Dodaj do ulubionych

Opolska Rospuda rozgrzała opolan

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.11, 11:37
Bo ruch z centrum miasta kieruje się obok. Bo cywilizacje zamykają centrum dla samochodu. Serce miasta dla ludzi. Ale nie w Opolu, tu jest dziki pomysł: jak sobie z Malinki do Chmielowic to przez Rynek. Bezbłędny brak orientacji. Sili się Prezydent Opola na inne wybryki coś tam, coś tam? Najlepsze, że wszystko przechodzi gładko opolanom przez gardło. Najgorsze.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dawid Kłapkowski Opolska Rospuda rozgrzała opolan IP: *.ip.netia.com.pl 17.09.11, 12:30
      Panie Prezydencie proszę się liczyć z bardzo zdecydowanym protestem!
      • Gość: emigrant Re: Opolska Rospuda rozgrzała opolan IP: *.centertel.pl 17.09.11, 15:31
        "Zazdroszczę" Wam prezydenta, przez głupotę też można być na topie, jak się nie ma nic zdrowego do zpropowania to się dla popularności przyczepia do nie popularnych przedsięwzięć.
    • Gość: komarek Opolska Rospuda rozgrzała opolan IP: *.dynamic.chello.pl 17.09.11, 12:34
      Jestem za drogą z mostem przez Odrę. Jeśli nie ma lepszego miejsca niż przez ugory na peryferiach Bolko, to niech będzie tędy. Mam rower i chętnie korzystam z wałów wokół Bolko, ale mam też samochód i codziennie jeżdżę do pracy z Zaodrza do centrum. Brakuje nam co najmniej jednego jeszcze mostu przez Odrę w Opolu. I to najlepiej jak najbliżej śródmieścia. Do 1945r. były dwa mosty drogowe, teraz przy wielokrotnie większej liczbie samochodów - tylko trzy.
    • gandharwa Englischer Garten w Monachium 17.09.11, 15:05
      W Monachium wzdłuż Izary jest bardzo znany, wielki park: Englischer Garten ( 380 ha ). Park ten wbija się klinem praktycznie od ścisłego centrum aż do dalsze peryferia dlugość parku ok 5 km. Park w takim kształcie był i jest dużą przeszkodą komunikacyjną, szczególnie dla obwodnic czy idących sferycznie liniach tramwajowych. W latach 60-tych "monachijski Zembaczyński" ( nie wiem czy nie był to sam Strauss ) poprowadzi środkową obwodnicę (Mittlerer Ring) w poprzek parku, rozbijając go na część południową oraz Hirschau. Mieszkańcy nigdy się z tym nie pogodzili, mimo że jest to jak dotąd jedyna droga dostępna dla samochodów, która przecina park. Wnioski miasta o budowę linii tramwajowej zostały odrzucone a miasto przegrało w sądzie. Za to w roku 2010 zawiązała si inicjatywa, by Mittlerer Ring "wrzucić" do 330 metrowego tunelu, tak, aby znów Englischer Garten był jednością.

Po co o tym piszę: by pokazać, że taki naturalny teren bez warkotu samochodów w centrum to największy skarb, którego wiele miast nam zazdrości. Uczmy się od innych, nie niszczmy Bolko. Na tej wyspie i tak już jest dużo samochodów, nie tylko pracowników zoo, ale też i handlarzy (?!) Wg MPZP oprócz parkingu "z tyłu" od ul. Krapkowickiej planuje się też parking od strony północnej ( "Bolko II" ), gdzie parking będzie prawie że w centrum przyszłego rozszerzenia parku. I tyle wystarczy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka