrykańczykami ? bo skoro twierdzisz,że obecny mieszkaniec Śląska,którego potomkowie ponad 130 lat temu osiadli na Śląku nie jest Ślązakiem to kim u licha są biali lub czarni i inni pokrzyżowani Amerykanie,chłopie nie ośmieszaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadeta Re: spadajta hadziajta ! IP: 213.139.155.* 28.10.10, 17:42 G.Sl. to nie Ameryka, bardziej jak Szwajcaria. PS: Polska zreszta tez nie jest "Ameryka". D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: spadajta hadziajta ! IP: 80.50.134.* 28.10.10, 19:40 Rzeczywiście a któż to Ci uświadomił ,że Śląsk to nie Ameryka a Swajcarią zapewne też nie jest lecz sytuacja w przypadku osiedleń,przesiedleń porównywalna,skoro przodkowie przybyli tu 120,80,50 lat temu i pozakładali rodziny to potomkowie ich jakby kto naginał fakty są Ślązakami,można się jedynie spierać o to który Ślązak jest bardziej śląski lecz spór tego rodzaju jest nieco dziwaczny. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 26.10.10, 19:34 Ja, jusz zajs POWST-ANIE nostympny polakowski eksces propagandy. :) :( Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Przyszły rok - rokiem powstań śląskich 27.10.10, 14:27 To absolutnie nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.10, 10:08 Chcialem nawiazac do czesto przytaczanego faktu rzekomego spalenia miejscowosci Halduniow(Anhalt) w powiecie pszczynskim.W czasie drugiego powstania slaskiego w odwet za spalenie przez bojowkarzy niemieckich pochodzacych min. z tej miejscowosci, biura Polskiego Komitetu Plebiscytowego w Katowicach, silny oddzial powstancow podjal natarcie na te wies. Po otoczeniu Halduniowa, wsrod ktorego mieszkancow wielu nalezalo do niemieckich bojowek, zgromadzeni w pobliskim lesie powstancy zazadali od kolonistow niemieckich , oddania broni i amunicji. Gdy ultimatum pozostalo bez odpowiedzi, rozpoczeto atak. W trakcie walki, do ktorej wlaczyly sie (oczywiscie po niemieckiej stronie)przybyle z okolicznych miejscowosci sily Sipo, stanelo w ogniu 15 zabudowan, z ktorych 7 splonelo doszczetnie.Na wiesc o tym Niemcy podniesli wielka wrzawe, nawet general Henri De Rond byl zmuszony udac sie do Hauduniowa. Zadnej "pacyfikacji" badz mordowania po prostu nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadeta Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: 213.139.155.* 28.10.10, 17:45 Bajki, bajki, bajki. Ci "Niemcy" to byli tut.Slazacy. A juz wsród tych "powstancow" bylo roznie. > atak > natarcie po ludzku: NAPAD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernadeta Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: 213.139.155.* 28.10.10, 17:48 > miejscowosci Halduniow(Anhalt) Oczywiscie tak: miejscowosci Anhalt(Halduniow), bo ta miejscowosc zostala zalozona pod ta nazwa i tak tez istniala/dzialala, tez jeszcze w tym momencie. A dzisiaj i tak jest tylko dzielnica. NB Anhalt nie byl jedynym tego rodzaju przypadkiem. Ciekawe, ze niby "wszystzko wiesz" i opisujesz, ale ilosci zabitych i rannych juz nie podajesz...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Re: Przyszły rok - rokiem powstań śląskich IP: *.dip.t-dialin.net 29.10.10, 15:38 Przepraszam, nie Halduniow tylko Holdunow. Odpowiedz Link Zgłoś