Dodaj do ulubionych

Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową

22.11.12, 07:00
Silesia jak zwykle niezadowolona, trzeba trochę poszumieć, dokopać tej złej władzy, niech wyłoży trochę pieniążków zamiast na wymianę latarni to na bezowocne konsultacje których wynik jest znany z góry. Pewnie kierownik Silesii ma duże mieszkanie i metoda od metra jest dla niego niekorzystna. A że "od głowy" czy "od wody" jest znacznie bardziej pracochłonna (ktoś musi prowadzić i weryfikować ewidencję ilości osób lub zużycia wody => kolejne etaty => niepotrzebne koszty) to już go nie interesuje.

Od wielu lat śmieci w moim budynku są rozliczane od metra i wszyscy żyją, nikt nie zbankrutował z tego powodu, choć rozpiętość wielkości mieszkań jest niemała, od 30m2 do 100m2.
Obserwuj wątek
    • Gość: znowu? Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 07:37
      Choćby ten pan miał i 200 % racji, to jak słyszę ekolodzy, to mi się nie dobrze robi. No tak już mam

• gandharwa Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 07:46
      ktos musi zadbac o tych biedniejszych skoro Miasto samo nie wie co uchwala. znam wiele osob mieszkajacych w nieodnawianych domach palacych weglem i smieciami. jak im dolozysz oplate za odpady 1000PLN rocznie to sklonisz ich tym, by nie palili? a taka byla idea tej ustawy- by nie palilo odpadami i nie wyrzucalo do lasow.
      • Gość: olo a mi sie pomysl podoba IP: 217.173.195.* 22.11.12, 07:53
        w koncu nie bedzie wyworzenia smieci do lasu i skonczy sie oszukiwanie przy zglaszaniu osob lub wynajmu. W mojej wspolnocie od lat jest naliczana oplata od metra i wszyscy to akceptuja
      • g0sc Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 08:24
        Ideą ustawy nie było, aby nie palić śmieciami i nie wyrzucać ich do lasu (bo nieuchronnie wyższa opłata za śmieci da dokładnie odwrotny efekt), tylko żeby wyciąć konkurencję na rynku firm odbierających odpady.
        • przemo_opole Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 09:00
          Ideą ustawy było stworzenie systemu szczelnego. Opłata dla każdego. I tak zapłacisz więc po co wyrzucać do lasu?
          Teraz sytuacja jest taka, że np. znana mi osoba ma w domku firmę i mieszkanie. Kubełek (1 x 120 L) wywożą mu raz w miesiącu, ale tylko w zimie jak jest popiół. W lecie biedaczysko oszczędza a śmieci podrzuca gdzie się da - co prawda nie dolasu ale do innych śmietników.
          • gandharwa Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 09:05
            przemo_opole napisał:

> Ideą ustawy było stworzenie systemu szczelnego. Opłata dla każdego. I tak zapła
            > cisz więc po co wyrzucać do lasu?
            > Teraz sytuacja jest taka, że np. znana mi osoba ma w domku firmę i mieszkanie.
            > Kubełek (1 x 120 L) wywożą mu raz w miesiącu, ale tylko w zimie jak jest popiół
            > . W lecie biedaczysko oszczędza a śmieci podrzuca gdzie się da - co prawda nie
            > dolasu ale do innych śmietników.

Wierz mi Przemo, nasz system oplat jest na tle europejskim naprawde rewolucyjnym wdrozeniem zasady zanieczyszczajacy placi ;-))))))
            • przemo_opole Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 09:16
              Możesz doprecyzować, bo jakoś czuję wielki sarkazm w tym co napisałeś :)))
          • g0sc Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 09:24
            A teraz spojrzyj na to z innej perspektywy, mniej optymistycznej a bardziej życiowej:
            a) skoro i tak płacę (i to tak dużo!) za śmieci, to mogę je wyrzucać gdzie i ile chcę, skoro płacę niech zbierają = śmieci dużo, byle jakich i byle gdzie;
            b) nie stać mnie na płacenie za śmieci, co najwyżej będę miał jeszcze jedne niespłacony dług = Ci co nie płacili bo ich nie stać i tak nie zapłacą;
            c) skoro i tak płacę za śmieci, po co ma mi śmietnik śmierdzieć pod nosem, zlikwiduję swój śmietnik, będę wrzucał do sąsiada, teraz śmietniki są wspólne - w końcu zapłaciłem i to więcej niż on, bo mam większy dom.

Jakie korzyści z tej "szczelności", jeżeli pieniądze dodatkowo uzyskane, jeżeli jakiekolwiek będą, zostaną zjedzone przez koszty rozliczania śmieci, pogorszenie jakości segregacji i ogólny syf z tym związany? Ta "szczelność" to takie ładnie nazwane mydlenie oczu dla przedszkolaków.

Na osiedlu jest dajmy na to 10 bloków, 5 śmietników. Jeżeli każdy stwierdzi, że nie chce mieć śmietnika pod oknami i wszyscy śmietniki zlikwidują to gdzie będziemy wyrzucać śmieci Obowiązku posiadania śmietnika nie ma, a opłatę za śmieci i tak się zapłaci, więc sumienie czyste. Wylądują na niezagospodarowanym kawałku pola nieopodal bloku.
            • przemo_opole Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 09:29
              Ale śmietnika nikt nie zliwiduje. Ani Ty ani na osiedlu. Prawo na to nie pozwala.
              • g0sc Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 11:49
                A tak konkretnie to jakie prawo? Sami zamówiliśmy swój śmietnik, osobiście to załatwiałem w Remondisie i sami możemy go w każdej chwili zlikwidować, wrócić do "wspólnego" śmietnika osiedlowego. A nawet jak nie zlikwidować, to zamknąć, wyjdzie na jedno.
                • przemo_opole Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 11:57
                  1. Obowiązek posiadania miejsca na odpady nakłada na właścicieli nieruchomości ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (Dz. U. nr 132 poz. 622 ze zmianami). Te same przepisy mówią też o tym, że to właściciel jest odpowiedzialny za czystość i stan techniczny śmietnika, oraz że powinien on podpisać umowę z przedsiębiorstwem mającym zezwolenie na odbieranie odpadów. Umowę trzeba przechowywać wraz z dowodami opłat za wykonywane usługi.

• g0sc Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 12:11
                    I zgodnie z tym co napisałem likwiduję "nasz" śmietnik i wracam do "wspólnego" który jest u sąsiada, skoro nie będzie już oszczędności na opłatach to po co ma mi śmierdzieć pod oknem. Nie wiem, jak będzie to wyglądało w "nowym porządku", to już nie ja będę podpisywał umowę, tylko miasto zdaje się, i obciążał wspólnotę kosztami?
                  • alanta1 Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 20:38
                    przemo_opole napisał:

> 1. Obowiązek posiadania miejsca na odpady nakłada na właścicieli nieruchomości
                    > ustawa z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (
                    > Dz. U. nr 132 poz. 622 ze zmianami). Te same przepisy mówią też o tym, że to wł
                    > aściciel jest odpowiedzialny za czystość i stan techniczny śmietnika, oraz że p
                    > owinien on podpisać umowę z przedsiębiorstwem mającym zezwolenie na odbieranie
                    > odpadów. Umowę trzeba przechowywać wraz z dowodami opłat za wykonywane usługi.

No ale teraz tą uchwałę można sobie będzie w doopę wsadzić. Żadnej umowy podpisywać nie będziesz, bo to miasto wszystko podpisze i ustali za ciebie. Ja śmietnika nie mam własnego, bo firma odpadowa go sama podstawiła w ramach umowy, jak zerwę umowę (a muszę) to firma go zabierze i co wtedy?

g0ść ma rację, może być tak jak z właścicielami psów - zapłaciłem podatki, niech se miasto samo sprząta goowna :P
                    • gandharwa Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 21:32
                      Zgodnie z art 5 ust 1 pkt 1 ustawy o utrzymaniu czystości musisz sobie sama wyposażyć nieruchomość w kolorowe pojemniki na odpady (cztery). Zgodnie z naszym wspaniałym regulaminem:
                      - nie można pojemnika zamienić workiem
                      - pojemnik(i) ma(ją) mieć min 60 litrów
                      -masz raz na kwartał zlecać ich mycie (no chyba że sama umyjesz)

Jak mieszkasz w bloku to pojemniki kupuje spółdzielnia lub wspólnota.
                      • alanta1 Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 22:03
                        gandharwa napisał:

> Zgodnie z art 5 ust 1 pkt 1 ustawy o utrzymaniu czystości musisz sobie sama wyp
                        > osażyć nieruchomość w kolorowe pojemniki na odpady (cztery).

Art. 5. 1. Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku przez:
                        1) wyposażenie nieruchomości w pojemniki służące do zbierania odpadów komunalnych oraz utrzymywanie tych pojemników w odpowiednim stanie sanitarnym, porządkowym i technicznym;

A gdzie jest zapisane, że mają być cztery i nie worki?

> - nie można pojemnika zamienić workiem

to akurat logiczne, jak zostawisz worek z ogólnymi na dworze, to koty ci rozszarpią.
                        • gandharwa Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 23:21
                          Paragraf 6 ust 1 i 2 najnowszej wersji regulaminu (na BIP UM Opola, zakładka uchwały, projekty uchwał )

Worki na odpady zmieszane są też stosowane na Zachodzie dosyć powszechnie, oczywiście są to worki wzmacniane, z nadrukiem miasta i napisem "opłata została wniesiona" - daje je się np gdy ktoś melduje zwiększoną ilość odpadów sezonowych.

DEBATA OBYWATELSKA - ste-silesia.org/debata
                          kontakt: hydroxy@o2.pl
                          • przemo_opole Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 06:06
                            No to napisali projekt...
                            Doprecyzowali kto ma odpowiadać za mycie pojmników. Brawo dla UM, gratuluje pomysłu.
                            Najprościej zrzucić to na właścicieli nieruchomości i dzieki temu dojdzie kolejna opłata.
                            Pytanie jeszcze kto to będzie kontrolował?
                            Będzie trzeba mieć umowę albo fotografie, świadka i protokół na okolicznośc każdorazowego mycia samodzielnie?
                            Podpowiadam, że warto rozważyć otwarcie mobilnej myjni kubełków :)

Norma poemności 60 l łącznie na osobe / tydzień jest też do bani. W sytuacji naszego budynku nic nie zmienia. Ogólny 1100 l zostanie (może uda się wymusić jeszcze 240 l dodatkowo, ale wątpię). I on będzie dalej przepełniony. A pozostałe litry pódą na segregację.

• gandharwa Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 09:44
                              Będziesz musiał albo pokazać kwity, że umyłeś, albo masz problem podczas kontroli straży miejskiej. Jeden z naszych zarzutów odnosi się do tego, że Miasto nie przedstawiło radnym jeszcze jednej bardzo ważnej uchwały - tej odnośnie szczegółowego zakresu świadczonych usług w zakresie odbierania odpadów.

To bardzo ważna uchwała, ona np może określić, że w ramach opłaty odbiór to masz wtedy, jak np wytoczysz kontener aż na ulicę, maks 10 cm od krawędzi krawężnika (tak tak) a jak ma być z podwórka, to jest to "usługa dodatkowa" (czytaj: dodatkowo płatna). Mycie kontenerów na 100% będzie taką usługą, pytanie za ile.

Co do przepełniania się - nie ma takiej możliwości: miasto przymusi do zachowania minimalnej objętości lub nałoży karę za przepełnianie. Tzn nie miasto ale firma która wygrała przetarg a oni sprawdzą, bo im już nie będzie zależeć na Tobie - ich płatnikiem jest miasto. I na 100% rygorystycznie sprawdzą, czy dany kontener nadaje się do opłaty obniżonej jak za sortowane.
                              • przemo_opole Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 09:56
                                No ok. W przypadku zabudowy wielorodzinnej gdzie są duże kontenery wiadomo iż musi myjnia przyjechać i umyć. Ale domki? Jak ktoś dba i używa worków to wystarczy wodą przepłukać, mozna w końcu nawet częściej jak raz na kwartał.
                                Inna sprawa - mycie to musi być usługa powiązana z odbiorem. Musi być tak, że jedzie śmieciarka i zaraz za nią myjnia. Przcież nie powieszą kartki, żeby nie wrzucac bo za 3 dni będzie myty kontener :)

Mycie będzie za tyle ile sobie zażyczy firma. Wyboru nie będzie skoro jest obowiązek. I to jest do d... bo mycie powinno być w przetargu, wtedy byłaby presja na cenę.

Z tą karą za przepełnianie to nie rozumiem na kogo? Skoro płacimy to możemy oddać ile chcemy. Kwestia tylko czy będzie to w jednym kuble czy w dwóch (przykładowo). Wolumen odpadów się nie zmieni od postawienia dodatkowego kubła.

Sprawdzą może te sortowane czy dobrze ale jak masz 1100l to nikt nie będzie tego wysypywał i patrzył co na dnie.
                                Kurcze, chyba należałoby wprowadzić obowiązek opisywania worków kodem mieszkańca :)))
                                • gandharwa Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 10:21
                                  A skąd wiesz że "ile chcemy"? Nie wierz Kraszewskiemu ... :-)
                                  Nie...będzie to określone, łącznie z terminami wywozów, nawet nie wiem, czy w centrach recyklingu nie będzie ograniczeń ilościowych np dla wielkogabarytowych.

Ja już dawno poddałem myśl, że w tych zmianach chodziło o środowisko.
                                  Myjnia może być konkurencyjna, a worki...pamiętaj że one też kosztują i jak przyjedzie śmieciarka to je stracisz...a na ulicę worka nie wystawisz bo jak Alanta stwierdziła "koty rozszarpię" :-)
                                  • przemo_opole Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 10:31
                                    No właśnie ja nie wierzę. Dlatego uprzejmie zapytowywuję :)
                                    Okreslno minima ale co jak jest więcej. W końcu ma prawo być.
                                    Nawet weźmy przykładowo bogatego właściciela wielkiego domu, który prowadzi bujne życie towarzyskie, organizuje obiadki, kolacje i imprezy i generuje dużo śmieci. Wczesniej mógł zapłacić a teraz?

Produkcji śmieci nie ograniczymy. Zbyt dużo generowane jest u źródła czyli u producentów wszelakich dóbr i tam trzeba naciskać. Byle pierdoła opakowana jest w woreczek potem w kartonik a całość jeszcze w coś, żeby ladnie wyglądało. Święta idą więc sezon na opakowaniowe wynalazki się zaczyna :)

Worki kosztują to fakt ale chyba już nikt nie biega z wiaderkiem bez worka. Problem jest z segregacją w zabudowie wielorodzinnej. W czymś to wszystko trzeba trzymać, w czymś znosić na dół. Kupowanie w tym wypadku worków na ten cel przeczy celowi tego działania.
                                    Tylko, że... nie zawsze wszystko jest łatwo wytłumaczalne i nie zawsze we wszystkim chodzi akurat o to co się nam próbuje wmówić :)))
                                    • gandharwa Wyniki konsultacji społecznych 24.11.12, 16:54
                                      @Przemo
                                      @Alanto

Czytaliście to?:
                                      www.bip.um.opole.pl/zalaczniki/37468/uwagi_po_konsultacjach.doc
                                      Miasto sobie nieładnie pogrywa. Jeżeli możecie, to prześlijcie na mój adres (hydroxy@o2.pl) treść waszych uwag, ja zaraz napiszę do Rady Miasta...

Na 100% też uwagi składały spółdzielnie mieszkaniowe, było przecież o tym nawet w prasie.
                                      • przemo_opole Re: Wyniki konsultacji społecznych 24.11.12, 17:12
                                        O żesz, to się nadaje do Prokuratury.
                                        tylko ciekawe skąd wzięli zmiany dotyczące m.in. wskazania kto odpowiada za mycie kubłów a także określenie minumów pojemnościowych.

Zaraz znajdę i Ci wysyłam.
                                        • gandharwa Re: Wyniki konsultacji społecznych 24.11.12, 18:36
                                          Czekaj, spokojnie, daj prokuratorom wolną niedzielę:-)
                                          Takie było obwieszczenie: www.bip.um.opole.pl/zalaczniki/37468/ogloszenie_regulamin-10-2012.doc

Wynika z niego, że konsultacje były niejako "podwójne" - na podstawie uchwały z roku 2004 o konsultacjach społecznych i uchwały z roku 2010 o konsultacjach u NGO.

To podsumowanie zrobiono jednak tylko na podstawie uchwały z roku 2010 (a więc mnie olali)...a mieszkańców olali w ten sposób, że w ogóle nie podsumowali, a mają taki obowiązek z par 5 tamtej uchwały.

Dziś dostaniesz wieczorem gotowe pismo do RM....będzie na 12 stron - to zapowiedź, że zatrzymamy im ten regulamin.
                                          • przemo_opole Re: Wyniki konsultacji społecznych 24.11.12, 19:22
                                            Swoją drogą nasza kochana GwO produkuje po 3-4 teksty na te same, często bzdetne tematy. A dopilnować wyników konsultacji, zapytać co i jak, ile i o czym to już nie było komu :(
                                            A sami o konsultacjach pisali...
                      • g0sc Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 06:57
                        gandharwa napisał:

> Zgodnie z art 5 ust 1 pkt 1 ustawy o utrzymaniu czystości musisz sobie sama wyp
                        > osażyć nieruchomość w kolorowe pojemniki na odpady (cztery). Zgodnie z naszym w
                        > spaniałym regulaminem:
                        > - nie można pojemnika zamienić workiem
                        > - pojemnik(i) ma(ją) mieć min 60 litrów
                        > -masz raz na kwartał zlecać ich mycie (no chyba że sama umyjesz)
                        >
                        > Jak mieszkasz w bloku to pojemniki kupuje spółdzielnia lub wspólnota.

Czyli teraz nie można mieć już wspólnego śmietnika na kilka bloków, każdy blok musi mieć swój? LOL
                        • gandharwa Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 09:37
                          Niekoniecznie. Samo to, gdzie mają te altany śmietnikowe stać wynika przecież z rozporządzenia nt warunków technicznych ws budynków i ich usytuowania (są min odległości od okien, granicy działki, wejścia do klatki). Jeżeli z tych warunków wynika, że można mieć jedną altanę na kilka wspólnot to dlaczego w niej nie ma być kilka kontenerów dla każdej wspólnoty osobno?
                          • przemo_opole Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 09:58
                            A tak z innej bajki: są 4 wspólnoty w mojej okolicy (4 budynki po 4-5 mieszakań), które w cwany sposób wystawiły kubełki poza swój teren a na przylegający teren miejski.
                            Można tak? Bo u siebie mają porządek a przy kubłach jest syf, bo teren otwarty.
                            • gandharwa Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 10:15
                              Wg mnie to sprawa między nimi a właścicielem (Miastem Opole)...jak płacą miastu dzierżawę terenu a miasto się zgadza....
                              W Ustawie pisze jednak wyraźnie "obowiązek wyposażenia nieruchomości w pojemniki" (art 5 ust 1 ustawy)
                              • przemo_opole Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 10:22
                                O ile miasto o tym wie... :)
                                A swoją drogą ciekawi mnie kwestia pojemników. Teraz każdy ma "wyposażyć" nieruchomość. Czyli to jest jakby odrębna sprawa w stosunku do opłaty na rzecz miasta/gminy.
                                A co zrobi taki Remondis ze swoimi tysiącami pojemników, które dotąd dawał (wynajmował?) w ramach umowy?
                                Bo z drugiej strony taki system komplikuje rozliczenia. Jeżeli wspólnota/spółdzielnia zdecyduje się na dzierżawę to musi mieszkańcom doliczać osobny, kolejny koszt w ramach szeroko pojętej eksploatacji.
                              • przemo_opole Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 23.11.12, 10:24
                                Stawki ewentualnego wynajmu są na razie pewnie nieznane. Ale może się okazać, że opłaca się kupić na własność. Tak jak to wielu ofertach tv / internetu bywa z "dzierżawą" dekodera / modemu / routera.
      • Gość: Donald T. A jak wyrzucę do lasu - to już nie muszę płacić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 15:18
        A jak spalę lub wyrzucę do lasu - to już nie muszę płacić tego anachronicznego zbędnego haraczu? www.youtube.com/watch?v=SyanJqVknK0
    • Gość: gość Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową IP: 217.173.195.* 22.11.12, 07:55
      a to niby co jest: www.bip.um.opole.pl/?id=37468
      • gandharwa Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 08:16
        Gość portalu: gość napisał(a):

> a to niby co jest: www.bip.um.opole.pl/?id=37468

To nie ta uchwala. W sprawie regulaminu sie wypowiadalismy tu: http.://ste-silesia.org/listy/UMOP20121104.pdf . Wejdz na www.opole.pl/urzad/artykuly/c1147/ i tam projekty od 15 do 20. Te nie byly konsultowane a tu chodzi nie o podatek od psa, ale o ok 25 mln PLN jakie wyciagnie sie nam z kieszeni. Bez konsultacji, kalkulacji i kontroli???
    • gandharwa argumenty Wisniewskiego 22.11.12, 08:02
      Jezeli kazda wypowiedz w tym artykule odpowiada prawdzie, to z naszego prezydenta jest niezly klamczuch. Co jak co ale na 10 uchwal odpadowych tylko w jednej (dot. regulaminu) jest w jednym paragrafie odniesienie do wojewodzkiego planu gospodarki odpadami. Ustawa o utrzymaniu czystosci jest znana od 2011; rozporzadzenia wykonawcze od maja 2012, czasu wiec bylo sporo
      A swoja droga wie kto, za co bral wynagrodzenie przez kilka miesiecy palnomocnik Prezydenta ds. odpadow, pan Wazny? Co on robil, skoro Miasto takie nieprzygotowane?
      • Gość: aaa Re: argumenty Wisniewskiego IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.12, 08:35
        Rozumiem, że SILESIA protestuje, ale z artykułu wynika, że protestuje przeciwko braku konsultacji społecznych, a nie przeciwko naliczaniu od metra. To jaka właściwie jest propozycja SILESI.
        • przemo_opole Re: argumenty Wisniewskiego 22.11.12, 09:02
          Z tego co wiem to od wody. Akurat ta propozycja ma chyba najmniejsze szanse.
    • tohk Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 08:37
      Sprawa dotyczny naszych pieniędzy, które masto wyciąga coraz śmielej i coraz bardziej bezczelnie, mając nas za bezwolnych (nomen omen:)) półgłówków. W jednym mieszkaniu mieszkają cztery osoby, z których jedno jest niemowlęciem i produkuje tonę obsr.. pieluch na tydzień a obok, w takim samym metrażu ja - sam, który nawet nie gotuję bo jem "na mieście".
      Będziemy płacili tyle samo? Jakim idiotą trzeba byc by nie dostrzegać różnić?
      • Gość: abc Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.12, 08:41
        A w mieszkaniu obok, mieszka 4 studentów i jest zameldowany jeden właściciel i też zapłacą tyle co ty - i to jest sprawiedliwe.
    • gandharwa podatek od deszczu 22.11.12, 09:00
      dla wszystkich milosnikow podatkow miejskich - bedzie od psa, bedzie za odpady, bedzie takze i od deszczu: www.opole.pl/urzad/artykuly/33869-1147-Article-Projekt_uchwaly_nr_22_na_XXXIV_sesje_29112012_r#paragraph3263

Nie wiadomo ile, ale wiadomo ze od czerwca. Prezydent uchwali zarzadzeniem, radni mu niepotrzebni. Z tekstu wynika, ze nie interesuje ich to, czy ktos np wykorzystuje deszczowke do podlewania ogrodu. ich interesuje kasa - masz dach to plac.
      Tak swoja droga - od przyszlego roku nie wolno bedzie umyc auta na wlasnym podrorku ale za deszczowke z tego placu trzeba zabulic. ogniska z galezi suchych tez nie bedzie mozna zapalic....
      • przemo_opole Re: podatek od deszczu 22.11.12, 09:06
        Auta teraz też myć nie wolno na zwykłym podwórku. Jest to w obecnym regulaminie.
        I dobrze.
        • g0sc Re: podatek od deszczu 22.11.12, 09:27
          Ciiii skoro Silesia jeszcze nie wie, że nie można myć samochodów, to po co ich uświadamiać? Eeech całą zabawę zepsułeś :D
          • przemo_opole Re: podatek od deszczu 22.11.12, 09:30
            No fakt, sorry :-))

Jeszcze do Tomka odnośnie deszczówki: a zimą co z tym robicie? jak duży jest zniornik że to się zmieści bez spuszczania do kanalizacji?
            • Gość: behemot Rzadko zga IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 10:06
              dzam sie z gandharwą ale w tym wypadku wypada mi stanać po stronie ekologów, którzy, jak do tej pory, jako jedyni zaprotestowali przeciwko zbójeckiej polityce miasta. Brak konsultacji niech będzie pretekstem do zmienienia sposobu naliczania opłat za śmieci. Liczne organizacje pozarządowe, które maja prawo do zaskarżenia uchwały siedzą cicho. Radni widzą bezsensowność uchwały mającej na względzie wygodę urzędników. Prezydentowi zależy, by kasa wpłynęła a czy zapłaci ją rzeczywisty producent śmieci czy posiadacz powierzchni to ma to w doopie. Z takim podejściem do sprawy nikt racjonalnie myślacy i liczący swoje pieniadze nie może sie zgodzić. Prezydentowi Riczardowi bym sie nie dziwil, że tkwi w okowach rozwiazywania problemów z minionej epoki, bo w końcu ona go ukształtowała ale Wiśniewski to zgoła inne pokolenie a zachowuje się jak aparatczyk. Bycie w pięcioprocentowym zbiorze produkcję śmieci liczacych od metra, chluby mieszkańcom miasta nie przynosi.
            • Gość: aaa Re: podatek od deszczu IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.12, 10:14
              Ja mam zbiornik pod ziemią 1 m3 , gdy jest pełny woda odpływa do drenów pod ogrodem i do koszów "rozsączajacych" zakopanych w ogrodzie
          • gandharwa Re: podatek od deszczu 22.11.12, 15:46
            g0sc napisał(a):

> Ciiii skoro Silesia jeszcze nie wie, że nie można myć samochodów, to po co ich
            > uświadamiać? Eeech całą zabawę zepsułeś :D

Ha ha, bardzo śmieszne.
            W poprzednim regulaminie (ste-silesia.org/opole/regulamin2009.pdf ) był taki zapis:
            powstające ścieki odprowadzane będą do kanalizacji posiadającej urządzenia podczyszczające lub gromadzone w zbiorniku bezodpływowym

A teraz mamy taki:
            powstające w wyniku mycia pojazdów ścieki odprowadzane będą do kanalizacji poprzez urządzenia podczyszczające lub gromadzone w zbiorniku bezodpływowym

Różnica jest taka, że wcześniej mogłem myć samochód na własnej posesji jeżeli wiedziałem, że odpływ burzowy na ulicy ma piaskownik podczyszczający. I na Chabrach taka instalacja
            ma.

Teraz to się wymaga ode mnie, bym sobie na odpływie z podwórka instalował własny piaskownik, a przecież do jasnej ciasnej ja nie spuszczam oleju z miski tylko myję karoserię "środkami ulegającymi biodegradacji"

Po co taki zapis, który i tak będzie nagminnie łamany a do tego nie jest wymagany ustawą?
      • Gość: abc Re: podatek od deszczu IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.12, 10:20
        Ta uchwała w sprawie deszczu to granda i tu możecie protestować.
    • Gość: grant Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.12, 17:52
      Idąc tokiem rozumowania uzasadnienia uchwały w sprawie ustalenia zasad za korzystanie z kanalizacji deszczowej to po prostu strach sie bać ile jeszcze podobnych uchwał może się pojawić. Wszak miasto posiada niezliczoną ilość dróg i chodników, zasobów komunalnych, komunikacji miejskiej znajdujących się w jeszcze gorszym stanie niż kanalizacja deszczowa. Radziłbym też wziąść pod uwagę przyszłym właścicielom chomików i rybek akwariowych to, że również w ich kieszeniach będą poszukiwane fundusze dla lokalnego budżetu. No i w końcu skoro notorycznie w okresie jesionno zimowym są przekraczane normy zanieczyszczenia powietrza to czas na wprowadzenie podatku dla tych, którzy mają w tym swój udział a nie bierne przygladanie się problemowi i nieskuteczne działania w tej materii.
      • gandharwa Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową 22.11.12, 19:54
        Najlepsze to, że w regulaminie uwzięli się na trzymających psy i koty (czipowanie, natychmiastowe sprzątanie po kupie) oraz gołębi, a odpuścili tak ważny temat jak określenie, kiedy tak naprawdę uznaje się, że odpady są zbierane w sposób selektywny czy też nie. Są przecież zupełnie inne stawki za odbiór takich odpadów. Jak rozróżnić, czy szary kosz na wymieszane to "niesegregowane" czy "resztkowe po segregacji"? Brak tego zapisu stawia pod znakiem zapytania sens robienia kilku taryf.

Przecież podanie w deklaracji nieprawdziwych danych, skutkujących zaniżeniem podatku, rodzi procedurę karno-skarbową. Upierdliwy strażnik może każdego załatwić na cacy...znajdzie Ci butelkę w kontenerze i uzna, że oszukało się miejskiego fiskusa. Kara : 5000 PLN
        • Gość: tata Re: Ekolodzy zaskarżą uchwałę odpadową IP: *.252.22.3.internetia.net.pl 25.11.12, 13:16
          Takie prawo, które daje możliwość stosowania haków na obywatelach, jest złe.
    • Gość: gargamel rozwiazanie Wrocławskie IP: *.meganet.opole.pl 22.11.12, 19:26
      wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,12908862,Ile_za_wywoz_smieci__Z_duzym_mieszkaniem_sam_zdecydujesz.html
      • gandharwa Re: rozwiazanie Wrocławskie 22.11.12, 20:14
        Ha! Bardzo ciekawe...w rzeczy samej...i rzeczywiście, art 6j ustawy o utrzymaniu czystości generalnie nie wyklucza nawet wprowadzenia trzech stawek w mieście - od metrażu, od głowy lub wody.

Jest bowiem podział na art 6j ust. 1 (woda lub pogłówne lub metraż) oraz na art 6j ust. 2 (od gospodarstwa) gdzie tylko w ustępie drugim jest zapisane, że "gmina może uchwalić jedną stawkę" (od gospodarstwa) ...a w ustępie 1 takiego zapisu nie ma.

W art. 6k ust 1 jest za to tak:
        Rada gminy w drodze uchwały dokona wyboru jednej z określonych w art 6j ust. 1 i 2 metod ustalenia opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi oraz ustali stawkę takiej opłaty.

Teraz tylko pytanie, czy art 6j ust. 1 (woda lub pogłówne lub metraż) to jedna metoda ("metoda z ust. 1") czy trzy różne metody. Słowem, czy mamy wybór na cztery różne sposoby czy tylko dwa.
        Gość portalu: gargamel napisał(a):

> wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,12908862,Ile_za_wywoz_smieci__Z_duzym_mieszkaniem_sam_zdecydujesz.html
        • Gość: Gadanie, gadanie A to rozwiązanie płockie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 22:05
          A to rozwiązanie płockie - płaci się od osoby - www.youtube.com/watch?v=SyanJqVknK0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka