Dodaj do ulubionych

Aromaty profesora

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 14:14
Panie Profesorze Nicieja ostrożniej z tą emfazą i melorecytacją: jakie aromaty polskości?
Równie dobrze można mówić o aromatach niemieckości dzisiejszego Opola czy Wrocławia, już nie wspomnę o Zabrzu, Gleiwitz czy Danzigu.
Więcej umiaru i zrozumienia dla uczuć innych. Tamto było i nie wróci. Trzeba uczyć mówić się o tym co kiedyś było polskie a dziś jest ukraińskie, białoruskie, litewskie. Wszelkie emfazy i patetyczne łkania = czystej wody rewizjonizm kulturowy. A ten buduje po drugiej stronie podejrzenia, rodzi nacjonalizm, budzi agresję. A potem mamy oblane farbą polskie szczątki..
Obserwuj wątek
    • Gość: wiedźma Re: Aromaty profesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 19:55
      Chciałabym doczekać takiego Święta Zmarłych, podczas którego TV przestanie się stereotypowo i patetycznie użalać nad lwowskimi cmentarzami, a przypomni polskie groby rozsiane po cmentarzach na Zachodzie. Tysiące naszych emigrantów leży na cmentarzach francuskich, wystarczy przejść się z kamerą po nekropolach, przypomnieć choćby tych, co zmarli na obczyźnie po klęsce powstania listopadowego, a i później, do naszych czasów. Mam dość tych kresowych resentymentów.
      • Gość: volksterier Re: Aromaty profesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.11, 20:32
        a ja bym wolał o zniszczonych śląskich cmentarzach. tego chyba nigdy nie doczekamy
        • rilian Re: Aromaty profesora 01.11.11, 21:40
          skąd ta pewność?
          • Gość: Pan Czuły Nosek Re: Aromaty profesora IP: *.180.69.135.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.11.11, 22:31
            Aromaty polskości???? Ja ilekroć jadę na wschód, tylekroć zatyka mnie ten postsowiecki wszechobecny odór ni to przypalonego żarcia, ni to niepranej bielizny, nie to szczyn w bramie... Tam capi - najzwyczajniej.
            • Gość: gumoweUCHO Re: Aromaty profesora IP: *.adsl.inetia.pl 02.11.11, 17:32
              Jak Profesorowi tak żal, to pakować tobołek, na głowę słomkowy kapelusz i wio na ukochane Kresy. Zaczyna mnie wkurzać ta kresomania i profesoromania w GW. Czym tu się chwalić? Że nie umiało się skorzystać z umywalki i sracza, jak się przyjechało tutaj po 1945 r.? Żadne aromaty, tylko zbutwiały smród!
          • Gość: volksterier Re: Aromaty profesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 17:28
            skąd ta pewność? z obserwacji TVP może? albo z obserwacji otoczenia? a może stąd, że na pozostałości śląskich cmentarzy można się natknąć na tzw. wzgórzu u....?
            • Gość: schlesier Re: Aromaty profesora IP: *.205.99.115.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 02.11.11, 17:53
              Nooo, aromaty aromatami a mnie tu "zalatuje" polskim ziomkostwem. Zdecydowanie zgadzam się z paroma wypowiedziami przedmówców. To wstyd, że nikt, przez tyle lat nie zabrał się chociażby za inwentaryzację śląskich nekropolii.
              Ale nie od tego jest miejscowy instytut historii czy instytut śląski - /celowo z małej/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka