Dodaj do ulubionych

Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na pog...

IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 10.04.05, 19:55
co by było gdyby inny burmistrz tak zdecydowal???
....ale nie zdecydował... drogi panie Kroll
Obserwuj wątek
    • Gość: MIeszaniec Mówiłem do Slezana ..... IP: *.pl / 217.173.202.* 10.04.05, 20:10
      , że Flak jest beznadziejny.
      Przy okazji sprawy noblistów.
      Oto kolejny dowód.
      Slezanie! Potwierdź, że przeczytałeś. Może już nie będziesz bronił wyskoków MN
      z Olesna i Flaka w szczególności.
      Wone w piątek zafundowali nawet prywatni pracodawcy. Z pewnymi wyjątkami - nie
      będą nawet odpracowywać, na przykład w TPSA.
      • slezan Re: Mówiłem do Slezana ..... 10.04.05, 21:54
        To chyba normalne, że w dni, które nie są ustawowo wolne od pracy, żeby zrobić
        sobie wolne trzeba wziąć urlop? Obowiązuje rodział Kościoła od państwa. To
        zrozumiałe, że katolicy chcieli oglądać uroczystości pogrzebowe. Nie rozumiem
        tylko, dlaczego uważa się powszechnie, że dla Ojca Świętego członkowie Kościoła
        nie są skłonni poświęcić dnia urlopu. Jestem przekonany, że gdyby wszyscy
        pracodawcy postąpili tak jak burmistrz Olesna, i tak miliony katolików w Polsce
        wzięłoby wolne, by być z Ojcem Świętym w ostatniej drodze.
      • slezan Re: Mówiłem do Slezana ..... 10.04.05, 22:00
        A o Flaku nie mam zdania. Nagonka na niego za noblistów to był skandal, który
        naraził całe opolskie na śmieszność. Jego ostatnia decyzja na pewno do
        politycznych nie należy. Miał jednak do niej prawo. Urzędnicy są z pewnością
        ostatnimi, którzy powinni mieć wolne.
        • Gość: MIeszaniec Chyba pomyliłem slezana ze stefanem_emsem IP: *.pl / 217.173.202.* 10.04.05, 22:46
          Coś mi się zdaje, że ja wyraziłem swoje zdanie o burmistrzu Flaku do
          stefana_emsa. Jeśli to stefan_ems jest ze Strzelec, to adresowałem to do niego.
          Sam jestem z Opola, ale mam wielu znajomych w Oleśnie. Jeszcze raz potwierdzam,
          że facet jest beznadziejny, generuje konflikty zamiast je gasić.
          Martwi mnie natomiast, że zarówno stefan_ems, slezan jak i poseł Kroll
          prezentują typowe zachowania wspólnot plemiennych. "Naszych bija! " - zdają się
          wołać i co by się nie stało, to należy "naszych" bronić przed napaścią polskiej
          większości.
          Otóż moi panowie Niemcy - to najgorsze co możecie robić. Takie "solidarne"
          podejście jest nieuczciwe i tylko jeszcze bardziej nieprzychylnie nastawia do
          siebie polską większość. Socjologowie, psychologowie i dyplomaci z Was do
          rzyci!
          Mam tu w zanadrzu analizę tego stanu, ale zachowam ją dla siebie.
          • stefan_ems Re: Chyba pomyliłem slezana ze stefanem_emsem 10.04.05, 23:05
            Drogi Mleszańcu, wyraźnie dałem do zrozumienia w którymś z postów w tym wątku,
            że nie darzę szacunkiem panów Flak i Kroll. Ubolewam tylko nad tym, (co również
            gdzieś napisałem), że znowu media sieją nienawiść w naszym regionie
            wykorzystując byle pretekst. Proszę nie interpretować moich wpisów, jeśli się
            ich nie rozumie.
            Pozdrawiam.
          • slezan Re: Chyba pomyliłem slezana ze stefanem_emsem 11.04.05, 10:37
            Typowym zachowaniem plemiennym jest nagonka na Flaka. Nie ma tu mowy o sposobie
            zarządzania gminą. Jest odwoływanie się do szowinistycznych instynktów: 1)
            przez próbę weryfikowania wybitnych naukowców ze Śląska (czego nie robi się w
            odniesieniu do polskich patronów szkół), 2) przez sugerowanie, że burmistrz nie
            dał wolnego beamtrom z jakichś szczególnych, narodowych względów.
            • k100 Re: Chyba pomyliłem slezana ze stefanem_emsem 11.04.05, 10:49
              slezan napisał:

> Typowym zachowaniem plemiennym jest nagonka na Flaka. Nie ma tu mowy o
              sposobie
              > zarządzania gminą. Jest odwoływanie się do szowinistycznych instynktów: 1)
              > przez próbę weryfikowania wybitnych naukowców ze Śląska (czego nie robi się w
              > odniesieniu do polskich patronów szkół), 2) przez sugerowanie, że burmistrz
              nie
              > dał wolnego beamtrom z jakichś szczególnych, narodowych względów.

Jezeli tak twierdzisz to czym jest zachowanie Flaka czy nie jest rowniez
              plemiennym zachowaniem? Poczytaj sobie w innych watkach ze tak sie sklada ze
              akurat tam gdzie ksiezami sa Slazacy niedbale i z opoznieniem podchodzi sie do
              uroczystosci pogrzebowych papieza. Niewatpliwie tych zaniedban by nie bylo
              jakby papiezem byl Niemiec.
              • slezan Re: Chyba pomyliłem slezana ze stefanem_emsem 11.04.05, 14:09
                Nie wiem, czy Flakiem kieruje instynkt plemienny czy szacunek dla dyscypliny
                pracy. Ty wiesz?
                A o przypadkach lekceważenia obowiązków przez księży Ślazaków słyszę pierwszy
                raz. Wydawało mi się zresztą, że uroczystości pogrzebowe odbywały się w Rzymie,
                a nie na Śląsku.
            • Gość: MIeszaniec Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! IP: *.pl / 217.173.202.* 11.04.05, 17:28
              Odwracasz kota ogonem.
              Już Ci to udowadaniam. Gdyby taki numer wywinął był burmistrz Nysy albo Brzegu,
              czy innych Głuchołaz, tobyśmy sobie dzisiaj na nich używali. Gdyby to zrobił
              prezydent Opola, Zembaczyński - tobyśmy mu żyć nie dali.
              Rzecz w tym, że w piątek zarówno Zembaczyński, jak i Huczyńdski i cała reszta
              urzędy zamknęli. Nie zamknął tylko Eddie Flak z Olesna!
              Naturalną rzeczą dziennikarze poprosić wodza popierającej go siły politycznje o
              komentarz. A komentarz był taki, ze zamiast z mety potępić, to Kroll go bronił.
              Potem zaraz dyżurni Niemcy też go bronią na forum, co by nie było, chociaż
              głupota pana Flaka zasługuje tylko na jednoznaczny komentarz.
              To nie jest kolego nagonka Polaków na Niemców. To jest głupia niemiecka
              pseudosolidarność. Wystarczyło, żeby Kroll powiedział - Flak okazał się bez
              wyobraźni i nie byłoby tematu.
              Jakbyście Wy na forum dołożyli sięjeszcze do tego, to wogóle byłoby super.
              Jeżeli macie zamiar dalej uprawiać tą swoją niemiecką pseudosolidarność, to nie
              oczekujcie ani krzty zrozumienia po stronie polskiej większości. Każdy kto
              broni ostatniego postępku Flaka jest dla mnie równie beznadziejny jak i on sam.
              • slezan Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! 11.04.05, 21:21
                Gość portalu: MIeszaniec napisał(a):

> Odwracasz kota ogonem.
                > Już Ci to udowadaniam. Gdyby taki numer wywinął był burmistrz Nysy albo
                Brzegu,
                >
                > czy innych Głuchołaz, tobyśmy sobie dzisiaj na nich używali. Gdyby to zrobił
                > prezydent Opola, Zembaczyński - tobyśmy mu żyć nie dali.

Wy może tak, ja nie. Rozumiem taką decyzję.

> Rzecz w tym, że w piątek zarówno Zembaczyński, jak i Huczyńdski i cała reszta
                > urzędy zamknęli. Nie zamknął tylko Eddie Flak z Olesna!

Niektórzy chętnie dają wolne sobie i innym urzędnikom. Żeby im tylko w krew nie
                weszło.

> Naturalną rzeczą dziennikarze poprosić wodza popierającej go siły politycznje
                o
                >
                > komentarz. A komentarz był taki, ze zamiast z mety potępić, to Kroll go
                bronił.

A za co miał go potępić? Kroll powinien powiedzieć, że to nie jego sprawa. Flak
                jest burmistrzem w Oleśnie, a nie w Krapkowicach.

>
                > Potem zaraz dyżurni Niemcy też go bronią na forum, co by nie było, chociaż
                > głupota pana Flaka zasługuje tylko na jednoznaczny komentarz.

Masz jakieś stalinowskie nawyki. Czy pan Flak złamał prawo?

> To nie jest kolego nagonka Polaków na Niemców. To jest głupia niemiecka
                > pseudosolidarność. Wystarczyło, żeby Kroll powiedział - Flak okazał się bez
                > wyobraźni i nie byłoby tematu.

To jest kolejna nagonka na mniejszość. To już taka opolska specjalność.

> Jakbyście Wy na forum dołożyli sięjeszcze do tego, to wogóle byłoby super.
                > Jeżeli macie zamiar dalej uprawiać tą swoją niemiecką pseudosolidarność, to
                nie
                >
                > oczekujcie ani krzty zrozumienia po stronie polskiej większości. Każdy kto
                > broni ostatniego postępku Flaka jest dla mnie równie beznadziejny jak i on
                sam.

Nie rozśmieszaj mnie. Gdybyś dowiódł tu np., że w UM w Oleśnie obywatel jest
                obsługiwany gorzej niż gdzie indziej - to byłby problem i powód do krytyki. A
                Ty mi tu nawijasz o urzędnikach, którzybardzo kochali Ojca Świętego, ale nie
                mogli wziąć dnia urlopu, żeby obejrzeć jego pogrzeb.
                • k100 Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! 11.04.05, 23:16
                  Slezan
                  No to nic sie nie stalo wszystko jest w wporzadku.
                  Jednak pomimo najszczerszych checi nie da sie z opolskimi Niemcami ulozyc
                  normalne relacje. Tak juz zostanie zawsze jedni i drudzy beda cos sobie
                  udowadniac az tak bedzie roslo i roslo...
                  • slezan Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! 12.04.05, 19:41
                    Ale ja nie widze tych szczerych chęci z Waszej strony. Wcinacie się w pomniki
                    naszych dziadków, wnoblistó, których uważamy także za swoich, wpadacie w
                    histerięprzy każdej okazji (Matheja, Flak).
                    W tej konkretnej sprawie można zarzucić Flakowi, że jest małostkowy i brak mu
                    elastyczności. Wy od razu wytaczacie najcięższe działa. Owszem, nie można
                    wykluczyć, że Flak postąpił kierowanyniechęcią do Jana Pawła II. Ale na tej
                    zasadzie można by nawet przyjąć, że jest satanistą. Ale po co przypisywać
                    drugiemu człowiekowi od razu to co najgorsze?
                    • Gość: MIeszaniec Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! IP: *.pl / 217.173.202.* 12.04.05, 21:54
                      Nie zauważyłem, żeby ktokolwiek zarzucał Flakowi niechęć do JPII.
                      Ogólnie twierdzi się na tym forum, że facet jest beznadziejny, bez wychowania,
                      bez wyczucia, bez wyobraźni. Nie ma w jego zachowaniu żadnych podtekstów
                      narodowościowych, z całą pewnością.
                      Pan Flak jest znany społeczeństwu oleśnieńskiemu nie od sprawy noblistów.
                      Jest na stołku, bo w Oleśnie większość uprawnionych głosuje na "swoich", czyli
                      na MN. NIe wiem czy się oleśnieńskim Niemcom podoba, oleśnieńskim Polakom -
                      zdecydowanie nie. I to nie od sprawy noblistów, tylko od lat co najmniej
                      dziesięciu. Tyle o Oleśnie.

Większość kontrowersji medialnych rozwijają się w/g jednego scenariusza.

Etap 1. Ktoś na stanowisku robi coś wbrew opinii przytłaczającej większości
                      społeczeństwa lokalnego, w tym momencie większości jeszcze składającej się z
                      Polaków, Ślązaków i Niemców. Najczęściej robi to z głupoty, niewiedzy, i
                      bezczelności.
                      Etap 2. Najpierw ludzie, potem media zauważają co się stało. Robi się szum.
                      Etap 3. Lokalne społeczności, jeszcze przez chwilą reprezentujące wspólny
                      pogląd na sprawę, dzielą się w/g przynależności narodowej. Naszych biją!
                      O ileż zgadzam się, że reakcje polskiej społeczności bywają histeryczne, a
                      tyleż reakcje niemieckiej sprowadzają się do bagatelizowania.
                      A wogóle to chyba wiadomo, co było pierwsze, jajko czy kura?

I na koniec. Kadry w "terenie" są zwykle słabe.
                      Jeśli zaś chodzi o mniejszość niemiecką, to są to kadry słabe po wielokroć:
                      1. W miastach powiatowych zawsze zostają słabsze kadry, działa naturalna
                      dyfuzja do dużych ośrodków.
                      2. Jednostki najbardziej aktywne spośród społeczności niemieckiej,
                      tzw. "naturalni liderzy" opuścili Polskę i żyją obecnie w RFN.
                      3. Pozostałe potencjalne elity są mocno spolonizowane i nie utrzymują związków
                      ze zorganizowaną mniejszością niemiecką.
                      4. Tradycyjne hamowanie edukacji młodzieży mające miejsce do końca lat
                      osiemdziesiątych spowodowało ograniczenie bazy przyszłych kadr.

Tylko proszę się nie obrażać, bo to są pewne socjologiczne prawdy, nieraz już
                      wałkowane.
                      • Gość: MIeszaniec P.S. IP: *.pl / 217.173.202.* 12.04.05, 21:59
                        Aha!
                        apropo. Władzom lokalnym bardzo często zarzuca się arogancję i autorytaryzm.
                        To dotyczy chyba całe tzw. "Polski powiatowej".
                      • slezan Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! 13.04.05, 08:27

> Ogólnie twierdzi się na tym forum, że facet jest beznadziejny, bez
                        wychowania,
                        > bez wyczucia, bez wyobraźni. Nie ma w jego zachowaniu żadnych podtekstów
                        > narodowościowych, z całą pewnością.

To zupełnie tak jak większość "polskich" samorządowców w woj. opolskim. Z
                        jednym wyjątkiem. W ich zachowaniu są poddteksty narodowościowe. Miasto Opole
                        nie szczędzi środków na hurrapatriotyczne ionicjatywy. Mówi się o zmianie nazwy
                        całego osiedla. Problemem jest jednak zmiananazwy krótkiej uliczki Erenburga -
                        stalinowca, który wzywał do ludójstwa. Któraś z gzet cytowała też wypowiedź
                        rzecznika prasowego Zembaczyńskiego. Na propozycję umieszczenia na ratuszu
                        płyty pisarza Niekrawtza stwierdził, że mury ratusza zarezerwowane są dla
                        wybitnych Polaków i bojowników o polskość Śląska.

> Pan Flak jest znany społeczeństwu oleśnieńskiemu nie od sprawy noblistów.
                        > Jest na stołku, bo w Oleśnie większość uprawnionych głosuje na "swoich",
                        czyli
                        > na MN. NIe wiem czy się oleśnieńskim Niemcom podoba, oleśnieńskim Polakom -
                        > zdecydowanie nie. I to nie od sprawy noblistów, tylko od lat co najmniej
                        > dziesięciu. Tyle o Oleśnie.
                        >
                        > Większość kontrowersji medialnych rozwijają się w/g jednego scenariusza.
                        >
                        > Etap 1. Ktoś na stanowisku robi coś wbrew opinii przytłaczającej większości
                        > społeczeństwa lokalnego, w tym momencie większości jeszcze składającej się z
                        > Polaków, Ślązaków i Niemców. Najczęściej robi to z głupoty, niewiedzy, i
                        > bezczelności.
                        > Etap 2. Najpierw ludzie, potem media zauważają co się stało. Robi się szum.
                        > Etap 3. Lokalne społeczności, jeszcze przez chwilą reprezentujące wspólny
                        > pogląd na sprawę, dzielą się w/g przynależności narodowej. Naszych biją!
                        > O ileż zgadzam się, że reakcje polskiej społeczności bywają histeryczne, a
                        > tyleż reakcje niemieckiej sprowadzają się do bagatelizowania.
                        > A wogóle to chyba wiadomo, co było pierwsze, jajko czy kura?
                        >
                        > I na koniec. Kadry w "terenie" są zwykle słabe.
                        > Jeśli zaś chodzi o mniejszość niemiecką, to są to kadry słabe po wielokroć:
                        > 1. W miastach powiatowych zawsze zostają słabsze kadry, działa naturalna
                        > dyfuzja do dużych ośrodków.
                        > 2. Jednostki najbardziej aktywne spośród społeczności niemieckiej,
                        > tzw. "naturalni liderzy" opuścili Polskę i żyją obecnie w RFN.
                        > 3. Pozostałe potencjalne elity są mocno spolonizowane i nie utrzymują
                        związków
                        > ze zorganizowaną mniejszością niemiecką.
                        > 4. Tradycyjne hamowanie edukacji młodzieży mające miejsce do końca lat
                        > osiemdziesiątych spowodowało ograniczenie bazy przyszłych kadr.
                        >
                        > Tylko proszę się nie obrażać, bo to są pewne socjologiczne prawdy, nieraz już
                        > wałkowane.
                        • Gość: kolega Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! IP: 217.97.165.* 13.04.05, 16:31
                          Flak jest uwazany za idiote nie tylko przez polakow ale i slazakow!!!
                          • slezan Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! 13.04.05, 21:25
                            Możliwe. Ja go nie znam. Wypowiadam się tylko w sprawach, które są prezentowane
                            na forum. Wbrew opinii Mieszańca nie kieruję się solidarnościa etniczną. O
                            Krollu mam jak najgorsze zdanie, ale o nim mogę sobie wyrobić pogląd na
                            podstawie wypowiedzi dla mediów. Flak to postać o lokalnym znaczeniu.
                            • k100 Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! 13.04.05, 21:32
                              Lokalnie tez mozna wzburzyc ludzi, pytanie tylko komu to bylo potrzebne i czemu
                              sie przysluzylo?
                          • Gość: MIeszaniec Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! IP: *.pl / 217.173.202.* 13.04.05, 22:14
                            > Flak jest uwazany za idiote nie tylko przez polakow ale i slazakow!!!

Tak też słyszałem.
                            Pytanie zatem:
                            Po jaką cholerę głosujecie na swoich, skoro ci wasi, już w trybie
                            niedemokratycznym, stawiają na stołek Flaka z kadencji na kadencję?
                            Lepiej raz zagłosujcie na Polaków, niechby oleśnieńskie struktury MN dostały po
                            nosie, może Flak poszedłby w odstawkę.
                            Warto spróbować. A nuż trafi się dobry gospodarz - Polak.
                            Nie zawsze ma się to co się chce mieć. Ja też kiedyś oddałem głos na Wałęsę,
                            tylko po to, żeby odpalantować Stana Tymińskiego.
                            Olesniacy ! Zróbcie podobnie!
                      • slezan Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! 13.04.05, 08:30

> I na koniec. Kadry w "terenie" są zwykle słabe.
                        > Jeśli zaś chodzi o mniejszość niemiecką, to są to kadry słabe po wielokroć:

Sądzę, że kadry w województwie opolskim są słabe bez względu na narodowość.

> 1. W miastach powiatowych zawsze zostają słabsze kadry, działa naturalna
                        > dyfuzja do dużych ośrodków.

To działa nie tylko w przypadku MN.

> 2. Jednostki najbardziej aktywne spośród społeczności niemieckiej,
                        > tzw. "naturalni liderzy" opuścili Polskę i żyją obecnie w RFN.

Z tym można się zgodzić.

> 3. Pozostałe potencjalne elity są mocno spolonizowane i nie utrzymują
                        związków
                        > ze zorganizowaną mniejszością niemiecką.

Z pewnością nie daltego, że są spolonizowane, ale dlatego, że Kroll przyjął
                        antyinteligencki kurs i mało kto chce z nim współpracować.

> 4. Tradycyjne hamowanie edukacji młodzieży mające miejsce do końca lat
                        > osiemdziesiątych spowodowało ograniczenie bazy przyszłych kadr.

Pewnie tak.

> Tylko proszę się nie obrażać, bo to są pewne socjologiczne prawdy, nieraz już
                        > wałkowane.

Prawdy sa objawione. W socjologii są hipotezy.
                    • k100 Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! 12.04.05, 23:51
                      To mniejszosc niemiecka robi z igly widly powodujac eskalacje (histerie) atakow
                      na mniejszosc. Jezeli p.Matheja czy Flak zrobil to co zrobil wiekszosc
                      powiedzialaby ze sa to ludzie niezrownowazeni, nie zdajacy sobie sprawe z
                      konsekwencji swoich czynow. Na tym mysle ze dyskusja zakonczylaby sie ale nie
                      konczy sie bo w obronie tych ze panow staja wyzsi przedstawiciele MN co
                      powoduje ze dokonania Matheji i Flaka ida na konto calej MN. Dyskusja zaczyna
                      byc nie merytoryczna a ideologiczna.
                      Z powodu kilku nie potrafiacych zachowac sie ludzi wywoluje sie uriory. Mysle
                      ze wywolywanie upiorow nie lezy w interesie ani jednych ani drugich a
                      wystarczylo zeby Kroll uderzyl sie w piersi i powiedzial, tak, to sa ludzie nie
                      nadajacy, nie dorosi do zajmowanych stanowisk.
                      • Gość: Tarnowitz Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 13.04.05, 00:57
                        Dokonania podobne do zachowania Matheji zdarzyły się też w innych regionach
                        Polski.o ile pamiętam wspomniała o tym tylko raz jedna ze stacji w telewizji.
                        więcej o tych innych regionach nie mówili bo najwyraźniej uznali że nie jest to
                        warte.Z wyjątkiem Matheji.Prawdopodobnie było też więcej urzędów czy innych
                        firm które pracowały w piątek.Nie przypominam sobie aby tych innych pracodawców
                        albo starostów nazywano ludźmi niezrównoważonymi którzy nie dorośli do
                        zajmowanych stanowisk.Matheje i Flaka nagłaśnia się tylko dlatego że należa do
                        MN a temat MN to taki świetny dyżurny temat bo zawsze można gdzieś znaleźć
                        jakąś "afere" i zbić polityczny kapitał cudzym kosztem.
                        Polska delegacja do Rzymu przyjechała jako ostatnia!nawet nie zdążyli pożegnac
                        papieża przed pogrzebem.Na forum czytam że czepianie się Kwaśniewskiego jest
                        bezpodstawne.Najwyraźniej ocena czynu zależna jest tylko i wyłącznie od
                        narodowości.Czy tego Polacy nauczyli się z nauk papieża?
                        • slezan Re: Slezan - jesteś beznadziejny niczym Flak! 13.04.05, 08:23
                          Obawiam się, że masz wiele racji.
        • Gość: ED Re: Mówiłem do Slezana ..... IP: 212.244.126.* 11.04.05, 09:20
          NO tak, przecież w tym dniu petenci gremialnie udawali się do Urzędu Miasta
          Olesna dla załatwienia swoich spraw....
          Flak zawsze był, jest i pozostanie o krok w tyle.....
          • slezan Re: Mówiłem do Slezana ..... 11.04.05, 10:40
            Nie wiem co robili petenci. Podejrzewam jednak, że praca urzędnika w UM nie
            polega jedynie na obsługiwaniu petentów.
            Być może urzędnicy nie mieli nic do roboty i Flak postąpił nieracjonalnie. Co
            do zasadny miał jednak rację. Nie wiem co gorsze - urzędnik pozbawiony
            elastyczności i kierujący się regulaminem bez względu na okoliczności, czy
            taki, który reguły lekceważy.
            • k100 Re: Mówiłem do Slezana ..... 11.04.05, 10:55
              A jak sie ma lekcewazenie regul przez slaskich ksiezy, ktorzy celowo opozniaja
              albo zaniedbuja uroczystosci zwiazane ze smiercia papieza?
              Dlaczego Niemcy sa tacy akuratni w jednych przypadkach a w innych nie?
      • Gość: Oleśnianin Jaki proboszcz taki i burmistrz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:55
        Jak nasz ukochany Ojciec święty umierał to nasz proboszcz bawił sie na weselu
        inne wesela jak sie dowiedziały ze papież umar to przestali sie bawis a na tym
        co był proboszcz nie , mało dalej sie bawili. W kościele o godz. 23 odbyła sie
        msza w intencji zmarłego papieża a proboszcz nawet sie nie zjawił. Niezjawił
        sie na anijednym czuwaniu po mszy wieczornej TO JEST NASZ PROBOSZCZ - PASTERZ
        NASZEJ PARAFII - S K A N D A L
        A nasz burmistrz no cóż, morze zorganmizujmy marsz o pozbycie sie tego co
        naszemu przynosi tylko hańbe - zorganizujmy sie i zróbmy protest, jak długo
        mamy go jescze znosić - tez jestem ślązakiem i wstydze sie tego ze mamy takiego
        burmistrza
    • stefan_ems Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 10.04.05, 20:10
      W całej Polsce urzędy były zamknięte dosłownie, były również takie, do których
      można było wejść, ale trudno było cokolwiek załatwić i tak właśnie było w
      Oleśnie, ale nie to jest przesłaniem artukułu. To smutne, że po kilku "pięknych"
      dniach, w których wszyscy jednoczyliśmy się w smutku, dziennikarze (wielu
      skompromitowało się opisując sprawę Noblistów Śląskich i widocznie potrzebują
      odegrać się na burmistrzu) wracają do codzienności, szukają sensacji i sieją
      znowu nienawiść wśród mieszkańców opolszczyzny.
      Pzdr.
      • Gość: ;-) Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 21:45
        " ale nie to jest przesłaniem artukułu "

Zamiast za polityke sie brac - to do szkoly !!!

:-)

Ech ci ludzie bez czci wyksztalcenia !
        • stefan_ems Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 10.04.05, 21:50
          Nie wiesz, ile we mnie niechęci do osób Flak i Kroll, bydź może nawet więcej niż
          u Ciebie. Wystarczy jednak przeczytać komentarz redakcji, by przekonać się,
          jakimi przesłankami kierowali się dziennikarze GW. Zapewniam Cię, że nie
          potrzeba do tego tytułu profesora by to zrozumieć. Pzdr.
          • stefan_ems Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 10.04.05, 21:53
            I nie pisze się "bydź" tylko "być"! (To było do mnie jak byś tak miał
            wątpliwości ;-))
    • Gość: MIeszaniec Do posła Krolla IP: *.pl / 217.173.202.* 10.04.05, 20:13
      To nie jest tak, że napada się ludzi z MN. Po prostu wasze kadry samorządowe są
      beznadziejne, tak jak i cały wasz aktyw. Pan Flak już wiele razy udowodnuił, że
      jest pozbawiony wyobraźni i generuje konflikty. Jakbyście byli uczciw, to
      byście mu cofnęli rekomendację. Rzecz w tym, że po Pańskiej wypowiedzi widać,
      że wszyscy jesteście bez wyobraźni. Tyle lat w Sejmie i jeszcze się Pan nie
      wyrobił politycznie i dyplomatycznie panie Kroll!
      Daje Pan kolejny popis!
    • Gość: Opol Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 20:14
      Wystarczy sie przejechac po wioskach podopolskich,~by zobaczyc, w ilu to (!!!)
      podopolskich-slaskich wioskach uswieciono czci papieza wywodzacacego sie z
      Polski wywieszeniem narodowej flagi kraju jego pochodznenia.
      To tylko konsekwencja coraz smielszych ruchów PIATEJ KOLUMNY !!!!

Mniejszosc "tzw niemiecka" podnosi leb !
      • Gość: Ola Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 20:19
        A co na to wojewodzina Rutkowski-patrol ??!!?!?!
      • stefan_ems Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 10.04.05, 20:28
        Gość portalu: Opol napisał(a):

> Wystarczy sie przejechac po wioskach podopolskich,~by zobaczyc, w ilu to (!!!)
        > podopolskich-slaskich wioskach uswieciono czci papieza wywodzacacego sie z
        > Polski wywieszeniem narodowej flagi kraju jego pochodznenia.
        > To tylko konsekwencja coraz smielszych ruchów PIATEJ KOLUMNY !!!!
        >
        > Mniejszosc "tzw niemiecka" podnosi leb !

A ja myślałem, że umarł Papież – głowa kościoła katolickiego, wielki człowiek,
        autorytet a nie Polska. A byłeś w podopolskich kościołach? A widziałeś, jak
        czcili JPII Meksykańczycy, Filipińczycy i inni na całym świecie, też robili to
        źle, bo nie wywiesili polskiej flagi narodowej?
        • Gość: Glupek Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 20:50
          A czy nie wiesz GLUPKU, ze to nie byl zaden Meksykanin, Filipinczyk, ani nikt z
          innej- równie egzotycznej ziemi, zas jego ojczyzna (dla Twojej jasnosci
          Heimat ) umilowana po stokroc byla POLSKA ?!?!?!!

Podkreslal to na KAZDYM KROKU !!! ROZUMIESZ ?!?!?!!

Czytales jego homilie, czy Ci sie wydaje tylko ;-((((

Wyraz "glupku" jest tylo powswciagnieciem gniewu, jaki dotyka kazdego
          czytajacego takie jatrzace posty ... jak " stefan_ems napisał: "

• stefan_ems Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 10.04.05, 21:02
            Gość portalu: Glupek napisał(a):

> A czy nie wiesz GLUPKU, ze to nie byl zaden Meksykanin, Filipinczyk, ani nikt z
            >
            > innej- równie egzotycznej ziemi, zas jego ojczyzna (dla Twojej jasnosci
            > Heimat ) umilowana po stokroc byla POLSKA ?!?!?!!

Dla reszty świata był wielkim człowiekiem i dla Polaków - tylko Polakiem? Jakież
            to smutne i poniżające Ojca Świętego.
            Dziękuję za odpowiedź a Twe epitety świadczą o tym, że to właśnie Ty mało sobie
            przyswoiłeś z jego homilii, bo mówił więcej o miłości do bliźnich niż do ojczyzny.
            • Gość: Kokos Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 10.04.05, 21:05
              Stefan_ems ok
            • stefan_ems Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 10.04.05, 21:06
              Sorry, w pierwszym zdaniu powinno być oczywiście "..a dla.." a nie "..i dla..".
        • Gość: o burmistrz jest b. czerwony i to jest zacietrzewien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 00:53
          burmistrz jest b. czerwony i to jest zacietrzewienie.
    • Gość: Kokos Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 10.04.05, 20:30
      Słuszna decyzja. Niestety Polacy wiecznie by chcieli odpoczywać!
    • k100 Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 10.04.05, 21:32
      Pan Flak kolejny raz pokazal ze jest oryginalny. Ta swoja oryginalnoscia
      niekorzystnie i negatywnie wplywa na oceny calej MN. Jego szef p.Kroll nie
      widzi w tym nic zlego podobnie zreszta czynil przy roznych innych dokonaniach
      czlonkow MN. Z tego wniosek nasuwa sie prosty MN idzie na calosc czyli na
      konfrontacje. Czyli te wszystkie hasla o porozumieniu i pojednianiu pozostana
      wylacznie haslami bez pokrycia albo hasla dla idiotow.
      Potwierdza sie stara polska prawda ze Niemcow nalezy oceniac po czynach a nie
      po slowach.
      • Gość: Peter Papiez to Papiez tamto... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.04.05, 22:46
        A gdzie byliscie jak wasz Rodak Papiez Jan Pawel II potepial wojne w Iraku?
        Wtedy klepaliscie sie po ramieniu jacy to jestescie wazni i wielcy i mieliscie
        gdzies slowa Papieza.Gdzie byly pochody i protesty i solidarnosc z Papiezem?
        Teraz mogliscie byc znowu wielcy i wazni bo Papiez umarl i dobra to okazja zeby
        przylozyc temu kto wam sie nie podoba.Wszystko na pokaz ...
        • Gość: Paweł Re: IP: *.idea.pl 11.04.05, 00:39
          Za duzo mamy w kraju dni wolnych od pracy, dni dzieki ktorym nasz kraj wciaz
          jest jednym z najbiedniejszych w Europie. Sprawa uczestnictwa w pogrzebie Ojca
          Swietego, to sprawa indywidualna kazdego Polaka - katolika. Ta osoba, ktora
          chciala obejrzec transmisje, mogla sobie wziac wolne. Nie probujmy byc bardziej
          papiescy od papieza. Opublikujcie badania telemetryczne, ile osob tak naprawde
          obejrzalo transmisje, a ile ogladalo inne kanaly tv, lub w ogole nie wlaczylo
          tv, tylko inaczej wykorzystalo wolny czas.
        • Gość: wiking Re: Papiez to Papiez tamto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 08:00
          A co to ma wspólnego z piątkową pracą urzędu w Oleśnie idioto?
        • Gość: kolega flaka Re: Papiez to Papiez tamto... IP: 217.97.165.* 12.04.05, 17:39
          to akurat nie ma nic wspolnego z naszym psychicznie chorym burmistrzem
    • Gość: wara A może tak jeszcze 100 dni wolnego.... IP: 213.17.151.* 11.04.05, 02:22
      ....i na pielgrzymki.....
    • Gość: Tomek(DD) Bez przesady.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 02:52
      z tym przezywaniem smierci JP2 na swiecie. "Pogrzeb Papieża przeżywano na całym
      świecie. Modlili się muzułmanie i buddyści. Ateiści solidaryzowali się w smutku
      po odejściu największego autorytetu moralnego naszych czasów."
      Przy calym szacunku dla JP2: polska prasa, mimo napisania mnostwa artykulow o
      JP2-im , pontyfikacie , Watykanie ect. nie napisali zadnego chocby najmniej
      krytycznego stwierdzenia wobec papieza. Mozna by pomyslec ze caly swiat go
      kochal i wszyscy byli bez zadnych watpliwosci na tak. To wypacza obraz sytuacji.
      W Europie bylo duzo glosow krytycznych wobec pontyfikatu, dlaczego niderlandzka
      rodzina krolewska nie wyslala zadnego przedstawiciela na pogrzeb? Dlaczego
      ludzie buczeli wtrakcie mszy w Nicaragui, a papiez krzyczal na ludzi? Dlaczego
      nie wolno uzywac prezerwatyw? Dlaczego nie dopuszcza sie kobiet do stanowisk w
      kosciele?
      Muzulmanie i buddysci? Smiechu warte. O slawetnej godzinie 21.37, gdy wszystkie
      polskie stacje przelaczyly sie live na maraton mortalistyczny, wlaczylem sobie
      TV Nova by sprawdzic co w Czechach. I co? jakis glupkowany rozspiewany teleturniej
      lecial. Mysle sobie, patrzac jak na TVP1 Kwasniewski cos nieszczerze gledzi z
      Belka o kirze, ze to wyjatek, wlaczam CT1. I co? Amerykanski film o soplach.
      CT2? Muzyka powazna. Zero o papiezu. A dzien wczesniej jak w Faktach TVN non
      stop obwieszczano ze "chyba umarl" w Udalosti na CT1 news o JP2 trwal cale dwie
      minuty i byl na trzecim miejscu: Czesi uznali , ze przekrety premiera Szpidli i
      rocznica urodzin czy smierci Andersena sa wazniejsze niz choroba JP2-go.

To tak a propos swiatowej zaloby.
      W ewangelickiej Saksonii dzien byl jak co dzien. Luteranie nie zapomnieli nigdy
      JP2-mu , ze on mial mozliwosc zniesc exkomunike na M.Lutra w czasie swego
      pontyfikatu, a tego nie uczynil.
      PONTIFEX znaczy Budowniczy Mostow. Mostu do ewangelikow jakos budowac nie chcial.
      Byc moze, ze burmistrz Olesna jest ewangelikiem? nalezaloby go o to zapytac
      zamiast robic nagonke.
      Tomek
    • Gość: ED Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: 212.244.126.* 11.04.05, 08:49
      Panie Kroll....zamilknij pan wreszcie bo chwila szczególna tego wymaga. A
      gdybania zostaw pan potomnym.....
      • Gość: Opol Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 09:26
        I w takiej chwili umiaru nie zna ...
        • Gość: Mx Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 11.04.05, 09:47
          I potwierdza się niestety to co już dawno pisałem - jakakolwiek (nawet
          najdrobniejsza) krytyka jakiegokolwiek DZIAŁACZA lub działacza MN odbierana
          jest nieomal histerycznie jako atak na całą MN
          • k100 Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 11.04.05, 10:22
            Histerycznie zachowuja sie ci co maja cos na sumienia albo maja nieczyste
            intencje, spokojnie nie potrafia spac. Cos ich gryzie.
            Niech nikt nie mowi ze wszystko jest ok.
      • Gość: behemot Burmistrz Olesna się wygłupił..... IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 11.04.05, 11:56
        ....to najłagodniejsze z okresleń jego postępowania.Prezydent z premierem
        ogłaszają żałobę narodową.Premier ogłasza,że w dzien pochówku Jana Pawła II
        instytucje rządowe nie będą pracowały i zwraca sie do innych pracodawców,by
        umożliwili swoim pracownikom udział w uroczystosciach pogrzebowych,ogłaszajac
        ten dzień wolnym od pracy.Zdecydowana większość pracodawców,zdając sobie
        sprawę,że inna niz dzień wolny decyzja,spowoduje obstrukcję ich zakładów
        pracy,bo pracownicy wezmą urlopy,lub przyniosa zwolnienia lekarskie a ponadto
        sami będą musieli tkwić w niejednokrotnie pustych zakładach daje swoim ludziom
        wolne.Zyskują tym szacunek i sympatię i wpisują sie w szereg jednosci narodowej
        w tak trudnych dla narodu chwilach.Oto szefowie,prezydenci,prezesi,burmistrzowie
        stają w jednym szeregu z tymi,którzy na codzien im podlegają.
        Tę prosta prawdę zrozumieli,czy tez wykazali się logiką szefowie
        najdrapieżniejszych firm nastawionych na zysk finansowy,zachodnich sieci
        handlowych,banków etc.Nie zrozumiał tego burmistrz Olesna.Podobnie jak inni miał
        możliwość wyboru jaki daje prawo.Skorzystał z tego wyboru najgorzej jak tylko
        mógł.Nie skorzystało na jego decyzji miasto Olesno i jego mieszkańcy bo zyskali
        rozgłos w złej sprawie.Nie skorzystali pracownicy,bo wszak byli w tym dniu w
        pracy i nie uczestniczyli w uroczystosciach pogrzebowych,to swą pracą nie
        przybliżyli o metr swojej gminy do sukcesow gospodarczych tak jej
        potrzebnych.Nie skorzystał sam burmistrz i urzad przez niego piastowany bo
        dokonał demonstracji chcąc być innym niż wszyscy.Nie skorzystala Mniejszość
        Niemiecka,tak jak nie skorzystałoby żadne inne ugrupowanie polityczne,ktorego
        członek podjąłby taką decyzję.Zwaśniona polska scena polityczna zachowała
        jedność wobec tragicznego faktu,często przez milczenie,zachowując pewien
        standart w innych sytuacjach dość od niej odległy.Burmistrz Flak wyrwał się
        przed szereg swoja decyzją niczym Filip z konopii.Nadgorliwość w niektórych
        sytuacjach bywa gorsza od faszyzmu.Niepolitycznie sie Pan zachowałeś jak zwykł
        mawiać Zagłoba.
        • Gość: Barbara Re: Burmistrz Olesna się wygłupił..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 23:52
          To bardzo dobra opinia!Behemot-zgadzam sie absolutnie z Twoją mądrą i zdrową
          wypowiedzią.Chciałam sie podobnie wypowiedzieć-ale szkoda czasu.Nie znam pana
          Flaka-ale nawet mu nie współczuję-sam decyduje kim jest.Szkoda,ze inni muszą
          odoświadczać tego wyboru...
    • Gość: EDI Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.punkt.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 10:48
      brawo panie burmistrzu tak dalej trzymać , pański kolega posel MN nic zdrożnego
      w tym co Pan zrobił nie widzi Pan Poseł wiele nie widzi poza pokazywaniem
      KTO TU rządzi tak Panowie trzymać , a dojdziecie do celu czli rozwalenia tego
      co uzyskaliście w NASZYM KRAJU bo to NASZ KRAJ , wy jesteście tylko chwilą ,
      która przemija tak jak wasze zapędy buńczuczne . Tym postępowaniem dobijecie
      się sami.
      • Gość: Boria Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 14:30
        W wiekszości firm, które dawały wolne w piatek 8 kwietnia, pracownicy
        wypisywali karty urlopowe lub mają dzień do odpracowania. Jedynie chyba
        budżetówka podległa urzedom centralnym dała całkiem wolny dzień, oni moga sobie
        na to pozwolić bo żyją z naszych podatków. Inna sytuacja jest w firmach
        prywatnych, prywatnemu nikt, a tym bardziej budżet państwa nie zwróci za wolny
        dzień.
    • Gość: Normalna kobieta Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: 212.244.126.* 11.04.05, 15:33
      przeraża mnie "polaczkowość", coraz bardziej boję się tego "zaściankowego "
      kraju.Burmistrz miał takie prawo i już!!!..w czym problem?, a nagroda za odwagę
      Panie Burmistrzu od Noramalnej Kobiety.
      • Gość: ;-) Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 15:46
        " ... nagroda za odwagę Panie Burmistrzu od Noramalnej Kobiety ..."

Zapewne chciala napisac - biedactwo - od PARANORMALNEJ Kobiety.

;-))))
        • Gość: Paranormalny Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.05, 08:05
          Wydaje mi się, że owa Normalna Kobieta wiedziała co pisze, ale tak to już jest,
          że wśród „polaczków” zachowanie normalne i racjonalne jest czymś dziwnym.
          Ciekawym jest, że gdy umarł „ojciec narodów” dieduszka Stalin, to zachowania
          czołobitności były podobne z dniem wolnym włącznie. Jak to jest, że tamte
          zachowania są postrzegane jako hipokryzja, a obecne jako „duchowe poczucie
          więzi”. Co do owej naturalności, głębi uczuciowej i duchowości najlepiej
          pokazuje zachowanie kibiców – oni również mieli wolny dzień.
          Pozdrowienia dla NK – kolejny PARANORMALNY
      • Gość: mieszkaniec Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.04.05, 18:43
        Burmistrz Fak-piko-pak to zwykły, karierowicz, pajac i krzykacz, na co ludzie
        czekacie pogonić i wysłać do prywaciarza, do roboty na akord, np.do pielenia
        truskawek. On jako burmistrz się madruje bo ma wysoką pensje z naszych
        podatków, a przy tym nie liczy się z naszymi uczuciami.Jak mu się nasze
        uczucia i zal za Janem Pawłem II nie podoba to niech spiernicza do Krolla i u
        niego niech sie mądruje, albo niech zapieprza przy robocie na saksach za
        zachodnia strona Odry, nie bójcie sie na jego miejsce bedzie kilkunastu
        chetnych młodych i madrych ludzi, ktorzy wiecej dobrego dla miasta zrobią niż
        on nadety i napuszony..
        Ludzie na co pozwalacie i jeszcze biadolicie, pogonić z korytka i basta.
        Zreszta jak bedzie zagrożony to mu rura zmięknie.Gdzie oleska opozycja?
        • Gość: alexso Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.cust.tele2.pl 13.04.05, 01:17
          Kundel do nogi !
      • Gość: Zwykla kobieta Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 11.04.05, 20:36
        Normalna kobieto
        moze nie jestes zorientowana bo piszesz z zagranicy ale burmistrzowie dostali z
        Warszawy pozwolenie na udzielenie wolnego w piatek pracownikowm wszelkich
        urzedow. Burmistrz moze i mial prawo ale oprocz prawa jest tzw. wiez moralna i
        duchowa ze spoleczenstwem ktore wybieralo go na to stanowisko.
        A tu naduzyl on tej wiezi. Zakpil ze spoleczenstwa w ktorym zyje, pracuje i
        mieszka. Pytanie zasadniczy czy w takim razie nie nalezaloby teraz zakpic sobie
        z pana burmistrza?
    • Gość: Maciej Gdzie my wreszcie mieszkamy? IP: *.raciborz / *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.05, 18:46
      Czy mniejszosci musza się panoszyć w naszym Kraju? Zrobić jedno wielkie
      przesiedlenie jeśli im się coś nie podoba. Czas wreszcie zrobić porzadek z tymi
      przybyszami!!!
      • slezan Re: Gdzie my wreszcie mieszkamy? 11.04.05, 21:22
        Ineteresujące z tymi przybyszami. Rozumiem, że jak już ich przesiedlicie,
        ustanowicie 7 dni wolnych w tygodniu.
      • Gość: jik Re: Gdzie my wreszcie mieszkamy? IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 01:07
        Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Czy mniejszosci musza się panoszyć w naszym Kraju? Zrobić jedno wielkie
        > przesiedlenie jeśli im się coś nie podoba. Czas wreszcie zrobić porzadek z
        tymi
        >
        > przybyszami!!!
        co za tępak to pisał.przecież tu większość jest przybyszami
    • Gość: obiektywny Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 04:56
      Flak, Kroll, MN. Nie macie innych tematów? Przecież to nie jest forum
      psychiatryczne!
    • Gość: Niemcy Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.pke.pl 12.04.05, 10:53
      Problem w tym, że Flak i jego klakierzy na tym forum nie są Polakami i nie
      myślą po polsku.
      • Gość: sportowiec Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 12.04.05, 11:31
        Problem w tym ze w Niemczech Slazacy nie sa Niemcami a w Polsce, Polakami.
        Oni sami nie wiedza kim sa. Jakbys sie zapytal ich kim sa to najpierw oni
        ciebie sie zapytaja a kto pyta?
        • Gość: behemot Sląska normalność bluzgania... IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 12.04.05, 18:57
          Od dłuższego czasu obserwuję na forum walkę hanysów z gorolami,Niemców z
          Polakami,autochtonow z napływowcami,tutejszych z nietutejszymi itd.,która
          rozkwita z niejaką częstotliwością,do ktorej włączają się postronni
          Polacy,Niemcy i Slązacy w celu wzajemnego sobie nabluzgania,ulżenia,czy też
          podniesienia adrenaliny.Nawet gdy czasami rozpoczyna się prwdziwa dyskusja to
          zazwyczaj kończy sie na siekiery i noże.I nic z tego nie wynika.Zastanawiam sie
          ile czasu to wzajemne opluwanie sie będzie trwało?Może rzeczywiście oczyszcza to
          na jakiś czas atmosferę,do następnego konfliktu.Z dwóch stron ciągle padają te
          same argumenty,argumenty które nie trafiają do przeciwników.Tu na Sląsku wszyscy
          w/w okładają sie cepami udając,że walczą o swoje racje,ale efektów nie
          widać.Nikt nie zwycięża ale za to jaka piękna walka.Uprawiacie sztukę dla sztuki
          zakute łby.
    • Gość: kolega Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 12:23
      Ja sie tam mniejszości niemieckiej nie dziwię w końcu papiez byl Polakiem a do tego w 1983 roku w kazaniu na Górze świętej Anny podkreślił polskość Śląska i Ślązaków.
      • Gość: Inka Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 15:08
        Dlaczego ciagle mylicie Ślązaków z Niemcami? Ja jestem ślązaczką z dziada
        pradziada ale Polką! Nie ma narodowości śląskiej, albo ktoś jest Niemcem , albo
        Polakiem i trzeba się jasno określić!
        • Gość: jik Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 15:48
          Gość portalu: Inka napisał(a):

> Dlaczego ciagle mylicie Ślązaków z Niemcami? Ja jestem ślązaczką z dziada
          > pradziada ale Polką! Nie ma narodowości śląskiej, albo ktoś jest Niemcem ,
          albo
          >
          > Polakiem i trzeba się jasno określić!
          a ja jestem królową Kleopatrą i Boga nie ma.
          • Gość: ;-) Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 15:51
            " > a ja jestem królową Kleopatrą i Boga nie ma."

masz prawo tak myslec - zyjemy w koncu w wolnym kraju.
            ps - a dlugo jeszcze pozostaniesz na przepustce poza szpitalem?

;-)
            • Gość: :) Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 12.04.05, 16:20
              to nie przepustka tylko szukam tego co się uważa za ślązaczkę z dziada
              pradziada ale polkę.Nie wiesz gdzie jest?
            • Gość: Kleo Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: 212.244.126.* 13.04.05, 12:10
              Brak tolerancji dla innych jest przerazajacy, moze powinieneś Ty się leczyć.
              Nic nie wynika z tej dyskusji tylko "polaczkowośc", zawzietosc i ta polska
              durnota. Nie jestem ani Niemką ani klakierem kogokolwiek, ale mam mózg i Tobie
              też proponuję go uzywać...wiem, ze Cię boli ;-))...współczuję
    • Gość: ateista Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.idea.pl 12.04.05, 20:27
      wy pseudo "prawdziwi Polacy" i pseudo "katolicy". Potraficie tylko wyzywać i
      złorzeczyć. Niczego nie wynieśliście z nauk Ojca, którego dziećmi się mienicie.
      Zapewne w ubiegłym tygodniu wyrywaliście antenki z aut, na których nie było
      wstążek. Biedny Papa płacze w niebie nad hańbą, którą Mu czynicie.
      • Gość: Normalna Kobieta Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: 212.244.126.* 13.04.05, 12:16
        Zgadzam się z Tobą i dlatego tak boję się tego kraju...pozdrawiam i dzięki, ze
        jest Ktoś kto w tym całym zamieszaniu "uzywa mózgu"...ja również ubolewam, ze
        nie słuchają słów "papy" i potrafią obrzydzić wszystko co z tym zwiazane.Taki
        kraj...brrr
    • Gość: BRO Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 21:27
      Wszystko ma swój czas, i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem
      (Koh 3:1)

Przeczytalem i nie jestem specjalnie zaskoczony.
      Epizod z Olesna, artykul o nim i dyskusja sklania do komentarza.

Nie jestem katolikiem i papiez jest dla mnie glowa panstwa watykanskiego i
      zwierzchnikiem Kosciola rzymskiego. Jak kazda glowa panstwa godny jest
      szacunku. W innych okolicznosciach bylbym sklonny nawet toczyc dyskusje
      doktrynalne na temat urzedu papieskiego. Szanuje i cenie Karola Wojtyle jako
      osobowosc o swiatowym formacie i fakt, ze jest Polakiem napawa mnie duma (nie
      pycha).

Okolicznosc smierci papieza wymaga szanowania uczuc katolikow. Teraz byl czas
      na zalobe i smutek.
      W Polsce, w przypadku Jana Pawla II, na uczucia religijne nakladaja sie
      dodatkowo uczucie patriotyczne. Obydwa naleza do emocji z najwyzszej polki
      czlowieczej duszy.
      Zestawienie tych dwu silnych i waznych dla czlowieka uczuc nastraja wzniosle i
      wyzwala zachowania niezwykle.

Jesli wiec jako niekatolicy albo niePolacy nie doswiadczamy takiej wznioslosci
      to przynajmniej jako chrzescijanie powinnismy zastosowac sie do slow Pana
      Jezusa: "co byście chcieli, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie! Albowiem
      na tym polega Prawo i Prorocy". (Mt 7:12)

Zachowanie burmistrza Olesna bylo malostkowe.
      Ton artykulu opolskiej GW jest rownie malostkowy jak zachowanie burmistrza.

Czy jednak mamy pozostac w tej malostkowosci?
      Niemcy, Polacy,Slazacy (ci niemieccy, polscy i wylacznie slascy), katolicy i
      niekatolicy, wierzacy i niewierzacy jestesmy ludzmi.

W jednej swoich pierwszych homilii Jan Pawel II tak wzywal (cytat z pamieci a
      wiec niedokladny): Otworzcie granice: polityczne, ekonomiczne, kulturowe...
      Chrystus wie co jest w czlowieku.

Jesli wiec nawet burmistrz Olesna zachowal sie malostkowo trzeba mu to w twarz
      rzucac?
      Moze tylko odnotowac i pozwolic sie zawstydzic?

Otworzmy granice wzajemnego zrozumienia i przyzwolenia na odmiennosc a
      wszystkim bedzie zylo sie latwiej.

Pozdrawiam
      BRO
      • Gość: Normalna Kobieta Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: 212.244.126.* 13.04.05, 12:19
        Dzięki BRO.................
        • Gość: oleśnianin z MN Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.05, 17:07
          Burmistrza Flaka należy natychmiast wygonić i odwołać z zajmowanego stołka
          burmistrza, opłacanego z pieniędzy podatnika. On nie jest godny zajmować to
          stanowisko, bo nie szanuje uczuć i nie poczuwa się do przynależności tych,
          którzy go wybrali i mu zaufali. On stracił zaufanie i tak naprawde jak by był
          honorowy to podał by sie do dymisji. Tak czynia ludzie honoru, a nie pajace i
          aroganci w jego wydaniu.
          • Gość: BRO Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:03
            Gość portalu: oleśnianin z MN napisał(a):
            > Burmistrza Flaka należy natychmiast wygonić i odwołać z zajmowanego stołka
            > burmistrza, opłacanego z pieniędzy podatnika. On nie jest godny zajmować to
            > stanowisko, bo nie szanuje uczuć i nie poczuwa się do przynależności tych,
            > którzy go wybrali i mu zaufali. On stracił zaufanie i tak naprawde jak by był
            > honorowy to podał by sie do dymisji. Tak czynia ludzie honoru, a nie pajace i
            > aroganci w jego wydaniu.

Jesli rzeczywiscie mieszkasz w Olesnie i jestes Niemcem to Twoje zdanie jest
            miarodajne. Jako ktos, kto burmistrza Flaka uwaza za ziomka, masz, nie tylko
            moralne, prawo reagowac stanowczo.
            W demokratycznym ladzie, gdy wyborcy nie dadza sie otumanic czczymi
            obietnicami, wladza szybko znajdzie inne, lepsze rece.
          • Gość: BRO Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 20:30
            Gość portalu: oleśnianin z MN napisał(a):
            > Burmistrza Flaka należy natychmiast wygonić i odwołać z zajmowanego stołka
            > burmistrza, opłacanego z pieniędzy podatnika. On nie jest godny zajmować to
            > stanowisko, bo nie szanuje uczuć i nie poczuwa się do przynależności tych,
            > którzy go wybrali i mu zaufali. On stracił zaufanie i tak naprawde jak by był
            > honorowy to podał by sie do dymisji. Tak czynia ludzie honoru, a nie pajace i
            > aroganci w jego wydaniu.

Witaj Olesnianinie z MN
            Jesli rzeczywiscie mieszkasz w Olesnie i burmistrz Flak jest Twoim ziomkiem, to
            Twoje zdanie jest miarodajne.
            W demokratycznym ladzie, gdy ludzie nie dadza sie zastraszyc albo otumanic
            obietnicami, wladza szybko znajdzie inne, oby lepsze rece.

Niezaleznie czy burmistrz mial prawo zrobic, jak zrobil, czy uwazal, ze
            swietuje sie u nas za duzo (ja z reszta tez tak uwazam), w okolicznosci takiego
            nalozenia emocji religijnych i narodowych wykazal sie brakiem wrazliwosci i
            wyobrazni.
            Zapewne poniesie tego konsekwencje w czasie wyborow.

Tak na marginesie uwaga natury ogolniejszej. W nauczaniu Pana Jezusa wladza to
            sluzba tym, ktorych ma sie pod swoja wladza. Nie wszystko co dla wspolnoty
            ludzkiej jest sluszne i dobre jest chetnie przyjmowane. Do wladzy nalezy dbanie
            o dobro wspolnoty nawet z narazeniem popularnosci.

Decyzja burmistrza Flaka do takich (sluzebnych) jednak nie nalezala, bo jego
            urzad i tak niczego nie zalatwial a ludzi rozdraznil.

Dziekuje Mleszancowi i Behemotowi za rzeczowe posty.

Pozdrawiam
            BRO
            • Gość: MIeszaniec Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.pl / 217.173.202.* 13.04.05, 22:36
              Mój drogi!
              Rzecz w tym, że mamy system demokracji partyjnej, a nie demokracji
              bezpośredniej. Ten system jest ułomny, ale i tak uważam go za najlepszy z
              możliwych, gdyż system bez partii politycznych prowadziłby do bałaganu, zaś
              jego przeciwieństwo (sprytnie reklamowane jako emanacja demokracji
              bezpośredniej) prowadziłoby do utworzenia systemu dwupartyjnego, gdzie
              zacierają się już wszelkie różnice merytoryczne, a cała zabawa w demokrację
              sprawadzą się do układów.
              Ale do rzeczy, bo zboczyłem z tematu.
              Otóż ta ułomność prowadzi do tego, że Oleśnicznie, w większości Ślązacy
              (niekoniecznie niemieckiego ducha) głosują na "swoich". Co swoi to MN.
              Potem ci wybrani, już wbrew powszechnie deklarowanym pragnieniomi wyborców dają
              mandat na kolejną kadencję panu Flakowi, prawdopodobnie z braku lepszego
              kandydata.
              Jedyne wyjście, żeby zagłosowali na jakieś polskie partie i komitety wyborcze,
              a tego nie bardzo chyba chcą uczynić. Ja w każdym razie ich do tego namawiam, w
              końcu jedna kadencja bez Flaka może dać wiele do myślenia.
              • Gość: oPolaniN Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.idea.pl 13.04.05, 22:55
                na pocieszenie Oleśniczanom, napiszę iż każdy ma swojego Ząbka ;-P
              • Gość: BRO Re: Burmistrza Olesna odwolac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 23:35
                Witaj Mleszaniec
                Reguly gry wyborczej jakies byc musza.
                Rzecz w tym by wyborcy (spolecznosc lokalna i nie tylko) chcieli i potrafili
                korzystac z tych regul.
                Przecietny czlowiek nie ma ochoty zajmowac sie tymi regulami jesli nie musi.
                Innymi slowy jesli cos nie dokuczy mu tak, ze wreszcie wyrwie go ze
                stanu "bezwladnosci obywatelskiej".
                Jesli ludzie sie "policza" i stwierdza, ze dzieje sie nie po ich mysli, beda w
                stanie zastosowac reguly gry tak by wyszlo jak chca. Smiem twierdzic, ze tu nie
                reguly gry decyduja a wlasnie ta bezwladnosc. Jak jest determinacja ludzie sa w
                stanie poznac najwieksze zawilosci regul, przewidywac konsekwencje i pilnowac
                by reguly byly przestrzegane.

Okolicznosc smierci papieza moze byc wlasnie takim impulsem, bo jak wspomnialem
                wczesniej emocje zwiazane z religia naleza do najintensywniejszych.

Wierze, ze po smierci papieza Jana Pawla II przyjdzie czas nie tylko na tlumna
                obecnosc z przy Nim, ale takze na glebsza refleksje tlumow nad Jego nauczaniem.
                Jak wspomnial w jednym z wywiadow bp. Pieronek, papiez glosil Ewangelie.

Nie chce udawac, ze ze wszystkim co Jan Pawel II robil calkowicie sie zgadzam.
                Bedac szczerym tak stwierdzic nie moge. Caly kult swietych nie znajduje oparcie
                w Pismie Swietym. Ale tam, gdzie Jego nauczanie jest zgodne z Biblia, chetnie
                sluchaja Go nie tylko katolicy.

Mysle, ze tzreba nam w Polsce, a zwlaszcza na Slasku uczyc sie amerykanskiej
                wrazliwosci i przyzwolenia na odmiennosc.
                Zasady obywatelskie Ameryki wyrosly z przeslanek ewangelicznych. Ewangeliczna
                wrazliwosc to czynic i zachowywac sie tak, jak chcialoby sie, by inni
                traktowali mnie.
                Mat. 7:12
                A więc wszystko, cobyście chcieli, aby wam ludzie czynili, to i wy im czyńcie;
                taki bowiem jest zakon i prorocy.

Ewangeliczna otwartosc to uznawanie, ze jsli ktos nie jest przeciwko nam, jest
                z nami. Dokladnie tak nauczal Pan Jezus:
                Mar. 9:40
                Bo kto nie jest przeciwko nam, ten jest za nami.

Przekladanie ewangelicznych prwad na codzienne zycie to ciezki mozol, ale sie
                oplaca. Zycie na ziemi nigdy nie bylo, nie jest i nie bedzie latwe.
                Posluszenstwo Ewangeli daje rezultaty juz tu na ziemi a wierzacym pewnosc
                ekscytujacej wiecznosci z Bogiem.

Pozdrawiam
                BRO
    • Gość: LD Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 18:28
      Panie KROLL "co by było gdyby było", ale nie było.
    • Gość: ble Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 23:01
      pan kroll chyba przesadzil w obronie flaka... nie mam nic do mniejszosci ale do
      obrazania polskich uczuć religijnych tak!!! i kroll i flak na taczki!!!
    • Gość: pracownik Dał wolne ..... IP: 217.97.165.* 16.04.05, 12:01
      Jestem pracownikiem tego urzędu.Dziwi mnie cała ta dyskusja.Nie dał wolnego?
      Tak ktoś zawyrokował i kłamstwo zostało.Nie miałem zadnych problemów z
      otrzymaniem urlopu.Tak postąpiło wiele osób a część sie wypisała. Nie było
      żadnego przymusu.Urlop dostał każdy nawet jeżeli paraliżowało to pracę jakiegoś
      działu.Czemu tak renomowana gazeta robi taką tanią sensację?
      Piszecie też że nikt tego dnia nie odpracowuje.Osobiscie znam kilka firm które
      właśnie dzisiaj (sobota 16 kwietnia) to czynią.
      Przykre jest że Olesno postrzegane jest jako miasto które nie szanowało naszego
      Papieża.Nic bardziej błędnego.
      • k100 Re: Dał wolne ..... 16.04.05, 17:14
        Jak dawniej malo kto zwracal uwage na Olesno tak teraz dzieki burmistrzowi
        Flakowi i Fritzowi Habrowi wszyscy zagladaja na rece wszystkich z Olesna. Tak
        juz zostanie do czasu az sprawy nie wycisza sie a to moze potrwac i potrwac.
        Przy okazji wypowiedzi 'pracownika' chcialem zapytac sie ilu interesantow
        zostalo zalatwionych w dniu pogrzebu papieza kiedy urzad urzedowal?
        No i jak miasto moze nie szanowac papieza? Nie szanuje p. burmistrz bo nie
        zastosowal sie do ogolnonarodowej zaloby i nakazal prace w tym dniu. A ze jest
        wybierany przez tamtejsza ludnosci to tez jest reprezentantem pogladow
        wiekszoci mieszkancow tych ktorzy jego wybierali.
        • Gość: Oleśnianin Re: Dał wolne ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 15:08
          Wiesz,myśląc w ten sposób mógłbyś ocenić automatycznie mieszkańców opolszczyzny
          i przyrównać ich np do tych z afery ratuszowej.Wiec nie posługuj się taką
          manipulacją.
    • Gość: Kaśka Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 20:05
      Ten człowiek nie ma sumienia!
    • Gość: PAPA Niech żyje Joseph Ratzinger!!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.05, 21:00
      Niech żyje Joseph Ratzinger!!!!
      Niech żyje Papież Benedykt VI
      uff teraz może dasz nam wolne?
      • Gość: m13 Re: Niech żyje Joseph Ratzinger!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 10:55
        Pan Burmistrz nie jest prawdziwym gospodarzem na swoim terenie i za to go
        bardzo cenie że ma rozum i potrafi slepy fanatyzm utrzymac w odpowiednim
        ładzie.Chwała mu za to madre posuniecie.Dosc błaznowania,niezdrowego swietowania
        do roboty juz czas.A swiadectwo swojej wiary mazna w inny sposob okazywac
    • k100 Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 21.04.05, 09:17
      Flaku co powiesz na to co sie wydarzylo? Teraz bede patrzyl kiedy i w jakich
      okolicznosciach bedziesz dawal ludziom wolne czy tez bedzie to zgodne z prawem?
      • stefan_ems Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 21.04.05, 11:51
        k100 napisał:

> Flaku co powiesz na to co sie wydarzylo? Teraz bede patrzyl kiedy i w jakich
        > okolicznosciach bedziesz dawal ludziom wolne czy tez bedzie to zgodne z prawem?
        >

Chyba nie życzysz rychłej śmierci Benkowi XVI, by się o tym przekonać, co?
        • k100 Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 21.04.05, 15:29
          Do papieza nie mam zadnych uwag nie zyje jak najdluzej a jego pontefikat niech
          bedzie owocny. Do Flaka mam wiele uwag i nie zycze jemu niczego dobrego.
          • k100 sprostowanie 22.04.05, 08:59
            w powyzszum moim poscie napisalem 'nie zyje' a winno byc 'niech zyje' za
            pomylke pardon, entschuldigung
    • Gość: behemot Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 21.04.05, 15:46
      Przypominam zapalczywym dyskutantom,ze jest już po pogrzebie,po konklawe a wy
      dalej się młotkujecie o Flaka.Czy warto?
      • Gość: wulkanizator Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 03:18
        Nie dał wolnego na ten pogrzeb? Na kolejny da napewno! Co się go czepiać,
        lepiej oddać do wulkanizacji, napompować i będzie jak nowy. Lepszego człowieka
        ze świecą szukać wśród MN.
        • k100 Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 22.04.05, 09:06
          Pompowaniem nie naprawisz najlepsza jest wymiana na nowe.
          A co krwi napsul to napsul. Ciekawe jak bedzie teraz sie zachowywanie?
          • o.tisk Re: Burmistrz Olesna nie dał ludziom wolnego na p 22.04.05, 09:11
            k100 napisał:

> Pompowaniem nie naprawisz najlepsza jest wymiana na nowe.
            > A co krwi napsul to napsul. Ciekawe jak bedzie teraz sie zachowywanie?

Do k100

Nie pisz tak szybko bo mi sie litery przestawiaja :DDD

pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka