v99k Na festiwalu dało się słuchać tylko debiutantów 17.06.13, 16:34 Ciekawe za co Andrus wam podpadł, że jego zdjęciem ilustrujecie ten tytuł o fatalnej konferansjerce.;) W tekście przecież piszecie jak wół, że".......... Maryla do spółki z Borysem Szycem okazali się jedynym zgrzytem tego koncertu. Ich konferansjerka była drętwa, wymuszona, a chwilami wręcz żenująca." , a potem że "....konferansjerka (genialni Artur Andrus i Katarzyna Kwiatkowska) ratowała cały koncert ...". Chyba, że Szyc czy Andrus to dla was jeden czort.... Gamonie nie dziennikarze!!!!! Zero profesjonalizmu!!!! .......Może było tak, że czytającym was gimbusom trzeba - tak na wszelki wypadek - chcieliście pokazać jak w ogóle wygląda konferansjer i akurat zdjęcie Andrusa było pod ręką. Kolejny dowód, że reforma edukacji jest koniecznością. Odpowiedz Link Zgłoś
misio1942 Na festiwalu dało się słuchać tylko debiutantów 17.06.13, 16:37 szkoda, że festiwal po 50 latach zszedł na "Psy". Niema już tych festiwali gdzie wygrywali piosenkarze(rki) o ładnym brzmieniu głosu, treści, melodyjności( anie wycie i jąkanie). Muzyka nie zagłuszała słów, kamery pokazywały "wykonawców" a nie wszystko "barachło". Piosenkę to ja mogę słuchać z płyty, po to jest tewizja, ażeby widzieć wykonawcę(trochę już się poprawiło). Odpowiedz Link Zgłoś
gr_ub_y Żarty Andrusa to było totalne dno 17.06.13, 16:53 jego konferansjerka to było absolutny muł na tym dnie. Sługus Platformy dostał tę imprezę niczym w Wodzireju. Piosenka radość w nas rozpala la lala la, la lala la.... Odpowiedz Link Zgłoś
bylypisior Opole dopadła Choroba Platfonsów 17.06.13, 17:01 Czyli byle jak i jakoś to będzie.... Ryba psuje się od głowy, a jak widać tumiwisizm i niekompetencja króluje w mediach :-D. Nie wiem co za idioci różnych aktorzynów wzięli do śpiewania i na dodatek im jeszcze nie dali dobrego odsłuchu - ale to niezła alegoria całego państwa PO :-D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: auni Na festiwalu dało się słuchać tylko debiutantów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 17.06.13, 17:10 Pani J. Moro zaspiewala piosenke A. German tylko dlatego, ze wczesniej zaspiewania jej odmowila E. Gorniak - osoba, ktora chyba najlepiej by to zrobila. Wielkie brawa dla wspanialej aktorki, ze odwazyla sie to zrobic pomimo tremy i wybaczylabym jej nawet wiecej falszow -bo podjela wyzwanie! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick Jagger Na festiwalu dało się słuchać tylko debiutantów IP: *.tmodns.net 17.06.13, 17:10 Polska rozrywka jest tak dobra, jak reszta polskich sukcesow. Dobijamy do dna. Powinnismy zaprzestac tworzenia muzyki, literatury, kina itd. Za zaoszczedzone pieniadze mozna sprowadzic np. Adelle na jeden koncert. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Rany julek! IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.13, 17:29 Szkoda, że nie wspomniała Pani o trzecim dniu festiwalu. Świetna konferansjerka pp. Moro i Polka. Koncert dość równy, choć przyznaję, że zmęczyłam się odsłuchiwaniem po raz setny "Niech żyje bal" pod publiczkę. Świetny występ p. Joanny Kulik - doskonale dobrana do miksu "Chłopiec z gitarą" / "O mnie się nie martw" / "Rudy rydz": fajny, łobuziarski występ. Rodowicz i Szyc zaprezentowali żenujący poziom. Pakosińska z dowcipami o "ptaszkach" sięgnęła bruku. Kwiatkowska fantastycznie sparodiowała znane postaci - przy Jandzie popłakałam się ze śmiechu! "SuperJedynki" mogłyby być lepsze, a po "Debiutach" też mam takie wrażenie jak jeden z moich przedmówców, że zwycięstwo Sikory było ustawione. Ogólnie nie oceniam źle tego festiwalu. Autorom krytycznych opinii polecam obejrzeć podobne festiwale w innych krajach europejskich, a nawet udać się dzięki YouTube do Stanów czy Argentyny; jestem pewna, że porównując te doświadczenia, nasz festiwal ocenicie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Na festiwalu dało się słuchać tylko debiutantów IP: *.229.155.42.atman.pl 17.06.13, 18:03 Debiuty były ciekawe, ale konferansjerka w wykonaniu Maryli Rodowicz i Borysa Szyca to była katorga! Teksty głupawe. Ani jedno ani drugie nie patrzyło na siebie. Pani Maryla chyba miała jakieś problemy z oddychaniem, a może strój który na siebie przywdziała tego wieczora powodował taki efekt (strój sam w sobie mało odpowiedni dla osoby w jej wieku czy kalibru, natomiast na koncercie jubileuszowym zachwycała i wygłądem i spiewem!). Od Pana Szyca dodatkowo wiało amatorszczyzną ! Szkoda,że debiutanci nie mogli wykonać własnej piosenki. Super Jedynek nie dało sie oglądać! Kicz, kicz i nic dodać. Koncert Jubileuszowy wypadł lepiej. Joanna Moro zachwyciła jako konferansjerka (choć niech już nigdy nie śpiewa publicznie, bo wychodzi masakra!). Jej partner sceniczny wypadł równie doskonale. Napewno zabrakło pod czas tego koncertu wielu ważnych postaci świata polskiej muzyki ostatnich 50 lat, co rozczarowywało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ojtam IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 18:04 Mnie się podobało wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 Na festiwalu dało się słuchać tylko debiutantów 17.06.13, 18:10 W każdym koncercie były występy dobre, ale też żenujące. Największym grzechem polskiej piosenki jest to, że nie wiadomo o czym jest. Proszę porównać teksty tych wygranych piosenek z "Pamiętajcie o ogrodach" czy "Jaskółka". A z tych nowych "gwiazd" wolę Julę, niż promowanego wszędzie Brzozowskiego. A wielu weteranów powinno sobie dac spokój ze śpiewaniem, bo słuchanie ich to cierpienie niestety. A co do tego co się nazywa kabaretem - generalnie jest to na żenującym poziomie, poza paroma wyjątkami. Daniec powinien raczej po parafiach występować, Grabowski jest znacznie gorszy niż jako Fredek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ollala Orkiestra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.13, 18:29 Przepiekny koncert , fantastyczna orkiestra , dopiero teraz widac róznice co znaczy udział orkiestry, swietnych muzyków. Majewska , Bajor , Pani Moro , Polk , Kayah i wielu innych wygladali z klasa i tak jak chcielibsmy by uczcili to wyjątkowe święto. Mrozu , czy jak mu tam jest mógłby sobie chociaz buty wyczyśćic .Pan Połomski fantastyczny, myslałam ze spiewa z playbacku , a Pani Santor porywa duszę. Koncertów z KLASĄ I Artystami nam potrzeba .. Brakowało Pani Geppert i Sośnickiej , fantastycznej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Na festiwalu dało się słuchać tylko debiutantów IP: *.olsztyn.vectranet.pl 17.06.13, 18:29 Za żałosny mogę uznać wyłącznie ten artykuł. Proponuję recenzować Top Trendy i napawać się piękną, TVNowską komercyjną otoczką. Opole było i jest wyjątkowym festiwalem. Błędy, pomyłki, zniżki formy zdarzają się zawsze przy występach na żywo. Ja nie winię nikogo za nic, bawiłem się z rodziną doskonale, odżyły wspomnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
waldek20 Na festiwalu dało się słuchać tylko debiutantów 17.06.13, 18:32 Pierwszy dzień Opola z debiutantami przyjemny drugi na 50% dobry a trzeci nie bardzo wiem jak wyobrażała sobie go autorka tekstu? 50-lecie Opola to gra dla przede wszystkim starszej części widowni, bo np. większość wokalistów to dobrze powyżej 60-ki a pani Santor nawet więcej. Muzyka nie przemija ale inaczej muzykę z ,,tamtych lat" obiera i rozumie dzisiejsza młodzież a inaczej pokolenie 50+. To było bardziej takie historyczne i sentymentalne przejście w okresach muzyki festiwalu a nie strzelanie fajerwerków ku uciesze gawiedzi. Zmiana formuły? - występ w Opolu to chyba prestiż dla danego zespołu czy artysty, to coś co wbiło się do tradycji Polskiej piosenki to nie pudelkowy konkurs czy bitwa kto jest bardziej popularny i rozchwytywany( że pani Górniak nie chciała wsiąść udziału- przecież to celebrytka a nie gwiazda). Może powinno być więcej artystów, którzy mogli by wsiąść udział w debiutach wyłonionych w drodze eliminacji poza tym co więcej zmieniać? Żenujący to był występ nowaków właśnie z poczuciem humoru dużo poniżej przeciętnej- (skecz z córką tatusia w operze? i artystą który miał z nią stworzyć duet - dla mnie totalna porażka), do tej pory nie wiem z czego można tam było się śmiać, paranienormalni owszem byli ok. Obiektywnie 1 część opola z kabaretonem- była dobra + 10% na koniec Koń Polski i Górski jako premier. Dużo gorszy był Sopot Top trendy tam to olali totalnie całość i kabareton był do niczego. Wygląda na to że PAKA przeżarła bardzo i to bardzo nie jeden kabaret tak, że koniec końców odstawiają nic nie warty pic na wodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adamski667 A moim zdaniem było inaczej IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.13, 18:32 Według mnie tegoroczna edycja festiwalu i kabaretonu była bardzo udana, szczególnie w porównaniu z poprzednimi. No chyba że ocena moja jest tak wysoka dlatego, że mam punkt odniesienia w festiwalu Sopot Top Trendy 2013, który wypadł koszmarnie - kiepski kabareton z odgrzewanymi skeczami, i fałszujący artyści (prawdopodobnie z powodu złej pracy ludzi od nagłośnienia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek Na festiwalu dało się słuchać tylko debiutantów IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.13, 23:37 Autorka artykułu w dzisiejszej GW prawdopodobnie nie była w amfiteatrze - może nie otrzymała biletów. Oglądałem wspaniałe muzyczne widowisko i taka oderwana od rzeczywistości opinia - nie wpłynie na doznane wrażenia. Gw powinna rozpocząć dziennikarskie przygotowania do 51 KFPP W Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krz... Na festiwalu dało się słuchać tylko debiutantów IP: *.hellnet.pl 18.06.13, 17:03 Dokładnie tak było. Tzw gwiazdy, czyli negatywny dobór pod chore gusta redaktorów muzycznych, a przede wszystkim tego pana od italo-disco kładą się cieniem na nasz rynek muzyczny. Wieczór "gwiazd" był na poziomie Ich Troje i Tercetu Egzotycznego, żeby nie napisać akademii z okazji Dnia Nauczyciela w gimnazjum. Trwoga ! Debiutanci przy nich wypadli jak GWIAZDY i to gwiazdy na topie w najwyższej formie. Gratulacje za aranże, nowe spojrzenie na twórczość Maryli. Ona sama uciekła na koniec, pewnie ze wstydu, że wraz z kolegą "gwiazdą" tworzyli bardzo zgredowski duet a większość debiutantów była lepsza od starej mistrzyni... Myślę, że niepotrzebnie. Jej dokonania pozostaną w naszych sercach na lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzyk Wrzaskliwo-jęcząco-nieoryginalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.13, 17:05 Po występie debiutantów także nie ma nadziei na wybitną i oryginalną jednostkę. Te same wrzaskliwo - jęczące stworzenia z wykrzywionymi twarzami powielające zachodnie i nienajlepsze wzory - oto polscy wykonawcy. Odpowiedz Link Zgłoś