Dodaj do ulubionych

Kocham moich Żydów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 06:29
Ze wzruszeniem przeczytałem w GW piękny reportaż Smoleńskiego z wyprawy pierwszy raz do Izraela. O tym, że jest to cudne miejsce na ziemi, słusznie nazywanej Świętą, naładowane olbrzymimi emocjami wiedziałem od dawna. Zazdrościłem mojej córce, że mogla zrobić z tego miejsca serię reportaży dla tv w USA. Ale zarówno w tekście red. Smoleńskiego, ani w ostatnim czasie także gdzie indziej, nie znajduję ani jednego zdania, które pozwoliłoby się odnieść do kwestii kluczowej, najgłówniejszej dla polityki bliskowschodniej, co z zajętymi i okupowanymi bezprawnie ziemiami Zachodniego Brzegu? Co z losem Palestyńczyków jako narodu? Czy temat został już odfajkowany na zawsze? Smoleński o tym CAŁKOWICIE ZAPOMNIAŁ, pisze przez pryzmat hedonistycznych doznań, obrazków z plaż Tel Avivu (urzekł go widok młodych żołnierek, które topless robiły poranną zaprawę), powołuje się na doznania "Adama", ale nie tego biblijnego etc. A gdzie jest los Palestyńczyków?
Obserwuj wątek
    • Gość: Janusz Sawczuk Re: Kocham moich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.12, 18:40
      Trochę mnie Waldek zdetonowałeś tym wejściem smoka. Ja sądziłem naiwnie, ze wymienimy jakieś ogólne refleksje dotyczące powodów dla których urzeka nas Ziemia Święta i społeczność izraelska, która też ma swoje problemy, że dowiemy się czegoś o takim bardzo wypranym z polityki tekscie red. Smolenskiego, a przyszedł twardy cios w grdykę wzgl. zimny prysznic. Ja musze to przeczytać i przetrawić. Mówię pas.
      • Gość: Men1973 Re: Kocham moich Żydów IP: *.atol.com.pl 11.06.12, 20:34
        Panie Januszu, liczył Pan na dialog z psycholem-gimnazjalistą?
        • Gość: Waldek Re: Kocham moich Żydów IP: *.com 11.06.12, 20:41
          > Panie Januszu, liczył Pan na dialog z psycholem-gimnazjalistą?>
          To dopiero trzeba być psycholem żeby tak wypisywać na Zębatego.
    • tiresias bez specjalnej nadzieji, ale ... 11.06.12, 21:58
      PT Waldku, ja nie używam inwektyw i wypraszam sobie takowe pod moim adresem.
      Jak sam słusznie napisałeś, ludzie potrafią znaleźć w Internecie interesujące ich treści i nie musisz zaśmiecać tego forum (zatytułowanego "Opole" - fersztejen?). Kto zechce sobie poczytać 'tfurczośc' Profesora P, na pewno do niej dotrze.
      szalom!
      • Gość: Men1973 Re: bez specjalnej nadzieji, ale ... IP: *.atol.com.pl 11.06.12, 22:27
        Próbujesz dyskutować z menem1972?
    • Gość: goram Re: bez specjalnej nadzieji, ale ... IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 22:23
      Co my będziemy się zajmowali narodem wybranym i palestyńskim?
      Nasze Polskie dzieci są głodne!
      Ktoś im pomoże?
    • Gość: Me Re: bez specjalnej nadzieji, ale ... IP: *.atol.com.pl 11.06.12, 22:38
      Znaczy - mamusia i babcia?
      • Gość: Men1973 (to pisałem ja, Men1973) IP: *.atol.com.pl 11.06.12, 22:41
    • Gość: Janusz Sawczuk Re: Sformalizowano program holocaustowej indoktry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 11:48
      Waldku, pomysl spokojnie, bez gorączki, kto ma zadbac o wiedzę o holokauscie jak nie najbardziej nią doświadczony naród i państwo? Dla mnie to zrozumiałe, że wiedza ta musi pozostać trwałym wyposazeniem świadomości europejskiej, w końcu holokaust wyszedł z Europy i przebiegł w Europie; stąd zaangazowanie UE. Za Polaków też nikt nie odrobi domowego zadania pilnowania własnej świadomości historycznej i wbudowywania jej w kontekst europejski, tak by nic nie uronić z naszego interesu narodowego.
      Trening w poczuciu winy? Ponieważ jesteś młody i uczciwy (tak zakladam) chyba potrafisz oddzielić jedno od drugiego i umiesz wziąć na swe barki tę część dpowiedzialności Europejczyka za to co się stało, jaką nalezy wziąć, nie zapominając, by zadbać o to, ażeby i nasze polskie bóle były brane pod uwagę przez innych.
    • Gość: Janusz Sawczuk Re: Sformalizowano program holocaustowej indoktry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.12, 12:39
      Lękam sie takiego myslenia, odrzucam je.
      Bliższa mi jest ideologia pokojowego ścierania się, pokojowego rywalizowania narodów w dobrym, a nie w złym. Odrzucam zbiorowy gwałt, zemstę narodów za krzywdy prawdziwe i wydumane, preferuję inteligentną obronę własnych interesów wzorowaną na intelektualizmie własnie zydowskim, który czynnik intelektu wprzągł zreszta w zgodzie z nakazem własnej religii do stworzenia kanonu działań praktycznych. Kto nam broni mądrze wzorować się?
      A wracając do Palestyńczyków to uważam, że społeczność międzynarodowa jest mało aktywna w budowaniu pokoju bliskowschodniego. Pozostawiono ten wątek USA, a one same nie sa w stanie pomysleć w szerszych kategoriach zrównowazonych interesów wszystkich narodów zamieszkujących tamten region, z wielu wzgledów, wsród których działanie lobby żydowskiego w USA wydaje się czynnikiem najostotniejszym (Por. wspaniała monografię: John J. Mearsheimer, Stephen M.Walt, The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy, New York 2007).
    • Gość: Collonna Re: Epilog... IP: *.pool.mediaWays.net 12.06.12, 14:20
      "Herr,die Not ist groß!
      Die ich rief, die Geister,
      Werd ich nun nicht los."
    • Gość: Janusz Sawczuk Re: Kocham moich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 13:47
      Panie administratorze,
      ja przepraszam, ale zaskoczył mnie rozmiar Waldkowych napastliwości, nie chcę w tym uczestniczyć, proszę mnie wykreślić z tego wątku. Z góry dziekuję.
    • Gość: Janusz Sawczuk Re: Kocham moich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 13:57
      Puk, puk, Panie administratorze, czyżby Pan słodko spał po wczorajszym?
    • Gość: lalecznik No i widzi Pan IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.12, 17:31
      Szanowny Panie Sawczuk. W Polsce o żydach jeszcze długo nie będzie można porozmawiać na spokojnie, ponieważ tacy jak Waldek zawsze sprowadzą temat do poziomu, który przypomina obłęd. Ja rozumiem sens tego co Pan napisał w poście otwierającym. Jest to temat rzeczywiście ciekawy. Jednak nie ma warunków aby go rozważać. Myślę, że Pan już to rozumie.
      To jest pewien problem nas i naszego społeczeństwa. Reagować, czy nie reagować? Zawsze wychodzi źle. Z drugiej strony, jak się nie uporamy z tak jaskrawym przykładem pewnego sposobu myślenia, jak antysemityzm, który w naszym społeczeństwie ma się dobrze, to czy będziemy mogli w ogólnej debacie społecznej rozważać inne wątki, m.in. odnoszące się do innych nacji, przekonań religijnych, opcji seksualnych, zagadnień etycznych jakie niesie ze sobą współczesna nauka, a szczególnie medycyna?
      • Gość: Janusz Sawczuk Re: No i widzi Pan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.12, 17:55
        Zgadzam się z Panem w 100% i myślę, że jest to objaw jakiejś aberracji umysłowej, a może nawet psychicznej. Jest mi przykro, że wywołałem temat, który został natychmiast wykorzystany w złej sprawie. Oczywiście przeczytałem wskazywane linki i doszedłem do wniosku, że niewiele trzeba, by wiązać jakaś pojedynczą historię sprzed wielu lat w całe łańcuchy piętrowych oskarżeń, które nie przez przypadek nakierowane są na atakowanie bez pardonu całości polskiej polityki współczesnej w wykonaniu jednej z formacji. Proste pytanie qui bono odsłania cały ten mechanizm napiętrzania ad absurdum.
        Jako historyk widzę tylko jedno wyjście: badanie i pisanie, odsłanianie ukazywanie i nagłaśnianie, bo tam, gdzie jest niewiedza, tam jest tendencja do zajmowania tego pola przez umysły już obezwładnione chorobą antysemityzmu.
        • Gość: Collonna Re: No i widzi Pan IP: *.pool.mediaWays.net 17.06.12, 19:06
          Ja juz dawno przestalem sie tym tematem podniecac. Jestem fanem panstwa Israel i uznaje historyczne fakty. A takim faktem jest wymordowanie europejskich Zydow-zapowiedzianym i wyko-
          nanym przez niemieckich narodowych socjalistow, ktorzy do tej zbrodni zaprzegli tez innych-
          niektorych przymusowo, inni robili to z zapalem.Niemieckie panstwo wzielo za to odpowiedzialnosc.
          Na Slasku nie byl to temat- zrobilem tez wielkie oczy, gdy poznalem ludzi z Wsch. Polski i , niestety,
          z Podlasia. Takiego antysemityzmu, jak na Podlasiu, to jeszcze nie widzialem-bo moze nie bylem
          na Ukrainie. Bardzo mi przykro, ze na opolskim forum ten temat wyplynal.
          • Gość: lalecznik Ten temat zawsze istniał IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.12, 19:54
            Generalnie takie wpisy są ignorowane i z czasem znikają z pola widzenia. Jednak ostatnio jest ich więcej. Może jest to spowodowane pewnych rozchwianiem emocjonalnym wynikający z obaw przed niepewną sytuacją gospodarczą w Europie. Może jest konsekwencją paranoidalnych zachowań części polityków, którzy hołdują spiskowym teoriom i na nich budują elektorat. Tak czy inaczej antysemityzm zawsze istniał. W postaci przekazywanych dowcipów, paru zdań w dyskusjach z bliższym lub dalszym znajomym. Myślę, że każdy z nas z takim zjawiskiem się spotkał. Z reguły w życiu codziennym na takie wtrącenia się nie reaguje. Zbywa milczeniem, bo i o czym tu mówić. Temat się niejako zamiata pod dywan. I chyba to jest błąd.
            Ostatnio byłem na zebraniu rodzinnym i teść mojej siostry znowu zaczął temat. Wiedzie mu się nieźle, ma swój prywatny dobrze prosperujący biznes. Zasadniczo nie ma powodu do narzekań. Znam go już ponad 15 lat. Nic się nie zmieniło. Tyle lat rodzina zbywa jego fobię, milczy przy stole, odchodzi na bok, stara się zmienić temat. Nie dociera.
            Taka myśl się nasuwa, że brak reakcji nie daje rezultatów. Reakcja z kolei powoduje kaskadę takich wpisów i dyskusyjną sieczkę trudną do przetrawienia. No ale cóż. Może to jest droga. Sam mam wątpliwości, ale obecnie innego sposobu nie widzę. Może trzeba przez to przejść jak przez trądzik.
            • Gość: Janusz Sawczuk Re: Ten temat zawsze istniał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 08:06
              Kiedys rozmawiałem szczerze na ten temat z moja była znajomą, Żydówką, której rodzina ocalała z Holokaustu w okolicach Olkusza i przez powojenny Wrocław wymemigrowała do RFN, gdzie obecnie mieszka. Opowiadałem moje osobiste doświadczenia z podlaskim antysemityzmem, o którym wspomniał collona, a czego nie mam mu za złe bo dotknął niestety prawdy. Wiele słyszałem na ten temat od Ojca, który w kulturze miękkiego antysemityzmu wyrastał (slynna w rodzinie była jego opowieśż o ostatniej krowie zywicielce wyprowadzanej z obory przez jakiegos wierzyciela domagającego sie zwrotu zadłużenia zaciągniętego na cele rodziny co laczylo się dla mojej babci z dramatem, a dla wierzyciela z odzyskaniem pozyczonego kapitału, czesto na wysoki procent, bo o wzięciu pozyczki od polskiego pozyczkodawcy nie można było nawet pmarzyć), i w który nas wprowadzał nie wiedząc że zaraża nas chorobą. Mój podswiadomy miekki antysemityzm (dowcipy, anegdoty etc.) został wyrugowany dopiero pod wpływem refleksji nad Zagładą (na szczęście mialem na to czas na studiach historii i także potem), gdy przerabiałem niejako zawodowo także prace Bartoszewskiego i Lewinówny (Ten jest z Ojczyzny mojej) i Datnera o zbrodniach Wehrmachtu na jeńcach wojennych i wielku innych, a także pod wpływem rozmów z moją Żona, która pochodziła ze sląskiej rodziny, w której nie było antysemityzmu, przeciwnie, gdzie Zydów ceniono i podziwiano, naśladowano.
              Ale wracając do mojej znajomej S. Otóz ona powiedzila mi jedno proste zdanie, które otworzyło mi oczy: konkurencja gospodarcza polskich środowisk drobnomieszczanskich i przewaga kapitału żydowskiego w tej konkurencji była motorem napędzającym animozje i wrogość. Podsycana była ona także walką o byt narodowy. Kapitał zydowski jako świetnie zorganizowany traktował pierwociny polskiej klasy sredniej jako wyzwanie dla siebie i rzadko kiedy wspierał ją, wiazał się z reguły z kapitałem państwa - zaborcy. Ale mówimy tylko o kapitale, bo biedota żydowska wiodła taki sam nędzny byt jak biedota polska.
              Nie miejsce tu na wykład, ale powiązania biedoty z ideami socjalistycznymi potem komunizmem sa powszechnie znane, ten pęd do ogólnej szczęśliwości w barwach np. sowieckich znowu zderzał sie z interesem narodowym polskim i prowadził do tragicznych wyborów nie tylko bezpośrednio po 1918, ale w okresie 1939-41 na ziemiach przechodzących z rak do rak np. na Podlasiu, które najpierw było sowieckie, potem niemieckie, potem znów sowieckie. Na Ślasku problem zniknął bezszelestnie, bo po nocy kryształowej, po uruchomieniu obozów zagłady na zajętych i okupowanych ziemiach polskich Zydzi po prostu pewnego dnia zniknęli (swietny opis u Bienka z perspektywy małego chłopca). Kapitał zydowski, wielkie kręgi wielkiej finansjery, został poprzez emiasariuszy z Europy (wiemy tylko o Karskim, ale mogło byc ich wielu) powiadomiony, ale kręgi wojskowe musiały uznać powstrzymanie zagłady za niewykonalne, bo ginęły także inne narody i walka toczyła się nie o byt jednego narodu tylko cywilizacji europejskiej i anglosaskiej. Może dlatego stosunkowo łatwo zapadly decyzje, by w formie jakiejś rekompensaty pozwolić powrócić Zydom do Palestyny, która dawno została zagospodarowana przez Palestynczykow, co wywołalo konflikt trwający do dziś. Wspomnialem prace dwu amerykańskich politologów, która tez przyniosla im zarzut antysemityzmu, ale zwyciezylo podejście naukowe i temat ten przebadano metodami politolgicznymi. Teraz aktualnie czytam wydany w Polsce bestseller amerykański: Levi Brackmana i Sama Jaffe, Zydowska mądrość w biznesie.Jak odnieść prawdziwy sukces dzieki lekcjom z Tory i innych starozytnych tekstów, wydanej przez Helion w 2011 r. Nie ma tu żadnych tajemnic, jest odwolanie sie do zachowań racjonalnych, prostych ludzkich cech jak odwaga, konsekwencja, smialosc, spryt, ocena ryzyka, długfalowe planowanie etc. etc. Czyli tego czego sami doswiadczamy w zyciu pod potocznymi wskazaniami " nie bądź głupi", "dzialaj mądrze", "nie daj sie oszukać", "mysl nieszablonowo". Nie ma tu żadnej kabaly i mitologii. Jest rozum i jego działanie.
              I jak zawalasz, nie szukaj winy u innych, szukaj w sobie.
              Ja poszukałem i... udało mi się, tak sądzę.
              • Gość: Collonna Re: Ten temat zawsze istniał IP: *.pool.mediaWays.net 18.06.12, 10:21
                Jakims cudem udalo mi sie za mlodu przeczytac ksiazke " Na zachod od Jordanu" Andrzeja Zeromskiego-wydana w 1966-czyli akurat jeszcze przed ta syjonska histeria. Wydaje mi sie, ze to
                od tego czasu mam takie pozytywne nastawienie do Izraela, chociaz takze z domu wynioslem takie wrazenie, ze stala im sie gleboka niesprawiedliwosc.
                Nie bede sie tu rozwodzil-takze w Izraelu wiekszosc ludzi wie o tym, ze nie przyszli do bezludnego kraju a "bezpanskie" tereny to nie automatycznie izraelskie. Takze wykupienie ich od tureckich agow to moze formalnie bylo wtedy OK, ale nie do konca.
                Z drugiej strony Zydzi pozostawili w ich starych ojczyznach , zarowno w Europie jak w krajach
                arabskich przez wieki wypracowane wartosci-za wiekszosc nikt im nie zaplacil...
                I znowu sie rozpisalem....
                • Gość: Janusz Sawczuk Re: Ten temat zawsze istniał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 11:03
                  Muszę to przeczytać, zamówiłem na Allegro..dzieki za link..
                  • Gość: Waldek Piąty rozbiór Polski Henryk Pająk IP: *.com 20.06.12, 11:39
                    Piąty rozbiór Polski Henryk Pająk

www.google.pl/search?q=Pi%C4%85ty%20rozbi%C3%B3r%20Polski%20Henryk%20Paj%C4%85k%20&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&source=hp&channel=np
                    Lichwa rak ludzkości Henryk Pająk

www.google.pl/search?q=Pi%C4%85ty%20rozbi%C3%B3r%20Polski%20Henryk%20Paj%C4%85k%20&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&source=hp&channel=np#hl=pl&client=firefox-a&hs=lYI&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&channel=np&sclient=psy-ab&q=Lichwa+rak+ludzko%C5%9Bci+Henryk+Paj%C4%85k+&oq=Lichwa+rak+ludzko%C5%9Bci+Henryk+Paj%C4%85k+&aq=f&aqi=g-K1&aql=&gs_l=serp.12..0i30.2198.6515.0.7867.34.12.0.0.0.8.262.1868.1j6j3.12.0...0.0.3akMGy32nT4&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=d321c925da0f1864&biw=1024&bih=629
                    • Gość: Waldekk Pozostale ksiazki Henryka P. IP: *.com 20.06.12, 18:50
                      www.google.pl/search?q=Henryk%20Paj%C4%85k%20&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&source=hp&channel=np#q=Henryk+Paj%C4%85k&hl=pl&client=firefox-a&hs=zAP&rls=org.mozilla:pl:official&channel=np&prmd=imvnsbo&ei=Tv3hT7DnAcfMtAaShP1w&start=10&sa=N&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=d321c925da0f1864&biw=1024&bih=629
    • Gość: Bardzo to ciekawe Re: Kocham moich Żydów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.12, 20:58
      "Niech mi wolno będzie ponowić prośbę Rady o pełną współpracę z naszą misją" - z takim wezwaniem do władz izraelskich wystąpiła przewodnicząca Rady Laura Dupuy Lasserre.

Misja, złożona wyłącznie z kobiet, została powołana w celu zebrania danych, na podstawie których "dokona oceny następstw zakładania (izraelskich) kolonii dla funkcjonowania praw obywatelskich, politycznych, gospodarczych, społecznych i kulturalnych Palestyńczyków na terytoriach okupowanych, łącznie ze Wschodnią Jerozolimą" - oświadczyła pani Lasserre.

W skład misji wchodzą trzy kobiety-sędziowie: Francuzka Christine Chanet, Unity Dow z Botswany i Asma Jahangir z Pakistanu.

"Wszystkie trzy mają opinię bezstronnych, niezależnych i obiektywnych specjalistów" - zapewniła przewodnicząca Rady Praw Człowieka.

Jak podaje sprawozdawca ONZ, Richard Falk, wyspecjalizowany w problematyce praw człowieka na palestyńskich terytoriach okupowanych przez Izrael, w 2011 r. Izraelczycy wznieśli tam co najmniej 3 500 budynków, nie licząc osiedli na anektowanych terytoriach Wschodniej Jerozolimy.

Kolonizacja ta stawia pod znakiem zapytania możliwość rozwiązania polegającego na powołaniu państwa palestyńskiego i współistnieniu dwóch państw - oświadczył Falk.

Rozmowy pokojowe między Autonomią Palestyńską a Izraelem w sprawie ewentualnego współistnienia dwóch państw zostały przerwane jesienią 2010 r. Palestyńczycy odmówili ich kontynuowania w sytuacji gdy Izrael stwarza fakty dokonane i odmawia ogłoszenia moratorium w sprawie kolonizacji ziem przyszłego państwa palestyńskiego.

Izraelskie ministerstwo spraw zagranicznych, reagując energicznie na powołanie misji śledczej, uznało, że jest to "nowy jaskrawy przejaw tego, iż Rada Praw Człowieka ONZ zajmuje stronnicze stanowisko, charakterystyczne dla jej stosunku do naszego kraju".

Zarzuciło też Radzie, że "nadmiernie skupia uwagę na Izraelu", podczas gdy "ignoruje łamanie praw człowieka w innych krajach", że "tylko symbolicznie" interesuje się masakrami, jakich dokonuje syryjski reżim Baszara el-Asada.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka