Dodaj do ulubionych

Po reprymendzie premiera Opole zmieni system op...

02.12.12, 22:50
Wiem że Wrocław majstruje nad możliwością płacenia wg różnych stawek (od metra lub osoby), ale wg mnie to nie przejdzie, niestety, ale przepis ustawy jest zbyt jednoznaczny w tej sprawie.

Za to istnieje wg mnie (oprócz wprowadzenia stawki regresyjnej zamiast liniowej) inna metoda ustalenia rzeczywistej produkcji odpadów:

Stawka naliczana - wg osoby
Metoda weryfikacyjna - wg wody
Ulgi - zgodnie z ordynacją podatkową

90% mieszkań w Opolu jest opomiarowanych przez WiK, doskonała większość studentów i innych niezameldowanych lokatorów okupuje nie domki jednorodzinne, ale kamienice i bloki.

Ustalamy stawę np 13 PLN od osoby z zastrzeżeniem, że mieszkania, w których zużycie miesięczne wody na osobę przekracza 4m3 będą skontrolowane, czy ilość osób podanych w deklaracji odpowiada tej rzeczywistej.

Stawki mogą być regresyjne (np trzecia osoba płaci 10 PLN a maksimum może być to np 50 PLN/rodzina)

Osoby starsze, samotne mogą liczyć na ulgi w zapłacie po przedstawieniu odpowiedniego zaświadczenia (do tego trzeba osobnej uchwały).

I tyle
Obserwuj wątek
    • alanta1 Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 02.12.12, 22:58
      gandharwa napisał:

> mieszkania, w których zużycie miesięczne wody na osobę przekracza 4m3 będą skontrolowane

a jeśli nie mają liczników?

> Stawki mogą być regresyjne (np trzecia osoba płaci 10 PLN a maksimum może być t
      > o np 50 PLN/rodzina)

to jest dobre, bo mamy od razu politykę prorodzinną
      • gandharwa Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 02.12.12, 23:20
        Jak nie mają liczników to trudno, 90% ma i myślę, że z czasem coraz więcej będzie miało. Przemo kiedyś pisał, że ryczałty są niekiedy niesprawiedliwie wysokie.

No i donosy też działają :-)
    • Gość: opolanin Po reprymendzie premiera Opole zmieni system op... IP: *.meganet.opole.pl 02.12.12, 23:08
      czemu zapotoczny tak bezczelnie kłamie? i konfabuluje oraz łże? czemu ojciec redaktor na to pozwala?
      Tusk mówił o sytuacji Białegostoku, gdzie owszem płaci się tzw. ryczałt - od gospodarstwa domowego. Propozycja Opola to naliczanie od m2 - czyli minister Arabski w 250 m mieszkaniu zapłaci wielokrotnie więcej niż emerytka mieszkająca na 25 m2.
      Tusk zadnej reprymendy Opolu nie udzielał.
      Zapotoczny, czemu tak oszukujesz? w tym arytkule jest tyle prawdy co w artykule o trotylu w smoleńsku. Pani redaktor prowadząca, czy Pani to akcpetuje?
      Jak ktoś nie wierzy może wejśc na www.opole.pl tam jest licznik i propozycje ratusza.
      • gandharwa Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 02.12.12, 23:28
        Czepiasz się.

Tekst artykułu był taki:
        (Premier) ....Nie wskazał jednoznacznie, który z czterech sposobów naliczania podatku, jaki umożliwia ustawa o śmieciach, jest jego zdaniem najbardziej sprawiedliwy. Według przyjętego w ubiegłym roku aktu prawnego gminy mogą podatek wyliczać od liczby lokatorów w lokalu, od gospodarstwa, od jego metrażu albo ilości zużywanej w nim wody. Samorządowcy z całej Polski od dawna domagają się od rządu nowelizacji ustawy w kierunku uelastycznienia systemu poprzez możliwość łączenia metod naliczania podatku. Do tej pory Ministerstwo Środowiska kategorycznie odrzucało możliwość takiej noweli. W piątek premier zadeklarował coś wręcz przeciwnego.

- Rozważamy wprowadzenie większych zmian do tej ustawy, w tym również możliwość łączenia metod naliczania podatku - mówił podczas spotkania.

Czyli reprymendę nie dostał Białystok czy Opole, ale Ministerstwo Środowiska za nieprzejednaną postawę. A te kalkulator to o kant tyłka rozbić - co z tego, że moja samotna, owdowiała 80-letnia ciotka sobie policzy, ile może mieć od osoby, jak i tak zapłaci 110 PLN miesięcznie za mały kubełek śmieci za swój pusty, 200 metrowy dom? Wujek zmarł, dzieci wyjechały do Niemiec, to jej wina że mieszka w takim domu? Ma o sprzedać, wyprowadzić się, bo ktoś wymyślił niepowiązaną z zasadą "zanieczyszczający płaci" metodę obliczania opłaty? To zbójectwo w biały dzień.
        • Gość: opolanin Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system IP: *.meganet.opole.pl 02.12.12, 23:34
          czepiam? z tym trotylem to też się czepiali :) w końcu kradną, czy za darmo rozdają, co za różnica ??? ... a min. środowiska podlega przecież premierowi... szkoda gadać. dziennikarstwo na poziomie piaskownicy.
          • gandharwa Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 02.12.12, 23:44
            Sprawdź sobie stenogramy komisji sejmowych oraz same głosowanie. Był wielki lobbing samorządów na tą ustawę, Kraszewskiemu bardzo się spieszyło, mało brakowało, a byłby jeszcze gorszy bubel (metodę wybrałby Sejm dla całego kraju). Z PIS się wstrzymali, tylko dwóch posłów było przeciw: www.przelom.pl/przelom-online/6449/GOSPODARKA-ODPADAMI-Poslowie-przeglosowali-ustawe-smieciowa/.

Rząd nie jest więc winny, winna jest indolencja całego Sejmu. Kraszewski za każdym razem powtarzał, że "jak każdy będzie płacił a nie wyrzucał do lasu" to ma być taniej. Będzie?
            • Gość: mam dość drożyzny Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system IP: *.dynamic.chello.pl 03.12.12, 00:33
              a ja jestem ciekawa kto ma takie wielkie mieszkania w Opolu, że nagle według metrażu za drogo, to ciekawe, bo mi według metrów wychodzi najtaniej, no ale ja biedny żuczek mam tylko marne 40m2, natomiast najdrożej wychodzimi według ścieków, nie udawajcie że tak mało wody zużywacie, chyba że nie pierzecie i nie myjecie sie codziennie, ja na 4 osobowa rodzine zużywam 13 M3 miesięcznie, według licznika ze strony Opola będę bulić jak za zboże, albo przestane sie myć i prać, juz lepiej mi sie opłaci stała oplata
              • g0sc Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 03.12.12, 07:48
                Według kalkulatora mnie też według metrów wychodzi tanio, a mam ogromne mieszkanie :) Jak nie liczyć, od ilości mieszkańców wychodzi mi najdrożej.
              • Gość: mm Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.12, 09:54
                Skoro zużywasz to płacisz... proste. Dlaczego uważasz, że ktoś inny powinien partycypować w twoich kosztach?
                • Gość: to ja Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.13, 00:35
                  co ty bredzisz? moge używać i 100 M3 wody, co nie znaczy że produkuje tyle śmieci!
    • Gość: Sam Po reprymendzie premiera Opole zmieni system op... IP: 89.76.166.* 03.12.12, 06:49
      POrównywalne miasta /120 tys mieszkańców/Tarnów - już uchwalili opłaty na 2013 r - 9,90 PLN OD OSOBY.Zielona Góra - jest i ma być - 7,.. PLN od OSOBY. Wałbrzych - 12 PLN od osoby, Koszalin 15 PLN od osoby,,a Opole.. czemu w ogóle tak drogo../dotyczy odpadów sortowanych, niesortowane trochę drożej w spółdzielniach też/
    • jkredman jeżeli nie zapłacę za wodę i odetną mi dostęp 03.12.12, 11:41
      to nie będę miał zużycia i nie będę płacił za śmieci - czy tak panie prezydencie,

i jeszcze jedno jak to będzie z rozliczeniem tam gdzie nie ma indywidualnych liczników wody i czy opłaty będą zmieniane co miesiąc, co kwartał, co pół roku, a ponadto z jakiego okresu poboru wody zostanie ustalona średni miesięczny pobór wody i co z tymi co się dopiero wprowadzili i jeszcze nie wiedzą ile zużywają wody - będą przez jakiś czas zwolnieni czy może władza przypomni sobie o PRL-owskim ryczałcie - 6 m3 na osobę,

Donald Tusk powinien przede wszystkim oburzyć się na siebie, to jego rząd te absurdy wyprodukował, to jego rządowe centrum legislacji uznało te przepisy za poprawne prawnie, to Sejm w którym jego partia ma większość te przepisy uchwalił - i on śmie się oburzać, niech zajrzy do art.6j ustawy o utrzymaniu czystości,

ta ustawa powinna trafić do niszczarki, to jest chore rozwiązanie z mnóstwem nieszczelności i wręcz szkodliwych zapisów, na pewno nie ukróci podrzucania śmieci czy to do lasu czy w inne niedozwolone miejsca - czy się ktoś zastanawiał ile będzie kosztować wynajęcie pojemnika od monopolisty zatrudnionego przez miasto, a co z ustawieniem pojemników tam gdzie właściciel mieszkania nie dysponuje gruntem [miasto mu go udostępni nieodpłatnie czy zażąda opłaty za zajęcie pasa drogowego],

zamiast się podniecać zdjęciami agenta Tomka podejmijcie publiczną dyskusję o tej ustawie i o regulaminach gminnych, pokażcie jak to funkcjonuje w Niemczech - ale ze szczegółami a nie tylko ogólny pomysł, bo diabeł tkwi w szczegółach,

czy Donald Tusk mieszkający jednocześnie w Gdańsku i w Warszawie będzie w obydwu tych gminach płacił podatek śmieciowy [i w Gdańsku i w Warszawie śmieci wytwarza, a ustawa nie przewiduje w takich przypadkach zwolnień, a może skarb państwa zapłaci?]
      • przemo_opole Re: jeżeli nie zapłacę za wodę i odetną mi dostęp 03.12.12, 11:50
        Gdzieś było podane, że będą brane wyniki zużycia wody z poprzedniego roku. Czyli można to kant tyłka rozbić.
        Ryczałty w OSM "Przyszłość" to ok. 10,5m3/osobę/miesięc. W sumie to są zaliczki a nie ryczałty bo co pół roku i tak są dopłaty za wszystkie straty, popsute liczniki u tych co je mają itd.
        • jkredman a dlaczego za przeszły rok, a nie przeszły 03.12.12, 12:56
          kwartał, a co z tymi co się dopiero wprowadzili, nie ma żadnej normy - techniki naliczania - więc w różnych gminach będzie dowolność przyjmowania wielkości zużycia,
          a jak się ktoś wprowadzi do twego domu - to należność wg wody kiedy się będzie zmieniać, rok po wprowadzeniu, a może wtedy ten który się wprowadził i produkował śmieci, się już wyprowadzi,

ta ustawa to megabubel - nadaje się tylko do niszczarki, wszystko komplikuje i podraża i nie zlikwiduje wywożenia śmieci do lasu [a może tak pod urząd miejski],
          • przemo_opole Re: a dlaczego za przeszły rok, a nie przeszły 03.12.12, 13:02
            Ale ja się z tym zgadzam. Nie musisz mi tłumaczyć :)))
    • jkredman wyślesz komisje robotniczo-chłopskie z proboszczem 03.12.12, 11:59
      na czele,
      nie ma żadnych podstaw do takich kontroli, to będzie tak samo jak z abonamentem - możesz straszyć ale cwaniak i tak się wywinie, jeszcze jak ma dużo grosza i plecy,
      ustawa o utrzymaniu czystości w gminach w art.6j wyraźnie określa metody - i nie ma tu miejsca na żadne progresje czy łączenia, nie ma też podstaw do zwolnienia, zwróć uwagę że użyto na spójnik albo,

ta ustawa nadaje się wyłącznie do niszczarki, śmieci i tak będą podrzucane do lasu aa tu prym wiodą nowobogaccy ze wspaniałych willi, pojemniki musisz sam wynająć i dezynfekować - to są dodatkowe koszty

od 1 stycznia 2013 nie będzie kar za brak meldunku [ustawa o ewidencji ludności z 2010 roku],
      • gandharwa Re: wyślesz komisje robotniczo-chłopskie z probos 03.12.12, 12:18
        Tak, nie ma miejsca nad majstrowaniem nt metody, ale jednocześnie ustawa stwierdza, że opłata rządzi się prawami ordynacji podatkowej a Prezydent dostaje uprawnienia organu podatkowego.

Czyli radni ustalają metodę zgodnie z ustawą, ale to, jaka ma być dokładnie wysokość tej opłaty, jakie ulgi, umorzenia, progi etc to już się wylicza zgodnie z ordynacją podatkową. To są inne ustawy.

Nam tu przede wszystkim potrzeba debaty, skąd te kwoty wymyślone przez ratusz. Dlaczego 16,5 od osoby a nie np 10?
        • przemo_opole Re: wyślesz komisje robotniczo-chłopskie z probos 03.12.12, 12:29
          A ponieważ to mają być środki publiczne i stosowana jest ordynacja podatkowa to można wymagać od każdego właściciela domu/mieszkania oświadczenia o ilości zamieszkałych osób. Z uprzedzeniem o ew. odpowiedzialności za podanie danych niezgodnych ze stanem faktycznym.
          • jkredman spróbuj im udowodnić że zaniżyli liczbę 03.12.12, 13:11
            osób zamieszkujących w lokalu, chyba że zawiesisz w każdym lokalu oko wielkiego brata a mieszkańców wyposażysz w czipy [albo bransolety - te które wymyślił Kwiatkowski i które są tak niemrawo stosowane]
            • przemo_opole Re: spróbuj im udowodnić że zaniżyli liczbę 03.12.12, 13:16
              Sama konieczność podpisania oświadczenia pod rygorem paragrafów skutecznie ukróci u wielu chęć kombinowania. A obejść się da. ZAWSZE I KAŻDY SYSTEM.
        • jkredman a wiesz co to znaczy - że mu przysługują 03.12.12, 13:09
          uprawnienia organu podatkowego - on jest po prostu uprawniony do naliczenia i poboru podatku [ale zgodnie z ustawą o utrzymaniu czystości - a ta ulg i odstępstw nie przewiduje]

zgodnie z art.228 do twojego lokalu mieszkalnego wkroczy komisja odpadowa [może z proboszczem] i ustali liczbę osób zamieszkujących mieszkanie lub budynek, będzie liczyć lokatorów w piżamkach i zaglądać pod kołdrę, oczywiście goście będą dla komisji domownikami, a domownicy zawsze mogą dowodzić że przybyli w gości i jutro wyjeżdżają, ale kontrola tylko do 22.00 - a czy studenci wynajmujący mieszkania chodzą spać przed 22.00,

a co będzie z waletami w domach studenckich,

ta ustawa jest hiper-bublem prawnym i nie da się je wykonywać zgodnie z interesem społecznym,
          • przemo_opole Re: a wiesz co to znaczy - że mu przysługują 03.12.12, 13:14
            No ok, ale masz jakiś pomysł? Oprócz tego jedynego dobrego, który wszyscy znamy, czyli płacenia za "kubeł"?
    • Gość: Yogi Po reprymendzie premiera Opole zmieni system op... IP: *.dynamic.chello.pl 04.12.12, 17:50
      Śmiecić mogą ludzie , zwierzęta, ale nie metry.
      Najwięcej śmiecą reklamy !!! Ja w skrzynce na list mam ~ 0,5kg reklam dziennie !!!
      To jest więcej niż połowa śmieci na mieszkańca Opola.
      Jeżeli decydenci nie obniżą mi opłaty za śmieci i nie obciążą stosownie reklamodawców
      to wiadomo w czyjej kieszeni siedzą. !!!
      • przemo_opole Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 04.12.12, 17:58
        Z reklamami mieliśmy podobnie. Teraz mamy koszyczek przed wejściem do budynku (koszt poniżej 50 PLN). Nikt się nie pałęta po budynku, nie dzwoni az mu ktoś otworzy. Wrzucają tyle reklam co trzeba do koszyczka i o dziwo wszystkie znikają, mimo iż wiele osób na skrzynkach ponaklejało informacje o braku chęci otrzymywania ulotek.
    • Gość: frelka z Opola Po reprymendzie premiera Opole zmieni system op... IP: 80.50.134.* 03.02.13, 16:35
      Co prawda uchwała podjęta,ale możnaby ją zmienić i obliczać stawkę w/g średnich dochodów na członka rodziny,bo wiadomo lepiej sytuowany więcej wytwarza śmieci.
      Bo chyba jest różnica zjeżć kromkę suchego chleba popitego kranówką aniżeli smaczniutkie ciasteczka z plastykowego pudełeczka popitego colą z plastykowej buteleczki.
      Kto wytworzy więcej tychże śmieci ???,zaś biedak bogatego będzie bogacił.
      • alanta1 Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 03.02.13, 18:26
        Gość portalu: frelka z Opola napisał(a):

> popitego colą z plastykowej buteleczki.

Różne świństwa z plastikowych butelek to akurat biedniejsi pijają, bogatszy kupi sobie świeże owoce i z nich sok wyciśnie ;)
        • przemo_opole Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 03.02.13, 18:41
          Jak kupisz pomarańcze w dobrej cenie to karton wychodzi drożej :)
          Ale to głównie kwestia czasu. Zawsze na cos brakuje, więc sok wyciskany najłatwiej wyciąć.
          • alanta1 Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 03.02.13, 20:48
            przemo_opole napisał:

> Jak kupisz pomarańcze w dobrej cenie to karton wychodzi drożej :)

No tak.
            Ale teza, że bogatszy więcej śmieci nie jest prawdziwa.
            Biedniejszy kupi chleb w markecie w worku, bogatszy w piekarni w papierowej torebce. Kto więcej naśmieci?
            • przemo_opole Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 03.02.13, 21:06
              A wiesz, że czasem całkiem dobre piekarnie pakują w foliówki. A dziadostwo jak pewna piekarnia z Kępy i owszem w eleganckie papierowe torebki :) No ale to tak tylko przy okazji napisałem, jako mały OT :)

U mnie znowu biedni studenci wywalili 120L wór do zmieszanego. A w środku wszystko razem, w tym pełno PET`ów + kolejne flaszki po Finlandii :)))))
              • Gość: behemot Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.13, 22:38
                Przemo i alanto jak wy pieprzycie w ostatnich czterech wpisach. Frelka zas wprowadziła nowa jakość. Otóż według niej, PIT będzie podstawą naliczenia opłat za wywóz śmieci i będzie sprawiedliwie jak w komunie. Dużo zarabiasz stać cię na więcej więc więcej śmieci produkujesz. No i to jest na milijon procent logiczne. Bogaty ma wszystkiego więcej to i śmieci też. Przemo, jesteś jeszcze młodym facetem a zachowujesz się jak stary emeryt co to liczników na wodę nie założy, bo mu powiedzieli , że nie trzeba, podgląda ile piją i śmieci wynoszą studenci, do tego nie segregują..itd. Czuję żeś upierdliwy choć młody. Pogadaj ze studentami jak facet z doświadczeniem, wyjaśnij w czym rzecz bo to co dla Ciebie, mnie, jest oczywiste to dla nich nie. I ręczę Ci, że będą najlepszymi twoimi sąsiadami choć tylko sezonowymi. Mnie raz taki Patkiewicz z Malewskim zarzygali parapet. Pizza champignon to chyba była sądząc po resztkach. Udałem się na rozmowę dyscyplinującą ale bez krzyków i straszenia policją tylko ze zrozumieniem, bo też byłem studentem też się zdarzało ale wypada sprzątnąć i chłopaki z dziewczynami umyli cztery pietra parapetów aż sąsiedzi byli zdziwieni.
                • przemo_opole Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 04.02.13, 06:04
                  Jak muszę być upierdliwy to jestem. Do śmieci nikomu nie zaglądam, mam ino oczy i pewne rzeczy trudno pominąć, szczególnie jak wór leży na samej górze i się z niego wysypuje.
                  Pogadać powiadasz? Kurcze, to mało skuteczne jest. Prawie pół roku zajęło oduczenie towarzystwa darcia mordek na klatce schodowej w środku nocy. Policji nikt nie powiadamiał ale trzeba było użyć ciężkich argumentów, z rozwiązaniem umowy najmu włącznie.
                • Gość: frelka z Opola Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system IP: 80.50.134.* 04.02.13, 08:29
                  behemot napisał:
                  Frelka zas wprowadziła nowa jakość. Otóż według niej, PIT będzie podstawą naliczenia opłat za wywóz śmieci i będzie sprawiedliwie jak w komunie.

- nie wiem czy ganisz czy też chwalisz moją propozycję,ale ta uchwała już podjęta, całkowicie komunę mi przypomina,nie masz wyjścia musisz się podporządkować bo jeteś jedynie sztuką a nie wolnym obywatelem.
                  A dlaczego nie może być opłata zróżnicowana,tam przykładowo gdzie jest porządek ludziska kubły sobie zliczą z firmą wywozową umowe dogadają i samodzielnie podpiszą.
                  Osobiście znam sporo wspólnot gdzie jest z tym idealny porządek,ale co to obchodzi "władzę" ??? WŁADZA szuka kasy,wszak zielona wyspa wpadła w kryzys poważny,więc obywatelu pora zmienić się w normalną SZTUKĘ.
                  • przemo_opole Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 04.02.13, 08:37
                    Jak nie wiadomo o co kaman, to chodzi o pieniądze. Norma.
                    U nas właśnie jest taki idealny porządek i co to komu wadzi, żebyśmy sobie dalej decydowali ile kubełków, jakich i jak często.
                    Z PIT`em pomysł jest teoretycznie dobry choć jednak nie do końca. Przede wszystkim trzeba pamiętać o istnieniu szarej strefy, rzeszy bezrobotnych itd. Tego w PIT nie ma a śmieci są.

BTW, Behemot wczoraj miał gorszy dzień chyba, bo mnie od upierdliwców wyzwał :)
                    No... przyganiał kocioł garnkowi...
                    • Gość: behemot Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.13, 09:49
                      Od dziś masz ksywę garnek. Bardzo mi sie podoba.
                      • przemo_opole Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 04.02.13, 10:02
                        A to jeszcze mi etymologię wyjaśnij bo nie łapię Twojej logiki.
                        Idę szukać czy tu KF jest na tym forum, ale obawiam się że nie :)
                  • gandharwa Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 04.02.13, 10:30
                    Generalnie założenia ustawy są dobre.
                    Zgadzam się, że są osoby, które tak super sortują, że nie wymagają żadnego bata urzędowego i urawniłowki ustawowej. Jednak taki system, że właścicielem odpadów był mieszkaniec a ich odbiorcą firma powodowała, że nikomu nie opłacało się budować instalacji. Decydowała przecież cena odbioru więc kto byłby tym frajerem, który ostawiłby nowoczesną i drogą instalację wrzucając jej koszty do ceny wywozu? Straciłby klientów.

Ustawa oczywiście mogłaby być lepiej napisana, zgadzam się, że wręcz należało różnicować stawki nie tylko wg czystości selektywnej zbiórki, ale i ilości czy objętości odpadów. No ale mamy posłów takich jakich mamy....
                    • przemo_opole Re: Po reprymendzie premiera Opole zmieni system 04.02.13, 10:42
                      Tomek, weź pod uwagę że nie będzie idealnej segregacji.
                      Ja to robię tak: szkło, PET`y i inne butelki z tworzyw + puszki aluminiowe, papier (konkretne ilości, jak kartony itd.). Reszta do wymieszanych. Puszek po rybce, opakowania po jogurcie itd. sortować nie zamierzam. Bio takoż nie.
                      Jak będzie można tetra-paki wrzucać to będę wrzucał, na razie nie ma to sensu, idą do ogólnego. Nawet nie gniotę - bo jak? Mam to robić na podłodze w przedpokoju czy może w kuchni? A chodzenie z osobnym workiem (i płacenie za ten worek) to zaprzeczenie idei ekologiczności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka