Dodaj do ulubionych

Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D...

IP: *.play-internet.pl 27.06.11, 06:46
Popieram pana komendanta ,polak jak dostanie po kieszeni dopiero odzyskuje rozum.Sądy są winne tej sytuacji i innych też. Śmieszne kary za dewastacje lub ich brak, ile tracą miasta za chuligańskie ekscesy ? A powini płacić z nawiąską sprawcy.
Obserwuj wątek
    • Gość: opol Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 07:05
      Ma gość 100% racji. Tylko nieuchronność srogiej kary może odstraszyć kretynów na drogach od piractwa drogowego.
      Co do sądów to znowu potwierdza się opinia, że sądy są chyba tylko dla samych sędziów aby grubą kasę zarabiali. Prawo mamy podobno dobre, akcje dotyczące przestrzegania prawa są cyklicznie organizowane, a poprawy nie ma.
      Ma rację ten gliniarz, że to wina sądów. A ostatnio jak szedłem obok sądu okręgowego i zobaczyłem te bryki parkujące na parkingu sądowym to zrozumiałem po co ci ludzie pracują jako sędziowie. Chyba nie chodzi im o prawo dla ludzi.
      • Gość: tete Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: 83.1.81.* 27.06.11, 08:26
        Napisałeś opolu: Ma gość 100% racji. Tylko nieuchronność srogiej kary może odstraszyć kretynów na drogach od piractwa drogowego.
        Brak konsekwencji, lub zrozumienia tekstu z twojej strony. On nic nie mówił o nieuchronności kary, tylko o ich wysokości.
        A to nie wysokość kary, tylko jej nieuchronność prowadzi do zmniejszenia przestępczości (także tej drogowej).
        Jak to zwykle w Polsce bywa - zrzuca walkę z piractwem drogowym na sądy, odsuwając ją od siebie, ale to przecież on ze swoimi ludźmi są od tej walki, na froncie. To jego zadanie i za to dostaje pieniądze. Może lepiej niech popatrzy na swoją pracę i dogłębnie sprawdzi, czy to co obi przynosi efekt, a potem składa takie propozycje.
        Nigdy nie miałem wypadku, choć nie jeżdżę powoli, ale tylko tam, gdzie nie stanowi to zagrożenia, a drogówka? Stoi tam, gdzie można najlepiej nałapać jak największą ilość "piratów", a nie w miejscach potencjalnie i niekiedy realnie niebezpiecznych. Drogowcy robili miesiąc temu roboty drogowe, znak ograniczenia do 40km/h zostawili, na prostej, wyremontowanej drodze, to policja stoi za krzakiem. Łatwy pieniądz, a poprawa bezpieczeństwa - żadna. Prewencja? Kto uczy lekceważyć przepisy? Pomyślcie i sami sobie odpowiedzcie...
        • jkredman stoi tam gdzie są piraci drogowi, a gdzie ma stać 27.06.11, 09:33
          tam gdzie nie popełnia się wykroczeń drogowych [może na deptaki byś ich wysłał]
          • Gość: JaJo Podziękujmy naszym (p)osłom IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 21:00
            Posłowie wysłali czytelny sygnał - z braku autostrad możecie szaleć na drogach. Dla was ograniczymy fotoradary (mają być dobrze widoczne) i wprowadzimy 140 na autostradach. To pewnie będzie od wielu lat pierwszy rok w którym liczba zabitych będzie większa niż w poprzednim.
        • Gość: hector Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.static.korbank.pl 27.06.11, 22:16
          W pełni popieram. Łapanie "piratów" na pozostawione przez drogówców znaki widzę dość regularnie. Natomiast jakoś rzadko drogówka poprawia bezpieczeństwo w sobotnie noce w okolicach wiejskich dyskotek.
          I jeszcze jedna kwestia - kto daje łebkom bez prawa jazdy albo tuż po jego zrobieniu (kiedy nie ma się jeszcze dużego doswiadczenia) auto do jazdy na dyskotekę. Wsiadają w 8 osób i dostają małpiego rozumu, często jeszcze pijani. Gdzie są rodzice?
          Wydaje mi się, że w takim przypadku auta powinny być konfiskowane jako narzędzie prawdopodobnego zabójstwa (jak broń) - tak jak i w przypadku pijanych kierowców.
      • Gość: jaku Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.182.3.171.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.11, 21:20
        Mistrzu jak ci dowalą 2000pln za przekroczenie o 20km/h to może zastanowisz się co piszesz, pan komendant w życiu nie zapłacił mandatu i pewnie na emeryturze ze względu na stanowisko nie będzie płacił, radze panować nad emocjemi
        • Gość: DNA Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.bb.dnainternet.fi 27.06.11, 21:34
          Jak ci dowalą 2000zł to następnym razem nie przekroczysz prędkości o 20km/h. I może do twojego pustego łba dotrze że przepisy ruchu drogowego są po to by je przestrzegać.
          W finlandii mandat płaci się w zależności od dochodu. NIKT nie odważa się na przekraczanie prędkości o 10km/h bo wie czym to grozi.

Jestem za radykalnym zwiększeniem wysokości mandatów w Polsce...stop bydlakom jeżdżącym "na zderzak" i wyprzedzającym na krętej drodze na trzeciego...
    • Gość: obserwator Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.centertel.pl 27.06.11, 07:29
      Popieram, szefa drogówki ale jego propozycja nie wiele wniesie gdyż kara pieniężna dla młodego /synalka nowobogackich/ kierowcy to tylko szpan wśród rówieśników. - zapłaci kochający rodzic za jazdę po pijaku należy zabierać bez względnie prawko a także za szybkość po trzykrotnym przestępstwie drastyczne naruszenie przepisu ograniczenia powyżej 100% zakazu, inne zabiegi profilaktyczne nie przyniosą pożądanego efektu. Prewencja winna być zastosowana względem właścicieli dróg, utrzymanie /dziury, pobocza i inne przekopy/ dopilnowanie inwestycji gdyż nie które niszczą drogi /Zawada droga 45/ wykonawcy instalacji wod-kan, dewastują obecny stan jak można co parę metrów robić poprzeczne przekopy /wstrzymanie ruchu/ czy nie można zrobić jednego i pociągnąć drugą arterię a koszty jej wykonania będą niższe niż obecne, mniejsza awaryjność i zwiększenie bezpieczeństwa, gdyż każdy przekop to nieodwracalne zniszczenie podłoża i zagrożenie dla użytkowników.
    • Gość: nie dalszym traged Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 07:47
      Ubolewam nad tragicznym wykendem , ale same kary nic nie daszą.
      J a osobiście mam wielkie wątpliwości jak słyszę ciągle tylko same powielane słowa
      kary , kary , kary i karać .
      To jest mania prześladowcza i dotyczy tylko kierowców, którzy nie mają nic do powiedzenia, ale i my wszyscy mamy już dość tych kar .
      Natomiast panowie policjanci popatrzecie i zechciejcie zrozumieć wszystkich użytkowników dróg.
      My nie chcemy ginąć na drogach, ale fakt tylko od środy do niedzieli 49 osób zginęło na naszych drogach w ubiegłym tygodniu to jest zatrważające.
      Powinien natychmiast być powołany sztab kryzysowy i opracować strategię , żeby więcej takich wypadków nie dochodziło.
      A co się będzie dziać jak wejdą w zycie przepisy i autostradą trzeba
      zapłacić 20gr/ km jazdy.
      Odnoszę wrażenie , że VIPÓW naszych to nie nie interesuje, bo w górze drogi są bezpłatne,
      a oni latają tylko samolotami lub heliktopterami.
      To my oczekujemy od Was panowie pomocy , i każdą przeszkodę , każdą zauważoną złą ciasną drogę zakorkowaną stwarzającą wypadki lepiej zamknąć i poinformować Ministerstwo Infrastruktury, niech z tym coś zrobi.A nie kierowców bez przrewy nękać.
      I statystyski podawać , że tylu i tylu po pijanemu wyłapano , i w tym po 1 piwie rowerzytów również zalicza sie do pijanych.
    • Gość: oberwator Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 08:04
      Wystarczy weekend w Mosznej. Zakaz zatrzymywania, tysiące parkujących i przyglądająca się policja. Od lekceważenia przepisów się zaczyna.
      • jkredman bo oprócz znaku zakazu musi być jeszcze zagrożenie 27.06.11, 09:37
        dla bezpieczeństwa drogowego - tak przynajmniej padło w jednym z wyroków sądowych, stąd ostrożność policji w ściganiu, oczywiście można by zmienić kodeks drogowy tak aby z automatu można było karać za nieprzestrzeganie zakazu postoju - ale nasi urzędnicy i parlamentarzyści wolą kombinować ze strefami
    • Gość: Opolanka Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.punkt.opole.pl 27.06.11, 08:25
      Pan naczelnik ma 100% rację..... tyle, że nie popadajmy w skrajność i nie karajmy kogoś o 100% większym mandatem za np. brak pasów. Ktoś taki tylko sam sobie szkodzi... Faktem jest, że prawo mamy jedno z najlepszych za to egzekucję prawa mamy do niczego.
    • Gość: kuba Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 08:57
      a może by wreszcie posłać patrole na drogi i ulice a nie w krzaki z radarami?
      W sobotę i w niedzielę przejechałem 450 km po Kraju. Na drodze widziałem (nie wiem co robił) JEDNEGO policjanta z drogówki !!! A komendant w tym czasie opowiada bajki :( co widział a czego jeszcze nie ???? !!!!!
      • barek.b Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: 29.06.11, 15:16
        Zgadzam się! W długi weekend też przejechałem ponad 400 km, w tym 4x trasę Kraków-Jasło na różne sposoby. Nie widziałem żadnego, ale to ŻADNEGO patrolu. Za to na trasie pomiędzy Rzepiennikiem Biskupim a Lipnicą Murowaną widziałem samochody na lokalnych numerach jadące nawet i 140, środkiem, po krętych i wąskich drogach. Głównie wieczorem i w nocy.

Potem się widzi takie statystyki jak na mapie poniżej, że to najniebezpieczniejsze drogi w kraju. Radzę zatem omijać te drogi w Małopolsce:
        www.pg.gda.pl/?kat=aktualnosci&id=603
        static.pg.gda.pl/pg.gda.pl/news/603/185dc706333cbb533767167c01550b37_l.jpg
    • Gość: Cyklista Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.146.32.24.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.11, 09:21
      Jaki komendant takie podejście do sprawy.A gdzie jest informacja o stanie trzeźwości kierujących o narkotykach o stanie drogi o stanie pojazdów itd itp.
      • Gość: sm Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: 87.204.122.* 27.06.11, 09:55
        do cyklisty, lepiej sie nie odzywaj, co ci dadza te informacje ,chojracy zgineli wspolczuje rodzinom .A Pan z drogowki ma racje
        • Gość: Cyklista Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.204.113.242.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.11, 12:11
          Do "sm". Oczywiście że pan z drogówki ma słuszną rację ale tylko w tym co powiedział.
    • jkredman mandat w Niemczech = średnia płaca, a w Polsce 27.06.11, 09:32
      • jureek Re: mandat w Niemczech = średnia płaca, a w Polsc 27.06.11, 12:04
        Mandaty w Niemczech wcale nie są takie wysokie (ostatnio płaciłem 10 euro za jazdę 88 km/h na ograniczeniu do 80 km/h, za zapomnienie prawa jazdy co najwyżej 20 euro, najczęściej tylko pouczenie, gdy pieszy przechodzi na czerwonym może zapłacić 5-10 euro - to wszystko nie są jakieś wielkie kwoty), większe znaczenie prewencyjne mają kary niepieniężne - pojedziesz o 30 km/h ponad limit, tracisz prawo jazdy na okres od 1 do 3 miesięcy, to samo za wjechanie na skrzyżowanie na czerwonym świetle, złapią Cię po pijaku, nie odzyskasz prawa jazdy, aż nie przejdziesz tzw. idiotentest, czyli nie udowodnisz, że przestałeś pić, jeżeli zlekceważysz zakaz prowadzenia pojazdów, idziesz siedzieć. A u nas kładzie się nacisk tylko na aspekt fiskalny, w nowej ustawie fotoradarowej można nawet uniknąć punktów, byle tylko zapłacić. Wygląda to tak, że jeśli kogoś stać, to może sobie wykupić "licencję na piracenie". Nie tędy droga.
        Jura
        • Gość: aqq Re: mandat w Niemczech = średnia płaca, a w Polsc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 20:40
          raacja jedynie odbieranie prawka na kilka miesiecy może cos utemperowac na drogach, tak samo przekroczenie predkosci przez tiry kazdy zawodowy kierowca by sie bał a teraz wolna amerykanka, módl sie żeby te 25 ton w ciebie na łuku nie trafiło
    • Gość: Qabes Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.ip.netia.com.pl 27.06.11, 10:01
      "Robimy co możemy, organizujemy akcje, wystawiamy bilboardy, nakręcamy specjalne filmiki, a efektów póki co nie widać." ... Niestety będzie jeszcze gorzej... bo pomimo, iż buduje się autostrady to ze względu na drakońskie opłaty za przejazd nimi duża część ruchu przeniesie się na drogi krajowe i będzie jeszcze gorzej...będzie strach jeździć. I nie pomogą żadne akcje itp... Brak autostrad przystępnych dla całości społeczeństwa zwiększy ilość pojazdów poruszających się po drogach publicznych i co za tym idzie ilość wypadków drogowych...
      • Gość: brtk Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.146.180.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.11, 21:01
        Autostrady, nawet darmowe nic nie zmienią. Wszystkie polskie nowe drogi z pasami ruchu rozdzielonymi barierą energochłonną są na to dowodem. Bariery co kilkaset metrów są pogniecione, albo mają fragmenty różniące się kolorem -czyli świeżo wymienione. Autostrada A4 poza okresem zimy kilka razy w miesiącu jest kilka godzin zablokowana po wypadkach. Jest nowa dobra droga, a ludzie rozbijają się tam na potęgę. Nowa droga na nic się nie zda, kiedy kierowca nie umie jeździć. Ale praktycznie żaden polski kierowca nie przyzna się, że słabo jeździ. Praktycznie każdy jeździ szybko i za szybko, ale tylko "tam gdzie warunki pozwalają". A w efekcie co roku setki ludzi giną w słoneczny dzień, na prostym odcinku nowej (lub wyremontowanej) drogi, gdzie warunki pozwalały...

PS: w szwecji za przekroczenie o 30km/h sprawa jest kierowana do sądu.
        PS2: w krajach, gdzie mandaty są wysokie, Polacy bardzo rzadko łamią przepisy, nawet przez wioski 50km/h potrafią jechać...
    • Gość: gość Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.11, 10:30
      Tak, tak. Winne sądy, policja, pan komendant, tylko nie my - kierowcy. Niech się każdy zastanowi jak on jeździ. Bo jak widzę ludzi, którzy jadą perfidnie na czołówkę licząc że inni im zjadą i ustąpią miejsca, ludzi wyprzedzających na trzeciego, na zakrętach, górkach to włos mi dęba staje. Co za głupota i brak wyobraźni. Odrobinę kultury i poszanowania dla przepisów prawa. I przestańcie ludzie wyzywać na wszystkich.
      • Gość: DNA Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.bb.dnainternet.fi 27.06.11, 21:42
        Zgadzam się całkowicie...odkąd wyjechałem do skandynawii radykalnie zmieniłem swoje polskie nawyki za kółkiem. Ostatnio jechałem "po fińsku" przez polskę...tragedia. To my kierowcy jesteśmy winni.. stan nawierzchni to wina w 20%, reszta to idioci za kółkiem!
        • Gość: brtk Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.146.180.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.11, 22:53
          Stan nawierzchni to wina może w 2%. Od tego kierowca ma mózg, żeby z niego korzystać. Gdy droga po członku, to jechać trzeba powoli, gdy drogi nie widać, to się nie wyprzedza. Ale może trzeba przeżyć wypadek (mieć tego pecha, żeby mieć, i to szczęście, żeby przeżyć), żeby dobrze zrozumieć, co znaczy 1,5 tony rozpędzone do tylko 100kmh. Niestety nawet jeżdżąc ostrożnie można trafić na idiotę jadącego zgodnie z własnym urojonym kodeksem drogowym ("mnie to ograniczenie nie obowiązuje").
    • Gość: X Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.ip.netia.com.pl 27.06.11, 12:07
      Ja bym róznicował przekroczenie o 10 km od przekroczenia o kilkadziesiąt. Bo mam wrażenie, że policjanci czasami pastwią się nad maluteńkimi wykroczeniami a machają ręką nad poważnymi.
    • Gość: Tom Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.devs.futuro.pl 27.06.11, 14:09
      Nie rozcieńczajmy tematu na argumenty typu zły stan dróg, niskie czy wysokie mandaty itd. W tym konkretnym wypadku za śmierć kilku osób odpowiada osoba chora psychicznie! Nikt zdrowy na umyśle nawet z najniższym IQ nie wsiadłby do samochodu bez prawa jazdy, dodatkowo zabierając komplet pasażerów. Nie wspomnę o tym, że pojazd nie miał wymaganych badań technicznych. Jakie wychowanie, takie zachowanie! Róbta co chceta, a potem dramat. Najgorsze, że z ręki wariata giną także niewinni ludzie, którzy przypadkowo znajdą się na jego drodze. Kretyna nic nie jest w stanie przestraszyć: wysoki mandat, więzienie czy inne sankcje, bo jego sposób pojmowania świata odbiega od przyjętych przez społeczeństwo standardów. Problem zaczyna się w domu, a kończy na cmentarzu.
    • Gość: insp. Pront ten koleś musi mieć wąsy IP: 80.50.155.* 27.06.11, 14:11
      Co dla tych gó...arzy znaczą teraz mandaty ?
    • Gość: X-man Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 16:46
      Ludzie, dlaczego większość z Was nie zauważa podstawowych przyczyn, również i tego, wypadków. Jedynie Tom zahaczył o źródło. Ustawiczne nauczanie przepisów ruchu drogowego i przede wszystkim zachowania na drodze. Jak można pozwolić poruszać się po drodze pojazdem (rower, motorower) osobom tylko na podstawie posiadanego dowodu osobistego?? Czy w naszym kraju to jest dokument, którego zdobycie jest uwarunkowane jakąś wiedzą na temat ruchu drogowego?? To jakaś kpina. Konsekwencją braku takiego kształcenia są takie wypadki. Nie pomogą banery, filmiki i wszelkie "akcje". Wpajanie tej wiedzy na każdym kroku od przedszkola, jak również wychowanie w domu mogą się przyczynić do zmiany obecnego stanu rzeczy.
    • Gość: sceptyk Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 17:14
      Panie naczelniku. Prawo jest jakie jest, bo posłowie też ludzie. Ale akcje to już chyba Pana sprawa. Dopóki Policja /nie tylko drogówka/ nie będzie wymuszała respektowanie prawa /choćby za 100 zł/ dopóty będzie jak jest. A tak "mówił dziad do obrazu, a obraz ... nie słyszy.
    • Gość: globtrotuar Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.man.bydgoszcz.pl 27.06.11, 18:39
      I drastycznie policji podwyższyć prowizję od mandatów,
      oraz gminom dodać animuszu w kombinowaniu w którym śmietniku umieścić foto radar.
      A wszystko w ramach zwiększenia wpływów do kasy gminnej. Jeden trup na drodze i dramat,
      a tak w sumie nie dramat ,a jedynie powód aby banda decydentów gminnych miała wyższe pensje !
    • Gość: aqq Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 20:34
      to niech szef tej drogówki wystawi mandat temu gó...arzowi, prawda jest takia że jak ktos nie ma mózgu to zadna kara go nie odstraszy
    • Gość: Isztar Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 20:39
      I wtedy jedynymi jeżdżącymi szybko na drogach pozostaną policjanci, posłowie i inni mudurowi oraz "immunitetowi". Ciekawe, że jak patrol drogówki zatrzyma "swojego" to sprawa zaraz rozchodzi się po kościach, a wszyscy rozstają się z uśmiechem na ustach, bez względu na to z jaką prędkością się poruszał zatrzymany. Osobna kwestia to patrole w nieoznakowanych radiowozach, wielokrotnie siadające "na dupie" i wymuszające szybszą jazdę, bo przecież trzeba kogoś zatrzymać.
      • Gość: brtk Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.146.180.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.11, 21:04
        Gdy mi ktoś siada na ogonie, to zwalniam i go przepuszczam. Od bycia wyprzedzonym penis mi się nie kurczy.
        • Gość: Isztar Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 21:21
          Nie chodzi o to, że ktoś mnie wyprzedzi, tylko w wielu wypadkach, jak ktoś dojeżdża do tyłu, to się odruchowo przyśpiesza. A drogówka chyba powinna się od takich zachowań powstrzymac, bo z bezpieczeństwem nie ma to nic wspólnego.
          • Gość: brt Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.146.180.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.06.11, 21:59
            To się trzeba skoncentrować na kontrolowaniu odruchów. Gdy mnie ktoś najeżdża, to odruchowo zwalniam i czekam, aż mnie łajza wyprzedzi. Ba, nawet mi się zdarza zatrzymać (na ogół jest gdzie, jak nie ma to kawałek dalej jest gdzie).
            Wiele razy słyszałem o najeżdżającej policji, wymuszającej, aczkolwiek nigdy mi się to nie przydarzyło, a jeżdżę 12 lat. Niemniej, jeśli to nie urban-legend, to jest to smutne zachowanie, a nawet żenujące. Ale z drugiej strony, jeśli tak jest, to czemu nikt nie poszedł do sądu z nagraniem z wideorejestratora? Z perspektywy radiowozu "najeżdżanie" powinno być najlepiej widoczne, a nawet nagrane, razem z nagraniem wykroczenia.
            • Gość: Isztar Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 23:46
              Odruchy, odruchami, a policja powinna się zachowywać jak policja, a nie prowokować. Nie są to też legendy (to dość częsta praktyka), podobnie jak nie są legendami informacje udzielane przez policję z nieoznakowanego radiowozu przez CB, że droga wolna i można "ładować", przy czym akurat właśnie po niej jadą. Do sądu nikt nie idzie, bo praktyka sądownicza jest taka, że w tego rodzaju sprawach i tak biorą stronę policji. Poza tym to nie Ameryka i nie ma poisoned tree fruit, a zatem wykroczenie stwierdzone z naruszeniem prawa dla sądu i tak jest wykroczeniem. W Ameryce jakby się chowali po krzakach, to żaden sąd by tak zatrzymanego kierowcy nie ukarał. Ponadto policjanci w sądzie bedą powoływać się na stan wyższej konieczności, co w takiej sytuacji jest jednym z bardziej absurdalnych argumentów, ale jak widać w naszym sądownictwie działa.
              • Gość: brtk Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.146.180.110.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.06.11, 00:45
                W PL przepis, z którym się nie zgadzam, olewam. W krajach bardziej cywilizowanych, przepis, z którym się nie zgadzam wskazuję swojemu lokalnemu, demokratycznie wybranemu politykowi. BTW: nawet jak policmajster chowa się po krzakach, to zatrzymuje i wlepia mandat za złamanie rzeczywistego przepisu, a nie wg przepisu, który właśnie wymyślił, co się zdarza "podobno" u naszego pewnego wschodniego sąsiada.
                Nawet jak policjant na CB nadaje droga wolna, to jednak jakieś ograniczenia na tej drodze obowiązują. Zapieprzamy po tych naszych drogach, a potem są trupy.
                Jeśli sąd przyjmuje argumenty o wyższej konieczności, to jedź wg znaków. Władza sądownicza to też władza. Dostosuj się do rzeczywistości, a nie żyj sarmacką mentalnością. Żyj i daj żyć innym. Drogi mamy jakie mamy i do tych warunków trzeba się dostosować.
                Nie wiem, czy policja powinna prowokować, czy nie. Jak jechałeś za szybko popełniasz wykroczenie (i oby nie przestępstwo, czyli np. katastrofę w ruchu lądowym, znaczy zabicie bez premedytacji ale z pełną świadomością innych uczestników ruchu).
                • Gość: Isztar Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 12:18
                  Innymi słowy uważasz, że skoro sądy są władzą, to mogą zrobić wszystko. To już chyba kiedyś przerabialiśmy i raczej nikomu na dobre nie wychodziło. Prawo jest prawem i powinno być przestrzegane przede wszystkim właśnie przez sądy, urzędy, policję itp.
    • Gość: leszek Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.tbcn.telia.com 27.06.11, 20:43
      a jak będzie jechał komendant policji lub ktos z branży to dostanie pouczenie
    • Gość: duVitt konfiskowac samochody IP: *.nwrknj.fios.verizon.net 27.06.11, 20:59
      ................ przy jezdzie po pijanemu. Co do pirackiej jazdy wprowadzic zapisy i odczyty z komputera OBD. Przeciez tam jest wszystko rejestrowane i nie ma mowy o przekrecie czy wymowce.
      • Gość: xxx Mandaty IP: *.ip.netia.com.pl 27.06.11, 21:10
        Dzisiejsza "Gazeta prawna" - mandaty:
        Austria 90km/h po mieście 2,1 tys. euro (ok. 4 000 zł)
        Estonia 200 euro (ok. 800 zlł
        Grecja 150 euro (ok. 600 zł)
        Hiszpania nawet 70 000 euro (280 000 zł)
        Holandia przekroczenie ponad 50 km/h do sądu
        Litwa 6000 zł.
        Łotwa do 2000 zł.
        Słowacja 830 euro (ok. 2500 zł)
        Włochy za przekroczenie powyżej 60 km/h 1800 euro (ok. 6000 zł) i zatrzymanie prawka na 3 miesiące.
        A jakie mandaty w Polsce? Symboliczne. Podnieść nawet o 300%.
    • Gość: Antoni Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.dynamic.chello.pl 27.06.11, 21:02
      Moja propozycja jest prosta. Kolejne wykroczenie tego samego typu w danym okresie, np. kwartału, karane 2x więcej niż poprzednie. Czyli jak kilka razy przekroczysz prędkość, to za pierwszym razem zapłacisz 100 złotych, za drugim 200, za trzecim 400 itd. Dodatkowe "bonusy" za drastyczność, np. przejazd 120 km/h przez obszar zabudowany. Przy 1600 peelenów wymięknie 99% nowobogackich. Skąd taki pomysł? Skoro kara nie przynosi skutku, to każda kolejna musi być bardziej dolegliwa od poprzedniej.
    • Gość: dzuzi Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.dynamic.mm.pl 27.06.11, 21:05
      Ma gość racje dowodem jest Słowacja,kto jechał tamtędy parę lat temu a pojedzie teraz to się przekona jak można nauczyć kierowców przepisowo jezdzić.Wysokie kary to jedyny sposób
    • Gość: AnWroc Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: D... IP: *.e-wro.net.pl 27.06.11, 21:07
      Czy on jest głupi? W Polsce jest ciągle zabawa w kotka i myszkę. Tu jest brak szacunku dla prawa. Ten policjan nie ma tyle ludzi by kara była nieuchronna. To tylko dalsza część zabawy. Proponuję porawić stan dróg. Drogi są w fatalnym stanie. Ten szef dobrze to wie, tylko nie ma odwagi powiedzieć to politykom, bo nie będzie awansu. Szefie więcej odwagi i szacunku dla swojej osoby. Nie podlizuj się politykom, bo oni o tobie nie będą pamiętać. Patrz reforma emerytalna. Podnieś czoło i powiedz drogi pamietają jeszcze zabory, tylko zostały zalane smołą. Pokaż, że nosisz mundur i masz odwagę.
    • Gość: Hubert Re: Szef drogówki po tragedii pod Strzelcami Op.: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 21:10
      Jakichs stary taki glupi
      • Gość: Gosc panstwo jest chore IP: *.adsl.alicedsl.de 27.06.11, 21:32
        na 1 zabitego na drogach Niemca przypada 1 Polak ale nas jest qrwa 2-razy mniej, gorzej jest tylko na zasranej Białorusi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka