Dodaj do ulubionych

Luxtorpeda Opole-Wrocław

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 11:22
Wracałem własnie z podrózy służbowej. Na odcinku Żary-Węgliniec "Wawel" wlecze się godzine, ale już między Węglińcem i Wrocławiem, a potem od Wrocławia zaczyna sie...szaleńcza jazda. Pociąg zwalnia tylko w okolicach Oławy, by ponownie przyspieszyć i osiągnąć przedmieścia Opola w przywoitym czasie. Młody i świetnie wykształcony kolejarz (piekna polszczyzna, doskonała orientcja w temacie, nienaganny angielski, cudny mundur, płaszcz, krawat i piękna czapka !) mówił, że zrobił już trasę Wrocław-Opole Wschód w 36 min, bo trasa od Opola-Zachód jest już w pełni zmodernizowana.
Mam pytanie do Marszałka Woejwództwa. Zbliża się Euro 2012. Czy Opole może zostać przyblizone do Wrocławia na odległość 36 min jazdy pociągiem? Są zestawy do szybkiej jazdy, trzeba tylko, by marszałkowie opolski i dolnośląski się dogadali ! Zróbmy to ! Panowie, do roboty, przejdziecie do historii ! !
Obserwuj wątek
    • przemo_opole Re: Luxtorpeda Opole-Wrocław 29.01.12, 12:25
      Tory są od dawna zmodernizowane ale jechać szybciej się nie da bo jest wiele "ale". Kiedyś czytałem wyjaśnienie tych wszystkich powódów tylko jakoś wyrzuciłem to z głowy - postaram się odszukać.
      • przemo_opole Re: Luxtorpeda Opole-Wrocław 29.01.12, 12:41
        Co nieco już znalazłem:

tekst1

Tekst2
    • grubyfacio Re: Luxtorpeda Opole-Wrocław 29.01.12, 13:23
      No można by przyspieszyć w ramach hasła "Opole sypialnią Wrocławia"
    • Gość: p Re: Luxtorpeda Opole-Wrocław IP: *.252.19.65.internetia.net.pl 29.01.12, 13:45

zgłos sie do intercity, albo innej frmy
      jakby było to możliwe to pewnie te pociagi by tak jezdzily
      • Gość: cymes Re: Luxtorpeda Opole-Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 15:30
        A ja wcale nie chcę, aby pociągi do Wrocławia jeździły szybciej. Dojeżdżam do pracy (w Opolu jej nie ma), więc im dłużej jedzie pociąg, tym dłużej śpię. Proste?
        Nasuwa mi się wniosek, że zmiany na lepsze nie są pożądane przez wszystkich.
        • Gość: JS Re: Luxtorpeda Opole-Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 16:51
          Drogi cymesie, nie zrozumiales: chodzi o to, by tylko jedna luxtorpeda sie pojawila, reszta moze sobie 1,5 godziny dalej jezdzic. Przyznaje Ci racje, bo kursuje na trasie do Gliwic: czas w pociagu, te 1,40 min z Opol przez Strzelce Opolskie to idealny czas na wszystkie lektury, skupienie, itp.
          • Gość: mbb Re: Luxtorpeda Opole-Wrocław IP: *.dynamic.chello.pl 29.01.12, 17:15
            no ta jedna musiałaby rozjechać po drodze te inne
            • Gość: JS Re: Luxtorpeda Opole-Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.12, 17:19
              wierzę w informatyków pkp, tam sa swietne umysły !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka