Dodaj do ulubionych

### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ???

03.11.05, 21:19
Mam wrazenie z wypowiedzi na forum, ze wielu forumowiczow podajacych sie za
Gornoslazakow wychwala Niemcow i plaszczy sie przed nimi. A jest to przeciez
narod odpowiedzialny za najwieksze w historii morderstwa i ludobojstwo na
przemyslowa skale! Narod, ktory uwazajac sie za lepszy od innych, rozpetal
zbrodnicza wojne i probowal wszystkich innych zabic. Czy to mozliwe, aby
Gornoslazacy az tak prostytuowali sie moralnie i plaszczyli teraz przed
Niemcami? Mysle, ze to niemozliwe. Mysle, ze te posty, w ktorych Niemcow
prawie caluje sie po tylkach i wybiela ich parszywa historie, to prowokacje
glupkow i sfrustrowanej holotki.
Obserwuj wątek
    • k100 Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? 03.11.05, 21:23
      No no taraz odkryles wielka tajemnice. I co teraz bedzie?
      • opolak O człowieku decydują Jego czyny nie słowa 03.11.05, 21:31
        I co możemy sami o sobie powiedzieć?????
    • oskar44 Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? 03.11.05, 21:30
      Czyżby nowe wcielenie marcina 32 ?
      • marcin32 Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? 06.11.05, 23:06
        oskar44 napisał:

> Czyżby nowe wcielenie marcina 32 ?

Nic mi otym nie wadomo... Ale podoba mi sie wypowiedz qarolinqi :-)
        • qarolinqa ? 09.11.05, 17:24
          • hatatitla Re: ? 10.11.05, 00:44
            Niepie..
            • qarolinqa Re: ? 11.11.05, 21:28
              hatatitla napisała:
              > Niepie..

Niepierwsza tak mysle?
              • Gość: ss Re: ? IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 11.11.05, 21:50
                muwimy tu o kundlach podwórkowych?
                • qarolinqa Re: ? 12.11.05, 13:07
                  Gość portalu: ss napisał(a):

> muwimy tu o kundlach podwórkowych?

Moze ty mowisz o kundlach. A co ci przeszkadzaja kundle podworkowe?
    • Gość: Pamjyn'c' GÓRNOŚLĄZACY- BEZ CZCI I GODNOSCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 16:24
      Takymi Uoone sie stauy we polskih lagrah! Po II s'wjatowy wojnie.

Cy tyn lager:
      www.ipn.gov.pl/odd_oboz_swiet.html
      i jymu podane, to se Szloonzouki sprawjouy same?

We Polsce, "pawju" Norodoow?!

To przeca niy moge byc' myjglih!?

A jednak!
      • qarolinqa Re: GÓRNOŚLĄZACY- BEZ CZCI I GODNOSCI 12.11.05, 21:49
        Gość portalu: Pamjyn'c' napisał(a):
        > Takymi Uoone sie stauy we polskih lagrah!
        > Cy tyn lager:
        > www.ipn.gov.pl/odd_oboz_swiet.html
        > i jymu podane, to se Szloonzouki sprawjouy same?

Takymi Uoone sie stauy w taki czy inny sposob - niewazne. Wazne, zeby sie Uoone
        poprawily!!!
        • Gość: Pytek Re: GÓRNOŚLĄZACY- BEZ CZCI I GODNOSCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.05, 23:10
          Z papucia na lac'?
          • qarolinqa Re: GÓRNOŚLĄZACY- BEZ CZCI I GODNOSCI 13.11.05, 19:42
            Gość portalu: Pytek napisał(a):
            > Z papucia na lac'?

:-)
    • Gość: Gornoslazak Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.05, 23:20
      Dzien dobry pani " qarolinqa "

Przeczytalem pani - niewien jak to nalezy nazwac - wypociny , obrazliwy post ,
      czy jest to poprostu proba prowokacji nowej dyskusji o stosunkach
      polsko-niemieckich ?????
      Ja urodzilen sie w Opolu ,zostalem wychowany w duchu rodziny gornoslaskiej - to
      znaczy zostaly mi wpojone takie wartosci jak :
      - poszanowanie innych ludzi ( obojetnie jakiej narodowosci )
      - poszanowanie cudzej wlasnosci ( obywatele Niemiec przyjezdzajcie do Polski
      wasze auto juz czeka na was - przykro mi ale zeszlem na pani poziom )
      My sie osobiscie nie znamy a pani poprzez ta wypowiedz bardzo mnie obraza .
      Zytat:
      " Czy to mozliwe, aby
      > Gornoslazacy az tak prostytuowali sie moralnie i plaszczyli teraz przed
      > Niemcam"
      jest dla mnie jako Gornoslezaka obelzywym uogolnieniem .Ja mie musze sie
      prostytuowac aby godnie zyc !!!
      Prosze sie zastanowic nad swoimi wypowiedziami !!!!
      Ciekawy jestem jak by pani zareagowala na wypowiedzi typu :
      Polacy to zlodzieje aut ,Polki to .......

Mozna by dalej tak sobie pisac ale na tak niski poziom nie bede schodzil ,
      nie bede uogolnial rozne postepowania i rzucal glupich i obrazajacych innych
      ludzi hasel !!!!!!!!!!!!!!

Pozdrowienia od Gornoslazaka ktory wbrew poni wypowiedzi sie nie czuje prostytutka

Moji rodzice wcielili mi poszanowanie innych ludzi ,bez wzgledu na ich
      pochodzenie ,narodowosc i wyksztalcenie .
      Krytykowac mozna tylko osoby z ktorymi sie mialo do czynienia i ich postepowanie
      sie komus nie podoba.
      A nie obrazac ludzi rzucajac takie hasla .
      • Gość: rozchmórzsię Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 10:18
        Gość portalu: Gornoslazak napisał(a):

> Dzien dobry pani " qarolinqa "
        >
        > Moji rodzice wcielili mi poszanowanie innych ludzi ,bez wzgledu na ich
        > pochodzenie ,narodowosc i wyksztalcenie .
        > Krytykowac mozna tylko osoby z ktorymi sie mialo do czynienia i ich
        > postepowane sie komus nie podoba.
        > A nie obrazac ludzi rzucajac takie hasla.

Rozchmórz się, trzeba żywić nadzieję, że " qarolinqa " w swej zapalczywości
        popełniła nietakt. Nie wypada nam za nią przepraszać, może nawet to zrobi sama,
        ale to może potrwać, bo najpierw musi zrozumieć swój błąd.
        Pamietaj, większość ludzie na świecie jest naogół dobra.
        • Gość: rozchmurzsię Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 10:20
          ... miało być oczywiście: rozchmurz się!
          • Gość: Bolesław Prus GÓRNOSZLÓNZOKI - ZE CZCIÓM I WJARÓM. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 12:57
            Mocie w coukos'ci reht!

Trza by Ji spoomniec' suowa Bolesława Prusa:

„Miniona sława warta jest tyle, co chleb zjedzony w ubiegłym roku” – pisał
            Prus. Pora więc przestać „nazywać się przedmurzem chrześcijaństwa, nie ma co
            wspominać zwycięstwa pod Grunwaldem, odsieczy wiedeńskiej, wąwozów Somosierry”.

Nasze Ludzie niy majoom se tygo wcale w zocy! To niy Naszo Tradycyjo.

Ale kej Wooma do wojowanio tesno, to co? Z Górnego Śląska - raus? Yno kaj?

wiadomosci.onet.pl/1258340,1292,2,kioskart.html

• qarolinqa Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? 13.11.05, 19:49
        Gość portalu: Gornoslazak napisał(a):
        > Przeczytalem pani - niewien jak to nalezy nazwac - wypociny , obrazliwy post ,

Zle mnie zrozumiales, nie chodzilo mi o obrazenie Gornoslazakow w ogole. Chodzi
        mi o to, ze na forach gornoslaskich jest wiele postow antypolskich i
        obrzydliwie proniemieckich i to piszacych te posty sie zwracalam, a nie do
        Gornoslazakow w ogole.

> znaczy zostaly mi wpojone takie wartosci jak :
        > - poszanowanie innych ludzi ( obojetnie jakiej narodowosci )

Oczywiscie, ale w wielu postach na forach gornoslaskich jest przeciwnie.

> - poszanowanie cudzej wlasnosci ( obywatele Niemiec przyjezdzajcie do Polski
        > wasze auto juz czeka na was - przykro mi ale zeszlem na pani poziom )

To jest wstretny stereotyp.

> My sie osobiscie nie znamy a pani poprzez ta wypowiedz bardzo mnie obraza .

Bierzesz sprawy za bardzo osobiscie. Jesli szanujesz innych to moj post ciebie
        nie dotyczy.

> Polacy to zlodzieje aut ,Polki to .......

Posty tego typu, a nawet sto razy gorsze, sa codziennoscia na forum Silesiana.
        I KTO je pisze?

• slezan Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? 26.11.05, 15:26
          A nasza specjalistka od prostytucji domaga się odwrócenia relacji - mają być
          posty propolskie (teniue będą, rzecz jasna, obrzydliwe) i antyniemieckie.
          Koniec kropka.
    • stefan_ems Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? 13.11.05, 21:03
      Droga qarolinqo. Na forum Silesiana, jak i na innych Górnośląskich forach można
      znaleźć wiele postów "bez czci i godności" a Górnoślązakom daleko do monopolu w
      tej kwestii.
      Wg mnie, ten wątek powinien być skasowany przez administratora na mocy pkt. 4
      regulaminu forum gazeta.pl.
      Pzdr.
      • qarolinqa Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? 15.11.05, 19:16
        stefan_ems napisał:
        > Wg mnie, ten wątek powinien być skasowany przez administratora na mocy pkt. 4
        > regulaminu forum gazeta.pl.
        > Pzdr.

A co cie tak niby dotyka w tym watku? Prawda?
        • Gość: bo przepadniecie GÓRNOŚLĄZACY - ZE CZCIĄ I GODNOŚCIĄ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 22:29
          „Teraz to nie jest tak, że Polska w tych granicach, z tą strukturą ludnościową
          jest sprawdzona raz na zawsze. To jest wyzwanie i zadanie dla naszej generacji.
          Coś tutaj dopowiem. Wcale nie jest tak, że Ślązacy, czyli ludzie mieszkający na
          Śląsku, zawsze i za każdą cenę chcieli być z Polską. Nie, Śląsk jest tak silną
          strukturą gospodarczą, cywilizacyjną, kulturową, że może być samodzielny
          i reszta Polski musi to pytanie, co się stanie, jak Śląsk będzie chciał być
          samodzielny, sobie postawić. I tu nie wystarczy moralizowanie, tu nie wystarczy
          załamywanie się, temu trzeby w oczy spojrzeć, Śląsk musi mieć interes, żeby
          chcieć być z Polską.”
          Adam Michnik
          • caesar_pl Wlasnie o to chodzi 16.11.05, 16:45
            Niemcom,zeby Unia kiedys byla zwiazkiem regionow.I moze byc tak,ze za 50 lat na Gornym Slasku bedzie kultywowana kultura niemiecka,wiekszosc firm bedzie niemieckich a Polacy powolutku opuszcza ten region.Niemcy sa republika federalna,landy maja swoje rzady,maja inne szkolnictwo,swieta koscielna itd.Moze bedzie znow tak,jak 100 lat temu?Landy byly wtedy samodzielnymi panstwami,a w przyszlosci beda samodzielnymi regionami w Europie.Bawarczycy sa pracowici,to czemu maja lozyc na Brandenburgie?
            Beda regiony bogate i biedne.Jest mozliwe,ze Slask bedzie na poziomie Niemiec a Malopolska biedna.Lub Warszawa.Teraz mamy sytuacje,ze na Swiecie opinia (zla) o Polsce dotyczy tez mniejszosci narodowych w Polsce.Kto obywatel polski to np.zlodziej.Dotyczy to niestety takze Slazakow,a oni sa inni niz Polacy,ich cechy narodowe predysponuja ich do lepszego zycia.Maja duzo z Niemca..
            • Gość: wys'cigowiec Re: Wlasnie o to chodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 22:44
              Toorz kej lepi robjyma, to byma bogatsze, a kej przi tym My soom szporobliwe,
              to bandziy sie Nooma dobrze rzoouo i szczyn's'cioouo!
            • Gość: s'mjerdzirobootki Wuas'nie o to chodzi. Uo polskih lynioow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 07:59
              "Jest mozliwe,ze Śląsk będzie na poziomie Niemiec, a Małopolska biedna.
              Lub Warszawa."

Toorz sie strahouciy, co niy bandziy na Wous fto mjou jurz robic',
              kej sie Norood goornouszloonzki uobrooci ku Woom plecooma?
              • qarolinqa Re: Wuas'nie o to chodzi. Uo polskih lynioow? 18.11.05, 20:57
                Gość portalu: s'mjerdzirobootki napisał(a):
                > "Jest mozliwe,ze Śląsk będzie na poziomie Niemiec, a Małopolska biedna.
                > Lub Warszawa."
                > Toorz sie strahouciy, co niy bandziy na Wous fto mjou jurz robic',
                > kej sie Norood goornouszloonzki uobrooci ku Woom plecooma?

Co wy w ogole pleciecie, zastanowcie sie.
                • Gość: >?< Prawje uo to idzie! Uo polskih nacyjoonalistoow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 10:50
                  Co te Wasze robjoom?

fh.boo.pl/graph/3a.jpg
                  Poonbooczka sie niy strahajoom?
                  • qarolinqa Re: Prawje uo to idzie! Uo polskih nacyjoonalisto 19.11.05, 13:39
                    ?
                    • Gość: gupjeloukoow RP Re: Prawje uo to idzie! Uo polskih nacyjoonalisto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 15:05
                      Wyszuo na Moje!

Ciymnes'cie, jak harbouy uode tyh Waszyh glacoukoow.
                      • qarolinqa Re: Prawje uo to idzie! Uo polskih nacyjoonalisto 20.11.05, 20:46
                        Gość portalu: gupjeloukoow RP napisał(a):

> Wyszuo na Moje!
                        >
                        > Ciymnes'cie, jak harbouy uode tyh Waszyh glacoukoow.

Nie rozumiem. Napisz to po ludzku ludzkimi literami.
                        • Gość: tyjo Re: Prawje uo to idzie! Uo polskih nacyjoonalisto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 21:27
                          A pojakymu?

Niy uaska spokopic' szloonzki?
                          • qarolinqa Re: Prawje uo to idzie! Uo polskih nacyjoonalisto 26.11.05, 14:45
                            Gość portalu: tyjo napisał(a):

> A pojakymu?
                            >
                            > Niy uaska spokopic' szloonzki?

A ty wiesz chociaz jak wyglada slaski?
                            • Gość: Ruh Srogy Hajduki Norood Szloonzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.05, 21:52
                              My uoo Niym niy yno wjymy, ale tyrz suyszymy i Go uogloondoomy co szpil:

www.mlodziezgornoslaska.fora.pl/viewtopic.php?t=41&sid=6665d9561d0f9ad98268104376f134b5
                              • qarolinqa Re: Norood Szloonzki 02.12.05, 23:20
                                Gość portalu: Ruh Srogy Hajduki napisał(a):
                                > My uoo Niym niy yno wjymy, ale tyrz suyszymy i Go uogloondoomy co szpil:
                                > www.mlodziezgornoslaska.fora.pl/viewtopic.php?t=41&sid=6665d9561d0f9ad98268104376f134b5

Jesli juz to jest to narod gornoslaski, a nie slaski, ale co to za narod? To
                                nie jest zaden narod.
                                • Gość: cyrylica Re: Norood Szloonzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 10:08
                                  Starszy we Poonbooczkoowy Wjyrze uode Poloukoow!

Bo krzcoony bez Cyryla i Metodygo sto lout wprzodzi, niz'li Polouki bez
                                  Adalberta.

PS
                                  "Co to za wredny norood, te qarolinqi?"
                                  Taky znaczyniy tyrz mo suowo - norood!
                                  Bo do terouzka my soom "bezpan'stwowce".
                                  Ale jurz niydugo!
                                  • qarolinqa Re: Norood Szloonzki 05.12.05, 20:54
                                    Gość portalu: cyrylica napisał(a):
                                    > Starszy we Poonbooczkoowy Wjyrze uode Poloukoow!
                                    > Bo krzcoony bez Cyryla i Metodygo sto lout wprzodzi, niz'li Polouki bez
                                    > Adalberta.

A to ciekawe. A skad te informacje?
        • stefan_ems Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? 15.11.05, 22:56
          qarolinqa napisała:

> A co cie tak niby dotyka w tym watku? Prawda?

Jestem przekonany, że wyraziłem się dostatecznie jasno, więc powtórzę jeszcze
          raz z nadzieją, że Ty wreszcie "spochoupisz" a admin nie skasuje tego spamu:

"Droga qarolinqo. Na forum Silesiana, jak i na innych Górnośląskich forach można
          znaleźć wiele postów "bez czci i godności" a Górnoślązakom daleko do monopolu w
          tej kwestii.
          Wg mnie, ten wątek powinien być skasowany przez administratora na mocy pkt. 4
          regulaminu forum gazeta.pl.
          Pzdr."
          • qarolinqa Nie wiem o co ci chodzi 27.11.05, 21:34
            stefan_ems napisał:
            > Wg mnie, ten wątek powinien być skasowany przez administratora na mocy pkt. 4
            > regulaminu forum gazeta.pl.
            > Pzdr."

Cytowany punkt regulaminu glosi:
            ''
            4.
            Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl
            treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej,
            etnicznej, czy też propagujących przemoc.
            ''

Nie ma on nic wspolnego z moim watkiem. W moim watku nie wzywam do nienawisci
            rasowej czy etnicznej, ani nie propaguje przemocy. Nie wiem wiec nadal o co ci
            chodzi.
            • Gość: Gornoslazak Re: Nie wiem o co ci chodzi IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.05, 19:43
              Hallo qarolinqa !!!!!

Jak widac to TY dalej chcesz ten Twoj obrazliwy dla nas Gornoslazakow watek
              utrzymac przy " zyciu " , za kazdym razem dopisujesz cokolwiek aby Twoje
              "wypociny" pozostaly na "gorze" .
              Teraz ja - Gornoslazak - ktorego Ty starasz sie obrazic chce Tobie opisac moje
              spojrzenie na Polske i Polakow przez pryzmat Twoich uogolnien !!!
              Ja Gornoslazak urodzony w Opolu a wychowany w pieknej podopolskiej wiosce
              zamieszkalej przez Slazakow wyjechalem wraz z Rodzicami pod koniec lat 70 z
              Polski do Niemiec .
              Moje kontakty z Polska zostaly odnowione w 1992 roku ,kiedy to zdecydowalem sie
              dowiedzic rodzinne strony .
              Przyjechalem do Polski pelny nadzieji ze po kilku latach nieobecnosci "poznam"
              na nowo Ojczyzne .
              Po bardzo serdecznym przyjeciu u moich znajomych w naszej slaskiej wiosce
              musialem niestety zaobserwowac bardzo niekorzystne zmiany .
              Duzo mieszkancow oposcilo nasza wioske i ich miejsce zajeli Polacy.
              Jak przyjechalem byla akurat sobota , pierwsze co mi sie rzucilo w oczy to byla
              nie pozaniatana ulica , przepraszam chcialem napisac NIE WSZEDZIE , NIE PRZED
              KAZDYM DOMEM bylo posprzatane .
              Zrobilem sobie z tego mala zabawe i zgadywalem w ktorych domach mieszkaja Polacy
              nie pomylilem sie gdzie byl brud tam mieszkali ....
              A wiec nie twierdze ze wszyscy Polacy to brudasy !!!!!!!
              Tydzien pobytu w rodzinnych stronach sie skonczyl trzeba bylo wracac do domu .
              Po drodze we Wroclawiu chcialem zrobic male zakupy , cos zjesc i jechac dalej .
              Samochod na parking strzezony i na "miasto "
              Po powrocie na parking STRZEZONY - nie ma auta .
              Policja ,problemy - powrot do Niemiec autobusem !!!!!!
              Ale nie twierdze ze wszyscy Polacy to zlodzieje !!!!!!!
              W roku 1994 zostalem z mojej Firmy wyslany sluzbowo na 3 miesiace do Gliwic !!!
              Juz od granicy zetknolem sie znowu z "polska rzeczywistoscia" - na skrzyzowaniu
              drog , gdzie byla sygnalizacja swietlna , przy czerwonym swietle na niemieckie
              samochody rzucaly sie cale grupy malolatow aby myc szyby bez pytania o zgode .
              A tym ktorzy nie chcieli z tej uslugi skorzystac ( naprzyklad ja ) wzieli
              gowniarze porysowali dzwi od samochodu i uciekli .
              Ale nie twierdze ze wszystkie polskie malolaty to bandyci !!!!!!!!
              Po drodze juz na autostradzie poczulem sie bezpieczniejszy !!!
              Zjechalem na parking gdzie stalo kilka samochodow ,aby napic sie kawy .
              Natychmiast, jako ze jechalem sam i w dodatku niemieckim samochodem ,zostalem
              przez bardzo kuso ubrane mlode Polki zaproszony " na dobry sex" w moim
              samochodzie oczywiscie za odpowiednia cene .
              I w parkingowej restauracji nie moglem sie od tak dobrych i goscinnych polek
              odczepic .
              Odechcialo mi sie tej kawy i pojechalem dalej .
              Ale nie twierdze ze wszystkie polki to prostytutki !!!!!!!!!!!
              Moge jeszcze tylko dodac ze znowu wrocilem do Niemiec bardzo wygodnym autokarem!
              Do dnia dzisiejszego przedstawiciela mojej Firmy ktora ma bardzo duza filiale w
              Gliwicach musialem zaplacic 18 razy za bilety autokarowe !!!!!!
              Ale nie twierdze- jak Ty to robisz w stosunku do Gornoslazakow- ze Polacy to
              zlodzieje aut, polskie malolaty to bandziory , polskie dziewczyny to prostykutki
              wiem ze te przypadki ktore ja to opisalem to jest tylko pare dardzo drobnych
              episodow ktore nie moga rzucac cienia na narod polski .
              Jezeli te Twoje obrazliwe "wypociny " napisales z przekomania i takie sa Twoje
              poglady to musze powiedziec ze bardzo Tobie wspolczuje ,dla mnie jestes poprostu
              bardzo chora .
              A nie znajac Ciebie osobiscie na temat Twojej Inteligencji nie bede sie
              wypowiadal albowiem nie mi jest dane Ciebie osadzac !!!!!!!!

Pozdrowienia do Gornoslazaka ktory moze chodzic z podniesiona glowa i nie
              potrzebuje sie prostytuowac i na godnosc bycia czlowiekiem

• Gość: Polak Re: Nie wiem o co ci chodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:48
                Ja Polak przyjechałem na Śląsk Opolski w 1978 r. Następnego dnia w pracy
                dowiedziałem się od Ślązaczek że" un je dobry chop ale Poulok". O co chodzi?
                Po tygodniu dowiedziałem się że Ślązacy "to zkute szwaby" O co chodzi?
                Na wsi gdzie mieszkam do dziś chciałem pożyczyć od Ślązaka łopatę, najpierw
                udawał że nie wie co ja chcę a potem zapytał czy nie umię tak po polsku
                rękami.Teraz o tej sławnej czystości i porządkach.Na wsi gdzie mieszkam do dziś
                odbywa się sobotnie sprzątanie ulic, liści i co? Śmieci wędrują do rowu. Nie
                wszyscy tak robią ale są dwie panie które robią to co sobotę.Przy torach
                kolejowych jest teraz wysypisko miejscowych rolników/zaznaczam sami
                Ślązacy/.Wieczorem podjeżdżają traktorkiem i przyczepa wędruje do
                rowu/zawartość od kafli z pieca,szmat,szkła,butelek plastikowych po opakowania
                po środkach ochrony roślin/.Teraz o czystości w domu. Zauważyłem ciekawą budowę
                stołów kuchennych. Zaraz po obiedzie gospodyni Śląska podnosi obrus i pod
                stołem jest drugi blat na który ładuje wszystko,tależe gary,spuszcza obrus i
                udaje że u niej jest super-czysto.Tak leży to czasem do drugiego dnia. Super
                nie?Każde podwórko śmierdzi gnojem bo gnojownik jest przed domem.Latem smród
                jest w domu i wszyscy śmierdzą jednakowo.Na zapleczach podwórek bajzel totalny
                wszystko porozpieprzane jak tylko się da.Szkoda, że nie mogę podać adresu do
                oceny tej sytuacji.Byłem też w Niemczech przez jeden miesiąc,zaprosił mnie
                miejscowy kolega,który wyjechał w latach ok. 1985/6. Bajzel taki sam jak u
                nas.Wszystko tylko od siebie.Pomagałem mu w remoncie.Jak myślicie gdzie wywiózł
                gruz i buteki po piwie? Do lasku, 5km od domu,a co w lasku. Wszystko
                szmaty,stare kible,butelki gruz itd.
                Podsumowując nie widzę różnicy i nie twierdzę że wszyscy ślązacy to brudasy i
                śmierdzą jak świnie które hodują.
                pozdrawiam wszystkich za i nie zadowolonych, jedno jest pewne Ślązacy nie
                udawajcie za wszelką cenę tych kim nie jesteście ,a jak mówi mój kolega z Fuldy
                kiedyś Ślązak,trzeba tu przyjechać żeby się dowiedzieć że Niemcem nie jesteś i
                nigdy nie będziesz.
                • qarolinqa Ciekway jest twoj post. 01.12.05, 17:28
                • qarolinqa Czyli Niemcy to brudasy? 01.12.05, 17:29
                  Czyli Niemcy to brudasy?
                  • Gość: Brudny Niemiec Re: Czyli Niemcy to brudasy? IP: *.dip.t-dialin.net 01.12.05, 19:19
                    Czesc i chwala !!!!

qarolinqa napisała:

> Czyli Niemcy to brudasy?

Oczywiscie !!!!!
                    Nie wiedzialas o tym !!!!!!!!!
                    • qarolinqa Re: Czyli Niemcy to brudasy? 02.12.05, 16:58
                      Nie, tego akurat nie wiedzialam!

Gość portalu: Brudny Niemiec napisał(a):

> Czesc i chwala !!!!
                      >
                      > qarolinqa napisała:
                      >
                      > > Czyli Niemcy to brudasy?
                      >
                      > Oczywiscie !!!!!
                      > Nie wiedzialas o tym !!!!!!!!!
                      • Gość: Brudny Niemiec Re: Czyli Niemcy to brudasy? IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.05, 18:31
                        Czesc i chwala !!!

To juz wiesz !!!!!!
                        Czytanie ksztalci !!!!!!
                        • qarolinqa Re: Czyli Niemcy to brudasy? 02.12.05, 23:17
                          Gość portalu: Brudny Niemiec napisał(a):
                          > Czesc i chwala !!!
                          > To juz wiesz !!!!!!
                          > Czytanie ksztalci !!!!!!

Rzeczywiscie jest to informacja niezwykle ksztalcaca. Chyba dla ciebie...
    • Gość: gość Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 12:37
      ale jaja!
      • qarolinqa Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? 17.11.05, 19:57
        Gość portalu: gość napisał(a):
        > ale jaja!

Gdzie?
    • k100 Re: ### GORNOSLAZACY BEZ CZCI I GODNOSCI ??? 03.12.05, 12:42
      Widze ze "dyskusja" na tym watku kwitnie a myslalem ze Gornoslazacy wykaza sie
      wyzsza madroscia niz niektore polglowki. Na obrazliwe posty nalezy
      reagowac 'olaniem ich' czyli pozostawienie samym sobie.
      • Gość: Pytek GOORNOSZLOONZOUKI ZE CZCIOOM I GODNOSCIOOM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 21:12
        Taki je polski muster zahowanio?
        • qarolinqa Re: GOORNOSZLOONZOUKI ZE CZCIOOM I GODNOSCIOOM 09.12.05, 17:30
          Gość portalu: Pytek napisał(a):

> Taki je polski muster zahowanio?

Polski czy gornoslaski? Czy to to samo?
      • qarolinqa Mylisz sie. 04.12.05, 14:43
        k100 napisał:
        > Widze ze "dyskusja" na tym watku kwitnie a myslalem ze Gornoslazacy wykaza
        sie
        > wyzsza madroscia niz niektore polglowki. Na obrazliwe posty nalezy
        > reagowac 'olaniem ich' czyli pozostawienie samym sobie.

Moj post nie jest obrazliwy. Zadalam tylko bardzo konkretne pytanie - jak to
        mozliwe, ze na Gornym Slasku tak czeste jest podlizywanie sie Niemcom? Dla
        Polakow z innych czesci kraju ta postawa wielu Gornoslazakow (nie mowie ze
        wszystkich) jest niezrozumiala i niesmaczna.
    • qarolinqa GORNOSLAZACY BEZ PODSTAWOWKI ??? 10.12.05, 13:53
      Jak sie czyta to forum to sie ma wrazenie, ze wielu Gornoslazakow nie chodzilo
      do podstawowki. Nie potrafia pisac literackim jezykiem polskim, tylko pisza
      swoja gwara. Zalozcie sobie osobne forum do praktykowania gwary.
      • oskar44 Re: GORNOSLAZACY BEZ PODSTAWOWKI ??? 10.12.05, 17:32
        Przyznaję sląskiego nobla qarolinkowi za skuteczne udowodnienie tezy, ze goowno
        zawsze po wierzchu pływa.
        Gratulacje !
        • qarolinqa Re: GORNOSLAZACY BEZ PODSTAWOWKI ??? 12.12.05, 22:10
          oskar44 napisał:
          > Przyznaję sląskiego nobla qarolinkowi za skuteczne udowodnienie tezy, ze
          goowno
          > zawsze po wierzchu pływa.
          > Gratulacje !

Jestes niekulturalny.
      • Gość: miamore Re: GORNOSLAZACY BEZ PODSTAWOWKI ??? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.12.05, 14:40
        Jak sie czyta to forum to sie ma wrazenie, ze wielu Gornoslazakow nie chodzilo
        do podstawowki. Nie potrafia pisac literackim jezykiem polskim, tylko pisza
        swoja gwara. Zalozcie sobie osobne forum do praktykowania gwary.

Masz racje,Slask swoj najlepszy okres. w swoich dlugich dziejach przezywa
        dopiero od 1945.Jest rzecza oczywista duzy wplyw na dzisiejszy obraz Slaska maja
        osadnicy(szli nas Zachod osadnicy- pamietasz?)To oni przyniesli na Slask swoja
        kulture ,oczywiscie inna niz znana wczesniej na Slasku, i tu zaczyna sie
        problem.Ktora jest lepsza? Kazdy ma tu swoje nieodparte argumenty.
        Patrzac na ten problem z perspektywy czasu i odleglosci mozna czasem sie czasem
        eufemistycznie mowiac usmiac z niektorych wypowiedzi, i tak:
        bezsprzecznym faktem jest ze Slazacy jak tu juz napisano posiadaja inna skale
        wartosci(pracowitosc,poszanowaniedo pracy i ludzi, duzo by jeszcze wymieniac),
        bezsprzecznym faktem jest ze, wraz z osadnikami przyszly i osadnicze kultury z

ktore zadomowily sie i zapuscily korzenie na Slasku.Pisze kultury w liczbie
        mnogiej z uwagi na mnogosc regionow z ktorych osadnicy przybyli.
        bezsprzecznym faktem jest ze mnogos tych kultur jak i wielosc ich cech
        regresywnych nie zachwycila Slazakow, to chyba oczywiste,
        bezsprzecznym faktem jest ze Slazacy musieli sie jakos ekologicznie dostosowac
        do przybyszow, czasem tylko pozornie ,zeby ich nie razic,z prostej przyczyny -
        byli i sa w mniejszosci,
        bezsperzecznym faftem jest ze sam nalezac do osadniczej rodziny,mieszkajac na
        wsi gdzie bylo nas tylko dwie rodziny osadnicze, bylismy ma w mniejszosci, ale
        ale ta mniejszosc wyszla nam na dobre, bo przyjelismy gware , obyczaje i
        zwyczaje za swoje i to nam na dobre wyszlo( nie bylo problemu z zamiataniem
        zlodziejstwem itd)
        • Gość: Pytek GÓRNOŚLĄZACY W SWOIM PAŃSTWIE ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 09:43
          Kca Wóm dopejdzieć, co možno juž niydugo i we barzi spolygliwym państwje sie
          nóńdyma, bo liberalizacyjo i we tym drab postympuje:

"Polemiki wokół wypowiedzi J. Solany nt. państwowości Kosowa
          POLITIKA 8 . opublikowała artykuł pt.: "Takie samo stanowisko UE o Kosowie" w
          którym przedstawiła komentarz rzecznika szefa dyplomacji UE - K. Galjak do
          wypowiedzi J. Solany w Prisztinie. J. Solana 6 . stwierdził m.in., że "w
          Europie jest miejsce dla powstania nowych państw, jeżeli są one gotowe do
          poszanowania wartości europejskich". K. Galjak zaznaczyła, że wypowiedź J.
          Solany miała charakter ogólny i nie odnosiła się do określonego terytorium na
          Bałkanach. Według niej intencją szefa dyplomacji UE było podkreślenie, że
          proces ws. Kosowa wymaga konstruktywnego dialogu i nie wiadomo, jakie
          ostateczne rozwiązanie zostanie przyjęte. POLITIKA zastanawia się, czy J.
          Solana w czasie swojej wizyty w Prisztinie "nie powiedział więcej niż
          powinien", gdyż faktycznie poparł albańskie dążenia niepodległościowe.
          Jednocześnie zauważa się, że przedstawiciele władz Belgradu oraz Serbowie
          kosowscy do wypowiedzi J. Solany odnieśli się z dużym dystansem i nie chcieli
          jej komentować twierdząc, że rozmowy w Belgradzie z szefem dyplomacji UE
          przebiegały w dobrej i konstruktywnej atmosferze.
          Subskrypcja z serwisu www.msz.gov.pl9 grudnia 2005 23:11"

Z myślóm tyž uo ... Szlónzoukach?

• qarolinqa Re: GÓRNOŚLĄZACY W SWOIM PAŃSTWIE ??? 12.12.05, 22:17
            Panstwo gornoslaskie - smiechu warte. Stolica - Katowice (oczywiscie nie
            Opole), jezyk - jakies dzikie dialekty (nie ma przeciez nawet JEDNEJ gwary
            gornoslaskiej, w kazdym miejscu Gornego Slaska ludzie mowia inaczej), kultura -
            bedzie polegac na zamiataniu podlog Niemcom. Panstwo gornoslaskie - osmy cud
            swiata...
        • qarolinqa Nie wiem po co tak filozofujesz. 12.12.05, 22:11
          Chodzilo mi tylko o gware. Rozumiem, ze sie chce praktukowac swoj dialekt,
          zalozcie wiec sobie podforum, zeby sie sprawniej porozumiewac.
    • qarolinqa PANSTWO GORNOSLASKIE - wyobrazacie to sobie? 12.12.05, 22:16
      Smiechu warte... Stolica - Katowice (oczywiscie nie Opole), jezyk - jakies
      dzikie dialekty (nie ma przeciez nawet JEDNEJ gwary gornoslaskiej, w kazdym
      miejscu Gornego Slaska ludzie mowia inaczej), kultura - bedzie polegac na
      zamiataniu podlog Niemcom. Panstwo gornoslaskie - osmy cud swiata...
      • Gość: on Re: PANSTWO GORNOSLASKIE - wyobrazacie to sobie? IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.06, 00:11
        hej ,co za cisza !!!!!!!!!!!!!!
        • marcin32 Re: PANSTWO GORNOSLASKIE - wyobrazacie to sobie? 07.01.06, 00:58
          Gość portalu: on napisał(a):

> hej ,co za cisza !!!!!!!!!!!!!!

Ciekawe dlaczego? Wątek jest przecież ciekawy...
          • Gość: on Re: PANSTWO GORNOSLASKIE - wyobrazacie to sobie? IP: *.dip.t-dialin.net 07.01.06, 20:06
            bo qarolinqa spi i nic nie dopisuje
            • marcin32 Re: PANSTWO GORNOSLASKIE - wyobrazacie to sobie? 09.01.06, 01:38
              Gość portalu: on napisał(a):

> bo qarolinqa spi i nic nie dopisuje

Tak, to jest jakieś wyjaśnienie.
              • Gość: on Re: PANSTWO GORNOSLASKIE - wyobrazacie to sobie? IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.06, 07:52
                Hallo ?????
                • Gość: jo Re: PANSTWO GORNOSLASKIE - wyobrazacie to sobie? IP: *.dip.t-dialin.net 26.01.06, 18:58
                  Hej!!!!

Braklo wam sliny ,opluwajcie sie dalej
                  • Gość: jo Re: PANSTWO GORNOSLASKIE - wyobrazacie to sobie? IP: *.dip.t-dialin.net 10.02.06, 22:48
                    Hej!!!!

Braklo wam sliny ,opluwajcie sie dalej
                    • Gość: Proxy Re: do jo IP: 202.129.20.* 10.02.06, 23:22
                      Geh lieber zum Hausarzt!!! Mach noch heute einen Termin! Er kann dir helfen oder?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka