Dodaj do ulubionych

Powiernictwo Polskie

30.01.05, 10:12
Az dziw bierze ze na forum nie ma watku o 'Powiernictwie Polskim' powstalym w
slad za 'Powiernictwem Pruskim'. Polskie powiernictwo szykuje sie juz do
piewszej rozprawy w Berlinie juz niedlugo. Przygotowywane sa wyliczenia strat
jakie poniosla Polska przez Niemcy. Przygotywane sa kolejne liczne pozwy.
Skoro Niemcy moga domagac sie zwrotu swego to dlaczego Polacy nie maja
takiego samego prawa.
Obserwuj wątek
    • kalaschnikow Re: Powiernictwo Polskie 30.01.05, 11:05
      Masz rację jestem za, tylko trzeba wyliczyć ile był wart wtedy np. Breslau
      (dzisiejszy Wrocław), cały przemysł Oberschlesien (Część dzisiejszego woj.
      Śląskiego i opolskiego),Ostrpeussen (dzisiejsze Mazury i Pomorze)i reszta ziem
      który przeszły na strnę polską
      Ciekawy jestem jaki by wyszedł bilans.
      • k100 Re: Powiernictwo Polskie 30.01.05, 11:17
        kalaschnikow
        Jezeliby przyja ze jedno stracone polskie zycie w wyniki rozroby Niemcow
        kosztuje tylko 1 ojro to na dziedobry Niemcy musialyby wyplacic 6 mil.ojro.
      • k100 Re: Powiernictwo Polskie 30.01.05, 11:30
        kalaschnikow napisał:

> Masz rację jestem za, tylko trzeba wyliczyć ile był wart wtedy np. Breslau
        > (dzisiejszy Wrocław), cały przemysł Oberschlesien (Część dzisiejszego woj.
        > Śląskiego i opolskiego),Ostrpeussen (dzisiejsze Mazury i Pomorze)i reszta
        ziem
        > który przeszły na strnę polską
        > Ciekawy jestem jaki by wyszedł bilans.

Mysle ze Niemcy musieliby zaplacic koszty jakie Polska poniosla na przywrocenie
        do uzytku ich wschodnie i polnocne rubieze.
        • panzer.faust Re: Powiernictwo Polskie 31.01.05, 14:40
          Pieprzisz kartołflu, walnij se w ta pustoł końskoł łeb, kiedy będą odszkodowania
          od Matuszki Rasiji, przecie to łoni wejźli stond co chcieli, Niemcy już dojść
          pieniondzi na polskich nierobów wysłały, ino WADZA se to przefulała na PGR'y kaj
          rodzi se myślenie - mie se nołleżi.
          Qwa wiela lołt w geschichcie Ślonsk boł Polski, kilkanołście lołt, tera je pod
          okupacjom od '45 ubiegłego wieku.
          Polołk to włajśnie je taki rewanżysta, brać ja ale jak prołda wychodzi na jaw to
          wrzesczi, że go pierom.
      • Gość: mysl29 Re: Powiernictwo Polskie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.01.05, 19:16
        kalaschnikow napisał:

> Masz rację jestem za, tylko trzeba wyliczyć ile był wart wtedy np. Breslau
        > (dzisiejszy Wrocław), cały przemysł Oberschlesien (Część dzisiejszego woj.
        > Śląskiego i opolskiego),Ostrpeussen (dzisiejsze Mazury i Pomorze)i reszta ziem
        > który przeszły na strnę polską
        > Ciekawy jestem jaki by wyszedł bilans.

Raczej nalezaloby obliczyc rachunek dla Niemiec za uzytkowanie tych prastarych
        ziem polskich przez tyle lat. Niemcy tak naprawde nigdy nie byly tu gospodarzem
        a jedynie okupantem. Teraz wszystko wrocilo do normalnosci. :)
        • rico-chorzow Re: Powiernictwo Polskie 30.01.05, 20:50

>
          > Raczej nalezaloby obliczyc rachunek dla Niemiec za uzytkowanie tych prastarych
          > ziem polskich przez tyle lat. Niemcy tak naprawde nigdy nie byly tu
          gospodarze
          > m
          > a jedynie okupantem. Teraz wszystko wrocilo do normalnosci. :)

A efekty "normalności" przybysza są bardzo widoczne+
          • Gość: Mx Re: Powiernictwo Polskie IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 30.01.05, 21:56
            Tak, szczególnie, że np na opolszczyźnie rządzi od 1989 roku (w różnych
            układach koalicyjnych) mniejszość niemiecka
            • rico-chorzow Re: Powiernictwo Polskie 30.01.05, 22:30
              Gość portalu: Mx napisał(a):

> Tak, szczególnie, że np na opolszczyźnie rządzi od 1989 roku (w różnych
              > układach koalicyjnych) mniejszość niemiecka

Tak,w tej części Górnego Sląska z stolicą Górnego Sląska Opole rządziły/rządzą
              różne koalicjie.
              • k100 Re: Powiernictwo Polskie 30.01.05, 23:36
                rico-chorzow napisał:

> Tak,w tej części Górnego Sląska z stolicą Górnego Sląska Opole
                rządziły/rządzą różne koalicjie.

W Strzelcach Op. tez rzadzi MN i wcale nie jest lepiej niz gdzie indziej.

Po powstaniu 'Powiernictwa Polskiego' Niemcy zapowiedzialy ochlodzenie
                stosunkow dwustronnych. A czego sie obawiaja przeciez maja czyste sumienie? Tak
                to jest ze 'na zlodzieju czapka gore'. Polacy juz dawno sygnalizowali Niemca ze
                powstanie ichnego powiernictwa moze spowodowac kontr reakcje. Tak tez sie stalo.
                Maja to co chcieli a teraz udaja ze to nasza wina. Nie moze tak byc ze sie
                kopie tylko do jednej bramki. Nam zalezy na poprawnych stosunkach
                dyplomatycznych i politycznych, napewno jedne i drugie powiernictwo temu nie
                sluzy. Wysuwane sa wzajemne roszczenia, denerwuje sie obywateli. Cokolwiek by
                sie nie stalo z tymi roszczeniami nalezy pamietac ze powojenne decyzje
                terytorialne zapadaly nad naszymi glowami bez naszych (Niemcow i Polakow)
                udzialu. Dzisiaj decyzje te sa nieodwracalne. Wejscie Polski do UE spowodowalo
                wzrost zainteresowania powrotem bylymi terenami do Niemiec. Niemcy przyjeli
                taktyke ze jezeli nie mozna urwac od Polski kawalka terytorium to w drodze
                powodztwa prywatnego probuja zrobic to samo tylko po kawalku. Powiernictwo
                Pruskie dziala przy cichej akceptacji rzadu. Oficjalnie mowi sie ze rzad
                niemiecki nie popiera dzialan powiernictwa ale tez nic nie robi by zatamowac
                nasilajaca sie fale rewindakacyjna.
                Ciekawy jestem dalszego ciagu tej sprawy a najbardziej interesuje mnie
                stanowisko arbitraza miedzynarodowego bo niewatpliwie sprawa tam oprze sie o
                niego. Robi sie ciekawie.
                Moim zdaniem nalezy zwrocic majatki tym Niemca ktorym odebrano w sposob
                naruszajacy polskie prawo. W pozostalych innych przypadkach nie ma podstaw
                prawych do zwrotu dobr.
        • Gość: Erwin Re: Powiernictwo Polskie IP: 81.15.197.* 31.01.05, 11:27
          Musisz mnie uświadomic jak to jest z tymi prastarymi ziemiami polskimi ?
          Może zafundujesz nam krótką historyjkę .......
        • claru Re: Powiernictwo Polskie 31.01.05, 14:09
          mysl29 napisał(a):
          .......
          Raczej nalezaloby obliczyc rachunek dla Niemiec za uzytkowanie tych prastarych
          > ziem polskich przez tyle lat. Niemcy tak naprawde nigdy nie byly tu gospodarze
          > m a jedynie okupantem. Teraz wszystko wrocilo do normalnosci.

(Zapomniałes sie podpisać !) ............................Paw lak,(wróg Kargula )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka