Dodaj do ulubionych

Wybory prezydenckie 2015

07.02.15, 16:47
Wybory Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej odbędą się 10 maja. Ewentualna druga tura odbędzie się 24 maja.
pkw.gov.pl/g2/oryginal/2015_02/15381cc404a5da1dffb8a99ed23cb888.pdf
Zaczyna się kampania prezydencka. W mojej opinii wybory wygra ponownie urzędujący prezydent Komorowski. Te wybory są jednak istotne.
Ważne będzie, czy wygra w turze pierwszej czy drugiej. Osobiście wolałbym, aby była druga tura wyborów. Raz, że zmusi to obecnego prezydenta do większej aktywności, co zawsze jest cenne. Dwa, pozwoli zaprezentować inną osobę. Istotne jest to, że wybory mogą wykreować liderów politycznych, którzy potencjalnie będą się liczyć w wyborach kolejnych. Koncepcja jest taka. Może warto w tych wyborach, przynajmniej w pierwszej turze, oddać głos na kogoś, kto nam najbardziej odpowiada spośród kandydatów, chociażby nie miał specjalnych szans, tak aby dać sygnał, że prezentowana przez kandydata opcja ma potencjalną szansę. Wybory mogą też narobić niezłego zamieszania na scenie politycznej, jeżeli osiągnięty wynik będzie nietypowy, zaskakujący, ponieważ kandydat zawsze reprezentuje pewną grupę ludzi. Warto nadmienić, że akurat wybory prezydenckie są czytelne i zrozumiałe praktycznie dla wszystkich obywateli. Głosujemy na konkretnego człowieka. Procedura jest prosta: dostajemy jedną kartkę wyborczą i stawiamy tylko jeden krzyżyk, dokładnie w kratce przy wybranym kandydacie, po czym kartkę wrzucamy do urny.

Obserwuj wątek
    • Gość: Adaś Miauczyński Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.dynamic.chello.pl 07.02.15, 18:11
      A kto liczy?
      • Gość: psycholog Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.15, 19:02
        Pani Magdalena Ogórek ?? moim skromnym zdaniem jest to jedyna poważna osoba zaraz po Bronisławie Komorowskim .... reszta kandydatów to klauny
    • Gość: gość 2015 To nie wybory ale wyścig do żyrandola. IP: *.internetia.net.pl 07.02.15, 19:04
      Kiedy szaleje w publikatorach nachalna, lub świetnie maskowana propaganda przedstawiana jako racjonalne rozwiązanie i dobro Polski i Polaków to rozum wszystkich (prawie) jest skutecznie usypiany. Takie wybory to jak narkotyk, który obezwładnia zmysły ludzi. Mimo kłamstw i całego morza obietnic propaganda zapędza ludzi(nie wszystkich) do urn. Po wyborach ludzie są niepotrzebni a państwo polskie to ........ i kamieni kupa. Ludzie mają dłużej pracować choć nikt im nie proponuje pracy. Za wyjazd 2-3 mln Polaków pracujących jak niewolnicy ta wspaniała władza korzysta z przywozu olbrzymiego kapitały tychże Polaków. A w TV propagandowej widać za to wspaniałe rodzynki karier wybrańców co za darmo wykształcili się w kraju. Szaraków karmi się wygłupami i skandalami celebrytów i to uważa się za tzw. życie kulturalne. Prywata i fantastycznie ukryta korupcja dominuje we władzy i w biznesie. Proszę pokazać tylko jedna rzecz, która jest od a do z przeprowadzona perfekcyjnie lub podobnie jak w Niemczech! System podatkowy i fiskalny to jedna wielka dżungla. Sami prawnicy prawie publicznie mówią, że w Polsce sprawiedliwości nie ma, a jak jest to tylko dla tych co mają kasę lub naświetli problem TV w celach propagandowych. Pamiętajmy, że cele partii politycznych nie są celami społecznymi. Społeczeństwo ma obietnice!!! A władza (partie polit.) zawsze sięga po kasę. Aby mieć czyste sumienie, KOCHAĆ SWÓJ KRAJ (NIE PAŃSTWO) i widzieć obiektywnie co się dzieje w Polsce to zawsze PRZYZWOITY CZŁOWIEK NA WYBORY NIE IDZIE.Czy frekwencja będzie 80% czy tylko 25% to nie ma żadnego ZNACZENIA. Rządzą partie, które mają swoje cele sprzeczne z celami społecznymi. Pisanie o wygraniu w I lub w II turze to zwykłe mydlenie propagandowe. Nic się nie zmieni nawet jak do urn pójdzie 10% Polaków. Za to wiem co zrobi władza. WPROWADZI OBOWIĄZEK GŁOSOWNIA i będzie głosiła, że to jest prawdziwa demokracja. Pozdrawiam tych co pójdą do urn.
    • lalecznik-7 Media kłamią? 11.02.15, 22:38
      Na portalu niezależnej (strefie wolnego słowa), który zdaniem tworzących ją redaktorów tym różni się od mediów mainstreamowych, że podaje prawdę, tak oto opisywany jest najnowszy sondaż wyborczy TNS Polska.

„Z badania przeprowadzonego w dniach 4–5 lutego na grupie tysiąca Polaków wynika, że Duda może liczyć na głosy 19 proc. Polaków. Wzrost w stosunku do poprzedniego badania z 27 stycznia jest ogromny – aż 7 pkt. proc. Okazuje się, że prymitywne zagrywki ze strony mainstreamowych mediów, jak chociażby sugerowanie Dudzie, że korzystał z promptera podczas wystąpienia na sobotniej konwencji wyborczej, co jest nieprawdą, nie sprawdzają się. W tym samym czasie poparcie dla obecnego prezydenta Bronisława Komorowskiego wzrosło zaledwie o 1 pkt. proc. (do 53 proc.).”
      niezalezna.pl/64089-coraz-wiecej-polakow-chce-glosowac-na-kandydata-pis-u
      Jeżeli przedstawione dane porównamy z sondażami partii, to wychodzi, że Andrzej Duda ma mniej niż PIS i musi walczyć o swój rodzimy elektorat, nie mówiąc o zdobywaniu nowego, podczas gdy urzędujący prezydent Komorowski ma daleko więcej niż PO. Ale to chyba za skomplikowane rozumowanie…
      • Gość: Psycholog jesydny rozsadny wybór IP: *.opole.pl 12.02.15, 10:34
        tylko i wyłącznie Magdalena Ogórek - młoda , nie uwikłana w afery świeża krew , kompetentna wykształcona - najlepszy wybór
    • Gość: czytacz Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 13.02.15, 09:53
      Kukiz ogłosił, że startuje. Łał, wreszcie będę miał na kogo głosować po tylu latach. Można mu wiele zarzucić, ale jedno jest pewne - to człowiek z krwi i kości, a nie jakaś partyjna wydmuszka typu Komorowski, Duda czy inna Ogórek.
      • lalecznik-7 Kukiz 13.02.15, 20:29
        I to jest ciekawa propozycja. I jednocześnie dobry probierz. Wiele osób pisze na rozmaitych forach jak bardzo im źle, jak nie lubią obecnych polityków, i że trzeba zasadniczych zmian. Zatem proszę, jest człowiek, który to wszystko mówi. Jest spoza polityki, działa oddolnie, chce zmian. Teraz będą mieli okazje się wykazać.
        Zobaczymy ile dostanie głosów. A przede wszystkim czy uzbiera te 100 tys. podpisów. Do 26 marca jest czas. Jeżeli nie uzbiera lub osiągnie mierny wynik, to te całe gadanie jest guzik warte.
        • Gość: psycholog Re: Kukiz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.15, 21:18
          Tylko i wyłącznie Pani Dr Magdalena Ogórek - młoda wykształcona nie uwikłana w afery - świeża krew ...

po za tym jest reprezentatywna - nie jąka się jak Wałesa ...

na chwile obecną poza Komorowskim to tylko ona jest warta mojego głosu
          • Gość: tao szatanski po co nam prezydent ? IP: 188.123.206.* 14.02.15, 10:36
            ...kiedy zaczną się schody ? panowie, bawicie się interpretacje mało znaczących historyjek, niuansów personalnych a istota rzeczy tkwi w pytaniu zasadniczym: po co nam prezydent?

zapraszam do dyskusji.

tao szatanski
            • lalecznik-7 jako czynniki stabilizujący 14.02.15, 10:56
              Prezydent jest potrzebny jako czynnik stabilizujący. Demokrację mamy jeszcze młodą, a i nasza pozycja geopolityczna nie jest najlepsza. Dlatego w Polsce wygrywa opcja tzw. prezydentury ugodowej, a nie aktywnej. Wałęsa latał z siekierką i przegrał z Kwaśniewskim. Lech Kaczyński też latał, tyle że tutkiem i też by wtopił, ale na nasze nieszczęście roztrzasł się „na misji”. Jest wiele krajów bardziej stabilnych niż Polska, tym niemniej utrzymują funkcję prezydencką. W innych z kolei taką rolę spełnia król/królowa. Trzeba też powiedzieć, że koszty utrzymania funkcji stosunku do potencjalnych korzyści są małe. Natomiast prezydent w Polsce ma za duże kompetencje. Powinniśmy mieć model bardziej kanclerski. No, ale to wymaga zmiany konstytucji, czego nikt nie chce robić, ponieważ do tego trzeba jakieś szerszej społecznej zgody, a na to się długo nie zanosi.
              • Gość: tao szatanski potrzebny, i tak i nie. IP: 188.123.206.* 14.02.15, 12:47
                konstytucje, projekt konstytucji, dostałem, jak miliony obywateli, pocztą od kwaśnieskiego. przeczytałem i uczciwie muszę powiedzieć, że był to dla mnie elaborat o wszystkim i niczym. czym jest konstytucja? wg. mnie to zapis prawa obywatela i państwa, reszta to "detale" wykonawcze, które muszą być zgodne
                z ustawą zasadniczą. co mamy? zapis chciejstwa, ideologiczne gooowno gooowniale z silną domieszką obstrukcji państwa.
                młode, stare demokracje? jakie to znaczenie. demokracja jest albo jej nie ma. jak społeczeństwo się nie sprawdziło, za brechtem, to co? wybierzemy nowe. bzdet.
                demokracja to państwo prawa. uproszczenie, i tak i nie. w prawie i w jego egzekwowaniu tkwi istota demokracji, społeczeństwa obywatelskiego.
                stworzyliśmy coś co nazywam mieszaniem gooowna w wiadrze dając wielkie pole manewru wszelakim debilnym ideologom, misjonarzom chrystianizacji ciemnej strony księżyca.
                tabliczka z nazwą ulicy, nr domu, od tygodnia jestem opolskim taksówkarzem, kogo to obchodzi.
                ktoś zapyta, co to ma wspólnego z konstytucja? ma. konstytucja to prawo. prawem też jest numeracja budynków i wiele innych rzeczy. państwo ma gdzieś prawo a obywatele prawo i państwo.
                obecną konstytucje pisano pod "elektryka", elektryka nie już nie ma ale "elektryczna" nadal się wałęsa.
                konstytucja us poza kilkoma poprawkami działa ponad dwieście lat, system się sprawdził. czy jest coś niewłaściwego skopiowaniem czegoś co pięknie pracuje?
                no tak, a co z etatyzmem, bandą darmozjadów i ideologów?

skończyłem pić kawę, trzeba się zabrać za sprzątanie pracowni i garażu. konstytucja mnie z tego nie zwolni.

pozdrawiam

tao szatanski
                • Gość: psycholog Re: potrzebny, i tak i nie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.15, 14:57
                  zadaniem prezydenta jest reprezentować państwo i dbać o jego interesy , dlatego najważniejsze aby prezydentem została osoba obyta , reprezentatywna , doświadczona , wykształcona , znająca biegle język angielski , nie mająca wady wymowy . Pani Dr Magdalena Ogórek pasuje idealnie
            • Gość: psycholog prezydent ? głosójmny na Magdalene Ogórek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.15, 11:49
              prezydent jest po to a żeby reprezentował państwo . Osoba na stanowisku prezydenta im bardziej obyta tym lepiej ...

• psycholog12 Re: Wybory prezydenckie 2015 14.02.15, 19:20
      Prezydent to osoba , która reprezentuje państwo . Godnie reprezentować nas będzie Dr Magdalena Ogórek -młoda wykształcona obyta - zdecydowanie najlepszy wybór .
      • lalecznik-7 Pani Ogórek 14.02.15, 22:37
        Wiemy, wiemy, będziesz głosować na Panią Ogórek :) Pani Ogórek, podobnie jak Pan Duda mogą być w przyszłości liderami politycznymi. Warunek jest taki, że muszą się pozbyć swoich politycznych „promotorów”. Realnej władzy w swoich partiach na razie nie mają.
        • Gość: behemot Re: Pani Ogórek IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.15, 23:55
          Ośmielam się przypomnieć, że Bronek pierwsza tura nie miał realnej władzy w PO i został pod żyrandol desygnowany z ławki rezerwowych przez Donka. Co na demokrację partyjną miało wyglądać, wygrał w prawyborach z Radkiem co PiS opuscił. Na prezydenta idzie ten z partyji co nie tyle ma władzę w partyji ale co do stanowiska podlampowego jest przez partyję delegowany.
          • lalecznik-7 Re: Pani Ogórek 15.02.15, 12:20
            Tu się nie zgadzam. Bronek miał swoją pozycję, na steropianie zawczasu wyklepaną. Był marszałkiem sejmu, a to się spod żyrandola nie wzięło. Tyle, że Bronek ma jowialny charakter, toż przez Donka był niby lekceważony. Niby, bo jednak swoje 3 grosze potrafił włożyć, i przykładowo Schetynę potrafił przechować. Gdyby Ogórek z Dudą mieli chociaż taką pozycję w swoich partiach jak miał Bronek, to już by było coś.

Ale ja jedynie zwracam uwagę na pozycję młodych kandydatów. Generalnie, przychylny im jestem.
            • psycholog12 Re: Pani Ogórek 15.02.15, 13:14
              lalecznik-7 napisał(a):

> Tu się nie zgadzam. Bronek miał swoją pozycję, na steropianie zawczasu wyklepan
              > ą. Był marszałkiem sejmu, a to się spod żyrandola nie wzięło. Tyle, że Bronek m
              > a jowialny charakter, toż przez Donka był niby lekceważony. Niby, bo jednak swo
              > je 3 grosze potrafił włożyć, i przykładowo Schetynę potrafił przechować. Gdyby
              > Ogórek z Dudą mieli chociaż taką pozycję w swoich partiach jak miał Bronek, to
              > już by było coś.
              >
              > Ale ja jedynie zwracam uwagę na pozycję młodych kandydatów. Generalnie, przychy
              > lny im jestem.

Pani Dr Magdalena Ogórek tez się z żyrandola nie wzięła wystarczy poczytać o jej doświadczeniu z kancelarii premiera oraz kancelarii prezydenta . Więc bronek wcale w niczym lepszy nie był zanim został prezydentem RP .
      • jureek Re: Wybory prezydenckie 2015 15.02.15, 00:50
        psycholog12 napisał(a):

> Prezydent to osoba , która reprezentuje państwo . Godnie reprezentować nas będz
        > ie Dr Magdalena Ogórek -młoda wykształcona obyta - zdecydowanie najlepszy wybór

Taka niby wykształcona i obyta, a przed pytaniami ucieka.
        Poniżej opinia o tej kandydaturze, z którą się zgadzam:
        forum.gazeta.pl/forum/w,28,156632135,156633537,Czy_wirtualny_byt_moze_byc_kandydata_prezydenta_.html
        • Gość: behemot Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.15, 10:34
          Ja, ja, też słyszałem, że to android spreparowany dla Leszka przez Chińczyków. Gdy zapłaci drugą ratę, kasa za Kiejkuty się rozpłynęła, w miejsce programu demo wgrają mu program warrior i Pani Ogórek nawet sama zacznie stawiać pytania.
          A może byśmy tak najmilsza wpadli na dzień do Ożarowa
          Gdzie jeszcze trwa konwencja partii, co zwarta, silna i gotowa...
          • psycholog12 Re: Wybory prezydenckie 2015 15.02.15, 12:14
            To bardzo dobrze świadczy o Leszku Milerze , że wspiera kandydatkę swojej partii . Postawa Pana Leszka Millera jest bohaterska , a nie tchórzowska tj. postawa Grzegorza Napieralskiego , który krytykuje Panią Dr Magdalenę Ogórek po mimo tego że jest członkiem jej Partii .

• psycholog12 Re: Wybory prezydenckie 2015 15.02.15, 11:09
          TO , ŻE UCIEKA PRZED PYTANIAMI - TO ŚWIADCZY O JEJ SPRYCIE I INTELIGENCJI .

TYM BARDZIEJ PLUS DLA NIEJ .
    • lalecznik-7 Sondaż IBRiS 15.02.15, 13:00
      Komorowski – 49%
      Duda – 26%
      Ogórek – 5%
      Kukiz – 3%
      JKM – 2%
      Palikot – 2%
      Jakubas – 2%
      Grodzka – 1%

Jest dobrze. Będzie raczej II tura. Niestety Komorowski – Duda. Wolałbym Komorowski – Ogórek. Zwracam uwagę na pozycję Kukiza.
      • Gość: behemot Re: Sondaż IBRiS IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.15, 19:31
        Te twoje przwidywania są o kant doopy potłuc. To propaganda, że jedynym zwycięzcą jest Bronek "bul" spod żyrandola w pierwszej turze. Już podczas wyborów prezydenckich w Opolu przewidywałeś, że Jarmuziewicz zetrze się z Wiśniewskim. I co??? Jaja golić, nazad do szkoły a nie w przewidywania polityczne się bawić.
        • lalecznik-7 Re: Sondaż IBRiS 15.02.15, 22:14
          Toż jak się cieszę, jakbym miał się znowu w ten sposób pomylić. Ale, że Komorowski wygra mogę się założyć w ciemno.
          • Gość: czytacz Re: Sondaż IBRiS IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.15, 22:29
            Ja bym się nie zakładał. Pytanie, czy Kukizowi uda się przełożyć akcent z wyboru człowieka na wybór idei. Wielu ludzi ma dosyć systemu, ale siedzą cicho, bo wiadomo - w towarzystwie wypada być liberalnym demokratą (PO) lub "państwowcem" (PIS). Kukiz jest stary punkowiec, on ma niechęć do żyrandoli we krwi. Powinien grać nie tyle na siebie (mainstream się uruchomi i przypomni mu wkrótce "faszyzm", "ksenofobię" i "awanturnictwo"), co właśnie na ideę. Że umie fajnie opowiadać o tym - to plus. Tu jest ewidentna jego przewaga nad Palikotem czy JKM, bo ci zawsze walną coś głupiego, przy nich Kukiz jest stonowany, mówi rzeczowo, spokojnie. A nawet jak się uniesie emocją, to nie w tak obrzydliwy sposób co choćby JKM. Dodatkowo, Kukiz ma wielu fanów swojej muzyki, dobrze się kojarzy z dawnych Piersi, czy Aya RL - ludzie znają, kojarzą te piosenki, z pewnością ma to znaczenie. Nie powinien się dystansować od swojej twórczości, bo nie ma czego się wstydzić. Życzę mu najlepszego, być może to jest gość, na którego ta spsiała demokracja czekała ponad dekadę.
            Jak młodzi będą mieli wybór między "księdzem" Komorowskim - twarzą obecnego systemu - a Kukizem, równym gościem, który chce coś zmienić... to wynik może być zaskakujący. Popatrzmy na Grecję, owszem, może jeszcze do tego stadium rozkładu nie doszliśmy, ale jednak coś się stało: głosowano przeciwko establishmentowi. U nas może być podobnie, być może jeszcze nie w tych wyborach, ale za pięć lat?
            • lalecznik-7 Kukiz potrzebuje podpisów 16.02.15, 17:32
              Ja jestem ciekaw, czy wobec tego podpiszesz mu listę poparcia? O wsparciu finansowym kampanii też raczę nadmienić.
              • Gość: czytacz Re: Kukiz potrzebuje podpisów IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.15, 18:26
                Of course. Tyle z pewnością mogę zrobić i na pewno zrobię:)
                • lalecznik-7 Re: Kukiz potrzebuje podpisów 16.02.15, 18:46
                  100 tysięcy świadomych wyborców, każdy średnio po stówie, to daje 1% na wejście plus 10 mln na kampanię. Całkiem sensownie. Celem jest nie urząd prezydenta, ale przebicie się do opinii publicznej. Przy poparciu powyżej 5% można myśleć o wyborach do sejmu. Mielibyśmy partię spoza obecnego układu. Jak sukces, to jest szansa na rolę tzw. języczka uwagi, a patrząc na PSL, to doskonale się na tym wychodzi. Można kontrolować dużą partię, realizując już część postulatów.
                  Mnie Kukiz nie bardzo pasuje z tym co mówi, ale na pewno jest to inicjatywa oddolna. I to nie ten kaliber kandydata co pacynki partyjnych prezesów. Poważnie się zastanawiam. Listę na pewno mu podpiszę.
                  • Gość: czytacz Re: Kukiz potrzebuje podpisów IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.15, 19:09
                    Nie ze wszystkimi diagnozami oraz propozycjami Kukiza się zgadzam. On jest dla mnie trochę zbyt na lewo, szczególnie zgrzyta mi jego sojusz ze związkowcami, chociaż polityczną strategię tego sojuszu rozumiem i jest ona dla mnie logiczna. Ale mi nie pasuje. Niemniej, Kukiz wyraża około 70% moich poglądów, co jest wynikiem kolosalnym. I to popycha mnie do działania, bo wreszcie dostrzegam sens udziału - mam wreszcie reprezentanta. Kukiz jest chropawy, nierówny, myślę, że brakuje mu sporo wiedzy, doświadczenia i obycia, ale za to ma coś, co politycy mainstreamu wieki temu potracili - jest ujmująco konsekwentny i zwyczajnie uczciwy. I ja mu wierzę, że będzie politykiem, który zaplecze zbuduje na idei, a nie na armii urzędasów, popleczników i tzw. "dołów".
                    Ma w sobie wiele z trybuna, ale jest przewidywalny. To nie jest facet, który mówi "powywieszamy was na latarniach", "wyjdziemy z UE" itp. To nie jest też facet, który naobiecuje związkom Bóg wie czego, a potem będzie ich zakładnikiem, tak jak to ma miejsce od lat. Przed każdymi wyborami politycy jeżdżą na Śląsk i obiecują, a po wyborach związkowcy jadą na Warszawę palić opony. Sądzę, że on się z Kolorzem doskonale rozumie, a Kolorz, to też - mimo wszystko - nie jest Duda, nie jest Śniadek etc. Jakoś jestem spokojny, że Kukiz to nie jest drugi Wałęsa, a Kolorz to nie jest drugi Krzaklewski i nie będziemy mieli powtórki z AWS.
                    Kukiz może zaskoczyć. W tym kraju mając jakiekolwiek poparcie górniczych związków ma się moc. Dodatkowo może się okazać, że takich jak ja jest więcej - ludzi dotąd stroniących od udziału w zastanej, zamkniętej formie demokracji. Ja proponuję, żeby nie wierzyć nieprzytomnie sondażowniom tylko kierować się własnym oglądem sytuacji. Bo gdyby iść za głosem CBOS, to wybory byłyby właściwie niepotrzebne - należałoby od razu ogłosić, że Komorowski zostaje na II kadencję.
                    Dzięki Kukizowi to może być rzeczywiście pierwsza od dekady kampania, w której o coś chodzi. O jakiś głębszy sens, a nie tylko o ładne buźki i kolejne obietnice bez pokrycia. Ma tylko nadzieję, że w sztabie Kukiza znajdą się ludzie, którzy mu wyjaśnią o co chodzi w służbie zdrowia, strefie euro itd., bo na pewno Kukiz będzie własnie tym, którego się będzie chciało ośmieszyć i zdeprecjonować.
                    • psycholog12 Re: Kukiz potrzebuje podpisów 16.02.15, 19:28
                      Gość portalu: czytacz napisał(a):

.
                      >
                      > Kukiz może zaskoczyć. W tym kraju mając jakiekolwiek poparcie górniczych związk
                      > ów ma się moc. Dodatkowo może się okazać, że takich jak ja jest więcej - ludzi
                      > dotąd stroniących od udziału w zastanej, zamkniętej formie demokracji. Ja propo
                      > nuję, żeby nie wierzyć nieprzytomnie sondażowniom tylko kierować się własnym og
                      > lądem sytuacji. Bo gdyby iść za głosem CBOS, to wybory byłyby właściwie niepot
                      > rzebne - należałoby od razu ogłosić, że Komorowski zostaje na II kadencję.
                      > Dzięki Kukizowi to może być rzeczywiście pierwsza od dekady kampania, w której
                      > o coś chodzi. O jakiś głębszy sens, a nie tylko o ładne buźki i kolejne obietn
                      > ice bez pokrycia. Ma tylko nadzieję, że w sztabie Kukiza znajdą się ludzie, któ
                      > rzy mu wyjaśnią o co chodzi w służbie zdrowia, strefie euro itd., bo na pewno K
                      > ukiz będzie własnie tym, którego się będzie chciało ośmieszyć i zdeprecjonować.
                      >

O co chodzi w strefie euro i w służbie zdrowia ??
                    • lalecznik-7 Re: Kukiz potrzebuje podpisów 16.02.15, 20:51
                      Tak jak napisałem otwierając ten wątek, można I turę kampanii prezydenckiej potraktować do wykreowania pewnych ludzi, opcji, które mogą zaprocentować później. No, jak na razie Kukiz, przy całej – jak powiedziałeś – chropowatości jest najbardziej interesującym kandydatem. Natomiast też nie jestem przeciwny pozostałym kandydatom, szczególnie Dudzie i Ogórek, o ile wykreują się podczas tej kampanii i będą w stanie przejąć władzę później, a nie tylko zostać kozłami ofiarnymi swoich prezesów.
                      • psycholog12 Re: Kukiz potrzebuje podpisów 16.02.15, 21:19
                        lalecznik-7 napisał(a):

> Tak jak napisałem otwierając ten wątek, można I turę kampanii prezydenckiej pot
                        > raktować do wykreowania pewnych ludzi, opcji, które mogą zaprocentować później.
                        > No, jak na razie Kukiz, przy całej – jak powiedziałeś – chropowato
                        > ści jest najbardziej interesującym kandydatem. Natomiast też nie jestem przeciw
                        > ny pozostałym kandydatom, szczególnie Dudzie i Ogórek, o ile wykreują się podcz
                        > as tej kampanii i będą w stanie przejąć władzę później, a nie tylko zostać kozł
                        > ami ofiarnymi swoich prezesów.

W przypadku Magdaleny Ogórek się z Toba nie zgodzę .
                        Oficjalnie startuje bezpartyjnie ...

To , że SLD ją wspiera to dobrze o nich świadczy ...
                        myślę , że w tych wyborach będzie na 3 pozycji i uzyska 10 %
                        • lalecznik-7 Ogórek 16.02.15, 22:46
                          Jej "bezpartyjność" należy brać w cudzysłowie. Taka zagrywka PR-owska. Nietrudno zauważyć cień Millera za jej plecami. Mam tylko nadzieję, że towarzysz Miller zakończy jak mężczyzna, jak zresztą obiecywał, i wykorzysta dobry moment do zejścia ze sceny. To tylko przysporzy głosów.
                          • psycholog12 Re: Ogórek 17.02.15, 23:39
                            lalecznik-7 napisał(a):

> Jej "bezpartyjność" należy brać w cudzysłowie. Taka zagrywka PR-owska. Nietrudn
                            > o zauważyć cień Millera za jej plecami. Mam tylko nadzieję, że towarzysz Miller
                            > zakończy jak mężczyzna, jak zresztą obiecywał, i wykorzysta dobry moment do ze
                            > jścia ze sceny. To tylko przysporzy głosów.

Prezydent Bronisław Komorowski też startuje bezpartyjnie :] .
      • psycholog12 Re: Sondaż IBRiS 17.02.15, 23:36
        Magdalena Ogórek - 15 %
    • lalecznik-7 Sondaż Newsweeka 19.02.15, 13:10
      Komorowski – 51%
      Duda – 25%
      Ogórek – 8%
      Kukiz – 5%
      Jakubas – 4%
      JKM – 3%
      Palikot – 2%
      Grodzka – 1%

polska.newsweek.pl/sondaz-newsweeka-komorowski-zwyciezca-w-pierwszej-turze-newsweek-pl,artykuly,357416,1.html

Komentarz. Jak na razie Komorowski ma więcej niż PO, podczas gdy Duda, Ogórek, Jakubas mają poparcie jedynie w granicach elektoratu swoich partii. Kukiz przekracza próg wyborczy dla partii. Natomiast JKM równoważy się z tandemem Palikot-Grodzka i pod kreską.
      Wracając do Dudy i Ogórka. Obydwoje musieliby zwrócić się do ludzi spoza ich kręgu. Jak na razie, przynajmniej w przypadku Dudy jest dokładnie odwrotnie. Widać też, że w przypadku II tury konkurencja Komorowskiego nie ma skąd brać głosów.

• Gość: behemot Re: Sondaż Newsweeka IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.15, 14:34
        Lisweek i wszystko jasne, jak sondaż. Jedyny sondaż w jaki wierzę, to sondaż przewodu pokarmowego. Tam wszystko widać i nie ma ściemy, chyba, że ślepy albo niedouczony gastrolog go robi.
        • psycholog12 Re: Sondaż Newsweeka 19.02.15, 15:59
          do wyborów jeszcze daleko . Bardzo ważne a żeby Pani dr Magdalena Ogórek zdobył jak największe poparcie .za pięć lat będzie w drugiej turze
          • lalecznik-7 Re: Sondaż Newsweeka 19.02.15, 16:36
            bardzo możliwe
        • lalecznik-7 Re: Sondaż Newsweeka 19.02.15, 16:47
          Tak, wiem. Sterowanie decyzjami przez sterowanie informacjami. Nie wierzysz bo nie po Twojej myśli, co? Jak w "niezależnej". Jak sondaż dla nich dobry to jest natychmiast, jak zły to po trzech dniach albo wcale. Tzw. wolne media.
          Sondaż sondażem, próba próbą, ale trend już widoczny.
    • Gość: gość 2015 Podoba mi się to bicie propagandowej piany. IP: *.internetia.net.pl 19.02.15, 20:01
      I tak trzymać!!!Im więcej będzie mowy o sprawach drugorzędnych i trzeciorzędnych tym bardziej przekonany jestem o sztuczności naszej demokracji. Inicjatywy oddolne (Kukiz i inni) nie mają szans bez pieniędzy na wybory a prezydent Komorowski nikogo nie ogrzeje swoim autorytetem podczas debaty wyborczej, bo sam się skompromituje nudą i sloganami. Kolega z USA namawia mnie abym głosował na Mrs Cucumber, bo jest ładna i mądrze mówi (hahaha). Taki rozstrzał poglądów, słów i mądrych dywagacji o naszej rzeczywistości utwierdza mnie, że nic ale to nic się nie zmieni bez względu kto będzie prezydentem. A pan Duda (tak ćwierkają stare wróble w Warszawie) będzie następcą Kaczyńskiego po wyborach (chyba wygranych) parlamentarnych. A o sondaże nie ma co się spierać ponieważ oni zarabiają kasę na zamówienie partii polit. W Sejmie z tych sondaży posłowie sami się śmieją. Serdecznie pozdrawiam tych co pójdą na głosowanie.
      • lech.junosza Kukiz potrzebuje lekarza psychiatry ?! 20.02.15, 09:37
        Może mu tylko kaftan i zimne bicze wodne wystarczą?
        • psycholog12 na kogop głosować ?? 20.02.15, 14:14
          wiadomosci.onet.pl/kraj/wpis-magdaleny-ogorek-na-twitterze-wywolal-zaskoczenie/cpcz8
          szpas musi być ;-)
        • Gość: czytacz Re: Kukiz potrzebuje lekarza psychiatry ?! IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 20.02.15, 15:27
          Bardzo merytoryczny wpis.
    • Gość: gość 2015 Smacznego panie prezydencie! IP: *.internetia.net.pl 22.02.15, 15:16
      Chyba dyplomacja nie wymaga bycie na tak wystawnych i bogatych obiadach. 25% Polaków nie wie jak dotrwać do 1-ego następnego miesiąca a tu taki przepych i bogactwo. I co dziwniejsze to wielu z tych głodnych będzie głosowało na pana Komorowskiego. I tak trzymać!

wiadomosci.onet.pl/swiat/bronislaw-komorowski-na-uczcie-w-hamburgu/w74lc
      • psycholog12 tylko i wyłącznie dr Magdalena Ogórek 22.02.15, 15:57
        Tylko dr Magdalena Ogórej jest warta naszego głosu .
    • lalecznik-7 listy poparcia 22.02.15, 18:08
      Jak to jest z podpisywaniem list poparcia? Można podpisać więcej niż jednemu kandydatowi? Wydaje się to logiczne, ale „u nas” to nigdy pewne nie jest. Nie potrafię znaleźć odpowiedniego rozporządzenia dotyczącego tej sprawy. Może kto pomoże?
    • lalecznik-7 sondaż z niezależnej 23.02.15, 16:47
      Taki oto sondaż wyborczy podała dzisiaj niezależna:

Duda – 41%
      Komorowski – 34%
      JKM – 9%
      Ogórek – 5%
      Kukiz – 5%
      Kowalski – 3%
      Palikot – 2%
      Jarubas – 1%

Wynik opatrzyła następującym komentarzem: „Strach w sztabie wyborczym Bronisława Komorowskiego. Prezydent w ekspresowym tempie traci poparcie, a im bliżej 10 maja, czyli dnia wyborów, tym pewniejsze jest, że będzie II tura. Według sondażu, przygotowanego przez znanego krytyka Bronisława Komorowskiego - antykomor.pl – wygraną w I turze zdobędzie Andrzej Duda. To sensacyjne wyniki, bo dotychczasowe badania opinii społecznej, wskazywały na przewagę Bronisława Komorowskiego. Wprawdzie z każdym tygodniem malejącą, ale pozycję lidera utrzymywał.”
      niezalezna.pl/64477-pierwszy-taki-sondaz-duda-wygrywa-z-komorowskim-w-pierwszej-turze
      Niestety sprawa też wymaga skomentowania. Sondaż przeprowadzony ewidentnie przez przeciwnika Komorowskiego (antykomor.pl). Przez kogoś, kto nie ma wprawy w operowaniu takim narzędziem. Dziennikarze niezależnej podali jednak tę informację, uznają zatem ją za wiarygodną. Druga rzecz, portal ten generalnie nie podaje wyników, które są niekorzystne, i generalnie uważa, że informacje sondażowe są niewiarygodne. Tak oto wygląda jakość informacji podawanych przez media nie-mainstreamowe. W mojej ocenie, to jest właśnie główny powód, dlaczego słupki poparcia opozycji stoją.

Odnośnie mitu fałszowania sondaży. Początków trzeba szukać we wzroście znaczenia Radia Maryja, a następnie telewizji Trwam. To tutaj, na bazie rywalizacji o odbiorcę, wyrobiona została opinia, że media kłamią. Podchwyciła to szybko cała prawa strona, tworząc klimaty niemal kolejnej okupacji i tzw. „reżimowych mediów”. Wykreowana została w ten sposób pewna nowa, wirtualna rzeczywistość, w której znaczna część tego obozu żyje do dzisiaj. Miało to swoje konsekwencje w tym, że kiedy pracownie sondażowe (reżimowe) dzwoniły do respondentów związanych z tym środowiskiem, Ci kłamali, albo ze strachu (bo reżim dzwoni i będą konsekwencje) albo z przekory (aby z reżimem walczyć). I w sondażach PIS, bo o niego głównie chodzi, był niedoszacowany. Było to potwierdzeniem przekonań – znane w naukach społecznych zjawisko tzw. samospełniającego się proroctwa (pl.wikipedia.org/wiki/Samospe%C5%82niaj%C4%85ce_si%C4%99_proroctwo). Umiejętnie wykorzystywał to spin-doktor PISu, niejaki Kamiński, który obecnie jest … w PO. Tyle, że obecnie sondażownie nauczyły się robić poprawkę i błąd zasadniczo wyeliminowały.
    • Gość: patriota Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.15, 11:25
      Tylko głupek i idiota chodzi na takie wybory. To są ściemy dla gawiedzi.
    • lalecznik-7 Dudek o Dudzie 10.03.15, 17:52
      Ciekawy wywiad z prof. Antonim Dudkiem.
      wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/prof-antoni-dudek-duda-na-premiera-a-kaczynski-na-emeryture-nie-wierze/yzq9q
      Wypowiada się osoba, która jest związana z PISem. Kwestia główna dotyczy pozycji Andrzeja Dudy, kandydata na prezydenta oraz relacji z Kaczyńskim. Ciekawe jest to, że wątpi w polityczną emeryturę Kaczyńskiego i sam zastanawia się nad pozycją Dudy i ewentualnym przejęciu przez niego władzy. Generalny wniosek: Duda musi się wykazać niezwykłym wyczuciem sytuacji, ponieważ jeden krok może go dzielić zarówno od politycznego szczytu jak i przepaści.
    • Gość: anty baran Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.15, 11:41
      Barany marsz na wybory. Dajej chamstwo bedzie rządzić.
    • lalecznik-7 Duda w UW 15.03.15, 13:45
      Jak donosi Newsweek, obecny kandydat PIS Andrzej Duda zaczynał działalność polityczną w Unii Wolności (od 2001), natomiast do PIS przeniósł się w 2006. I tę datę dopiero podaje. Według mnie niepotrzebnie ukrywa poprzednią działalność. Skoro jego celem jest wygranie wyborów musi pozyskać wyborców spoza elektoratu PIS, który powinien głosować na niego z marszu. Tym samym wczesna działalność w UW pokazałaby, że jest kandydatem środka, a zatem otwartym na inne opcje. Tymczasem wydaje się, że kampania Dudy kierowana jest zasadniczo do prawicowego elektoratu i ma na celu jego pozyskanie. W taki sposób wyborów nie wygra.
      • Gość: gość Re: Duda w UW IP: 46.165.223.* 15.03.15, 15:15
        Trzeba głosować na takiego prezydenta który nie chce wojny z Rosją a braterstwa i współpracy z nią.
        Z tego co wiem pani Ogórek zadeklarowała ,że jak zostanie prezydentem,to dogada się z Putinem i bedziemy zyli i wspólpracowali z Rosja jak robią to Niemcy i Francja oraz inne kraje.
        A Polskę syjoniści wmanwerują aby wymachiwała szabelką i przzez to najwiecej traciła i syjonistów wzbogaciła.
        • psycholog12 jedyny rozsadny wybór - dr MaGdAlEnA OgóreK 15.03.15, 16:46
          w najblizszych wyborach prezydenckich jedynym rozsadnym kandydatem jest Pani dr Magdalena Ogórek Tylko Ona bedzie prowadzić polityke korzystną dla Polski
    • Gość: xyz Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.mit.edu 16.03.15, 12:31
      Nakogo byś nie głosował to i tak bedzie rządził żyd.
      Tak naprawdę to nie ma odpowiedniego kandydata na prezydenta ,tak jak w USA,gdzie syjoniści nakazali wybrać murzyna,odpowiedni nie zostanie dopuszczony,a jak będzie odpowiedni to nie dadzą mu rządzic, będą żucać kłody pod nogi ,lub usuną tak jak wielu dobrych,Kenedy,Gorbaczow i inni.
      Wszystkie wybory organizuje żydo-reżim IIIRP. O wyniku wyborów decyduje także żydo-reżim IIIRP. Głos polskiego wyborcy nie ma tu żadnego znaczenia ? wybory może wygrać tylko kandydat (partia) wskazany i dopuszczony przez żydo-reżim IIIRP.

Więcej:
      wiernipolsce1.wordpress.com/2015/03/15/wybory-prezydenckie-2015-bojkotujmy-wyborcza-hucpe/#more-1892
      • psycholog12 Re: Wybory prezydenckie 2015 16.03.15, 12:49
        Prosze nie manipulować !!!!!!!!!!!!!!!! NO BEZ PRZESADY Z TYMI ŻYDAMI !!!!!!!! jeśli mój pra pra dziadek czyli ( pięć pokoleń wstecz ) był żydem , to ja skoro urodziłem sie jako Polak to też jestem żydem ??
    • Gość: czytacz Kukiz na podium IP: *.dynamic.chello.pl 19.03.15, 21:43
      Wg informacji ze sztabu, mamy już ponad 160 tys. podpisów. Piszę: mamy, bo sam trochę pozbierałem i czuję się elektoratem:)
      A tymczasem jeden z sondaży, już nie po raz pierwszy, pokazuje, że Kukiz chyba na trwałe objął 3. miejsce:
      polska.newsweek.pl/kto-wygra-wybory-prezydenckie-kukiz-czarnym-koniem-wyborow,artykuly,359357,1.html
      Szklany sufit został nadkruszony, coraz częściej nazwisko Kukiza pojawia się w mediach, co jak wiadomo, jest podstawą politycznej egzystencji.
      Cel, jakim była rejestracja kandydata wydaje się być osiągnięty, pora na dalsze ruchy, jakieś wystąpienia, jakieś lekkie a celne ciosy w tego i owego. Przede wszystkim jazda dalej po miastach i wioskach, inaczej się nie da. Więcej polityki, jednym słowem.
    • Gość: gośc Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.riseup.net 22.03.15, 15:05
      Polski kontekst zbrodniczej polityki MŻ (Międzynarodowy Żyd)

Całkowicie błędne jest myślenie, że wybór, w organizowanych przez żydo-reżim wyborach, prezydenta, czy partii politycznej, rozwiąże nasze problemy. Jeśli nawet zdarzyłby się cud i udałoby się wybrać autentycznych, polskich, narodowych, przedstawicieli, to zostaną oni zwyczajnie odstrzeleni lub obaleni tak, jak na Ukrainie MŻ obalił legalną władzę W.Janukowycza. Jednak bez autentycznej, oddolnej, polskiej, samoorganizacji narodowej niczego nie osiągniemy ? to warunek główny. Musimy jako polski naród wesprzeć narodową politykę odzyskania suwerenności, musimy zrozumieć dziejową potrzebę i konieczność dla takiego organizacyjnego wysiłku.

Naszym rzeczywistym wrogiem nie są Niemcy, nie jest Rosja ? jest nim MŻ(Miedzynarodowy Żyd) i żydowska V kolumna działająca wewnątrz kraju.
      Więcej:
      wolna-polska.pl/wiadomosci/nwo-swiatowy-terror-z-wall-street-2015-03
    • lalecznik-7 Re: Wybory prezydenckie 2015 04.04.15, 12:26
      Ta kampania prezydencka jest nudna jak flaki z olejem. Nawet Lis dal temu wyraz, już czytając sam nagłówek, wiem co chce powiedzieć i nie chce się go czytać.
      opinie.newsweek.pl/wybory-prezydenckie-2015-tomasz-lis-o-kampanii-wyborczej-2015-,artykuly,360082,1.html

Nieliczne artykuły silą się na jakiś ogólny pogląd. Chociaż szczerze mówiąc było to wiadome już przed samą kampanią, co świadczy o jej skuteczności.
      wiadomosci.onet.pl/kraj/sondaz-kto-wygra-w-ewentualnej-ii-turze-wyborow/1pzpcw#.VR-VHxT2qvE.twitter
      Tym niemniej w przytoczonych analizach jedna rzecz jest w miarę ciekawa: ocena własnej sytuacji materialnej elektoratu dwóch najbardziej liczących się kandydatów, Komorowskiego i Dudy. Generalnie elektorat Dudy gorzej ocenia swoją sytuację materialną niż Komorowskiego, ale te różnice nie są szczególnie duże, jeżeli skoncentrujemy się na ocenach zła i bardzo zła (sumarycznie odpowiednio 14 i 11%). Biorąc poprawkę na charakter obu elektoratów, średni wiek wyborcy i poziom wykształcenia, wyraźnie widać, że czynnik ekonomiczny nie odgrywa znaczącej roli w tej kampanii. Obu grupom żyje się mniej więcej podobnie.
      • Gość: czytacz Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.15, 14:31
        Jest nudna "na górze", gdzie toczy się "walka" między Red Bulem, a Dudą. To oczywista klasyka nudy i głupoty. Komorowski nie ma dokładnie żadnych poglądów politycznych, ma za to idiotyczne i w dodatku nieprawdziwe hasło wyborcze, w którym zachęca do wyboru "zgody i bezpieczeństwa". O jakiej zgodzie mowa, gdy jednocześnie dzieli się Polaków na "racjonalnych i radykalnych"? Przepraszam bardzo o jaką racjonalność chodzi? O petryfikację układu władzy? To jest racjonalne? Ile też można chrzanić o bezpieczeństwie, gdy się wymachuje szabelką w kierunku Rosji i prowadzi totalnie złą politykę zagraniczną, która skutkuje coraz większą izolacją naszego kraju w regionie (patrz np. trójkąt sławkowski)?
        Duda z kolei na swojej stronie daje hasło "Przyszłość ma na imię Polska". Co to ma znaczyć? Ano, nic to nie znaczy. Mnie kojarzy się z panakwaśniewskim "Wybierzmy przyszłość". Duda to kolejna pisowska marionetka, jak ten tam profesor Gliński. Ogórkowa jest cienka jak ogórkowa ze śmietaną z baru mlecznego. Poglądy ma na poziomie gimnazjalistki ("napiszmy prawo od nowa").
        Hasła do bani, kampanie mdłe, sondaże takie same co zawsze - może powstać wrażenie nudy.

Ale ciekawe rzeczy dzieją się w "na dole". Jakby policzyć głosy antysystemowców (Korwin, Kukiz, Braun, Wilk) to wychodzi 7-8 procent, a to więcej niż ma Ogórek (przy czym sam traktuję sondaże bardzo ostrożnie, jako często niedoszacowane dla kandydatów spoza mainstreamu). Ciekawe jest, czy tuż przed wyborami, któryś z tych kandydatów zrezygnuje i przekaże głosy innemu. Idealnie byłoby, gdyby doszło do wariantu "opolskiego", czyli, że do drugiej tury wchodzi "czarny koń" - Korwin lub Kukiz. To z pewnością spowodowałoby wywrócenie rzeczywistości politycznej do góry nogami, bo byłby to koniec z głosowaniem na kandydatów, byłoby to głosowanie za określonym ustrojem państwa. Nie jest to prawdopodobne, ale też nie niemożliwe, biorąc pod uwagę mobilizację wyborców Korwina czy Kukiza, a zwłaszcza tego ostatniego, którego kampania wręcz imponuje rozmachem, zważywszy, że prowadzona jest za pieniądze ze skarpetki. Swoją drogą warto zwrócić uwagę, że Kukiz, w przeciwieństwie do innych kandydatów, nie posługuje się wyświechtanymi sloganami w rodzaju lepperowskiego "Oni już byli". Jego "Potrafisz Polsko" jest hasłem energetycznym, odwołującym się wprost do działania, do czynu. Liczę, że zrobi dobry wynik w tych wyborach, liczę, że powstanie jakiś ruch czy też partia. Od wielu lat nie głosowałem, a teraz to zrobię. Sądzę, że takich ludzi jest więcej i to może być właśnie największa niespodzianka tych wyborów.
        • lalecznik-7 Re: Wybory prezydenckie 2015 04.04.15, 23:09
          Wszystkie poważne konflikty społeczne mają podłoże ekonomiczne. Skoro różnica pomiędzy elektoratami tych dwóch wymienionych formacji jest pod względem ekonomicznym zbliżona, oznacza to, że konflikt nie ma motoru, nie jest samonapędzający się, a jedynie kreowany sztucznie.
          Podobnie oceniam tę tzw. antysystemowość. Te hasło po prostu nie odpali, ponieważ jest przesadzone. I te 7-8 procent to potwierdza. Zamiast zatem się napinać należy wymagać rozwiązywania konkretnych problemów, a nie tworzyć kolejne ideologie.
          • Gość: gosc Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.server9.tvdw.eu 05.04.15, 10:55
            Kampania prezydencka czy wojna gangów ?
            Dwa największe, walczące między sobą o władzę syjonistyczne gangi, PO i PiS, grupujące m.in. złodziei, paserów, a i zwykłych bandytów, zaczynają wyciągać na światło dzienne prawdziwe, rzeczowe argumenty ? czyli to, co faktycznie im pozostaje. I tak w prezydenckiej kampanii 2015 sytuacja wymusiła w końcu na gangach złamanie swoich niepisanych zasad. Zaczęły publicznie prać własne brudy.
            Wiecej:
            wolna-polska.pl/wiadomosci/tag/wybory
    • lalecznik-7 Ogórek 22.04.15, 22:20
      I sekretarz PZPR Leszek Miller pokazał wyborcom swojego „ogórka”, nawiązując do jego dwuznacznych seksualnych wypowiedzi, i komentując wycofanie się z wyborów, co jako szef partii winien wyborcom, i jest od tego jak brzydko mówiąc - sami się domyślcie. Ale ostatnio to Ogórek okazał się być narowisty, pokazując przewodniczącemu swoją środkowa łodyżkę. Chodzi o to, ze zamiast kokietować wyborców lewicy skierował swe słowa do wyborców centrum i prawicowych, jak donoszą mainstreamowe media (to w przeciwieństwie do mediów typu underground, które o czerwonym warzywku nic). To wzbudziło konsternację na tzw. „lewicy” (cokolwiek obecnie to znaczy) a sondaże balansują w granicach 5%, co źle wróży pogrobowej modyfikacji PZPR i wskazuje, że sztandar trzeba będzie definitywnie wyprowadzić. Aczkolwiek nie będę na Panią głosować, darzę ją pewnego rodzaju sympatią. Wydaje się, że postawa Ogórek jest zasadna. Elektorat SLD powinien na nią głosować niejako z marszu i nie powinna o niego zabiegać. Zwłaszcza, że jest jedynym kandydatem „pci” żeńskiej. Szanowne Panie, co jest kurde grane? Gdzie ta Wasza babska solidarność? Czcze gadanie i tyle. Gdyby odwrócić sytuację i byłby tylko jeden kandydat facet, niczym rodzynek wśród kobit, to miałby na wejście z 15% chociażby na konferencje przychodził nieogolony, w podkoszulku, z browarem w jednej ręce, a petem w drugiej. Ponieważ reprezentowałby interesy połowy ludzkości, z prawej do zalegania z pilotem przed telewizorem włącznie. Dlategoż ja, wcale nie zwolennik, wzywam płeć piękną - w pierwszej turze NA OGÓRKA! A w drugiej się zobaczy.
      • Gość: czytacz Re: Ogórek IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 23.04.15, 09:43
        Kampania Pani Ogórek stanowi obrazę inteligencji, o czym wiedzą wszyscy inteligentni ludzie. Nie ma żadnego programu i pomysłu - ma tylko wygląd. I takiego kandydata wystawia parta wycierająca sobie gębę prawami kobiet, genderem itd. Zrobiono z Pani Ogórek pośmiewisko, wg właśnie tego myślenia, które Ty prezentujesz - dać babę, to się zagłosuje na cycki. Dramat. SLD jest skończone.
    • lalecznik-7 Re: Wybory prezydenckie 2015 30.04.15, 20:51
      Kampania wyborcza jest mdła. Pozostało 10 dni do końca. Jakbym miał subiektywnie streścić hasła wyborcze kandydatów to byłyby następujące:

Komorowski – będzie jak jest
      Duda – będzie, co prezes każe
      Jarubas – było, jest, i będzie (psl)
      Ogórek – będzie zielono
      Korwin – na pewno nie będzie różowo (tęczowo)
      Kukiz – będą JOWy
      • Gość: czytacz Re: Wybory prezydenckie 2015 IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.15, 21:48
        Przypuszczam, że jesteś pokolenie wyżej niż ja. Dla nas kampania nie jest mdła. Nie chcesz dostrzec, że Kukiz z pozycji "czy uzbieram 100K podpisów?" dobija właśnie do 10% poparcia w mainstreamowych sondażach?
        Nic Ci to nie mówi? Nic nie znaczy? Mdły jest Bronek, który przecina wstęgi i mdły jest Duda, który nie ma nic do powiedzenia. To Twoja bajka. Powiesz pewnie, że jeden lub drugi to "rozsądny wybór", a reszta to hucpa, a być może "zagrożenie"... Zobaczymy. Wielokrotnie tutaj urągałeś na tych, co nie chodzą głosować. No to info dla Ciebie: teraz pójdziemy. Wielu z nas pójdzie. Z własnymi długopisami:)
        • lalecznik-7 uwierzę jak zobaczę 30.04.15, 23:00
          Jest mi niezmiernie miło czytać, że wreszcie ludzie skorzystają ze swojego prawa stanowienia władzy poprzez wolne wybory, wywalczonego przecież z takim trudem na tle dziejów. Jednakże uwierzę jak zobaczę. Czyli zobaczę frekwencję, która znaczącą będzie odbiegać od frekwencji w poprzednich wyborach. To będzie oznaczało, że masz rację, że ludzie, którzy dotąd nie głosowali teraz wzięli udział w wyborach. Jestem jednak sceptyczny. W pamiętnych wyborach 1989 i tak 40% nie wzięło udziału, chociaż wszystko wskazywało, że będzie przełom. Uważam, że frekwencja może być nieco wyższa, ale niewiele, ponieważ zmiana świadomości następuje powoli. Na Kukiza będą głównie głosować ci, którzy i tak chodzili na wybory, a nie ci, którzy udziału dotąd nie brali.
    • lalecznik-7 Debaty 05.05.15, 21:52
      Dzisiaj był dzień debat. Najpierw była debata Komorowskiego z samym sobą. Potem debata pozostałych. Pod względem manewru politycznego był to cwany pomysł. Chociaż w tytule „trzech na jednego” a powinno być raczej „trzech słodzi jednemu”. Ciekawe jakby wyglądało to „trzech na jednego” gdyby na miejscu dziennikarzy siedzieli Ziemkiewicz, Sakiewicz, i Wildstein. Nie było żadnych niewygodnych pytań, ani nawet konwersacji. Tak na szybko. Przy emeryturach nikt nie wspomniał o reformie KRUS, służb mundurowych czy nawet deputatów węglowych. Według Prezydenta niż demograficzny się kończy, i więcej się dzieci rodzi niż ludzi umiera, a to dzięki jego karcie, a nie, że obecnie wyż lat 80-tych zaczyna się rozmnażać. Wyż rodzi zatem wyż, chociaż nieco mniejszy. Spadek emigracji tłumaczy się, że już wyjechał, kto miał wyjechać, a nie to że UK zamyka się powoli. Przy okazji wizy do USA nadal są. No to jak to jest? O Euro nic. O przepraszam, trzeba zmienić konstytucję. Ale chwilę przedtem, że zmianę konstytucji proponują jedynie frustraci. To będzie czy nie będzie? Jedyną interesującą rzeczą było to, że JOWy są możliwe w ramach obecnej konstytucji, ciekawe.

Jeżeli chodzi o debatę dziesięciu, no to cóż, pewnie większość zostanie przy swoim kandydacie. Moja generalna uwaga to taka, że większości kandydatów na swoje najważniejsze minuty i kilka podstawowych pytań po prostu się nie przygotowała. No i tutaj wychodzi też to, że liderzy głównych partii wystawili swoje pacynki. Znaczy się, że nie wierzą w swoje zwycięstwo wyborcze, jak i nie mają wyborcom nic do zaoferowania.

Poza tym wyszły takie smaczki, że Korwin ubezpiecza się KRUSie, Palikot nie opłacił pracownikom ZUSu, a Piechociński ma krewną w pionie ministerialnym, Korwin z Kukiem jedzą sobie z dziubków. Duda fantastycznie machał dłońmi, dobrze go nauczyli.

Przy okazji, chwaliłem wcześniej Kukiza i wyrażałem nawet wolę głosowania na niego. Przepraszam, pomyliłem się.
      • Gość: czytacz Re: Debaty IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.15, 22:28
        No, jeśli na podstawie jednego szoł kładziesz krzyż na kandydata, to raczej nie za dobrze świadczy o Twoim myśleniu politycznym.
        Fakt faktem, sztab Kukiza powinien dostać po doopie, bo kandydata przygotował fatalnie.
        Ale przypuszczam, że sztab jego to smyki, które nie mają takiego doświadczenia jak sztabowcy Dudy czy Palikota.
        Z drugiej strony widać, że Paweł to jednak w dużej mierze emocje - o ile w wywiadach 1:1 radzi sobie świetnie, o tyle tutaj, opacykowany pudrem w takim celebryckim programie zupełnie się pogubił. Czy to świadczy jakoś tragicznie na jego niekorzyść?
        Chwała mu, że w ogóle polazł i jakoś tam jednak wypadł.

Wg mnie najlepiej wyszedł na tej debacie JKM, ale to mnie nie dziwi. Krul jest w polityce od zawsze - przywykł.
        • lalecznik-7 Re: Debaty 05.05.15, 23:11
          Już wcześniej zaczynałem nabierać wątpliwości. Zresztą Korwin go wypunktował. Zobaczymy za dwa dni jak w UK pracują JOWy.
          Generalnie debata wypadła żałośnie. To, że kandydaci tacy jak Kukiz mogą mieć słabszy występ to nic takiego. Sedno tkwi w reprezentantach liczących się partii, czyli PIS, SLD, PSL. Jak Ogórek to Barbie, to Duda z Jarubasem przypominają plastikowego odpowiednika – Kena. Moja małżonka, która ma nieco inne polityczne preferencje jest po prostu oburzona. Liderzy tych partii po prostu olali swoich wyborców. To się zemści w wyborach parlamentarnych. Kiedyś Balcerowicz, jako szef UW popełnił ten błąd i nie wystartował w wyborach ponieważ stwierdził, że nie wygra. I UW padła. O ile dla PIS jest to jeszcze bezpieczne, to dla SLD czy PSL ta gra może się skończyć tragicznie. Wiadomo, że ich kandydaci nie wygraliby wyborów. To wyborca wie. Ale reprezentuje ich partię, konsoliduje elektorat przed nadciągającymi wkrótce wyborami parlamentarnymi. Coś mi mówi, że jak liderzy olali wyborców, to wyborcy oleją ich. Z drugiej strony gdyby w miejsce tych pacynek stanęli rzeczywiści liderzy tych partii to manewr Komorowskiego z dyskusją sam na sam ze sobą raczej by się nie udał.
          • Gość: czytacz Re: Debaty IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.15, 23:45
            JOWy w UK mają ileś-tam-set letnią tradycję i funkcjonowały niezgorzej - co widać gołym okiem. Możliwe, że w brytyjskich warunkach system ten się zużył i wymaga korekty lub w ogóle zmiany. Nie można jednak w ten sposób wprost porównywać tego do koncepcji JOWów w Polsce, bo to jest jak porównywanie cen w sklepach tu i na Słowacji, jak to zrobił jeden z kandydatów. Na litość, to też jest demagogia - akurat Korwinowi nieobca.
            Zwróć uwagę, że o wiele bardziej stonowany koliber czyli Wilk - wprost poparł koncepcję JOWów, jako "krok w dobrym kierunku". Właśnie - krok. W tej chwili w Polsce żyje pokolenie, które naprawdę nie ma szans. Nadchodzi młode pokolenie, które jeszcze bardziej będzie bez szans. Wyborcą Bronka i Dudy są ludzie, którzy dorabiali się w latach 90-tych, kiedy można było więcej. My, następne pokolenie, już takiej szansy nie mamy. Nie ma klasy średniej, ludzie dzielą się na roboli i korpoludków. W tym sensie ma rację Paweł K., który mówi o współczesnym niewolnictwie.
            Jakiś krok trzeba zrobić - system obecny sam się nie zreformuje, bo nie ma w tym interesu. Niech tam, przyznam, że JOWy to jest pigułka Goździkowej zastosowana na raka - ale dobra, może pigułka dzisiaj, a chemia jutro? W każdym razie jakiś krok trzeba wykonać.

Nie daj się po prostu nabrać na zagrywki Korwina, bo to jest mistrz zagrywek. On całe życie jest politykiem i wypunktował śpiewaka, któremu zachciało się zmienić państwo. Przecież oni na jesień pójdą pod rękę jako prawicowa koalicja. Dzisiaj Korwin urwał pewnie ze 2% Kukizowi, ale może nie na długo.

To co Kukiz powinien teraz zrobić, to napisać oświadczenie, że wie, zdaje sobie sprawę i przeprasza za słaby występ. A następnie szybko wykonać jeszcze dwa rajdy na bramkę i zatrzeć kiepskie wrażenie.
            • lalecznik-7 Re: Debaty 06.05.15, 17:23
              „…Przypominam Panu, że w restauracji "Lotos" w Warszawie, w obecności Pańskiego syna, jeszcze przed wyborami umówiliśmy się, że tuż przed dniem wyborów ten z nas, który będzie miał niższy wynik sondażowy przekazuje głosy drugiemu…” www.facebook.com/kukizpawel?fref=nf

… jeszcze przed wyborami …
              … przekazuje głosy drugiemu …

Powinni ustalać u Sowy, miałby to na taśmie. Ale dobrze, że stało się to teraz, przed głosowaniem.
              • Gość: czytacz Re: Debaty IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 06.05.15, 18:41
                A kiedy mieli oddać głosy? Po wyborach?
                Szkoda, że do tego jednak chyba nie dojdzie.
                • Gość: Darek Nie ma złudzeń IP: *.as24875.net 07.05.15, 08:02
                  Tylko ktoś wyjątkowo politycznie niefrasobliwy może się łudzić, że wyborczą kartką dokona zmiany.

wolna-polska.pl/wiadomosci/zydo-rezim-skryty-za-antysystemowym-parawanem-2015-05
                  • Gość: czytacz Re: Nie ma złudzeń IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 07.05.15, 13:30
                    Wolna-Polska to medium tworzone przez agentów SKW i ABW.
                    Każdy to wie.
                    Dajcie sobie spokój.
    • lalecznik-7 Wyniki sondażowe po I turze 10.05.15, 21:32
      Duda ~ 35%
      Komorowski ~ 32%
      Kukiz ~ 20%
      Korwin-Mikke ~ 4%
      Ogórek ~ 2%
      Adam Jarubas ~ 2%
      Janusz Palikot ~ 1%
      Grzegorz Braun ~ 1%
      Marian Kowalski ~ 1%
      Jacek Wilk ~ 1%
      Paweł Tanajno ~ 0%

Frekwencja ~ 50%

Komentarz na szybko. Frekwencja nie jest wysoka. Wybory prezydenckie w 2010 miały 55%. W 2005 też około 50%. W 2000 61%. Wniosek jest taki. Głosowali zasadniczo osoby, które regularnie głosują. Pojawienie się kandydatów tzw. antysystemowych nie zwiększyło frekwencji. Przesunęło jedynie preferencje.
      • Gość: behemot Re: Wyniki sondażowe po I turze IP: *.dynamic.chello.pl 10.05.15, 22:34
        Ty preferencyjnie, weź i się pie...ij w łeb. Pozdrawiam i całuję.... a choooj ci w miejsce które lubisz
        • lalecznik-7 pochwal się 11.05.15, 17:29
          Pochwal się na kogo głosujesz. Dopasujemy poziom wpisów do elektoratu.
      • Gość: Jeremy Klakson Re: Wyniki sondażowe po I turze IP: *.dynamic.chello.pl 11.05.15, 06:46
        Wnioski lalecznika. Urwał musze nogę i nakazał - mucha idź i mucha poszła. I tak do ostatniej nogi. Po urwaniu ostatniej nogi i nakazaniu, mucha idź - mucha nie ruszyła się z miejsca. Na co na gorąco wyciągnął wniosek - po usunięciu ostatniej kończyny mucha ogłuchła.
        • Gość: xyz Re: Wyniki sondażowe po I turze IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.15, 20:49
          Nie wiem co zaproponować lalecznikowi - 7. Behemot spiritus (z łaciny duch a nie gorzała) movens (ten co porusza, pcha do przodu powiedzmy jak angole moove) tego zdechłego forum, co jak ślimak po pustyni idzie pod bacznym okiem citizena, nakazywał ignorantom i nieukom golenie jaj i nazad do szkoły uzupełniać nauki. Lalecznikowi-7 wprost, by nie golić, należy się obcięcie jaj wraz z owłosieniem. Aleć jak mniemam to chłop przecież jest, głupi bo głupi ale jaj go pozbawiać to nieludzki wprost czyn. Gol tedy jaj i do nauki.
    • lalecznik-7 I po wyborach 25.05.15, 17:24
      Wynik już znamy. Wygrał Andrzej Duda, kandydat z ramienia PIS. Można teraz symulować przyszłe rozwiązania polityczne. Zasadniczo wybór jest ograniczony do dwóch opcji PO-Kukiz, PIS-Kukiz. Trudno sobie wyobrazić koalicje PO-Kukiz. Raz, że ruch antysystemowy związałby się z partią systemową i obecnie rządzącą, na niechęci do której ten ruch powstał. Dwa, że prezydent byłby z partii opozycyjnej. Najbardziej realnym rozwiązaniem jest zatem koalicja PIS-Kukiz. Obydwie antysystemowe, chociaż każda na swój sposób. Przy czym zwyczajem jest, że premierem zostaje lider partii zdobywającej najwięcej głosów. W przypadku wygranej PIS, jak dzisiaj było już sygnalizowane, premierem zostaje Jarosław Kaczyński. Jest to logiczne. Im lepszy wynik osiągnie PIS, tym mniejszy wpływ na władzę będzie miał Kukiz. Wynika z tego, że Kukiz powinien wygrać wybory przed PIS, aby mógł skutecznie rządzić. Pozostaje problem skąd weźmie głosy. Jak pisałem wcześniej wziął część niezadowolonych wyborców PO i raczej już nic więcej. Frekwencja wyborcza pokazuje, że w małym stopniu wziął tych, którzy z reguły nie głosują. Czy zatem jest w stanie podebrać elektorat PIS?
      Kolejna sprawa to realizacja postulatów. Plany PIS są bardzo dobrze znane. W przypadku ruchu Kukiz właściwie niewiele wiadomo. Może dowiemy się więcej podczas kampanii do wyborów parlamentarnych. Powinno być to jego priorytetem.
      • Gość: czytacz Re: I po wyborach IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.15, 18:53
        Poczytaj sobie fejsbuka Prezydenta Kukiza to ochłoniesz. Nikt tam nie chce PiS.
        Jako gó...arz również mam jasno sprecyzowaną postawę. Wejście w koalicję z Systemem = brak mojego głosu. System = POPiS. Nie ma takiej opcji. Jedyna możliwa koalicja to jest Kukiz-KNP, ewentualnie KORWIN. Ewentualnie. I nic poza tym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka