Gość: vicek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 16:24 "Czy podzielacie taki pogląd?" Podzielamy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiresias Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną 27.02.11, 16:36 od kilku tygodni forum gw huczy od opinii krytycznych na ten temat, a teraz wy pytacie, 'czy podzielamy ten pogląd'? Decyzję podjęto to "urządzimy teraz dyskusję, żeby był pluralizm"? O indeksie ksiąg zakazanych pisałem tu już w kilku wątkach. Papież patronem biblioteki? Chyba was pogięło, delikatnie mówiąc..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 16:38 Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 16:56 Dlaczego ci wasi czytelnicy, których opinie tak często przytaczacie zawsze są anonimowi. Anonimowo to ludzie wypowiadają poglądy przeciwne GW, bo inaczej obsmarowujecie ich w tej waszej gazetce, albo ciągacie po sądach jak w pana Klusika. Moim zdaniem sami wymyślacie te opinie i po prostu kłamiecie, że to opinie czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola A ty łajzo sama nie podpisałaś się to nie pyszcz 28.02.11, 00:15 Nawet nie masz zarejestrowanego konta i nie można cię nijak zidentyfikować. Halt die Klappe, bitte. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Muyhyhyhyhyhy... 27.02.11, 17:11 Zawsze, ilekroc widze tytul "opinia czytelnika" czy podobny, mam ochote leciec do kuchni po piwo i chipsy, bo wiem ze bedzie hardkor. Gdzies tam na forum, mieszaniec sugerowal ze w Polsce za Monty Pythona grozi wiezienie. Teraz jakis inny czubek wiesci cos takiego: "Myślę, że obranie Jana Pawła II na patrona biblioteki spowoduje wprowadzenie tzw. cenzury prewencyjnej, czyli w zasobach biblioteki na pewno nie znajdziemy książek niezgodnych z linią Watykanu, jak chociażby dzieł Richarda Dawkinsa, który mocno krytykuje Kościół i wiarę. " Niezly towar musicie miec tam w Opolu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vojtal Re: Muyhyhyhyhyhy... IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.11, 17:47 Chyba już czas GW-no do sądu podać za wrogą działakność. A nazbierało się tego! Kiedyś za taki antypolski bełkot walili kulę w łeb redaktorzyno Frelich. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Nie pamietam co napisalem dokladnie, mozna 28.02.11, 00:41 sprawdzic. Z pewnoscia nie pisalem, ze mozna za to trafic do wiezienia. Może kpiłem, że dziw, że sie do wiezienia nie trafia. Przekopcie tam forum. Czy nazwa przełoży się na cenzurę zasobów - to będzie zależało od kierownictwa. Jak będzie jakiś przykruchtowy lub wystrachany, to cenzura będzie. Moim zdaniem nadanie imienia JPII czemukolwiek jest tym samym czym jest wieszanie krzyży w Parlamencie, urzędach państowych i publicznych szkołach. To jest znaczenie terenu swojego panowania. To nie powinno mieć miejsca w państwie świeckim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.11, 17:57 Popieramy! Ale co z tego? Oczadzenie w tym kraju osiagnelo straszne rozmiary. Wytwarza sie pewna zaleznosc - zle mowisz o kosciele, jestes zly Polak. Ciekawe tez co na swieckiej uczelni robi Wydzial Teologiczny? (Oczywiscie uczy sie tam bezstronnie o wszystkich religiach:) Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Miales na mysli "swieckiej"? 27.02.11, 18:01 Czy moze raczej "sowieckiej"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki sobie Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.11, 18:54 Proponuję zmienić nazwę Opole na Wojtyłogród i problem zostanie załatwiony na wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sowa Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.11, 18:59 Nie podzielamy. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymi Re: Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 19:29 Ojej,ależ problem. Przecież w Opolu mamy tylko placyk JP II-go no i będziemy mieć bibliotekę.Nie ma ulicy,pomnika,tablicy a i wiadukt się nie podobał. A to wszystko to tak przecież z szacunku,miłości,podziwu... a tak naprawdę to z braku pomysłów na to co w Opolu robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sengalen Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.play-internet.pl 27.02.11, 19:39 Na tym forum pomija się sedno sprawy. Jedni drugich wyzywają od "czerwonych" czy innych "pisowców", kompletnie zapominając o najważniejszym. To przecież nie jest tak, że kościół pcha się do świeckich instytucji. W tym przypadku wygląda na to, że świecką instytucję na siłę przypina się do kościoła. A winni temu są ci, którzy ten pomysł złożyli i ci, którzy bali się zagłosować przeciwko (+ten, który tak nachalnie na łamach Gazety lansował imię papieża na patrona). Obawiam się, że biblioteka pod patronatem JPII otrzyma "misjonarskie" zadania prowadzenia spotkań w stylu oazowo-mariankowym. A miała być miejscem spotkań młodzieży, wymiany myśli, przestrzenią dla różnych poglądów - bez znaczenia czy katolickich, zielonoświątkowych, buddyjskich czy jakichkolwiek innych Boję się też o zbiory, który biblioteka będzie udostępniać. Mianowicie, czy czytanie w bibliotecznej kawiarence książek dotyczących aborcji przystoi? Czy pokazy filmów będą cenzurowane? To samo z ilustracjami komiksów, które potrafią być bardzo sugestywne. Zamazać? Pod szyldem JPII nie można przecież pokazać gołej baby. No i na koniec. Czy ktoś konsultował taką decyzję z pracownikami i przede wszystkim zarządem biblioteki? Bo z tego co widzę, to nadaje się bibliotece imię kompletnie nie przystające do słów wypisanych na jej fasadzie (cytaty z samobójcy Stachury). Zmienimy to na encykliki? Moja propozycja: Miejska Biblioteka Publiczna (bez imienia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.11, 19:39 Myślę, że Jan Paweł II był człowiekiem o dość szerokich horyzontach myślowych i że szanował ateistów, itp. Zatem każdy może jakoś dopatrzeć się w tym patronie zacnych wartości. Czasami ktoś z jakimś szczególem się nie zgodził. Ale niechaj jakieś drobne kwestie nie niweczą wielkich zasług papieża. Ja jestem za tym aby nasze media, biblioteki, itp umiały odpowiednio informować o niektórych prelekcjach, wystąpieniach, itp. Czasami mamy w Opolu super imprezy naukowe, a tutaj niektórzy dziennikarze nie umieją czy nie odczuwają potrzeby porozmawiać z jakimś zacnym naukowcem. W oplskich gazetach za mało jest strawy intelektualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korka Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 19:45 Proponuję im.Urantówki przynajmniej 90% Opolan bedzie zadowolonych Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną 27.02.11, 20:42 Ja bym chciał, żeby w Oplu wszystko było tak sprawnie załatwiane jak nadanie imienia bibliotece... Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Ja tez, ja tez! 27.02.11, 21:08 Szczegolnie ta re-witalizacja okolic Rynku mnie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Ja tez, ja tez! 27.02.11, 22:13 no to sobie po(sz)czekamy... Sprawy konkretne nie idą tak szybko jak bzdetne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ancymon Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.11, 21:26 Hola, hola z tym cudownym imieniem dla biblioteki. Czy musimy się śpieszyć z tą nazwą. Biblioteka należy do miasta, ale to my, czytelnicy oraz pracownicy powinni mieć decydujący głos w sprawie jej imienia. A czy musi mieć imię ? Demokracja nakazywałaby przeprowadzenie plebiscytu, ale wśród zarejestrowanych czytelników biblioteki. Po uczciwym plebiscycie gotów jestem przyjąć, że taka była wola czytelników i pracowników i niech się nazywa nawet im. Kubusia Puchatka. Nic o nas bez nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PUMA czas na happening pod bibioteką IP: *.play-internet.pl 27.02.11, 21:50 ...trzeba się skrzyknąć i zrobić manifestację antyklerykalną. Dosyć tego. Ja chcę książki markiza de Sade i Leopolda von Sacher Masocha w bibliotece...a encykliki to niech biskup Czaja oferuje w czytelni muzeum diecezjalnego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PUMA ps IP: *.play-internet.pl 27.02.11, 21:56 ...i koniecznie automat na prezerwatywy na ścianie zewnętrznej biblioteki !!! A radni Opola, wstyd! Kto was wybierał? Szczególnie do SLD żal...nikt tu nie ma jaj, nie mówiąc o rozsądku. Co innego biiskup Kominek czy ksiądz Baldy czy Czaplak, to zasłużeni ludzie dla Opola, ale co nam po JPII?! Owczy pęd drętwusów, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OESSU! Re: Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.play-internet.pl 27.02.11, 23:02 Jestem przeciwny nadaniu takiego imienia bibliotece, aczkolwiek nie zgadzam się z argumentacją czytelnika i nie demonizowalbnym tak całej sprawy. Uważam również, że należy zmienić nazwę Opola na Poppolowice. Dziękuję za uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srogo omama Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.11, 23:29 Przede wszystki gornoslaskie instytucje, np. kultury, powinne miec slaskich patronów. Dlaczego opolska biblioteka nie moze byc przykladowo Biblioteka im. Marii Cunitz ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zofia Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.opole.pl 28.02.11, 09:47 Dajmy wreszcie spokój z tą hipokryzją świętości!!! Niedobrze się robi, od zdewociałych wypowiedzi osób publicznych. Biblioteka jest świecką instytucją kultury !!!! Czy to tak trudno pojąć? Jeżeli prezydent i radni maja takie parcie na świętość to niech poszukają placu pod budowę nowego kościoła!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PUMA Re: Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.play-internet.pl 28.02.11, 12:09 Nie trzeba nic szukać. Na Chabrach jest rozgrzebana budowa świątyni. Coś im nie idzie. Może miasto zamiast psuć wizerunek biblioteki wspomoże finansowo tę budowę i nada jej wezwanie błogosławionego JP2? Byłoby cudownie a przy okazji...pasowałoby do charakteru budowli. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszaniec-zopola Okienko Banco Di Vaticano. Przyjmuje tylko wplaty 28.02.11, 19:39 Ja ci blin dam wydawac miastowe pieniadze na czarne inwestycje! Już Nossol nieźle wydoił państwo na seminarium w uniwesytecie. Mało? Takie teksty są nieodpowiedzialne, bo prezydent może faktycznie dac czarnym kase, a nie ma w RM kogokolwiek, kto zaoponowalby. wedlug tygodnia Polityka z 2002 roku strumien pieniedzy z budzetu to 1 mld rocznie. Superexpress z 2009 roku ocenia go na 5 mld. Źródła: pl.wikipedia.org/wiki/Finansowanie_organizacji_religijnych_przez_III_Rzeczpospolit%C4%85 Stamtąd do: Marek Henzler. Państwo daje na tacę. „Polityka”. 16 listopada 2002. 46 (2376). S. 3. oraz www.se.pl/wydarzenia/kraj/sld-ma-pomysl-na-kosciol_120846.html Warto przypomnieć, że podnosząc podatek VAT Tusk spodziewał się niecałego miliarda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pomyśl urzędniku Głos czytelnika. Instytucja przykryta sutanną IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.11, 18:28 A oto przykład na działalność patrona biblioteki: Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś