Dodaj do ulubionych

Waśniewski

30.05.06, 14:35
co sądzicie o kandydaturze Waśniewskiego na stołek burmistrza?
Obserwuj wątek
    • randolff Re: Waśniewski 30.05.06, 15:01
      A może na początek napisz gdzie można poznać jego poglądy, przeczytać jakiś
      program, itp? Póki co ja nic nie sądzę, bo nie znam człowieka. Jedyne co wiem
      to to, że jest z LPR.
      • mortimerr Re: Waśniewski 30.05.06, 15:04
        randolff napisał:
        Jedyne co wiem
        > to to, że jest z LPR.

ja nawet tego nie wiedzialam ;)))
        • randolff Re: Waśniewski 30.05.06, 15:09
          Może to i lepiej dla ciebie... przynajmniej nie skreślasz gościa na starcie :)
          • qaz2510 Re: Waśniewski 30.05.06, 15:36
            hmmm kiedys widziałem na forum z fotami jego wizytówke co prawda znam go troche,
            ale nie jestem za jego pogladami - nie chce zyc w "gminie kościółkowej" co nie
            znaczy, ze nie jestem katolikiem -wyznaję zasadę kościół to jedno a polityka i
            zarządzanie dobrem gminy to drugie. Ja osobiście będę głosował na Zielskiego
            jeśli będzie startował.
            • kmsanczia Re: Waśniewski 30.05.06, 15:47
              qaz2510 napisał:
              > Ja osobiście będę głosował na Zielskiego
              > jeśli będzie startował.

No to mamy nowego potencjalnego kandydata, może trochę więcej o nim? :)
              • papirus22 Re: Waśniewski 30.05.06, 15:52
                Z tego co wiem, Marek Zielski nie będzie startował.
                • redakcja.lomianki.info Re: Waśniewski 30.05.06, 16:27
                  Wybory, wybory...
                  a jakie na tą chwile są pewne kandydatury?
                  • robert_58 Re: Waśniewski 30.05.06, 21:25
                    nie tak dawno, jeden z forumowiczów zapewniał, że Pan Waśniewski osobiście
                    zabierze (napisze) głos na niniejszym forum w sprawie kandydowania.
                    Ja wierzę i czekam cierpliwie.
                    • qaz2510 Re: Waśniewski 30.05.06, 21:48
                      nie widze sensu żeby on zabierał głos- jesli bede chciał posłuchać bełkotu to
                      włącze radio maryja albo tv trwam.\
                      Co do M.Zielskiego to troche jestem rozczarowany - liczyłem, że wystartuje - to
                      dobry człowiek.
                      • j46 Re: Waśniewski 30.05.06, 22:03
                        qaz2510
                        Ja też cenię pana M.Zielskiego. Może On, bardziej biegły w materii gminnej,
                        wytypował już kogoś i będzie Cię namawiałbyś oddał głos na wytypowanego przez
                        Niego kandydata.
                        • edoma Re: Waśniewski 30.05.06, 22:14
                          Co do KKW to ja się już wypowiadałam, mam jednakowe zdanie z brycezionem, gośc
                          się nie nadaje. Polecam wątek o prywatyzacji icds. Pozatym jest ... z lpr.
                          • mazowianka Re: Waśniewski 30.05.06, 22:47
                            edomo,dlaczego piszesz że P. KKW się nie nadaje, czyżbyś
                            znała go na tyle dobrze że tak twierdzisz,ja nikogo
                            nie dyskwalifikuję przed spotkaniem się z nim i wysłuchaniem
                            jego racji,warto pójść na spotkanie z P.KW i posłuchać,
                            co ma do zaproponowania, nam mieszkańcom.
                            • papirus22 Re: Waśniewski 30.05.06, 22:50
                              dla edomy kazdy sie nie nadaje poza Sokołem...:)))
                            • athlon_linux Re: Waśniewski 30.05.06, 22:53
                              Ja uważam że KW to dobry człowiek ale bez szans na wybór.
                              Program LPR, z którym się on mocno identyfikuje nie odpowiada mi jako
                              przedsiębiorcy.

• kmsanczia Re: Waśniewski 30.05.06, 23:07
                                Myślisz, że KWW zostawszy burmistrzem od razu zrezygnowałby w gminie z linuxa i
                                przeszedł na windę? ;)
                                • athlon_linux Re: Waśniewski 30.05.06, 23:20
                                  kmsanczia
                                  Z tego co wiem w umigu nie mają linuxa.
                                  A szkoda. Winda niestety górą.

Precz z monopolem!
                                  • qaz2510 Re: Waśniewski 31.05.06, 09:09
                                    Powiem Wam tak!
                                    Miałem przyjemność(?!) poznać Waśniewskiego jeszcze jak agitował przeciwko Unii
                                    Europejskiej co on mi naopowiadał! -ze strace prace jak wejdziemy do unii bo moj
                                    pracodawca spajtuje, że beda ziemie wykupywać, że ceny wywindują do poziomu
                                    takiego, żesobie nie wyobrażamy itd itp - wiem jedno to nawiedzony kościółkowy
                                    człowiek. No i ma wsparcie w osobie swojej żony nauczycielki - tragedia kiedys
                                    uczyła muzyki teraz naucza kalsy młodsze - grono wszechpolaków- brawo Basia:P

Waśniewski to jedna sprawa - inną rzeczą to radni - ilekroć nie jadę rolniczą na
                                    odcinku dziekanów polski do pieńkowa to klne tego nieudolnego radnego -
                                    słyszałem że jedyną rzeczą jaka zrobił w swojej dłuuuugoletniej kadencji to
                                    autobus do kościoła hahhaah]
                                    A! dorwałem ostatnio od starszego mieszkańca dziekanowa jego ulotke z wyborów:P
                                    obiecywał naprawe drogi
                                    kanalizację
                                    wodociągi
                                    a tym czasem przez ten czas nie moża już przejechać Rolniczą z prędkością 50
                                    km/h bo można zawieszenie urwać!
                                    No ale najważniejsze, że są pielgrzymki i leżenie plackiem w kościele - a jako
                                    katecheta w szkołąch zionie nienawiścią do wszystkiego co jest antysokołowskie !
                                    tak chyba Bóg nauczał !

Swoją drogą przeglądałem kieyś forum na stronie podstawówki w Dziekanowie
                                    Polskim - znalazłem tam wspaniały wiersz na temat tego wielce wybitnego
                                    katechety polecam - linku nie podam bo nie pamietam :P

• glupik1 Re: Waśniewski 31.05.06, 19:39
                                      Zawsze budziły mój sprzeciw takie krańcowe postawy, jakie reprezentuje LPR.
                                      Jednocześnie powiedzie gdzie jest ta strona, o której pisze gaz.
                                    • elpr1 Re: Waśniewski 01.06.06, 09:53
                                      qaz2510 napisał:

> Powiem Wam tak!
                                      > Miałem przyjemność(?!) poznać Waśniewskiego jeszcze jak agitował przeciwko
                                      Unii
                                      > Europejskiej co on mi naopowiadał! -ze strace prace jak wejdziemy do unii bo
                                      mo
                                      > j
                                      > pracodawca spajtuje, że beda ziemie wykupywać, że ceny wywindują do poziomu
                                      > takiego, żesobie nie wyobrażamy itd itp - wiem jedno to nawiedzony
                                      kościółkowy
                                      > człowiek. No i ma wsparcie w osobie swojej żony nauczycielki - tragedia kiedys
                                      > uczyła muzyki teraz naucza kalsy młodsze - grono wszechpolaków- brawo Basia:P

Skąd ty się urwałeś nieszczęśniku?
      • atos55 Re: Waśniewski 01.06.06, 00:09

randolff napisał:

> A może na początek napisz gdzie można poznać jego poglądy, przeczytać jakiś
        > program, itp? Póki co ja nic nie sądzę, bo nie znam człowieka. Jedyne co wiem
        > to to, że jest z LPR.
        >

No i tej wiedzy powinno wystarczyć by nie glosować na niego!
    • glupik1 Re: Waśniewski 31.05.06, 19:50
      No i nie dokończyłem. Uważam, że pomysł prywatyzacji ICDS to totalna pomyłka i
      to z wielu oczywistych powodów. Sądzę, że Pan Waśniewski, ma pomysły rzędu
      obecnego sokoła z droga po wale, przed wałem a obecnie za, przed i po wale.
      Podobno na zebraniu w Dąbrowie przedstawiono wersje, która odchodzi od
      Wisłostrady i nie jest skomunikowana z mostem północnym, bo nie ma jak. A
      następnie skacze z jednej strony wału na drugą rzekomo bez żadnych konsekwencji.
      Wiadomo Burmistrz rzekł wielka woda nam nie grozi, więc jej nigdy nie będzie. A
      że takie przeskakiwanie szosy z jednej strony wału wiślanego na drugą będzie
      powodowało spiętrzanie się wód powodziowych, więc trzeba przerobić wały po obu
      stronach rzeki, nasz znakomity krasomówca, pełen inicjatywy twórca nasypów z
      wiślanego piasku milczy.
      • robert_58 Re: Waśniewski 31.05.06, 22:09
        hm...
        czekam i czekam na zabranie głosu przez Pana Waśniewskiego, co obiecał jeden z
        forumowiczów związanych z nim światopoglądowo chyba.

Wobec postów Gaz2510 (chyba o groźbę klerykalizmu chodzi) oraz Glupik1 (domysły
        i koncepcje P. Waśniewskiego w zakresie prowadzenia drogi po wale), proponuję:

Szanowny Panie Waśniewski,
        bardzo proszę o zabranie głosu na niniejszym forum i ustosunkowanie się do
        zamieszczonych wypowiedzi. Rozumiem, że moja prośba może zostać zignorowana -
        nie ma przecież obowiązku udzielania odpowiedzi na forum publicznym.
        Sądzę jednak, że zabranie głosu przez Pana w ramach forum nie będzie ujmą dla
        Pana, a wręcz przeciwnie, być może przysporzy Panu sympatyków.
        Pozdrawiam.
        • esscort Re: Waśniewski 31.05.06, 22:21
          hej, Robert, chciałbys złożyc jakąś ofertę kandydatowi na burmistrza? Przecież
          on ma stronę www. Tam jest adres itp. Możesz napisac, przedstawić się, poprosic
          o opinię. Nie wymuszaj na człowieku, by zabierał głos na forum, na którym tylko
          on bylby nieanonimowy i mógłby sie narazić na jakieś inwektywy ze strony
          rożnych niezrównoważonych osobniczek i osobników, których tutaj jest kilka. Ja -
          chociaż nie jestem zwolennikiem LPR - na jego miejscu bym nie ryzykował. Bo po
          co ma np. usłyszeć, że jest z zapyzialych słomianek albo zeby się o...olił.
          Przecież to są (no, bywają) tutejsze standardy.
          • robert_58 Re: Waśniewski 31.05.06, 22:40
            Ess,
            z jednej strony na forum, z powodu pełnienia funkcji publicznych, odnoszę
            wrażenie braku ograniczeń w komentowaniu postaw czy też czynów.
            Z drugiej strony piszesz, żeby nie wymuszać odpowiedzi. Nie wymuszam (chyba, że
            dobrałem nieodpowiednie słowa). Zaraz potem piszesz, że nie będzie anonimowy -
            już nie jest. Dyskusja przerodzi się w rzucanie inwektywów - tak źle chyba tutaj
            nie jest. Ryzyko otrzymywania inwektywów przez osobę publiczną istnieje chyba na
            każdym kroku.

Być może w ocenie P. Waśniewskiego forum niniejsze nie jest "godne" aby zabierać
            głos. Ja bym z taką ewentualną postawą polemizował.

I pisanie na stronie www kandydata. No wybacz Ess. Ja nie mam w zwyczaju
            przepisywać zamieszczonych tutaj postów lub kopiowanie myśli w nich zawartych do
            strony kandydata.

Jeżeli P. Waśniewski nie ma zamiaru odpowiadać na tym forum - trudno. Jak już
            pisałem, nie ma takiego obowiązku i należy to uszanować. Po prostu dla mnie to
            przykre trochę. Zawiedziony będę.
            • edoma Re: Waśniewski 31.05.06, 23:47
              Tak, ja też uważam, że jak sie jest kandydatem na b. to nic się nie stanie
              złego z powodu osobistego odezwania się.
              Nawet by wypadało moim zdaniem, np napisać"
              "Szanowni uczestnicy Forum,
              Bardzo dziękuję za zainteresowanie okazane mi jako kandydatowi na urząd
              Burmistrza łomianek.
              Zwolenników i przeciwników zapraszam do odwiedzenia mojej strony : ...... .
              Pozdrawiam, KKW "
              Ale czy to jest w stylu Działaczy lpr ? Kudy im do klasycznej endecji, kudy.
              • esscort Re: Waśniewski 01.06.06, 08:24
                To dlaczego Edomo i Robercie nie zaprosicie w pierwszej kolejnoiści tego
                urzędnika, waszego idola, jak on się nazywa..., a już wiem! Sokołowskiego, żeby
                nas powitał tutaj na forum, podziękował za zainteresowanie jego osobą :))
                Robert, mówiąc o anonimowości nie mialem na myśli Waśniewskiego lecz nas -
                uczestników forum. A czy nie byłoby inwektyw? No nie wiem... Raczej wątpię.
                Dlaczego ktoś miałby sie na to narażać? Nie rozumiem zdania: "I pisanie na
                stronie www kandydata. No wybacz Ess. Ja nie mam w zwyczaju
                przepisywać zamieszczonych tutaj postów lub kopiowanie myśli w nich zawartych do
                strony kandydata". Co miałbyś niby przepisywać i dlaczego? Jeżeli masz jakieś
                pytania, to je zadaj i już.

PS. Nie jestem zwolennikiem p. Waśniewskiego.
                • papirus22 Re: Waśniewski 01.06.06, 08:32
                  ESS
                  Oczywiście, najpierw niech wejdzie tu Sokołowski!
                  w końcu skoro edoma i inne sokołowe nicki nie potrafia odpowiedziec choćby na
                  moje proste pytania, to może sam sokół odpisze. Ja ciagle czekam...
                  • esscort Re: Waśniewski 01.06.06, 08:52
                    No to teraz Sokołowski musi tu zawitać, bo jak nie, to zaraz Edoma napisze, w
                    jakim to jest stylu i kudy mu do kogo.
                    • esscort Re: Waśniewski 01.06.06, 08:53
                      I Robert wyrazi swój szczery żal
        • elpr1 Re: Waśniewski 01.06.06, 09:37
          Robert_58 to ja obiecywałem, że Konrad Waśniewski odpowie na pytania
          forumowiczów i słowa dotrzyma, problem polega na tym, że w tej chwili tam gdzie
          mieszka nie ma warunków do założenia neostrady, ale postaramy się, aby
          przynajmniej raz w tygodniu na pytania postawione odpowiedział, myślę o sobocie.
          • robert_58 Re: Waśniewski 01.06.06, 10:21
            elpr1 napisał:

> Robert_58 to ja obiecywałem, że Konrad Waśniewski odpowie na pytania
            > forumowiczów i słowa dotrzyma, problem polega na tym, że w tej chwili tam gdzie
            >
            > mieszka nie ma warunków do założenia neostrady, ale postaramy się, aby
            > przynajmniej raz w tygodniu na pytania postawione odpowiedział, myślę o sobocie

I jest OK.
            Chcieć to móc. Dzięki Elpr.

Odnośnie Sokołowskiego.
            Oczywiście, że będzie mi żal, że nie zabierze głosu w dyskusji - jako kandydat
            na fotel burmistrza. Choć z drugiej strony był on już tutaj przywoływany
            niejednokrotnie. I nic.
          • qaz2510 Re: Waśniewski 01.06.06, 15:56
            koleś co ty gadasz?
            mieszka w dziekanowie nowym na rolniczej a tam wokolo wszyscy maja neostrade!
            hahahhaha]
      • elpr1 Re: Waśniewski 01.06.06, 09:49
        Glupik1 nie powtarzaj bzdur edomy, kolejny raz zapraszam do przeczytania:
        wasniewski.lpr.pl/pliki/napisal.html
        wasniewski.lpr.pl/
        • frags Re: Waśniewski 01.06.06, 10:31
          A ja tam zagłosuje na Sokołowskiego. Mam kilka powodów
          1. Mam wodę i kanalizację - olewam więc argumenty o zacowaniu higienicznym miasta Ł.
          2. Sokołowski to petryfikacja tego, co jest dotychczas, a mi w tej chwili w
          mieście Ł. niczego nie brakuje
          3. Sokołowski to szansa na zabudowę deweloperską nieużytków przy Jeziornej - jak
          wynika z miejsowego planu zagospodarowania. Mi ten plan odpowiada, bo jedyne, do
          czego mógłbym się w mieście Ł. przyczepić to nierówny może 80 metrowy kawałek
          drogi na Jeziornej. Będą osiedla, będzie nacisk na asfaltowanie.
          4. Sokołowski to szansa na hipermarket, na którym mi zależy, bo będzie blisko po
          zakupy.
          5. Argument o tym, że Sokołowski to trasa po wale wiślanym nie trafia do mnie -
          wariant tej trasy już upadł dawno
          6. Podoba mi się ICDS i idea Cntrum Rowerowego - skoro wszystko, co mi potrzeba
          mam, niech rozbudowuje sie infrastruktura rozrywkowa.

takie jest moje zdanie...
          • frags Re: Waśniewski 01.06.06, 10:34
            P.S. "zacowanie" specjalnie dla papirusa - że myślę o reformie języka, Drabbu -
            żeby mógł zrobić mi lekcję i krzysioma bo go nie lubię...
          • robert_58 Re: Waśniewski 01.06.06, 10:34
            ;-)
            • esscort Re: Waśniewski 01.06.06, 10:41
              robert_58 napisał:

> ;-)

;)
            • papirus22 Re: Waśniewski 01.06.06, 10:41
              Frags jakie to szczęście, że ty robisz tylko 16 kroków:)
              • frags Re: Waśniewski 01.06.06, 10:43
                ale głos mam jak prawdziwy wielokrokowiec...
                • papirus22 Re: Waśniewski 01.06.06, 10:52
                  na szczęście tylko jeden.
                  • frags Re: Waśniewski 01.06.06, 10:57
                    Moim zdaniem szesnastokrokowców jest znacznie więcej. Na Wasz apel meldujemy się
                    w miasteczku Ł. i... głosujemy...
                    • papirus22 Re: Waśniewski 01.06.06, 11:00
                      Fragi, 16 krokowcy w większości nie chodza na wybory, Ty będziesz wyjątkiem.
                      • esscort Re: Waśniewski 01.06.06, 11:03
                        Frags oczywiście nadal ściemnia. Jestem pewny, że w rzeczywistości drukuje, a
                        potem w nocy roznosi sąsiadom biuletyn Leć sokole.
                        • papirus22 Re: Waśniewski 01.06.06, 11:35
                          NO tak Ci niby zwolennicy Sokoła sa jacys pokrętni np. Edoma:)
                          • ilexx Re: Waśniewski 01.06.06, 11:45
                            mnie nazwisko się źle kojarzy - po co nam dodatkowe waśnie
          • drabbu Re: Waśniewski - do Fragsa 01.06.06, 18:33
            Fragsie, otóż z powodu jednego "zacowania" wcale mi się nie chce dawać Ci
            lekcji;
            gdybyś chociaż napisał "sacofanie" to jeszcze...

Natomiast, na użytek dyskusji i tylko dlatego poważnie przyjmując Twoje
            argumenty za burmistrzem S.: zauważ, że nic z tego co wymieniasz, za
            Sokołowskim wcale a wcale nie przemawia.

"Zabudowę deweloperską nieużytków przy Jeziornej" jest w stanie przyciągnąć
            dowolny inny burmistrz i być może bardziej sensowną. Przecież osiedla przy
            Jeziornej już są i dalsze się budują, ale szutrówka pozostaje.

Podobnie z "szansą na hipermarket" - która nie zależy od któregokolwiek
            burmistrza - przynajmniej nie w głównej mierze. Zależy to przede wszystkim od
            jakiejś sieci supermarketowej, zainteresowanej tym kawałkiem terenu.

Natomiast od burmistrza zależy wynegocjowanie dobrych warunków "osiedlenia się"
            w Łomiankach supermarketu (gdyby miał powstać), np. takich jak zapewnienie
            właściwych dojazdów i zapewnienie tego, że dojeżdżający doń klienci nie będą
            blokować ruchu innym.
            Już najmniej szansę na to daje Sokołowski, bo po prostu nie potrafi - a co komu
            z supermarketu, do którego, choć jest blisko, nie można wygodnie podjechać?

[Nawiasem mówiąc, nie bardzo dla mnie jest zrozumiała chęć typu "aby
            tylko było blisko do supermarketu" u posiadaczy samochodów. Miałbym znacznie
            bliżej, używam roweru, a supermarket wcale mi się nie śni po nocach]

Z tego, co napisałeś wynika moim zdaniem, że osoba przyszłego burmistrza
            powinna być Ci obojętna i chyba obojętna jest.
            Odradzałbym Ci jednak głosowanie na Sokoła.
            Proponuję najpierw,abyś się poważnie zastanowił, czy rzeczywiście masz już
            wszystko co potrzeba.
            Czyli, czy p.S.- jako burmistrz - daje szansę wypełnienia
            jakichś Twoich nowych potrzeb? Sam piszesz, że "Sokołowski to petryfikacja
            tego, co jest dotychczas", a więc...
            Petryfikacja oznacza zarazem pozostawanie w tyle - a to z kolei może wcale
            niekorzystnie się odbić na wartości Twego domu, który (jak sam pisałeś)
            chciałbyś może kiedyś zbyć za dobrą cenę.

"Mam wodę i kanalizację - olewam więc argumenty o zacowaniu higienicznym mias
            ta Ł." - daruję sobie też pisanie o egoizmie, egocentryzmie etc.; skoro już
            masz, to jakaż Ci różnica, kto jest burmistrzem?

Wyrażam natomiast śmiałe (może nadto śmiałe) przypuszczenie, że być może masz
            w Ł.jakichś przyjaciół? Jeszcze raz przepraszam za tak śmiałą hipotezę, ale
            załóżmy...?
            Jakichś bliskich znajomych? Słowem, ludzi na których Ci zależy? Czy oni też
            mogą olewać te argumenty? Jeśli nie mogą, to choćby w ich interesie - nie
            opowiadaj się za p.S.
            • papirus22 Re: Waśniewski - do Fragsa 01.06.06, 18:43
              Drabu świetna analiza, ale szkoda czasu...:)
              • frags Re: Waśniewski - do Fragsa 01.06.06, 19:25
                Brawo Drabbu. nie przekonałeś mnie, ale zupełnie nieźle. Celne, wartkie,
                solidne. Pozostaję przy swoim zdaniu.
                • papirus22 Re: Waśniewski - do Fragsa 01.06.06, 20:13
                  nie ma co przekonywac betonu, to zwykła strata czasu. Licze że fragi w dniu
                  wyborów dojdzie 8 króków odwróci sie na pięcie i wróci... do domku:)
                  • frags Re: Waśniewski - do Fragsa 01.06.06, 20:16
                    Nie, papku. 8 kroków, samochód, potem może za 20 kroków, ponownie 20, samochód i
                    znów 8 do domku. Skoro uważasz, że sprawy Łomianek są tk istotne, zagłosuję.
                    • papirus22 Re: Waśniewski - do Fragsa 01.06.06, 20:57
                      fragi wybory to obywatelski obowiązek, jak nie pójdziesz to znaczy nie masz
                      zdania. Nie ważne na kogo głosujesz ale na wybory nalezy iść, oczywiście będę
                      robił wszystko, abyś nie popełnił błędu głosowania na Sokoła. Choć zdaję sobie
                      sprawę, że przez przekore zrobisz inaczej:(
        • qaz2510 Re: Waśniewski 01.06.06, 20:47
          elpr1 chyba twoj kandydat ma zepsuta stronę - nie stać go na dobry hosting?
          może powinien iść do kiliszka zeby mu z tacy dał pare groszy:P
          nadal nie rozumiem Twojego stwierdzenia - no gdzie ten wasniewski mieszka - nie
          słyszałem zeby ktos miał problem ze stalym laczem w jego okolicach - tam maja
          niektorzy neostrade 1 megowa wiec synchronizacja jest ok :) a może po prostu on
          najzwyczajniej w świecie sępi na net?
          • edoma Re: Waśniewski 02.06.06, 22:43
            Proszę Cię qaz2510
            nie zaczepiaj
            w taki sposób
            łomiankowskich
            duchownych osób.
            bo wyborcy Romana
            padną wnet na kolana.
            • kmsanczia Re: Waśniewski 02.06.06, 22:47
              Duchownych?? Nie wiedziałam, że Waśniewksi jest księdzem.
              • edoma Re: Waśniewski 02.06.06, 22:57
                Nie jest i chyba nie będzie. Oczywiście chodzi o ks Kiliszka.
                • qaz2510 Re: Waśniewski 03.06.06, 10:01
                  Kochani!
                  Ja z natury nie cierpie kleru - ale to inna sprawa - ale jak jakiś psi narząd
                  typu elper1 pisze, że on nie może odpowiedziec bo nie mozna mieć netu to ja nie
                  rozumiem - bo przed domem w którym on mieszka ktoś ma neostrade i za nim jakieś
                  500m w strone Pieńkowa na neostrade a na dodatek Dziekanów jest pokryty
                  radiówka Arma to ja nie rozumiem tego gościa !
                  Jak elper1 może twierdzić,że Waśniewski nie możę podłączyc się do sieci - to
                  już na początku powstaje zakłamanie bardzo proste do zweryfikowania - Ja na
                  miejscu elper1 bym poszedł plackiem leżeć do kościoła za te kłamstwo - no ale
                  coż poradzić LPR całe jest zakłamane
                  HAHAHA
                  • janek9912 Re: Waśniewski 03.06.06, 11:34

:-c
                  • esscort Re: Waśniewski 03.06.06, 12:29
                    I co Robert, nadal uważasz, że kandydat na burmistrza powinien sie tu wdawać w
                    połajanki?
    • kw40 witam wszystkich 03.06.06, 13:21
      Przepraszam wszystkich za opóźnioną reakcję na głosy z Forum. Pewną przeszkodą,
      nie najważniejszą, jest brak stałego łącza internetowego. Wykorzystując
      połączenie modemowe można osiwieć ze złości na ten internetowy dyliżans.
      Odpowiadając na niektóre głosy powiem, że po kilku, nieudanych z powoddów
      technicznych, próbach podłączenia neostrady odpuściłem sobie do czasu
      modernizacji linii tel. w Dziekanowie. Z innych możliwości połączenia do czasu
      wyjaśnienia tego tematu nie będę korzystał.
      Moje dzisiejsze logowanie sie na Forum nie jest deklaracją codziennej
      wielogodzinnej obecności. Po spędzeniu 8 godzin w pracy przed monitorem ponowne
      zasiadanie przed "telewizorem" jest czasem bólem nie do zniesienia. Dlatego -
      bez urazy kiedy odpowiedzi nie zawsze będą na bieżąco.
      Chciałbym zaproponować uporządkowanie naszych przyszłych dyskusji i skupianie
      się na tematach, które stopniowo pojawiać się będą w "Biuletynie
      Łomiankowskim". Skakanie z tematu na temat da efekt grochu z kapustą.
      Jednocześnie, jak rozumiem, traktujemy się wszyscy poważnie i nie pójdziemy w
      kierunku jakiś połajanek lub nastoletnich zgryźliwości jakiegoś
      byłego, "skrzywdzonego" ucznia, który miał pod górkę do szkoły.
      Pozdrawiam.
      Konrad Waśniewski
      • qaz2510 Re: witam wszystkich 03.06.06, 14:12
        Szanowny Panie Konradzie!
        Jak mniemam pije Pan do mnie,że ja jestem 'byłym' uczniem, któremu coś dolega -
        otóż muszę niestety Pana zmartwić - ja nie miałem nic wspólnego z kontaktami Z
        Panem czy Pana drugiej połowy, ja się dochowałem dzieci i bynajmniej nie
        uczeszczają do szkoły w Dziekanowie polskim a nick jakim sie tu posługuje jest
        czysto przypadkowy i łatwy do szybkiego zalogowania, łatwo sprawdzić po układzie
        klawiatury:)
        Może zastanawia sie Pan dlaczego ja zareagowałem na Pana list - sprawa jest
        banalnie prosta- to ja zacząłem ten temat, więc obdieram to w sposób osobisty.
        Jednakże bardzo cieszę się, że zdecydował Pan zabrać głos na forum , liczę na
        merytoryczną dyskusję i na krótkie przedstawienie Pana programu.
        Pozdrawiam
      • esscort Re: witam wszystkich 04.06.06, 11:21
        KW40, pozwole sobie zadać dwa pytania:
        Jak oceniasz dzialaność Łucjana Sokolowskiego w ciagu minionych 8 lat (i
        dlaczego?)? Jakie efekty -Twoim zdaniem - przyniosłoby pełenienie przez
        Sokołowskiego funkcji burmistrza w następnej kadencji?
        • edoma Re: witam wszystkich 04.06.06, 11:40
          Podpisuję się pod pytaniem Esscorta i uzupełniam:
          Czy może Pan rozwinąć swą myśl na temat prywatyzacji icds, zawartą w tekście
          opublikowanym w Biuletynie?
          Czy byłby Pan skłonny do odniesiena się do naszych opinii na ten temat ?
          • qaz2510 Re: witam wszystkich 04.06.06, 11:53
            Czy ma Pan pomysły na odrolnienie pól w Dziekanopwie polskim i Nowym - jakies
            propozycje na upiększenie tych sołectw?
            • ilexx Re: witam wszystkich 04.06.06, 17:16
              A po co odralniać pola w Dziekanowie? Czy nie dość mamy odrolnionych i dawno
              zabudowanych terenów do uzbrojenia i zagospodarowania. Niech czekają na swoją
              kolej, z roku na rok zyskujac na wartości.
          • kw40 Re: witam wszystkich 04.06.06, 20:53
            KW40, pozwole sobie zadać dwa pytania:
            Jak oceniasz dzialaność Łucjana Sokolowskiego w ciagu minionych 8 lat (i
            dlaczego?)? Jakie efekty -Twoim zdaniem - przyniosłoby pełenienie przez
            Sokołowskiego funkcji burmistrza w następnej kadencji?

Jeśli chodzi o ocenę pełnienia przez Łucjana Sokołowskiego funkcji burmistrza,
            to jest ona negatywna. Podstawowym błędem i źródłem licznych wpadek jest według
            mnie sposób sprawowania burmistrzowskiej władzy. Ujmijmy to w punktach.
            1. Jednoosobowe podejmowanie strategicznych decyzji . Przykładem może
            być anulowanie wcześniejszej, własnej decyzji o wygaśnięciu pozwolenia na
            budowę hipermarketu przy ul. Brukowej.
            2. Pomijanie przy podejmowaniu decyzji opinii różnych środowisk, w tym
            opinii kompetentnych osób. Np. sprawa słynnego już deptaka w centrum Łomianek.
            Np. lekceważenie opinii opozycyjnego Klubu Radnych Niezależnych zupełnie tak,
            jakby nie mieli nigdy prawa mieć racji przy formułowaniu poglądów i pomysłów
            3. Brak jawności decyzji. O niektórych tematach mieszkańcy dowiadywali
            się po fakcie i w niepełnym zakresie.
            4. Forsowanie za wszelką cenę (nawet kosztem skłócenia mieszkańców)
            nierealnych pomysłów. Np. obwodnica po wale, która nigdy nie miała szans na
            powstanie. Brniecie w tą koncepcję pozbawiło Łomianki możliwości wpływu na
            kształt projektu technicznego trasy mszczonowskiej, doprowadziło do
            niebezpiecznych zaniechań związanych z remontem wałów przeciwpowodziowych ( zły
            stan obwałowań był argumentem koronnym za obwodnicą). Np. sprawa spalarni
            odpadów.
            5. Utajnianie prawdziwego stanu w jakim znajduje się gminna. Nie
            przychodzi mi do głowy inny powód odmowy udostępnienia dokumentów finansowych
            radnemu Pszczółkowskiemu, nawet po wyroku sądu.
            6. Obniżenie społecznego zaufania do instytucji samorządowych wśród
            mieszkańców. Doszło do tego, że mieszkańcy chcąc dopilnować swoich wysłuchania
            swoich racji tłumnie przychodzą na sesje Rady. W skrajnych przypadkach dochodzi
            do publicznych obelg. Zupełnie niezrozumiały i niedopuszczalny jest brak
            sensownej reakcji na liczne wątpliwości, który rodzi dodatkowe, być może
            nieuzasadnione podejrzenia i spekulacje odnośnie motywów, powiązań i innych.
            Jeśli chodzi o przyszłe efekty ponownej reelekcji, to możemy jedynie
            spekulować. W mojej ocenie nie istnieją przesłanki świadczące o tym, że
            cokolwiek ulegnie zmianie. Po przeczytaniu artykułu w Gazecie Łomiankowskiej
            zachwalającego obwodnicę po wale już po spotkaniu w Józefowie należałoby dojść
            do wniosku, że jest wręcz odwrotnie. Należy spodziewać się dalszego wzrostu
            zadłużenia przy osiągnięciu miernego efektu. Nic nie zmieni się jeśli chodzi o
            charakter i predyspozycje burmistrza. Nie predysponują one do skutecznego
            zarządzania, ale do wykonywania innych funkcji są idealne. W mojej ocenie
            burmistrza jako człowieka - z pośród różnych głosów wybrałbym wątek uczciwego,
            solidnie uformowanego człowieka, który dokonał nieodpowiedniego wyboru drogi
            kariery samorządowej.

Podpisuję się pod pytaniem Esscorta i uzupełniam:
            Czy może Pan rozwinąć swą myśl na temat prywatyzacji icds, zawartą w tekście
            opublikowanym w Biuletynie?
            Czy byłby Pan skłonny do odniesiena się do naszych opinii na ten temat ?

W Biuletynie napisałem:
            „..Innym pomysłem na zdobycie kapitału obrotowego mogłaby być prywatyzacja
            basenu i hali sportowej. Nie ma powodu obawiać się takiej decyzji. Basen jak
            stoi, tak stać będzie służąc w dalszym ciągu wypoczynkowi i rekreacji. Gmina
            niekoniecznie jest dobrym właścicielem obiektów tego typu, skłonnym do
            przerostów administracyjnych i hojnych wydatków. Ewentualny prywatny podmiot z
            punktu widzenia zainwestowanych środków na pewno usunąłby pewne niedogodności,
            przez które spora część mieszkańców Łomianek woli korzystać z basenów w
            Warszawie. W obecnej sytuacji posiadanie przez gminę tego obiektu podobne jest
            do posiadania najnowszego mercedesa garażującego przy domu – lepiance. Ciężko
            zarobione pieniądze mają jednak tą cechę, że ich posiadacze są skłonni raczej
            do kalkulacji niż do bezmyślnego ryzyka. Dlatego w tym przypadku trudno by było
            pozyskać inwestora na korzystnych dla miasta warunkach, które zagwarantują
            zwrot przepłaconych sum. Tego typu kwestie powinny być poddane szerokiej
            dyskusji...”

W powyższym tekście piszę jedynie na temat basenu i hali sportowej a nie szkół.
            Nie jest to sprawa, która powinna być rozpatrywana bez rzeczowej dyskusji i
            konsultacji. Jedyną przesłanką do jej podjęcia jest zrealizowanie podstawowej
            potrzeby Łomianek – dokończenia budowy kanalizacji. Jeżeli okaże się, że
            prywatyzacja basenu i hali sportowej jest jedyną szansą na uzyskanie kapitału
            umożliwiającego uzyskanie funduszy unijnych, to należy poważnie ją rozważyć.
            Uważam, że w tej sprawie powinno być wtedy rozpisane gminne referendum.
            Społeczność Łomianek podejmie sama decyzję co woli mieć basen czy
            skanalizowane miasto. Zadaniem zarządu gminy byłoby opublikowanie rzetelnych
            materiałów. Jeśli chodzi o temat konsultacji społecznych zapraszam do
            przeczytania Biuletynu, który ukaże się niebawem. Aspekty finansowe poruszymy w
            numerach kolejnych.
            • robert_58 Re: witam wszystkich 04.06.06, 21:36
              kw40 napisał:

... Jeżeli okaże się, że
              prywatyzacja basenu i hali sportowej jest jedyną szansą na uzyskanie kapitału
              umożliwiającego uzyskanie funduszy unijnych, to należy poważnie ją rozważyć.
              Uważam, że w tej sprawie powinno być wtedy rozpisane gminne referendum.
              Społeczność Łomianek podejmie sama decyzję co woli mieć basen czy
              skanalizowane miasto....

Ja tu nie widzę potrzeby stawiania takiej alternatywy. Mieszkańcy powinni mieć
              basen i kanalizację zarazem. Zadaniem władz jest/być powinno zaspokojenie
              potrzeb mieszkańców w obu przypadkach Tym bardziej, że basen już istnieje i
              drugiego raczej nie potrzeba).
              • kw40 Re: witam wszystkich 05.06.06, 19:15
                robert_58,
                Łatwo powiedzieć "ja tu nie widzę potrzeby" i "zadaniem władzy". Brzmi to
                trochę jak stwierdzenie, że koniecznie trzeba być pięknym, zdrowym i bogatym.
                Chcę powiedzieć, że być może trzeba będzie przed takim wyborem stanąć.
                Mieszkańcy wtedy będą mieli okazję wypowiedzieć się.
                • robert_58 Re: witam wszystkich 05.06.06, 21:23
                  ok,
                  Kw40.

mam trochę inne zdanie na ten temat, jak i na kwestie referendum.
                  Wybór mieszkańców między basenem a kanalizacją jest zbędny. Basen już stoi.
                  Czyżby prywatyzacja uniemożliwiła mieszkańcom korzystanie z basenu? Nie sądzę,
                  odpłatność istnieje i w chwili obecnej. Zajęcia dla uczniów itd. można chyba
                  wynegocjować przed transakcją z nabywcą. Być może i granice opłat komercyjnych.
                  Pytanie czy znajdzie się nabywca i co zaoferuje.

Jednocześnie nie jestem zwolennikiem referendum w kwestiach podobnych jak
                  powyższa. Włodarze wybrani w demokratycznych wyborach posiadają legitymizację
                  społeczną. Zostają wybrani na podstawie reprezentowanych przez siebie programów.
                  Pytanie się mieszkańców "co sądzą o ..." może doprowadzić do marazmu
                  zarządzania. Dodatkowym problemem może być frekwencja = legitymizacja dla
                  podjętej decyzji.
                  Zadaniem władz jest rządzić w sposób, który zapewni pozytywny rozwój miasta i
                  gminy. Włodarze muszą jednocześnie być świadomi odpowiedzialności jaką biorą na
                  siebie (bycie burmistrzem czy radnym to nie powinien być sposób na życie) jak
                  również nie powinni obawiać się podejmowania decyzji "kontrowersyjnych" czy
                  nowatorskich.
                  Tyle idealizmu.

Pozdrawiam.
                  • robert_58 Re: witam wszystkich 05.06.06, 21:53
                    Kw40
                    czy jest Pan negatywnie nastawiony do utworzonej Spółki wod-kan? Czy sądzi Pan,
                    że w obecnej sytuacji zadłużenia gminy, powołanie Spółki może ułatwić rozwój
                    sieci wod-kan? Jakie są zagrożenia w obecnej formie Spółki i jak można je
                    wyeliminować? A jeżeli nie Spółka to jaki pomysł na finansowanie sieci wod-kan i
                    w jakiej perspektywie czasowej?

Ogólnie - rozwój sieci wod-kan w Łomiankach w świetle Spółki lub bez niej.

Dziękuję.
            • qaz2510 Re: witam wszystkich 04.06.06, 21:36
              Wszystko fajnie pięknie-, ale co z odpowiedzią na moje pytanie? dla mnie te
              okolice są najważniejsze - no i Pan też tutaj mieszka - uprzedzając Pańską
              odpowiedź, że będąc burmistrzem nie może Pan myśleć w kategoriach lokalnych
              tylko całej gminy, proponuję podumanie nad tymi polami(przecież to może być
              okazja dla łomianek - ludzie się przeprowadzają budując nowe domy - z tego
              tytułu opłacają podatek, więc dodatkowe finansowanie dla gminy), nad dziurami w
              jezdni, zniszczonymi chodnikami czy po prostu bezpieczeństwem - ograniczeniem
              niektórych koncesji sklepowych - przecież w gminie jest spory problem z
              alkoholizmem - przykładem niech będzie bar przy szkole w Dziekanowie Polskim -
              jako mieszkaniec tej okolicy na pewno Pan orientuje się, jaki to problem dla
              miejscowych - ile tam tragedii rodzinnych ma zalążek - ostatnio biły się tam
              dwie pijane kobiety - jedna z nich ma małe dzieci, które chodzą do miejscowej
              szkoły - w moim mniemaniu to juz najgorsze, co może spotkać małe dzieci -
              podobnie jest w sklepie na przeciwko tego baru - tam również jest alkohol 3
              posesje od szkoły.
              Jeśli nie może Pan sam odpowiedzieć na to pytanie to może niech Pan wskaże jakąś
              kompetentną osobę -może kandydata na radnego, który by zajął się tymi sprawami.
              Liczę na odpowiedź.
              Pozdrawiam
              • ptasznik11 Re: witam wszystkich 04.06.06, 22:07
                Odmowę udostępnienia przez burmistrza wydruków z kont kięgowych radnemu, Pan
                Konrad zakwalifikował jako chęci ukrycia prawdziwego stanu finansowów gminy.
                ę, że chodzi tu o coś innego. Chodzi o usiłowanie ukrycia : komu, za co i ile
                zostało zapłacone z pieniędzy gminnych. Ja osobiście chcę wiedzieć i
                wyjaśnienia tego będę się domagać od przyszłego burmistrza, czy w tej kadencji
                zostały wydane pieniądze na cele nie związane z zadaniami gminy. Dopuki nie
                będzie pełnej jawności finansów gminy, każdy domysł jest tu uprawniony.
                • kw40 Re: witam wszystkich 05.06.06, 19:17
                  pełna jawność być musi.
              • kw40 Re: witam wszystkich 05.06.06, 19:24
                Tak. Uważam, że nie ma powodu blokowania rozwoju gminy przez reglamentowanie
                terenów pod zabudowę. Natomiast proces odrolniania a potem wydawania pozwoleń
                na budowę na nowych terenach powinien być oparty o przemyślane plany
                zagospodarowania przestrzennego. Perspektywiczny układ drogowy i miejsca
                użyteczności publicznej razem z zaplanowaniem obiektów handlowych powinny być
                szkieletem przyszłej zabudowy pól Dziekanowa Polskiego, Nowego i Leśnego.
                Jakakolwiek prowizorka w tym względzie odbije się przyszłymi kłopotami.
                Przykładem może być zabudowa przy przyszłym kościele w Dziekanowie Leśnym,
                którą miałem okazję obejrzeć przed niedawną, uroczystą Mszą Św.. Bardzo ładne
                domy, ale linia ogrodzeń od strony drogi przesunięta na sąsiednich działkach o
                ok. 1,5m jedna względem drugiej. Właścicieli nie podejrzewam o świadomą,
                dobrowolną rezygnację z cennych metrów pięknego terenu.
                Sądzę, ze dobrym pomysłem byłoby wpuszczenie na omawiane tereny developerów,
                ale po spełnieniu określonych warunków architektonicznych i udziale w powstaniu
                konkretnych fragmentów miejskiej infrastruktury.
                Zadaniem burmistrza w realizacji tych tematów powinno być promowanie wśród
                mieszkańców Dziekanowa korzystnych rozwiązań, które mogłyby być podstawą
                przyszłych planów. Dobre rozegranie tej partii byłoby z korzyścią dla obecnych
                właścicieli i rozwoju gminy. Drugim zadaniem przyszłego burmistrza powinno być
                dążenie do rozwinięcia się wśród mieszkańców świadomości, że kształt gminy i
                jakość życia zależą od nich samych. Z ludźmi trzeba po prostu rozmawiać.
                Dziękuję za zwrócenie uwagi na pozostałe tematy. Stopniowo będę na nie
                odpowiadał. Zresztą poruszymy je w Biuletynach w najblizszym czasie.
            • atos55 Re: witam wszystkich 04.06.06, 22:02
              Muszę z pewnym zaskoczeniem stwierdzić, że p. Waśniewski zaprezentował sie tutaj
              dość przytomnie. Zaskoczenie - w moim przypadku - bierze się z mojego nader
              krytycznego stosunku do jego partii, i jej zideologizowanego programu, ale skoro
              potencjalny kandydat jest w stanie przedstawić racjonalnie brzmiącą krytykę
              obecnego b. (bez domieszki nacjonalizmu i klerykalizmu) to trzeba to docenić.
              Sposób, w jaki krytykuje b. daje nadzieję, że mógłby być partnerem w jakiejś
              koalicji, kierujacej się zasadami demokracji i starającej się uwzględniać opinie
              mieszkańców. To juz sporo, i chociaż ja osobiście nie mógbym głosować na żadnego
              kandydata LPR na burmistrza, ale nie miabym nic przeciwko jego obecności, jako
              przedstawiciela tej partii w Radzie Miejskiej. W końcu parę procent mieszkańców
              Łomianek, czy może nawet więcej, gotowe jest na tę partię głosować. Więc i w
              samorządzie może byc reprezentowana.
              • qaz2510 Re: witam wszystkich 04.06.06, 22:06
                popieram :)
              • krzysiom1 Re: witam wszystkich 04.06.06, 22:06
                Rownież nie jestem fanem LPRu. Jednak uczciwie trzeba przyznać że "nasz"
                łomiankowski LPR w sprawach Łomianek wypowiada się bardzo rozsądnie.
                • ciuciubabka3 Re: witam wszystkich 04.06.06, 22:42
                  Chcę zwrócić uwagę na fakt,że lider LPR-u Roman Giertych mieszka w Łomiankach
                  na Dąbrowie i w związku z tym,czy pan Waśniewski,członek LPR-u będzie
                  autonomicznie podejmował swoje decyzje ,czy jednak będzie skłaniał się w
                  stronę sugestii lidera:).Presja wynikająca z zamieszkiwania w tej samej
                  miejscowości moża być b.duża biorąc pod uwagę wodzowskie zapędy wodza.
                  • esscort Re: witam wszystkich 05.06.06, 00:17
                    Ciuciubapka, myślisz, że Giertych nie ma co robic, tylko zajmować sie
                    Łomiankami? On gra w innej lidze.
                    • mazowianka Re: witam wszystkich 05.06.06, 11:40
                      Jak do tej pory,P.Giertych niczym szczególnym
                      dla dobra społeczności Łomiankowskiej, się nie
                      wykazał,ba chyba nawet żadną aktywnością, On
                      chyba rzeczywiście gra w innej lidze.
                      • edoma Re: witam wszystkich 05.06.06, 12:52
                        Ciekawe, ciekawe, bedę się przyglądać jak poglądy KKW ewoluują.
                        Jako katoliczka i zwolenniczka pojednania nie mogę strawić sloganowej ideologii
                        lpr, to mi bardzo przeszkadza. Obawiam się , że złagodzony ton KKW jest tylko
                        przedwyborczym chwytem.
                        W poprzednim bodaj biuletynie znalazłam cytat ... z dosyć kontrowersyjnym
                        podtekstem. Postaram się go przytoczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka