Gość: Elopo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 07:36 Zastanawiam się do jakiego gimnazjum w Opolu posłać mojego syna od września.Liczę na Wasze podpowiedzi i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zbulwersowany [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 08:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akademik Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 18.04.05, 08:28 a ta ulotka to czasem nie przejaw wolnosci slowa?? jak chca te dziewczynki ukarac??do wiezienia pojda? hehehehe tez mi przewinienie hehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wara Jedno pewne , demokracji w tej szkole nie ma... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 08:50 ...poczekajmy jeszcze trochę aż coś się wydarzy i wtedy ...powołamy komisję,prasa będzie miała o czym pisać. Do dyrekcji szkoły : więcej logiki w myśleniu. Mażna śmiało założyć , że czas w tej szkole się zatrzymał...na ...no właśnie na którym mrocznym roku??? Wszak wybór jest duży...A może wpływy Łukaszenki silne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łopolanin Świat idzie do przodu IP: *.airnet.opole.pl 18.04.05, 10:00 Po pierwsze: byłbym ostrożny z epitetami per zdziry. I ty kiedyś będziesz miał córkę lub wnuczkę i wg tych kryteriów może się okazać zdzirą bo będzie chciała mieć kolczyk nie tylko w uchu. Po drugie: Reakcja dyrekcj: "karać", to typowa komuna. Karać za co? Że głośno wyrażają swoje zdanie ? Pewnie że ich zdanie jest na poziomie nastolatek ale jakie ma być ? Zdaniem dorosłych kobiet ? Mnie osobiście do tego gimnazjum zniechęciły nie ulotki ale reakcja dyrekcji. Po trzecie: Demokracja w szkole ? I może dzieciaki przegłosują, że mogą w każdej chwili i bez ograniczeń wychodzić ze szkoły ? Uczniowie za to powinni wiedzieć DLACZEGO są pewne zarządzenia choć nie wszystkie mogą się im podobać. Po czwarte: Odkryte brzuchy i mini w szkole jest z oczywistych powodów niedopuszczalne ale kolczyk w języku jest dyskusyjny. To czy nasze dzieci będą nosić kolczyki i palić papierosy nie zależy od tego czy będzie to robić jego kolega w szkole tylko od nas rodziców. Po piąte: Pani dyrektor ośmiesza się zrzucając winę za niski poziom nauczania na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mistral Elopo - słów parę z doświadczenia IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 18.04.05, 10:05 Trudny wybór ze szkołą, zawsze znajdzie się wiele "za" i "przeciw". Moje dzieci chodzą do PG 7 przy Oleskiej. Szkoła średniej wielkości (bodaj sześć oddziałów), żelazną ręką zarządzana przez swoją wieloletnią dyrektor (respect), raczej spokojna (szkoła, nie dyrektor - ta potrafi się rozzłościć :)) i nie targana jakimiś subkulturowymi konfliktami ani, tym bardziej, akcjami z zakresu kodeksu karnego. Nauczyciele, jak to ludzie, jedni mocni, inni słabi - ale średni poziom wydaje się być zadowalający. Pamiętać musimy jednak zawsze o podstawowej zasadzie - szkoła ma służyć raczej nauczaniu; od wychowywania są rodzice... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedagożka Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 18.04.05, 10:08 Szkoła powinna się dobrze zastanowić jak się zmienić, by uczniowie nie pisali takich ulotek, lecz by zachęcali swoich kolegów do udania się do tego gimnazjum. Uczennice wykazały się dużym "poczuciem obywatelskim", czego nie należałoby karcić, gdyż powinno dyrekcję cieszyć, że uczniowie zabierają aktywny głos o szkole. A że jest on przykry, to już wina stoi po innej stronie. Uczono mnie, że obecna szkoła XXI wieku jest szkołą dla ucznia a nie nauczyciela. Podobno miała to zmienić reforma, jak widać do niektórych szkół jeszcze nie dotarła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Ulotką w swą szkołę IP: 80.51.233.* 18.04.05, 10:42 proponuję II lo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzik Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 10:47 oj bardzo płaski horyzont prezentuje p.dyrektor PG-2,ani jedna jej wypowiedź nie błyszczy intelektem,a już zwłaszcza ta:"kraty w oknach mamy tylko na parterze". Kłaniają się przepisy BHP i P.Pożarowe,polecam tą wypowiedź odpowiednim służbom panstwowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojciec zawiesis nauczycieli,zwolnic dyrekcje IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 18.04.05, 10:58 przeciez ta szkola to patologia i kabaret oraz ciemnogrod w jednym,,,,,,do prokuratury zglosic ich dzialalnosc przeciwko prawom obywatelkskim,wolnosci i swobodzie wypowiedzi,prpepisim p pozarowym,oraz zdrowemu rozsadkowi,,,,,DLACZEGO JESZCZE DYREKCJA NIE JEST ARESZTOWANA ZA PRZESTEPSTWA,KTORYMI SIE CHLUBI, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozum Re: zawiesis nauczycieli,zwolnic dyrekcje IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.05, 21:45 pocałuj sie w pompe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 13:54 Widzę, że pani dyrektor widzi swoją szkołę w samych superlatywach. Nic dla niej nie jest złe, nie ma żadnych zastrzeżeń. Chciałbym jednak zapytać ile razy pani dyrektor przeprowadzała ewaluacje sposobu nauczania, ile razy uczniowie mieli okazję wypowiedzieć się anonimowo na temat szkołu? Te dziewczyny zrobiły coś co z pozycji prawa nie jest zabronione - skorzystały z wolności słowa. Nie obraziły nikogo, nie wyimeniły nazwisk wraz z wulgaryzmami. To że panią derektor to zabolało to prawidłowo - niech się troszkę pomartwi o swoich uczniów. Oni w przyszłości będą licealistami potem studentami i muszą nauczyć się wolnośći w wyrażaniu swoich opini. Nie chcemy chyba kształcić zastraszonego społeczeństwa (czas komuny minął). Zamiast karać te dziewczyny zapytajcie jak one widzą sposób poprawy. DIALOG pani dyrektor to dobry sposób !!! Pozdrawiam już emerytowanego Pana dyrektora z mojej daaaawnej podstawówki oraz byłą panią dyrektor z mojego liceum daaawnego liceum (oni wiedzą o kogo chodzi)- takich ludzi już nie ma. Dla nich szkoła była życiem, a nie stołkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram uczennice Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.200-68.tampabay.res.rr.com 18.04.05, 15:40 Jak w basni Andersena, funcjonujace poza wewnetrznymi strukturamu oswiaty, dzieci zauwazyly, ze krol jest nagi. Na nic zatem pedagogiczne tresci, szumnie brzmiace slowa, metody i srodki. Pod plaszczykiem rzeczowej wiedzy, wysoce kwalifikowana kadra nie potrafi rozwiazac zwyklych problemow uczniow charakterystycznych dla wieku nastoletniego. Na nic tez awanse nauczycieli, stopnie doskonalenia zawodowego i te wszystkie inne bzdety, skoro fachowa kadra nie zna potrzeb, dazen, marzen swoich podopiecznych. A moze fachowa kadra za bardzo obciazona naukowymi ambicjami zapomina, ze podmiotem jej dzialan sa uczniowie gimnazjum a nie studenci Sorbony. Wyraznie tez cos tutaj zatrzymalo sie w czasie, wszyscy wiemy, ze najlepszym srodkiem roudzenia motywacji uczniow jest odpowiedni system nagrod a nie kar i to od razu tych najwyzszego kalibra. Ciagle zapominamy, ze czasy komuny, ponoc sie juz skonczyly, szkoda,ze nie w polskich szkolach, gdzie zarzadzajacy swoje stolki zawdzieczaja wewnetrznym ukladom, a nie talentom przywodczym i pedagogicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozum Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.05, 21:46 a łeb im ogolić, tym gó..arom z ulotkami i do Afryki won Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennica pg2 hahahahhahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 17:17 poniewaz jestem doskonale zaznajomiona z sytuacją ktora miala miejsce w sobote i kolejnych dniach skomentuje pewne aspekty z artykulu "Ulotką w swą szkołę": Po piewsze pragnę zaznaczyć, iz "szanowny pan dziennikarz" nei wykazalal sie zbyt duzą lojalnoscią, gdyz zmodyfikowal pewne fakty (no ale zawsze trzeba szukac sensacji tam gdzie jej nie ma, pieniazki najwazniejsze). 1. uczennice byly dwie 2. "...bez zbednych ceregieli rozdawaly ulotki...". Tak. To bardzo ciekawe. ze wzgledu na to ze na otwarte drzwi przyszlo moze 5osob uczennice zdazyly wypuscic w obieg dwie, powtarzam DWIE, ulotki. w dodatku jedna trafila do aktualnego ucznia pg2, a druga w rece "pana z aparatem" //czyzby juz bylo wiadomo skąd gazeta wyborcza miala jakiekolwiek informacje o alym zdarzeniu?// 3.o tym, ze zamykanie toalet bylo dezycją samorzadu, slysze pierwszy raz. szkoda. 4. kraty tylko na pierwszym pietrze. fantastyczny argument. bardzo czesto skaczemy z drugiego pietrA. na to oczywiscie dostajemy pozwolenie. dziekujemy! 5. bezpieczenstwo na wychowaniu fizycznym. wow. to faktycznie ogromny problem sciągnąc mna 45minut kolczyki.... 6. co do ostatniego punktu az brak mi slow. niejednokrotnie zglaszane byly przypadki zrywania i palenia naszywek. niejednokrotnie slyszalam krzyk "bruuuuuuudasy" pod adresem osob ubierajaych sie na czarno. tak tylko. bez emocji. mam nadzieje ze dyrekcja mnie nie ukarze:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracz szkoła to syf !!! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 18.04.05, 17:44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka W całym tym z......m kraju ten kto ma odwage powie IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 18.04.05, 18:48 W całym tym z......m kraju ten kto ma odwage powiedzieć prawdę musi byc ukarany. Lepiej ukarac, zamknąć usta mówiącym prawdę niż zweryfikowac swoje postępowanie a co najważniejsze nikt nie chce powiedzieć : tak to również nsza wina. Najlepiej zwalić odpowiedzialnośc na innych, obarczyc winą młodzież. Zapomiały baby jak same kiedyś były młode i ubierały się inaczej niż 50 latki. Panie nauczycielki kogo chcecie kara ć i za co? za prawdę, odwagę? Wstyd , nie jesteście 100% pedagogami skoro w ten sposób załatwiacie problem/ radze zastanowic sie nad sobą i nad całą sytuacją. Jeszcze jest czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdegustowana Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:21 „ Błogosławiony, kto nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa.” Czytając dzisiejszy artykuł oraz komentarze postanowiłam zadedykować te słowa Juliana Tuwima przede wszystkim panu, panie Redaktorze oraz wszystkim, którzy muszą się dowartościować tym, że krytykują i poniżają innych. Mam dziecko w trzeciej klasie gimnazjum. Chciałam zapytać rodziców innych gimnazjalistów ile czasu poświęcili, by pomóc w zorganizowaniu jakiejkolwiek szkolnej imprezy? Czy sprawdziliście Państwo chociaż raz, jak zachowują się Wasze pociechy tam, gdzie wydaje im się, że ich nie widzicie? Czy zanim napisaliście swój komentarz zaglądaliście Państwo na stronę gimnazjum, żeby zobaczyć jakie ma osiągnięcia? Czy w końcu panie Redaktorze, w sobotę na pewno byliśmy w tej samej szkole? Ja widziałam wielką pracę Uczniów i ich Nauczycieli, którą włożyli w realizację projektu edukacyjnego „Ogień”, a czyżby Pana zainteresowała tylko tania sensacja? Zdegustowana Państwa postawą matka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: popieram uczennice Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.200-68.tampabay.res.rr.com 18.04.05, 22:21 Czy nie uwaza Pani, ze przygotowanie jednego pokazowego dnia, programu itp. nie jest swiadectwem tego co rzeczywiscie szkola reprezentuje. To tylko tzw.pokazowka o jakim zaangazowaniu rodzicu pani mowi?. Kiedys uczestniczylam w pierwszomajowych pochodach, w ktore zaangazowani byli moi rodzice, dziadkowie i ja> I co z tego wyszlo, a wszystko po to " by Polska rosla w sile, a ludzie zyli Dostatniej> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysląca Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 12:27 Ja nie stanę tu ani za uczniami ani za szkołą... stanę za mądrością a ona mieści się i w nich i w niej. Widzę uczniow i nauczycieli zaangażowanych, mających pomysły, chcących coś zmienić choć nie zawsze to się udaje, jak to w życiu - w sejmie, na poczcie, na przystanku, na basenie.... Widze też uczniów i nauczycieli krytykanckich, niezadowolonych, w bezruchu, nie czyniących nic. Jak w życiu jedni są lepsi drudzy gorsi. Można zadac pytanie.. czy dziewczyny pisząc tę ulotkę naprawdę chcialy coś zienić? Czy wykorzystały wszystkie drogi do zmiany? Czy angażowały się w życie szkoły? Zostawiam to ich sumieniu. Tylko dlaczego ich wypowiedz rani uczniów ktorzy po lekcjach zostają by poszerzać wiedzę, rozwijać zainteresowania. Tych ktorzy jadą na konkursy, zawody i zdobywają tam laury. Tych którzy tworzą własne spektakle, wystawy, malują, śpiewają... Tylko dlaczego rani to tych nauczycili którzy poświęcają swój czas uczniom, uśmiechają się do nich i starają się im pomóc. Tych ktorzy lubią młodzież bez wzglądu na to jakiej subkultury są przedstawicielami. Nauczycieli ktorzy mają dużą wiedzą i starają się ją przekazać, uczniom ktorzy nie zawsze chcą słuchać. Dlaczego to uderza właśnie w tych "dobrych" uczniow i nauczycieli. A to dlatego że uczennice ktore napisaly ulotkę nie wpsomniały nic o nich... I ZNÓW DOBRO ŻYJE W CIENIU ZŁA. A chyba dziewczynom nie o to chodzilo. Jakby były szczere w swych intencjach były by też obiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myśląca inaczej Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 15:41 o tym wszystkim szkola powiedziala podczas drzwi otwartych o fantastycznych wynikach, o zaangazowaniu uczniow i nauczycieli. o tym, o czym napisaly dziewczyny, szkola nie powiedziala. moze dlatego byly "nieobiektywne"? proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulotka Re: myśląca inaczej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 16:44 współczuję Ci....dla Ciebie wszystko chyba jest zbyt proste. Tak to już jest z prostackiego punktu widzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.i. Re: myśląca inaczej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 21:50 gdyby sie na prawde znalo sytuacje wtedy mialoby sie swiadomosc ze sprawa jest prosta, tylko rozdmuchana na sile przez gazete wyborcza. dziekuje za wspolczucie choc mysle ze bylo nieopisanie falszywe. notabene proponuje zapoznac sie blizej z roznicami "prostoty" i "prostactwa". mam nadzieje ze wyciagniesz stosowne wnioski, droga Ulotko. i skonczysz obrazac ludzi, majac tylko swoje subiektywne zdanie. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weglowodan Re: myśląca inaczej... IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 24.04.05, 06:48 Zgadzam sie. Wszystkiemu w miescie winne redaktory. Do dolu z wapnem tych szkodnikow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myśląca Re: myśląca inaczej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 20:03 Ja cię rozumiem każda strona miała rację ... ale dlaczego gazeta wobec tego nie wspomniała nic o wysiłku tych ludzi a tylko o ulotkach ? Bo zło jest bardziej medialne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczennica PG2 Re: Ulotką w swą szkołę IP: 80.55.201.* 18.04.05, 19:47 Moja opinia jest taka : " ...co wolno wojewodzie to nie tobie....." To co jest zawarte w tych ulotkach to nie jest prawda.. jestem uczennica owej szkoły.. i jestem zadowolona z jej wyboru. Sa jednak warunki, ktore musza spełniać wszyscy uczniowie.. co do wygladu (dziewczyn - wyzywajacy strój , mocny makijaz itd.)TO JEST SZKOŁA a nie .. homo niewiadomo.. Moze pani spokojnie wysłac syna do PG2 przy ulicy Reymonta 43. Trafny wybór. (gdybym sadziła inaczej z pewnoscia nie chodziła bym dzis do tej szkoły ) Decyzja nalezy do pani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 22:29 jesli dzieciak chce się uczyć to pg 7 jesli chce miec dużo znajomych i totalny luzik (bez chamstwa) to chillautowa jest ósemka , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: law Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 18.04.05, 21:55 Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGG Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 18.04.05, 22:17 W całym tym tyglu róznych poglądow i racji, dla mnie jedna sprawa jest prosta jak budowa cepa. Jeśli miała w ogóle pomysł, żeby wyrzucić uczennice za wyrażenie poglądów w tak demokratyczny sposób, to przekresliła swoją karierę dyrektora . Czego taka osoba nauczy? Nie chcę jej w żadnej szkole. Niech uczy przedmiotu dorosłych na platnych kursach, bo pedagogiem to nie jest napewno. Mozna cale życie z kims przezyc, a nagle przychodzi tzw moment podbramkowy i zupa wylana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z boku Re:law IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 23:09 Problem w tym...że prawo takie może mieć każdy. Wolność wtedy jest prawdziwa, jeśli nie wychodzi swoimi granicami poza wolność innych ludzi. Wydaje mi się, że należy uważać na opinie jakie tak dokumentnie się przekazuje. Młodzież w gimnazjum, to nie są dzieci nie znające granicy między dobrem a złem. Są rzeczy, które wypada...i nie wypada robić. Niedługo po ulicach Opola będą krążyły wyrostki z urojonym ADHD... i strach będzie się pokazać na ulicy. Przykre jest jedynie to, że uderza to w uczniów mądrych, rozumnych, którzy wiedzą po co chodzą do szkoły i wiedzą jak korzystać z możliwości, które im się podsuwa. Hmmm...zastanawiam się dlaczego żaden nauczyciel nie bawi się w odpowiedzi na te głupie zarzuty.. Większość nauczycieli wie, że praca w gimnazjum jest bodaj natrudniejszą... Dlaczego studenci odczuwają paniczny strach przed praktykami studenckimi w gimnazjach? Życzę studentom, żeby też poczuli prawo Art. 54 :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama absolwenta p.Raszka to porażka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 23:43 Prosze Państwa-miałam watpliwą przyjemność poznać ową kiepska dyrektorkę!Nawet dzieci o niej mówiły "porażka"!Kultura osobista-na niskim poziomie,oczywiście karanie,zespoły wychowawcze-to główna metoda radzenia sobie z trudnościami.Trudnoscia zawsze jest dla niej-odmienne zdanie,swoboda wypowiedzi,inność ucznia.Kompletnie nie radzi sobie z dziecmi!Prymitywny terroryzm,ponizanie>Nie lubi swojej roboty,młodziezy-zachowanie jak baba w maglu!Nie chce mi sie pisac więcej-choc mogłabym duuuużo!Mam nadzieję,że kuratorium wyciągnie wnioski,a konsekwencje łamania prawa poniesie owa "strażniczka prawa"Istna komedia-jak tam do tej szkoły chodziłam-to na samym wejściu pieknie wypisane były PRAWA DZIECKA!!!Już wówczas były notorycznie łamane!Żałuję,ze to ja kiedyś nie zrobiłam tego co te dzielne dziewczyny-znam wielu rodziców,którzy mieli ochotę pojsc na skargę na p.Raszkę- do kuratorium,nienawidzili tej szkoły równie silnie jak ich dzieci!!!Przecież to nie jest normalne! Wierzę,że pan Iszczuk zachowa przytomność umysłu i nie pozwoli skrzywdzic tych dzieci.Całe szczęscie,ze wypowiedział się w ten sposób! Przeciez ich postawa to akt desperacji ale i niezwykła odwaga-Szacunek Dziewczynki! W tej szkole są nauczyciele załośni-naśladują swego wodza???Wstyd i hańba!Moze wreszcie czas to zmienić?Może czas by niektorzy nauczyciele poszli sprzedawac marchew-bo może mniej szkody wyrzadzą?A gdzie pedagog???Dlaczego nie powstrzymuje szaleństwa dyrektorki?To tez świadczy o całej szkole-krązy opinia ,ze to najgorsze gimnazjum w Opolu-Hej!Pobudka-Wydział Oświaty,Kuratorium!!!Bo jak to się przedostanie do prasy krajowej???hihihi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracz Nauczyciele to mafia utrzymywana za nasze pie.... IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 19.04.05, 15:24 ...niądze. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Mamuśka..!! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 19.04.05, 15:35 Myslę że Twój syn pisze lepiej od Ciebie,bo z tego co napisałaś trudno cos zrozumieć.Kupa słow,a treści zero,ogólnie anonimowy donosik.....A gdzie pedagog???Dlaczego nie > powstrzymuje szaleństwa dyrektorki?To tez świadczy o całej szkole-krązy > opinia ,ze to najgorsze gimnazjum w Opolu-Hej!Pobudka-Wydział > Oświ aty,Kuratorium!!!Bo jak to się przedostanie do prasy krajowej???hihi....Żałuję,ze to ja kiedyś nie zrobiłam tego co te dzielne > dziewczyny-znam wielu rodziców,którzy mieli ochotę pojsc na skargę na p.Raszkę- > do kuratorium,nienawidzili tej szkoły równie silnie jak ich dzieci!!!Przecież ....Odwagi braklo jak dzieciak chodzil do szkoly,ale intencje były a teraz bije sie brawo gdy ktoś coś powiedział.Oj mamuśka,mamuśka od bezstresowego wychowania . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja oj behemot!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 16:30 sluchaj sieroto-odwagi bylo sporo i zrobilam co trzeba!W kwestii opinii szkoly nie zrobilam nic!Teraz zaluje!Ty nie rozumiesz tresci-czytaj wiec ze zrozumieniem?A syna bezstresowo nie wychowuje-pomylka!Poprostu wiem wiecej-ale nie mam ochoty sie zołądkować-obrońco pedagoga!hehe!Zaden donosik=fakty!ojojoj! kiepsko z mysleniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Re: oj behemot!!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.05, 18:20 obyś cudze dzieci uczył... bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. szkoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:02 uważam , że nie nalezy oceniac i komentowac pracy pani dyrektor i nauczycieli, jezeli nie było sie nigdy na ich miejscu!!!biera cała odpowiedzialnośc za zdrowie waszych dzieci!!uczniowie gimnazjum to osoby niepełnoletnie i nie moga sobie wychodzic ze szkoly kiedy chcą(tym bardziej ze szkola znajduje sie w centrum miasta-ulice itp.)jakby doszło do wypadku,cała odpowiedzialnosc poniesliby pracownicy szkoly, a nie rodzice!!!!i napewno w tym momencie rodzice by zwalili wine na szkołę!!! Może te dziewczyny maja troche racji, ale postawcie sie na miejscu nauczycieli i dyrekcji. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boy Re: p.Raszka to porażka! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 18:17 mamusiu ,kochana! weź sie za wychowywanie , a nie za gadanie!!!ciesz sie , ze twój syn wogóle skończył szkołę!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyczliwam ja Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.05, 21:43 Powiem krótko: 1. Kible zamknięte bo niektórzy rodzice nauczyli szcz.., itd. swoje dzieci na podłogę, dewastować drogie wyposażenie w wymyślny sposób ( patrz dokumentacja napraw i remontów). To uniemożliwia innym normalne korzystanie z toalet bez kontroli dorosłych. Albo tez, ci pseudorodzice nie nauczyli pociech niczego. 2. Szkoła zamknięta bo przed sądem dla nieletnich za powierzone dzieci odpowiadają nauczyciele, a część gimnazjalistów/tek za wszelką cenę ucieka ze szkoły na przerwach by "zajarać", "napić" się, szybki sex w bramie z Bóg wie kim (poobserwujcie kto po nie przychodzi pod szkołę), patrz zeszyty uwag w szatni, i zeszyty uwag klasowych -cenna lektura, ale dla wtajemniczonych. 3. Część dziewczyn przychodzi z makijażem ordynarnym i wyzywającym, jakby przed lekcjami "zaliczyły zmianę na autostradzie", odsłonięte brzuchy, pępki w środku zimy i matowe od farby włosy na "pustej" głowie. Te dredy tez są podejrzane, panienka na placu Wolności oddaje się "złotej wolności". Nigdy nie widziałam takiej, nauczycielki w czasie konsultacji czy przypadkowych pobytów w szkole. 4. Kraty w oknach chronią na parterze mienie szkolne, pewnego lata szkoła była aż 7 razy okradana i chronią pociechy niedbałych rodziców przed postępującą demoralizacją, którą oni nazywają wchodzeniem w dorosłe życie. 5. Łatwo wam atakować dyrektora szkoły, pewnie macie poczucie winy za własne klęski wychowawcze, tu działa stary mechanizm - znaleźć kozła ofiarnego i poużywać. Od dzisiaj gazeta wyborcza to dla mnie "szmata" i jestem w stanie to udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracz Wszystko OK ! Ale nadmierny rygoryzm, ograni.... IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 19.04.05, 22:12 ....czenia, ignorowanie dialogu itd. zaostrza sytuację. Także rodzice rodzicami, ale szkoła też "pieprzy" swoją robotę. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Wszystko OK ! Ale nadmierny rygoryzm, ograni. IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 19.04.05, 23:11 Dom,rodzina,to podstawa wychowania i stosunku do otaczającej rzeczywistości.Gdy rodzice zapewne ciężko pracujący,lub poszukujący pracy nie radzą sobie sami z sobą i swoimi pociechami,w najtrudniejszym okresie ich dojrzewania,to szkoła nie jest sama w stanie ich wychować i stąd juz blisko do sformułowania,że szkoła też "pieprzy"..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos rozsądku Re: Wszystko OK ! Ale nadmierny rygoryzm, ograni. IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.05, 23:28 zajdź praczu do rzeczonej szkoły i zobacz co zrobiła młodzież i nauczyciele w ciągu roku i na dzień otwartych dni, jaka oferta i jakie wyniki rocznej pracy i nie tylko. Dziennikarze z gazety to wynotowali ale nagłośnili jedynie epizod z kantestującymi dwiema dziewuszkami, które kontestują wszystko i anarchizują. Czy rygoryzm i zamordyzm jest w szkole wtedy kiedy dwie niedouczone przez lenistwo panienki robią wokół siebie szum, MOŻE LICZĄ NA ŁATWIEJSZY WSTĘP DO SREDNIEJ SZKOŁY JAKO OFIARY SYSTEMU, JEDNA MYSLI ŻE JAK MA DREDY NA GŁOWIE, JEDYNA W SZKOLE, TO JUŻ W NIEJ TWORZY SUBKULTYRĘ. Zdrowy rozsądek nakazuje się z tego śmiać i nie wpuszczać paparazzich, bezmyślnych wampirów z wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frigjoeringsdag Re: Ulotką w swą szkołę IP: 217.173.202.* 20.04.05, 08:07 Zastanawiasz sie do ktorej szkoly? - na pewno nie do pg2. Trzy lata temu mialem okazje skonczyc to gimnazjum czego szczerze zaluje, bo czas trzech lat mozna zainwestowac o wiele lepiej. Co ciekawe - uczennice, ktory rozdawaly ulotki mialy po prostu w wielu przypadkach racje. W wielu, lecz nie we wszystkich. Niby pani dyrektor powiedziala, ze zeby wyjsc ze szkoly wczesniej trzeba miec zwolnienie od rodzicow - jasne ;) przez trzy lata wychodzilem bez najmniejszych problemow i kazdej praktycznie godzinie, a nadal moge bez najmniejszych przeszkod wejsc tam spowrotem. Pani dyrektor mowi, ze nie widzi niczego zlego na korytarzach, ze nie doszly do niej zadne skargi - bo to trudna dyscyplina w koncu, wyjsc z gabinetu ulokowanego tuz obok wyjscia ze szkoly. Fakt, trudno wtedy zauwazyc cos zlego na 3 pietrze szkoly skoro siedzi sie zamknietym w jednym miejscu. Zlozyc skarge? ;) - nie badzmy smieszni. Poziom nauczania jest po prostu zalosny. Z drugiej strony to bylo calkiem fajne, bo pratycznie nikt nic nie robil i nadal nie jestem pewny kto bardziej olewa szkole i edukacje - uczniowie, czy nauczyciele. A nauczyciele? To juz czysta poezja. Z roku na rok pojawiaja sie coraz nowsi i coraz bardziej ograniczeni. Grono tych, ktorzy moga czegos tam nauczyc moge policzyc na palcach jednej reki. A co kultury `hiphopowcow`, prawda jest taka, ze kilkaset dzieciakow, ktore zakladaja szerokie spodnie, zapala papierosa na przerwie pod szkola to tac hiphopowcy jak ja jestem nastepca buddy. Maja sie za wielkich hiphopowcow, jednak sluchaja tej muzyki, bo jest popularna. Nawet nie szkole, ale przede wszystkim uczniom - brakuje prawdziwosci i w wielu przypadkach niestety intelektu. Elopo, nie wybieraj PG2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaytek Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.airnet.opole.pl 20.04.05, 13:48 Jezeli zalezy Ci na wysokim poziomie nauczania to wyslij do PG7.W tej skzole jest cos czego w innych szkołach brakuje-tolerancja. Nikt nikogo nie gnębi. Naprawde polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gymnasion Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 20.04.05, 13:52 to czy uczennice miały racje czy nie, to osobna kwestia wątek poleciał niestety w tym kierunku, a przecież tu chodzi o wolność słowa! Karać za własne zdanie, czego to się ludzie uczą w szkole lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennica pg 2 nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 14:28 to smutne, ale nie dosc, ze pani dyrektor osmiesza sama siebie, to na dodatek wiele uczniow jeszcze agresywniej zachowuje sie w stosunku do osob nie noszacych kreszowych dresikow cale grono pedagogiczne lize dupe pani raszce i stoi po jej stronie, w obawie przed utrata posady, nauczyciele stworzyli sobie "silny mur" i nawet nie chca wysluchac argumentow uczniow cala szkole mam w glebokim powazaniu i jest mi niezmiernie milo ze juz za 3 miesiace pozegnam sie z nia na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: nie polecam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 14:42 nic dodac nic ujac. pozdrawiam Cie serdecznie. jakos musimy wytrzymac te 3miesiace. damy rade/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "Brudas" z pg2 Re: nie polecam IP: 213.199.197.* 20.04.05, 17:23 Co do osoby Pani dyrektor wolę się nie wypowiadac, to co pokazała po tej "aferze" jest po prostu żałosne i poniżej jakiejkolwiek krytyki. Szkolne "ziomki" zaczęły teraz jeszcze bardziej wyzywac "nie ziomalskich" uczniów i... I to jest chyba najbardziej przykre. Albo raczej głupie. Nietolerancja nie była główną treścią ulotki, tylko jednym z jej podpunktów. Była w niej opisana ogólna sytuacja panująca w szkole - zamknięte ubikacje, kraty w oknach itp. Ulotki te napisały uczennice trzeciej klasy gimnazjum - za dwa miesiące wychodzące ze szkoły. Im tak naprawdę jest obojętne to, że posiedzą jeszcze dwa miesiące w okratowanej szkole z zamkniętymi toaletami, a pod ich adresem będą wysyłane wszelkiego rodzaju grypsy (bo na "brudasach" niestety się nie kończy, ja ostatnio zostałam nazwana d****ą, sz***ą i k***ą przez "zioma" siedząc na ławce w czasie przerwy. Nawiasem mówiąc, ławek w tej szkole też za dużo nie ma, przez co uczniowie zmuszeni są siadac na zimnej podłodze, co z pewnością już nie raz owocowało chorobą dróg moczowych). O kurde! To naprawdę jest więzienie! Chodziło im o to, żeby zmienic sytuację panującą w szkole dla innych, młodszych klas! Niestety głupota ludzka jest nieograniczona i "ziomy" ze szkoły nie pojmują prawdziwego przekazu jednej ulotki napisanej w naprawdę łatwym do zrozumienia języku. Albo nie chcą, gdyż uważają się za lepszych od potencjalnego "brudasa", tak więc z pewnością żaden z nich nigdy nie przyzna nam racji... Wynurzcie się ze swojej nory zacofania i idiotyzmu! Kiedy Wy się w końcu zrefleksujecie? Co do nauczycieli - szzera prawda, acz tak było od zawsze, większośc grona pedagogicznego nigdy nie zaprzątała sobie głów uczniowskimi sprawami choc 1% bardziej niż było to konieczne ze względu na charakter pracy. To by było na tyle, koniec warsztatów uświadamiania prawd oczywistych by... "Brudas?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczeń pg 2 Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.dobrzen-wielki.sdi.tpnet.pl 20.04.05, 17:36 To co było zawarte w tej ulotce to całkowita prawda tylko z tym gnąbieniem metali to przesadziły ale tak gulnie to zyjemy jak w klatce, kible 24 na dobe zamkniete a z tym kluczem to jest tak że go nigdy nigdzie nie ma i trzeba się męczyć, nauczycielki maja dekolty jak cholera, dziewczyniy nie mogą wogule mieć makijazu a broń boże żdeby ubrału bluzke bez rękawków to od razu po rodziców sie dzwoni. To wszystko wyglonda tak jak napisały a nie tak jak Raszka mówi z reszta jak w karzdej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo ku zastanowieniu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 19:36 Niemożlie, żeby wszyscy tu obecni zniżali się do poziomu piętnastoletnich ginmazjalistek....żenada. Karcą karcenie karceniem. W pewnych kwestiach, osoba dojrzała powinna stanąć ponad. Prawda być może znajduje się po obydwu stronach i wszyscy mają jakieś swoje argumenty, jednak czy trzeba aż tak mocno je manifestować, żeby okazały się słusznymi? Każdemu coś można wytknąć, a nikt nie lubi przyznawaź się do błędu...ale czy zakrzykiwanie swoich błędów spowoduje, że ich nie ma? Ciekawe, czy redaktorzy tego pisma (wolę dosadniej nie nazywać), czują teraz osobistą satysfakcję... Wybrykiem dwóch dziewóch coś sobie załatwili? Tacy wyrozumiali dla nastolatków, ciekawe czy zastanowili się nad tym, co teraz dziewczyny przeżywają. Nie ważne czy dobrze zrobiły, czy nie kalając własne gniazdo (choć nie sądzę, że ktoś je siłą trzymał w tej szkole przez 3 lata - ponoć jest demokracja i każdy może wybierać...). Problem tkwi w dorosłych, którzy w pogoni za tanią sensacją upubliczniają i doszukują się drugiego dna w głupim zachowaniu szukającej własnej tożsamości młodzieży. Po jakimś czasie, z innej perspektywy, każdemu...im też, przychodzi chwila na rozważania i czasem po głębszym zastanowieniu chcielibyśmy, żeby nie zdażyło się to, co było naszym udziałem. Im Redaktorzy nie dali na to szans... Pozostaje mi tylko życzyć krytykującym, bezpośredniego częstego kontaktu z demokratyczną, wolną młodzieżą "ulatującą nad poziomy":> Dziś młodzi szukają winy w szkole...jutro poszukają winy w nas...ale to już będzie znacznie okrutniejsze. Zatem chwalmy wszelkie przejawy dzikiej demokracji...jest pewność, że jakoś się ta młodzież uchowa i pewnie sobie poradzi w życiu, obojętne jakim kosztem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: ku zastanowieniu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 20:31 Mądre słowa!!!pomyślmy troche...my dorośli.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pałlinka Re: Ulotką w swą szkołę IP: 213.199.197.* 21.04.05, 21:22 buahahahaha "Jestem ich postępowaniem zaskoczona i zbulwersowana. Nigdy nie przychodziły ze skargami, nie zgłaszały żadnych zastrzeżeń " oczywiscie, zaskoczona i zbulwersowana. mysle ze kazdy uczen w tej szkole wie co sie tam dzieje, nauczyciele rowniez wiedza tle ze przymykaja na to oko. jakim sposobem mamy zglaszac zastrzeżenia? iśc do szanownej pani dyrektor i powiedziec co nam sie tu nie podoba?! a pozniej zostac ukaranym za wyrazanie wlasnych pogladow..nonsens. a może by tak wkoncu otworzyc oczy, spojrzec realnie na sytuacje w szkole i zacząć dzialać? nie, to też nonsens ponieważ zadnej nauczycielce nie chcialoby sie robic czegokolwiek w tej sprawie. nie dosc ze dostaja smieszne wynagrodzenie, to jeszcze musza wychowywac CUDZE dzieci. tak wiec najprostszym rozwiazaniem jest pojscie do innej szkoly:D szóstoklasiści, omijajcie pg 2 z daleka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennica pg2 sprzeciw IP: *.uni.opole.pl 22.04.05, 13:42 to co tu piszecie to kąpletna bzdura!!!!! nikt z was nie wie jak naprawde jest w tej szkole!!! ja chodzę do niej 2lata i cieszę sie z mojego wyboru. toalety sa pozamykane poniewaz mlodziesz je niszczy podczas lakcji i dzieja sie tam różne rzeczy. to nie jest wina nauczycieli anie dyrekcji ze do szkoły uczeszczają dzieci ktorych rodzice nie zwracaja zbytniej uwagi na ich zachowanie!!!! a co do makijarzu i ubioru to rzecierz dziewczyny nie ida na kokaz mody tylko do szkoly gdzie sie uczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e. Re: sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 15:22 nie wiem naucz sie pisac, zamiast przed komputerem siedziec trzeba bylo pojsc na wyrownawcze z polskiego. aha i w ogole gazeta niech da juz spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] Re: sprzeciw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 16:25 Może mi ktoś jakiś translator poleci do tej wypowiedzi :P Toalety pozamykane ? Nie wiem jak wyglądają toalety w PG2 ale jakiś dyżur napewno dałoby się zorganizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiek Re: Ulotką w swą szkołę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 00:41 napewno nie do PG2 to chyba najgorsza szkola.sama do niej chdzilam,jako podtawowka blo oki ale od kiedy powstalo tam gimnazjum szkola upadla totalnie. Odpowiedz Link Zgłoś