Gość: po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.12, 15:04 jak to wprowadzą w warszwie to komorowski zbankrutuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Opol'ani'n Internauci: ratusz w sprawie śmieci działa jak ... IP: *.atol.com.pl 20.11.12, 18:00 Coś mi się wydaje, że to nie urząd podejmuje decyzję a Rada Miasta, tam należy szukać informacji. Ratusz, zgodnie ze zmienioną ustawą ma przedstawić dokumentację, rozumiem, że do wyboru, do ZATWIERDZENIA przez oragn stanowiący. Proponuję wszystkim, łącznie z Panami Redaktorami zajrzeć do znowelizowanej ustawy! Pozdrawiam wszystkich, tych nieznających ustawy też! Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Manipulacja sondażem 20.11.12, 18:19 Nie wiem czy zauważyliście, że ok godz 14 nagle podskoczyła ilość zwolenników metody naliczania od metra? Wcześniej wynik sondażu pokrywał się z tym z NTO - najwięcej osób (ponad 80%) chciało opłaty od osoby. No i sama liczba głosujących - ponad 1000, nie neguję popularności GW w Op ale w tak krótkim czasie tyle wpisów? Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Manipulacja sondażem 21.11.12, 08:38 No dalej pogłowne prowadzi. Ja bym zresztą GW nie podejrzewał o takie niecne czyny:) Prędzej serwer się przycna, bo jak mniemam maja jeden ogólnopolski system do zliczania i czasem to nie działa IRT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Manipulacja sondażem IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 09:21 Głowy są mobilne choć często zameldowane w jednym miejscu. Dzieciaki zameldowane ale studiują poza Opolem a powierzchnia śmieci produkuje. Gandharwa fifty fifty albo halb halb jest tu i tam i gdy jest tam to tu buli za produkcję śmieci. Uczeni w piśmie jak prof. JOńczy utrzymują, że około 200 tys. mieszkańców województwa robi na zachodzie ale meldung ma polski więc przy przyjęciu takiej metody rozliczeń nie będąc tu, będą bulić za śmieci. Metoda od głowy jest oczywiście lepsza od metody od powierzchni ale gorsza od zużytej wody. Każdy chce płacić za to co zużyje w gospodarce rynkowej. Do niedawna cieplo rozliczaliśmy od powierzchni a wodę od głowy, co było znakomite dla producentów w/w. Dobrze, że prądu i gazu nie licza od powierzchni albo głowy. Narazie liczenie od wody dla wielu jest zbyt abstrakcyjne ale gdy dostaną po kieszeni liczeniem od metra czy od łba to zaczną sie zastanawiać nad jakimś śmieciomierzem.. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Manipulacja sondażem 21.11.12, 09:30 Jeżeli będzie jeden dobry i uczciwy system rozliczeń wody to tak. Na razie go nie ma. jakie są dziury i inne problemy pisałem wcześniej. A skoro nie można wody uczciwie policzyć to cały patent jest do niczego. I Behemoocie - nie chodzi o to, że ja nie ma liczników. Ja sobie jakoś poradzę. Ale jest mnóstwo ludzi, którzy też nie mają i nie stać ich na płacenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Manipulacja sondażem IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 09:43 No to jak nie ma licznika to płaci od powierzchni lub łba. Co to jest uczciwy system rozliczeń? Za prąd płacę z licznika i tez mi powiesz, że magnesy neodymowe, straty na przesyle, pajęczarze ludzie podpięci do instalacji sąsiada itd. za które płacą wszyscy itd. Z Gazem to samo, system nieuczciwy i nieszczelny, bo gaz ucieka a straty wliczane do corocznych podwyżek. Więc nie chrzań, że wody nie można uczciwie rozliczyć. Tak samo jest to uczciwe jak liczniki prądu i gazu do których nie wnosisz pretensji, bo nie słychać. Jak ich nie stać? Dezor dowalił takie opłaty za wodę bezlicznikowcom i co sie dzieje? Jedni płacą i płaczą inni zakładaja liczniki. Teraz ci ludzie wode będą płacić ryczałtem a śmieci od powierzchni i będzie ich na to stać. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Manipulacja sondażem 21.11.12, 10:11 Mylisz trochę pojęcia. Gaz i prąd rozliczasz bezpośrrednio z dostawcą. I to jest Wasza umowa i jak dostawca Cię nie złapie to masz WIN a jak Cię złapie to masz LOSS - i to duży. Wodę nie (w zabudowie wielorodzinnej) - bo zawsze jest licznik główny i podliczniki. I jak brakuje (a brakuje zawsze) to ktoś dopłaca. Dokładnie tak samo jest z podzielnikami CO - też jak jeden czy kilku oszukuje to inni w obrębie rozliczenia za niego płacą. Opisałem jakie są problemy z licznikami wody i więcej tego nie będę powtarzał. Fakt jest taki, że te rozliczenia nie są sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: Manipulacja sondażem 21.11.12, 13:52 Tyle że Przemo wychodzisz z założenia, że ten stan będzie tak trwał zawsze. W Opolu woda jest tania więc nie każdemu chciało się montować licznik. Jak dojdzie sprawa śmieci to wg mnie wiele osób sobie zacznie je instalować ( i oszczędzać wodę ) co da bardzo pozytywny efekt w postaci oszczędzania zasobów naturalnych.... Ja np nie mam licznika, bo za czynsz płaciłem mało (w nim są odpady i woda) ale teraz to pierwsze co robię to zakładam licznik - zaraz się okaże że przebywając za granicą mniej zapłacę zarówno za wodę jak i za odpady. I to jest fair. Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Manipulacja sondażem 21.11.12, 14:18 Tomku, ja wody nie marnuję. To, że mam narzucony ryczałt 10,5 m3 nie oznacza, że tyle zużywam. Chyba to rozumiesz. Nie zostawiam odkręconego kranu w wannie na noc :) System rozliczeń jest dziurawy i łatwy do obejścia albo "ogłupienia" - o czym pisałem. Nie zaoszczędzisz na szczęscię dzieki swojemu licznikowi na odpadach bo zdaje się, że u nas nie jest to rozważane. Ja też liczniki założę. Ale nie już, teraz tylko przy następnym remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
gandharwa Re: Manipulacja sondażem 21.11.12, 14:57 Tu w Norymberdze się nieźle zdziwiłem, bo liczniki (w sumie 3, bo mam trzy łazienki) są "utopione" wewnątrz pojemnika spłuczki WC. Bardzo pomysłowe i pewnie tanie rozwiązanie, bo mniej trzeba kuć :-) Odpowiedz Link Zgłoś
przemo_opole Re: Manipulacja sondażem 21.11.12, 15:02 Tzn. w wodzie są? Dziwne rozwiązanie ale skoro działa... Ja zapomniałem jeszcze na pisac, że niestety ale ludzie mają w rurach nakombinowane i nie zawsze wszystko jest pod licznik podpięte. Szczególnie że chałupa "gierkowska" i było parę kreatywnych rozwiązań hydraulicznych. Nie to co teraz w nowych domach - jedno mieszkanie - jeden wlot wody i CO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarna wizja... Czarna wizja śmieciowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 08:27 Te wszystkie wrzuty aby zagadać się bez końca na temat tego, że polska administracja nie wie nawet tego ilu mieszkańców jest w danej miejscowości - to wrzuta aby przykryć inne ważniejsze problemy... „Najpierw będzie dumping cenowy, potem bankructwa spółek komunalnych, przejęcie ich majątku za grosze, a na końcu podwyżki opłat za śmieci. Tak burmistrz podwarszawskich Ząbek kreśli czarny scenariusz, którego beneficjantem mają być zagraniczne firmy (patrz w google.pl na hasło „czarna wizja śmieciowa”). W Łodzi rozpoczął się już taki czarny scenariusz – tak więc o szwedzkim modelu wykonywania usług komunalnych na zasadzie zbliżonej do non-profit - już można zapomnieć tak jak i o innych unijnych standardach zarządzania i finansowania w polskiej gospodarce odpadami komunalnymi (patrz w google.pl hasło „o tym, jak poważnie Szwedzi traktują ochronę środowiska”… --- Odpowiedz Link Zgłoś