Dodaj do ulubionych

Śląski Pawlik Morozow

04.11.11, 08:20
katowice.gazeta.pl/katowice/1,35068,10577464,Michal_Smolorz__Slaski_Pawlik_Morozow.html
"Pochodzę z rdzennie śląskiego domu, moi rodzice są autochtonami i uważają się za Ślązaków. Ale ja się ich głęboko wstydzę, ja się uważam za prawdziwego Polaka, dla mnie jedynymi ważnymi symbolami są orzeł biały i biało-czerwona flaga. Zawsze protestuję, kiedy rodzice mówią po śląsku, nie chcę ich słuchać, oznajmiłem im, że mają się do mnie zwracać tylko po polsku. Ślązacy są agresywni, wybijają szyby i rysują samochody Polakom, którzy podczas świąt narodowych wywieszają polskie flagi. A już rozmowy po niemiecku, jakie czasami słyszę u naszych sąsiadów, uważam za hańbę dla naszego państwa. To powinno być karane, bo jak ktoś chce mówić po niemiecku, niech sobie wyjedzie do Niemiec. Nie uznaję śląskich symboli, które się wiesza publicznie, protestuję przeciwko dwujęzycznym tablicom, powinna nas łączyć tylko polskość, a wszystko inne należy wyplenić. Rozmowy o autonomii mają na celu rozbicie państwa polskiego, chodzi o to, aby Niemcy i Rosja mogły przeprowadzić kolejny rozbiór Polski". I jeszcze kilka drobniejszych kwiatków."

ergo: szowinizm w polskiej szkole ma się dobrze.
Obserwuj wątek
    • rilian Re: Śląski Pawlik Morozow 04.11.11, 10:10
      w polskiej szkole? uogólniasz, jak zazwyczaj. debile przywiązujący mega-(u)wagę do spraw najmniejszych rodzą się, lub wyrastają na takich, w każdym regionie, czasie...
      • svatopluk Re: Śląski Pawlik Morozow 04.11.11, 16:23
        20 lat temu chodzilem do podstawowki
        i takie rzeczy tez widzialem.
        nie byly one az takie rzadkie.
    • Gość: dupa blada Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.11, 13:35
      A mnie wstyd za pana Smolorza, że sadzi takie duby smalone. Coś mi sie zdaje, ze 16latek ma rację a żywe oklaski klasy świadcza o tym, że odreagowywanie komuny, w postaci powrotu do dawnych klisz i nieużytecznych instrumentów (autonomia) wywołuje słuszny głos... młodego rozsądku.
      Tylko młodzi potrafią dostrzec anachronizm starych przegranych bzdetów, pan Smolorz już nie, a światopełk jeszcze mniej.
      Nikt nie broni starym goudać se ile wlezie po śląsku, ale robić z tego program ideowy to jest właśnie anachronizm, bo życie domaga się literackiego języka na najwyższym intelektektualnym poziomie. Jak sądzicie, gdzie by zajechał pan znakomity zresztą dziennikarz tv Durczok, gdyby z uporem promował od swego zarania dziennikarskiego śląską gwarę, skądinnąd swojską i jędrną (dej a se ździebko podupcza) w komunikacji ze społeczeństwem? Zostałby wyciepany do innej pracy. Śląszczyzną to se można łozprouwiać przy grabieniu liści w ogrodzie po 2 piwach...albo po fedrunku z kamratami przy piwnym stole.. Bo tak się ułożyła historia.. Bajuwaren tyż tak majom, som, żyjom, pijom, ale komputry czy beemwice wymyślją po niemiecku, a nie bajuwarsku.
      I nie bełtajcie ludziom w głowach, bo się z tego robi myślowy bałagan i galimatjas..
      Dla mnie najlepszą odmianą śląskiego patriotyzmu jest...pani minister Bienkowska, która uczy Polaków jak skutecznie gospodarować strumieniami miliardów euro...
      Panie Smolorz - smolicie pierona kandego !
      • Gość: mniszka Re: Śląski rdzenny klejnocik polszczyzny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.11, 13:42
        dej a se ździebko podupcza, a ty pocziwaj ! :)
        • Gość: Waldek Śląski Pawlik Morozow IP: *.com 04.11.11, 16:21
          Patrząc z innego punktu widzenia,to farbowani niemcy i ci co chcą autonomii Śląska są
          śląskimi Pawlikami Morozow.
          Teks ten ma celu zdyskredytowanie tych co nie chcą zaprzedać się żydowskim niemcom ,nie chcą rozbioru Polski i aby nie było więcej takich jak ten 16 latek ,stara żydowska metoda ośmieszania i opluwania ,tak jak z Jedwabnem i innymi akcjami w gazecie GOWno.
          • Gość: Waldek Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.com 04.11.11, 16:28
            Patrząc z innego punktu widzenia,to farbowani niemcy i ci co chcą autonomii Śląska są
            śląskimi Pawlikami Morozow.
            Tekst ten ma na celu zdyskredytowanie tych co nie chcą zaprzedać się żydowskim niemcom, (polscy i inni żydzi pomagają niemieckim żydom),,nie chcą rozbioru Polski i aby nie było więcej takich jak ten 16 latek ,stara żydowska metoda ośmieszania i opluwania ,tak jak z Jedwabnem i innymi akcjami w gazecie GOWno po to aby osiągnąć swoje niecne cele.
            Do faszyzmu doprowadzili żydzi,w wyniku kryzysu jaki wywołali i biedy narodził się w Niemczech faszyzm.
            • mr.superlatywny lecz sie 04.11.11, 17:13
              i to gibko, boroku
          • svatopluk Re: Śląski Pawlik Morozow 04.11.11, 16:28
            waldi, styknie tych piw na dzisiej:)
      • svatopluk Re: Śląski Pawlik Morozow 04.11.11, 16:27
        16 latek odreagowuje komune?

jezeli by szkola lub nauczyciel napuszczal moje dziecko przeciwko mnie i moim wartosciom (zgodnymi z porzadkiem prawnym RP) to sprawa potoczyla by sie juz dawno do kuratorium.

to co mowisz o slazszczyznie mowili zaborcy i okupanci o polszczyznie.
        • Gość: Waldek Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.com 04.11.11, 16:53
          Jeśli żydy dalej będą nakręcać kryzys,na kryzysie się bogacą,więc dlatego go wywołują, doprowadzą do powstania kolejnego nazizmu i III wojny światowej.
          Napisz w google.pl
          swiatowy kryzys geszeft wszechczsow
          nwo
          nowy porządek swiata
    • mr.superlatywny Re: Śląski Pawlik Morozow 04.11.11, 17:00
      Core to cale bractwopolactwo. Najgorsi (z tych jeszcze "normalnych", bo o tych zamawiajacych piwo nie ma co gadac, to hasie/smieci i pryszczate przegrywacze)
      sa imho harcerzyki - niby czyste i porzondne, a w poczesanych gowach wyprane mózgi:
      oltarze przepasane szarfami narodowymi, swiecenie sztandarów i czolgów, Grunwald na religii, Rydzyk w armii, Polska mesjaszem narodów, a Sw.Miriam, Obama i Pan Twardowski to wedlug nich Poloki. DDD
    • mr.superlatywny Re: Śląski Pawlik Morozow 04.11.11, 17:10
      Ostatnio mailem przyjemnosc z takim jednym wolem-mulem (ok.40, import z Lublina):
      Ten nasz neo-Slazak dumny z Polski, która po I.WS siegala od morza do m,orza.
      Chcial sie nawet bic (i przestac na chwile pic).

Pytam do jakiego morza - on nie wie.
      Mówie, ze to chyba jakies 300 lat temu musialo byc - no to sie zgadza (moglem tez powiedziec 3000, hehe).

Holerny nierób-smrodek mówi: Slazacy chca rozwalic nasza ukochana Polske, maja sie zabrac nareszcie do roboty.

Tlumacze mu róznice miedzy separatyzmem a autonomia - niestety ma klopoty przy sluchaniu tekstów z koncentracja powyzej 3 dluzszych zdan.

Pieprzy cos o czystosci narodu - by po 5 minutach przyznac, ze w jego okolicy mieszkaja tez Polacy-Litwini, Polacy-Bialorusini i Polacy-Ukraincy, on sam jest troche pochodzenia ukrainskiego, a jego opa nawet po piatym kisielu francuskiego i dlatego ma takie dziwne nazwisko (zdeformowane-spolonizowane). Nie przeszkadza mu to na koniec stwierdzic, ze Slazaków kocha, a Ukrainców nienawidzi.

Pedzcie: i jak tu kochac i szanowac importowanwego blizniego ?
    • Gość: RRRR! Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.11, 20:49
      Wie moze ktos, z jakiej miejscowosci byl ten uczen i ta jego klasa ? Albo nazwisko nauczyciela ?
      • Gość: Collonna Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.pool.mediaWays.net 04.11.11, 23:55
        To jest taka ciekawa sprawa-w slaskich rodzinach nigdy nie wychowuje sie w nienawisci do innych.
        A do Polski to juz w ogole. A jak w szkole ucza tej jedynie prawdziwej histori i indoktrynuja polski
        nacjonalizm to najwyzej sie kiwie glowa. To przebudzenie i okreslenie tozsamosci dokonuje
        sie samo, ale nalezy przyznac, Polacy sa przy tym bardzo pomocni....
        • Gość: Martin Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 09:17
          Przesadzasz. Szlezjer nic nie przyswaja (z Polakami czy bez), jest zbyt tępy! To jest prawdziwa tragedia.
          • mx4 Tak trochę na marginesie 05.11.11, 11:49
            Z własnych obserwacji
            W gronie pracowników, kilkunastu, pół na pół Polaków i Ślązaków ( a może Niemców, nie wiem bo mam to głęboko w ....) jest jeden (bardzo dobry pracownik) fascynat Wehrmachtu i Adolfa H. Pod niebiosa piejący o wielkości żołnierzy w mundurach feldgrau i porządkach jakie zaprowadził ichni wódz. I ile to dobrego dla wszystkich zrobił. Te poglądy na codzień wpaja swoim dzieciom (wiem to bardzo dobrze) Facet, któremu w mundurze oliwkowo-zielonym lub czarnym by było do twarzy, a gdyby jeszcze dostał jakąś giwerę do ręki to pewnie pierwszy by do Polaków strzelał. Jego znajomość języka niemieckiego raczej na bezbłędnym opanowaniu zwrotów typu "Jawohl Herr Meister !" Nie jest jednak jakimś tępym prymitywem. Wprost przeciwnie - inteligentny, oczytany itd. Swoje poglądy wygłasza głośno i bez żadnego skrępowania. I teraz najciekawsze - jeszcze nigdy, NIGDY nie spotkały się z jakimkolwiek głosem sprzeciwu lub choćby dezaprobaty jego kolegów - ziomków.
            • Gość: Collonna Re: Tak trochę na marginesie IP: *.pool.mediaWays.net 05.11.11, 13:47
              A ja znam Polakow zafascynowanych faszyzmem i jeszcze teraz dziekujacych Hitlerowi, ze pomogl
              im sie pozbyc Zydow....
            • Gość: slazak z NRD-fenu Re: Tak trochę na marginesie /do mx4 IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.11, 15:17
              Niestety ja mam podobne odczucia jesli chodzi o Slazakow. Nie wiem czy to zwykla glupota czy tez moze chec "blysniecia" przed Niemcami , sprawia ze ludzie ze Slaska wygaduja glupoty na temat Hitlera badz ostatniej wojny . Kiedys pewien Slonzok/dupny Niemiec podczas "geburstagu" chcial sie popisac i walnal wyklad o "wspanialym" Hitlerze , oraz jak sie to ludziom dobrze zylo w czasach nazizmu , po tym nawet znajomi Niemcy mieli tego typa ze zwyczajnego glupka. Ale on sam nie zrazony , przy kolejnym spotkaniu (chyba na MS w Niemczech) jeszcze przed meczem Polska-Niemcy ,zaczal belkotac o pewnej wygranej "naszych" . Ja wiedzialem ze ma na mysli Niemcow , ale znajomi Niemcy nie ...wszyscy mielismy ubaw , tylko ten dupny Niemiec nie !
          • Gość: RRRR! Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.11, 14:38
            Aha, to wyscie przywiezli ten przyslowiowy kaganek do nos., ja, ja, danke kochanke.

No, no, ....... respekt.....

.- a w czym ? w onucach abo w iwanmycce ?
            • Gość: Waldek Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.com 06.11.11, 14:55
              @RRRRR!
              Aha, to wyscie (niemcy i ich przydupasy) przywiezli ten przyslowiowy kaganek do nos., ja, ja, danke kochanke.

No, no, ....... respekt.....
              - a w czym ? w obozach koncentracyjnych,miliony pomordowanych i kalek, może krwi i łez, ogrom zniszczenia i nieszczęścia,obrócenie w gruzy Europy i części świata,wyliczać można długo ,nie danke nie chcemy takiej "kultury".Gebelsy, dajcie se siana.
              • Gość: analityk Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.pool.mediaWays.net 06.11.11, 16:44
                To jest zawsze takie abstrakcyjne...Mozna tez powiedziec, najwiecej zbombardowali i spalili alianckie
                naloty-to sie nie da z niczym porownac, nawet z atomowkami.
                A wracajac na nasze podworko, to najwieksza zbrodnie w mojej okolicy popelnili Polacy na Polakach
                kiedy pod Barutem wymordowali oddzial prowadzonych do wiezienia jencow czy wiezniow powo-
                jennego podziemia. Jeszcze teraz okrywa sie to tajennica, nikt nie zostal ukarany..
                To jest typowo polskie-ten swiezy narod zawsze tak mordowal, nawet jak ich za reke chwycisz-
                to nigdy nie jest ich...
              • Gość: Magda-Lena Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.11, 19:30
                Nie wiem, o co sam idzie.
                Rosprawiomy o Slonsku, a na Slonsku ta richtig kultura prziszla z zachodu.
                No to co sie tak ciepiesz ?
                • Gość: Waldek Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.com 07.11.11, 11:33
                  @analityk
                  Z ciebie taki analityk jak z koziej doopy trąba.
                  Alianci według ciebie nie mieli prawa zrzucać bomb tylko cukierki w podzięce za wcześniejsze bombardowania Guerniki,Wielunia,Warszawy ,Londynu i wielu innych miast.Jeśli by alianci nie bombardowali miast to społeczeństwo niemieckie było by dalej przekonane ,ze hitleryzm jest taki cudowny,bombardowano po to aby ludność odczuła jak to jest i sprzeciwiła się nazizmowi.
                  Niemcy też mordowali swoich ,zamach na Hitlera,ile ludzi zostało zastrzelonych przez NRDowców prz przekraczaniu granicy wewnątrz niemieckiej(między NRD a NRF) i muru berlińskiego ,można podać więcej przykładów gdy niemiec mordował niemca,a wojna secesyjna gdzie Amerykanin mordował Amerykanina,Rewolucja bolszewicka w 1917,czasy stalinowskie, ,gdzie Rosjanie mordowali się milionami nawzajem,przykładów można podać więcej,gdzie ludzie tej samej narodowości się wzajemnie mordowali,i Polacy na tym tle są na końcu.Polacy zostali do tego zmuszeni przez tych którzy władali Polską(SB opanowana przez żydów,bezpieka,rząd) i światem,czyli przez żydów,bratobójcze walki na całym świecie to z podpuszczenia żydowskiego, aby osiągnąć swoje cele, i aby goje się powybijali nawzajem,ostatni przykład to wiosna arabska,kraje arabskie,Libia.
                  W gettach żydowskich i obozach,żydowskie kapo mordowało i wydawało swoich braci.
                  Analityku od siedmiu boleści skończ swoje analizy wstydu oszczędź .
                  A Collonna ,z tego forum, jak zwykłe judzi i podpuszcza Żydów na Polaków,aby dopomogli w oderwani Śląska od Polski,nie musisz ich podpuszczać oni chętnie i lepiej od ciebie to robią.
                  z powodu ich działania wybuchnie III Wojna Światowa
                  i potem będą płakać , i obwiniać o to wszystkich tylko nie siebie,że spotkał ich kolejny o wiele potężniejszy holokaust jak w czasie II wojny Światowej,który też sobie wypracowali,zgodnie z prawem co posiejesz to zbierzesz,siali i zebrali,teraz też sieją i zbiorą.
                  • Gość: Waldek Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.com 07.11.11, 11:50
                    Data bombardowania i spalenia Drezna była nie przypadkowa,odbyła się dokładnie w którąś rocznicę spalenia żydów w Drenie, w 1200 którymś tam roku,jak wieść niesie spalili ich dlatego ,ze żydzi ich ciemiężyli i wyzyskiwali i żyło się z nimi zle.
                    W czasie II wojny światowej rządzili żydzi w USA i ZSRR i to oni decydowali co bombardować,bomby atomowe oni nakazali zrzucić na Japonię.
                    Umożliwili Hitlerowi dojście do władzy aby na jego wojnach zarobić.
                    Wywołali rewolucję w Rosji w 1917.r. aby zarobić.
                    Teraz wprowadzają walutę euro i Euroland ,kryzys,itd.itp. aby nieuczciwie zarobić.
                    Napisz w google.pl
                    nwo
                    swiatowy kryzys geszeft wszechczasow
                    kiedy zniknie zagrożenie żydowskie
                    • cirano Re: Śląski Pawlik Morozow 08.11.11, 12:54
                      Dość tych bzdur waldek! Wracaj na swoje drzewo i nie złaź, ofermo
        • Gość: Olf Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.11, 13:33
          Rozbawiła mnie Columna
          • Gość: Waldek Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.com 08.11.11, 16:31
            Collonna, chciałeś napisać,to ten, z tego forum, co napuszcza Żydów na Polaków.
    • Gość: gość Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.pools.arcor-ip.net 09.11.11, 18:54
      Pawlik Morozow -kto to?
      • svatopluk Re: Śląski Pawlik Morozow 11.11.11, 07:28
        byłbym ciekaw reakcji na następującą sytuację:

polska rodzina mieszka w Niemczech
        ich nastoletni syn wstydzi się swego pochodzenia i rodziców
        chce z nimi mówić tylko po niemiecku i wychwala ten kraj nad niebiosa.
      • Gość: anal lityk Re: Śląski Pawlik Morozow IP: *.pool.mediaWays.net 12.11.11, 16:56
        Pawlik Morozow to patron ruskich pionierow-taki ideal. Mam nawet w domu ta gwiazde z Pawlikiem.
        Jego godny nasladowania czyn to bylo zakapowanie rodziny jako wroga swieckiej wladzy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka