Dodaj do ulubionych

Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom...

05.02.12, 08:23
rok to dużo czasu dla dziecka. nie zaś dla paranoicznych dyletantów. oni potrzebują dekad. a najlepiej cezury wiążącej się z wyłączeniem czynności pnia mózgu.
Obserwuj wątek
    • Gość: frelka ze Śląska nikt nikomu nie chce dokopać... IP: 80.50.134.* 05.02.12, 12:08
      ...Polacy mogą być glupi ale nie mogą się stać idiotami.

Pijany szedł i się zataczał no i w końcu wtoczył się pod samochód i zginął.
      Kto jedt winien ? czyżby samochód ?
      Oczywiście bo samochód winien się zatrzymać.
      I tak było z tymi niemcami hitlerowskimi,pijani byli ze szczęścia a czołg sowiecki jak się rozpędził to się zatrzymać nie chciał,a winien się zatrzymać na starej granicy Niemiec i Niemcomcom dać spokój,no cóż ale to był czołg sowiecki nie polski.polska to była jedynie przyczepka.
      Czy pani Przon widzi gdzieś jakiś polski pojazd,który przetoczył się przez Śląsk,owszem była taka przyczepka do czołgu sowieckiego podczepiona,która przetoczyła się nie tylko przez Śląsk ale przez całą Polskę i nie tylko Ślązaków rozjechała ale także tysiące Polaków.
      My Polacy uważamy Ślązaków za swych braci a zatem nie robimy różnicy w tej kwestii natomiast co do Niemców to jest problem niemiecko-sowiecki i nie do Polaków należy rozwiązanie tego problemu.
      Niemcy winni wybrać się z pielgrzymką do Moskwy z prośbą o uszanowanie swych ofiar pohitlerowskich "wymordowanych"sowiecką ręką.
      • Gość: Karol007 Re: Ależ dalczego? Ja i owszem! IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.12, 12:31
        Przyczepka czy nie ale Niemcom się należało! Mój dziadek wrócił z Berlina zadowolony! A ja jestem dumny z dziadka, że stał po słusznej stronie i że zaciukał kilku hitlersynów. Szkoda mi tylko ze nie wszystkich! i są jeszcze tacy z hitlerowską psychiką. Najgorsze że udają porządnych ludzi! a przecież do ludzi im daleko!!!
        • Gość: lalecznik a mój dziadek ... IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.12, 20:34
          A mój dziadek (właściwie mąż siostry mojej babki od strony ojca) też wrócił z Berlina. Wyszedł gdzieś pod Lenino. Miał całą klapę odznaczeń. I jak mówił, tyle samo żelastwa (tzn. odłamków) wewnątrz. Miał jakieś 18 lat. I przyniósł coś jeszcze. Alkoholizm. Przed każdym atakiem dostawali kwartę „spritu” – tak mówił. No i przyzwyczaił się. Albo chciał zapomnieć. Albo bolało to żelastwo. W ciele. Tego nie sprecyzował, a ja byłem jeszcze zbyt mały kiedy to opowiadał. Moja babka cioteczna miała z nim piekło. Aż zapił się na śmierć. Denaturatem. Dlatego uważam moją babkę cioteczna za ofiarę wojny.
          Notuję takie historie. Pojedyncze ludzkie losy. To one odzwierciedlają prawdziwą historię. Odbiegają od tej, podawanej w podręcznikach, polskich czy niemieckich. Może gdyby zamiast górnolotnych haseł podać parę poszczególnych ludzkich historii, historia ogólna przestałaby być karmą dla różnej maści politycznych oszołomów i zarzewiem bezsensownych konfliktów.
          Czy trzeba takie historie notować i pamiętać? Trzeba je spisywać, ponieważ w miarę upływu czasu patrzymy na nie pod innym kątem. Czasami dostrzegamy nowe rzeczy. Staje się ważne to, co kiedyś było mało istotne lub niechętnie wspominane. Zatem mój dziadek cioteczny (czy jakoś tam) był dla jednych bohaterem wojennym, dla innych młodym rzeźnikiem, dla babki „jebuckim mydłem” i klęską jej życia. Dla mnie? Sam nie wiem. Nie jestem z niego ani dumny ani mi wstyd.
          Pojednania nie będzie, ponieważ pokolenie które po wojnie się urodziło nigdy się ze sobą nie pogodzi. To dla nich zbyt wielka trauma. Umrą w tej swojej zapiekłości obopólnej, przekonani o słuszności swoich racji. Dla dzieci ich wnuków nie będzie to miało już żadnego znaczenia.
      • Gość: RRRR! Re: nikt nikomu nie chce dokopać... IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.12, 15:53
        Tee, bier ino marihuana. LSD, kokaina i heroina robi dzury w mózgu (jesli w ogóle posiadasz).

> My Polacy uważamy Ślązaków za swych braci
        No to nie "frelka" ze Slaska.
    • mieszaniec-zopola przypominania kto jest winien Apokalipsy II wojny 05.02.12, 12:10
      nigdy malo. Nie wiem natomiast czemu ma sluzyc uchwala w ktorej ma sie potepiac, to co jest powszechnie potepiane. Motywow i sposoby myslenia red. Pszon nie rozumiem i mam nadzieje, ze nie chodzi tylko o zapelnienie szpalt.
      Cala sprawa ma jeszcze inny, wazniejszy i zalosny wymiar, ktory zostal tu na forum kilkukrotnie wypomniany. Ekscytowanie opinii publicznej i absorbowanie organow wladzy kwestiami historii i nadbudowy sluzy w moim i innych glebokim przekonaniu, odwracaniu uwagi od wielkich problemow codziennosci, z ktorymi nikt sobie nie radzi, a ktore dotycza spraw nie tylko materialnych.
      Moim zdaniem obecny zespol GwO odgrywa dosc dyskusyjna role tak na lokalnym podworku, jak i w szeroko pojetym srodowisku GW. Nie tylko zaangazowanie w tej sprawie jest niezrozumiale. Do wczesniejszego niezrozumialego postepowania zespolu zaliczylby masochistyczna promocje OSPN i innych prawicowych organizacji i imprez, promowanie znanego ze skrajnie prawicowych pogladow lokalnego polityka, a takze tolerowanie w zespole harcownika i jawnego wroga srodowiska GW, z ktorym potem redakcja miala spotkac sie w sadzie.
      Apropo, jak rozumiem, skonczylo sie tylko na zapowiedziach procesu, czy jest jakis ciag dalszy?
      • Gość: RRRR! Re: przypominania kto jest winien Apokalipsy II w IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.12, 15:57
        Wy nic nie rizumiecie: Slaska, jego tozsamosci i mentalnosci, europejskiej historii, unijnego dzialania, normalnosci, rzeczywistosci, nawet polskie prawdziwej historii !

I dlatego bedziecie zawsze obcy i wykorzenieni, no i irytujacym powodem/objektem (gorzkiego) smiechu. Pjeronskie polakowskie wolodyjowskie.
        • Gość: Giena Re: przypominania kto jest winien Apokalipsy II w IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.12, 18:05
          Rasowy szwab po 20 latach germanizacji! Chyba żartujesz? Jesteś zwykłym volksdeutschem i jako zdrajca podlegasz likwidacji. Za Niemca może cię w Niemczech, u nas nikogo nie oszukasz! Popatrz w papiery swych skundlonyhc przodków, ile to już razy udawali kogoś innego?
          • Gość: Ja Brzoza Re: przypominania kto jest winien Apokalipsy II w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.12, 18:47
            Zajmij się Smoleńskiem, to jest bardziej odpowiedni temat dla ciebie niż Śląsk i Ślązacy
            A poza tym cuchniesz tanim winem.

• wilhelm4 polscy "patryjoci" 05.02.12, 18:49
            katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11074166,Piotr_Semka_straszy_slaskim_nacjonalizmem.html
        • erka-4 RRRRic(ną=o)ł... 05.02.12, 20:31
          ...śląski nacjonalista.
        • Gość: WOW Re: przypominania kto jest winien Apokalipsy II w IP: *.adsl.inetia.pl 06.02.12, 07:58
          Wara ci od polskiej historii. I nie wciskaj przypadkiem bredni o niemieckości Śląska bo obrażasz Ślązaków. A to całe upamiętnianie to czysta hipokryzja. Byle namieszać w Polsce i pokazać jacy to Polacy źli. Dostali palec, zaczyna się odgryzanie ręki. A może należy też wyraźnie powiedzieć o Ślązakach zostawionych tu rozmyślnie przez Niemców na pastwę Rosjan. I czemu Rosjanie nie mieli się mścić, jak widzieli to co Niemcy zrobili w Rosji ? Błąd, że mścili się na Ślązakach, którzy często byli przez Niemca zniewoleni. A że u źródeł leżała wywołana przez Niemców wojna to fakt. W bestialstwie i liczbie wywołanych ofiar nikt ich nie doścignął, popatrz na liczby.
    • Gość: prawie Japonczyk Poloki "tam majom" IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.12, 21:28
      olsztyn.gazeta.pl/olsztyn/1,35189,11086893,_Roza__w_kinach__My_bysmy_Mazurow_w_lyzce_wody_utopili.html
      I nie chodzi mi o tamtejsze i wtedysniejsze wydarzenia. Bo mega bajzel wtedy byl i dyktatura/ry.
      Chodzi mi o aktualna sytuacje jeszcze - egocentryke, szowinizm itp. w glowach milionów Polaków ! OBLED.

• Gość: behemot Chamskie obrażanie Polaków IP: *.252.25.88.internetia.net.pl 06.02.12, 01:05
      zawarte w krótkim komentarzu to efekt głupoty i ignorancji komentatorki. Nie pierwszy raz daje jej wyraz w swoich komentarzach. I ten wytwór pracy mózgowej mażna by spuścić do klozetu, gdyby nie prowokacyjne, zawarte w tytule sormułowanie: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom..
      Wynika bowiem z niego, że większość kopie Niemców, najpewniej leżących a czynność to niegodna, mało rycerska. Kopanie Niemców, jej zadaniem, polega na przypominaniu im w uchwale, że to oni (nie w końcu) ale na początku wywołali tę straszną wojnę. Tego, dla godnego uczczenia niemieckich, niewinnych ofiar wojny czynić nie można, bo nazwyczajniej spieprza się im obchody. Tragedia Górnoślaska, jak ja nazywają jej wspominacze, była czegoś wynikiem, czymś powodowana, z czegoś sie wzięła. Ale o tym nie mówimy bo wszyscy wiedzą i po co inicjatorom upamiętnienia w uchwale to wypominać. Skad tu sie ruskie i Polacy wzięli i mordowali niewinne kobiety i dzieci? To nie ma najmniejszego znaczenia, wszyscy wiedzą a wypominac ofiarom się nie godzi. Uchwała to dokument, który przetrwa dziesięciolecia i ktoś kto sie wczyta w nią za 20 lat, wziąwszy pod uwagę postepującą degrengoladę edukacji historycznej, nie będzie wiedział, czy Tragedia Górnośląska to efekt I WŚ, Powstań Śląskich, II WŚ, czy może stanu wojennego, tak jak dziś ludziom myli się 1831, 1848, 1863..itd. No ale zdaniem komentatorki, preambuła w uchwale to kopanie Niemców. No i to dojrzewanie do mądrych decyzji (w ciągu roku) polegające na przyjęciu niemieckiej wersji uchwały, zakłada głupotę jej przeciwników. Głupi ci, którzy nie chcieli mądrej uchwały. No tego już znieść nie można.
      • Gość: Kinga Re: Chamskie obrażanie Polaków IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.12, 08:50
        O jednym tylko należy pamiętać. Niemcy nie byli aniołkami, do ostatniej chwili mordowali, rozstrzeliwali jeńców (było już niewiele okazji ale się zdarzało), mróz był 30 stopni to ruskie chronili się w domach - tam mieszkańcy mordowali podstępnie itd, itp. Ostatnio spotkałem Niemca który żył wtedy nad Odrą i on mi opowiedział jak jako strzelec wyborowy wystrzelał wszystkich oficerów a pozostałych w domach zamordowali aktywni członkowie miejscowej komórki NSDAP. Uważacie że Ruscy nie mieli się bronić? Na czym polegać miała ta tragedia szlezjerów? Że do ostatniej chwili liczyli na dobroć Adolfa i że zostaną pełnoprawnymi Niemcami? za skuteczną obronę linii Odry?
        • Gość: BOSS-ka Re: Chamskie obrażanie Polaków IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.12, 15:51
          Rozrywanie jenców konmi, gwalty kobiet, mordowanie staruszków i dzieci, rozjezdzanie zlapanych volkassturmówców czolgiem - to obrona ? Tak naprawde stoi w rosyjskim (albo polskim) slowniku/encyklopedii ????
          • Gość: Dylu-dylu Re: Chamskie obrażanie Polaków IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.12, 20:13
            To piękne wspomnienia. Szkoda że tylu niemieckich niewinnych sukinsynów jeszcze zostało... Warto by przepatrzyć ich szeregi i nieco przetrzebić tą bandę.
      • Gość: WOW Re: Chamskie obrażanie Polaków IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.12, 14:44
        Podobnie jak powszechne używanie stwierdzenia, że wojnę wywołali "naziści", mordowali "naziści". Zadałem sobie trud i poszukałem takiego państwa niziland- nie ma, narodu "nazicośtam" też nie ma.
    • Gość: Janusz Sawczuk Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.12, 15:06
      Pani red. Pszon, Pani wie jak Ją szanuje, ale ze zdumieniem przeczytałem Pani słowa, że "dokopywaniem Niemcom" jest przypominanie treści, których polska młodzież, ba młodzież wszystkich państw europejskich, w tym Niemiec, uczy się w szkole, a mianowicie, że wojna została wywołana przez Nimecy. Czy przypadkiem nie należałoby zwracać większej uwagi na przedziwny syndrom "naszych Niemców", syndrom małego Jasia, który nasikał w pokoju na dywan, ale wskazuje palcem na braciszka i powtarza : to on, to on ! Nie chciałbym by GwO zajmowała sie popularyzowaniem tej postawy. Prawda jest bolesna, ale ma tę moc, że wyzwala !
      • Gość: bolesna prawda Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.dip.t-dialin.net 06.02.12, 16:26
        Gość portalu: Janusz Sawczuk napisał(a):
        > że wojna została wywołana przez Nimecy. Czy przypadkiem nie
        > należałoby zwracać większej uwagi na przedziwny syndrom "naszych Niemców",
        > syndrom małego Jasia, który nasikał w pokoju na dywan, ale wskazuje palcem na bracis
        > zka i powtarza : to on, to on !

Tak, wojne wywolali Niemcy. Wojowali z Polska i Zwiazkiem Radzieckim.

Nie rozumiem wiec dlaczego pokonani Polacy i pokonani Ukraincy, jako ofiary agresji niemieckiej bili sie miedzy soba. Dlaczego Polacy Ukraincom a Ukraincy Polakom dobierali sie do gardla, dlaczego sie wzajemnie mordowali.

Dlaczego wiec upamietniac dzis szczegolnie polskie ofiary na Wolyniu, polskie ofiary w Katyniu,
        skoro mozna je wzajemnie upamietnic jako ofiary wojny a najlepiej jako ofiary niemieckich i nieniemieckich hitlerowcow. Po jakiego pieruna jakies extra uchwaly sejmiku w tych sprawach.!?

Wsadz se pan gdzies swoje "historyczne" wywody. A ten opisany przez pana syndrom, to syndrom malego jasia i duzego Janusza, Polaka jako ofiary, nigdy zloczyncy, zawsze "niewinnego", ktory wskazuje palcem na wszystkich winnych dookola, powtarzajac: to oni, to oni zaczeli !, odwracajac uwage od swoich polskich niecnych czynow.

• mr.superlatywny Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. 06.02.12, 16:55
          Powinno sie wszystko upamietniac, tez np. walki polsko-czechoslowackie (tez te w 1945) na (Górnym) Slasku.
          • mr.superlatywny Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. 06.02.12, 16:56
            w nowoczesnym, europejskim duchu
            a nie stawiac siermiezne pomniki i organizowac patetyczno-kiczowate wum-ta-ta
            • erka-4 Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. 07.02.12, 09:20
              mr.superlatywny napisał:

> w nowoczesnym, europejskim duchu
              > a nie stawiac siermiezne pomniki i organizowac patetyczno-kiczowate wum-ta-ta

...czy uważasz,że polski duch nie jest europejski ?
              Wszak pożyczamy na ratowanie bankrutujących banków niemieckich i francuzkich swoich dodatnich walorów wartych kilkanaście miliardów złotych z poważnym ryzykiem ich utraty.
              niezalezna.pl/22540-rozdwojenie-jazni-czyli-pozyczka-dla-mfw-i-linia-kredytowa-dla-polski
              No,może uważasz,że Polacy mają świętować tak po niemiecku jedynie przy kuflu piwa.
              Kufel piwa to ja mam na codzień i nie potrzebuję do niego święta.
              • Gość: arbiterka Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.12, 13:54
                Ja tak uwazam - nieeuropejski.
        • erka-4 bolesna prawda 07.02.12, 09:01
          ...bo tu jest Polska i wielu Polaków z tamtych terenów pochodzi więc Polacy podejmują uchwały jedynie takie,które ich dotyczą a Niemcy owszem też mają prawo swoje ofiary czcić i tablice im pamiątkowe wieszać oraz stosowne uchwały podejmować i nawet ogłaszać je publicznie ale w Berlinie,tylko wybaczcie moi kochani Niemcy,nie próbujcie czynić tego polskimi "ręcami".
          • Gość: doerkistyry Re: bolesna prawda IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.12, 09:55
            erka-4 napisał:

> ...bo tu jest Polska i wielu Polaków z tamtych terenów pochodzi więc Polacy pod
            > ejmują uchwały jedynie takie,które ich dotyczą a Niemcy owszem też mają prawo s
            > woje ofiary czcić i tablice im pamiątkowe wieszać oraz stosowne uchwały podejmo
            > wać i nawet ogłaszać je publicznie ale w Berlinie,tylko wybaczcie moi kochani N
            > iemcy,nie próbujcie czynić tego polskimi "ręcami".

Tak dla przypomnienia, tu w tej opolskiej Polsce jest zarejestrowana przez Polske Mniejszosc Niemiecka z pelnym prawem do wspoldecydowania czy na poniemieckim ratuszu, ktory jest troche tez wlasnoscia Mniejszosci Niemieckiej, zawisnie jeszcze jedna tablica upamietniajaca Polakow kresowych.
            Do gornoslaskich ofiar naleza nietylko niemieckie Slonsoki ale i Slaskie Slonsoki i polskie Slonzoki.
            MN wniosek na upamietnienie wycofala, bo zebrac o pamiec nie musi, a wsrod potomkow bylych ubeckich zbrodniarzy juz wcale. Polacy nic uchwalac nie musza jak nie chca.
            A co do Berlina to wy Polacy tez pyskujecie i chcecie decydowac o ksztalcie Centrum przeciw Wypedzeniom i Czyskom Etnicznym i co wolno wypedzonym a co nie.
            Nikt nie kaze ci twoich "renkow" uzywac do czego innego jak podcierania twojej wlasnej rzici,
            albo wypisywania kolejnych bzdur na forum.
            • erka-4 dip.t-dialin.net... 07.02.12, 17:49
              ...jako zakamuflowany kameleon udający a to Niemca,a to Ślązaka,a nawet Polaka czasami i gadający sam ze sobą, ciągłe bzdury i durnoty pociska.
              A co do potępienia faszyzmu i stalinizmu tak na Śląsku jak i w całej Polsce wszyscy Polacy a więc i Ślązacy potępili juz dawno temu,a Niemcy to Niemcy niechaj robią to po swojemu,Polakom nic do tego.
              • Gość: gosc Re: dip.t-dialin.net... IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.12, 19:38
                Nie bardzo bym sie z tym zgodzil potepic faszyzm i stalinizm powinni wszyscy jednoznacznie a nie kazdy po swojemu bo potem biora sie nieporozumienia czy wyliczanki co bylo do 1945 a co po 1945-akurat uwazam ze nieszczecia ludzkie po 1945 sa wynikiem tego co dzialo sie przed 1945.
                To co dzialo sie po 1945 na Slasku powinno byc potepione i udokumentowane ale jednoczesnie klamstwa na ten temat(sporo ich na forum) powinny byc karane z urzedu jako oszczerstwa.

.
              • Gość: kameleon zakamuflo Re: dip.t-dialin.net... IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.12, 21:55
                erka-4 napisał:

> ...jako zakamuflowany kameleon udający a to Niemca,a to Ślązaka,a nawet Polaka
                > czasami i gadający sam ze sobą, ciągłe bzdury i durnoty pociska.

hopie hopie. Bremzuj ty "snafco" narodow i slaskich dusz, hahah.
                Objawienia i widzenia masz solidne, chocby w "Weselu Wyspianskiego". W glowce wszystko po polsku uporzadkowane, ale jak za Gomulki. Bez wiekszego wysilku i myslenia powtarzasz swoja otwarta i zakamuflowana lajerke(katarynke) poprlowska.
            • Gość: Epiornis Re: bolesna prawda IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.12, 19:49
              Wasze stowarzyszenie powołano nie po to aby dać wam rządzić, tylko normalnie dbając o upośledzonych kulturalnie, pozwolono byście mogli rozwijać kulturę! A wy tylko jej poszukujecie, na bezrybiu ryby nie znajdziecie! Nic tylko Ch.jonek dla dzieci a gdzie kultura na poziomie? Historii się pouczcie bo wiedza wam się zatrzymała na podręcznikach dla młodego hitlerowca.
          • palec1 Re: bolesna prawda 10.02.12, 18:47
            No to Walbrzych i Zgorzelec powinien cos chwila wydawac uchwaly dot. greckich swiat narodowych, Kraków i Wroclaw - niemieckich, a Warszawa - rosyjskich i wietnamskich.
            I przenosic wszystkie wewnetrzne haje do siebie.

Kresowiaki sa czescia tutejszej rzeczywistosci, sa waznym elementem,
            po prostu sa. Niektórym ciezko to do dzisiaj przeknac (w tym tez niektórym Kresowiakom), ale trzeba to zaakceptowac. ALE ZYJA NA SLASKU i TO SLASKA HISTORIA JEST MIARODAJNA, CENTRALNA i DECYDUJACA. Wszystko inne, to ciekawy i cenny folklor, ale importowany, który trzeba szanowac, ale nie eksponowac do ljakiejs tam dominujacej "leitkultury".

• Gość: hjbashbjdvbhjk Re: bolesna prawda IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 12:58
            No to erka zabron tego wszystkiego Polakom np. na Litwie. :))
      • svatopluk Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. 10.02.12, 20:29
        Gość portalu: Janusz Sawczuk napisał(a):

> Pani red. Pszon, Pani wie jak Ją szanuje, ale ze zdumieniem przeczytałem Pani s
        > łowa, że "dokopywaniem Niemcom" jest przypominanie treści, których polska młodz
        > ież, ba młodzież wszystkich państw europejskich, w tym Niemiec, uczy się w szko
        > le, a mianowicie, że wojna została wywołana przez Nimecy. Czy przypadkiem nie n
        > ależałoby zwracać większej uwagi na przedziwny syndrom "naszych Niemców", syndr
        > om małego Jasia, który nasikał w pokoju na dywan, ale wskazuje palcem na bracis
        > zka i powtarza : to on, to on ! Nie chciałbym by GwO zajmowała sie popularyzowa
        > niem tej postawy. Prawda jest bolesna, ale ma tę moc, że wyzwala !

moze pan podac ktory artykul kodeksu prawnego mowi ze jedna zbrodnia usprawiedliwia inna zbrodnie?
        • erka-4 Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. 11.02.12, 09:00
          svatopluk napisał:
          moze pan podac ktory artykul kodeksu prawnego mowi ze jedna zbrodnia usprawiedliwia inna zbrodnie?

...jest taka zbrodnia,w obronie własnej i tą tragedię śłąską pod nią można podciągnąć.
          • svatopluk Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. 11.02.12, 10:30
            erka-4 napisał:

> svatopluk napisał:
            > moze pan podac ktory artykul kodeksu prawnego mowi ze jedna zbrodnia usprawiedl
            > iwia inna zbrodnie?

>
            > ...jest taka zbrodnia,w obronie własnej i tą tragedię śłąską pod nią moż
            > na podciągnąć.

te wszystkie zabite kobiety i dzieci wedlug twojego uznania atakowaly armie czerwona???
            p.s. macie az takie mrozy w Lublincu?
            • erka-4 Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. 11.02.12, 13:25
              svatopluk napisał:
              te wszystkie zabite kobiety i dzieci wedlug twojego uznania atakowaly armie czerwona???
              p.s. macie az takie mrozy w Lublincu?

...jeśli zamierzasz dodawać do tych mordów także ofiary z tych kobiet z dziećmi,które uciekały przed nacierającym sowietem tamtejszej zimy to nie mamy o czym dyskutować.
              Jak Ruscy do Opola weszli to pustkę zastali a zatem gdzie sie podziały te kobiety i tamte dzieci,co ich to tak nagle wymiotło z tego Opola,Opellnem zwanym na owe czasy.
              Tak było na całym Śląsku,adolf swoich zabierał pozostawił tych dla niego małowartościowych Ślązaków godających podobnie do Polaków,oczywiście tych,którzy przeżyli adolfa panowanie,no i biedne i niewinne,oczywiście nie wszystkie,te Śląskie dzieci wpadły spod deszcu hiterowskiego pod stalinowską rynnę,no cóż tam także pod tą rynna siedziały te dzieci polskie.
              I dziw nad dziwy,kiedy już mamy wolną,demokratyczną Polskę razem ze Śląskiem polskim i nic tym dzieciom nie zagraża praktycznie są ludzie,którzy grzebiąc w powojennej szafie wyciągają z niej trupa,którego zapachem pragną zatruć śląską atmosferę.
              "Ślązacy"o co wam chodzi ? jakie są wasze cele ?
              • erka-4 no i owego czasu zima ... 11.02.12, 13:46
                była ostra a Tak było na całym Śląsku,adolf swoich zabierał w drogę do pozostałego jeszcze kawałka swojego "raju" a droga ta wiodła przez mrożną i grożną dla tych kobiet i dzieci mękę a więc i ofiary stosowne były.
                Nie ma co mówić wredny ten Stalin był ,no cóż od kogoś zasięgnął wiedzę a kto to był ? sam sobie dopowiedz.
    • Gość: prezes Ramzes A kajindziyj idzie tysz inakszyj : IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.12, 12:35
      www.dziennikzachodni.pl/artykul/503555,radzionkow-w-przejetym-dworcu-upamietni-wywozki-slazakow-do,id,t.html
      Na tzw."Opolszczyznie" nigdy nic sie nie zmieni, bo Opole to hadziajsko wyspa.
      • Gość: zes-ram ram-zes Re: A kajindziyj idzie tysz inakszyj : IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 14:20
        Radzionkau typowe niemieckie miano, nichwar, tam Ruskie wywozili, tu w Oppelen nie bylo Miemcow, bo wsje uciekli za Oderfluss, tu przywozili Ruskie tych co wygonili z Podolje i Wolynien, czyli chadziajów. A kajżes ty sie ostoł szczęsliwy baranie? (Parofraza z piosenki sląskiej: kiejżęś to bywał miły baranie, we mnlynie we mlynie moj miły panie...)
        Ta metoda wywozenia byla typowa dla okresu wojny i powojennego: tak samo było po podziale Indii na Indie i Pakistan: w 1947 r. przesiedlono siłą tych co mieli wyznanie islamskie i nie byli hindu... Brytyjczycyz zastosowali rozwiązania z Poczdamu...Kolejarze sie napracowali, jak niemieckie w czasie wojny, durch ino wozili, a to do Auschwitzu, a to do Treblinki, a to Zydów do gazu, a to do Arbeitslager.. Te kolejorze po wojnie oczywiscie o niczym nie wiedzieli, nic nie pamietali...a by ich pies trącał piątą łapą...:))
        • mr.superlatywny lecz sie "specu" 10.02.12, 15:47
          jw.
    • Gość: slazak z NRD-fenu Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom... IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.12, 16:08
      Oj nie przyczynia nam sie mniejszosc poniemiecka do budowania zgody na Slasku . Wojna dla tutejszych "Niemcow" rozpoczela sie bardzo pozno bo dopiero w styczniu 1945 .Chociaz widzieli i brali czynny udzial w "nocy krysztalowej" widzieli pogrzeb zamordowanego w 1939 Augustyna Kosnego , ktory zgromadzil tysiace Slazakow. Widzieli aresztowania we wrzesniu 1939 Slazakow z pow. opolskiego ,gnanych wsrod plucia i bicia miejscowych Niemcow przez opolski rynek az do dworca glownego . Tam juz czekali Slazacy z innych rejonow na transport do obozow zaglady. Widzieli "Marsze Smierci" , robotnikow przymusowych z ktorych pracy niejednokrotnie korzystali , Rosjan, Zydow ktorych traktowano w bestialski sposob kazdego dnia czy wreszcie zolnierzy wrzesnia , powstancow warszawskich i cywilnych uchodzcow z Warszawy trzymanych w nieludzkich warunkach w Lambinowicach. Widzieli ale czy cos zrozumieli ?
      • Gość: Koń y się uśmiał Ależ dalczego, głupi by nie skorzystał z rewanżu IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.12, 17:56
        Głupie pytanie. Przecież to szlezjerskie zakapiory, do dziś myślą tak jak Adolfek H i Adolfek B. nakazał. Żadna wiedza ich się nie ima!
      • Gość: do Ślązaka z NRD-F Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 18:08
        No własnie, chciałbym kiedyś usłyszeć/przeczytać komentarz przeciętnego Ślązaka do tej twojej wyliczanki, ale tak punkt po punkcie.
        Zastanawia mnie skąd się bierze u "tutejszych" rozpaczliwa próba bronienia za wszelką cenę polityki niemieckiej okresu 1939-45, nawet za cenę śmieszności i braku wiarygodności? Kto, co im każe to robić? Skąd się bierze ten "mus"? Przecież Niemcy z Niemiec w wiekszości dawno uznali, że to była polityka godna potępienia, że Hitler był zbrodniarzem, że Niemcy sami sobie zrobili wielką krzywdę, że, że, że. Miejscowi są przywiązani do domowej legendy, domowej wersji historii, oderwanej od wielkiej sceny historycznej, nie czytają, nie wiedzą, nie chą wiedziec, zyja mitem, dawno martwym. Czyżby uważali, że skoro maja w kieszeniach czerwone paszporty, to ich obowiązkiem jest byc "lojalnymi" wobec wydawców tych książeczek? Ale przecież nikt od nich takiej lojalności nie żąda. Wręcz odwrotnie, mądrzy Niemcy z Niemiec mówią im, że mają być lojalni nie wobec Niemiec okresu Hitlera, tylko wobec dzisiejszej Polski, której obywatelami są. Czy to nadgorliwość, tak typowa dla psychiki Ślązaka? A skoro lojalni wobec Polski, to lojalni wobec jej wykładni historii, wobec jej polityki, wobec celów tego państwa, w którym żyją i jednak w wiekszości nadal pracują, jedzą chleb i wychowują swoje dzieci. A tymczasem obserwujemy tendencje odwrotną: podkreślanie odrębności za wszelką cenę, nawet za cenę śmieszności, wrogość wobec polskiej historii i jej wykładni w podręcznikach i w życiu politycznym, itp. Chyba czas wielkiej wyrozumiałości i tolerancji dla potrzeby odreagowania komuny dobiega końca. Wydaje sie, że ludzie z MN nie zrozumieli swej roli, bo gdyby zrozumieli potrafiliby pochylić się nad argmentami polskimi, i swoim miejscem w historii współczesnej regionu. Bo w tym regionie polskość jest coraz mocniejsza, a rola MN jest skazana na marginalizację przy takich postawach.
        • Gość: do do do..... Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.12, 18:41
          > A skoro lojalni wobec Polski, to lojalni wobec jej wykładni historii, wobec jej polityki,
          > wobec celów tego państwa, w którym żyją i jednak w wiekszości nadal pracują, jedzą chleb i
          > wychowują swoje dzieci. A tymczasem obserwujemy tendencje odwrotną: podkreślanie
          > odrębności za wszelką cenę, nawet za cenę śmieszności, wrogość wobec polskiej historii i
          > jej wykładni w podręcznikach i w życiu politycznym, itp.

Czlowieku lojalnosc do panstwa polskiego nie musi sie pokrywac z zaklamywaniem swojej wlasnej slaskiej historii. Tego oprocz takich jak ty nikt nie wymaga, conajmniej ci porzadni,wyksztalceni i obyci w swiecie Polacy.
          Rodzima ludnosc slaska w wiekszosci starcy,kobiety i dzieci byli mordowani przez sowietow i polskich ubekow. Nie chcecie upamietnic zbrodni na niewinnych to nie musicie.Wasza sprawa. W Katowicach,Krapkowicach jest to mozliwe, w Opolu nie. No coz.
          Wasze polskie zafalszowane "prawdy historyczno polityczne" zostawcie sobie dla siebie.
          Chleba tym ludziom nie wypominaj, bo zarabiaja na niego sami a wielu przypadkach w Niemczech. Co do wychowania dzieci, to Slazacy w przeciwienstwie do was Polakow, nie przekazuja jadu i nienawisci swoim dzieciom.
          A tego Ślązaka z NRD-fenu zapytaj co robili, na jakich frontach sluzyli, gdzie byli jego krewni jak pradziadek i dziadek w mundurach Wehrmachtu albo Waffen-SS, moze nawet czarnej SS.
          Dlaczego zyje od dawna w Niemczech, wczesniej w NRD a pozniej w zjednoczonej RFN a nie w Polsce.
          Moze krewni jasia albo innego geborskiego wygonili jego rodzine za Odre. Kto wie.
          • Gość: monamour = sl. zur Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 12:46
            No tak, jeszcze do wypowiedzi tej Pani przedtem:

A co to sa te "polskie argumenty" ?
            Czy maja one buzie Nicieji i Nijakich, a nazywaja sie Kozlowski ?
            Czy siedza w ultrapolono-IPNie ?

Jasne, ze istnieje cos takiego jak polska perspektywa, tez ta uzasadniona, logiczna, historyczna, rozsadna, europejska. Tylko raczej jeszcze jesj nie slychach i nie czytac.
            Dotychczas tylko glosy polakowskich szowinistów i historycznych schizofreników oraz populistów i politycznych karierowiczów. Niestety.

Mialem przyjemnosc podyskutowac ok. 10 godzin w pociagu z 2 mlodymi, fajnymi polskimi historykami nowej generacji na tematy polskie, niemieckie, slaskie, czeskie, ruskie, amerykanskie, chinskie, eurpejskie itd. O kosciele, komunizmie, faszyzmie, o Europie, Azji, Afryce. O przeszlosci, terazniejszosci, przyszlosci. O srodkowej Europei. O kulturraumie Slask/Saksonia/Czechy. O autonomii, tozsamosci, separatyzmie. O polskim zdrowym i niezdrowym patryjotyzmie. O nowoczesnych spoleczenstwach obywatelskich. O naszym zyciu i tym naszych przodków, m.in. tych slaskich i tych polskich.

Dla nich wiele rzeczy bylo zupelnie naturalnych i zrozumialych, czy to Koppernigk, czy miasto Kraków. Czy rola i status Slaska, czy 19wieczne zawieszenie polskiego myslenia. Wiele sueperciekawych rzeczy ja sie od nich nauczylem czy douczylem, troche moglem im opowiedziec czy wytlumaczyc. Jasne, w kilku punktach raz oni, raz ja mialem cos dio zgryzienia, czasami wyszedl "kompromis", a czasami pozostaly róznice w ocenie. I dobra jest.

I dlatego nie trace nadzieji, jesli chodzi o Polaków, tak bardzo zagubionych historiograficznie, a politycznie i ekonomicznie tak zakompleksionych i obciazonych róznymi problemami, koelktywnymi jak i indywidualnymi. - Ale niestety, jeszcze trzeba troche poczekac.

Jeszcze raz: to co dzisiaj w Opolu tak kreci, drazni i nudzi, a zawsze zenuje, to przewaznie nie jest ani Europa, ani Slask, ani nawet ta sympatyczna i rozsadna buzia Polski - tylko polscy fanatycy i osoby siedzace jeszcze w klatce starych konwencji myslowych i kurczowo trzymaja sie statusu quo starej wersji narodowej historiografii. To nie ta prawdziwa mloda Polska, tylko jadowici krzykacze, którzy tzw. slaskiej karawany nie powstrzymaja, a tylko rozwój nowoczesnego polskiego panstwa.

Cieszylbym sie, gdyby Reprezentaci tej nowej i naprawde dzisiejszej sympatycznej Polski
            mieli odwage, sile i mozliwosc przebicia sie bardziej do publicznych mediów, tzn. wzieli nareszcie udzial w spolecznej debacie. A dali troche kontra swoim zaslepionych agitujacym ziomkom, pokrytym juz gruba warstwa kurzu. Nie tracimy nadzieji.
            • Gość: monamour = sl. zur errata: Klosowski IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 12:47
              jw.
            • palec1 dokladnie 11.02.12, 14:36
              wyborcza.pl/1,87648,11122127,Strzal_w_plecy.html
              • erka-4 cóż,różnie to bywa... 12.02.12, 11:00
                ...gdy drwa się rąbie to wióry lecą zwłaszcza gdy czas nagli i trudno robić dokładne dochodzenie,bywali i winni niewinni niczemu,jedynie takie mam pytanie do tego wiekowego dziadka AK-owa,gdzie on był wówczas kiedy ten jego dowódca mordował niewinnych i tyle lat w tajemnicy swą wiedzę ukrywał a zatem za ukrywanie mordercy sam wnien na szubienicy zawisnąć także.

p.s.
                Jednakże coby nie mówić tych mordów zaplanowanych z pełną premedytacją i z dużym zapasem czasu nikt nigdy nie był w stanie przebić:
                www.youtube.com/watch?v=1f3SfBvLcnU&feature=endscreen&NR=1
                • erka-4 post scriptum 12.02.12, 11:26
                  I są to fakty potwierdzone dokumentacją oraz zdjęciami wyrażnymi a nie jakimiś wspomnieniami po latach wielu.
                  Ja mogę dziś powiedzieć nawet i tak,możę jacyś agenci z kasą rosyjską albo niemiecką dziadka przekupili,żeby tak mówił jak to przedstawił po latach,dziś różnie można gadać po latach,do faktów wydumanych a nawet częściowo prawdziwych można coś dodać,ubarwić aby Polaków zdyskredytować i wyrównać do szeregu największych zbrodniarzy XX wieku,jednakże bez zdjęć i dokumentów prawdziwych można te prawdy wspomnieniowe zawsze podważyć,
                  osobiśćie nie mam zamiaru czegoś podważać bo od tego są historycy badający polską historię,często zagmatwaną poważnie z uwagi na różne siły ideologiczne walczące o utrzymanie a także o nową Polskę.
                • Gość: arbiterka Re: cóż,różnie to bywa... IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.12, 13:56
                  Polskie obozy byly jeszcze wiele lat po wojnie.
                  Tak samo jeszcze kilka lat po 1945 znikaly dziesiatki tysiecy slaskich mezczyzn.

Wiec nie smol.
                  • erka-4 z faktami się nie dyskutuje... 13.02.12, 09:42
                    ...co było prawdą nie sposób zaprzeczyć,tylko ta prawda była nieco inna,bo to nie były polskie obozy a obozy sowieckiego NKWD oraz "polskiego" UB skierowane nie jedynie przeciw Ślązakom (fakt też jest niezbity,że coniektórym ten obóż się słusznie należał) ale przedewszystkim Polakom,którzy stawiali opór czynny i bierny przeciwko nowym sowieckom porządkom,przywiezionych na ruskich tankach.
                    Tak zasadniczo to po tej wojnie Niemców z całym Światem Polacy z niemieckiego obozu zagłady wpadli w taki nieco odmienny obóż sowieckiego upodlenia i totalnego podporządkowania.
                    Ale coby nie mówić fakt jest faktem niezbitym,gdyby pierwej nie nastał czas niemieckiej w Polsce zagłady to póżniej szansy nie maiłby ten sowiecki gułag w naszej Ojczyżnie,Polsce.

p.s.
                    tamten obóz zagłady już wcześniej zdążyłeś poznać,skoro wdałeś się w dyskusję,zakamuflowany kameleonie,teraz przedstawię ci ten gułag w sowieckiej Polsce:

cyra.wblogu.pl/obozy-nkwd-i-ub-w-oswiecimiu.html
                    ...no a w tym gułagu żyli też LUDZIE zwani POLAKAMI i robili co w stanie byli zrobić ,aby swym ziomkom życie umilić a nawet uratować.
                    cytat z powyższego:

"Wiosną 1945 r. część członków nowych władz polskich szczebla wojewódzkiego w Katowicach doszła do wniosku, że władze sowieckie umieściły w obozach w Oświęcimiu licznych mieszkańców Górnego Śląska i Podbeskidzia, którzy jako Polacy nie powinni być represjonowani. Wskutek podjętych przez nich interwencji, w drugiej połowie sierpnia i we wrześniu 1945 r., Rosjanie zwolnili z obozów w Oświęcimiu dużą liczbę (ponad 10 tys.?) internowanych osób cywilnych i niemieckich jeńców wojennych. Niewątpliwie istotną rolę odegrał w tym przypadku list z prośbą o pomoc, jaki 12 sierpnia 1945 r. internowani w Oświęcimiu wysłali potajemnie do wojewody śląskiego gen. Aleksandra Zawadzkiego, pisząc: Przebywa nas w obozie 12 tys. Osób jako Polaków cywilnych i jeńców wojennych byłej armii niemieckiej (…). Los nas wszystkich Polaków jest niewiadomy. Przed niedawnym czasem z górą 400 zaliczonych do grupy roboczej drugiej zostało wysłanych razem z jeńcami niemieckimi w niewiadomym kierunku."

...z powyższego wynika wyrażnie,że "Polska" miała dwuwładzę,pierwsza terror wprowadzała a ta druga "władza"starała się go minimalizować,oczywiście jeśli ta pierwsza akurat miała humor lepszy a rzadko go miewała.
        • Gość: sdf Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 18:49
          Ciekawe dlaczego takich rad nie udzielasz Polakom na Białorusi, Litwie czy Ukrainie. Jeszcze niedawno polski parlamentarzysta otwierał biuro poselskie w Niemczech, żeby bronić tam serbskiej mniejszości. Wszystko po to aby podpierać narodową odrębność Łużyckich Serbów. Chyba jednak nie było specjalnego zapotrzebowania na jego usługi, bo skończyło się wszystko dość szybko. Ty jesteś następny, który włazi w nie swoje sprawy. Zamiast straszyć Ślązaków twoją wyczerpaną cierpliwością, zajmij się lepiej swoimi rodakami na wschodzie. Oni chyba jeszcze też nie wiedzą, że powinni przyjąć wykładnię historii prezentowaną przez Ukrainę czy Litwę.Jedzą też tamtejszy chleb i wychowują tam swoje dzieci, więc cały twój wywód pasuje tam jak ulał. Tutaj się marnujesz, bo nikogo ani nie przekonasz, ani nie przestraszysz.
          • Gość: do sdf Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 19:15
            Nigdy nie mozna spokojnie porozmawiać, zawsze podnosicie krzyk o ...inne sprawy, a nie o te o których rozmawiamy i o które pytamy.
            Mój postulat: czekamy na 10 prawd Ślązaków w Polsce.
            A co do Ukraińców polskiego pochodzenia na Wschodzie. Uważam, że normą jest bycie lojalnym obywatelem wobec państwa Ukraina, Białoruś, Rosja itp. Inną kwestią jest demokratyczny wybór władz tych organizacji, które Ukrainców polskiego pochodzenia zrzeszają. Ukraińcy polskiego pochodzenia, tez Białorusini, Rosjanie, z polskimi korzeniami z powinni mieć zgwarantowane wszelkie prawa do pilegnacji swych kulturowych, czy narodowych korzeni. Kto ich nie tworzy ten nie jest demokratą. Mniejszości nie mogą stawać się zarzewiem irredentystycznym. Tak było przed II wojną światową. Tmta polityka zbankrutowała. Teraz mamy inny czas, czas demokracji i praw człowieka, wiekszej wiedzy i większej mądrości. Wie zależy od mądrych przywódców. No i trzeba sobie uświadamiać ducha czasu. Jest czas dialogi i bratania się, a nie budowania złości, niechęci i wrogości. Kto tego nie rozumie musi wrócić do szkoły... albo życie go nauczy.
            • Gość: RRRR! Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 12:25
              Sorry ze sie wtrace, ale to raczej nie jest odpowiedz dla sdf. Pozdrawiam Obydwóch.
        • palec1 Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. 10.02.12, 18:51
          A te krzykalskie "przyczynki"ido sprawy to..... argumenty ?
        • Gość: Slazak z NRD-fenu Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.12, 22:21
          Przeciez w tych tak chetnie przypominanych przez MN Lambinowicach, byli wiezieni tuz po wojnie obok skur... SSmanow , Niemcow, Slazakow, zolnierzy AK, ale o czym chetnie sie dzisiaj zapomina , takze Slazacy , zolnierze Wehrmachtu ktorzy w ten badz inny sposob znalezli sie w Armii Polskiej na Zachodzie. Dla tych ostatnich byl to chyba najwiekszy dramat, oto Polska dla ktorej dezerterujac z Wehrmachtu ryzykowali zycie swoje jak i swych bliskich zamiast ich witac wsadza do obozu...razem z Niemcami oraz (o zgrozo !) SSmanami, co mysleli wtedy ci ludzie?
          Jak bardzo Slazacy nienawidzili "brunatny"mundur , widac po tym ilu znalazlo sie po przeciwnej stronie. Przyjmuje sie ze co piaty Slazak sluzacy w armii niemieckiej podczas II WS zakonczyl wojne w polskim mundurze!
          • Gość: RRRR! Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 12:52
            Bo chcieli po prostu dodom, no i futer i cygaryty,
            wiekszosc nie z sympatji czy przekonania,
            a juz napewno nie z "braterstwa".

Ludzkie.
            • Gość: RRRR! Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 12:53
              I jeszcze pytanie, czy wszyscy dobrowolnie.
              Przeciez wiekszosc to wcale nie dezerterzy,
              a wiezniowie wojenni "wcieleni" do polskiego woja
              po propozycji nie do odrzucenia........
            • Gość: Gonzo Ależ chcieli, Niby dlaczego nie?Było 1000 powodów! IP: *.dynamic.chello.pl 12.02.12, 12:56
              Nie wiem czy wiesz, ale w 1942/3 Niemcy zarekwirowali futra w całej Polsce na potrzeby marznących Niemców pod Stalingradem (złapany w futrze był rozbierany albo i zbijany). Uważasz że wam było można a nam nie można było odzyskać tych futer? Moralność Kalego u Niemców jest wysysana z mlekiem matki. Co za ćwoki!!!!
              • Gość: arbiterka Re: Ależ chcieli, Niby dlaczego nie?Było 1000 pow IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.12, 13:52
                O glupiutki ludziu, nie o futra chodzi, a o fut(t)er.
                • Gość: gosc Re: Ależ chcieli, Niby dlaczego nie?Było 1000 pow IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.12, 14:16
                  Ja bym powiedzial ze wszystkiemu sa winni Francuzi bo rekwirowali w 1811 futra w Moskwie.
                • erka-4 prawda niezbita... 13.02.12, 09:53
                  ...żarcia tym faszystowskim bandziorom także brakowało bo kartkami na chleb się dzielili.
        • Gość: behemot Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.core.lanet.net.pl 10.02.12, 23:14
          To co dosyć rzeczowo opisałeś, to efekt chowu wsobnego.
        • Gość: behemot Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.core.lanet.net.pl 10.02.12, 23:19
          To co tak dosyć dobrze opisałeś to efekt chowu wsobnego.
      • Gość: dododo Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.12, 22:13
        Gość portalu: slazak z NRD-fenu napisał(a):

> Oj nie przyczynia nam sie mniejszosc poniemiecka do budowania zgody na Slasku
        > . Wojna dla tutejszych "Niemcow" rozpoczela sie bardzo pozno bo dopiero w styczniu 1945 .

A ty "popolski mieszkancu- mieszancu" budujesz ta zgode.
        Mieszkasz w Niemczech ale mowisz tym Niemcom z MN i jatrzysz,: "nam sie, i u nas. Oni sa tam gdzie zawsze byli. Na Slasku. W miedzyczasie moga decydowac o sobie, bez dozwalania takich
        "patriotow" jak ty, pofyrtancu na obcyznie. A ty popolski wandrusie gdzie masz "dom/doma,domowina", jezeli ta mala Ojczyzne/ Heimat wogole masz.
        • Gość: gosc Re: Komentarz: Gdyby nie chcieli dokopać Niemcom. IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 12:33
          "kto sie przezywa ten siet tak nazywa" to chyba slyszalem od moich wschodnich sasiadow -wydaje mi sie ze pasuje do niektorych komenatrzy na forum.
    • Gość: Waldemarek slonski hajmat, tysz niymiecki IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 20:23
      www.youtube.com/watch?v=5-GGTA4XlTI
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka