Dodaj do ulubionych

Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszenia ...

IP: *.opole.hypnet.pl 22.01.12, 22:47
Jedno, mam nadzieję, iż proste pytanie do Pani Prezes: na czym opiera się tożsamość śląska, (prócz gwary mówionej)? Na jakich przejawach kultury materialnej i niematerialnej? W jakim/ w jakich językach te przejawy kultury były tworzone/zapisane/archiwizowane?
Obserwuj wątek
    • Gość: dupek Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszenia ... IP: *.adsl.inetia.pl 22.01.12, 22:54
      I wszystko pięknie! Bohatyrka-ślunzaczka! Zakochana w gwarze ślunskiej, o której pewnie nic nie wie, jedynie umie mówić, tylko tak, a nie inaczej, to plus, czy minus? I jeszcze jedno, każdy, kto chce studiować farmaceutykę idzie na akademię medyczną, choćby do Szczecina, a ta Pani, na idzie na studia zawodowe? A gdzie nie dostała się? Gdzie w ogóle nie zdała? Tu jest sedno, potencjał intelektualny ślunzaków, przykre, pra?
      • reginek Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 22.01.12, 22:57
        A do jakiej zawodówki nie dostał się DUPEK? :)
        • pamejudd SLaby argument. 23.01.12, 00:07
          W zaden sposob nie podwaza tego, co napisal dupek.... a z racji swojej slabosci - wrecz wspomaga.

Trenujcie taniec na rurze: moze przynajmniej to wam bedzie wychodzic...
          • Gość: richat Re: SLaby argument. IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.12, 15:06
            A po co DUPKA ruszać? Trzeba by mieć niezłe kompleksy, żeby się tłumaczyć takim cieniasom.
        • Gość: do reginek Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 00:30
          dupek uczy na ślunskej alma matyr, wiysz dzie?
      • rico-chorzow Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 23.01.12, 19:44
        Gość portalu: dupek napisał(a):

> I wszystko pięknie! Bohatyrka-ślunzaczka! Zakochana w gwarze ślunskiej, o które
        > j pewnie nic nie wie, jedynie umie mówić, tylko tak, a nie inaczej, to plus, cz
        > y minus? I jeszcze jedno, każdy, kto chce studiować farmaceutykę idzie na akade
        > mię medyczną, choćby do Szczecina, a ta Pani, na idzie na studia zawodowe? A gd
        > zie nie dostała się? Gdzie w ogóle nie zdała? Tu jest sedno, potencjał intelekt
        > ualny ślunzaków, przykre, pra?

A pan gdzie się dostał,dupku?;)
        • Gość: hooooppy ! duper - IGNOR! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.12, 19:51
          jw.
      • Gość: do dupka123 Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.12, 23:39
        Sądząc po wypowiedzi nie na temat, to nazwa "dupek" jak najbardziej trafna. Chciałbym poznać twój potencjał intelektualny. Dla mnie jesteś zakompleksionym brzydkim dupkiem, który zazdrości wszystkiego. chętnie się z tobą spotkam i ci dupnę:p
        A na marginesie, strzelam, że jesteś obecnym, bądz byłym kolegą z klasy.
    • reginek Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 22.01.12, 22:56
      w jakich językach?
      łacina, niemiecki, polski, czeski, śląski. Styknie?
      • Gość: marg Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni IP: *.opole.hypnet.pl 22.01.12, 23:11
        a po śląsku...to jakie są to teksty???
        • Gość: kkk Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 00:09
          Jest wiele tekstów śląskich-ale chyba wiem o co ci kaman.To w jakim języku naród sie posługuje nie jest wyznacznikiem narodu.Szwajcarzy mają szwajcarski?, austriacy po austriackiemu mówią?można wymieniać i wymieniać.
          Wgłębiaj się lepiej w polską kulturę i podniecaj się stepami akrymańskimi .pozdro:-)
          • Gość: bohemiczka Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.12, 19:52
            Ja w polskiej telewizji widze praktycznie same rosyjskie buzie. :)
            Czasami, dla odmiany zydowskie. To samo w polityce.

I wy mi tu chcecie cos fanzolic o polskosci polskiej kultury i tozsamosci ? :)
            • Gość: Wito Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni IP: *.syrion.pl 23.01.12, 21:06
              Faktycznie, duzo jest tych skośnookich białych Polaków rodem z Azji, jak Nina Terentiew. Nie mówię, że są brzydcy, te skośne oczy są u ludzi z jasną cerą urocze, ale z pewnością nie jest to europejski typ urody. Zobaczcie zresztą jak wyglądał Mickiewicz: static.polskieradio.pl/files/a175ac95-627f-45c6-aa33-b3fd05264cd4.file
        • Gość: Wito Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni IP: *.syrion.pl 23.01.12, 21:00
          Po śląsku? Np. "Tkacze" naszego noblisty. Nawet nie masz pojęcia ile językowo wspólnego maja oba dialekty śląskie - ślónsky i schläsch. A ty o jakim dziele chcesz nam powiedzieć, o "Panu Tadeuszu" Litwina z Białorusi - Mickiwicza? ;)
    • Gość: . BRAWO IP: *.adk-energis.pl 23.01.12, 04:49
      regionalizm trzeba popierać
    • svatopluk Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 23.01.12, 05:42
      Gość portalu: marg napisał(a):

> Jedno, mam nadzieję, iż proste pytanie do Pani Prezes: na czym opiera się tożsa
      > mość śląska, (prócz gwary mówionej)? Na jakich przejawach kultury materialnej i
      > niematerialnej? W jakim/ w jakich językach te przejawy kultury były tworzone/z
      > apisane/archiwizowane?

Zadaj to pytanie rowniez, Łemkom, Czukczom, Zulusom, Apaczom, Ajmarom, Dinkom, Czinom i setkom innych.
    • tragedia.0 bracia Reginek byli Ślązakami 23.01.12, 10:26
      którzy na początku lat 20 przeszli na strone polską, jeden z nich został zamordowany jako Polak przez Niemcow w Auschwitz, drugi do konca życia był polskim patriotą
    • Gość: WOW Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.12, 10:44
      Czy to już otwarte nawoływanie do secesji ?
      • jureek Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 23.01.12, 11:27
        Gość portalu: WOW napisał(a):

> Czy to już otwarte nawoływanie do secesji ?

Gdzie Ty tam widzisz jakiekolwiek nawoływanie do secesji? Chyba Cię pogięło.
        Przecież dziewczyna wyraźnie zaznacza, że nie chodzi o żadną politykę, lecz tylko o to, żeby ludzi czujący się Ślązakami mieli swoje stowarzyszenie, w którym mogą być razem.
        Dziewczyna zaznacza, że nie są przeciw nikomu, lecz chcą tylko być sobą.
        Pielęgnowanie tożsamości to nie są żadne dążenia do secesji.
        Jura
      • Gość: hasiosznupvulgaris Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni IP: *.dip.t-dialin.net 16.02.12, 22:38
        A kto nawolywal do secesji ?? Jaki separatysta ????

Nie narzekaj tak na Slazaków, bo to naprawde naturalny,
        zdrowy, rozsadny i europejski ruch.

W wazsej starej ojczyznie i w okolicy tam na dalekim wschodzie
        sprawy sie rozwiazuje znacznie bardziej gwaltownie:
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11163467,W_Kownie_marsz_pod_haslem__Litwa_dla_Litwinow_.html
    • dublet3.pl Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszen... 23.01.12, 11:29
      Skoro najpierw był RAŚ, to przestańmy się czarować - wyjdą z tego tacy Ślązacy, jak z MNiejszości Niemcy a prawdziwe wartości wspólnej europejskiej kultury, będzie się taplać w politycznym bagnie ... a nawet niszczyć, jak zabytkowy zespół pałacowo - parkowy w Mosznej.
    • Gość: WN Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszen... IP: 109.255.70.* 23.01.12, 17:18
      Znowu o tym stowarzyszeniu skupiającym w opolskim cale kilkanaście osób i o tej 22 letniej Pani Prezes a mój pimpek gonił wczoraj kotka po parku o tym już nie napiszecie?
      • rico-chorzow Re: Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzysz 23.01.12, 19:42
        Gość portalu: WN napisał(a):

> Znowu o tym stowarzyszeniu skupiającym w opolskim cale kilkanaście osób i o tej
        > 22 letniej Pani Prezes a mój pimpek gonił wczoraj kotka po parku o tym już nie
        > napiszecie?

Poniważ ma pan tylko - pimpka -,a on nie jest warty nawet tego kotka z parku;)
      • jureek Re: Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzysz 23.01.12, 19:46
        Gość portalu: WN napisał(a):

> Znowu o tym stowarzyszeniu skupiającym w opolskim cale kilkanaście osób i o tej
        > 22 letniej Pani Prezes a mój pimpek gonił wczoraj kotka po parku o tym już nie
        > napiszecie?

Zrób se swoją gazetę i będziesz w niej pisał, o czym tylko będziesz chciał.
        Jura
    • rico-chorzow Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 23.01.12, 19:47
      Gość portalu: marg napisał(a):

> Jedno, mam nadzieję, iż proste pytanie do Pani Prezes: na czym opiera się tożsa
      > mość śląska, (prócz gwary mówionej)? Na jakich przejawach kultury materialnej i
      > niematerialnej? W jakim/ w jakich językach te przejawy kultury były tworzone/z
      > apisane/archiwizowane?

We noszych ślonskych syrcach,bez wieki,i te uostatnie 90-siont lot poloniyzacje.
      • erka-4 Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 24.01.12, 11:12
        Serce jest najważniejsze w tej kwestii,aby było wiadome dla kogo bije ale dokumenty też są ważne,bo one potwierdzają to czyje to serce tak mocno bije i ku czemu lub komu to bicie serca jest skierowane.
        Jeśli nie masz stosownych dokumentów zapisanych na jakimś pergaminie nie udowodnisz tego,że serce twe biło kiedykolwiek w przeszłości i wyjdzie na to,że ono bić dopiero zaczęło.
        Bo nie ma już faszyzmu niemieckiego i sowieckiej komuny,a zatem dziwne to twoje serce skoro obaj mieliśmy tych samych wrogów śmiertelnych.
        Rico,opamietaj się,co ty wyczyniasz dobrego a raczej złego.
        • rico-chorzow Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 24.01.12, 21:26
          erka-4 napisał:

> Serce jest najważniejsze w tej kwestii,aby było wiadome dla kogo bije ale dokum
          > enty też są ważne,bo one potwierdzają to czyje to serce tak mocno bije i ku cze
          > mu lub komu to bicie serca jest skierowane.
          > Jeśli nie masz stosownych dokumentów zapisanych na jakimś pergaminie nie udowod
          > nisz tego,że serce twe biło kiedykolwiek w przeszłości i wyjdzie na to,że ono b
          > ić dopiero zaczęło.
          > Bo nie ma już faszyzmu niemieckiego i sowieckiej komuny,a zatem dziwne to twoje
          > serce skoro obaj mieliśmy tych samych wrogów śmiertelnych.
          > Rico,opamietaj się,co ty wyczyniasz dobrego a raczej złego.

Ja nie mam wrogów śmiertelnych,nie byłem i nie jestem Polakiem,a tym bardziej tym z wieżyczek polskich obozów ( nie dodam tego przymiotnika,wasza polska zasrana rzecz,sądzę,że sami się z tego kiedyś rozliczycie ),wynaradawiania nas Slązaków,wykorzystywania,i to nawet w stopniu bardzo nadmiernym,naszych śląskich surowców,przemysłu,przemysłu,którego,wy Polacy nigdy nie wybudowaliście,jednak potrafiliścię go bardzo dobrze zniszczyć,potrafiliście zniszczyć Górny Sląsk,może pani dr.Berlinska i inni polscy profesorowie pisać całe peany,od tych faktów nigdy nie uciekniecie.
          • rico-chorzow Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 24.01.12, 22:31
            Stare trocha:

www.youtube.com/watch?v=OHnqcjO92f8
        • rico-chorzow Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 25.01.12, 00:15
          erka-4 napisał:

(...)

Nie przypadkiem,wam podarowano Polskę,zapłaciliście komukolwiek za nią?,wy Polacy sami nie byliście w stanie sobie jej wywalczyć,to fakt,chce któryś Polak temu faktowi zaprzeczyć?,czy nie przypadkiem jesteście przypadkiem obecnej Europy?,więc wolno wam spojrzeć w polską od obcych podarowaną tożsamość,narodowość,jak i państwowość.
          • erka-4 Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni 25.01.12, 09:09
            rico-chorzow napisał:

> erka-4 napisał:
            > Nie przypadkiem,wam podarowano Polskę,zapłaciliście komukolwiek za nią?,wy Pola
            > cy sami nie byliście w stanie sobie jej wywalczyć,to fakt,chce któryś Polak tem
            > u faktowi zaprzeczyć?,czy nie przypadkiem jesteście przypadkiem obecnej Europy?
            > ,więc wolno wam spojrzeć w polską od obcych podarowaną tożsamość,narodowość,ja
            > k i państwowość.

Nie przypadkiem,wam podarowano Polskę
            ...co by nie mówić to jesteś w błędzie,nikt nic nie podarował Polsce,bo to co w/g ciebie jest darowizną jakąś to powróciło tam gdzie być powinno i świat cały to uznał za słuszność słuszną.
            Ot po prostu,nastapiła sprawiedliwość dziejowa i dobrze mówisz,że Polacy nie odzyskali tego co im się słusznie należało z bronią w ręku bo dziś można by twierdzić,że byli agresorem i jako agresorzy z agresji swej mogliby być rozliczani a tak nie ma takiej możliwości,bo żadnej agresji ze strony Polski i Polaków nie było,bo Polska dopiero wychodziła na światło dzienne z pohitlerowskiej ciemnicy.
            W innym miejscu twierdzisz,że Polacy Ślązaków polonizowali i to jeszcze siłą odbierali wam śląską tożsamość,fakt różnie bywało,jednakowoż dotyczyło to tej zgermanizowanej i wypatrzonej ślaskiej tożsamości, ale mósisz przyznać,że ta śląska tożsamość to często trudna była do określenia nawet t.zw.Ślązakom,sami często nie wiedzieli kim są lub być pragną.
            Wielu dziś twierdzi,że Polska sprzedała w latach 70-tych Ślązaków Niemcom,a ja mogę powiedzieć,że oni dali się kupić,a nawet dalej mógłbym posunąć się w swoim twierdzeniu,że dali się przekupić Niemcom,a więc jaka wówczas była ta ich tożsamość ta śląska i nie fanzol mi rico o jakichś wielkich sercowych sprawach Ślązaków,jednostkowo być może wystepują ale generalnie to ci powiem,gdyby w Polsce i tu na Śląsku był materialny poziom podobny do tego niemieckiego to nie istniałby żaden problem z "narodowością" śląską.
            Dziś czasy są inne,komuny już nie ma i nic nie stoi na przeszkodzie aby ci sprzedani albo kupieni Ślązacy wracali na swoją śląską ziemię,ja ich osobiście zawsze lubiłem i nie mogłem nigdy zrozumieć,że dali się tak kupić i sprzedać,i po dzień dzisiejszy tego pojąć nie mogę,czyżby aż taka była siła pieniądza,że mogła zabić ludzką tożsamość ?
            • erka-4 i co rico ?... 15.02.12, 08:59
              ...miesiąc prawie mija i jakoś nie możesz się zdobyć na odpowiedż.
    • Gość: pik as Re: Justyna Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszeni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.01.12, 19:50
      " Jedno, mam nadzieję, iż proste pytanie do Pani Prezes: na czym opiera się tożsamość śląska, (prócz gwary mówionej)? Na jakich przejawach kultury materialnej i niematerialnej? W jakim/ w jakich językach te przejawy kultury były tworzone/zapisane/archiwizowane? "

Durniejszego pytanie jeszcze nie slyszalem.
      Widac, jesli ta pytasz, ze w ogóle nie znasz i nie czujesz zimei, na której zyjesz.
      A co jakbym zapytal jednym zdaniem dokladnie to samo nt. Polaków i polskiej kultury i tozsamosci
      - i prosil o odpowiedz w jednym zdaniu ??!
    • Gość: Borys Brzytwa Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszen... IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 19:52
      "Nam naprawdę zależy na kultywowaniu naszej tożsamości - mówi pani prezes."

Jak naprawdę wam na tym zależy to po prostu załóżcie stowarzyszenie ludności śląskiej i w nim dbajcie o tradycję i kulturę tego regionu - materialną i niematerialną. Po co wam od razu narodowość? I czemu miałaby ona służyć? Bo na razie tylko i wyłącznie destabilizacji wewnętrznej Państwa Polskiego.

• rico-chorzow Re: Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzysz 23.01.12, 20:09
        Gość portalu: Borys Brzytwa napisał(a):

> "Nam naprawdę zależy na kultywowaniu naszej tożsamości - mówi pani prezes."
        >
        > Jak naprawdę wam na tym zależy to po prostu załóżcie stowarzyszenie ludności śl
        > ąskiej i w nim dbajcie o tradycję i kulturę tego regionu - materialną i niemate
        > rialną. Po co wam od razu narodowość? I czemu miałaby ona służyć? Bo na razie t
        > ylko i wyłącznie destabilizacji wewnętrznej Państwa Polskiego.
        >

A po co wam polska narodowość,znamy się od 90-60 lat,kto zdestabilizował,zniszczył Górny Sląsk?,my Slązacy?
        • Gość: Borys Brzytwa Re: Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzysz IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 23:01
          Nie tego dotyczyło pytanie, a zresztą i tak twoje wnioski są idiotyczne i pozbawione sensu. Za tow. Gierka jakoś nie protestowaliście i nie sprzeciwialiście się żadnemu wyzyskowi, Ciekawe dlaczego? Skoro twierdzisz, że od 90 lat na Śląsku panuje polski wyzysk.
    • fyrlok Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszen... 24.01.12, 01:03
      the-history-girls.blogspot.com
      Ciekawe, nie z wszystkim sie zgadzam, ale ciekawe - polecam.
      • fyrlok Re: Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzysz 24.01.12, 01:13
        Leslie Wilson
        Leslie Wilson is the author of four critically acclaimed historical novels, two for adults, Malefice and The Mountain of Immoderate Desires(which won the Southern Arts Prize) and two for young adults, Last Train from Kummersdorf (shortlisted for the Guardian Children's Fiction Prize) and Saving Rafael (nominated for the Carnegie Medal, Highly Commended for the Southern Schools Book Award, shortlisted for the Lancashire Book of the Year Award and longlisted for the Wirral Paperback of the Year Award). She has lived in England, Germany, and Hong Kong. She lives in Berkshire with a husband and a dog, and has two daughters and a grandson.
      • Gość: slask91 Re: Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzysz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.12, 23:25
        " Podkreśla jednak, że jest człowiekiem bardzo ugodowym, spokojnym ". Hmm, dość miałko to zabrzmiało.
    • amoremio Justyna - Ślązaczka, czyli prezes Stowarzyszen... 24.01.12, 03:10
      www.youtube.com/watch?v=oJ2LzHwktrk&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=NoI0pCMn7pE&feature=related
      www.youtube.com/watch?v=IDrCyFVliaw&feature=related
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka