Gość: rom 7 lat temu opolanie opłakiwali Jana Pawła II. W... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.12, 13:08 Nie martw się, jeszcze zapłaczesz.... jak nieco urośniesz. Może za utraconym marzeniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Zbiorowa histeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 13:21 I co nam pozostało z tej zbiorowej histerii? Odpowiedz Link Zgłoś
skautopolski sprawa jest złożona 02.04.12, 13:43 Nasze społeczeństwo kocha święta podniosłe, celebrę, machanie flagami... Tacy jesteśmy. W komunistycznej Polsce pojawia się człowiek Kościoła, który nie jest znany masom. Zostaje papieżem. W tym czasie KK jest jedną z niewielu przestrzeni wolności. Dobrze realizuje swoją misję społeczną. To z pewnością najwybitniejszy Polak na długie lata. Niedowierzający i sceptyczni niech się zastanowią, kogo można z nim porównać - co do charyzmatu, rozpoznania w świecie, autorytetu moralnego, posłuchu w naszym społeczeństwie. Nie mam za złe, ani nawet się nie dziwię, że ktoś po nim nie płakał (ale mówienie o zbiorowej histerii to jednak wielkie i prymitywne uproszczenie. Dlaczego? Bo działo się to w czasach wolności. A histeria - jak np. w Korei Północnej - jest jedyną słuszną i oczekiwaną reakcją). Mam wielką pretensję, że nasze przywiązanie do JPII jest odpustowe: wzruszenie, łezka, flaga... Nie czytamy co napisał, nie reflektujemy krytycznie jego twórczości (te prace doktorskie - peny i peaniki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: sprawa jest złożona IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.12, 14:56 skautopolski napisał: > autorytetu moralnego z tym autorytetem to bym nie przesadzał... wiadomosci.onet.pl/kiosk/rysa-na-swietosci,1,4101796,kiosk-wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
skautopolski Re: sprawa jest złożona 02.04.12, 15:04 wydaje mi się, że nie przesadzam. Nie karykaturyzuj. Nie o nieskazitelność tu chodzi (taka analogijka: poszukajmy autorytetu moralnego wśród ludzi - np. polityków, działaczy społecznych - którzy musieli podejmować tyle i takie decyzje jak Wojtyła i popełniliby o wiele mniej błędów. Teoretyczne rządzenie jest jak teoretyczne podejmowanie decyzji i teoretyczne bycie autorytetem moralnym). Co do pedofilii to częściowa zgoda. Ale... Proszę podać instytucje świeckie, które w czasach Wojtyły podejmowały odważne, pionierskie, skuteczne decyzje odnośnie do pedofilii. NIE MA TAKICH, bo nie było modelu, sprawdzonych rozwiązań, dobrych wzorców. Ale problem pedofilii wskazuje na innym problem w ramach KK. Nie ma tam instancji kontrolnej, bo chodzi o strukturę hierarchiczną. I to jeden z największym problemów KK na dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: sprawa jest złożona IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.12, 15:14 skautopolski napisał: > analogijka: poszukajmy autorytetu moralnego wśród ludzi - np. polit > yków, działaczy społecznych to jest argument w stylu "a u was biją murzynów" > instytucje świeckie, które w czasach Wojtyły podejmowały odważne, pionierskie, skuteczne decyzje odnoś > nie do pedofilii moze sie nie znam na prawie, ale pedofilia jest przestępstwem od dawna. wiec argument od czapy ktoś kto krył pedofilów nie może być autorytetem morlanym. no chyba że dla ciebie moze.... Odpowiedz Link Zgłoś
skautopolski Re: sprawa jest złożona 02.04.12, 15:21 Ty jesteś też dla mnie autorytetem moralnym... oczywiście teoretycznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanin Re: sprawa jest złożona IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.12, 15:23 chyba na głowę upadłeś :> Odpowiedz Link Zgłoś
skautopolski Re: sprawa jest złożona 02.04.12, 15:25 Jaki autorytet taki upadek... na głowę)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tao szatanski opolanie, kto? IP: *.nyc.res.rr.com 02.04.12, 16:43 dla mnie wojtyła, obok m.jacksona, był największym showmenem końca XX wieku i nic poza tym, nie do końca, facet był na tyle sprytny, że ludzie mający go gdzieś do dzisiaj płaca za niego rachunki. tao szatanski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Do tao szatanski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 18:16 Jaki nick taki wpis.Jak ty to chłopie zrobiłeś ? Ot łeb ! Odpowiedz Link Zgłoś