Dodaj do ulubionych

Klasa dla Zembaczyńskiego, klapa dla Kępińskieg...

IP: *.devs.futuro.pl 26.06.13, 08:38
Skoro autor artykułu Pan Leszek Frelich uważa, że poważnie chorego Prezydenta Miasta Opola należy się szacunek ze względu na Jego wolę dokończenia swojej kadencji, to ja się pytam co Pan uważa o Papieżu Benedykcie 16, który abdykował....
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Klasa dla Zembaczyńskiego, klapa dla Kępińskieg... IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.13, 09:29
      A ten sługus POstkomuchowski jak zwykle pieje swoje pochwalne peany - odruch wymiotny odzywa się na widok zdjęcia takiego indywiduum.
    • Gość: Opolak Re: Klasa dla Zembaczyńskiego, klapa dla Kępiński IP: *.adsl.inetia.pl 26.06.13, 09:35
      ja uważam, że to nie troska o miasto i jego mieszkańców, ale obawa o finalizację wyroku bielskiego kurczowo utrzymuje Zembaczyńskiego w trwaniu przy korycie.
      Przecież i tak nie pracuje, więc po co te cyrki ? Dla poklasku ?
    • Gość: lizus Klasa dla Zembaczyńskiego, klapa dla Kępińskieg... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.13, 09:39
      Panie Leszku, też współczuję Ryszardowi w związku z jego chorobą, ale niech Pan nie będzie naiwny, że nie ma ona wpływu na pracę prezydenta.
      Niestety od wielu lat większość opolan wie o tej chorobie i jej przykrych skutkach dla naszego miasta. W polityce nie ma sentymentów, a znając prezydenta wiemy, że uwielbia być na stołku i bardzo ciężko go odspawać od niego.
      Jak był wojewodą to kilka razy zmieniał swoje zapatrywania polityczne tylko po to aby go nie odwołano ze stołka, więc nie dziwię się, że teraz zachowuje się EGOISTYCZNIE i nie chce zrezygnować z pełnionego urzędu.
      Niestety raczej źle to o nim świadczy bo w jego zachowaniu nie liczy się dobro Opola a chęć utrzymania się na stanowisku.
      Lepiej aby prezydent zajął się swoim zdrowiem - czego mu życzę - a rządzenie miastem przekazał komuś innemu, młodemu, zdrowemu.
      • Gość: opolczyk Re: Klasa dla Zembaczyńskiego, klapa dla Kępiński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 10:00
        Dlaczego ludzie o pogladach pisowskich nie umia napisac cos tak spokojnie i po ludzku....Tylko ten jad i zianie nienawiscia....Podobnie jak ich guru Jarek K. Mam propozycje , zeby przeczytali wypowiedz radnej PiS pani Porowskiej, ze mozna napisac cos spokojnie i na temat.....I nawet mozna miec swoje poglady....
        • Gość: ja Re: Klasa dla Zembaczyńskiego, klapa dla Kępiński IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.13, 14:58
          W Opolu bylo wielu zdrowych polityków a zarzadzali miastem tak jakby byli chorzy.
      • redakcja.opole od autora 26.06.13, 10:34
        Do ”lizusa”. Po pierwsze nie podejrzewałbym Ryszard Zembaczyńskiego, by najbardziej zależało mu na stołku. Wbrew temu, co Pan pisze, Zembaczyński udowodnił to właśnie będąc wojewodą, gdy sprzeciwił się swemu rządowi w kwestii podziału administracyjnego kraju, który likwidował woj. opolskie. Za to wówczas został odwołany z funkcji wojewody.
        A to, czy choroba prezydenta miała wpływ na jego pracę, jest na razie jedynie kwestią subiektywnej oceny każdego z mieszkańców.
        • Gość: lizus Re: od autora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 10:55
          Panie redaktorze czy Pan jest obiektywny ? Chyba że Pan obrony województwa nie pamięta ?
          Przecież właśnie jak była walka o opolszczyznę to nasz wojewoda jako OSTATNI poparł ten ruch społeczny. Wiele osób publicznie miało do niego o to pretensje, że nie popiera tego ruchu.
          A jakie miał wyjście ? Jakby zlikwidowali województwo to przecież jego stanowisko też, więc ostatnim możliwym rozwiązaniem było to co zrobił i zrobił to na samym końcu raczej nie mając innej opcji.
          Dlatego proszę pisać obiektywnie jak na dziennikarza przystało a w szczególności redaktora naczelnego. Ocena zdrowia Zembaczyńskiego i współczucie w walce z chorobą nie powinny przysłaniać obiektywizmu dziennikarskiego.
          Co do oceny jego pracy dla naszego miasta to niech przyszłe pokolenia się wypowiedzą jakie to były lata pod rządami Zembaczyńskiego. Niestety obawiam się tej oceny.
          • jureek Re: od autora 26.06.13, 11:05
            Gość portalu: lizus napisał(a):

> Co do oceny jego pracy dla naszego miasta to niech przyszłe pokolenia się wypow
            > iedzą jakie to były lata pod rządami Zembaczyńskiego. Niestety obawiam się tej
            > oceny.

A ja się nie obawiam. Na szczęście nie zostawi Opola tak zadłużonego, jak zadłużony jest np. Wrocław.
            Jura
            • Gość: opolanin Re: od autora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.13, 11:19
              A ja wolałbym aby Opole było zadłużone a mieszkańcy mieli tyle możliwość znalezienia pracy w swoim mieście i nie musieli za pracą wyjeżdżać np. do Wrocławia.
              Przecież nawet informatycy z urzędu miejskiego pojechali za pracą do Wrocławia !!!
              Jak już fachowcy uciekają z UM Opola to o czymś świadczy.
          • men1972 Do Lizusa. Czego ty wymagasz od pana Frelicha? 26.06.13, 13:54
            @lizus
            Czego ty Lizusie wymagasz od Leszka Frelicha? To nie jest przeciez prawdziwy dziennikarz, a zaledwie pijarowiec ( czyli fachowiec od propagandy ) opolskiej Platformy Obywatelskiej.
          • redakcja.opole Re: od autora 26.06.13, 17:35
            do ”lizusa”: Nie wiem, czy Zembaczyński, jako ostatni sprzeciwił się likwidacji województwa (rozumiem, że pan ma listę z nazwiskami i jego jest na ostatnim miejscu), wiem natomiast, że stracił za to stołek.
            Ale do meritum: Cóż ma ocena pracy prezydenta do opinii, że ma prawo do końca kadencji zajmować stanowisko i że choroba go automatycznie nie dyskwalifikuje? Ja bym nawet zaryzykował tezę, że prezydent więcej osiągnął, gdy już był zmęczony i chory, niż w pierwszych latach rządów.
            • Gość: Obrońca opolszczyz Re: od autora IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.13, 07:12
              Panie redaktorze, lub panie rzecznika prasowy prezydenta (widzę ze gazeta jest totalnie nieobiektywna) jeżeli nie pamięta pan czasów obrony województwa to nie wypowiadaj się w tej kwestii. Lizusek ma rację ze Zembaczynski został zmuszony do poparcia tego ruchu wbrew sobie jak mu gazeta (trybuna) ostro zaczęła przypominać ze ma reprezentować mieszkańców a nie władze.
              A teraz mam pytanie do nowego rzecznika prezydenta : proszę wymienić te wspaniale osiągnięcia prezydenta przez te 3 kadencje. Niech pan przestanie zachowywać się jak rzecznik prasowy władzy bo to nie pana rola, przypominam ze jest pan dziennikarzem, no chyba że jest nowy konkurs na rzecznika w ratuszu i pan zaczyna się wczuwać w nową rolę. Już był jeden dziennikarz na garnuszku Zembaczyńskiego ale po tej przygodzie nie był w stanie wrócić do zawodu.
              • redakcja.opole Re: od autora 27.06.13, 13:55
                do ”obrońcy opolszczyz”: Proszę jeszcze raz przeczytać, co napisałem, bo najwyraźniej pan niewiele z tego pojął. Nie mam zamiaru wymieniać ani osiągnięć, ani porażek Zembaczyńskiego, bo nie o tym jest mowa. A o roli dziennikarza - jak widać z wpisu - ma pan pojęcie mocno mgliste
                • Gość: lizus Redaktorowi Frelichowi nerwy puszczają ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.13, 14:34
                  Nie ma redaktor argumentów ? , nerwy puszczają, chyba czas na urlop Panie Redaktorze.
                  I po co obrażać i próbować poniżyć forumowiczów ?
                  Nie sądziłem że Redaktor Naczelny GW zniży się do takiego poziomu.
                  A to raczej Pan nie wie lub nie chce wiedzieć jak było naprawdę i o czym jest ta dyskusja.
                  W wolnej Polsce można dyskutować a próba niekulturalnego traktowania oponentów w dyskusji gdy zaczyna brakować argumentów (merytorycznych) jest żenująca.
                  Więcej nie zamierzam brać udziału w dyskusji w której biorą udział nieobiektywni dziennikarze, którzy są we własnym mniemaniu "nieomylni" i tylko oni mają rację.
                  • pamejudd Re: Redaktorowi Frelichowi nerwy puszczają ? 28.06.13, 11:48
                    Akurat obiektywności po GW(GwO) spodziewać się nie powinieneś...

...co nie oznacza, że w tym konkretnym przypadku rednacz nie ma racji. Niezależnie od oceny pracy Zembaczyńskiego, opozycja swoim żenującym wnioskiem pokazała własną małość.
    • redakcja.opole od autora 26.06.13, 10:36
      Panie Grzegorzu,
      oczywiście szanuję decyzję Benedykta XVI. Skoro uznał, że nie da rady dłużej przewodzić Stolicy Piotrowej, to widocznie czuł, że nie podoła obowiązkom.
      Ale byłem też pełen podziwu dla Jana Pawła II, który mimo wielkiego cierpienia, wypełniał obowiązki papieża.
      Leszek Frelich
    • Gość: gość 2013 Klasa dla Zembaczyńskiego, klapa dla Kępińskieg... IP: *.internetia.net.pl 26.06.13, 12:02
      Panowie uprawiacie mydlany Wersal. Opisy faktów przedstawianych przez was świadczą, że tak naprawdę nigdy nie byliście na eksponowanym i odpowiedzialnym stanowisku służbowym jak prezydent Opola.
      Prezydent nie przyzna się nigdy do tego, że utrzymanie stanowiska to walka każdego dnia z przeciwnikami politycznymi, kopiącymi doły pod nim tzw. "przyjaciół" czy utrzymanie właściwego wizerunku u przełożonych z Warszawy. Jest jeszcze wiele innych czynników walki o utrzymanie stołka. Są też plusy takiego stanowiska. Łatwość załatwienia sobie i rodzinie prawie wszystkiego materialnego i niematerialnego. Taka codzienna walka łatwo człowieka wykańcza i po latach może być wrakiem człowieka. Jeśli sam prezydent mówi, że środki farmakologiczne przestały działać, to co on jeszcze na tym stanowisku robił. Tam musi być człowiek zdrowy i silny a nie chory jak on. Dlatego racje maja Ci co twierdzą, że człowiek ten "przyspawał" się do stołka.TO JEST CHOROBA. MA PEŁNĄ ŚWIADOMOŚĆ TEGO, ŻE BĘDĄC NA EMERYTURZE NIC NIE BĘDZIE ZNACZYŁ W OPOLU. A w dodatku we wrześniu czeka go wyrok sądowy. Prezydent nie ma wyjście. On musi być na tym stanowisku do końca.
      Po co więc bić pianę i robić mydlana operę z choroby a potem z wyroku sądowego.
      • Gość: robi się ponuro Re: IP: *.252.23.186.internetia.net.pl 26.06.13, 13:24
        "NA EMERYTURZE NIC NIE BĘDZIE ZNACZYŁ W OPOLU"

doskonałe podsumowanie tematu
        a póki co może jeszcze narobić szkód co niemiara
      • o.tisk Re: Klasa dla Zembaczyńskiego, klapa dla Kępiński 26.06.13, 13:40
        Ja też uważam, że trwając dalej w swych ratuszowych "okopach" Zembaczyński myśli tylko o swoim własnym interesie, a nie o naszym mieście i jego problemach. Wszyscy pamiętają, jak wyglądał proces decyzyjny w ratuszu, kiedy prezydent był jeszcze zdrowy. Te wszystkie analizy, studia, plany służyły tylko temu, aby ukryć niekompetencję, zachowawczość i brak zdecydowania Ratusza w podejmowaniu zdecydowanych istotnych dla miasta decyzji. Oraz temu, aby kryć się z odpowiedzialnością za ewentualne skutki podejmowanych decyzji "zwalając" odpowiedzialność na owe zewnętrzne źródła.
        A jak może być w tej chwili, kiedy Zembaczyński jest chory ? Przecież nie lepiej i sprawniej.
        Opole czeka na sprawnego menadżera z jajami, który nie jest z układu, czy partyjnego nadania. Takiego, którego nie obchodzi skąd ktoś przychodzi, a jedynie co może zrobić dla miasta i jego mieszkańców. I jak najdalej od partyjnych szyldów.
    • gandharwa deja vu 26.06.13, 14:39
      Takie kurczowe trzymanie się stołka mieliśmy już w sprawie śp. wiceprezydenta Ciepłego, który po koszmarnym wypadku, gdy już naprawdę było wiadomo, że nie wróci na stanowisko, był na nim trzymany bez zastępstwa, przez co do końca kadencji niektóre sprawy (np odpady) po prostu leżały odłogiem.

W sprawie wiceprezydenta Kwiatkowskiego też zwlekano z odwołaniem, a było wiadomo, że to figurant bez merytorycznej wiedzy.

Prezydent Zembaczyński czyni tylko szkodę własnemu ugrupowaniu politycznemu. Nie namaścił nikogo na swoje miejsce ale blokuje stanowisko, które mogłoby pomóc ewentualnemu następcy na wygranie wyborów za rok. No bo chyba powszechna zgoda, że wiceprezydent Kawałko to nie jest ideał dla naszego miasta?

W ramach pracy w stowarzyszeniu widzę jakie są skutki słabych rządów z powodu abstynencji chorobowej - urzędnicze chochliki tańcują i na głowę wchodzą. Wg mojej oceny UM Opola już dryfuje wolą naczelników wydziałów, sternik na chorobowym a zastępcy do tego zadania niezdolni.
      • Gość: volksterier Re: deja vu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 17:13
        klasę to by pokazał, gdyby ogłoszenie miało miejsce parę lat temu - ile czasu trwało, kiedy wszyscy widzieli, że coś jest nie tak, a prezydent oświadczał, że jest absolutnie zdrowy.
        teraz po prostu już nie miał wyjścia, bo nie da się wytłumaczyć kilkumiesięcznej absencji urzędującego prezydenta wyjazdem na wyspę bezludną.
        opowieść o tym, że niedawno dopiero postawiono diagnozę jest uszyta tak grubymi nićmi, że szkoda nawet komentować...
      • redakcja.opole od autora: 26.06.13, 17:26
        do „gandharwy”: Jeśli pisze Pan: ''w ramach pracy w stowarzyszeniu widzę, jakie są skutki słabych rządów z powodu abstynencji chorobowej - urzędnicze chochliki tańcują i na głowę wchodzą” to proszę podać konkrety, by mieszkańcy Opola mogli ocenić, czy rzeczywiście z powodu choroby prezydent nie dopełnia jakichś obowiązków, naraża Opole na jakieś straty itp.
        Bo to, że się Panu tak wydaje, wcale nie musi mieć wiele wspólnego z rzeczywistością.
        Żeby było jasne; nie jestem zdania, że rządy Zembaczyńskiego były tym najlepszym, co mogło się przydarzyć Opolu, co zresztą w niejednym komentarzu napisałem. Natomiast nie uważam, że choroba go dyskwalifikuje.
        • Gość: abstynencja Re: od autora: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.13, 17:34
          "abstynencja chorobowa" To jest wtedy, kiedy się już nie pije z powodu choroby, czy jak się chronicznie nie pije? :-)
        • pamejudd Re: od autora: 28.06.13, 11:44
          > Żeby było jasne; nie jestem zdania, że rządy Zembaczyńskiego były tym najlepszy
          > m, co mogło się przydarzyć Opolu, co zresztą w niejednym komentarzu napisałem.
          > Natomiast nie uważam, że choroba go dyskwalifikuje.

Teraz jest to jasne, z komentarza redakcyjnego niespecjalnie wynikało.

Natomiast żądanie przez opozycję ustąpienia Ryszarda Z. z powodu choroby Parkinsona świadczy jasno o podłości i nieuctwie pomysłodawców.
    • Gość: Autor Gazeta Wyborcza organ Platformy Obywatelskiej IP: *.opole.hypnet.pl 28.06.13, 13:17
      PiS jest jeszcze gorszy. I proszę mnie nie posądzać o sympatię do żadnej partii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka