maklima 24.10.06, 19:40 Kto z Was też ma taki problem??? U męża niestety tylko 11 % plemników ma prawidłową budowę Moze ktoś mi coś podpowie, podzieli sie doświadczeniami? Czy to można leczyć czy tylko inseminacja lub nawet nie... z góry dziękuję... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkl13 Re: teratozoospermia 25.10.06, 08:44 Witam. U mojego męża też stwierdzono teratozoospermię. NIe pamiętam dokładnie wyników, ale były chyba gorsze niż u was. Lekarz stwierdził, że w takim przypadku możliwe jest jedynie in vitro ISCI, ale wcześniej skierował nas na badania genetyczne. Badań nie dokończyliśmy, bo zdecydowaliśmy się wcześniej na adopcję, ale u męża stwierdzono jakieś nieprawidłowości genetyczne. Nie wiemy dokładnie jakie, kiedyś trzeba będzie to sprawdzić... Myślę, że powinniście skontaktować się z lekarzem, on wam powie, co dalej robić. Odpowiedz Link Zgłoś
sun32 Re: teratozoospermia 25.10.06, 10:25 Obniżoną morfologię bardzo trudno się leczy, lekarze oficjalnie mówią że nie potrafią zbytnio tego robić. Twierdzą, że szkoda czasu i należy robić coś z takiego nasienia jak jest. My jesteśmy po 3 nieudanych IUI. Lekarz od początku mówił, żeby nastawić się powoli psychicznie na ICSI. Zrobiliśmy w Łodzi badania genetyczne i czekamy na wyniki. W Provicie wprowadzono od października udoskonalone ICSI tzw IMSI i właśnie do tego zamierzamy podejść jak wszystko z wynikami będzie ok. Mąż powinien pójść do DOBREGO urologa aby sprawdzić czy nie ma na przykład zapalenia prostaty. Mój M miał, jest po 2 miesięcznym leczeniu antybiotykiem. W najbliższych dniach będziemy robić badanie kontrolne to się okaże czy to coś pomogło. Nie poddawaj się. Musicie zawalczyć. Już wiesz co jest przyczyną niepowodzeń a to połowa sukcesu. Cudownie, że macie już jedno dzieciątko. Odpowiedz Link Zgłoś
finka77 Re: teratozoospermia 25.10.06, 11:22 Moj mąż również ma nieprawidłową budowę nasienia , leczy sie u androloga , 3 razy przechodził kuracje antybiotykowa ,wyniki troche sie poprawiły . O badaniach genetycznych androlog nic nie mowił , czy koniecznie je trzeba robic , czy te nieprawidłowe plemniki mogą miec podłoże genetyczne. Dostało kilka wskazowek co do diety , niechodzenia w obcisłych spodniach .Narazie mamy sie jeszcze starac naturalnie bo niby szansa jest ,ale jak zafasolkuje to moge przez te plemniki poronic .Nie wiem co myslec ,mąz był sam u tego lekarza ,ja wiem tylko u siebie że mam problem z prl . Wybieramy sie do Gdańska chce zrobic szybko badania i zobaczymy co dalej. sun32 napisz czy teratozoospermia może miec podłoże genetyczne Pozdrawiam was Odpowiedz Link Zgłoś
sun32 Re: Finka77 25.10.06, 11:35 Finka tak naprawdę to nie wiem. Wg mojego lekarza może mieć ale też nie musi. Nas skierował na badania genetyczne a wiem, że nie każda para podchodząca do ICSI w Provicie je robi. Do tej pory otrzymaliśmy wynik z mukowiscydozy i jest w porządku Czekamy na kariotypy. Odpowiedz Link Zgłoś
finka77 Re: Finka77 25.10.06, 11:41 sun32 dzieki za odpowiedz,no właśnie lekarze jeszcze niewiedza jak leczyc i co jest przyczyna. Trzymam kciuki za dobre wyniki. Cy Twoj mąz dostał jakieś leki oprucz antybiotyków ,moj brał wit C i Aspargin. Odpowiedz Link Zgłoś
sun32 Re: Finka77 25.10.06, 12:18 Oprócz 2 antybiotyków dostał jeszcze jakieś tabletki Ipertrofan albo jakoś tak. To jest lek na cholesterol który pośrednio działa też właśnie na prostatę. Dodatkowo ja zakupiłam Mu witaminy. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
finka77 Re: Finka77 25.10.06, 12:22 sun32 Moj maz również ma wysoki cholesterol ,ale narazie lekarz zaleceil tylko dietke . Ja równiez życze powodzenia napewno będziemy mamusiami . Trzymaj sie. Odpowiedz Link Zgłoś