Dodaj do ulubionych

Rewolucja śmieciowa. Co nas czeka w poniedziałe...

IP: *.252.22.3.internetia.net.pl 30.06.13, 14:41
Wyjeżdżam na wakacje. Nie będzie mnie dwa miesiące. W jaki sposób zadeklarować to, że nie uczestniczę w tworzeniu śmieci na potrzeby firmy wywozowej?
Obserwuj wątek
    • jkredman jak tu sortować, panie jak tu sortować 30.06.13, 15:03
      kiedy pozostały stare kubły, niewłaściwie oznakowane - według starego systemu, a tato [wpis powyżej] możesz złożyć deklarację śmieciową - wyjazdową - oczywiście jak się nie boisz poinformować połowy miasta że cię w domu nie będzie
      • Gość: Whistleblower Co to będzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.13, 17:40
        "Najpierw będzie dumping cenowy, potem bankructwa spółek komunalnych, przejęcie ich majątku za grosze, a na końcu podwyżki opłat za śmieci"... Tak burmistrz podwarszawskich Ząbek kreśli czarny scenariusz, którego beneficjantem mają być zagraniczne firmy (patrzeć w google.pl na hasło „CZARNA WIZJA ŚMIECIOWA”. Tak więc o szwedzkim modelu wykonywania usług komunalnych na zasadzie zbliżonej do non profit - już można zapomnieć tak jak i o innych unijnych standardach zarządzania i finansowania w polskiej gospodarce odpadami komunalnymi (patrz w google.pl hasło TAK TO ROBIĄ SZWEDZI Z ODPADAMI” ---
      • Gość: Mal Re: jak tu sortować, panie jak tu sortować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.13, 10:50
        Powiedz to dzieweczce w urzędzie, że wyjeżdżasz. Pół Opola wie, że pojechałeś na wycieczkę, jak wrócisz, to po bandzie. Ani dobytku, ani kubła. Oj kubła się trzymaj, nie zawracaj gitary z wyjazdami.
    • Gość: co ze styropianem Rewolucja śmieciowa. Co nas czeka w poniedziałe... IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 17:56
      A ja mam pytanie - kupiłam telewizor, lodówkę czy inny sprzęt RTV/AGD - wyrzucam opakowanie. Tekturowy karton wrzucam do papieru, a co zrobić ze styropianowymi osłonkami chroniącymi sprzęt? Do żółtego nie wrzucę-nie wolno. Do pozostałych odpadów-ni wolno. To co mam z tym zrobić? Spalić? O tym chyba nikt nie pomyślał...
      • gandharwa Re: Rewolucja śmieciowa. Co nas czeka w poniedzia 30.06.13, 23:22
        Mówiąc kolokwialnie olej ulotkę ze śmieciopolis. Styropian to z reguły albo odpad opakowaniowy albo budowlany. W tym pierwszym przypadku chronią Cię przepisy dotyczące odpadów opakowaniowych - zgodnie z ustawą o odpadach opakowaniowych masz obowiązek ich selektywnej zbiórki - czyli do żółtego. Jak ZK będzie chciało Ci podwyższyć za to opłatę - napisz do nas. Styrodur to odpad budowlany - selektywna zbiórka poprzez centrum recyklingu na ul. Przyjaźni 69 (darmo).
        • jkredman jeżeli jest odpadem budowlanym - to nie może 30.06.13, 23:43
          się znaleźć w pojemnikach na odpady komunalne, uzgodnijcie ludki swoje zeznania, bo co rusz prezentujecie inny pogląd
          • alanta1 Re: jeżeli jest odpadem budowlanym - to nie może 01.07.13, 10:03
            jkredman napisał:

> się znaleźć w pojemnikach na odpady komunalne, uzgodnijcie ludki swoje zeznania
            > , bo co rusz prezentujecie inny pogląd

A przeczytaj jeszcze raz :P
            styropian opakowaniowy - do segregacji
            styropian budowlane - do po-budowlanych
    • jkredman wyśle prezydent Opola wiarygodną informację 30.06.13, 19:42
      o numerze konta na które należy wpłacać opłatę śmieciową
      • gandharwa Re: wyśle prezydent Opola wiarygodną informację 30.06.13, 23:18
        Masz ją przecież na bip.um.opole.pl na samym dole. Nawet jak tam nr byłby fałszywy, zgodnie z ustawą o BIP jak użyłeś informacji z BIP to za błędy odpowiada (także finansowo) Miasto.

jkredman napisał:

> o numerze konta na które należy wpłacać opłatę śmieciową
        • jkredman bip urzędu miejskiego jako strona nieszyfrowana 30.06.13, 23:41
          nie może być źródłem wiarygodnych i pewnych danych
          • gandharwa BIP 01.07.13, 00:16
            Jakiś przepis na poparcie tezy? Wszystkie gminy w PL podają swoje konta na BIP...od lat.
    • Gość: antoszyper Rewolucja śmieciowa. Co nas czeka w poniedziałe... IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.13, 20:04
      Pocałujcie się w tyłek .Mamy płacić i jeszcze do was telefonować że kubły są przepełnione ? jesteście chorzy ,a kto odda nam za połączenia telefoniczne ,wy ? .Rowy przydrożne i lasy będą pełne . Wcześniej były próby segregacji ale jak śmieciara przyjechała to i tak z wszystkich kubłów zawartość lądowała w jednej bajaderze .
    • alanta1 Re: Rewolucja śmieciowa. Co nas czeka w poniedzia 30.06.13, 22:53
      "Z domków jednorodzinnych szkło oraz odpady posegregowane z papieru, tektury, tworzyw sztucznych, metali i opakowania wielomateriałowe będą odbierane raz na miesiąc."

Dlaczego gazeta kłamie?

Wg uchwały NR XXXVII/582/13 RADY MIASTA OPOLA z dnia 31 stycznia 2013 r. w sprawie określenia szczegółowego sposobu i zakresu świadczenia usług w zakresie odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości z terenu Miasta Opola
      i zagospodarowania tych odpadów, w zamian za uiszczoną przez właściciela nieruchomości opłatę za gospodarowanie odpadami komunalnymi
      § 5. 1. Określa się następującą częstotliwość wywozu odpadów komunalnych
      z nieruchomości zamieszkałych:
      2) zabudowa jednorodzinna:
      a) pozostałości po segregacji odpadów komunalnych – 1 raz na 2 tygodnie,
      b) odpady opakowaniowe inne niż szklane – 1 raz na 2 tygodnie
      • gandharwa Re: Rewolucja śmieciowa. Co nas czeka w poniedzia 30.06.13, 23:16
        @Alanto:
        Gazeta niestety nie kłamie. Te same zapisy widziałem w SIWZ na odbiór odpadów. W blokach trzy razy na tydzień a nie dwa jak w uchwale, za to w domkach raz na miesiąc a nie dwa, jak w uchwale. Czyli to działanie zamierzone - szykuje się bój przed WSA, nie ma innej rady.
        • jkredman to uchwała jest aktem prawa powszechnie 30.06.13, 23:47
          obowiązującego, a nie SIWZ, jeżeli zapis w SIWZ jest odmienny od zapisu w uchwale to jest podstawa do zaskarżenia przetargu, jeżeli praktyka okaże się odmienna od uchwały to będzie podstawa do roszczeń od miasta
          • gandharwa Ilość wywozu 01.07.13, 00:13
            Przeciw SIWZ niewiele możemy, urzędnik Ci wpisze co chce - nie ma drogi odwoławczej. Dopiero teraz, jak zapisy z SIWZ wejdą w życie (odbiór odpadów w mniejszym zakresie niż w uchwale) to mogę nie jako obywatel wystąpić przeciw Miastu, i to nie z jakiś ekologicznych przepisów ale z art 101 ustawy o samorządzie gminnym "każdy, kogo interes został naruszony..."

Albo RM zmieni uchwałę, albo ich skarżymy i tyle.
      • Gość: Sceptyk Re: Rewolucja śmieciowa. Co nas czeka w poniedzia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.13, 06:38
        Polecam UCHWAŁĘ NR XL/643/13 RADY MIASTA OPOLA. Tam jest odpowiedź.
        • alanta1 Re: Rewolucja śmieciowa. Co nas czeka w poniedzia 01.07.13, 10:02
          Gość portalu: Sceptyk napisał(a):

> Polecam UCHWAŁĘ NR XL/643/13 RADY MIASTA OPOLA. Tam jest odpowiedź.

Faktycznie , jest zmiana.
          2) zabudowa jednorodzinna:
          b) odpady z papieru, tektury, tworzyw sztucznych, metali i opakowania
          wielomateriałowe– 1 raz na 4 tygodnie,

Ja się nie zmieszczę w kuble 240l z odbiorem raz na miesiąc, mam zamówić większy? A nie, będę część plastików do ogólnych wrzucać, wtedy się zmieszczę bez problemu :P

Wiecie co, ja pier$%#le taką ustawę :D

A kubłów jak nie było, tak nie ma, mój kosz się już przesypuje, bo nie zabrali go w piątek :P

• gandharwa Dzięki! 01.07.13, 11:52
          Gość portalu: Sceptyk napisał(a):

> Polecam UCHWAŁĘ NR XL/643/13 RADY MIASTA OPOLA. Tam jest odpowiedź.

O dzięki wielkie! A to nas Miasto po cichu w bambuko zrobiło :-) Czyli Uchwała nr XXXVII/582/13 Rady Miasta Opole z dnia 31 stycznia 2013 r. w sprawie określenia szczegółowego sposobu i zakresu świadczenia usług już nieaktualna? Długo nie pożyła.

No dobra, to muszę zmienić przelicznik w kalkulatorze, zapis na stronie ste-silesia.org/opole/odpady/ oraz...zrobić korektę deklaracji DOGO.

Co ciekawe, śmieciopolis (smieciopolis.opole.pl/aktyprawne/) też chyba zaskoczone :-))))
          • alanta1 Re: Dzięki! 01.07.13, 15:28
            gandharwa napisał:

> A to nas Miasto po cichu w bambuko zrobiło :-)

to jest mało powiedziane. Weszłam właśnie na śmieciopolis i sprawdziłam kalkulator - jest przestawiony do nowej uchwały. Pokazuje mi, ze powinnam zamówić żółty kubeł 660L, a gdy składałam DOGO pokazywał bodajże 240L.
            Też powinnam zmienić DOGO, ale nie mam gdzie postawić takiego grzmota :/
            • gandharwa Re: Dzięki! 01.07.13, 15:38
              Może wystarczy 360l? Są dwukołowe, tyle że grubsze...to duży kubeł.
              • alanta1 Re: Dzięki! 01.07.13, 15:49
                gandharwa napisał:

> Może wystarczy 360l? Są dwukołowe, tyle że grubsze...to duży kubeł.

No nie wiem, dotychczas oddawałam co 2 tyg. 2 lub 3 worki 120l... To daje 480-600l
                • gandharwa Re: Dzięki! 01.07.13, 21:29
                  Proszę wejść na naszą stronę ste-silesia.org/opole/odpady/ i przeliczyć jeszcze raz w naszym kalkulatorze dla mieszkańców. Ja tam zmodyfikowałem nieco podział procentowy frakcji, być może, że 360 okaże się właściwy? Ja właśnie taki w korekcie zamawiam.
                  • alanta1 Re: Dzięki! 01.07.13, 22:26
                    gandharwa napisał:

> Ja tam zmodyfikowałem nieco podział procentowy frakcji, być może, że 360 okaże się właściwy?

Gandharwa, ale ja wiem ile wywalam, bo segregujemy dokładnie od kilku lat :)

Skąd masz na stronie harmonogram odpadów w lipcu? On jest jakiś do dupy, segregowane są tylko dla wielorodzinnej, zmieszane tylko dla domków. W dodatku ulice nie pasują do dzielnic, a mojej w ogóle nie ma :D
                    • gandharwa Re: Dzięki! 01.07.13, 22:57
                      Ze strony smieciopolis.opole.pl :-))
                      Ja myślę, że im się coś pomyliło i pewnie opisali to całymi dzielnicami lub nie rozróżniają typów zabudowy. Inna sprawa, że BIO w ogóle nie ma. Poczekajmy jeszcze kilka dni, może doślą brakujące strony :-)

Złożyłem wniosek o pozostawienie gniazd dzwonów - to takie wyjście awaryjne, jakby się tworzywa przesypywały
                      • alanta1 Re: Dzięki! 01.07.13, 23:42
                        gandharwa napisał:

> Poczekajmy jeszcze kilka dni, może doślą brakujące strony :-)

Za kilka dni to będziemy mieć szczury na podwórku, mi i sąsiadom stare kosze się przesypują :P
                        Jutro dzwonię
                        • gandharwa Re: Dzięki! 02.07.13, 00:02
                          Tylko nie krzycz :-)
                          Przy okazji zapytaj się, czy naszym miejskim urzędnikom znane jest pojęcie tajemnicy podatkowej. Bo ja nie słyszałem, by w skarbówce nasze PIT-y wertowali wolontariusze zebrani z ulicy. A przy DOGO i owszem.
                          • alanta1 Re: Dzięki! 02.07.13, 14:32
                            gandharwa napisał:

> Tylko nie krzycz :-)

No weź :D

> Przy okazji zapytaj się, czy naszym miejskim urzędnikom znane jest pojęcie taje
                            > mnicy podatkowej.

Ale te telefony w harmonogramie są chyba do remondisu, ich pytać o DOGO nie będę.
                            Na razie to o nic spytać nie mogę, telefony stale zajęte :P
    • gandharwa Poprawki na pytania :-) 30.06.13, 23:40
      3. Czy muszę płacić za osobę, która jest w moim domu/mieszkaniu zameldowana i poinformowałem o niej w deklaracji, ale przez większość roku jest nieobecna?

To zależy. Jak kogoś nie ma ciągle przez kilka miesięcy a przyjeżdża na zwarty czas określony, choćby na dwa tygodnie, wtedy za każdy miesiąc, kiedy jest, trzeba złożyć korektę...np jest od 29.10. do 6.11. w Opolu, wtedy za dwa miesiące (paźdź, list). Jednak w przypadku studenta, który przebywa od pn do pt na studiach we Wrocku a weekendy u rodziców w Opolu sytuacja nie jest już taka oczywista. Moja rada - wtedy wpisać, że tej osoby w ogóle nie ma w Opolu (nie płacić wcale). Dlaczego? Wynika to z obowiązku z art 6k ust 2 pkt 4 ucpg, który mówi, że gmina ustalając stawki, bierze pod uwagę przypadki, gdy odpady powstają nieregularnie lub sezonowo. Uchwała o wysokości stawki powinna mieć zapisy nt. takiego przypadku (np zapis o 2/7 stawki za pobyty weekendowe). Takiego zapisu nie ma = gmina złamała prawo = także obywatel może sobie lekko połamać prawo, skoro gmina ma je gdzieś.

7. Co zrobić z makulaturą? Podobno ma być wyrzucana do tego samego pojemnika, w którym lądują metalowe puszki? Czy to zgodne z zasadami segregacji?

Sortowanie odpadów na suche, szkło, bio i resztki jest bardzo sensowne, niestety niezgodne z prawem. Co prawda podział na suche i mokre spełnia definicję „selektywnej zbiorki” z art 3 ust 3 pkt 24 uoo i jest tańszy, ale ustawodawca nakazał osobno zbierać frakcje wymienione w art. 3 ust 2 pkt 5 ucpg (wszystko rozdzielnie, nawet metal do osobnego kubła, w sumie sześć frakcji). Nonsens, ale takie mamy prawo.
      • Gość: tak czy nie tak Re: Poprawki na pytania :-) IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.13, 11:49
        Od poniedziałku osoby które zadeklarowały się że będą płacić więcej bez segregacji , mają prawo wrzucać śmieci do jednego kubła wszystko "SRU DO JEDNEGO KUBŁA"
        • gandharwa Re: Poprawki na pytania :-) 01.07.13, 12:04
          No właśnie że nie. Zgodnie z ustawą o odpadach (art 23.1 uoo), ustawą o utrzymaniu czystości oraz zapisami naszego regulaminu (par.3) masz obowiązek selektywnej zbiórki.

Masz jedynie prawo do zbierania wyłącznie odpadów resztkowych na terenie nieruchomości. To nie jest to samo co zbiórka nieselektywna. Jeżeli ktoś np nie ma miejsca w domu czy w altanie lub z założenia oddaje szkło, papier, baterie, leki, puszki w sklepie czy punkcie skupu, to wtedy zbiera odpady resztkowe u siebie, zachowując obowiązek segregacji.

Opłata obniżona jest zgodnie z ucpg naliczana wtedy, gdy odpady są zbierane i odbierane (!) selektywnie z terenu nieruchomości. Jak zbierasz selektywnie, ale nie u źródła tylko tak jak opisałem, wtedy płacisz 20 PLN. Te 7 PLN różnicy idzie na utrzymanie centrum recyklingu i gniazd dzwonów wystawionych w miejscach publicznych.

Więcej na ten dokładnie temat w naszym piśmie tutaj: ste-silesia.org/listy/UMOP20130701.pdf

Gość portalu: tak czy nie tak napisał(a):

> Od poniedziałku osoby które zadeklarowały się że będą płacić więcej bez segregacji , mają prawo wrzucać śmieci do jednego kubła wszystko "SRU DO JEDNEGO KUBŁA"
    • Gość: sceptyk Rewolucja śmieciowa. Co nas czeka w poniedziałe... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.13, 08:04
      A od kiedy opłaty, czy podatki uiszcza się bez zobowiązania płatniczego czy decyzji? Nie policzyli kosztów, czy nie uporządkowali jeszcze papierków? A może w przyszłym roku w ramach drugiego kroku sami będziemy sobie obliczali podatek gruntowy?
      • gandharwa Re: Rewolucja śmieciowa. Co nas czeka w poniedzia 01.07.13, 11:45
        Zasada samoobliczenia jest znana w ordynacji podatkowej, decyzja Ci przyjdzie tyko wtedy, jak nie złożysz deklaracji. Wg mnie to rozwiązanie słuszne - mniej papierologii. Po drugie wydanie decyzji chyba nie byłoby możliwe przed wcześniejszą weryfikacją danych, a ustawodawca uznał, że wierzy naszym oświadczeniom (jednak nakazał przedkładać kopie ostatnich umów na wywóz odpadów do pierwszej deklaracji DOGO).
    • Gość: mgs dzisiaj 01 lipca IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.13, 09:43
      nie mam już gdzie upychać śmieci !!!
    • Gość: grzech kubły do segregacji przy sklepach, na osiedlach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.13, 13:43
      mam pytanie: czy zostają kubły do segregacji (żółty, niebieski, + na dwa rodzaje szkła) przy sklepach (np. przy tesco), czy na osiedlach?
      mieszkam w mini domku, z jeszcze mniejszym ogródkiem i niestety nie mam gdzie postawić kubłów na posesji (szkoda,że nie można segregować śmieci w workach), mimo że segreguję śmieci "od zawsze" - z bólem musiałem zadeklarować nie segregowanie śmieci, ale oczywiście chcę to robić! czy te kubły "dla wszystkich" zostają?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka