Dodaj do ulubionych

Ale śmieszna!

IP: *.punkt.opole.pl 08.02.13, 10:32
Jakiś wesołek tak napisał;
" Tak Polska to dziwny kraj:
Polak wstaje rano, włącza japońskie radyjko, zakłada amerykańskie spodnie, wietnamski podkoszulek i chińskie tenisówki, po czym z holenderskiej lodówki wyciąga niemieckie piwo. Siada przed koreańskim komputerem i w amerykańskim banku zleca przelewy za internetowe zakupy w Anglii, po czym wsiada do czeskiego samochodu i jedzie do francuskiego hipermarketu na zakupy. Po uzupełnieniu żarcia w hiszpańskie pomidory, belgijski ser i greckie wino wraca do domu. Gotuje obiad na rosyjskim gazie. Na koniec siada na włoskiej kanapie i... i szuka pracy w polskojęzycznej gazecie - znowu nie ma!

Zastanawia się, dlaczego w Polsce nie ma pracy???"
A moje pytanie brzmi. Czy to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • Gość: gość 2034 Re: Ale śmieszna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 12:21
      Widze gosciu ze hołdujesz zasadzie im głupiej tym lepiej...(dla PiS oczywiscie)
      Ja to widzę inaczej:

Polska tot normalny kraj:
      Polak wstaje rano, sika do muszli z Paradyża, wlewa do kawy mleko z Mlekovity, kroi chleb od Charciarka, wyciąga z lodówki z Amiki doskonałe polskie wędliny i sery. Dzwoni do swego maklera w Banku BPH, zleca sprzedaż pakieru 100 akcji KGHM, ponieważ zamierza spędzić urlop zimowy w Zakopanym. Wsiada do autobusu z fimy Solaris i jedzie do własnej firmy, którą załozył w branży consultingowej. Po pracy wpada do Polsksich Składów Budowlanych, by kupić okna firmy Fakro (Nowy Sącz), gdzyż zaplanował wiosna remont poddasza w domku jednorodzinnym, niedawno kupionym do renowacji z mysla o odsprzedaży z zyskiem. Po drodze wpada do ulubionego małego rodzinnego sklepiku w dzielnicy, gdzie kupuje polskie pomidory, polski ser, polski miód, etc. Wina nie kupuje, woli polskie piwo. Gotuje obiad na polskim prądzie. Na koniec siada na kanapie firmy Kler i ..rozpina rozporek. Za chwile założy prezerwatywę z Durexu i ...wskoczy na polską żonkę.

W trakcie zastanawia się dlaczego jest mu tak w Polsce dobrze !? I sam sobie udzielił odpowiedzi: bo wziął interes w swoje rece!
      • przemo_opole Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 12:37
        Trochę się zagalopowałeś:

- Bank BPH nie jest polski,
        - lodówki Amica są beznadziejne,
        - Charciarek nie piecze dobrego chleba (ani jeden ani tym bardziej drugi),
        - polski miód może się okazać chiński, mimo deklaracji na opakowaniu (było o tym parę dni temu),
        - Polacy zaczynają produkować niezłe wina,
        - polskie prezerwatywy to Unimil a nie Durex
        - prąd skąd jest to nikt nie wiem, bo akurat może być z importu

:)))
        • gandharwa Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 13:52
          Przemo, nie siej propagandy, Amica jest w ofercie w każdym sklepie internetowym AGD w Niemczech - czyli Niemcy kupują.

Tak samo zauważyłem, że w Polsce większym obciachem jest jeździć skodą czy dacią niż w Niemczech...dziwne to...
          • przemo_opole Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 14:18
            To, że jest w niemieckich sklepach nie znaczy, że jest dobra :) Ja bym nie kupił.
            Zresztą to wolny wybór każdego.
            Ze Skodą sprawa jest chyba nieco polityczna, nie przepadamy za sobą z Czechami i trudno to zmienić.
            Dacia była zawsze słabym samochodem i tego wrażenia też u nas prędko nie zmienią.
            • gandharwa Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 15:30
              Ja też nie kupiłem, ale z trochę innego powodu: opłaciło mi się wziąć przyczepę i ściągnąć lodówkę kuchenkę etc z ...Opola (np. Z Karolinki). Był wtedy wysoki kurs EUR i się opłaciło :-)
            • gandharwa Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 15:33
              Słaba-nie słaba...akurat w kraju, gdzie jeszcze nie tak dawno co drugi pojazd był albo 15 latni albo ze zespawanych w warsztacie ram, albo jedno i drugie, to każda Dacia oznacza wzrost bezpieczeństwa (i zużycia paliwa) na drogach :-)
            • gandharwa Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 15:34
              Nie lubimy Czechów? Hmm a byłeś ostatnio w Ramzowej czy na przełęczy Czerwonogórskiej? :-)))
              • przemo_opole Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 18:24
                Pieniądze mogą wypaczać patrzenie :)
                Zaszłości historyczne są i jeszcze długo się tego nie wymaże.
                A zresztą, Skoda zawsze jakaś taka obciachowa była :))))
                • jureek Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 19:39
                  przemo_opole napisał:

> A zresztą, Skoda zawsze jakaś taka obciachowa była :))))

Obciachowe to są BMW i Mercedes.
                  Jura
                  • przemo_opole Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 19:43
                    Myślę, że przesadzasz. BMW ma u nas złą opinie "dresowozu" ale nie można uogólniać.
                    Tak samo można by napisac o VW a o Golfie w szczególności :)
                    Obciachowe może być każde auto jak jakieś buraki nim się wożą.
                    • jureek Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 19:58
                      przemo_opole napisał:

> Myślę, że przesadzasz. BMW ma u nas złą opinie "dresowozu"

A mercedes z kolei ma opinię auta dla emerytów lub Turków.

> Tak samo można by napisac o VW a o Golfie w szczególności :)

No i o Hondzie.

> Obciachowe może być każde auto jak jakieś buraki nim się wożą.

No właśnie, a w skodach tych buraków jest raczej poniżej średniej krajowej :)
                      Jura
                      • przemo_opole Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 20:02
                        > No właśnie, a w skodach tych buraków jest raczej poniżej średniej krajowej :)

Zależy w jakim modelu :)))))
          • jureek Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 19:36
            andharwa napisał:

> Przemo, nie siej propagandy, Amica jest w ofercie w każdym sklepie internetowym
            > AGD w Niemczech - czyli Niemcy kupują.

Amica nie tylko jest w sklepach internetowych, w tych normalnych też jest. Solarisy jeżdżą po Frankfurcie, polskie piwo też już nie jest egzotyką, bo kupisz je w prawie każdym supermarkecie.
            Jura
            • przemo_opole Re: Ale śmieszna! 08.02.13, 19:45
              Jurek to otwórz sobie tą Amicę, pooglądaj i porównaj. Chyba, że do Niemiec jakieś lepsze modele wysyłają.
              Solaris to niezły autobus. Polskie piwa też nie są najgorsze jednak są nacje, które robią je lepiej i trzeba się z tym pogodzić.
      • Gość: Mio Re: Ale śmieszna! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 21:20
        W trakcie zastanawia się dlaczego jest mu tak dobrze !? I sam sobie udzielił odpowiedzi: bo mam odpowiednich kolesi.
    • Gość: gość 2013 Re: Ale śmieszne! IP: *.punkt.opole.pl 08.02.13, 13:14
      Też dobre. Można się pośmiać. Szczególnie dobrze wygląda ten fragment wzięcia interesu w swoje ręce. U mnie jest fragment z szukaniem pracy w polskojęzycznej gazecie. To są główne wątki tych śmieszności. Nie ważne są opisy a kontekst całego problemu.
      Spoiwem tej zabawy słownej jest pytanie. Czy to jest normalne? Tylko bez polityki!!!
    • Gość: lalecznik To nie jest polski kawał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.13, 23:45
      To luźno przetłumaczony kawał z Niemiec. Mało który Polak ma włoską kanapę, robi zakupy w Anglii, a tym bardziej korzysta z amerykańskiego banku. Czeski samochód to nie inaczej niż volkswagen wyprodukowany w Czechach. Inne też jest zakończenie. Finalnie Niemiec siada na kanapie i czyta wreszcie niemiecką gazetę. Znajduje pracę, dzwoni, ale okazuje się, że nieaktualne bo dostał ją Polak lub Turek :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka