Dodaj do ulubionych

650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje prz...

IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 06:04
CZYSZBY REAL OPŁACIŁ PROTESTUJĄCYCH.?
MUSI BYĆ KONKUTENCJA DLA REALA
SZKODA TYLKO, ŻE TO TAK DŁUGO SIĘ CIĄGNIĘ. TESCO MOGŁO JUŻ DAWNO PRACOWAĆ I
NIKOMU TAM NIE PRZSZKADZA.
Obserwuj wątek
    • Gość: siwy_jeż Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.uni.opole.pl 07.07.04, 07:16
      "Liczba naszych głosów nie może być przeciwstawiana pozostałej masie ludzi,
      których rzecz bezpośrednio nie dotyka - zwracała na koniec uwagę Małgorzata
      Dziwoki-Więcek." - Sorry, ale to sie nazywa DEMOKRACJA... :)
      • Gość: Ad Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.umwo.opole.pl 07.07.04, 07:41
        Demokracja to też poszanowanie praw mniejszości :-)
        • Gość: o. Jan Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 07:46
          Zgadza sie - poszanowanie praw mniejszośći, ale mądrych praw, a nie bzdurnych pomysłów, jakimi darzą miasto mieszkańcy słynnej juz ul Ozimskiej.
          • Gość: Real_ista Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 24.07.04, 17:07
            Poszanowanie praw mniejszościnieozancza poddania sie uatokratycznym zadaniom
        • Gość: GoBo Prawa mniejszości? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 07.07.04, 11:48
          Świetnie, każdy ma prawo protestować. Ale nie wolno mylić prawa demokratycznego
          z hamulcostwem i buntownictwem, takim typowym polskim oportunizmem. Przecież
          istnienie hipermarketu w komentowanym położeniu nie zrujnuje życia okolicznym
          ludziom, czy handlarzom z Krakowskiej, 1 Maja, Sienkiewicza, itp. Zawsze coś
          komuś się nie bedzie podobało. Mieszkońcom Rynku nie podoba się, że piwo się
          pod ich oknami sprzedaje, ale to nie powód, by ogródki stawiać na polderach
          Odry, mieszkańcom Luboczowów nie podoba się, zeby uchronić Opole i "jakieś
          woluminy" od ewentualnej powodzi, ale administracyjnie podjęto decyzję, że ich
          bunt na nic się zdał dla wyższych racji i racji większości, budowa obwodnicy na
          pewno komuś popsuła widok w części Gosławic i innych miejscach, komuś utrudnia
          dojazd do pól, mi utrudnia dojazd rowerkiem do lasu. Mi także nie podoba się
          usytuowanie stadionu Gwardii na ZWMie, bo jak są imprezy, to trudno jest na
          osiedle wjechać. A czy mieszkańcom Nowej Wsi Królewskiej podoba się, że za
          płotem mają linię kolejową, z której z resztą nie mogą korzystać, bo nie ma
          przystanku, a na przejeździe w dodoatku nie ma zapór?!

Ludzie, wy nie mylcie demokracji z bezsensownym przeciwstawianiem się
          wszystkiemu, tudzież z podsycaniem negatywnych nastrojów przez grupy wpływów!
      • Gość: DZIWOKI JESTESCIE Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 24.07.04, 17:09
        Dziwoki-Więcek to nazwisko mówi samo za siebie "DZIWOKI"!!!! i tyle...
    • Gość: k Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 07.07.04, 08:01
      Postawa mieszkancow ul.Ozimskiej jest wypisz wymaluj taka sama jak mieszkancow
      wioski ktora ma byc zalana jako zbiornik raciborski.
      To niewazne ze tysiace ludzi jest zagrozone powodzia wazne ze ja tu sie
      urodzilem i mam prawo obejsc swoja stodole. Podobnie mieszkancy niewazne ze
      Opole jest najdrozszym z miast Polski wazne ze za oknem maja mi spiewac
      skowronko.
      Jestesmy swiadkami terroru mieszkancow ul.Ozimskiej.
      Przeciez nawet jak nie zbuduje sie Tesco to ruch na ulicy i tak bedzie sie
      zwiekszal. To nie wina mieszkancow ze tam mieszkaja to wspaniali projektanci
      ktorzy projektowali i budowali wzdluz arteri komunikacyjnych tak jakby nie bylo
      innych mozliwosci.
      Prosze jechac zagranice i popatrzec jak ludzie mieszkaja, wsrod zieleni w
      parkach. Tylko w Polsce budynki stawa sie wzludz ciagow komunikacyjnych a potem
      sa oproblemy.
      Tak bez glowy bydowala komuna teraz musimy za wszystko cierpiec. Nic na to nie
      poradzimy.
      • Gość: zaTESCOwicz 650 mieszkańców okolic Ozimskiej powinno... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 08:05
        ...zawisnąć (foto z podpisem) na bilboardach pod realem,
        żeby wk...wieni klienci tegoż mieli na co pluć z wdzięczności.
      • Gość: ToMMy Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.planet.opole.pl 07.07.04, 19:15
        Jakos w kazdym duzym miescie ludzie i urzad poradzili sobie z problemami
        marketow i buduja je poza granicami miasta a nie w miejscu gdzie w piatki nawet
        po 20 minut stoi sie w korkach!
        Poza tym na ul. Swiatowida i Sandomierskiej istnieja juz hurtownie do ktorych
        codziennie od 4-22 dojezdzaja samochody, mnostwo!
        A ja jako mieszkaniec tej ulicy oraz sasiad F.Mebli nie chcial bym wychodzic na
        balkon i wachac smrodu ani ogladac parkingu z 1500 samochodami!
        Nie wiem czemu tak wszystkim sie podoba pomysl TESCO przy ul. Ozimskiej??
        Czemu marketu nie chca budowac na ul. Wschodniej gdzie jest mnostwo miejsca,
        mały ruch i dwu-pasmowa ulica, ktora trzeba tylko wyremontowac!
        Kto z Was chcialby miec parking w odleglosci 50m od domu gdzie jezdza
        samochodyod godz 4-22 a na dokladke parking i smrod 1500 samochodow??!!
        Chyba nikt...
        • Gość: jan Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.warynskiego.punkt.pl / 217.173.201.* 07.07.04, 21:48
          Nie pieprz głupot,przenieś się na rondo to będziesz miał trochę pojęcia.
        • Gość: mieszkaniec Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.chello.pl 07.07.04, 22:06
          Gość portalu: ToMMy napisał(a):

> Jakos w kazdym duzym miescie ludzie i urzad poradzili sobie z problemami
          > marketow i buduja je poza granicami miasta a nie w miejscu gdzie w piatki
          nawet
          >
          > po 20 minut stoi sie w korkach!
          > Poza tym na ul. Swiatowida i Sandomierskiej istnieja juz hurtownie do ktorych
          > codziennie od 4-22 dojezdzaja samochody, mnostwo!
          > A ja jako mieszkaniec tej ulicy oraz sasiad F.Mebli nie chcial bym wychodzic
          na
          >
          > balkon i wachac smrodu ani ogladac parkingu z 1500 samochodami!
          > Nie wiem czemu tak wszystkim sie podoba pomysl TESCO przy ul. Ozimskiej??
          > Czemu marketu nie chca budowac na ul. Wschodniej gdzie jest mnostwo miejsca,
          > mały ruch i dwu-pasmowa ulica, ktora trzeba tylko wyremontowac!
          > Kto z Was chcialby miec parking w odleglosci 50m od domu gdzie jezdza
          > samochodyod godz 4-22 a na dokladke parking i smrod 1500 samochodow??!!

Chłopie jaki smród? Prawie każde auto ma katalizator, a dymiące Syrenki i
          Trabanty to juz przeszłość, Facet żyjesz jeszcze komuną i latami 80-tymi,
          wyluzuj się! I tak nie powstrzymasz rozwoju miasta, poza tym mieszkasz w
          *centrum miasta" to licz sie z niedogodnościami, coś za coś, nie ty pirwszy i
          nie ostani. Miłego dnia i do zobaczenia przy otwarciu TESCO 2 na Ozimskiej!!!
          • Gość: ToMMy Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.planet.opole.pl 08.07.04, 20:00
            Sorry, ale nie wiem co to jest komuna! na cale szczescie......
            znam ja tylko z historii
        • Gość: Michał Z. Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 20:11
          Tak panie TOMMY a przez wiele lat w Fabryce Mebli pracowało tysiące ludzi,
          produkcja szła na kilka zmian, przyjeżdżało wiele aut i pociągów praca była
          wykonywana przez 24h, zapach jaki się unosił był straszny a dym z komina
          zanieczyszczał nasze miasto. Ja tam pracowałem wiem jak było, teraz stoi
          potężny moloch, gdzie z biegiem czasu zrobi się melina wiec widocznie chce pan
          mieć takie towarzystwo. Albo jest pan taki młody ze nie pamięta jak było na tej
          dzielnicy jak wyglądał dzień przy fabryce bo TESCO chocby się staralo nie zrobi
          takiego SYFU jak ona. Jeżeli mieszkancy sandomierskiej i inni co zapomnieli
          czasy fabryki sprzeciwiaja się to zrobcie sami jakis projekt zagospodarowania
          terenu może jakies baseny lub cos innego i znajdzcie sponsorow. Pozdrawiam i
          niech zyje TESCO:)
      • Gość: julko Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 16:16
        po ile dostali od Reala protestujący? Czy nie jest to jakaś zakamuflowana forma
        korupcji.Czy nie będzie to scigane z urżędu ?.
    • Gość: TESCO zatkać jadaczki krzykacze!!! IP: 213.17.147.* 07.07.04, 08:02
      i tak nic nie zddziałacie,
      • Gość: Lord Vader Re: zatkać jadaczki krzykacze!!! IP: 213.25.164.* 07.07.04, 08:29
        Nie rozumiem jednej rzeczy. Nie można wybudować supermarketu w podobnym miejscu
        jak macro, gdzie w okolicy żywej duszy nie ma? Nikomu nie będzie przeszkadzało
        i już. A jak ktoś powie, że nie będzie mógł dojechać samochodem, to odpowiem
        mu, że krzykacze bez samochodu nie będą terroryzować większości
        zmotoryzowanej.:))
        P.S. Jest różnica pomiędzy demokracją a dyktaturą większości, z którą mamy tu
        do czynienia.
    • Gość: GoBo Tesco do lasu? IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 07.07.04, 09:18
      Z hipermarketami (teraz) to jest jak z wysypiskiem śmieci. Praktycznie każdy go
      potrzebuje, w miarę blisko i z łatwym dojazdem, byle nie za własną miedzą.
      Najlepiej u sąsiada, i to takiego, którego nie lubi!

Ja się pytam tych protestujących, czy oni chociaż będą widzieć z okna TEsco na
      Ozimskiej, kiedy już stanie! Przecież tuż obok tej lokalizacji nie ma żadnego
      domu. Są, owszem, po drugiej stronie torów - za mostem, są - owszem - na
      osiedlu wokół ul. Małopolskiej i nieco na zachód od Głogowskiej, ale nie w
      bezpośrenidej bliskości. Gdyby więc Tesco staneło (abstrahuję od faktycznych
      planów, czy możliwości) przy Wschodniej, tudzież koło działek na
      Częstochowskiej, w lesie, ruch na Ozimksiej byłby taki sam, jak przy
      przewidywanej obecnie lokalizacji, bo tam też do licha trzeba jakoś dojechać. A
      tak, mamy znowu grupę "niezależnych ekspertów", wyliczyli np. "Poza tym i tak
      80 proc. ludzi kupujących w hipermarketach jest spoza Opola." Po pierwsze, skąd
      to wiecie? Po drugie, po drogach Opola jeżdżą tysiące aut dziennie spoza
      miasta, po "naszych" drogach, za nasze pieniądze, tak samo szpitale, szkoły,
      uczelnie, dworzec kolejowy, kino - wszystko to jest także odwiedzane
      przez "wieśniaków", czyżbyście chcieli wprowadzi myto grodzkie na rogatkach? Po
      trzecie, to dobrze, że ludzie spoza miasta robią tu zakupy - podatki i zarobki
      (małe, bo małe, ale zawsze to paręset ludzi ma pracę) - zostaną w Opolu!

Pan Talik też się popisał rozsądnym argumentowaniem. Udaje przed sąsiadami, że
      teraz każdy mieszkaniec Ozimskiej będzie musiał karnie leżec godzinę dziennie
      pod rurą wydechową na parkingu Tesco? Tak to ze zwykłego lekarza można
      zostać "kimś" w swojej okolicy. ;-) Parę haseł w stylu Leppera i jego
      popleczników, "Tesco musi odejść", "zapasy żywności rozdać mieszkańcom
      Ozimskiej"... Ludzie, jest XXI wiek, a totalitaryzm juz odszedł. Nie trzeba już
      protestować przeciwko wszystkiemu, co władza pozwala zrobić. Ale komu ja to
      mówię... Na "nie, bo nie!" nie ma kontrargumentów, nie ma dyskusji... Mam tyklo
      nadzieję, że ta inwestycja wreszcie dojdzie do skutku. Ja też jestem przeciwny
      hipermarketom w centru miasta, dlatego uważam, że dzielnica przemysłowa, w
      której ma być zlokalizowane Tesco przy Ozimskiej, to doskonały pomysł!
      • Gość: ToMMy Re: Tesco do lasu? IP: *.planet.opole.pl 07.07.04, 19:22
        Panie GoBo!
        Pan chyba nie zna tych okolic, badz tez nie byl pan tam wogole.
        A w 100% nie wie pan nawet ze oprócz domków są tam nawet dwa bloki w
        sasiedztwie F. Mebli oraz chlodnia, ktora jakby wyleciala w powietrze to mysle
        ze 1/2 opola na Cmentarnej by wyladowala, jakby amoniaku sie nawdychala
        !
      • Gość: Moriss Przecież tam był i tak "Opolanin"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 23:51
        I co? Nie przeszkadzał?
        Na drzewo!
      • Gość: drewniak Re: Tesco do lasu? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 08.07.04, 18:04
        > Pan Talik też się popisał rozsądnym argumentowaniem. Udaje przed sąsiadami,że
        > teraz każdy mieszkaniec Ozimskiej będzie musiał karnie leżec godzinę dziennie
        > pod rurą wydechową na parkingu Tesco? Tak to ze zwykłego lekarza można
        > zostać "kimś" w swojej okolicy. ;-)

W końcu jako emeryt może zostać kimś bo jako lekarz w przychodni studenckiej był cienki :-)
    • Gość: Mik Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 07.07.04, 10:45
      Owszem, przeszkadza, bo jest w centrum miasta.
      • Gość: city Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 11:30
        Gość portalu: Mik napisał(a):

> Owszem, przeszkadza, bo jest w centrum miasta.

Mikuś a gdzie ty tam masz centum???? Marzy ci się aby to było centrum.Mikuś to
        jest zadupie i to bardzo dobre na centrum logistyczne albo duuużżży sklep.Pa!
        • Gość: GoBo Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 07.07.04, 11:56
          City, nie przesadzaj. Przecież z ulicy Telesfora do strefy "zero" idzie się
          zaledwie 20-30 minut, toż to ścisłe centrum starówki. No i te zabytkowe
          kamienice... Ich cena przecież - jak to w centrum miasta - dorównuje
          nowojowrskim wieżowcom.

Ale zadziwia mnie upartość i prostolinijność "buntowników". Nie mają żadnych
          argumentów, poza nazywaniem dzielnicy przemysłowej "centrum miasta". Hihihihihi!
        • Gość: zTw 650 mieszkańców okolic Ozimskiej powinno... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.04, 11:58
          • Gość: Poluzujcie Po co walczą i tak już przegrali IP: 213.17.147.* 07.07.04, 13:10
            Ci z Ozimskiej już są na straconej pozycji bo Zębaczyński nie zgodzi się na
            odszkodowanie dla sieci z naszej kieszeni.
    • Gość: ZWM Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: 213.76.130.* 07.07.04, 14:02
      Końcówka Ozimskiej ale mi centrum miasta. Jak Pani Dziwoki będzie miała centrum
      logistyczne to jestem ciekawa skąd załatwi odszkodowania dla mieszkańców kiedy
      rozpadną się ich chatynki jak domki z kart. A poza tym co to za domy? Chyba
      domki dla krasnoludków z zaprawą wapienną. Jest się o co bać. Ludzie z
      Ozimskiej przestańcie się kompromitować. A poza wszystkim jak była fabryka
      mebli to co nie przeszkqadzało. A juści. A jak śmierdziało. Mieszkałam na
      Drzymłay . Doskonale pamiętam.
    • Gość: opolanin REAL OPŁACA TYCH ZACOFAŃCÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 17:26
      REAL OPŁACA TYCH ZACOFAŃCÓW
    • Gość: gosposia Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 07.07.04, 17:43
      może i mieszkancy ul.Ozimskiej mają racje ale z drugiej strony Opole to
      największa dziura handlowa jaką widziałam. Wszyscy jestesmy skazania na Real,
      ktory z klientów sobie kpi i wcale o nich nie dba, no bo i po co?
      I tak musza tam przyjsć.
      • Gość: ::kaz:: Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: 217.173.200.* 07.07.04, 19:00
        Że co? Hałas? Spaliny? Niech sobie którys z tych oszołomów stanie na
        Grota-Roweckiego (obok kościoła na przykład) i uczciwie przyzna czy z
        pobliskiego centrum Real + MM szłyszy jakikolwiek specjalnie większy hałas
        różniący się od innych, albo czy czuje spaliny różniące się od innych
        intesywnością? Otóż nie bo między ZWM, a Realem jest wał ziemny obsadzony
        zielenią, a pełniący rolę ekranu akustycznego.

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby i Tesco od strony mieszkań coś takiego zrobiło.

Ale zdaje się, że do tych anarchizujących emerytów nie docierają żadne
        argumenty. Natomiast o dziwo chyba dotarły do Prezydenta, to dobrze. Szkoda
        tylko, że po dwóch latach bezsenswonych przepychanek, które co gorsza potrwają
        jeszcze jeden rok... :(
    • Gość: ja Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 07.07.04, 19:16
      ciekawe czy ta lista jest rzeczywiscie podpisana przez tyle osób , osobiscie
      znam kilkunastu mieszkańców tamtych okolic którzy są zadowolinie z budowy
      • Gość: ToMMy JAKA OZIMSKA?? JACY EMERYCI?? IP: *.planet.opole.pl 07.07.04, 19:32
        choc moze za 40lat przejde na emeryture, jezeli dozyje :D
        poza tym na ul. ozimskiej praktycznie TESCO nikt nie mieszka, te ulice maja
        inne nazwy, wypowiadacie sie nie znajac nawet okolic, nie znajac nawet
        zagospodarowania terenu, a temat to chyba tylko z gazet znacie!
        • Gość: mieszkaniec Re: JAKA OZIMSKA?? JACY EMERYCI?? IP: *.chello.pl 07.07.04, 21:05
          Dajcie sobie już pas z tymi protestami i tak ten hipermarket tam powstanie. To
          tak,jak byście chceli walczyć z telefonami komórkowymi, że niby są szkodliwe
          dla zdrowia. W każdym wątku troche prawdy jest, ale mamy rok 2004, miasto
          bedzie sie rozwijało i nikt tego nie zatrzyma. w Opolu nie ma centrum handlowego
          sn.tradepress.com.pl/default.asp?thdid=3498&bid=3484
          jesteśmy na szarym końcu.
          • Gość: mieszkaniec Re: JAKA OZIMSKA?? JACY EMERYCI?? IP: *.chello.pl 07.07.04, 21:43
            Niech tych 650ciu protestujących przyjdzie do REALA w weekendy i dni
            przedświąteczne i niech przedstawią swoje racje ludzim stojącym w długich
            kolejkach do REALOWSKICH kasach. Z KOwalskim na czele!
    • Gość: mieszkanka Osiedla Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 23:23
      Mieszkam tutaj już blisko 40 lat.Myślę, że pozostali mieszkańcy zapomnieli już
      o hałasie dobiegającym z fabryki mebli, o maszynach pracujących w halach w
      godzinach nocnych, o kominie z którego wydobywały się czarne kłęby dymu - to
      nikmu nie przeszkadzało.Teraz nagle wszyscy zapomnieli, że mieszkają w
      dzielnicy, która zawsze była dzielnicą przemysłową.Zapomnieli o zapachach z
      zakładów mięsnych.Nie wierzę, że te 650 podpisów - to tylko mieszkańcy naszej
      dzielnicy.Należałoby jeszcze sprawdzić wiarygodność tych podpisów - może to są
      wpisy !!! Jak tak dalej pójdzie, to będziemy mieli w sąsiedztwie rozpadające
      się hale, w których zrobią sobie melinę menele. Protestują przeciwko wycince
      drzew - a jak silniej wieje to boją się przechodić pod tymi spróchniałymi
      drzewami, ponieważ lekki podmuch wiatru może je przewrócić - ( tak było parę
      miesięcy temu ). Nasz pseudo park jest jednym wielkim śmietniskiem, trawniki
      dewastowane są przez samochody, maszyny budowlane tych, którzy tak głośno
      krzyczą w obronie zieleni.Ci najgłośniej krzyczący wyrzucają zeschnięte liście
      ze swoich ogródków do parku - bo tm nie muszą ich sprzątać. Nikt też nie
      sprząta psich odchodów po swoich pupilkach - a zwykle te wielkie, chodzące bez
      smyczy i kagańca psiska nie załatwiają potrzeb w przydomowych ogródkach tylko
      wyprowadzane są właśnie do tej oazy zieleni. Czy my boimy się tego że zrobią
      nam porządek, że będzie czyściej. Niech robią hipermarket - jak nie to centrum
      logistyczne - byleby wreszcie ktoś zagospodarował ten teren.Może należałoby
      zrobić listę mieszkańców popierających budowę TESCO - a wiem, że lista ta
      byłaby obszerna.
      • Gość: TESCO musi powstać A może lista społeczna za powstaniem TESCO? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.04, 08:07
        Tylko wśród zwolenników nie ma takich zacietrzewionych dziwaków...
        Pozostali Opolanie są po prostu normalni i nie lubią takich szopek z podpisammi
        itp.
    • Gość: Jagoda Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: 213.25.164.* 08.07.04, 08:51
      bardzo podoba mi się wypowiedź mieszkanki osiedla, która w sposób wystonowany
      napisala prawdę o mieszkańcach ulOzimskiej - miłosnikach swoich zielonych
      ogródków, szumiacych drzew a jednocześnie wyrzucających swoje brudy za płoty-to
      mentalność Kalego.DRODZY mieszkańcy ul.Ozimskiej mieszkacie w mieście a to
      powoduje,że musicie pogodzić się z niekturymi "niedogodnościami" - ruch
      uliczny,powstające sklepy. A tak na marginesie to codziennie kilkakrotnie
      jeżdżę ulicą Ozimską/dojeżdżam do pracy/i w korku stoję tylko wtedy gdy
      zapalaja się czerwone światła na zjeździe z wiaduktu i dlatego nie rozumię z
      kąd tyle wszędzie krzyku o niby zakorkowaną ulicę. Jeśli będzie jakakolwiek
      ankieta za powstaniem TESCO przy ul. Ozimskiej to podpiszę się na niej obiema
      rękami,jak również moi sąsiedzi a że mieszkam w bloku więc podpisów będzie
      więcej niż tylko 650.
      • Gość: Merlin Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: 213.25.85.* 26.07.04, 10:45
        GDZIE BĘDZIE PARKING? Prawde powiedziawszy to jestem ciekaw gdzie będzie
        parking i jak kilienci będą chcieli wyjechać z zakupami w przeddziń BOżego
        Narodzenia kiedy Ozimska będzie zawalona setkami aut- ?? Po za tym przeciwnuicy
        i tak będą chodzić w efekcie na zakupny właśnie do TESCO! Będzie blisko i
        niedrogho , a to się jednak liczy. Po za tym nie jest to pierwszy konflikt o
        takim charakterze. Szum będzie - ale taka jest cena. MOżę to i prawda że będzie
        to zbyt w centrum, ale żyjemy w dziwnym kraju i trzeba sie z tym pogodzić.
    • Gość: opolanin Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: 138.251.163.* 08.07.04, 12:16
      Te podpisy to fikacja. Najbardziej aktywni Panstwo protestuja przeciwko Tesco
      poniewaz kupili rozpadajacy sie dom i prowizorycznie wyremonowali. Tak wiec
      zwiekszony ruch drogowy zmusi ich do gruntownego remontu. To nie moze byc
      przeszkoda dla rozwoju pozytywnej konkurencji w miescie.
      • Gość: ::kaz:: Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: 213.17.145.* 08.07.04, 13:42
        No właśnie, ilośc tych podpisów pachnie przekrętem, niech ktoś obiektywny to
        sprawdzi, byc może od razu wyjdzie z kim mamy do czynienia, a cały ten ruch
        obrońców reala sam sie zdyskredytuje już do końca...
        • Gość: zTw Uwaga dla 650(?) mieszkańców okolic Ozimskiej: IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.04, 14:16
          :więcej nie dziwokujcie
          a jak tak bardzo chcecie
          to do usr...nej
        • Gość: zTw Uwaga do 650(?) mieszkańców okolic Ozimskiej: IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.04, 14:18
          :więcej nie dziwokujcie,
          a jak tak bardzo chcecie
          to do us.a.ej
          w realu kupujcie
          • Gość: ToMMy Re: Uwaga do 650(?) mieszkańców okolic Ozimskiej: IP: *.planet.opole.pl 08.07.04, 20:06
            Aha i w Realu nie robie zakupow bo sa tam za duze kolejki i za wysokie ceny :D
            • Gość: ktoś Re: Uwaga do 650(?) mieszkańców okolic Ozimskiej: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 23:48
              ToMMy - to co piszesz jest dziwne. Gdzie ty robisz zakupy skoro Real dla ciebie
              jest zbyt drogi. Czytając Twoje wczesniejsze wypowiedzi to jestes przeciwnikiem
              TESCO - a tam może byłyby ceny na Twoją kieszeń. Chyba że na zakupy jedziesz do
              Niemiec!
    • Gość: Opolanin Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.opole.pl / *.airlan.pl 09.07.04, 07:40
      cisza i spokoj to na dalekiej wsi tam niech wyjada a jak mieszka sie w miescie
      to ma sie to co sie ma to moez zmienic trase Erki bo sygnal przeszkadza w
      drzemce !!w Nowym Yorku kazdy chcialby mieszkac i co kazali byu robic porzadek
      bo za glosno i za duzo sklepow przeszkadzaja ??
    • Gość: gOSIA Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 10.07.04, 10:16
      Wspolczuje tym ludziom , ktorzy tak protestuja, maja racje.....poniekad, bronia
      swoich interesow. Ale niech wezma pod uwage tez "dobro" nas.........pozostalych
      potencjalnie kjlientow. Rzeczywiscie REAL juz "przegina" i bardzo jest nam
      potrzebny konkurencyjny hipermarket. A gdzie go "otworzyc" ? Na jakim "zadupiu"
      gdzie nie ma czym dojechac? tak jak do MAKRO?
      • Gość: sklepnaperyferie Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.04, 10:47
        Kochani moi zwolennicy hipermarketów w środku miasta, ja wiem, że marzy wam się
        kupowanie rano swieżutkich bułeczek i mleczka w kapciuszkach ale hipermarkety
        nie do tego są stworzone. Dla jasności, hipermarkety to sklepy
        wielkopowierzchniowie przeznaczone głównie dla zmotoryzowanych (wielkość
        parkingów)a zakupy w nich dokonuje się dwa - trzy razy w miesiącu wypełniajc
        cały bagażnik a nie dwa razy dziennie biegając po byle duperele. Hipermarkety
        powinny być na peryferiach, tak jest we wszystkich normalnych miastach
        (USA,Europa Zachodnia np. Wrocław). A jak nie masz samochodziku (tak jak i ja)
        to w normalnych miastach kursują specjalne autobusiki, które podwożą
        zdesperowanych klientów reala do innych geantów, kerfurów czy do upragnionego
        tesco. A tak na marginesie to w mieście istnieją przecież zwykłe sklepy
        miesne , piekarnie, tagowiska, a ci bardziej wybredni i oszczędni mają
        biedronki i inne same plusy dyskontowe.
        Do zobaczenia na otwarciu kolejnego hipermarketu na Bielanach Wrocławskich
        (hen, hen za miastem )

RÓWNIEŻ antyREALISTKA ale mająca na względzie dobro Miasta
        OPOLANKA
    • Gość: neugeb@uer Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 17:40
      Prawda jest taka, że hipermarketów boją się tylko handlowcy, a szczególnie
      tacy, którzy otwierając swój mały kramik wpajali swym klientom, że akurat u
      nich warto kupować windując ceny tak do góry, że starcza na wybudowanie domu,
      spłatę kolejnego mercedesa lub audii życie ponad stan. Gdzie w Europie
      zachodniej właściciel drobnego handlu kupuje drogie auta, buduje domy w tak
      szybkim czasie. Dzieje się tak tylko w Polsce, bo tylko ten chory kraj może
      przyjąć takie realia.
      Nie protestujcie przeciwka hipermarketom, niech powstaja kolejne, bo to wymusza
      konkurencyjne ceny i usługi, a przecież jest to na korzyść Nas wszystkich.
      Ten drobny kupiec martwi się tylko, czy skończy budować swoją willę i czy
      będzie mógł kupić kolejny samochód, bo akurat syn dorósł i potrzebuje mieć
      właśny.
      Chcecie kupować tanio i wygodnie to zastanówcie się nad swoimi poglądami, bo
      chyba nie wierzycie w dobre intecje drobnych kupców.
      • Gość: hanna Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 18.08.04, 08:04
        • Gość: barbara Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.04, 08:10
      • Gość: hanna Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 18.08.04, 08:13
        Była zgoda na REAL powinna być na TESCO.
    • Gość: Basia Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: 213.17.241.* 19.07.04, 12:33
      Czy w tym mie[cie ka|da nowa inwestycja musi budzi tyle kontrowersji.
      Dlaczego w innych miastach nie ma takich problemów i ludzie maj do wyboru
      kilkanascie hipermarketów. Ja popieram powstawanie du|ych sklepów po pierwsze
      ludzie maj zatrudnienie a ja wybór w kupowanym towarze i niech przyczyni si do
      zamknicia tych wszystkich "tanich kiosków" gdzie np. 1 kg arbuza kosztuje 2,80
      a w Championie kosztuje 1,14. Wic niech si ludzie dobrze zastanowi i przestan
      wiecznie narzekac !!!!
      • Gość: Hipcio Ci wszyscy hiper-protestanci powinni... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 21:39
        • Gość: olek Re: Ci wszyscy hiper-protestanci powinni... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.04, 21:44
          Tesco powstanie.
          Carrefour tez.
    • Gość: Dziki Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 10:17
      Demokracja jest władzą większości a nie lokalnych sprzedawczyków - to my
      mieszkańcy miasta Opola powinniśmy zadecydować czy budować Tesco czy też nie .
      • Gość: Tutejszy 650 mieszkańców okolic Ozimskiej przetestuje... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.04, 12:09
        ...niedługo centrum logistyczne!
        • Gość: LABI91@wp.pl Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej przetestuje. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 15:52
          TESCO powinno zbudować takie Centrum Logistyczne ale takie żeby władze Opola
          sie zes .... ały władze miasta i moze wtedy dojdzie do nich to co powinno byc
          jasne od samego początku - jesteście sprzedajnymi marionetkami i nic was nie
          usprawiedliwia a całą ekipe afery ratuszowej zamknijcie na 5 lat ale zabierzcie
          im to siano ,które przyrobili na .......... interesach - wszyscy wiedzą nikt
          nie mówi - padaka jak nic ale to Polska nie elegancja Francja - śmiech
    • Gość: LABI91@wp.pl Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.04, 15:48
      Ciekaw jestem jednej rzeczy - kto na tym zarobił z opolskich władz - tylko w
      Opolu dzieją się takie rzeczy. Kto widział w centum miasta hipermarket w
      Polsce ??? Poczekajmy do otwarcia a wtedy Opole stanie sie jednym wielkim
      Centrum logistycznym. Kto widział hipermarket na głównej arterii miasta - nasi
      urzędnicy mają dobrego pierd ..... tylko ciekawe na jakim punkcie - pieniadz
      rządzi śiatem - opolscy włodarze mają niezłego pierd..... ca
      • Gość: mieszkaniec Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.chello.pl 28.07.04, 17:41
        Ja widziałem hipermarkety w centrum Polskich miast i chce taki obiekt też
        zobaczyc w Opolu!!! Właśnie na Ozimskiej, w centrum Opola!!!
        • Gość: ToMMy Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.planet.opole.pl 31.07.04, 04:52
          Forum możecie juz zakńczyć, bo od września 2005 roku prawdopodobnie bedziecie
          mogli robic zakupy. Chyba jednakże stanie się cud :P
          Niestety w Opolu w to nie wierze...
        • Gość: mieszkaniec Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 16:57
          Ludzie!!! ul. Ozimska w miejscu gdzie ma stanąć TESCO to nie centrum Opola.
          A w tym mieście dla klientów jak woda i powietrze potrzebny jest drugi
          supermarket - chyba że w tzw. centrum ktoś chce żyć jak na wsi, a to proszę
          zagrodzić teren płotem i nie wpuszczać nieokrzesanych mieszkańców Opola, Hej!!!
    • Gość: anka Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 19:42
      eeeeeeeee te 650 mieszkancow to chyba polowa pracownikow "ozamechu" ktory
      miesci sie niedaleko ktorzy chodza codziennie po bulki do sklepu i sie
      podpisali na liscie :/
      • Gość: dar Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: 213.76.130.* 16.08.04, 07:47
        PRAWO CO DNIA
        Rzeczpospolita 27-28 XI. 1999 ( 277)

REWIZJA NADZWYCZAJNA

Czy zakaz jest dozwolony

Nocne przejazdy tirów przez Sochaczew

Rzecznik praw obywatelskich twierdzi, że Rada Miejska w Socha­czewie miała prawo
        zakazać prze­jazdów tirów nocami przez miasto. Zaskarżył rewizją nadzwyczajną
        wyrok Naczelnego Sądu Admini­stracyjnego, który ocenił taki za­kaz jako sprzeczny
        z prawem. Po­przedziły go głośne protesty miesz­kańców przeciwko masowemu ru­chowi
        ciężkich pojazdów przez centrum miasta.

Sochaczewianie żądają budowy ob­wodnicy która wyprowadziłaby samo­chody poza
        miasto, a dopóki jej nie bę­dzie - przynajmniej doraźnego ogra­niczenia ruchu,
        zwłaszcza tirów jadą­cych tędy tranzytem. W czerwcu mi-nionego roku Rada Miejska
        podjęła uchwałę w sprawie ograniczenia w So­chaczewie ruchu pojazdów samocho­
        dowych o dopuszczalnej masie całko­witej powyżej 10 t w godzinach od 22.00 do
        6.00. Miesiąc później uchwałę unieważnił wojewoda skierniewicki, zarzucając, że
        Radą przekroczyła swoje kompetencje. Należą bowiem do niej jedynie sprawy z
        zakresu organizacji ruchu na drogach gminnych, podczas gdy drogi, ,tranzytowe
        przebiegające, przez Sochaczew, są drogami krajowymi i zarządzanie ruchem na
        nich należy do wojewody.

Burmistrz Sochaczewa zaskarżył to rozstrzygnięcie do NSA. Jednakże w kwietniu
        tego roku NSA - Ośrodek Zamiejscowy w Łodzi oddalił skargę, gdyż uznał, że
        wojewoda trafnie ocenił, uchwałę jako sprzeczną z prawem i prawidłowo
        stwierdził jej nieważność.

Natomiast rzecznik praw obywatel-skich dostrzegł w wyroku NSA „rażące
        naruszenie prawa, skutkujące negatyw­nie w sferze praw i wolności obywatel-
        skich, gwarantowanych w konstytucji" Zgodnie z nią organa samorządu usta-
        nawiają akty prawa miejscowego obo-

wiązujące na obszarze ich działania. Również ustawa o ochronie i kształto-waniu
        środowiska przewiduje możli-wość wprowadzenia na podstawie prze-pisów gminnych
        ograniczeń dla środ­ków transportu i komunikacji, jeżeli stwarzają one
        uciążliwości dla środowi-ska powodując hałas i wibrację. Zda-niem prof. Adama
        Zielińskiego uchwała RM w Sochaczewie stanowi właśnie akt prawa miejscowego, a
        podstawę do jej podjęcia dała konstytucja oraz ustawa o ochronie
        środowiska. D.FR.

Obwodnica w Sochaczewie została zrealizowana
        • Gość: nick 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.04, 12:23
          ...a niech gadają.
          W katowickiem jest tyle h-marketów, że w niedzielę naprawdę mogłyby ograniczyć
          swoją pracę. Byłem wczoraj w TESCO - Bytom. Luzy na parkingu, darmowy autobus,
          duże przestonne wnętrze, klima działa, a przy kasach 1 lub 2 osoby.
          A my dzięki: zembom, kowalom, dziwokom, nazarom, cześnikom i innym planktonie
          upadlamy się przed i w realu.
          Może i lepiej zamknąć ten syf w niedzielę? Albo nawet całkowicie i pozwolić na
          uruchomienie ponowne po powstaniu dwóch konkurentów?
    • Gość: mieszkanak Opola Re: 650 mieszkańców okolic Ozimskiej protestuje p IP: *.server.ntli.net 17.08.04, 11:48
      To polska glupota. Niech sie wyprowadza poza miasto. Ja mieszkam pod ratuszem i
      nie wywieszm transparentow protestacyjnych na uciazliwe sasiedztwo ratusza,
      sklepu Piast i ogrodkow piwnych i 4 restauracji. Uwazam ze sklep Tesko w tym
      rejonie miasta to zsyla nam opatrznosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka