Dodaj do ulubionych

Populistyczne OŚWIADCZENIA

IP: *.dip.t-dialin.net 30.03.02, 00:21
Ciekaw jestem co sobie pan Gorzelik obiecuje po tym populistycznym OŚWIADCZENIU
z okazji incydentu z inskrypcją na pomniku w Szczedrzyku.

Jedno jest pewne, granie na uczuciach Slazakow Niemieckiego pochodzenia ma
przyniesc wyzej wymienionemu i jego organizacij korzysc w czasie Spisu.

Ja jestem Slazakiem pochodzenia Niemieckiego i mierzi mnie niezmiernie owe
populistycze postepowanie i to ciagle wycieranie sobie ust Niemcami zeby
zalatwic sobie polityczne zamiary.

Czepcie sie tramwaju i zostawcie nas w spokoju !

Obserwuj wątek
    • Gość: leon Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 30.03.02, 12:52
      Gość portalu: VOLK napisał(a):

> Ciekaw jestem co sobie pan Gorzelik obiecuje po tym populistycznym OŚWIADCZENIU
      >
      > z okazji incydentu z inskrypcją na pomniku w Szczedrzyku.
      >
      > Jedno jest pewne, granie na uczuciach Slazakow Niemieckiego pochodzenia ma
      > przyniesc wyzej wymienionemu i jego organizacij korzysc w czasie Spisu.
      >
      > Ja jestem Slazakiem pochodzenia Niemieckiego i mierzi mnie niezmiernie owe
      > populistycze postepowanie i to ciagle wycieranie sobie ust Niemcami zeby
      > zalatwic sobie polityczne zamiary.
      >
      > Czepcie sie tramwaju i zostawcie nas w spokoju !
      >
      > W końcu ciekawy i konkretny głos. Bo dotąd to kilku gości wypowiada się w
      imieniu całej grupy, bez jakiegokolwiek mandatu. Brawo Volk

• Gość: Johann Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.wbp.zabrze.pl 02.04.02, 13:10
        Gość portalu: leon napisał(a):

> W końcu ciekawy i konkretny głos. Bo dotąd to kilku
        gości wypowiada się w
        > imieniu całej grupy, bez jakiegokolwiek mandatu. Brawo
        Volk

przy czym Volk rowniez wypowiada sie w imieniu calej
        grupy i bez jakiegokolwiek mandatu.

J.

• Gość: ET Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.02, 22:34
      Ej! Volk!Dobrze Ci sie tam we Niymcach srou!
      Nouprzod zaciongni wiadomosci na temat RAS a potym mozymy pogoudac.
      Cy to wiys jakou je obecnou sytuacja na Slonsku?
      Do cego doprowadziyuy Warszawskie rzondy?
      Jak przijejdzies na bezuch to ci je dobrze. Pra?
      Ale pobondz sam duzyj ,idz do roboty, i zyj sam we miare normalnie , a raczej
      probuj zyc- to wtedy pogoudomy!
    • Gość: ryszawy Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.pppool.de 02.04.02, 11:37
      Volk, jak Tyś je Slónzok niymieckigo pochodzynio, to jo
      zeżera mietła ze sztilym bez mostrisiu.
    • slezan Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA 02.04.02, 13:17

> Ciekaw jestem co sobie pan Gorzelik obiecuje po tym populistycznym OŚWIADCZENIU
      >
      >
      >
      >
      >
      >
      Kogo "was"? Twoje niemieckie pochodzenie wygląda pewnie nie inaczej niż moje -
      nasi przodkowie byli obywatelami państwa niemieckiego. Różnica polega na tym, że
      Ty deklarujesz nardowość niemiecką, a ja - poodbnie jak autor oświadczenia -
      śląską. I tacy jak ja mają te same prawa do obrony symboli związanych z tradycją
      tej ziemi jak Ty. Nasi przodkowie również służyli w niemieckiej armii. Ich także
      odznaczano żelaznym krzyżem. Więc zdanie "zostawcie nas w spokoju" jest nie na
      miejscu. A może boli Cię, że liderzy DFK tak naprawdę mają gdzieś całą niemiecką
      tradycję (o czym świadczy akceptacja uzgodnień dotyczących pomników dziesięć lat
      temu), o którą upominać muszą się inne organizacje? Jeżeli tak, to widzę dwa
      rozwiązania - wymienić liderów DFK, lub przyłączyć się do RAŚ (albo jedno i
      drugie).
      • Gość: Volk Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.02, 21:45
        slezan napisał(a):

>Kogo "was"?

Nie rozumiem tego pytania, przeciez Ty tez za „nas“ wszyskich zabierasz glos.

>Twoje niemieckie pochodzenie wygląda pewnie nie inaczej niż moje –
        >nasi przodkowie byli obywatelami państwa niemieckiego.

Skad ta pewnosc?

>Różnica polega na tym, że Ty deklarujesz nardowość niemiecką,
        >a ja - poodbnie jak autor oświadczenia - śląską.

Ot, wlasnie! Roznica!!!
        Mam nadzieje ze umiesz to zaakceptowac.

>I tacy jak ja mają te same prawa do obrony symboli związanych z tradycją tej
        >ziemi jak Ty.
        >Nasi przodkowie również służyli w niemieckiej armii. Ich także odznaczano
        >żelaznym krzyżem.

Do symboli zwiazanych z ta ziemia nalezy miedzy innymi jezyk Niemiecki i tradycje
        ludzi ktozy nim mowia a nie krzyze zelazne ktore otrzymywali tylko ci ktorzy byli
        zolnierzami i polegli za faterland.

Ja jakos niemoge zauwazyc zeby RAS az tak zalezalo na obronie i zachowaniu jezyka
        niemieckiego oraz MN na Slasku.
        Wrecz przeciwnie chcecie koniecznie przerobic wszystkich ktorych sie da
        na „Tylko“ Slazakow zeby zalatwic dla siebie podobne posady i wplywy jakie sobie
        wywalczyla mniejszosc.

>Więc zdanie "zostawcie nas w spokoju" …

… uwazam za stosowne i calkowicie na miejscu.

>A może boli Cię, że liderzy DFK tak naprawdę mają gdzieś całą
        >niemiecką tradycję (o czym świadczy akceptacja uzgodnień dotyczących pomników
        >dziesięć lat temu),o którą upominać muszą się inne organizacje?

To nie DFK ma gdzies niemieckie tradycje tylko wasz RAS i jej liderzy z Toba na
        czele.
        Nam nie potzreba zeby inne organizacje upominaly sie o “nasze“ potrzeby.

>Jeżeli tak, to widzę dwa rozwiązania - wymienić liderów DFK,
        >lub przyłączyć się do RAŚ (albo jedno i drugie).

Ja widze tylko jednio.
        Liderow to my sobie sami bedziemy wymieniac jezeli kiedykolwiek zajdzie taka
        potrzeba.
        Nic wam do tego !!!

• slezan Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA 03.04.02, 12:56
          A to bardzo ciekawe co piszesz. Nie znam wypowiedzi przedstawicieli RAŚ, w
          których sugerują, że na Górnym Śląsku nie ma Niemców, a jeśli nawet są, to
          trzeba ich przerobić na "tylko" Ślązaków. Znam natomiast wypowiedzi liderów
          DFK, negujące istnienie narodowości śląskiej.
          Za przypisanie mi funkcji lidera RAŚ bardzo dziekuję - niestety, jak w każdym
          stowarzyszeniu działającym zgodnie z ustawą, członków władz wybiera się
          demokratycznie. Twoje nadanie jest zatem nieskuteczne, aczkolwiek bardzo
          sympatyczne.
        • slezan Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA 03.04.02, 13:09
          I jeszcze jedno. To, gdzie DFK ma niemieckie tradycje, pokazał pan Galla, który
          nie raczył pojawić się na posiedzeniu komisji rozstrzygającej konkurs na
          projekt podręcznika edukacji regionalnej. I wygrała wielka rzeczniczka
          pojdenania polsko-niemieckiego, pani Simonides. Gratuluję liderów!
      • Gość: ET Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.opole.dialup.inetia.pl 03.04.02, 21:45
        slezan napisał(a):

> Gość portalu: VOLK napisał(a):
        >
        > > Ciekaw jestem co sobie pan Gorzelik obiecuje po tym populistycznym OŚWIADC
        > ZENIU
        > >
        > > z okazji incydentu z inskrypcją na pomniku w Szczedrzyku.
        > >
        > > Jedno jest pewne, granie na uczuciach Slazakow Niemieckiego pochodzenia ma
        >
        > > przyniesc wyzej wymienionemu i jego organizacij korzysc w czasie Spisu.
        > >
        > > Ja jestem Slazakiem pochodzenia Niemieckiego i mierzi mnie niezmiernie owe
        >
        > > populistycze postepowanie i to ciagle wycieranie sobie ust Niemcami zeby
        > > zalatwic sobie polityczne zamiary.
        > >
        > > Czepcie sie tramwaju i zostawcie nas w spokoju !
        > >
        > >
        > Kogo "was"? Twoje niemieckie pochodzenie wygląda pewnie nie inaczej niż moje -
        > nasi przodkowie byli obywatelami państwa niemieckiego. Różnica polega na tym, ż
        > e
        > Ty deklarujesz nardowość niemiecką, a ja - poodbnie jak autor oświadczenia -
        > śląską. I tacy jak ja mają te same prawa do obrony symboli związanych z tradycj
        > ą
        > tej ziemi jak Ty. Nasi przodkowie również służyli w niemieckiej armii. Ich takż
        > e
        > odznaczano żelaznym krzyżem. Więc zdanie "zostawcie nas w spokoju" jest nie na
        > miejscu. A może boli Cię, że liderzy DFK tak naprawdę mają gdzieś całą niemieck
        > ą
        > tradycję (o czym świadczy akceptacja uzgodnień dotyczących pomników dziesięć la
        > t
        > temu), o którą upominać muszą się inne organizacje? Jeżeli tak, to widzę dwa
        > rozwiązania - wymienić liderów DFK, lub przyłączyć się do RAŚ (albo jedno i
        > drugie).

Dobrze goudous !
        jou by pejdziou ze jedno idrugie by dobrze zrobiyuo !!!
      • Gość: EL Re: od EL do Slezana IP: *.proxy.aol.com 10.04.02, 09:09
        przed chwila napisalem ,ze sie z Toba nie zawsze zgadzam,wiec tutaj np powiem
        Ci o co mi chodzi.
        Ty ludnosc (Gornego) Slaska widzisz jakby mieszkal tutaj szczep "Slazakow" z
        wlasna historia,oddzielnie szczep "Niemcow" takze z wlasna ,i tez calkiem
        oddzielnie moze jakis szczeo "polski".
        A prawda jest taka ze ETNICZNIE mamy te same pochodzenie! Jest to pochodzenie
        germansko-slowianskie.
        Sa ludzie "pochodzenia slowianskiego" ktorzy czuja sie Niemcami (jak chocby ja
        sam),znam ludzi ktorzy pochodza z rodzin osiadlych tu podczas pruskiej
        kolonizacji z glebi Niemiec ,i czujacych sie Polakami a nawet bedacych polskimi
        patriotami.
        To wiec nie jest wszystko takie proste.
        • slezan Od slezana do EL 15.04.02, 13:40
          Gość portalu: EL napisał(a):

> przed chwila napisalem ,ze sie z Toba nie zawsze zgadzam,wiec tutaj np powiem
          > Ci o co mi chodzi.
          > Ty ludnosc (Gornego) Slaska widzisz jakby mieszkal tutaj szczep "Slazakow" z
          > wlasna historia,oddzielnie szczep "Niemcow" takze z wlasna ,i tez calkiem
          > oddzielnie moze jakis szczeo "polski".
          > A prawda jest taka ze ETNICZNIE mamy te same pochodzenie! Jest to pochodzenie
          > germansko-slowianskie.
          > Sa ludzie "pochodzenia slowianskiego" ktorzy czuja sie Niemcami (jak chocby ja
          > sam),znam ludzi ktorzy pochodza z rodzin osiadlych tu podczas pruskiej
          > kolonizacji z glebi Niemiec ,i czujacych sie Polakami a nawet bedacych polskimi
          >
          > patriotami.
          > To wiec nie jest wszystko takie proste.

Przypisywane mi przez Ciebie poglądy są mi obce, gdyż uważam, że narodowość jest
          kwestią wyboru i członkowie tej samej grupy etnicznej mogą zaliczać się do
          różnych narodów. Sądzę, że wziąłeś czyjąś wypowiedź za moją lub też ja sam
          wyraziłem sie gdzieś nieprecyzyjnie. Dlatego wyjaśniam, że nie widzę nic
          zdrożnego w tym, że ktoś o słowiańskim nazwisku uważa sie za Niemca, lub o
          niemieckim za Polaka czy Czecha.
    • Gość: Pieron Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.02, 08:10
      Pyrsk Pierony !

Od jakegos czasu idzie trefic "sam i tam" wypowiedzi Goroli kere majom na cylu
      nic inkszego ino powadzynie nos Slonzokow. Szteruje ich to ize Slonzoki sie
      jednoczom. No to puccie ajnfach im pogromo na nerwach, he,he !

Pyrsk !
      • Gość: X54 Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.zak.com.pl 03.04.02, 08:26
        A pewnie bo jak szowinista to tylko Gorol i Polak. Reszta swieta
        • Gość: Gizd Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.02, 08:37
          www.echoslonska.com/forum/viewtopic.php4?topic=23&forum=14&8
          • Gość: X54 Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.zak.com.pl 03.04.02, 09:37
            users.nethit.pl/forum/read/ksgboy/101792/0/
            • Gość: Gizd Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.02, 20:05
              www.republikasilesia.com/
    • Gość: Laki Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: 172.16.10.* 04.04.02, 10:16

Bzdura.
      W demokracji kazdy ma prawo wypowiedziec sie, jak mu pasuje, przy czym wpowiedzi
      powinne byc formuowane rzeczowo. Wypowiedz RAS jest wlasnie taka i porusza wazne
      sprawy samozrozumienia Slazakow.

Dalej tak RAS, ta otwarosc wypowiedzi i wskazywanie na fakty traktuje jako
      norlizacje stylu politycznego Slaska.
      A inni niech tez zaczna narescie oswiadczac, co im wazne.
      W ten sposob dowiemy sie wszyscy, o co komu chodzi, pozytywny efekt uboczny.
      • Gość: rix Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.02, 17:58
        Najpierw naucz sie poprawnie pisac zanim zaczniesz innym tlumaczyc co to jest
        demokracja.
      • Gość: Hihi Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.02, 22:08
        Gość portalu: Laki napisał(a):

> Dalej tak RAS, ta otwarosc wypowiedzi i wskazywanie na fakty traktuje jako
        > norlizacje stylu politycznego Slaska.

Geniusz z kilofem, co to jest norlizacja stylu?

• Gość: Walek Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.02, 23:13
          Gość portalu: Hihi napisał(a):

> Gość portalu: Laki napisał(a):
          >
          >
          > > Dalej tak RAS, ta otwarosc wypowiedzi i wskazywanie na fakty traktuje jako
          >
          > > norlizacje stylu politycznego Slaska.
          >
          >
          >
          > Geniusz z kilofem, co to jest norlizacja stylu?
          >
          >

norlizacja wyglondo mi na normalizacja,
          Ale hihi, jo cie chyba skons znom, po glowie chodzi mi na okronglo taki jedyn
          mondrala, jezes to ty?
          • Gość: Hihi Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 01:10
            Gość portalu: Walek napisał(a):

> Gość portalu: Hihi napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: Laki napisał(a):
            > >
            > >
            > > > Dalej tak RAS, ta otwarosc wypowiedzi i wskazywanie na fakty traktuje
            > jako
            > >
            > > > norlizacje stylu politycznego Slaska.
            > >
            > >
            > >
            > > Geniusz z kilofem, co to jest norlizacja stylu?
            > >
            > >
            >
            > norlizacja wyglondo mi na normalizacja,
            > Ale hihi, jo cie chyba skons znom, po glowie chodzi mi na okronglo taki jedyn
            > mondrala, jezes to ty?

Jezeli tak to wyglada to dlaczego tego tak nie piszecie.

Poza tym nie przypominam sobie zebym Cie skas znal, Gnypku!

Rix ma racje nauczcie sie najpierw pisac.

• Gość: Wilym Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 23:16
          Temat zszedl na boczny tor, a tymczasem okazuje sie, ze sa osoby (vide VOLK)
          ktorym sie wydaje, ze na wszystko co zwiazane z przeszloscia Slaska ma monopol
          MN, ktora w zasadzie nie robi kompletnie nic.
          Tymczasem RAS jako organizacja ponadetnczna wypowiada sie w sprawach waznych
          dla Slaska, a wiec dotyczacych mieszkancow tego regionu niezaleznie od ich
          opcji narodowej. Moi przodkowie walczyli w armii niemieckiej podczas II wojny
          swiatowej, ja deklaruje narodowosc slaska i nie widze przeszkod zeby RAS
          domagal sie poszanowania pomnikow upamietniajacych chociazby braci mojego Opy,
          ktorzy zgineli na frontach II wojny. Jesli nie potrafi tego zrobic MN, to
          dlaczego RAS ma milczec? A moze dla VOLKA my wszyscy jestesmy albo TYLKO
          NIEMCAMI albo TYLKO POLAKAMI? Dziwnie wyglada to polsko-niemieckie pojednanie.
          Na szczescie wiekszosc slaskich Niemcow tak nie mysli!
          • Gość: EL Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.proxy.aol.com 09.04.02, 07:47
            Ja jako slaski Niemiec (nie lubie okreslenia "niemiecki Slazak") zgadzam sie z
            Wilym.
            A nie mozna by sie tak pogodzic?
            Niestety duzo ludzi dzieki MN dorobilo sie ukladow,niekoniecznie z rodzin o
            niemieckich tradycjach.Widza oni poczynania politykow z Partii MN.
            Pan Galla dziala wrecz przeciwko Slaskim Niemcom.To wszystko moze
            spowodowac ,ze czesc Slazakow przychyli sie do RAS i to wcale nie z
            powodu "autonomii" tylko z powodu nadzieji zwiazania sie z organizacja
            z "mocniejszym przebiciem". Ale czy te nadzieje okaze sie realne?
            • Gość: Walek Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: 172.16.10.* 09.04.02, 08:52
              Gość portalu: EL napisał(a):
              > Ja jako slaski Niemiec (nie lubie okreslenia "niemiecki Slazak") zgadzam sie z
              > Wilym.
              > A nie mozna by sie tak pogodzic?
              > Niestety duzo ludzi dzieki MN dorobilo sie ukladow,niekoniecznie z rodzin o
              > niemieckich tradycjach.Widza oni poczynania politykow z Partii MN.
              > Pan Galla dziala wrecz przeciwko Slaskim Niemcom.To wszystko moze
              > spowodowac ,ze czesc Slazakow przychyli sie do RAS i to wcale nie z
              > powodu "autonomii" tylko z powodu nadzieji zwiazania sie z organizacja
              > z "mocniejszym przebiciem". Ale czy te nadzieje okaze sie realne?

RAS jes jedynom w 100% niyzaleznom organizacjom slonskom z integrujoncym wszystke
              grupy ludnosci programym dzialania. RAS robi do Slonska duzo, dzialo aktywnie i
              to niy yno od swiynta ale i na beztydziyn.
              I to styknie, reszta czas juz som prziniesie.
              • Gość: rams Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: 213.77.10.* 09.04.02, 09:13
                Dobrze ze ten RAS istnieje i ze sie tak ladnie zorganizowaliscie pod jedna
                dobra organizacja. Z tego powodu UOP ma mniej roboty :-)))
                • Gość: Wilym Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 15:00
                  Fakt! Gdybys chcial pogadac z kims z RAS albo UOP wjednym miejscu i o jednej
                  godzinie to zwykle spotkania organizowane sa przy bramie wjazdowej do
                  kedzierzynskich Azotow o godz. 16.00 w kazdy piatek. Wtedy panowie z RAS i UOP
                  razem obalaja tanie wina i wymieniaja informacje. I obydwie strony maja mniej
                  roboty :-)))
                  • Gość: Wilym do EL IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 15:03
                    Dobrze ze zabrales glos w imieniu slaskich Niemcow. Ja obawiam si, ze czesc
                    tzw. glosow niemieckich oburzonych na RAS i na to co ta organizacja robi to
                    zwykla podpucha. Ja obracam sie zarowno w srodowisku RAS jak i czlonkow MN i
                    wiem, ze tam gdzie nikt nie stara sie namieszac relacje miedzy obydwiema
                    organizacjami sa jak najlepsze.
                    • Gość: Gizd Re: do EL IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 15:15
                      I to je couko prowda. A reszta to robota prowokatorow. Amyn!
                      • Gość: EL Re: do EL IP: *.proxy.aol.com 10.04.02, 08:57
                        wystepuje tu niejaki slezan ,sympatyk RAS ,z ktorym czasami nie za bardzo sie
                        zgadzam,dlatego jestem troche nieufny do RAS.Ale popieram was,przynajmniej nie
                        bede przeszkadzac.Ich denke ihr seid einverstanden.
              • Gość: Rix Populistyczne OŚWIADCZENIE IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 18:58
                Gość portalu: Walek napisał(a):

> RAS jes jedynom w 100% niyzaleznom organizacjom slonskom z integrujoncym wszyst
                > ke
                > grupy ludnosci programym dzialania. RAS robi do Slonska duzo, dzialo aktywnie i
                >
                > to niy yno od swiynta ale i na beztydziyn.
                > I to styknie, reszta czas juz som prziniesie.

Aha ?!

Moze bys tak podal jakis konkretny przyklad z namiarem, co wyscie to takiego dla
                Slaska juz zrobili.

Mam tu na mysli cos pozytecznego z czego juz teraz ludzie maja kozysc.

Tylko daruj sobie powtorne wychwalanie Twojej organizacij.

Kakrety!

Czekam z niecierpliwoscia.

• Gość: Wilym Re: Populistyczne OŚWIADCZENIE IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 19:36
                  wystarczy Ci jeden konkret?
                  - wywalczenie dodatkow rentowych dla Gornoslazakow - przedwojennych obywateli
                  Rzeszy, ofiar wywozek i pracy niewolniczej w ZSRR
                  Gdybys potrzebowal wiecej to daj znac
                  • Gość: Rix Re: Populistyczne OŚWIADCZENIE IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 22:24
                    Gość portalu: Wilym napisał(a):

> wystarczy Ci jeden konkret?
                    > - wywalczenie dodatkow rentowych dla Gornoslazakow - przedwojennych obywateli
                    > Rzeszy, ofiar wywozek i pracy niewolniczej w ZSRR
                    > Gdybys potrzebowal wiecej to daj znac

Wilym Ty chyba nie rozumiesz co sie do Ciebie mowi.

Wiec wytlumacze Tobie to jeszce raz, powoli, krodko mowiac “zum mitmeißeln”.

Prosilem Twojego kolege zeby podal przyklady czynow dokonanych (podkreslam
                    dokonanych w przeszlosci) z ktorych juz teraz Slazacy czerpia kozysci.

A Ty mi tu wyskakujesz z zamiarami na przyszlosc.

Mam nadzieje ze teraz zrozumiales jakie postawilem pytanie i podasz mi (nam)
                    udokumentowane przylady owej slawetnej dzialalnosci waszej organizacij ktora nie
                    tylko “od swiynta ale i na beztydziyn” robi duzo dla Slaska i dziala aktywnie
                    jak to ukwiecil Twoj kolega Walek.

Z tego co wiem wasza organizacija istnieje juz od 1990 roku, to spory szmat
                    czasu.
                    Czas pochwalic sie osiagnieciami (dokonanymi) a nie biciem populistycznej piany
                    typu list do Putina w sprawie ktora mozna zalatwic rowniez w kraju i to w mniej
                    spektakularny sposob ale za to z rezultatem.

Mam nadzieje ze macie sie czym pochwalic i zasypiecie mnie teraz zrealizowanymi
                    przykladami intensywnego dialania.

Czekam dalej z niecierpliwoscia.
                    • Gość: Walek Re: Populistyczne OŚWIADCZENIE IP: *.dip.t-dialin.net 09.04.02, 23:43
                      Gość portalu: Rix napisał(a):
                      > Gość portalu: Wilym napisał(a):
                      > > wystarczy Ci jeden konkret?
                      > > - wywalczenie dodatkow rentowych dla Gornoslazakow - przedwojennych obywat
                      > eli
                      > > Rzeszy, ofiar wywozek i pracy niewolniczej w ZSRR
                      > > Gdybys potrzebowal wiecej to daj znac
                      > Wilym Ty chyba nie rozumiesz co sie do Ciebie mowi.
                      > Wiec wytlumacze Tobie to jeszce raz, powoli, krodko mowiac “zum mitmeißel
                      > n”.
                      > Prosilem Twojego kolege zeby podal przyklady czynow dokonanych (podkreslam
                      > dokonanych w przeszlosci) z ktorych juz teraz Slazacy czerpia kozysci.
                      > (...)
                      > Czekam dalej z niecierpliwoscia.

Tosz Rix, na pryndko, narychtuj sie majzel, do tego taki wiynkszy pyrlik, stanij
                      sie przed rzadlym, przistof majzel do czola w wal wiela wlezie pod rytm mojigo
                      punktowanego tanga, co szryt to szlag:

1-piyrszy szryt - piyrszy szlag, boli?
                      Rod zech, ze zrownujesz RAS z resztom wielce wspiyranych partii politycznych. Te
                      subwyncje to tysz i Twoje piniondze!

2-drugi szlag, boli?
                      Yno ze, RAS niy dostala jeszcze nigdy zlomanego grosika z kasy dotacji
                      panstwowych (bezto ze scionganych od Ciebie piniyndzy), a wszystko co robi jes
                      rezultatym oddolnych inicjatyw spolecznych za skromne piniondze swojich czlonkow
                      czy tysz zaangazowanego aktywu organizacji.

3) zas sie walnij - boli?
                      Porownej sie wyniki dzialania RASiu za ZERO zlotych z kasy panstwa z inkszymi
                      partiami za grube podatkowe miliony.

4) wal wiela wlezie - boli?
                      RAS byla przez dluge lata calkowicie przemilczano w slonskich mediach, nawet
                      gorzij - media razym z resztom systymu politycznego Slonska zwalczali jom na
                      kozdym kroku. W tym samym czasie inksze partie mialy pelne dojsci do mediow i
                      byly w pelni wspiyrane przez struktury polskij wladzy.

5) pyrlik - bum - boli?
                      RAS rozwijo sie w zawrotnym tympie, dzisiej RAS to wazno slonsko sila polityczno,
                      zas za niydlugo stanie sie czolowym slonskim ugrupowanym politycznym i wtedy tysz
                      RAS weznie sie za prawdziwe reformy spoleczno-polityczne naszego slonskigo
                      hajmatu.

6) pyrlik-majzel- boli?
                      W sumie, to jes tak jak na uczelni. Na poczontku studynt siedzi i sie uczy wiela
                      wlezie, robi robota zasadniczo, szkoli sie, rozwijo swoje wizje, biere udzial w
                      dyskusjach, widzi coroz wiyksze blyndy profesorow, robi praktyka w terynie. Po
                      tym okresie ksztaltowanio wlasnego (politycznego) charakteru i profilu zdowo
                      egzaminy, i ruk-zuk stosuje zdobyto wiedza i umiyjyntnosci w zyciu zawodowym.
                      RAS niy musi sie uczyc "od podstaw", bo podstawom RASiu to szyroki poparci
                      srodowiska slonskigo!

Te egzaminy to wybory na Slonsku, po wyborach wzrosnom dali wplywy polityczne
                      RASiu i ani sie niy obejrzisz, a w rynkach Ruchu bydzie lezec polityczno
                      odpowiedzialnosc za ratowani Slonska i ksztaltowani jego prziszlosci.

Wtedy sie pytej tysz dali o formy politiki realnyj, o realizowane reformy na
                      rzecz dobra naszego Slonska.

Pyrlik-majzel-bum-bum-bum-boli???
                  • Gość: Jos Re: Populistyczne OŚWIADCZENIE IP: *.proxy.aol.com 09.04.02, 22:27

> wystarczy Ci jeden konkret?
                    > - wywalczenie dodatkow rentowych dla Gornoslazakow - przedwojennych obywateli
                    > Rzeszy, ofiar wywozek i pracy niewolniczej w ZSRR
                    > Gdybys potrzebowal wiecej to daj znac

Nie chce nikogo obrazac ale Brehmer walczyl o to od 1990 roku a teraz jakies
                    "trzyczwartehadziaje" sie to na klapa przypinaja .Zalosne!
                    • Gość: Wilym Re: Populistyczne OŚWIADCZENIE IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 22:50
                      Jos i Rx.
                      To wy nie rozumiecie co sie do Was pisze. Nie chodzi mi o jakies
                      odszkodowania, ale o dodatki rentowe. Nie jest to sprawa przyszlosci, bo
                      zostalo to juz osiagniete. Sprawa zmiany ustawy o rentach i emeryturach a
                      list o Putina w/s zadoscuczynienia ofiarom wywozek do ZSRR to dwie rozne
                      sprawy. Z tego co widze, jestescie wiec dosc oblatani w sprawach Gornego
                      Slaska.
                      Jos, twoim zdaniem Brehmer tak walczyl? To chyba nic nie wywalczyl, bo jakos
                      nie slyszalem zeby udalo mu sie cos osiagnac - on sie nawet nie podpisal pod
                      RASiowym memroandum w/s dodatkow rentowych ktory przeslany byl do
                      parlamentarzystow. A jak walczyl Brehnmer to proponuje przczytac w swietnej
                      ksiazce Johna Sacka pt. "Oko za oko" (str 268-269). Chodzi glownie o sledztwo
                      w/s Salomona Morela, komendanta obozu w Zgodzie. Sack opisuje jak oficer
                      prowadzacy owo sledztwo zwrocil sie do Diethmara Brehmera z prosba o
                      przetlumaczenie niemieckich dokumentow z archiwow w Koblencji, Ludwigsburgu i
                      Essen. Po przejrzeniu materialow zrodlowych (teraz cytat z Sacka):
                      "Pojął, że on Brehmer, Niemiec, może się teraz zemścić na Morelu (...) Oddał
                      dokumenty Nasiadce (oficer prowadzący śledztwo), mówiąc:
                      - Nie ma tu nic ważnego
                      i polecił Niemcom, którzy przeżyli Świętochłowice (znał ich 235) aby na
                      ewentualne pytania majora odpowiadali:
                      - Nie, nic mi nie wiadomo o Morelu."
                      Tyle Sack. Rzeczywiście dorobek Brehmera jest imponujący - nie chodzi już o to
                      że dopuścił się przestępstwa utrudniając śledztwo, ale o sam fakt, że
                      uniemożliwił aresztowanie zbrodniarza odpowiedzialnego za śmierć setek
                      Ślązaków i śląskich Niemców.
                      Mam teraz do was prośbę: jak zaczniecie coś komentować, zapoznajcie się
                      najpierw z tym co chcecie skrytykowac, bo jak widzę wasza wiedza bliska jest
                      zeru!
                      • Gość: Jos Re: Populistyczne OŚWIADCZENIE IP: *.proxy.aol.com 09.04.02, 23:16

> Jos i Rx.
                        > To wy nie rozumiecie co sie do Was pisze. Nie chodzi mi o jakies
                        > odszkodowania, ale o dodatki rentowe. Nie jest to sprawa przyszlosci, bo
                        > zostalo to juz osiagniete. Sprawa zmiany ustawy o rentach i emeryturach a
                        > list o Putina w/s zadoscuczynienia ofiarom wywozek do ZSRR to dwie rozne
                        > sprawy. Z tego co widze, jestescie wiec dosc oblatani w sprawach Gornego
                        > Slaska.
                        > Jos, twoim zdaniem Brehmer tak walczyl? To chyba nic nie wywalczyl, bo jakos
                        > nie slyszalem zeby udalo mu sie cos osiagnac - on sie nawet nie podpisal pod
                        > RASiowym memroandum w/s dodatkow rentowych ktory przeslany byl do
                        > parlamentarzystow. A jak walczyl Brehnmer to proponuje przczytac w swietnej
                        > ksiazce Johna Sacka pt. "Oko za oko" (str 268-269). Chodzi glownie o sledztwo
                        > w/s Salomona Morela, komendanta obozu w Zgodzie. Sack opisuje jak oficer
                        > prowadzacy owo sledztwo zwrocil sie do Diethmara Brehmera z prosba o
                        > przetlumaczenie niemieckich dokumentow z archiwow w Koblencji, Ludwigsburgu i
                        > Essen. Po przejrzeniu materialow zrodlowych (teraz cytat z Sacka):
                        > "Pojął, że on Brehmer, Niemiec, może się teraz zemścić na Morelu (...) Oddał
                        > dokumenty Nasiadce (oficer prowadzący śledztwo), mówiąc:
                        > - Nie ma tu nic ważnego
                        > i polecił Niemcom, którzy przeżyli Świętochłowice (znał ich 235) aby na
                        > ewentualne pytania majora odpowiadali:
                        > - Nie, nic mi nie wiadomo o Morelu."
                        > Tyle Sack. Rzeczywiście dorobek Brehmera jest imponujący - nie chodzi już o to
                        > że dopuścił się przestępstwa utrudniając śledztwo, ale o sam fakt, że
                        > uniemożliwił aresztowanie zbrodniarza odpowiedzialnego za śmierć setek
                        > Ślązaków i śląskich Niemców.
                        > Mam teraz do was prośbę: jak zaczniecie coś komentować, zapoznajcie się
                        > najpierw z tym co chcecie skrytykowac, bo jak widzę wasza wiedza bliska jest
                        > zeru!

Nie jestem fanem Brehmera bo jemu nigdy nie bylo po drodze z ludzmi z Opolskiego
                        ale juz blizej mi do niego niz do jakichs "trzyczwartehadziaji" pokroju Gorzelika.
                        A twoja argumetacja jest na poziomie jest na poziomie oficera UOP ktory przed
                        wyborami chcial Brehmera zeszmacic.Ktos cos napisal,zostal Brehmer prawomocnie
                        osadzony ?Jesli nie to jest to tylko pomowienie
                        i nie wydaje mi sie ze Brehmer ma uprawnienia bieglego ,ktory osadza przydatnosc
                        dokumetow dla sledztwa.
                        Coraz bardziej wychodzi z sympatykow RAS polska krew ,wszystko na poziomie
                        "kopac go bo to Niemiec"
                        Do tego to wykorzystywanie nazwy Slask .Powinno sie nazywac "Ruch Autonomii
                        Trzyczwartepolakow i Wnukow Zolnierzy Andersa."
                        • Gość: Jureek Re: Populistyczne OŚWIADCZENIE IP: 62.8.156.* 10.04.02, 09:08
                          Brawo panowie,
                          proponuje utworzyć nową partię tylko dla PRAWDZIWYCH Slązaków. A do sprawdzania
                          prawdziwości stworzyć coś na kształt ustaw norymberskich.
                          Już nawet podziały na polskiej prawicy są mniej kabaretowe niż te spory, kto
                          naprawdę reprezentuje Slązaków.
                          Jurek
                          • Gość: Jos Re: Populistyczne OŚWIADCZENIE IP: *.proxy.aol.com 10.04.02, 18:22
                            Gość portalu: Jureek napisał(a):

> Brawo panowie,
                            > proponuje utworzyć nową partię tylko dla PRAWDZIWYCH Slązaków. A do sprawdzania
                            >
                            > prawdziwości stworzyć coś na kształt ustaw norymberskich.
                            > Już nawet podziały na polskiej prawicy są mniej kabaretowe niż te spory, kto
                            > naprawdę reprezentuje Slązaków.
                            > Jurek

Nie po to spolecznosc slaska na Opolszczyznie bronila swojej tozsamosci ,zeby
                            sie teraz jakis Polak wpychal sie ze swoim RAS .Widocznie w Katowickim nie ma
                            wystarczajaco duzo zwolennikow i teraz zaczelo sie lapanie dusz pod
                            haslem "wy nie jestescie Niemcami ,wy jestescie narodowosci slaskiej".
                            Jesli panowie chca sie bawic ,to niech sie bawia u siebie.
                            Tak sie zastanawiam kogo ci panowie wybierali przy okazji wyborow przez ostatnie
                            12 lat?

• Gość: Jorgus Re: Populistyczne OŚWIADCZENIE IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.02, 18:56
                              Hallo ! PROWOKATORY ! SPOKOJNIE !

TYN NUMER WOM NIY PRZEJDZIE !

SLOZOKOW JUZ WIYNCYJ NIY POWADZICIE !

SLONSK JE INO JEDYN !

PS

RAS MO RECHT !
                        • silesius.regius do Josa 10.04.02, 10:28
                          Jos, widać, że zaliczasz się do licznej, niestety, grupy nie tylko
                          niedouczonych, ale również wyjątkowo chamskich osobników. Braki intelektu
                          próbujesz zatuszować inwektywami. Nota bene, gdyby tak dobrze pogrzebać w
                          twojej genealogii, to kto wie czy wśród twoich przodków nie znalazł by się
                          jakiś Słowianin - gorliwy działacz Związku Polaków w Niemczech lub NSDAPowski
                          lub PZPRowski partyjniak. Zatem obrażanie uczuć drugich i wyzywanie ich
                          od "trzyczwartehadziajów" jest z pewnością nie na miejscu i dobitnie świadczy o
                          twojej niskiej, z pewnością nie prawdziwie niemieckiej kulturze. Chcesz być
                          Niemcem - twoja sprawa, pozwól tylko innym także żyć i identyfikować się do
                          woli. A to, że jesteś już przyzwyczajony do populistycznego bełkotu uprawianego
                          przez przedstawicieli rządzących partii i klasyfikujesz wszystko, co do tego
                          obrazka nie pasuje z populizmem - świadczy o twojej bezrefleksyjności i
                          wyjątkowo kiepskich zdolnościach intelektualnych. Pamiętaj, ażeby wypowiadać
                          się publicznie, trzeba umieć wyrażać swoje poglądy i to w cywilizowany sposób.
                          Jeżeli tego nie umiesz - gadaj ze swoim psem. Jak się znudzi twoim bełkotem to
                          cię ugryzie - może wtedy pokapujesz, że coś z tobą nie gra. (Bez odbioru)
                          • Gość: Rix Re: do silesius. ... ??? IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.02, 18:44
                            silesius.regius napisał(a):

> Pamiętaj, ażeby wypowiadać
                            > się publicznie, trzeba umieć wyrażać swoje poglądy i to w cywilizowany sposób.

Mniej wiecej tak jak wyrazaja sie zwolennicy RAS tu na forum na temat Warszawki.

Albo tak jak rozmawiaja z krytycznymi forumowiczami.

Np.: "Pyrlik-majzel-bum-bum-bum-boli???" (kasyczny przyklad belkotu)

Brawo slezan! Prawdziwa kultura polglowkow.

• Gość: Jorgus Re: do silesius. ... ??? IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.02, 18:58
                              ZODYN PROWOKATOR NIY POWADZI JUZ WIYNCYJ SLONZOKOW !

PS

RAS MO RECHT !
                            • Gość: Walek Re: do silesius. ... ??? IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.02, 20:33
                              > silesius.regius napisał(a):
                              > > Pamiętaj, ażeby wypowiadać
                              > > się publicznie, trzeba umieć wyrażać swoje poglądy i to w cywilizowany spo
                              > sób.
                              > Mniej wiecej tak jak wyrazaja sie zwolennicy RAS tu na forum na temat Warszawki
                              > Albo tak jak rozmawiaja z krytycznymi forumowiczami.
                              > Np.: "Pyrlik-majzel-bum-bum-bum-boli???" (kasyczny przyklad belkotu)
                              > Brawo slezan! Prawdziwa kultura polglowkow.

Oh niy, o majzlowaniu piyrszy posol jednyn z krytykow RAS, jo w mojim wpisie yno
                              przejon ta ideja majzlowanio po to, zeby unaoczniic bezsyns stosowanio takich
                              porownan.
                              Prosza niy pod moja adresa kierowac podobne slowa krytyki.

Tu cytuja zaproszenie do majzlowanio:
                              "Wiec wytlumacze Tobie to jeszce raz, powoli, krodko mowiac “zum mitmeißeln”.

• slezan Re: do silesius. ... ??? 11.04.02, 10:54

>
                              > Brawo slezan! Prawdziwa kultura polglowkow.
                              >

Nie chciałbym burzyć Twego prostego obrazu świata, ale racz przyjąć do
                              wiadomości, że nie mam w zwyczaju używać innych nicków niż ten, pod którym piszę
                              w tej chwili. Czyżbyś przypisywał własne praktyki innym?
                          • Gość: Jos Re: IP: *.proxy.aol.com 10.04.02, 19:03
                            silesius.regius napisał(a):

> Jos, widać, że zaliczasz się do licznej, niestety, grupy nie tylko
                            > niedouczonych, ale również wyjątkowo chamskich osobników. Braki intelektu
                            > próbujesz zatuszować inwektywami. Nota bene, gdyby tak dobrze pogrzebać w
                            > twojej genealogii, to kto wie czy wśród twoich przodków nie znalazł by się
                            > jakiś Słowianin - gorliwy działacz Związku Polaków w Niemczech lub NSDAPowski
                            > lub PZPRowski partyjniak. Zatem obrażanie uczuć drugich i wyzywanie ich
                            > od "trzyczwartehadziajów" jest z pewnością nie na miejscu i dobitnie świadczy o
                            >
                            > twojej niskiej, z pewnością nie prawdziwie niemieckiej kulturze. Chcesz być
                            > Niemcem - twoja sprawa, pozwól tylko innym także żyć i identyfikować się do
                            > woli. A to, że jesteś już przyzwyczajony do populistycznego bełkotu uprawianego
                            >
                            > przez przedstawicieli rządzących partii i klasyfikujesz wszystko, co do tego
                            > obrazka nie pasuje z populizmem - świadczy o twojej bezrefleksyjności i
                            > wyjątkowo kiepskich zdolnościach intelektualnych. Pamiętaj, ażeby wypowiadać
                            > się publicznie, trzeba umieć wyrażać swoje poglądy i to w cywilizowany sposób.
                            > Jeżeli tego nie umiesz - gadaj ze swoim psem. Jak się znudzi twoim bełkotem to
                            > cię ugryzie - może wtedy pokapujesz, że coś z tobą nie gra. (Bez odbioru)

Bez odbioru ,nieszkodzi.
                            To ze drogi pan w nicku napisal sobie" Silesius " jeszcze dlugo nie bedzie
                            oznaczalo czy i jak bede reagowal na propagande RAS .
                            Drogi pan w swoim pseudointelektualnym wywodzie raczyl nie zauwazyc ,ze na
                            Opolszczyznie ludzie zyja jak im sie podoba a pseudoslaska organizacja
                            pod nazwa RSA wpycha sie z buciarami.
                            Jakos nie slychac zeby ludzie z Opolszczyzny atakowali ludzi z Katowickiego
                            za to na kogo glosuja i do jakiej narodowosci sie przyznawaja a w odwrotna
                            strone tak wlasnie jest.

Jesli przez dziesiatki lat bylo sie nazywanym Hanysem i to przez ludzi roznego
                            stanu i poziomu wyksztalcenia, wydaje mi sie conajmniej dziwne ze nazwanie
                            Polaka Hadziajem jest wielce obrazliwe.No coz polskie myslenie dziala tylko
                            w jednym kierunku.
                            • Gość: Jorgus Re: IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.02, 20:09
                              Apeluja sam jeszcze roz do rozsondku wszyskich Slonzokow.

SLONSK JE INO JEDYN !

PS

A prowokatory i tak niy szafnom nos powadzic !
                              • Gość: Wilym do jorgusia IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 22:28
                                Jorgus mosz recht. jo mysla ni reagowac na zaczepki josa i rxa. Niy wiym jaki
                                majoum cel, ale na pweno im niy idzie o nic dobrego.
                                • Gość: Jos Re: do jorgusia IP: *.proxy.aol.com 10.04.02, 22:37

> Jorgus mosz recht. jo mysla ni reagowac na zaczepki josa i rxa. Niy wiym jaki
                                  > majoum cel, ale na pweno im niy idzie o nic dobrego.

Zaczepki?Pakujecie sie tu z wasza propaganda a potem jeszcze wielka obraza!
                                  Dladczego nie bijecie piany na forum Katowic albo Gliwic ?
                                  • Gość: Walek Re: do jorgusia IP: *.dip.t-dialin.net 10.04.02, 23:40
                                    Gość portalu: Jos napisał(a):
                                    > Zaczepki?Pakujecie sie tu z wasza propaganda a potem jeszcze wielka obraza!
                                    > Dladczego nie bijecie piany na forum Katowic albo Gliwic ?

cytuja Rixa:
                                    "Brawo slezan! Prawdziwa kultura polglowkow."

I popaczcie, som wlasnom wstawkom o "majzlowaniu" sprowokowol moj wpis, do
                                    kierego faktycznie wsadziol zech dobro doza ironji, ale przi tym zech zodnego
                                    osobiscie niy obraziol. I co, jak reaguje na to Rix?
                                    Rix som w sposob wybitnie obrazliwy wypowiado sie o inteligencji inkszych, przy
                                    czym niy widzi, jak som lomie zasady poszanowania i tolerancji.

Powyzyj zas Jos pisze o "pianie". Ludzie, biercie sie wiyncyj po leku!
                        • Gość: Eddie Re: do josa IP: *.proxy.aol.com 12.04.02, 08:10
                          Ach Jos,mach doch uns Deutsche keine schande,ich glaube das die
                          Bezeichnung "trzyczwartechadziaje" weder beleidigt noch der Warheit entspricht.
                          Herr Gorzelik hat niemals gesagt das er ein Deutscher ist,warum sieht du unsere
                          schlesische Heimat nur in schwarz-weissen (d.h. polnisch-deutschen) Farben?
                          Mehr Toleranz!
                          Eddie (auch von Woiwodschaft UOP-olskie)
          • Gość: Jos Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.proxy.aol.com 10.04.02, 22:49

> Temat zszedl na boczny tor, a tymczasem okazuje sie, ze sa osoby (vide VOLK)
            > ktorym sie wydaje, ze na wszystko co zwiazane z przeszloscia Slaska ma monopol
            > MN, ktora w zasadzie nie robi kompletnie nic.
            > Tymczasem RAS jako organizacja ponadetnczna wypowiada sie w sprawach waznych
            > dla Slaska, a wiec dotyczacych mieszkancow tego regionu niezaleznie od ich
            > opcji narodowej. Moi przodkowie walczyli w armii niemieckiej podczas II wojny
            > swiatowej, ja deklaruje narodowosc slaska i nie widze przeszkod zeby RAS
            > domagal sie poszanowania pomnikow upamietniajacych chociazby braci mojego Opy,
            > ktorzy zgineli na frontach II wojny. Jesli nie potrafi tego zrobic MN, to
            > dlaczego RAS ma milczec? A moze dla VOLKA my wszyscy jestesmy albo TYLKO
            > NIEMCAMI albo TYLKO POLAKAMI? Dziwnie wyglada to polsko-niemieckie pojednanie.
            > Na szczescie wiekszosc slaskich Niemcow tak nie mysli!

Biedny chlpczyk tak wszysko popieprzyl ze juz nie wiadomo kto jest kim
            i sam kim jest.I w dodatku jasnowidz ,wie co wiekszosc mysli.
            • Gość: Ignor Re: Populistyczne OŚWIADCZENIA IP: *.dip.t-dialin.net 11.04.02, 06:22
              • Gość: Wilym do josa IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 11.04.02, 14:32
                ja wiem kim jestem, za to Ty najwidoczniej nie wiesz czego chcesz i w jakim
                swiecie zyjesz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka