Dodaj do ulubionych

Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regionem

IP: 81.15.197.* 23.10.04, 10:00
Rozmowa z autorem głośnego "Glosariusza Regionalnego"

ZOBACZ TAKŻE

• Co było w Glosariuszu? (22-10-04, 18:04)

Rozmawiała Joanna Pszon 23-10-2004 , ostatnia aktualizacja 22-10-2004 18:05

Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regionem - mówi po powrocie z USA dr
Tomasz Kamusella, od którego odcięły się władze regionu i uniwersytetu za
treści zawarte w "Glosariuszu Regionalnym Województwa Opolskiego".

czytaj dalej »

r e k l a m a

Joanna Pszon: Pański "Glosariusz" został wycofany z obiegu. Będzie się Pan
starał o wznowienie po poprawieniu go?

Tomasz Kamusella: Chciałbym to załatwić polubownie, ale wciąż mnie boli, że
tak brutalnie doprowadzono do cenzury "Glosariusza". Moim zdaniem złamano
Konstytucję. Po tym, jak poseł Czerwiński wziął ten zapis, zwołał konferencję
prasową, nikt z regionalnych elit intelektualnych i władzy nie stanął po
mojej stronie.

Wszystkich zbulwersował zapis, mówiący, że żyliśmy na części "wschodnich ziem
niemieckich pod tymczasową administracją Polski i ZSRR w latach 1945- 1991".

- Gdyby pokazać kontekst tego stwierdzenia, każdy się domyśli, że to tylko
jedno ze spojrzeń - pogląd RFN i aliantów zachodnich. Poseł wykorzystał ten
zapis do swej kampanii wyborczej.

Uważa Pan, że zwykły czytelnik był się w stanie domyślić, że prezentuje Pan
jedną z z wyznawanych doktryn w Niemczech? Sądzę, że raczej odczytał to tak,
jak politycy, którzy książkę wyklęli.

- Rzeczywiście, prosty czytelnik się nie domyśli, bo propaganda sowiecka za
PRL-u zrobiła swoje. Wszyscy teraz sądzą, że tylko niemieccy rewizjoniści nie
uznawali tych granic i przesąd ten wciąż trwa. W rzeczywistości było tak, że
zapisy poczdamskie odkładały tę kwestię do nigdy nie odbytej konferencji
pokojowej. Na niej miało nastąpić ostateczne uznanie granic, a stało się to
dopiero wraz z zawarciem tzw. Traktatu 2+4 oraz polsko-niemieckiego traktatu
granicznego.

Dlaczego nie wyjaśnił Pan tego w "Glosariuszu"?

- Gdybym wiedział, jakie zamieszanie powstanie, oczywiście dałbym
objaśnienie. Zresztą recenzenci czytali tę pracę, potem została oddana do
Urzędu Marszałkowskiego pod rozwagę marszałkowi Galli oraz ówczesnej
wicemarszałek Olszewskiej.

Boli mnie, że nikt nie stanął po mojej stronie, po stronie wartości
obywatelskich, w obronie wolności słowa.

Prof. Sawczuk się za Panem ujął na naszych łamach, choć przyznał, że dopisek
zrobiłby wiele.

- Dom Współpracy Polsko-Niemieckiej też się wstawił za mną na konferencji.
Tylko proszę pamiętać, iż byłem wówczas w Stanach. Najgorsze, że ja
dowiedziałem się o tej sprawie ostatni. W dodatku w wypowiedziach prasowych
dawano mi do zrozumienia, że powinienem być wyrzucony z pracy.

To fatalnie odbiło się na mojej rodzinie. Kosztowało mnie trzy wyprawy do
sobotniej szkoły polskiej mojej córki i wyjaśnianie wszystkiego. Były
naciski, żeby zwolnić moją żonę z pracy. Moja matka, starsza osoba, wpadła w
depresję. Wytykano mnie i rodzinę palcami.

Zniszczono mi reputację, zrobiono też wszystko, by mnie zepchnąć na uczelni
do roli nauczyciela języka angielskiego i żeby mnie zmusić do opuszczenia
pracy. Nawet oszczerczej uchwały rady wydziału na temat mej osoby nie mogłem
długo wydobyć, nie mówiąc już o protokole, którego nie otrzymałem do dziś.
Kamusella wyszedł na "rewizjonistę" - przytknięto mi inwektywę z czasów PRL-
u.

Tymczasem nikt nie wspomniał, że sprowadziłem na uczelnię (gdzie pracuję od
1995 r.) książki, czasopisma, pomagałem w wyjazdach zagranicznych studentów,
przyczyniłem się do powstania Centrum Dokumentacji Europejskiej - obecnie
filaru Wydziału Prawa UO. W regionie zapoczątkowałem wiele inicjatyw
związanych z integracją z UE (np. Dom Europejski, Biuro Regionu w Brukseli).

Będzie Pan starał się walczyć o oczyszczenie swego imienia i wyjaśnienie
sprawy "Glosariusza"?

- Ta sprawa uświadomiła mi, że Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym
regionem. Mam zamiar zrobić wszystko, żeby stąd wyjechać.

Popieram Pana rewizjonizm i ślepy nacjonaliz to dewiza tego regionu.
Obserwuj wątek
    • kalaschnikow Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi 23.10.04, 11:23
      Z posłem Czerwińskim, Pani wojewodą, NTO, Radiem Opole itd.
      • Gość: w Jalowe dyskusje... IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.04, 15:43
        Przeczytaj sobie jakiekolwiek opracowanie z zakresu prawa miedzynarodowego
        publicznego, na przyklad ksiazke prof. Symonides (fragment na temat prawa wojny
        i pokoju), wydawnictwo lexisnexis.
        Niemcy byli agresorami, przegrali wojne,musieli podporzadkowac sie zwyciezcom.
        W Jalcie Ziemie Zachodnie zostaly przyznane Polsce jako rekompensata za
        utracone w wyniku nowego podzialu Europy terytoria polskie na wschodzie.
        Nieistotny jest wczesniejszy status tych ziem, faktem jest, ze przechodzily one
        z rak do rak (nie szukajac daleko, przed rozbiorami przynajmniej czesc Slaska
        nalezala do RP)...
        To sa fakty.
        • Gość: theo.rethyk poczytaj mi mamo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.04, 21:44
          teoria kompensacji nie ma racji bytu. byla czescia polskiej propagandy tak jak
          teoria ziem odzyskanych.

jaka czesc slaska nalezala do RP przed zaborami?

"Niemcy przegrali wojne" tu masz racje. jedynym prawem na ktore mozny sie
          powolac jest prawo zwyciezcy! na ile one obowiazuje lub bedzie obowiazywac jest
          sprawa otwarta...
          • Gość: w Re: poczytaj mi mamo IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 10:41
            aaa, teoretyk, miedzy nami jest taka roznica, ze ty nie masz pojecia co to jest
            prawo miedzynarodowe....
            Dlatego tez piszesz glupoty o teorii rekompensacji, prawie zwyciezcy itd....
            Dla twojego dobra proponuje ci - doucz sie.
            Nie bedziesz sie juz osmieszal.Bo to musi byc smutna sprawa, nie miec zadnej
            wiedzy, ale jednak wypowiadac sie.Pozdrawiam osle
            • Gość: theo.rethyk Re: poczytaj mi mamo IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.04, 20:40
              slezan ma racje - twoj post nie ma zadnej zawartosci. poza tym jeszcze mi nie
              napisales o czesci slaska pod zaborami.
          • Gość: m Re: poczytaj mi mamo IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 10:44
            -teoria kompensacji nie ma racji bytu. byla czescia polskiej propagandy tak jak
            teoria ziem odzyskanych-

Teoria kompensacji byla czescia polskiej propagandy......
            hmmmmmmmm, teoretyk daj sobie lepiej spokoj z wypisywaniem glupot.
            Nie osmieszaj sie!
            Teoria kompensacji nie byla czescia polskiej propagandy, ja widze, ze tobie
            rowniez brakuje kilku klas szkoly podstawowej....

• slezan Re: poczytaj mi mamo 25.10.04, 10:47
              Tyle słów, a żadnej treści. Jak Ty ty chłopie robisz?
              • Gość: w Re: poczytaj mi mamo IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 10:58
                Zadnej tresci.......
                Smieszne, smieszne....
                Slezan nie sil sie na pseudointeligentna, bezproduktywna i jalowa krytyke.
                Skoro sie nie zgadzasz z tym co pisze, to oczekuje, ze napiszesz, gdzie sie
                myle.....O ile zasob wiedzy ci na to pozwoli...
                • slezan Re: poczytaj mi mamo 25.10.04, 22:52
                  Zapewne mylisz się pisząc o brakujących klasach szkoły podstawowej.
    • silesian1 Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi 23.10.04, 12:14
      To kolejny, bulwersujacy opinię publiczną odrażający przykład na UO , gdzie za
      napisanie niewygodnej a jednak - p r a w d y - zniesławia się i szykanuje
      osobę a następnie po rozpętanej medialnej nagonce i poddaniu ostracyzmowi -
      usuwa się ją z UO. Pytam więc, kiedy te uniwersyteckie czerwone pachołki
      przestaną wtłaczać opolski uniwersytet w odmędy ciemnoty i obskurantyzmu ?
      Dla czago to ich nikt - nie rozlicza i nie usuwa? Dlaczego, pozostali uczciwi
      się na to godzą ? Gdzie wasza odwaga i solidarność ?
      Poprzednio tak niesprawiedliwie postąpiono w ten sam haniebny dla UO sposób z
      niewygodnym bo prawomyślnym - dr Ratajczakiem.
      Ten amok i strach przed zagrożoną wolnoscią słowa na UO każe się zapytać czy
      UO nie kontynuuje przypadkiem porzuconych gdzie indziej już dawno -
      niechlubnych praktyk swej czerwonej poprzedniczki z czasów PRLu,
      dostarczycielki niezliczonych kadr do SB i milicji tj: owej niesławnej
      opolskiej WSP ? Te wypadki bowiem jednoznacznie na to wskazują.

Jak długo jeszcze uniwersytecka "lewizna" - bedzie siać tam strach i terror
      usuwając spośród swojej kadry niezakłamanych młodych naukowców - którzy odważą
      się wbrew wszystkim układom i uniwersyteckim klikom - napisać prawdę ?
    • Gość: SB Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 23.10.04, 19:55
      Traktatu pokojowego z calymi Niemcymi jeszcze nie bylo a wiec te ziemie naleza
      nadal do Niemiec !!!!!!!!!
      • stefan_ems Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi 23.10.04, 20:07
        Gość portalu: SB napisał(a):

> Traktatu pokojowego z calymi Niemcymi jeszcze nie bylo a wiec te ziemie naleza
        > nadal do Niemiec !!!!!!!!!

Praktycznie aktualną podstawą prawną polskiej zachodniej granicy jest
        polsko-niemiecki traktat o potwierdzeniu granicy podpisany 21 czerwca 1990 roku
        oraz polsko-niemiecki traktat o dobrosąsiedzkich stosunkach zawarty w dniu 17
        czerwca 1991.
        • Gość: Peter Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.proxy.aol.com 23.10.04, 21:31
          A czego wlasciwie sie spodziewac po srodowisku opolskim.W czasie komuny
          najwieksze zageszczwnie ubekow ,utrwalaczy ,wojskowych i jakby ich tam nie
          nazwac na mieszkanca w Polsce a to mlodsze pokolenie to pochodna tego.Oni
          wszyscy sie w takim otoczeniu-atmosferze wychowywali i zmiana ustroju nic nie
          zmienila.Wlasciwie to z ogolnej sytuacji spodziewam sie predzej czy pozniej
          pierwszej gwaltownej reakcji.
    • Gość: w Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.04, 13:17
      Widze, ze na tym forum udzielaja sie w wiekszosci Niemcy....
      Zero obiektywizmu i pokory...niestety!
      Tym, co bawia sie w prawne komentarze polecam lekture prawa miedzynarodowego
      publicznego, moze po douczeniu sie nie beda kolportowac idiotycznych i
      bezmyslnych komentarzy...pozdrawiam
      • stefan_ems Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi 24.10.04, 14:01
        Gość portalu: w napisał(a):

> Widze, ze na tym forum udzielaja sie w wiekszosci Niemcy....
        > Zero obiektywizmu i pokory...niestety!
        > Tym, co bawia sie w prawne komentarze polecam lekture prawa miedzynarodowego
        > publicznego, moze po douczeniu sie nie beda kolportowac idiotycznych i
        > bezmyslnych komentarzy...pozdrawiam

To napisz proszę jak to wyglądało z perspektywy prawa między narodowego, oświeć
        tych "Niemców", skomentuj to rzeczowo a odpuść sobie suchą krytykę.
      • Gość: theo.rethyk pokora? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.04, 21:48
        o jakiej "pokorze" myslisz? takiego pojecia prawo miedzynarodowe chby nie
        przewiduje. albo?

prosze o wyjasnienie.
        • Gość: wiking Re: pokora? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 22:07
          Zapomnieliście niemieckie głąby, że utrata ziem wschodnich, to nie tylko
          rekompemsata dla Polski za utracone (przez waszą wojnę) ziemie na wschodzie, to
          również odpłata za bezmiar zbrodni i mordów, które wasz "cywilizowany" naród
          dodokał w czasie wojny. Zapomnieliście chyba, że po wojnie poważnie
          zastanawiano się czy w ogóle nie zlikwidować państwa niemickiego jako wylęgarni
          dwoch wojen światowych i tych potwornych zbrodni dokonanych prze WASZYCH
          PRZODKÓW. Jak widać ukarano was za słabo bo znów próbujecie siać w Europie
          niezgodę i nacjonalizm. tylko pamiętajcie, że to może być wasz ostani bełkot...
          • Gość: theo.rethyk Re: pokora? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.04, 22:14
            oj, oj oj! tylko nie zapomnij o polskim nacjonalizmie i polskich zbrodniach! bo
            subjektywizm nie jest zdrowy dla ciebie i twego otoczenia.
            • Gość: w Re: pokora? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 10:36
              wiking ma racje!
              a podchodzac do tej kwestii, juz z punktu moralnego, a nie suchej litery
              prawa, dodam takie madre slowa :'kiedy Niemcy uznaja sie za ofiary IIwojny
              swiatowej,ich sasiedzi powinni zaczac sie przygotowywac...'.
              I tak wlasnie jest z wami, juz zapomnieliscie czego dokonaliscie,jakie zbrodnie
              popelniliscie,i tak Niemcy mieli wielkie szczescie po IIwojnieswiatowej,bo
              straty jakie poniesli byly niewielkie.
              Juz zapomnieliscie jakich wynaturzen dokonaliscie.
              Teoretyk,ty mowisz o polskich zbrodniach???
              Przypomnij sobie Dr Mengele, Oswiecim, Brzezinke, mordowanie ludnosci cywilnej
              przez caly okres wojny, tortury gestapo, gwalty, mordercza prace przymusowa...
              I pomysl, ze jednym z tych mordercow byl twoj ojciec albo dziadek.....
              • slezan Re: pokora? 25.10.04, 10:46
                Macie w Opolu więcej takich egzemplarzy jak ten w vel wiking? Jeżeli tak, to
                wróżę psychoterapeutom w Waszym mieście krociowe zyski. Swoją drogą sądziłem,
                że postaci z idiotycznego filmu "Sami swoi" są odległe od rzeczywistości, ale
                muszę przyznać się do pomyłki.
          • Gość: Oppelner Re: pokora? IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 25.10.04, 22:29
            A ty polski pacholku jezeli siedzisz na Slasku to trzymaj pysk a co do wojny to
            jezeli chcesz to moze 3 wywolamy ???
    • Gość: Opolanin 1950 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 11:17
      USA, ZSRR i W.Brytania w Poczdamie ustalili granice Polski.
      Ten fakt kwestionowano tylko w RFN.

Niemcy granicę uznali w 1950.
      W 1950 roku NRD uznało polską granicę.
      NRD było sąsiadem Polki i fakt, że jakiś trzeci kraj RFN i Kamusella granicy
      sobie nie uznawali, nie miał znaczenia.
      W 1970 RFN uznało granicę Polski i pogodziło się z faktami.
      • Gość: szwedzki powiew Re: 1950 IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.10.04, 12:26
        W sumie to nie bardzo rozumiem logike 'made in West Germany'. W koncu nikt
        nigdy nie zabiegal o pozwolenie Niemiec na te granice. Nikt sie o to nawet
        Polski nie pytal. Wszystko zapadlo gdzies indziej po decyzjach innych krajow.
        Niemcy mogly co najwyzej uznac stan faktyczny. Jezeli w 1970 roku taki stan
        uznaly, to musialy tez uznac, ze te tereny do nich juz prawnie nie nalezaly od
        1945 roku.
      • Gość: Oppelner Re: 1950 IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 25.10.04, 22:26
        Ni nie nie pogodzimy sie z faktami z granica a co z jej z mieszkanciami
        ktorych do dzis przesladujecie polacy ?????????????
        • Gość: ratiborer Re: 1950 IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.04, 06:32
          Do Oppelnera: Dlaczego sie tak sierdzisz drogi Panie ? Nie podoba Ci sie w
          Polsce to oddaj dowod osobisty zrzecz sie obywatelstwa polskiego i emigruj,
          swiat szeroki, a jak chcesz tu nadal zyc to nie warhol i nie rob zadymy bo UOP
          Cie szybko namierzy i wtedy odstawia Cie do granicy. I wtedy ani Berlin ani
          Strasburg Ci nie pomoze skoro jestes podzegaczem niepokoju. Slask tylko w
          Polsce !!!
          • Gość: Pytek Re: 1950 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 07:56
            Ale ze Autoonoomijoom, pra?
          • slezan Re: 1950 26.10.04, 13:18
            Uważaj, bo doniosę na Ciebie do ABW. Właśnie wezwałeś do naruszenia
            integralności sąsiedniego państwa, postulując przyłączenie Opawy do Polski. To
            sprzeczne z porządkiem międzynarodowym i żaden trybunał Ci nie pomoże. Możesz
            oczywiście dać się wystrzelić w kosmos, skoro ten porządek Ci nie odpowiada.
            • Gość: pejter slask IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:50
              990 r. - Śląsk włączony do państwa księcia polskiego Mieszka I
              1138 - zgodnie z testamentem (ustawą sukcesyjną) Bolesława Krzywoustego jego
              najstarszy syn Władysław, później nazwany Wygnańcem, zostaje księciem
              zwierzchnim (princepsem), jednocześnie otrzymuje Śląsk jako dzielnicę
              dziedziczną
              itd.

• Gość: za rajoom Re: slask IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:55
                A przodzi booua Rzesza (Państwo) Wjelgomoravske.

I Krystijanizacyjo na sprawoom s'wjyntyh Cyryla i Metodygo.

Prawje 100 lout przed Krztym Waszygo Mjyszka I.
                • Gość: linker Re: slask IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 14:56
                  www.bractwo.pless.pl/
              • slezan Re: slask 26.10.04, 15:23
                I co itd.?
        • Gość: hans oppelner IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:02
          oppelner, podaj adres!
          do korespondencji!
          • Gość: w dziadzio-ofiara polskich nacjonalistow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:10
            opelner, pewnie jestes dumny ze swojego dziadka, ktory mordowal niewinnych
            ludzi,gwalcil, gazowal, skakal po brzuchach ciezarnych kobiet, wstrzykiwal rtec
            do krwioobiegu, podmywal sie mydlem z Zyda, torturowal, zabijal rowniez dzieci,
            kradl....drobny opryszek, ale dobry dziadzio.....i do tego biedaczek
            przesladowany przez 'nacjonalistow' polskich!
            • slezan Re: dziadzio-ofiara polskich nacjonalistow 26.10.04, 15:23
              Zgodnie z tą logiką Twój dziadzio palił Żydów w Jedwabnem, urządzał im pogromy
              we Lwowie i w Kielcach, wydawał ich w ręce Gestapo, gwałcił ukraińskie i
              łemkowskie kobiety, rabował niemieckie mienie, a Ty pewnie jestes z tego dumny
              i kradniesz auta w Niemczech.
              • Gość: Szczerbiec Re: Oppelner i Slezan IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 26.10.04, 21:11
                oppelner sciagnij juz te okularki, oderwij sie od tego swojego poronionego
                wirtualnego swiatka. Fakty sa takie ze na podstawie miedzynarodowych ustalen
                zach granica POLSKI wyglada tak jak wyglada. Mozesz sie z tym nie godzic,
                jednak zdanie takiego barana nic tu nie zmieni. Piszesz cos o wszczynaniu III
                WS? Gratuluje glupoty. Jednak na poczatek proponuje odejdz juz od swojego
                komputerka, poszukaj na strychu moze dziadek zostawil ci mundur ss, albo
                skorzany plaszczyk gestapo (na pewno bedzie ci w nim do twarzy), przebierz sie
                i .... ruszaj na wojne. Uwazaj jednak zebys wkrotce nie musial tego munduru
                zamienic na bialy kaftanik z wiazanymi rekawami!!

A co do ciebie slezan
                Chyba jestes smieszny porownujac gwalt III rzeszy na calej europie, wtym Zydow
                ktorych stales sie nagle wielkim obronca, do tych podanych przez ciebie
                przykladow. Przeciwstawiasz kilka incydentow calemu niemieckiemu holokaustowi i
                zbrodniom (takze na ukrainkach). Rabowanie niemieckiego mienia?? A kto wszedl
                do POLSKI jak do siebie w 39?? Chyba zapominasz kto tu byl agresorem.

Jesli zas chodzi o kradzieze aut.
                Rozumiem ze ty na swoje auto - kilkunastoletniego opla kilka lat charowales
                podcierajac dupy niemcom, ale teraz juz dorobiwszy sie paru euro, jezdzisz do
                tej samej znienawidzonej POLSKI po tanie zakupy, ruszasz z piskiem opon i
                kozaczysz swoimi butami na koturnie i wyciagnietym zlotym lancuchem!!!
                UWAZAJ TYLKO NA SWOJ AUTOMOBIL!!!!..... bo u nas strasznie kradna takie cacka z
                fatherlandu!!! BURAK!!

• slezan Re: Oppelner i Slezan 26.10.04, 22:04
                  He he he, ale się chłopie zapowietrzyłeś. Pewnie z tymi autami trafiłem w jakiś
                  Twój czuły punkt. Zresztą dałeś do zrozumienia, że w Twoim mniemaniu kradzież
                  nie hańbi w odróżnieniu od harówy polegającej na podcieraniu niemieckich dup.
                  Módl się chłopie, żebyś na starość znalazł chętnych do wykonywania takich
                  niewdzięcznych czynności. Istnieje jeszcze możliwość, że starości nie dożyjesz,
                  bo przydarzy się jakiś incydent - nie żaden holocaust, ale taki malutki
                  incydencik.
                  • Gość: Szczerbiec Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 11:56
                    Chlopie nie mam ochoty zbytnio ani czasu polemizowac z kims tak zaslepionym i
                    przyglupawym. Nie ciesz sie tez ze trafiles w czuly punkt z tymi autami, bo nie
                    trafiles. Smieszy mnie jedynie ten stereotyp, glownie wsrod takich jak ty,
                    udajacych prawdziwych niemcow. Nie dopowiadaj sobie rowniez, bo w zaden sposob
                    nie stwierdzilem iz kradziez nie jest hanbiaca. Zastanawia mnie jeszcze tylko
                    dlaczego skupiles sie na samochodach, a najwazniejsza rzecz czyli wielkie
                    niemieckie zbrodnie i porownanie ich z kilkoma Polskimi pominales. Czyzbys nie
                    mial na ten temat zbyt wielu argumentow? A moze zreflektowales sie ze to
                    idiotyczne porownanie?
                    Jesli zas chodzi o "incydencik"? Czy ty mi grozisz, bo wiesz jakos sie nie
                    boje. Bo jedyne co mozesz zrobic to postukac w klawiaturke i przelewac te swoje
                    idiotyczne mysli na ekran monitora. Zal mi cie czlowieku...

I jeszcze jedno:
                    Tutaj tniesz kozaka i wielkiego niemca, jednak zapamietaj ze dla prawdziwych
                    niemcow nigdy nim nie bedziesz, a dla Polakow juz jestes i bedziesz wielkim
                    BURAKIEM!!!
                    • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 13:34
                      Ojej, jaki słowotok. Tylko dlaczego bez polskich znaków, skoro taki z Ciebie
                      wielki Polak? W jednym się z Toba zgadzam - większej krzywdy niż wyrzadzasz sam
                      sobie nikt Ci nie wyrzadzi.
                      Zastanowiłeś się może (jeżeli zdolny jesteś do jakiejkolwiek refleksji), że
                      stereotyp Polaka brudasa, złodzieja, śmierdziela, nieroba, oszusta itp. jest
                      równie uprawniony co stereotyp Niemca nazisty i mordercy? Pewnie nie, bo
                      mentalnie, mój szczerbaty kolego, spokrewniony jesteś właśnie z brunatnymi
                      twowarzyszami z NSDAP. Ten sam styl, tylko w innym sosie narodowym. Mam
                      nadzieję, że po prostu gó..arz z Ciebier i jak dorośniesz będziesz się
                      wstydził za te brednie, które tu prezentujesz. W tej intencji odmówię
                      pięćdziesitkę różańca. Mamy wszak październik.
                      • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.04, 15:19
                        Slezan nie mam w tej chwili czasu na dluzszy post!
                        Stereotyp Niemca nazisty ?
                        Chyba kpisz!Chyba, ze nie wiesz co znaczy slowo stereotyp.....
                        Odnies sie do slow Szczerbca merytorycznie, bo jedyne argumenty na jakie cie
                        stac to argumenty ad personam.
                        Porownujesz zbrodnie narodu niemieckiego do 'zbrodni' Polakow na Europie?????
                        Odpowiedz!!A tak poza tym, to stereotyp Polaka brudasa tworza ludzie tacy jak
                        ty, poniewaz to WY jezdzicie na roboty do Niemiec.....Nie MY!!!Zastanow sie nad
                        tym osle i odpowiedz, ale z sensem!!!
                        Ale to bylo dobre, naprawde 'dobre' z Polakami mordujacymi Zydow,Ukraincow
                        itd...
                        Chlopie napsiz historie od nowa.Pewnie w Reichu beda czytac z wypiekami na
                        twarzy.
                        Pozdrawiam i przypominam - odnies sie merytorycznie do slow Szczerbca, chyba ze
                        zakuty leb ci na to nie pozwala.
                        • Gość: Opolanin Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 19:03
                          Slezan, stereotyp Polaka brudasa, itd???
                          Przeciez to wy cheble jezdzicie do Rzeszy zbierac jablka,pieczarki,ogorki.
                          To wy z podwojnym obywatelstwem jezdzicie na jume, puszczac sie na dworcu w
                          Berlinie itd....Bo Polacy jezdza co najwyzej do USA,Anglii,Irlandii.
                          To by bylo na tyle maly,smierdzacy hitlerku!!!
                          • Gość: malo Re: Oppelner i Slezan IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 27.10.04, 19:11
                            Gość portalu: Opolanin napisał(a):

> Slezan, stereotyp Polaka brudasa, itd???
                            > Przeciez to wy cheble jezdzicie do Rzeszy zbierac jablka,pieczarki,ogorki.
                            > To wy z podwojnym obywatelstwem jezdzicie na jume, puszczac sie na dworcu w
                            > Berlinie itd....Bo Polacy jezdza co najwyzej do USA,Anglii,Irlandii.
                            > To by bylo na tyle maly,smierdzacy hitlerku!!!

buahaha coś ci się pofyrtało głąbie i to nieźle a szczególnie z tymi jumami
                            • Gość: opolanin Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 19:14
                              ee, matole, co to znaczy 'pofyrtalo' ?
                              Pewnie to wasza cheblarska nomenklatura...o ile wiesz co to znaczy nomenklatura!
                              'Pofyrtalo', ciekawe ciekawe.
                          • Gość: x Re: Oppelner i Slezan IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 27.10.04, 19:13
                            Smierdzacy to moze ty jestes ale u hitlerkow to siedzisz moze nawet mieszkasz
                            po hitlerowskim domu tak bys musial na wschodzie pod strzecha spac??????
                            • Gość: Szczerbiec Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 19:18
                              X,ty tez chyba tez masz problemy z rozumieniem tekstu pisanego po polsku.....
                              Ciezko jest zrozumiec twoje wypociny....Za duzo czasu spedziles przy ogorkach i
                              wdychaniu amoniaku przy pieczarkach.....ALe tak to jest, polski jezyk jest
                              trudny(w mowie i pismie)!
                              I dodam, ze nie siedzimy u hitlerkow, tylko w Polsce!
                              Zgodnie z prawem miedzynarodowym, czy ci sie to podoba czy nie!!!!
                              • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 19:24
                                I ktos t upisze o rzoumieni tekstu? Buhahaha. Ma niezły ubaw w tym wątku.
                                Wystarczyło przypomnieć paru niespełnionym narodowym socjalistom made in
                                Poland, jaki stereotyp Polaka funkcjonuje na Zachodzie, a już puściły im
                                skołatane nerwy. Hehehehe. Fajni jesteście. Normalni Polacy z takimi ja Wy
                                pewnie nie chcą mieć do czynienia. W każdym razie ci, których znam uznaliby Was
                                za dewiantów.
                                • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 19:33
                                  Mowisz o tych normalnych Polakach, ktorych nazwales 'brudasami, złodziejami,
                                  śmierdzielami, nierobami, oszustami'?
                                  Moze tez o tych, ktorych dziadkowie 'urządzali Zydom pogromy
                                  we Lwowie i w Kielcach, wydawali w ręce Gestapo, gwałcili
                                  ukraińskie i łemkowskie kobiety, rabowali
                                  niemieckie mienie'.
                                  A moze o tych,'co kradna auta w Niemczech'.
                                  A moze masz na mysli tych Polakow, co 'bezprawnie' oderwali ziemie od twojego
                                  fatherlandu?
                                  Dobrze mowie slezan ?
                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 19:58
                                    Ja nazwałem normalnych Polaków brudasami, złodziejami itp.? Proszę wskazać
                                    gdzie, bo bardzom ciekaw:-)
                                    • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:01
                                      Piszesz o stereotypie Polaka, ktory sami tworzymy.....
                                      To jest jednoznaczne!Nie wycofuj sie.....
                                    • Gość: Szczrbiec Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:04
                                      "Zastanowiłeś się może (jeżeli zdolny jesteś do jakiejkolwiek refleksji), że
                                      stereotyp Polaka brudasa, złodzieja, śmierdziela, nieroba, oszusta itp. jest
                                      równie uprawniony co stereotyp Niemca nazisty i mordercy?" (Slezan)

To, ze Niemcy w czasie IIwojny swiatowej byli nazistami, nie jest stereotypem!
                                      To jest fakt!
                                      • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 20:13
                                        Hehehehe. Znakomite, znakomite.
                                        • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:16
                                          OK, to by bylo na tyle.....
                                          • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 20:27
                                            A szkoda. Taka rozwijająca dyskusja. Można się tyle dowiedzieć o złych Niemcach
                                            i szlachetnych Polakach. Ostatnio przeżywałem podobne emocje wiele la temu,
                                            kiedy mama czytała mi "Czerwonego kapturka".
                                            • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:33
                                              Slezan, jestes frajerem!To tyle.
                                              Wyglada na to, ze ty sie, na swoje nieszczescie, zatrzymales na poziomie
                                              rozwoju chlopca, ktoremu mama czyta 'czerwonego kapturka'.
                                              Moze w koncu jakies rzeczowe argumenty...
                                              Skoro jeszcze chcesz sobie popisac, to odpowiedz mi na pytanie :

Kto wywolal IIwojne swiatowa i kto jest za nia odpowiedzialny.
                                              Czy to "szlachetni Polacy", czy tez "zli Niemcy" ?
                                              • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 20:36
                                                Nie masz podręczników do historii? Myślałem, że obowiązek szkolny jest w Polsce
                                                egzekwowany od lat.
                                                A swoją drogą, co ma wybuch wojny do Twojego nacjonalizmu?
                                                • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:40
                                                  Ja nie jestem nacjonalista osle!
                                                  Zdefiniuj pojecie baranie!
                                                  I odpowiedz na zadane pytanie, jesli potrafisz.
                                                  W podstwowce ucza historii, chyba ze nei dotrwales do 6klasy.....
                                                  • Gość: szczerbiec Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:41
                                                    Odpowiedz na zadane pytanie
                                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 20:54
                                                    Hehehe. Odpowiadałem nauczycielom. Belfra Twego pokroju nie miałem, a żałuję.
                                                    Pewnie miałbym okazję oglądać, jak mój ojciec wytrzaskałby Cię po gębie:-)
                                                  • Gość: Szczerbiec Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:58
                                                    Zero argumentow!Zero poziomu!Zero mozgu!
                                                    Po prostu zero!
                                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 21:00
                                                    Jakie głębokie przemyślenia. Mogę Ci mówić Mistrzu?
                                                  • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 21:01
                                                    Nie ma argumentow, nie ma adwersarza!
                                                    Nie rob sobie czata z tego forum!

• slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 21:05
                                                    A czamu nie? Takmiło mi się z Tobą gawędzi. Pamiętasz jeszcze o czym miała być
                                                    ta dyskusja?
                                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 20:58
                                                    Nie jesteś nacjonalistą? O przepraszam, jak mogłem Cię tak skrzywdzic tym
                                                    pomówieniem! Przeciez każdy Twój post jest świadectwem tolerancji, poszanowania
                                                    dla drugiego człowieka i nieograniczonej miłości bliźniego. Ja tu plotę o
                                                    nacjonalizmie, a umknęłaby mi paruzja! Alleluja!
                                                  • rico-chorzow Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 21:08
                                                    slezan napisał:

> Nie jesteś nacjonalistą? O przepraszam, jak mogłem Cię tak skrzywdzic tym
                                                    > pomówieniem! Przeciez każdy Twój post jest świadectwem tolerancji,
                                                    poszanowania
                                                    >
                                                    > dla drugiego człowieka i nieograniczonej miłości bliźniego. Ja tu plotę o
                                                    > nacjonalizmie, a umknęłaby mi paruzja! Alleluja!

Myślisz,że znowu wróci?,żeby niektóre "szczerbce" na nowo ukuć?
                                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 21:13
                                                    Chłop przejał się za bardzo hasłem "Polska Mesjaszem narodów". Bardzo mnie
                                                    rozczulił wyznaniem, że nie jest nacjonalistą. Lubię także, kiedy pisze o
                                                    argumentach i kulturze. Wracam wtedy do jego błyskotliwej wypowiedzi o ojcu lub
                                                    dziadku jednego z adwersarzy. Cóż za intelektualna uczta!
                                                  • rico-chorzow Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 21:33
                                                    slezan napisał:

> Chłop przejał się za bardzo hasłem "Polska Mesjaszem narodów". Bardzo mnie
                                                    > rozczulił wyznaniem, że nie jest nacjonalistą. Lubię także, kiedy pisze o
                                                    > argumentach i kulturze. Wracam wtedy do jego błyskotliwej wypowiedzi o ojcu
                                                    lub
                                                    >
                                                    > dziadku jednego z adwersarzy. Cóż za intelektualna uczta!

Prawdą,tego hasła jeszcze nie słyszałem,już tak daleko zaszło?
                                                  • Gość: xxxxxx Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 28.10.04, 03:39
                                                    Slezan okazales sie frajerem, wlasnie wrocilem i smieje sie z twojego pu
                                                    stoslowia i braku m0zgo....Mowioe to po raz kolejny, ale okazales sie smiesznym
                                                    potomkiem adolfa.......
                                                    Nawet nie mam ochoty nic juz tu pisac, jedyne co pozostaje to wyrzygac sie na
                                                    cibei i na grob twoich przodkow kretynie....
                                                    rzygam na twoj slowotok i tak jak myslalem, nie odniosles sie do pytania kto
                                                    rozpoczal te wojne i kto dokonal najwiekszych zbrodni...
                                                    Pozdrawiam cie dewiancie i fascynacie dziwnych aberacji zwiazanych z
                                                    gwalceniem , mordowaniem, aberacjami fekalno-analnymi ciagatami narodu
                                                    niemickiego,gwalceniem koz td....
                                                    Mysle, iz jest to kwestia niezbyt honorowa jak na dumny narod niemieckil...
                                                    Wszak, nadal SLEZAN nie odpowiedziales na pytanie KTO JEST ODPOWIEZIALNY ZA
                                                    ZBRODNIE IIWOJNY SWIATOWEJ !!!
                                                    oczekuje oczywiscie na rzeczoa odpowiedz.....
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 28.10.04, 10:53
                                                    xxxxx pokazal ci wlasnie co to znaczy intelektualna uczta...................
                                                  • achim77 Re: Oppelner i Slezan 28.10.04, 14:58

> xxxxx pokazal ci wlasnie co to znaczy intelektualna uczta...................

Cierpisz m.in. też na rozdwojenie jaźni?
                                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 28.10.04, 16:19
                                                    Hehehe. Dopisuję sie tu jedynie po to, by mieć jeszcze okazję poczytać
                                                    wynużenia tego gościa. To dowód na to, że nieszczęścia chodzą parami.
                                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 28.10.04, 16:20
                                                    Za które zbrodnie? Np. za Katyń? Albo za bombardowanie Drezna?
                                                  • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.04, 16:47
                                                    eee za Katyn wg ciebie byli odpowiedzialni Polacy?......
                                                    Za Drezno rowniez?
                                                    A moze porownamy zniszczenia Drezna i cierpienia jego mieszkancow ze
                                                    zniszczeniami Warszawy i cierpieniami jej mieszkancow?
                                                    Wg ciebie bylo podobnie?
                                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 28.10.04, 16:57
                                                    Ty masz jakiś potężny kompleks winy. Gdzie ja pisałem o Polakach? A co do
                                                    Drezna i Warszawy to z pewnością było bardzo podobnie.
                                                  • Gość: w Slezan? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.04, 16:13
                                                    "(..)Podczas powstania śmierć poniosło ok 20tyś żołnierzy AK i 3tyś
                                                    kościuszkowców. Ponadto w masowych egzekucjach, zawalonych domach i pożarach
                                                    zginęło ok. 180tyś osób cywilnych.(..)po kapitulacji specjalne oddziały
                                                    niemieckie przystąpiły na rozkaz Hitlera do akcji burzenia miasta.Spalono i
                                                    wysadzono w powietrze 80% budynków(..)"
                                                    Anna Radziwiłł, Wojciech Roszkowski
                                                    'Historia 1871-1945'

Tak, tak, ">A co do Drezna i Warszawy to z pewnością było bardzo
                                                    podobnie"........

• slezan Re: Slezan? 29.10.04, 18:10
                                                    A ile było ofiar w Dreźnie? I jaki procent miasta zrównano z ziemią lub
                                                    spalono? Rozumiem, że palony żywcem Niemiec cierpi mniej od palonego Polaka?
                                                  • Gość: w Re: Slezan? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.04, 23:50
                                                    Slezan, nie dorosles intelektualnie i moralnie do merytorycznej
                                                    dyskusji....Lepiej zakonczmy ten temat.
                                                    Nemcy rozpoczeli wojne i mordowali,rabowali,itd w celu zdobycia wiekszej
                                                    przestrzeni dla nich samych.Alianci walczyli, aby zakonczyc wojne.
                                                    Ty oczywiscie tego nie rozumiesz, albo nie chcesz zrozumiec.
                                                    Tlumacz dalej nazistow, wszak to oni byli ofiarami....
                                                  • slezan Re: Slezan? 30.10.04, 09:56
                                                    Jak wiadomo Drezno było zamieszkane przez samych nazistów. I co oczywiste
                                                    Niemiec smażąc się w ogniu i patrząc jak skwierczą ciała jego bliskich powinien
                                                    myśleć o zbrodniach hitlerowców i o tym kto wywołał wojnę.
                                                    PS. Czy należysz do 90% polskiego społeczeństwa, deklarujących katolicyzm?
                                                  • Gość: w Re: Slezan? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 14:45
                                                    Ty zapomniales, albo nie chcesz pamiętać, ze w 1933r. 44% społeczeństwa
                                                    niemieckiego, 19mln Niemców, oddało swój głos w wyborach do Reichstagu
                                                    oczywiście na NSDAP!!!Na Hitlera!!Z biegiem lat Hitler zyskał znacznie większe
                                                    poparcie!
                                                    KAŻDY Niemiec witał się i żegnał słowami 'Heil Hitler', znakiem Niemców stał
                                                    się złamany krzyż, na masowych pochodach i uroczystościach uczestnicy
                                                    odczuwali 'wspólnotę krwi i ziemi'(sformułowaną przez czołowego doktrynera
                                                    nazizmu Rosenberga)....
                                                    Pominę już ustawodawstwo antyżydowskie (wszak to ty ośmieszałeś się pisząc o
                                                    Jedwabnem i polskim antysemityźmie), to przecież w Polsce mieszkał największy
                                                    odsetek Żydów w Europie (najbardziej antyżydowskie ustawodawstwo było we
                                                    Francji i hitlerowskich Niemczech).Beczelne jest z twojej strony porównywanie
                                                    jednej stodoły do OBOZÓW ŚMIERCI W OŚWIĘCIMIU i innych miejscach.
                                                    Nowy ustrój był powszechnie akceptowany przez społeczeństwo niemieckie, hitler
                                                    z kolei był uwielbianym wodzem.
                                                    Dziwne, że tak bardzo starasz się zafałszować historię. Z twoich słów
                                                    wnioskuję, że to alianci rozpoczęli wojnę, Niemcy z kolei byli jej ofiarami!
                                                    Odpowiedz mi na pytania, a nie krąż wokół tematu uprawiając pustosłowie!
                                                    1.Czy Niemcy dokonując wolnego wyboru wodzem obrali sobie hitlera?
                                                    2.Kto zasilał armię niemiecka, Polacy?
                                                    3.Kto zamierzal wymordować mieszkańców ziem wschodnich, aby w efekcie je
                                                    zasiedlić?
                                                    Oczekuję odpowiedzi, KONKRETNEJ!
                                                  • slezan Re: Slezan? 30.10.04, 15:40
                                                    > 1.Czy Niemcy dokonując wolnego wyboru wodzem obrali sobie hitlera?

Nie. Hitler został MIANOWANY kanclerzem. Wcześniej jego partia wygrała wybory,
                                                    nie uzyskując jednak bezwzględnej większości. W kampanii NSDAP nie zapowiadano
                                                    później dokonanych zbrodni.

> 2.Kto zasilał armię niemiecka, Polacy?

Niemcy, Finowie, Łotysze, Estończycy, Flamandowie, Francuzi, Rumuni, Rosjanie,
                                                    Ukraińcy, Słowacy, Norwegowie, Ślązacy, Bułgarzy, Węgrzy, Chorwaci, Słoweńcy,
                                                    Austriacy, Polacy z Wielkopolski. Długo można wymieniać.

> 3.Kto zamierzal wymordować mieszkańców ziem wschodnich, aby w efekcie je
                                                    > zasiedlić?

Plan nazistów wobec części Słowian przewidywał ich wysiedlenie i zatrudnienie w
                                                    charakterze niewolników. Ze swoich ziem wschodnich wysiedlali później, choć na
                                                    dużo mniejszą skalę, także Polacy - przypomnij sobie Akcję "Wisła".

> Oczekuję odpowiedzi, KONKRETNEJ!

Ja także. Jak godzisz swój szowinizm z katolicyzmem? Jestem bardzo ciekaw.
                                                  • Gość: w Re: Slezan? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 16:42
                                                    1. 44% Narodu niemieckiego wybrało w wolnych wyborach NSDAP, wiadomo kto stał
                                                    na czele NSDAP!
                                                    Członkowie Reichstagu, wybrani przez Niemcow ograoman większością głosów,
                                                    uchwalili na okres 4lat specjalne pełnomocnictwa dla rządu.
                                                    Tak więc demokracja parlamentarna (mam nadzieje, że wiesz co oznacza to
                                                    pojęcie), działając zgodnie z regułami politycznymi, wyniosła do władzy Hitlera.
                                                    Hitler zaś objął włądzę po śmierci Hindenburga, gdyż To właśnie pełnomocnictwa
                                                    dla rządu uchwalone przez wybranych przez naród niemiecki posłów dawały prawo
                                                    Reichstagowi wydawania ustaw i uchylania konstytucji.
                                                    ">w kampani NSDAP nei zapowiadano później dokonanych zbrodni" - to co powiesz
                                                    na temat Mein Kampf........
                                                    I co powiesz mi na temat pochodów, wysyłąniu dzieci do hitlerjugend,witaniu
                                                    sie 'Heil Hitler" - Niemcy byli zmuszani do tych rzeczy ???
                                                    2.W SS żołnierze rekrutowali sie jedynie spośród Niemców, dopiero pod koniec
                                                    IIwojnyświatowej, kiedy Niemcy byli w odwrocie Himmler zgodził się na na inne
                                                    nacje....A poza tym chyba mi nie powiesz, że odsetek żołnierzy innych nacji w
                                                    armii niemieckiej był znaczący...
                                                    3. Rozbrajasz mnie.Po 1sze,owszem,czesc slowian miala byc zamieniona(z tym
                                                    zatrudnieniem chyba troche przesadziles;rozumiem,ze wedlug ciebie Amerykanie
                                                    zatrudniali-no przeciez otrzymywali zaplate w postaci skromnego posilku i dachu
                                                    nad glowa;)- Murzynow do pracy na plantacjach,podobnie jak byli
                                                    oni 'zatrudniani w charakterze niewolnikow' w kopalniach diamentow na czarnym
                                                    ladzie)w niewolnikow,ale plany Niemiec nie ograniczaly sie tylko do Slowian.A
                                                    co do skali, to jak smiesz wogoole porownywac te sytuacje?Skala?Wlasnie o ta
                                                    skale chodzi, z uswiadomieniem sobie czego widze masz znaczne klopoty.We
                                                    wczesniejszych postach przecies wspomniales o Jedwabnem,zapominajac o
                                                    OSWIECIMIU.O innych fabrykach(obozach) smierci tez pewnie zapomniales.
                                                    A co do szowinizmu,to jakie znaczenie ma moje wyznanie wiary.To,ze jestem
                                                    katolikiem,zydem czy wyznaje islam nie ma zadnego wplywu na historie-
                                                    bestialstwa twojego narodu.
                                                    Powtorze wiec,prosząc cie raz jeszcze o nieuprawianie pustoslowia,:Odpowiedz na
                                                    te 3 pytania,ktore postawilem.
                                                  • slezan Re: Slezan? 31.10.04, 08:45
                                                    NSDAP w wyborach w 1932 r. uzyskała 230 mandatów na 608, a następnie 196 na 584.

A program NSDAP to nie Mein Kampf, ale 25 punktów:Żądamy zjednoczenia
                                                    wszystkich Niemców w Wielkich Niemczech na bazie prawa narodów do
                                                    samodecydowania

Żądamy równości w prawach dla Niemców w ich stosunkach z innymi narodami i
                                                    unieważnienia traktatów pokojowych z Wersalu i Saint-Germain.

Żądamy ziemi i nowych terytoriów (kolonie) aby wyżywić nasz naród i aby (w
                                                    koloniach) osiedlić nadwyżkę populacji.

Tylko członkowie Narodu mogą być mieszkańcami Państwa. Tylko ludzie niemieckiej
                                                    krwi, niezależnie od wyznania, mogą być członkami Narodu. Stosownie do tego
                                                    żaden Żyd nie może być członkiem Narodu.

Nie-Niemcy mogą żyć w Niemczech jako goście, ale muszą podlegać prawom dla
                                                    obcokrajowców.

Prawo głosu na rząd panstwowy i legislację powinien być przywilejem każdego
                                                    obywatela indywidualnie. Wobec tego żądamy, aby wszystkie spotkania
                                                    jakiejkolwiek natury, niezależnie od tego czy w Rzeszy, czy w landach, czy w
                                                    mniejszych jednostkach administracyjnych powinny być organizowane przez samych
                                                    obywateli. Chcemy się w ten sposób przeciwstawić zwyczajowi wypełniania list do
                                                    głosowania osobami zasłużonymi dla danej partii, bez zwracania uwagi na
                                                    indywidualne cechy charakteru i umiejętności danej osoby.

Żądamy, aby głównym celem Państwa było zapewnienie godziwego życia jego
                                                    obywatelom. Jeśli wyżywienie populacji okaże się niemożlwe, obcokrajowcym
                                                    którzy nie są mieszkańcami, muszą być wydaleni z Rzeszy.

Wszyscy nie-niemieccy imigranci muszą być powstrzymani. Żądamy, aby wszyscy
                                                    obcokrajowcy, którzy wkroczyli w granice Rzeszy po 2 VIII 1914 niezwłocznie ją
                                                    opuścili.

Wszyscy mieszkańcy muszą mieć identyczne prawa i obowiązki

Najważniejszą powinnością obywatela jest praca fizyczna lub umysłowa. Działania
                                                    indywidualne nie mogą się kłócić z interesem ogółu i powinny być podstawą dla
                                                    wypracowania dobra ogółu.
                                                    Aby do tego doprowadzić, żądamy:

Zniesienie przychodów nie zyskanych przez pracę.
                                                    Złamanie niewolnictwa interesów.

Patrząc na olbrzymie poświęcenie istnień ludzkich wymagane przez każdą wojnę,
                                                    osobiste wzbogacenie się na wojnie musi być traktowane jako przestępstwo
                                                    przeciwko Narodowi. Nawiązując do powyższego, żądamy bezwzględnej konfiskaty
                                                    wszystkich bogactw uzyskanych na wojnie.

Żądamy nacjonalizacji wszystkich gałęzi przemysłu poprzez formowanie ich w
                                                    korporacje.

Żądamy podziału zysków w wielkich przedsiębiorstw przemysłowych.

Żądamy rozległego rozwoju systemu ubezpieczeń dla ludzi starszych.

Żądamy stworzenia i utrzymania "zdrowej" klasy średniej, natychmiastowej
                                                    komunalizacji wielkich domów handlowych oraz ich niskooprocentowanych pożyczek
                                                    dla drobnych kupców, i najwyższe dobro powinno jawić się wszystkim drobnym
                                                    kupcom w pozycji Państwa i porządku publicznego.

Żądamy reformy agrarnej odpowiedniej do naszych narodowych wymagań oraz
                                                    wprowadzenie prawa konfiskującego ziemię dla celów publicznych bez
                                                    rekompensaty; zniesienia czynszu ziemskiego i zakazanie wszelkich spekulacji na
                                                    temat ziemi.

Żądamy bezwględnego postawienia pod sąd tych, których działania szkodzą dobru
                                                    publicznego - przestępców, lichwiarzy, paskarzy, itp. muszą być ukarani
                                                    śmiercią, niezależnie od tego jakiej są rasy i wyznania.

Żądamy, aby Prawo Rzymskie które służy światowi kapitalistycznemu zostało
                                                    zastąpione przez Powszechne Prawo Niemieckie.

Państwo musi rozpatrzyć gruntowną rekonstrukcję systemu szkolnictwa (którego
                                                    celem powinno być zapewnienie każdemu Niemcowi możliwości pracy po zakonczeniu
                                                    edukacji). Program szkolny musi być dostosowany do wymagań praktycznego życia.
                                                    Celem edukacji musi być danie uczniowi poczucia jedności narodowej. Żądamy
                                                    możliwości edukacji wszystkich, także biednych dzieci - na koszt Państwa.

Państwo musi zapewnić narodowi standardy zdrowotne poprzez ochronę matek i
                                                    niemowląt, poprzez zakazanie pracy dziecięcej, poprzez promowanie siły
                                                    psychicznej poprzez legislację osiągnięta przez sport i gimnastykę oraz
                                                    umsyłowe szkolenie młodzieży.

Żądamy zniesienia armii najemnej i stworzenia armii narodowej.

Żądamy legalnych działań wojennych przeciw rozmyślnym politycznym zakłamaniom i
                                                    ich szerzeniu w prasie. Aby ułatwić stworzenie niemieckiej prasy narodowej
                                                    żądamy:
                                                    a) wszyscy dziennikarze czasopism ukazujących się w języku niemieckim muszą być
                                                    Niemcami
                                                    b) żadne nie-niemieckie czasopismo nie może się ukazać bez zgody Państwa.
                                                    Ponadto nie mogą one być drukowane w języku niemieckim
                                                    c) wszyscy obcokrajowcy powinni być prawnie odcięci od możliwości finansowego
                                                    wspierania lub wpływania na prasę niemiecką, a złamanie tego zakazu powinno być
                                                    ukarane natychmiastowym zamknięciem gazety i wydaleniem z kraju osób winnych.
                                                    Publikowanie gazet sprzecznych z ideologią partii musi być zakazane. Żądamy
                                                    ponadto osądzenia degenaracyjnych tendencji w literaturze i sztuce, które
                                                    niszczą nasze życie narodowe.

Żądamy wolności wyznania w Państwie, o ile nie pozostają w sprzeczności z
                                                    odczuciami moralnymi narodu niemieckiego. Partia opowiada się za
                                                    chrześcijaństwem, ale nie narzuca tego wyznania nikomu, jakkolwiek żądamy
                                                    zwalczenia żydowsko-materialistycznego ducha, ponieważ udowodnione zostało, że
                                                    naród niemiecki może osiągnąć wieczny dobrobyt tylko wtedy gdy będzie wierny
                                                    zasadzie: interes Państwa zawsze ponad intersem jednostki.

Aby wprowadzić te zamierzenia w czym, żądamy stworzenia silnej władzy
                                                    centralnej dla Rzeszy, bezwarunkowej autorytarności Parlamentu ponad całą
                                                    Rzeszą i jej strukturami oraz utworzenia Korporacji opartych na majątkach
                                                    ziemskich w celu wypracowania powszechnej legislacji w różnych państwach
                                                    niemieckich.

Jak widać nie ma mowy o eksterminacji Żydów i o stosowaniu innych drastycznych
                                                    środków.

A tu jeszcze krótka prezentacja drogi NSDAP do władzy:
                                                    Partia ta pod wodzą Hitlera, dzięki agresywnej kampanii wyborczej,
                                                    spektakularnym walkom ulicznym jej bojówek z bojówkami Partii Komunistycznej i
                                                    bardzo złej sytuacji ekonomicznej Niemiec zdobyła w wyborach w 1925 roku 7%
                                                    głosów i weszła do Reichstagu. W wyborach w 1929 roku zdobyła już jednak tylko
                                                    3% głosów i nie weszła do Reichstagu. Najprawdopodobniej na tym skończyła by
                                                    się jej historia, jednak na skutek kryzysu światowego, ponownego pogorszenia
                                                    sytuacji ekonomicznej Niemiec oraz słabości i rozbicia tradycyjnych partii
                                                    prawicowych, jej program zyskał znowu poklask dużej części Niemców i w wyborach
                                                    w 1932 roku NSDAP uzyskała spektakularny sukces osiągając 35% poparcia i stając
                                                    się największą partią w Reichstagu. Dzięki koalicji z centro-prawicową Unią
                                                    Chrześcijańską NSDAP doszła do władzy i stworzyła rząd na czele którego stanął
                                                    30 stycznia 1933 Adolf Hitler. Przez pierwsze 3 lata rządów Hitlera partia ta
                                                    formalnie współrządziła z Unią Chrześcijańską. W 1934 roku na skutek
                                                    zakulisowych działań Hitlera Unia została rozbita. Część jej działaczy przeszła
                                                    do NSDAP, a część przesiadła się na ławy opozycji. Spowodowało to kryzys
                                                    rządowy, gdyż rząd utracił większość parlamentarną. Na skutek celowego
                                                    podpalenia budynku Reichstagu i kampanii propagandowej oskarżającej o
                                                    podpalenie Partię Komunistyczną Hitlerowi udało się przeforsować w Parlamencie
                                                    ustawę o delegalizacji Partii Komunistycznej, dzięki czemu rząd Hitlera z
                                                    powrotem uzyskał większość.

No i to by było na tyle.

Pozostaje jeszcze moja wątpliwość dotycząca porównania Drezna i Warszawy, a
                                                    raczej Twojej reakcji na to porównanie. Czy wyniki wyborcze NSDAP czynią
                                                    mniejszą tragedię ludzi zabitych podczas bombrdowania niemieckich miast, a ich
                                                    życie mnie wartościowym niż życie Polaków zabitych w Warszawie?
                                                    No i jeszcze jedna refleksja - czy jak populiści z LPR, PiS albo Samoobrony
                                                    ustanowią faszyzujący reżim, to będzie to usrpawiedliwieniem zbrodni na polskim
                                                    społeczeństwie?

• Gość: w Re: Slezan? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 10:26
                                                    Droga NSDAP do władzy....
                                                    Opisałeś ją oczywiście bardzo ogólnikowo, wszak im mniej szczegółów tym łatwiej
                                                    zniekształcić (tak, tak-dobra szkoła Goebbelsa).
                                                    Hitler nie zagarnął władzy!!!W 1933 Hitler władzy nie zagarnął, po prostu mu ją
                                                    oddano.Nie odbyło się żadne Machtergreifung(pochwycenie władzy), ale legalne
                                                    przejęcie rządów ZA ZGODĄ PREZYDENTA I PARTII PRAWICOWYCH.
                                                    W 1932 przy pustych kasach partyjnych NSDAP i poważnym wzroście sił
                                                    komunistycznych (100mandatów w Reichstagu) hitlerowi podano 'na tacy' tekę
                                                    kanclerską i uratowano NSDAP!
                                                    Władzę przekazano mu legalnie.
                                                    Myślę, że pisanie o Froncie Harzburskim jest zbędne, jak również układy z elitą
                                                    polityczną ze strony Hitlera.
                                                    Skoro 'tak bardzo' interesujesz się historią przeczytaj stenografy rozmów z
                                                    dziennikarzem 'Leipziger Neuesten Nachrichten', wielkiej konserwatywnej
                                                    gazety....
                                                    Mówienie, że Niemcy nie spodziewali się czego dokona hitler jest infantylne i
                                                    naiwne.
                                                    Mein Kampf jest najlepszym przykładem, pominę wyżej wymienione stenografy, gdyż
                                                    nie są zbyt dobrze dostępne.
                                                    MÓWISZ, ŻE MEIN KAMPF TO NIE PROGRAM!!TO ZDANIE JEST ALBO NIEPRZEMYŚLANE Z
                                                    TWOJEJ STRONY, ALBO PO PROSTU GŁUPIE!!
                                                    Mein Kampf było przelaniem na papier ideologii i spostrzeżeń
                                                    hitlera...Oczywiście rozumiesz co oznaczają słowa 'mein' oraz 'kampf'!!!
                                                    Ta mała książeczka była zapowiedzią tego wszystkiego, co zamierzał dokonać
                                                    hitler!
                                                    Twoje komentarze na pewno temu nie zaprzeczą!
                                                    Twoje słowa z kolei wskazują, że nie znasz mechanizmów działania DEMOKRACJI!
                                                    Naród wybrał posłów do Reichstagu, następnie ten Reichstag przgłosował
                                                    specjalne ustawodawstwo.
                                                    Ale wróćmy do programu...
                                                    -unieważnienia traktatów pokojowych z Wersalu i Saint-Germain
                                                    -Żądamy ziemi i nowych terytoriów
                                                    -Tylko ludzie niemieckiej krwi, niezależnie od wyznania, mogą być członkami
                                                    Narodu
                                                    -Tylko członkowie Narodu mogą być mieszkańcami Państwa
                                                    -Jeśli wyżywienie populacji okaże się niemożlwe, obcokrajowcym
                                                    którzy nie są mieszkańcami, muszą być wydaleni z Rzeszy
                                                    PISAŁEŚ,ŻE NIC NIE ZAPOWIADAŁO MORDOWANIA NARODU ŻYDOWSKIEGO, to powiedz mi
                                                    co oznaczały te słowa (wobec zawartych w mein kampf określeń Żyda) :
                                                    > Żądamy bezwględnego postawienia pod sąd tych, których działania szkodzą dobru
                                                    > publicznego - przestępców, lichwiarzy, paskarzy, itp. muszą być ukarani
                                                    > śmiercią, niezależnie od tego jakiej są rasy i wyznania.
                                                    Wszak to Zydzi wg Wodza NArodu, byli właśnie
                                                    lichwiarzami,przestępcami,paskarzami, zagrożeniem dla narodu...........
                                                    hmm?
                                                    Myślę,że porównywanie programów LPR, Samoobrony, czy też PiS'u jest
                                                    bezmyślne,ewentualnie rozmyślnie napisałeś takie głupoty.
                                                    Uprzedzając twoją ewentualną ripostę na to zdanie - nie jestem zwolennikiem
                                                    tych partii, ponadto nie biorę w ogóle udziału w wyborach....
                                                    czekam na odp, na każdy element tego posta, a nie na wybrane, jak to było
                                                    poprzednio.
                                                  • slezan Re: Slezan? 31.10.04, 16:20
                                                    Ani myślę ustosunkowywać się do wszystkich Twoich rewelacji. Dośc powiedzieć,
                                                    że nie rozumiesz znaczenia słowa "program". NSDAP miała swój program wyborczy i
                                                    nie była nim "Mein Kampf", tak jak "Święte psy" nie były programem wyborczym
                                                    Tymińskiego.
                                                    A postulat postawienia kogokolwiek przed sądem nie jest zapowiedzią
                                                    eksterminacji. Znowu pomyliły Ci się pojęcia.
                                                    Na zakończenie dodam, że podejrzewam, iż właśnie tacy jak Ty stanowili żelazny
                                                    elektorat NSDAP w 1932 roku. Ludzie sfrustrowani, winę za swoje niepowodzenia
                                                    przypisujący obcym, skłonni przymknąć oko na agresywną retorykę, by tylko ktoś
                                                    dał im nadzieję na lepszy los. Pewnie zdecydowana większość z nich nigdy nie
                                                    zagłosowałaby na Hitlera, jakiego znano już w 1945 roku. Hitler w 1932 to
                                                    jeszcze zupełnie inna postać. Swoją drogą zastanawia mnie jak Polacy łatwo
                                                    wystwiają cenzurki Niemcom, którzy głosowali na NSDAP, a sami wielbią
                                                    Piłsudskiego, który o konstytucji i demokaracji wypowiadał się niczym dyktator
                                                    i zwykł upokarzać polityków, reprezentujących większą klasę od niego.
                                                  • Gość: w Re: Slezan? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 21:00
                                                    W tej chwili odniosę się do frustracji, mojej oczywiście......
                                                    Człowieczku ja nie jestem sfrustrowany....
                                                    Nie cierpię na brak pieniędzy, wykształcenia, ani na żadne inne 'przypadłości'
                                                    mogące frustrację wywołać....
                                                    A ty po raz kolejny nie odniosłeś się merytorycznie do wypowiedzi.....mojej
                                                    wypowiedzi.
                                                    Baw się dalej w pustosłowie.
                                                    Szybko tylko napsize, że Mein Kampf było było określeniem planów hitlera.
                                                    Pisałem już wcześniej o stenografach.
                                                    O reszcie może napisze potem...

• Gość: w Re: Slezan? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 10:34
                                                    Teraz, odnośnie Drezna!
                                                    To Niemcy rozpoczęli IIwojnę światową,holocaust,mordowanie ludności cywilnej!
                                                    Ciekawe, czy widziałeś zdjęcia masowych grobów mordowanych Polaków,morderstwa w
                                                    getcie,wystawy powstania warszawskiego,powstania w getcie,zdjęcia z Oświęcimia
                                                    i innych obozów.
                                                    Do czasu jak wygrywali wojnę bezwarunkowo popierali Fuhrera(tak nie
                                                    było?),opozycja była bardzo niewielka.
                                                    Porównanie cierpień Niemców pod koniec wojny to jak skaleczenie, tudzież śmierć
                                                    kata w czsie wykonywania egzekucji...
                                                  • slezan Re: Slezan? 31.10.04, 16:11
                                                    Bonhoeffer, Moltke czy Beck bezwarunkowo popierali Hitlera?
                                                    Dzieci i kobiety, które żywcem spłonęły w Dreźnie były katami?

Twoje poglądy są cokolwiek osobliwe.
                                                  • Gość: w Re: Slezan? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 10:39
                                                    Odnosząc się do zatrudnienia!
                                                    Nie ma sensu mówić od jakich słów pochodzi pojęcie zatrudnienie....
                                                    Istotne jakie obecnie ma znaczenie to słowo...Jaki wykształcił sie zwyczaj
                                                    stosowania złowa 'zatrudnienie'.
                                                    Jeśli juz operujesz pojęciami leksykalnymi, bawisz się w genezę tego wyrazu, to
                                                    idąc twoim tokiem rozumowania słowo 'kutas' nie jest obecnie obraźliwe, gdyż
                                                    wywodzi się z czasów RP szlacheckiej i miało całkiem inne znaczenie, na pewno
                                                    nie obraźliwe.
                                                  • slezan Re: Slezan? 31.10.04, 16:09
                                                    I używanie słowa kutas w odniesieniu do wiszących elementów ozdobnychobraźliwe
                                                    nie jest.

A o zatrudnieniu i parktyce językowej:
                                                    www.kb.neostrada.pl/sztuka/akropol/peryklesa.htm

Zgodnie z przewidywaniami Peryklesa budowa Akropolu dała zatrudnienie tysiącom
                                                    ludzi (wolnych i niewolników), przyczyniając się do ożywienia gospodarki i
                                                    rozwoju rzemiosła w całej Attyce.

A tu jeszcze coś:
                                                    Przymusowe zatrudnienie Polaków w gospodarce wojennej III Rzeszy stanowiło
                                                    jeden z podstawowych elementów hitlerowskiej polityki okupacyjnej wobec narodu
                                                    polskiego. Założenia polityki Hitlera wyznaczały Polakom rolę sług, czy wręcz
                                                    niewolników wielkoniemieckiej Rzeszy, a ziemie polskiej traktowały jako
                                                    rezerwuar taniej siły roboczej.

www.kki.com.pl/pioinf/ przemysl/dzieje/foldery/praca.html

• Gość: Szczerbiec Re: Slezan? IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 22:55
                                                    "zatrudnienie w
                                                    charakterze niewolników"!
                                                    Widzę, że jest nowa profesja - niewolnik........
                                                    Zapewne bardzo dochodowa..........
                                                  • slezan Re: Slezan? 31.10.04, 08:27
                                                    Szczerbaty kolego, powinieneś trochę zastanowić się nad etymologią
                                                    słowa "zatrudnienie". U jego postaw leży słowo "trud", a nie "dochód". Z
                                                    niejakim zdziwinieme odkrywam, że dla polskich szowinistów niuanse ich języka
                                                    są zupełnie nieuchwytne. No ale sprawność językowa to kwestia intelignecji, a
                                                    szowiniści (jacykolwiek) z zasady nią nie grzeszą.
                                                  • Gość: Drwal Slezan IP: *.com / *.walbrzych.dialog.net.pl 01.11.04, 08:58
                                                    Slezan gdyby twoi rodzice wiedzieli co ty wypisujesz na forum gazety wyborczej
                                                    to z pewnoscia przez rok musialbys chodzic na internet do kafejki( tylko wtedy
                                                    uwazaj co piszesz i zeby nikt nie zauwazyl co piszesz...)
                                                  • slezan Re: Slezan 01.11.04, 09:54
                                                    Dziękuję za tę merytroyczną wypowiedź i czekam niecierpliwie na kolejne, równie
                                                    treściwe.
                                • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 19:35
                                  'paru niespełnionym narodowym socjalistom made in
                                  Poland' ???
                                  Ty wiesz kim sa narodowi socjalisci baranie?
                                  Nie posluguj sie pojeciami, ktorych nie rozumiesz baranie...pseudointeligencie
                                  po osmiu klasach wiejskiej podopolskiej podstawowki!!
                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 19:57
                                    Hahahaha. Jakby Hitler wiedział, że będzie miał pogrobowców Polaków to pewnie
                                    strzeliłby sobie w łeb wcześniej:-)
                                    • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:00
                                      Ehh typie typie, chyba na tym zakonczymy nasza dyskusje!
                                      Z kazdym postem okazujesz sie coraz wiekszym idiota.....
                                      To juz nawet nie jest w miare normalna wymiana pogladow!
                                      Za wysokie progi.....Ale tak to jest, kiedy wiedzy nie
                                      wystarcza..........pozdrawiam osle
                                      • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 20:13
                                        Wiedzy? Hehehehe. Błysnęliście wiedzą co najmniej jak Albert Einstein. Chyba
                                        nie uwłacza Wam porównanie do tego niemieckiego Żyda? Jeżeli tak, to bardzo
                                        przepraszam:-)
                                        • Gość: Szczerbiec Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:18
                                          Komentarz jest zbedny......
                                          • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 20:26
                                            Jednak poczułeś się obrażony? Tak mi przykro.
                                            • Gość: szczerbiec Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:28
                                              Nie obrazony, ale znudzony niskim poziomem dyskusji z twojej strony.
                                              To tyle, bo argumentow, tak jak brakowalo, tak nadal ci brakuje...
                                              • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 20:34
                                                Hahahaha. Argumentów? Mam rzucać perły przed wieprze? Wytłumaczę Ci dziecko
                                                pewną rzecz. Nie będę przekonywał ewnagelika o niepokalnym poczęciu
                                                Najświętszej Panienki, bo to kwestia wiary, nie rozumu. Podobnie nie będę
                                                perswadował jakiemuś nacjonaliście, co się wychował na "Katechizmie dziecięcia
                                                polskiego", bo jego nacjonalizm ma charakter ersatz-religii. Ty potrzebujesz
                                                iluminacji, a nie dyskusji. Niech Cię Bóg ma w swojej opiece i niech w swej
                                                nieskończonej dobroci zawróci Cię z drogi, którą kroczysz.
                                                • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:39
                                                  Tak, tak chlopcze...Ja dzieckiem....kpina
                                                  Czytam twoje wypociny i dochodze po raz kolejny do wniosku, ze tp ty jestes
                                                  jeszcze dzieckiem, pewnie opryszczonym gowniarzem,klikajacym niedorozwinieta
                                                  raczka myszka....
                                                  Na postawione pytanie OCZYWISCIE nie udzieliles odpowiedzi!
                                                  To bylo do przewidzenia!!
                                                  Wiec pisze jeszcze raz : ODPOWIEDZ NA proste, zadane juz PYTANIE !
                                                  Nie baw sie w retoryke, jestes za slaby na to.
                                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 20:52
                                                    Chcesz korepetycji z historii? Za to się płaci.
                                                  • Gość: w Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 20:56
                                                    OK, to juz koniec!
                                                    Tak jak mowilem, zabraklo argumentow..
                                                    pozdrowienia z Polski
                                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 20:59
                                                    Hehehehe. Przecież mieszkasz na Śląsku?
                                                  • Gość: Szczerbiec Re: Oppelner i Slezan IP: 217.197.78.* 27.10.04, 21:03
                                                    Geografii tez ucza w podstawowce!!
                                                    Jesli, pomimo tego, nie wiesz gdzie lezy Slask!
                                                    Podaj swoj adres!
                                                    Chetnie udziele ci 'korepetycji'.
                                                    Za to nei bedziesz musial placic.
                                                  • slezan Re: Oppelner i Slezan 27.10.04, 21:06
                                                    Nie jesteś z Opola, a ni z żadnego innego śląskiego miasta? Ufff, kamień spadł
                                                    mi z serca. Dobrze, że średnią IQ zaniżasz gdzie indziej.
        • Gość: Sprawiedliwy Re: 1950 IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 26.10.04, 23:24
          Nie nigdy sie nie pogadzimy z granica ktora dzisiaj istnieje jak oppelner mowi
          i z jej mieszkancami do ktorych do dzis przesladujecie niestety sa wyjatki
          dopbry polak martwy polak sa wyjatki podkreslam.
    • Gość: kalop Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regionem IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.04, 20:09
      przez palantów ciągnących wątki polsko-śląsko-niemiecko-gorolsko-chadziajskie!
      • Gość: hooy Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.visp.energis.pl 28.10.04, 07:58
        rece i nogi sie uginaja
      • Gość: Pytek Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:14
        Stykuy by Naszy, szloonzky! Pra?
    • Gość: goocha Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: 81.210.62.* 26.10.04, 20:31
      Dajcie sobie po nożu!
      • walgierz Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi 27.10.04, 00:57
        '' Ta sprawa uświadomiła mi, że Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym
        regionem. Mam zamiar zrobić wszystko, żeby stąd wyjechać.''

Ciekawa opinia Opolszczyzna miała by dać początek odrodzeniu w Polsce nacjonalizmu, sprowokowanemu przez MN, ale mówiąc szczerze jak czytam posty wypłoszeńców to zaczynam się zastanawiać czy nie jestem nacjonalistą;)))))
        • kalaschnikow Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem 29.10.04, 22:02
          Coś zbaczamy z tematu. Chodzi to o tzw opolszczyznę, region oryginalny,
          nacjonalistyczny, gdzie większość jest mniejszością, gdzie nie można wyrażać
          swioich poglądów, gdzie buduje się sztuczne granice (Śląsk - opolszczyzna)
          Gdzie na lekcjach histori ogląda się "Czterach pancernych i pies" oraz H.
          Sienkiewicza.
          I jakie szanse są na merytoryczne dyskusje.

SG-44 kalaschnikow
          • Gość: Walther Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 29.10.04, 22:48
            Czlowieku nie opolszczyzna tylko wy siedzicie u nas i siejecie nienawisc do
            niemcow na slasku jakbym na twoim miejscu byl to by sie dal rostrzelac. amen
            • Gość: w Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 29.10.04, 23:52
              walther, twoich slow nawet nie ma sensu komentowac...
            • Gość: Pytek Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.04, 10:04
              Cy to sie tyrz tyko absztandu, kjery mo "Uopolszczyzna" do Ost Oberszlyjzjyn?
            • Gość: j23 Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 10:25
              Walter, jakich Niemcow, tu nie ma zadnych Niemcow, tu sa tylko slascy
              zaprzancy, renegaci, dewianci, ktorzy z braku wyksztalcenia, i braku kultury
              nie przyswoili podstawowych wartosci polszczyzny, ani niemczyzny, bo w domu
              mowili gwara slaska a nie czystym literackim niemieckim, bo mieli takich samych
              zapartych, cofnietych rodzicow itp., itd. UDR (Ujek Dobra Rada): dajmy sobie
              spokoj, zyjmy razem w pokoju, a kto nie moze scierpiec ze tu jest Polska i
              bedzie na wieki ... niech skoczy se do Odry z mostu w czasie kolejnej
              powodzi..., albo z Wiezy Piastowskiej, lub tez wyjedzie w szeroki swiat i nie
              maci...
              • kalaschnikow Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem 31.10.04, 11:52
                J23 "Tu mie ma żadnych Niemców" tylko krystalicznie czyści polacy z dziada
                pradziada tu mieszkający od wieków, oczywiście nie wykształceni same ciemnoty -
                przecież z tych ziem sie wywodzi tylko 13 laureatów nagrody nobla. A ile ma
                polska ?
                Breslau był jednym z nalepszych ośrodów naukowych na świecie
                Naoglądałeś się troszkę filmów z Hansem Klosem i to wszystko co wiesz na ten
                temat.
              • stefan_ems Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem 31.10.04, 14:30
                Gość portalu: j23 napisał(a):

> Walter, jakich Niemcow, tu nie ma zadnych Niemcow, tu sa tylko slascy
                > zaprzancy, renegaci, dewianci, ktorzy z braku wyksztalcenia, i braku kultury
                > nie przyswoili podstawowych wartosci polszczyzny, ani niemczyzny, bo w domu
                > mowili gwara slaska a nie czystym literackim niemieckim, bo mieli takich samych
                >
                > zapartych, cofnietych rodzicow itp., itd. UDR (Ujek Dobra Rada): dajmy sobie
                > spokoj, zyjmy razem w pokoju, a kto nie moze scierpiec ze tu jest Polska i
                > bedzie na wieki ... niech skoczy se do Odry z mostu w czasie kolejnej
                > powodzi..., albo z Wiezy Piastowskiej, lub tez wyjedzie w szeroki swiat i nie
                > maci...

Podziwiam Twój tupet, mam nadzieję, że admin zostawi Twój post, choć obraziłeś
                wielu mieszkańców opolskiego, by inni mogli sobie poczytać jak to u nas jest z
                edukacją regionalną, choć pewnie mało kto weźmie sobie te bzdury na poważnie
                uznając Cię za smarkacza, który nabija rodzicom licznik pisząc te głupoty.
                Pozdrawiam.
                • Gość: w Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 14:59
                  Stefan, ale oczywiście wypowiedź kalasznikowa jest na wysokim poziomie i wcale,
                  ale to wcale nie obraża Polaków i nie śmierdzi szowinizmem i nacjonalizmem...
                  Oczywiście pominę to, czy Kalasznikow jest normalny i ma jakąkolwiek wiedzę
                  uprawniającą go do zabierania głosu.....Wszak to Opolszczyzna jest
                  nacjonalistycznym regionem, tzn. Polacy na Opolszczyżnie.........

"oczywiście nie wykształceni same ciemnoty -
                  przecież z tych ziem sie wywodzi tylko 13 laureatów nagrody nobla. A ile ma
                  polska ?
                  Breslau był jednym z nalepszych ośrodów naukowych na świecie
                  Naoglądałeś się troszkę filmów z Hansem Klosem i to wszystko co wiesz na ten
                  temat."

Kalasznikow
                • Gość: w Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 31.10.04, 15:00
                  Kalasznikow oczywiscie nie obaził nikogo.......
                  • stefan_ems Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem 31.10.04, 15:03

> Kalasznikow oczywiscie nie obaził nikogo.......

A w którym miejscu Cię obraził, pomijając to, że Polska piszemy z dużej litery?
              • Gość: Pytek Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.04, 14:43
                I ze tymi szloonzkymi "tukami" uos'wjycoone sobjePany niy poradzoom sie dac'
                rady?
                • Gość: j23 Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 06:58
                  Kochany Pytku, regionalisto milosniku gwary polskiej na Slasku! Niech Ci sie
                  bowiem nie zdaje ze piszesz jakims niezrozumialym dla Polaka jezykiem! Ty
                  piszesz po polsku! "Uobcy" jest on owszem ale tylko dla Niemca. I chocbys sie
                  zesral w gacie i probowal nie wiem jakiego zapisu fonetycznego ( Ty
                  przyjales angielski )to ten wykoslawiony zapis poszczyzny slaskiej zrozumie
                  tylko Polak. Ale masz racje, trzeba byc rzeczywiscie "tukiem" ( w polszczyznie
                  standardowej "tlukiem", znaczy becwalem ociezalym umyslowo, by tak w dyskusji
                  nie umiec rozrózniac faktow, zjawisk, procesow, epok dziejowych itp. Panie
                  Kalasznikow i pobratymcy ideowi ! Nikt nie ukrywa i nie zaprzecza, ze tu byli
                  kiedys Niemcy, noblisci, a Wroclaw byl wielka metropolia na wschodnich
                  rubiezach Rzeszy, na styku z zywiolem polskim... To wszystko prawda. Tak bylo
                  do 1945 r. i pewnie byloby dalej, gdyby nie Adolf i jego zbrodnie w imieniu
                  narodu niemieckiego. To nie byl drobiazg, to byla wojna swiatowa, s w i a t o w
                  a . Wysiedlenia i weryfikacja byly na owe czasy koniecznoscia, pozwolily
                  usunac z tej zmieni nalot niemiecki, dokopac sie polskosci ( w sferze jezyka
                  nie trzeba bylo dlugo kopac, gwara swiadczyla o przetrwaniu Polakow tukej, co
                  prawda w silnym zwatleniu, ale zdolnym do regeneracji, stad m.in. swietny
                  pomysl szkol repolonizacyjnych dla mlodych i starszych.) To co Prusy zajely i
                  zgermanizowaly udalo sie w sferze terytorialnej odzyskac, a mentalnej
                  odtworzyc, choc pozostal u znacznej liczby pobratymcow Kalasznikowa i w nim
                  samym slad przyspieszonej germanizacji rodzicow ( w latach 1933-45), rodzicow,
                  ktorzy w 1945-46-47 optowali za polskoscia i Polska. Nie przecze, ze tu i
                  owdzie na Slasku Opolskim zyja do dzis oryginalni Niemcy, u ktorych w domu
                  przekaz niemiecki, jako jezyk Matki, Ojca I Dziadkow byl podstawa wychowania i
                  nabywania kultury i mentalnosci niemieckiej, ale o paradoksie ci polonizuja sie
                  bez bolu i bez paroksyzmow wscieklosci... Wiekszosc tych naszych
                  szybkostrzelnych Kalasznikowow to ci, ktorzy chca glosno krzyczac o swej i tej
                  ziemi "niemieckosci" przekonac do swej "niemieckosci" siebie samych, nadac
                  jakis sens swoim postawom... Jedno jest pewne, nie potrafia do
                  swej "niemieckosci" przekonac oryginalnych Niemców z Niemiec, czego dowodem
                  jest wiele pogardliwych postaw i slow wobec "Niemcow" z Opolszczyzny
                  pracujacych "tam". Dociera do tych "Niemcow", ze nie sa Niemcami i moge sobie
                  tylko wyobrazic jak to musi bolec ! Wiec stad ten wrzask tu na opolskim
                  podwórku.
                  • walgierz Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem 01.11.04, 08:48
                    Gość portalu: j23 napisał(a):
                    > rubiezach Rzeszy, na styku z zywiolem polskim... To wszystko prawda. Tak bylo
                    > do 1945 r. i pewnie byloby dalej, gdyby nie Adolf i jego zbrodnie w imieniu
                    > narodu niemieckiego.To nie byl drobiazg, to byla wojna swiatowa,s w i a t o w

Były to zbrodnie Niemców w iminiu hitlera, i zbrodnie narodu niemieckiego a nie tylko hitlera, w NSDAP, SS, Gestapo były miliony Niemców!!!! dlatego odpowiedziały za te zbrodnie miliony Niemców, a nie demonizowany naturalizowany Austriak...
                  • kalaschnikow Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem 01.11.04, 11:30
                    J23 Ja nikogo nie musze przekonywac ani nic udowadniać. To nie z mojej
                    inicjatywy powstały takie twory jak Instytut Śląski, który powstał aby stworzyć
                    polską historię tych ziem. Ja nie muszę się do samego siebie przekonywać, chyba
                    masz jakiś kompleks - ciekawe skąd się wywodzi Twoja rodzina (ciekawe czy od
                    pokoleń z Opola ???)O jakiej germanizacji w latach 33-47 opowiadasz i kto
                    optował za polską w latach 45-47. Ci którzy optowali chcieli zostać na swojej
                    ojcowiźnie, gdzie w większości rodziny były jeszcze rozbite (większość mężczyzn
                    nie wróciła z wojny)
                    Nie udało sie jeszcze wszystkich śladów niemieckich zniszczyć, ale myjślę jak
                    by trzeba to też poskuwał byś parę tablic nagrobnych i pozrywał za pomocą Pani
                    wojewody parę żelaznych krzyży.
                    Rozróżniasz niemców na oryginalnych, nie oryginalnych i tych z
                    opolszczyzny.....
                  • Gość: Pytek Re: Opolszczyzna jest nacjonalistycznym regionem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 13:06
                    "Kochany Pytku, regionalisto milosniku gwary polskiej na Slasku! Niech Ci sie
                    bowiem nie zdaje ze piszesz jakims niezrozumialym dla Polaka jezykiem! "

Roztomjyuy "j23"! Pocytejcie sie kooncecek Waszygo listka. Jak sie go suho?

Mooj szrajboong niy je rzoudnoo polskoom "gwaroom", jyny internecowoom
                    notacyjoom szloonzki Goudki! Barzi sposobnoom, niz'li te na wjyrhu Waszy
                    szkryflaniy.

Dojzdrzelis'cie to noreszcie? Przejzdrzelis'cie?

Uoona mo byc' przidajno dlo takih jak Wy, kjerym sie zdo, co szloonzky - to
                    polsky.

Coby Woom lekcy szuo zes'loonzoucaniy. I Waszym Dziejcioo.

Bez to przed Wous uoona je naszykowano.

Coby poomocno booua we stouwaniu sie Szloonzoukooma. Po dobroci.

Bo inkszy sztereki lebo czesty i tak tu niy nojdziecie!

Hyba, irze kcecie sie dockac' tego, co same Waszy Dziejcia banoom Wous mjec' za
                    uoszkliwcoow? Tego kcecie?
    • slezan Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi 01.11.04, 10:01
      No, czas chyba na małe podsumowanie. Nie wiem czy opolskie jest ostoja
      polskiego nacjonalizmu, ale w dyskusji ujawniło nam się kilku (w sumie
      niewielu) forumowiczów, którzy na miano polskich szowinistów z pewnością
      zasługują. Z uporem powtarzają slogany o zbiorowej odpowiedzialności Niemców za
      nazizm, sugerują jakąś zbiorowa degenerację narodu niemieckiego i rzekomą
      wyższość moralną Polaków nad Niemcami. Bardzo nerwowo reagują na przypomnienie
      zbrodni, których dopuścili się Polacy (usiłują je bagatelizować lub zanegować)
      i takich, których ofiarami padli Niemcy. Dotknął ich charakterystyczny dla
      nacjonalizmu relatywizm (co ciekawe zarzucjaa go innym), który jest nijak do
      pogodzenia ze światpoglądem chrześcijańskim, do którego odwołuje się większość
      społeczeństwa. Reagują przy tym jak psy Pawłowa - bqardzo rozbawiło mnie to, że
      automatycznie przyjęli, że jestem Niemcem, choć nigdzie tego nie napisałem.
      Z przykrością stwierdzam, że tak właśnie wyobrażam sobie wiernych towarzyszy
      Hitlera. Róznice są pwoierzchowne - Żydów zastąpili Niemcy, Niemców Polacy.
      Waże że świat dalej dzieli się na nad i podludzi.
      • Gość: w Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 09:54
        Jak dobrze miec tak dobrze 'wyedukowanego' moralnie i intelektualnie guru...
        W tej chwili nie mam czsu i dostepu do internetu, ale chetnie jeszcze cos
        napisze.....Oj slezan, slezan....
        Ludzi inteligentnych od glupich to odroznia, ze z faktow potrafia wyciagac
        wnioski i logicznie je interpretowac....Jak widac tobie inteligencji brakuje....
        Mądrze powiedzial Wolter, aczkolwiek kontrowersyjnie :"Gdy motłoch zaczyna
        rozumować wszystko jest stracone".
        Potem coś do ciebie napisze, 'intelektualisto'...........
        • slezan Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi 02.11.04, 12:57
          Tak, tak, wiem, potem napiszesz.
      • Gość: miamore Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.arcor-ip.net 02.11.04, 10:33
        Jesli cos powiesz nie tak to masz pare mozliwosci,albo jestes Niemcem , albo
        Zydem ,albo masonem.
        • Gość: Pytek Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 12:01
          Wszyske nacyjoonalizmuse sie tu nojduy. Nojmani czeski.

Banymy noureszcie mogli byc' soboom? Goornoszloonzoukooma?
          • Gość: Szarik Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: 81.15.197.* 02.11.04, 18:17
            Bo Czechy zostawiły Ślązaków w spokoju. Mają nawet w herbie Śląskiego orła.
            • Gość: a wam Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.04, 05:01
              a Wam Slazakom czego brakuje w Polsce !? Widac jakas straszna frustracje ! Ale
              dlaczego ? Wyjasnijmy to sobie otwartymi slowami bez zlosci i starajmy sie to
              naprawic jesli popsute. Wojewodztwo Opolskie - region Slazakow tez ma swoj
              slaski herb ! Wiec to chyba nie o to idzie, o sam herb. Co Was tak uwiera, co
              Was tak boli !? Wyliczcie te bolesne miejsca i zacznijmy to leczyc do cholery,
              bo ile mozna patrzyc jak ktos cierpi. A moze tu potrzebna jest tylko dluga
              serdeczna rozmowa i slowa milosci ? Ale od kogo ? Kto te slowa ma wypowiedziec ?
              Mowil Papiez, mowil arc. Nossol, nadal trzeba rozmowy serc a nie rozmowy
              nienawisci, zlosci... Moze warto by Papiez jeszcze raz przyjechal wlasnie do
              nas do Opola by ulagodzic te bole i otrzec te lzy.. Niechby przemowil do
              Slazakow i wysluchal ich prosby, ktorej nikomu nie chca wyjawic, a
              placza...Slowo daje zal mi Slazakow, tego ich zalu, ktory nie moze sie wylac
              spokojnie i oczyscic dusz. A czy sluchacie Radia Plus, tej slaskiej audycji?
              Jestem urzeczony tym slaskim klimatem, ta serdecznoscia, poufaloscia rozmow,
              rodzinna atmosfera, miloscia do tej ziemi, zarliwa miloscia...Czy w duchu tej
              milosci nie mogloby dojsc do rozmowy z tymi, ktorzy sa potomkami tych, ktorzy
              tu przybyli po 1945 r. Sam jestem jednym z tych przybyszy i zawsze cudownie,
              wspaniale czulem sie w slaskiej goscinnosci, serdecznosci, wsrod slaskiej
              rzetelnosci, odpowiedzialnosci, dyscyplinie, samopomocy, widzialem tez rozne
              wady ale bralem to na karb roznosi. Nie przeszkadzaly mi nalecialosci i slady
              niemczyzny, bo sam polubilem niemczyzne z jej pieknej strony, bo jest w niej
              tez cos pieknego, nie tylko w naszej polskiej kulturze. Moze ta plaszczyzna
              szacunku dla slaskich wartosci z ich odmiennosciami i zrozumienie dla slaskich
              aspiracji gospodarowania u siebie na swojej ziemi we wspolnym trudzie razem
              z "Polakami" stworzy plaszczyzne porozumienia... Do jakiego stopnia to ze
              Marszalkiem Wojewodztwa byl przedstawiciel tej "tutejszej" ludnosci zaspokajalo
              aspiracje Slazakow ? Teraz jest wiceprzewodniczacym, mozna powiedziec, ze
              Slazacy w swej niemieckiej opcji rzadza Regionem. Czy chodzi o cos wiecej ?
              Powiedzcie Slazacy szczerze o co Wam chodzi ?
              • Gość: waprosy? Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 08:23
                Pytoucie sie: "a Wam Ślązakom czego brakuje w Polsce !? "

Nojsoomprzood z'le stowjoucie pytaniy. "Uopolszczyzna" to Goorny Szloonzek.
                Bez to pytac' sie trza - Goornoszloonzoukoow!

Ale kej jurz pytoucie to Woom krootko pouwja - w s z y s k i g o !

Goornoszloonzkih Szkouoow, goornoszloonzkih Tyjatroow, goornoszloonzkih Kinoow,
                goornoszloonzkih Instytucjoow, goornoszloonzki Metropolije, goornoszloonzkigo
                (we gyszihtowyh granicah) Wojewoodztwa, goornoszloonzkih Biblijotykoow,
                goornoszloonzki Telewizyje, goornoszloonzkigo Radyjouka, goornoszloonzkih
                Cajtoongoow, poszanowanio bez polsko wjynkszos' Prawoow Gospodorza,
                uorganizacyje Pan'stwa wedle poomocniczos'ciowygo mustra ...

Trza Woom dali cioongnoon'c' ta wyliczanka?

PS
                I niy proobujcie Mi stouwjac' przed uoczyma te wszysky "Śląskie" dziwadua we
                cudzyh suowjah, kjeryh pounius'ko je we województwie "śląskim".

Bo to je nojwjynksze Waszy cygan'stwo i Wjoono po bolszewiji.
                • Gość: wiking Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 09:08
                  A kto wam zabrania? Róbcie sobie teatry, zeitungi, kina,na co czekacie? Na
                  dotacje z budżetu?
                  • Gość: hercele Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 11:07
                    Noo ja!
                    To przeca przinoulerzy korzdy Myn'szos'ci. Przeca rozporzoondzoucie sie Naszyma
                    podatkoouma?

A jak niy, to Goornoszloonzki Skarb, Rzoond i Syjm!
              • Gość: k Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: 217.197.78.* 03.11.04, 12:24
                Gość portalu: a wam napisał(a):

Jak nie wiadomo o co chodzi to napewno chodzi o kase.
                Niemcy dostali sie do wladz wojewodzkich (koryta wojewodzkiego) i juz dla
                swojej gazetki przyznali gelt. Ciekawe czy NTO albo GW tez dostaje dotacje z
                budzetu wojewodztwa? hm
                • slezan Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi 03.11.04, 14:52
                  Prasie mniejszości narodowych przysługują dotacje. Takie jest prawo.
                  • Gość: Pytek Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 08:25
                    A co ze niyuobecnoom we polskym Prawje, myn'szos'cioom etnicznoom?

Goornoszloonzoukooma?
        • Gość: k Re: Opolszczyzna staje się nacjonalistycznym regi IP: 217.197.78.* 03.11.04, 12:16
          Gość portalu: miamore napisał(a):

> Jesli cos powiesz nie tak to masz pare mozliwosci,albo jestes Niemcem , albo
          > Zydem ,albo masonem.

albo glupkiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka