Gość: Mistrz IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 27.05.04, 21:41 Nabór na Psychologię na UO się nie odbędzie. Szkoda :-(. Mam nadzieję, że Instytu się nie rozpadnie i za rok uda się coś z tym zrobić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eksik Szczegoly!! IP: 213.216.95.* 28.05.04, 17:37 Nie będzie naboru na psychologię ! Beata Łabutin 28-05-2004, ostatnia aktualizacja 28-05-2004 12:19 Opolska psychologia nie dostanie warunkowej akredytacji - uznała w czwartek Państwowa Komisja Akredytacyjna. Oznacza to zawieszenie tegorocznego naboru na kierunek, a może nawet jego zamknięcie Rozczarowania nie ukrywa prof. Józef Musielok, rektor Uniwersytetu Opolskiego. - Bardzo liczyliśmy na warunkową akredytację, tym bardziej, że nasze rozmowy z osobami, które chcieliśmy na psychologii zatrudnić, tak, by spełnić wymogi komisji, szły dobrze - mówi rektor. - Teraz będzie o wiele trudniej je prowadzić. Ostateczną decyzję o losie opolskiej psychologii podejmie ministerstwo edukacji, jednak opinia PKA jest dla niego praktycznie wiążąca. Pisemna decyzja z uzasadnieniem o odmowie akredytacji ma trafić do rektoratu w piątek. - W poniedziałek poinformuję publicznie, że naboru na psychologię w tym roku nie będzie - mówi prof. Musielok. - Mam nadzieję, że już studiująca młodzież będzie mogła u nas zakończyć swoją edukację. Kłopoty psychologii zaczęły się wiosną ubr., kiedy to z instytutu odszedł jego długoletni szef prof. Wiesław Łukaszewski, a w ślad za nim jeszcze troje samodzielnych pracowników naukowych. Zaniepokojeni studenci urządzili pod ratuszem happening w obronie swojego kierunku. Z początkiem marca tego roku PKA uznała, że psychologia nie dostanie akredytacji właśnie z powodu braków kadrowych. Władze uczelni odwołały się od tej decyzji, jednak bezskutecznie. Zainteresowanie opolską psychologią, na której miało być około 60 miejsc na pierwszym roku, jest spore. Podczas dni otwartych instytut odwiedziło ponad 200 uczniów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksik Re: Opole bez Psychologii IP: 213.216.95.* 28.05.04, 20:41 Ciekaw jestem, co bedzie nastepnym kierunkiem?? Tych slabych jest jeszcze troche na UO!! Odpowiedz Link Zgłoś