Dodaj do ulubionych

Strzelce Op na Wyborczej

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.05.04, 20:14
forum.gazeta.pl/forum/0,46581,1892241.html?x=1270804
To jest tam forum Grossu czy Strzelec? Co za siara na całą Polskę! Żyjemy w
Polsce, pisać po polsku!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pytek Re: Strzelce Op na Wyborczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 12:02
      A pojakymu?

Przeca My sómy na Szlónzku!
      • Gość: gorol Re: Strzelce Op na Wyborczej IP: *.core.lanet.net.pl 25.05.04, 12:25
        No właśnie! A potem tacy się dziwią, że polacy ich nie lubią! Jakeś szwab to
        wynocha do Reichu!
        • Gość: cynik Re: Strzelce Op na Wyborczej IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.04, 12:47
          gorol ty sie zachowujesz jak amerykanin mówiący do irakijczyka w jego własnym
          domu że ma iść precz,.......
          przemyśl to
          • Gość: gorol Re: Strzelce Op na Wyborczej IP: *.core.lanet.net.pl 25.05.04, 14:18
            Gość portalu: cynik napisał(a):

> gorol ty sie zachowujesz jak amerykanin mówiący do irakijczyka w jego własnym
            > domu że ma iść precz,.......
            > przemyśl to
            Przemyślałem to. Tu jest także mój dom. To Pytek każe mi w Polsce mówić po
            niemiecku, a to prawie tak samo, jakby kazał mi iść precz! Ja też tu się
            urodziłem (w drugim pokoleniu) i też uważam się za Ślązaka. Nie przeszkadza mi
            to jednak także czuć się Polakiem. Poza tym wydaje mi się, że Pytek doskonale
            wie, że proniemieckie sympatie działają na Polaków jak płachta na byka.
            Postanowił więc "wrzucić granat do wiadra z gównem", co skończyło się właśnie
            tak - został ochlapany!
            • Gość: Pytek Re: Strzelce Op na Wyborczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 15:29
              Uopyrskane, to `s'cie Wy morzno soom?

Jo ino prawja po swojymu u Sia!

A Niymce to jurz teroski soom poonos' jyny we Niymcah.

Tukej soom Szloonzoki - Wy i Jo. Pra?
    • stefan_ems Re: Strzelce Op na Wyborczej 25.05.04, 21:22
      Europejczyk napisal:

Drodzy dyskutanci

To, ze istnieja szyldy dwujezyczne (po polsku i po niemiecku) ma do czynienia z
      ludnoscia zamieszkujaca teren. W Saksonii mieszkaja Luzyczanie, ktorzy z cala
      pewnoscia bardzo dobrze mowia po niemiecku (sa przeciez wszyscy obywatelami
      Niemiec). Mimo to, istnieja szyldy w ich jezyku, ktorym posluguje sie juz tylko
      50000 ludzi. To jest pielegnacja kultury i tradycji w Europie. Tylko dlatego,
      ze w powiecie strzeleckim pojawiaja sie niemieckie napisy nie oznacza, ze
      zagraza to Polskiej suwerennosci. A moze jednak? Zakrawa to na histerie.

Opolszczyzna jest oszarem zamieszkiwanym przez roznorodna ludnosc - taka mala
      Europa. Jesli Polacy, Niemcy, Slazacy na Opolszczyznie nie beda potrafili byc
      wzgledem siebie tolerancyjni nigdy nie przetrwaja na arenie Europejskiej.

Nie mozna sobie wiecznie wyrzucac bledow historycznych. Slowa takie
      jak "hitlerowiec" czy "pol-szowinizm" nie pochodza z jezyka tolerancji. W
      Niemczech istnieje powiedzenie: "Madrzejszy ustepuje". Jesli ktos slyszal
      wypowiedz przyszlego prezydenta stanu Horsta Kohlera, byc moze jest mu znany
      zwrot "Patriotyzm i otwartosc na swiat nie wykluczaja sie wzajemnie". To jest
      dobre motto. Przezdwa lata mieszkalem na Opolszczyznie. piekny region i mili
      ludzie, wszystko jedno czy Polacy, Niemcy czy Slazacy. Byloby szkoda gdybym
      musial zmienic zdanie.

Wszystkiego najlepszego

Europejczyk

Tekst z innego forum o Strzelcach Opolskich
      Pozdrawiam - Stefan
      • Gość: rehtoor Re: Strzelce Op na Wyborczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.04, 12:54
        Szuo by sie s' Niymi zgodzic', kej by prawjyli - Goorny Szloonzek, a niy
        jakosik uopolszczyzna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka